Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Katasztrófa - világméretű szupervulkán-kitörés sorozat várható bármikor!

21647 levél
Válasz 05.04.08. 17:32 #15
padavan
Te meg legyél biztos a kibaxott halhatatlanságodban, lol...
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
4370 levél
Válasz 05.04.08. 16:57 #14
Kalwa
Szupervulkán-kitörés Indonéziában?
[SG]

Miközben az indonézok már a második súlyos földrengésből próbálnak magukhoz térni, egy ausztrál szakértő arra figyelmeztet, hogy a térségnek szembe kell néznie egy szupervulkán-kitörés eshetőségével is, ami mellett eltörpülnek az elmúlt 3 hónap katasztrófái.

Ray Cas, a Monash Földrajztudományi Egyetem professzora szerint a világ legnagyobb szupervulkánja a Lake Toba, ami az elmúlt időszak két hatalmas rengésének helyszínéül szolgáló indonéz Szumátra szigetén fekszik. Cas az ausztrál médiának tett nyilatkozatában elmondta, a Toba egy törésvonalon található, ami végig fut Szumátra közepén, pontosan ott, ahol több szeizmológus szerint egy harmadik földrengés is kialakulhat a korábbi 9,0 és 8,7 erősségű rengések után. Ezek a Szumátra nyugati partjai mentén futó törésvonalaknál alakultak ki, a kitörést előmozdító szeizmológiai nyomást gyakorolva a területre.

A Toba utoljára 73 000 évvel ezelőtt tört ki, olyan erővel, hogy az esemény az egész világ éghajlatát megváltoztatta. "A kitörés 1000 köbkilométer hamut és kőzettörmeléket lökött ki a légkörbe. A finom hamu nagy része blokkolta a napsugárzást, visszataszítva a Földet a jégkorszakba" - mondta Cas. A tudósok szerint a szupervulkánok rejtik magukban a legnagyobb veszélyt a Földre nézve, ennél nagyobb fenyegetést csupán egy aszteroida becsapódás jelentene. "Minden bizonnyal ki fog törni egy szupervulkán" - vélekedett a professzor. "Ez bekövetkezhet 50 éven belül, de akár több ezer év múlva is, azonban előbb vagy utóbb meg fog történni."

Szupervulkánok nem csupán Indonéziában találhatók, vannak Olaszországban, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon, ahol a Mount Taupo elvileg szintén készen áll egy újabb kitörésre. "2000 évente következik be egy-egy nagy kitörés, és ez utoljára megközelítőleg 2000 évvel ezelőtt történt meg" - mondta Cas. Egy ilyen katasztrófa több százezrek, akár milliók életét követelheti, emellett pedig súlyos kihatásai lehetnek az éghajlatra, az időjárásra és az élelmiszertermelés életképességére. "Az a legnagyobb gond, hogy a potenciális veszélyt jelentő vulkánok megfigyelése nem olyan mértékben zajlik, mint kellene" - tette hozzá Cas.
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
1822 levél
Válasz 05.03.26. 22:18 #13
ZSUGA
Eszt mit a blikk ben olvastam volna
3394 levél
Válasz 05.03.26. 22:07 #12
The FF Master
huu ez nagyon para volt
pont mint a 2000-es világvége, meg az influenzajárványod, meg a meteorod
"..Soha nem gondoltam volna hogy elvesztem őt... A rabszolgájaként végeztem, tennem kell valamit."
19406 levél
Válasz 05.03.26. 21:29 #11
sipec
en nem mert akko elmarad a sziget
9563 levél
Válasz 05.03.26. 16:54 #10
kEnAcE
Én örülnék egy világkatasztrófának.
Ha jó emberekkel rossz dolgok történnek, az a sors műve. Ha rossz emberekkel történnek rossz dolgok, az Jack Bauer műve.
9771 levél
Válasz 05.03.26. 16:27 #9
vally
Jól mondja pres papa, nyiss egy hűdemeghalunk topicot, aztán félj
Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
4156 levél
Válasz 05.03.26. 16:26 #8
pres
Tényleg, mi lenne ha megkérnéd a modokat, hogy integrálják egy topicba azt a sok világvége faszságot amivel szétfloodolod a dome-ot? Látod, hogy a politika is milyen jól működik.
Fuck it Dude let`s go bowlin`
864 levél
Válasz 05.03.26. 15:45 #7
Rupert
Kalwa lassan olyan vagy mint a Fokusz. Es az lehetetlen hogy mi ugyanabbola a nepcsoportbol szarmazzunk!
Now you're a clone , With a heart of stone , Synthetic soul , Brainwashed and cold
2626 levél
Válasz 05.03.26. 15:32 #6
Rauros
ha 100ezer évenként van ilyen hűdenagy durranás, és a legutóbbi 70ezer éve volt, akkor mi a rákot parázunk?
amúgy most komolyan Kalwa, te ezeket a híreket direkt keresed?
Mert ők nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy mi tudjuk...
4370 levél
Válasz 05.03.26. 13:41 #5
Kalwa
Amúgy az utolsó ilyen szupervulkán-kitörés 70 ezer évvel ezelőtt volt, amikoris több éven át keresztül a vulkanikus télnek köszönhetően az Föld teljes éghajlata lehűlt. Ekkor volt az is, amikor a mai ember, tehát őseink majdnem kipusztultak. Genetikailag bizonyították, hogy kb. 2000 embertől származunk mi mai emberek, azoktól, akik túlélték azt az időszakot.

Amúgy meg igazad van Bármikor és bárhol beüthet a katasztrófa. Ezért is raktam a topic neve elég a Katasztrófát -, mert eztán, ha ilyen témájú tipocot nyitok, azt mindig elé fogom rakni
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
11699 levél
Válasz 05.03.26. 13:28 #4
.:[Kain]:.
honnan a fenéből tudtam, hogy ezt is te nyitottad???
"If you take care of the things that take care of you then you will be taken care of." - Kevin Levrone
903 levél
Válasz 05.03.26. 13:02 #3
savanyu
Szerintem válasszunk ki egy verziót és azon siránkozzunk, mert ha még sok ilyen világkatasztrófa topicot megnyitsz, akkor szétforgácsolódik az energiánk, és nem tudunk kánonban sopánkodni...
Mellesleg nem akarok pánikot kelteni, de hogy is mondta Woland: "Nem az a baj, hogy az ember halandó. Hanem hogy hirtelen-halandó." -fejből volt az idézés, lehetnek eltérések az eredeti szöveggel.- Szóval, bármelyik pillanatban beüthet a krach...
Dugjunk pulykákat a homérumba!
4370 levél
Válasz 05.03.26. 12:59 #2
Kalwa
Egy újabb teória pusztán eszmecsere végett
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
4370 levél
Válasz 05.03.26. 12:58 #1
Kalwa
Veszélyesek a gigantikus erejű vulkánkitörések?

Bristol - Brit geológusok feltételezése szerint a közeli jövőben világméretű katasztrófát okozhat egy hatalmas erejű vulkánkitörés-hullám, amely végigsöpör majd a földön. A BBC News beszámolója szerint a pusztítás mértéke megegyezik egy 1,5 kilométer átmérőjű meteorit becsapodásáéval.

A bristoli egyetem kutatói szerint egy ilyen végzetes szupertűzhányó-kitörés után vulkanikus tél köszönt be a földön, amely szinte teljesen megsemmisíti a mezőgazdasági termelést, és világméretű éhínséget okoz. A geológusok számításai arra utalnak, hogy bolygónkon minden 100 ezer évben bekövetkezik egy ilyen katasztrófa. A földtani vizsgálatok szerint a szumátrai Tobán 74 ezer évvel ezelőtt egy ehhez hasonló erejű szupervulkán-kitörés történt, bár ezt nem követte több, az emberi faj mégis a kihalás szélére sodródott. A DNS-minták arról tanúskodnak, hogy a gigantikus tűzhányó-tragédia alapvetően megváltoztatta az adott térség éghajlatát. Egy tudományos modellezés szerint, amennyiben az amerikai Yellowstone-ban található Heise vulkanikus mezőn végigsöpörne egy ilyen kitöréshullám, akkor több ezer köbkilométer szikladarab és más törmelék lövellne a levegőbe. Az Egyesült Államok területének közel háromnegyedét hamu- és kavicszápor árasztaná el, a halálos áldozatok száma több százezerre rúgna, megszűnne a kommunikáció és a tömegközlekedés, leállna a termelés. Savas anyagokkal telítődne a levegő, amelyek blokkolnák a napfényt, és az egész természeti jelenség felérne egy atomháborúval.

- Nem akarunk pánikot kelteni, de ez bármikor bekövetkezhet - mondta dr. Stephen Self professzor.

A földön eddig a tudósoknak 31 egykori szupervulkán-kitörés helyszínét sikerült megtalálniuk, köztük van az új-zélandi Lake Taupo és az olaszországi Phlegrean-mező.

[V. E.]
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.