Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Föld - a növekedés határai

4156 levél
Válasz 05.04.26. 17:44 #39
pres
Hogy valami okosformát is szóljak, IMHO fejlettek vagyunk annyira, hogy ezt a termelt mezőgazdasági termékek illetve tenyésztett állatok éghajlat szerinti átcsoportosításával meg tudjuk oldani. Itt van még a genetika, amely szintén újabb lehetőségeket kínál.

Max. nem lesz annyira sokrétű az állatvilág még pár millió évig, amig az evolúció újra színessé nem varázsolja a palettát. Alkalmazkodj vagy eltűnsz. Örök igazság...
Fuck it Dude let`s go bowlin`
4370 levél
Válasz 05.04.26. 16:10 #38
Kalwa
Elmondom neked, hogy már rohadt rég egy cikket sem másoltam a Blikkből! Többnyire mindig odaírom a forrást, ha még nem vetted/vettétek volna észre, kik állandóan ezzel jönnek. Ha ennyire ostobák vagytok, akkor szajkózzátok csak tovább, hogy Blikk, Blikk, Blikk, de én leszarom veletek nagyívben. Máshol értelmesen meg lehet ezeket a témákat beszélgetni csak itt vannak ilyenek, akik mindig csak a szarrágásnak élnek
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
6266 levél
Válasz 05.04.26. 16:03 #37
Lyobag
igen, az általad megfogalmazott mondatot akartam elmondani a magam módján, bár nem sikerült a legjobban, mert csapongó gondolataim eltéritettek! fölösleges a világvégéről beszélni, ezzel foglalkozni!

ez a vilávége koncepció ugyanaz, mintha a saját halálotok időpontját latolgatnátok! és kit érdekel a halála időpontja, körülményei?
6266 levél
Válasz 05.04.26. 15:58 #36
Lyobag
nem érthetek a témához, igaz! nem rendelkezek olyan doktorátusokkal, mint te, és nem olvasom naponta a blikket, hogy naprakész legyek! én csak a józan paraszti eszemet használom, igyekszek gondolkodni, ha nem is a legtökéletesebben ó "tévedhetetlen, hatamas tudású úr"!!!
4156 levél
Válasz 05.04.26. 15:56 #35
pres
Hát persze hogy nem. Amúgy meg több piros gomb kell. Egy nem pusztít el csak modifikál genetikailag. Lehet, hogy uszóhártyáink lesznek! Vagy harminc centis branyesz!

Komolyra: amit az előbb is leírtam, bármikor jöhet a vonat oszt elüt. Bármikor belédvághat egy villám. Így van ezzel a törékeny Naprendszer is. Bármikor beüthet a krach. Így aztán élj az értékeidnek megfelelően, amibe lehetőleg nem tartozik bele az "úristen holnap jön a Halley" para.

Fuck it Dude let`s go bowlin`
6266 levél
Válasz 05.04.26. 15:55 #34
Lyobag
ha idézel tőlem, legalább a szövegkörnyezetet ne hagyd ki!

milyen 100 másmien okból? mondhatni az összes lehetőség természeti katasztrófa, mert lakhatatlanná tesszük a földet!

és amíg Bush a helyén van, én se mernék fogadni a piros gombra! amúgy mondta előtte, hogy REMÉLEM!!!

és próbáltál már kiírtani akár egy hangyabolyt vagy valami hasonló, szétágazó dolgot? túl sokan vannak, hogy az egész elpusztuljon és mindig marad elég túlélő (bár ott csak a királynő szaporodóképes)

és ha egy csótány képes túlélni az atomtámadást, akkor talán pár millió, vagy csak pár 100 ezer ember csak életben marad!
4370 levél
Válasz 05.04.26. 15:55 #33
Kalwa
Ebből a hsz-edből is látszik, hogy ha valaki nem ért a témához azt Te vagy. Fogalmad sincs, hogy miről beszélsz csak felhozol olyan dolgokat, amik közhelyek.
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
21647 levél
Válasz 05.04.26. 15:50 #32
padavan
"amit tudunk, megtesszük az elkerülése végett!"
Nem mondod... Szerintem éppen hogy magunk gerjesztjük a folyamatokat.
"de a világvége is csak valami természeti katasztrófa által történhet, vagy a piros gomb megnyomásából!"
Vagy kb. 100 más okból.
"az utóbbit senki nem fogja megnyomni"
Erre azért nem fogadnék nagyobb összeggel.
"az előbbit meg valahogy csak túléljük"
Erre sem.
"6-7 milliárd ember nem pusztulhat el maradék nélkül..."
Mert?
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
6266 levél
Válasz 05.04.26. 15:47 #31
Lyobag
minek foglalkoztok a világvégével? amit tudunk, megtesszük az elkerülése végett! ha nem sikerül, akkor az emberi faj nem méltó a létre és eltűnhet nyomtalanul a világegyetemből úgy, hogy írmagja sem marad! de a világvége is csak valami természeti katasztrófa által történhet, vagy a piros gomb megnyomásából! reméljük az utóbbit senki nem fogja megnyomni és az előbbit meg valahogy csak túléljük, ha nem is az egész emberiség! 6-7 milliárd ember nem pusztulhat el maradék nélkül...
21647 levél
Válasz 05.04.26. 15:45 #30
padavan
"Ezért is nem szállok már többnyire vitába ezekben a topicocban."
Én is kezdem értelmetlennek találni az ilyen vitákat. Meg egyántalán...
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
4156 levél
Válasz 05.04.26. 15:42 #29
pres
OK vágod mire gondoltam.

A világvége jóslatokkal semmi bajom nincs, ha nem az alábbi hsz-emben szereplő médiában látnak napvilágot, a "halfejű kutya" szenzációja mellett. Én is nézek natgeot és társait, és az ott felvetett dolgoknak nagyobb jelentőset tulajdonítok, bár azt nem szeretném, ha naphosszat ezeken rágódnék, illetve elmélkednék, hogy akkor mi lesz. rengeteg féle módon érhet véget kérész kis életünk, és ehhez nem feltétlenül világvége szükséges. Ehhez elég ha az én kis világomnak vége szakad. Ezért is nem szállok már többnyire vitába ezekben a topicocban.
Fuck it Dude let`s go bowlin`
1421 levél
Válasz 05.04.26. 15:42 #28
maffi
Nem, ebben biztos vagyok, hogy nem tőle idéztek. Tényleg nehéz így, mert nem tom felidézni pontosan a részleteket.
"Hogy a gyom nyomjon agyon, soha nem hagyom"
437 levél
Válasz 05.04.26. 15:40 #27
sulc
Nostradamus lesz az szerintem, és kb 1998 óta, minden évre jut egy világvége jóslat(nem feltétlenül tőle). Szerintem nem hitelesek. Amugy meg a halál olyan, mint a hasmenés: ha menni kell, hát menni kell.
2177 levél
Válasz 05.04.26. 15:37 #26
razak
A Jó ember egyik főbb ismérve ,hogy sohasem hiszi magáról ezt.
1421 levél
Válasz 05.04.26. 15:34 #25
maffi
Én még nagyon régen (kb. 5 éve) hallottam egy olyan könyvről, amiben jóslatok vannak. Ebben semmi különös nem lenne, ha nem jósolta volna meg napra(!!!) pontosan Kennedy elnök halálát! Ha rosszul írtam a volt elnök nevét bocsi. Na szal lényeg a lényegben, hogy ez a kötet azt is megjósolta, hogy 2006-ban jön el a világvége. Arra már nem emlékszem, hogy hogyan fog bekövetkezni. Mikor meghallottam bevallom kicsit besz@rtam.
"Hogy a gyom nyomjon agyon, soha nem hagyom"
12314 levél
Válasz 05.04.26. 15:32 #24
vortób
Hogyne, mindenki lekerül oda és lucifer agyára mennek mi?
,,Happiness is only real when shared."
21647 levél
Válasz 05.04.26. 15:29 #23
padavan
Pl. a Pokol.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
21647 levél
Válasz 05.04.26. 15:29 #22
padavan
Először is megtisztelő, hogy nekem címezted a leveledet, aztán következett a megszólítás: "Kedves Kalwa mellett állók."
Nem hinném, hogy teljes mellszélességgel mellette állnék.
Egyébként teljesen igazad van, de tudod, van néhány nem régiben reggelt emberke, akik szivesen beállnak a fikázók sorába, csak hogy bizonyítsák rátermettségüket, meg hasonlók. Ezt a jelek szerint nem csak én vettem észre. Rád nem is vonatkozott a "beilleszkedős" duma, szerintem teljesen egyértelmü, hogy kikre gondoltam. (Mindenféle személyeskedés nélkül.)
A világvége jóslatokat igazából nem nagyon feszegetném most - elkerülendő egy méretes vitát -, elég legyen annyi, hogy ezeken kívül vannak világvége prognózisok is, amelyeket igen nehezen lehetne tudománytalannak bélyegezni.
Minden másban respect.
Tényleg elég egy topic ennek a témának és Kalwának tényleg magába kellene szállnia kissé.
Azért pedig szerintem nem vagyok "mellette álló" mert nem leugatom, hanem normális hangon próbálom jobb belátásra bírni.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
12314 levél
Válasz 05.04.26. 15:26 #21
vortób
Hehe, szerintem a 2 nem zárja ki egymást. Amugy tény hogy az apokalipszis sok szempontból megváltás lesz a földnek. Amugy a félfordulással nem értek egyet. Ha már elpusztitotta a rendszert egy virus, akkor az tovább áll és élősködik máshol. Hogy öszinte legyek fogalmam sincs hova megy majd pár száz ember, de biztosan találnak majd maguknak új helyet.
,,Happiness is only real when shared."
4156 levél
Válasz 05.04.26. 15:25 #20
pres
Viszont a vírus talál egy másik gazdaszervezetet. Így az ember...
Fuck it Dude let`s go bowlin`
4156 levél
Válasz 05.04.26. 15:21 #19
pres
Kedves Kalwa mellett állók. Amint azt észrevettétek, Kalwa azért "szállt le" közénk, hogy a végzet angyalát játssza itt. Egyszerűen nem konzekvens. Felvet egy témát, nincs róla véleménye, cikkeket linkelget mindenhova, aminek se füle se farka. Ezek a cikkek többnyire a Blikk igazságmorzsákra alapozott szösszenetei, amit a munkásemberek a piroshatvaneggyen olvasnak, másnap meg az uzsonnát csomagolják bele. Ezeknek a "tudományos cikkeknek" nem kellene külön topic, IMHO elég lenne bőven egy "apokalipszises" topic (ami egyébként már van is), vagy egy a "Tudomány a Blikk homályos górcsövén át" vagy mittomén. De könyörgöm miért kell mindnek külön? Miért nem lehet konszolidálódni, ha a pór megkéri valamire? (Erre többször volt példa az éppen akkor aktuális "minditthalunkpusztulunk" topicjában.

Amúgy meg nem hinném, hogy szükségem lenne beilleszkedni (pedig néha én is leosztom), arra sokkal inkább neki lenne szüksége. Nem arra gondolok, hogy beálljon a sorba, csak egy picit vegyen vissza a gőgből, amivel az Olümposzról figyeli a kishangyákat. És padavan a pápás topicban asszem erre te is utaltál. Akkor meg nem értem mire ez a "trendi" duma
Fuck it Dude let`s go bowlin`
21647 levél
Válasz 05.04.26. 15:19 #18
padavan
Gondolod te. Nézd csak meg az aláírásodat... Tökéletesen fedi a valóságot, annak minden részletével együtt. A vírus is egy seggfej, mert korlátlan mértékben élősködik a gazadszervezeten, aztán amikor már nincs mit zabálnia, szépen felfordul. Mint az "intelligens" ember.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
12314 levél
Válasz 05.04.26. 15:17 #17
vortób
Ugyanmár az emberiséget nem lehet csal úgy lebanolni, mégha az adminnak ez nem is tetszik. Tudjátok van pár hekker a rendszerben akik mindig visszaforditják a folyamatot.
,,Happiness is only real when shared."
21647 levél
Válasz 05.04.26. 15:13 #16
padavan
nc...
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
151 levél
Válasz 05.04.26. 15:11 #15
hawky001
hulyeseg ez az egesz vilagvege... nagyon sokaig fog ez tartani nem mindjart holnap kovetkezik be...
es ugy sem tudsz ellene mit tenni .. mindig lesznek olyanok akik megsezgik a szabalyokat es rosszat tesznek mas ember(ek)nek
(\__/)
2010 levél
Válasz 05.04.26. 15:03 #14
Colussus
Én is ezt vettem észre.
...non mollare mai...
21647 levél
Válasz 05.04.26. 15:02 #13
padavan
Tök trendi, nem? Így be lehet illeszkedni, meg minden. Lol..
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
2010 levél
Válasz 05.04.26. 15:01 #12
Colussus
Most már nekem unalmas, hogy állandóan Kalwát csesztetik, mikor legtöbbször közötök sincsen a témához. ELÉG.
...non mollare mai...
6266 levél
Válasz 05.04.26. 13:31 #11
Lyobag
figyelj! én támogatlak a lefagyasztatásodban! és még szerintem sokan mások is! csak miért van olyan érzésem, hogy menetközben felolvadsz?
4370 levél
Válasz 05.04.26. 13:28 #10
Kalwa
Igen alkonya bocsánat...
Ami késik nem múlik. Én minden esetre lefagyasztatom magam és majd 100 év múlva visszatérek körülnézni a világban és, hogy a megmaradt emberiséget karjaim alá vegyem Kár, hogy nem lehet a jövőbe nézni, mert szívesen megnézném, hogy 100 év múlva mi lesz Magyarország helyén... viszont, ha télleg lenne rá mód, hogy lefagyasszák magukat az emberek, akkor ez a 100 év, vagy még több pillanat alatt eltelne. Vállalkozna rá valaki?
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
6266 levél
Válasz 05.04.26. 13:21 #9
Lyobag
de lécci ígérj meg valamit! ha nem jön el a világvége, legyél öngyilkos! én még élni akarok vagy 60-70 évig és az ÉLET, mint olyan, erről a sárgolyóról még vagy pár millió évig nem valószínű, hogy eltűnik! sőt, mit millió, 1-2 milliárd évig! legfeljebb csak a magasabb szerves lények tűnnek el, de azok is gyorsan kialakulnak majd újra, ha kell, cseély pár 100millió év alatt
4172 levél
Válasz 05.04.26. 13:20 #8
gothmog
Emberiség alkonyát akartál írni, nem?
Egyébként meg egyetértünk. Megérettünk a pusztulásra. Gondolkodom is, hogy átnyergelek mikrobiológusnak, mert az avarkori csontvázak buzgerálásával sajnos nem tudok eleget ártani az emberiségnek
Endure. In enduring, grow strong.
4370 levél
Válasz 05.04.26. 13:13 #7
Kalwa
Tőled nem is vártam mást. Én már elmondtam, hogy kurvára nem érdekel, ha megpusztulok, mert legalább láthaton, hogy hogyan vet véget a természet annak, amit legszivesebben én tettem volna meg helyette Ha azt hiszed, hogy bármi sajnálatot is fogok érezni a szánalmas emberiség végett, akkor nagyon tévedsz. Én jó ember vagyok és nyugodt szívvel várom azt az időt, amikor beköszönt az emberiség hajnala sálálá
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
437 levél
Válasz 05.04.26. 13:06 #6
sulc
remélem nem fog nagyon fájni
9771 levél
Válasz 05.04.26. 12:41 #5
vally
Jaj Kalwa, meghalunk, jajaj.
Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
4370 levél
Válasz 05.04.26. 11:51 #4
Kalwa
Na most az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a globális felmelegedés végett és a Golf áramlat megszünése miatt bizony jelentés éghajlati változások állnak elöttünk. Ha nem is egy nagy jégkorszak, de egy kisebb biztos, hogy várható lesz az elkövetkező pár évtizedben. Mivel itt a Dome-on 10 és 30 év közöttiek vannak többnyire így eléggé valószínű, hogy mi még megfogjuk élni ezeket a változásokat, amik a világra köszöntenek nem is oly soká.
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
4370 levél
Válasz 05.04.26. 11:46 #3
Kalwa
Egy érdekes cikk az elkövetkező jégkorszakról és az elmúltak történetéről:

Az Antarktisz jege szerint még nem jön a jégkorszak

740 ezer évre visszanyúló globális éghajlati sémákat fedett fel a Déli-sarkon fúrt három kilométer hosszú jégmag, számol be a Nature magazin.

A jég elemzése bebizonyítja, hogy bolygónk ez idő alatt nyolc jégkorszakon esett át, melyeket elég rövid meleg időszakok szakítottak meg, olyanok, mint amit ma is élvezhetünk. Ha ez a séma a jövőre nézve is igaz, akkor a következő jégkorszak 15 ezer év múlva következik be. Az adatok segíthetnek megjósolni az üvegház gázok hatásait az éghajlatra, a jégmagban foglyul ejtett gázok előzetes tesztjei azt mutatják, hogy a széndioxid-szint magasabb, mint az elmúlt 440 ezer évben. Senki sem tudja igazán, ez hogyan fogja befolyásolni éghajlatunkat, azonban a kutatók remélik, a múlt ingadozásainak részletes feltérképezése jobb elméletekhez vezet.

A tíz ország tudósaiból álló csapat az elmúlt évtized nagy részét azzal töltötte, hogy kinyerjék a gigantikus jégtömböt az Antarktisz keleti fennsíkján található Dome C körzetéből. Az Epica (European Project for Ice Coring on Antarctica) célja múltunk éghajlati titkainak megfejtése, és ezáltal jobb betekintést nyújtani abba, ami a jövőben ránk várhat. Nem ez az első jégmag projekt, azonban ez tekint vissza a legmesszebbre az időben. A Dome C 800 ezer évnyi hóesést tartalmaz, lehetővé téve az Epica számára hogy kétszer olyan hosszú éghajlati "feljegyzéshez" juthasson hozzá, mint a legközelebbi jégmag riválisaitól.

"Úgy véljük, ez a projekt valóban megváltoztatja az éghajlatról kialakult szemléletmódunkat" - nyilatkozott az elemzés társzerzője, Eric W. Wolff, a Brit Antarktisz Felügyelet kutatója. A jégmag minden egyes szelete egy-egy történetet regél el arról a távoli világról, amiből származik. Például a tudósok ki tudják számítani az éghajlat milyenségét a hidrogén atomok különböző típusainak, vagy izotópjainak arányaiból. A deutérium a hidrogén egyik izotópja; ha egy jégmintában sok van belőle, az arra utal, hogy a hőmérséklet melegebb volt, illetve ha kevés, akkor fordítva.

A másik fontos dolog, amit a tudósok ki tudnak olvasni a jégből az a légköri gázok aránylagos koncentrációja. Ezeket az adatokat a magot pettyező apró buborékokból szerzik meg, melyekben parányi tartósított levegő rejtőzik. "Ez a csodálatos a jégmagokban" - mondta Jerry F. McManus, az amerikai Woods Hole Óceánkutató Intézet professzora. "Az a levegő háromnegyed millió éves, és még mindig ott pihen ezekben a buborékokban, egészen elképesztő."

Az Epica folyamatosan elemzi a jégmag légköri gázait, azonban az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a jelenlegi széndioxid-szint rendkívül magas. "Soha nem volt tapasztalható olyan mértékű üvegházhatást okozó gáz felgyülemlése, mint napjainkban" - mondta Dr. Wolff.

Az elmúlt 800 ezer évben a Föld összességében egy elég hideg hely volt. A meleg időszakok minden 100 ezer évben érkeztek és általában rövid életűek voltak. Az elmúlt 400 ezer évben a meleg időszakok körülbelül 10 ezer évig tartottak, melyeknek éghajlata a maihoz hasonló volt. Korábban hűvösebbek voltak ezek az időszakok és valamivel tovább is tartottak. Nagyjából 10 ezer éve vagyunk az enyhe periódusban, így elvileg, a séma alapján egy jégkorszak felé tartanánk, azonban mégsem ez a helyzet.

Az Epica csapat megjegyzi, a 400 ezer évvel ezelőtti meleg turnus nagyon hasonlított a mostanihoz, mivel a Föld pályájának alakja ugyanaz volt, mint most. Akkor ez a kellemes időszak 28 ezer évig tartott, így valószínűleg a mostani sem lesz sokkal rövidebb. "Nem fenyeget a következő jégkorszak, mi több, a globális felmelegedés még valószínűtlenebbé teszi bekövetkezését, azzal szemben, amit a Holnapután című film jósol" - mondta Dr. Wolff.

Az Epica tudósai remélik, amint teljesen kielemzik a jégmagban eltárolódott légköri gázokat, jóval mélyebb tudásanyag fog a rendelkezésükre állni az éghajlati összefüggésekről. Az üvegházhatást okozó gázok a múlt globális hőmérsékletre gyakorolt hatásának megismerésével a tudósok képesek lehetnek megjósolni az emberiség lelkes széndioxid-okádásának következményeit. "Hatalmas viták zajlanak arról, hogy vajon az ember változtatta-e meg az éghajlatot" - tette hozzá McManus professzor. "Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy az ember megváltoztatta a légkört, az üvegházhatást okozó gázok megnövekedett szintje geológiailag hihetetlen."

[SG]
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
4370 levél
Válasz 05.04.26. 11:33 #2
Kalwa
... folytatás:

Amennyiben továbbra sem mozdul el a világ a fenntarthatóság irányába, akkor 30 év van hátra egy környezeti-szociális krízis kialakulásáig - véli Dennis L. Meadows, a Massachusetts-i Technológiai Intézet professzora pénteken, a Föld napja alkalmából tartott ünnepségen tartott előadásában, Budapesten.

A kutató a gazdasági fejlődés környezeti következményeiről szóló legújabb könyvét bemutatva elmondta, hogy a fenntartható fejlődés biztosításához a környezetbarát technológiák ugyan már rendelkezésre állnak, ám az emberek fogyasztási szokásainak, viselkedésének megváltoztatása nélkül ez önmagában kevés. "Mivel a Föld eltartóképessége szempontjából már most túlfeszített helyzet hatásai csak késleltetve jelentkeznek, ezért túl késő lesz, ha a szükséges változtatásokkal a környezeti-szociális krízis bekövetkezésének első jeleit megvárjuk" - hangoztatta Dennis L. Meadows.

A professzor elmondta, hogy a változások elmaradása esetén a világon regionális szinten különböző mértékben és formában jelentkező krízishelyzetek Magyarország esetében más országokhoz képest kevésbé fenyegetőek a Kár­pát-medence kedvező agroökológiai adottságaiból fakadóan. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az ország energiafüggőségét feltétlenül mér­sé­kel­ni, a mezőgazdaságot pedig korszerűsíteni kell, különben a feszültségek egy ilyen viszonylag kedvező adottságú térségben is vissza­for­dít­ha­tatlan ökológiai és társadalmi folyamatokhoz vezethetnek.

Láng István akadémikus hozzátette, hogy Ma­gyar­országon a klímaváltozás kapcsán az elkö­vetkező egy-két évben olyan tudományos kuta­tásokkal alátá­masztott alkalmazkodási stratégiát kell kidol­gozni, amelyet széles társadalmi támogatás mel­lett az országgyűlés szentesít. Az aka­démikus a megelőző védelmi eljárásokat tartalmazó doku­mentumról szólva példaként emlí­tette, hogy az esetleg bekövetkező károk enyhítésére új biztosítási rend­szereket, új állami káralapokat kell felállítani, a mezőgazdasági termelés bizto­sítására pedig el kell terjeszteni az öntözéses termesztési formákat.

Simai Mihály akadémikus úgy vélekedett, hogy a fenntarthatóság megteremtéséhez a környezeti nevelést a fogyasztás racionalizálására kell kihegyezni. Szerinte még hatékony fogyasztásminimalizálási lépésekkel is legalább két generáció szükséges a természettel egyensúlyban lévő gazdasági és társadalmi fejlődés megteremtéséhez.

Dennis L. Meadows a fenntarthatóság megteremtésének kitűnő példájaként említette a Kiotói egyezményt, amely a globális felmelegedést elősegítő üvegházgáz-kibocsátás visszafogását célozza. Hozzátette ugyanakkor, hogy az emisszió nemzetközi jegyzőkönyvben világszinten vállalt 5,2 százalékos mérséklése nem elegendő, további csökkentés szükséges. Láng István a klímaegyezmény szigorítására és további országokra kiterjesztésére az elkövetkező 12 évben nem lát esélyt az elmúlt időszakot jellemző lassú döntéshozási tapasztalatok alapján.
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
4370 levél
Válasz 05.04.26. 11:31 #1
Kalwa
A fenntartható fejlődés megteremtéséhez a pontos intézkedéssorozat még nem ismert, ám az arra irányuló első lépések igen, így azokat mielőbb meg kell tenni - hangoztatta Dennis L. Meadows, a Növekedés határai című könyv legújabb változatának bemutatóján a budapesti könyvfesztiválon szombaton.

A professzor a pénteki Föld napja programsorozatba illesztett bemutatón hangozatta, hogy a természettel harmóniában álló gazdasági-társadalmi fejlődés eléréséhez a föld országainak egyrészt helyi feladatokat kell megoldaniuk, másrészt világszintű kezdeményezésekben kell aktívan részt vállalniuk.

A kutató meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarországnak a fenntarthatóság jegyében tett helyi intézkedések közül elsősorban energiafüggőségét kell mérsékelnie, továbbá fel kell virágoztatnia mezőgazdaságát. Megjegyezte, hogy a magyar energiaellátás felét adó gáz- és olaj-utánpótlás 90 százaléka Oroszországból származik, az import megszűnése gazdasági-szociális konfliktusokhoz vezethet.

Dennis L. Meadows a mezőgazdaság kapcsán arra utalt, hogy az élelmiszerellátás biztonsága szempontjából a jól termelő mezőgazdaság kulcsfontosságú, ami a világszinten egyre dinamikusabban növekvő népesség és az azzal kapcsolatos kihívásokra lehet válasz. A professzor a világszintű intézkedésekre példaként az éghajlatváltozást kiváltó üvegházgáz-kibocsátás visszafogását célzó Kiotói jegyzőkönyvet említette. "A két hónapja életbe lépett egyezmény 5,2 százalékos szén-dioxid-csökkentési célja már jó irányt jelent, ugyanakkor ennek többszörösére lesz szükség a fenntarthatóság biztosításához" - mutatott rá Dennis L. Meadows.

Tudományos kutatásokra hivatkozva hozzátette, hogy amennyiben ma megszűnne minden üvegházgáz-kibocsátás a földön, akkor is legalább még 100 évig melegedne a légkör, ezzel éghajlatváltozást előidézve. A professzor szerint érdemi lépések a fenntarthatóság felé az elkövetkező 20 évben ugyanakkor nemigen várhatóak a jelenlegi politikai-gazdasági berendezkedés tapasztalatai alapján, ám az első komoly válságjelek felébreszthetik majd a társadalmat. "Reméljük az első jelek megjelenése még nem lesz túl késő a gondok megoldásához" - fűzte hozzá a professzor.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a WWF nemzetközi természetvédő szervezet egyik tavalyi tanulmányára hivatkozva közölte, hogy a Magyarországon élő emberek átlagosan egyharmaddal több erőforrást használnak fel, mint amennyi a föld népességét figyelembe véve "nekik járna". A miniszter jelezte, hogy az erre a mutatóra használt úgynevezett ökológiai lábnyom kifejezés az Egyesült Államokban a legnagyobb, ahol az emberek 5-6-szorosát élik fel a "nekik járó" erőforrásoknak. A WWF tanulmányában Srí Lanka és Sierra Leone zárja a sort, akiknek az ökológiai lábnyoma fele az igazságosság jegyében nekik járó értéknek.

[SG]
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.