Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Milyen könyvet olvastok mostanában?

25355 levél
Válasz 21.07.19. 08:29 #2704
Peace
Adrian Tchaikovsky - Az ​idő gyermekei:

Egy ideje már tologatom magam előtt ezt a könyvet, de most végre elhatároztam, hogy semmi nem térítheti el a figyelmem és elolvasom a duológiát. A "Hadállat" nekem nagyon bejött, úgyhogy a bizalom már megvolt Tchaikovsky irányába.
És rá is szolgált, mert egy elképesztő és komor sci-fi kalandot hozott össze számunkra. Már rögtön az elején az arcunkba robbantja az atomot! Az emberiségnek összejött, amiért oly lelkesen küzdünk jelenleg is a való életben, sikeresen kiirtotta magát. Vagyis majdnem. Egy maroknyi túlélő küzd az életben maradásért és próbálnak új otthonra lelni a kíméletlen és végtelen világűr hidegében. Ráadásul egy olyan ellenséggel kell felvenniük a harcot, amire legrosszabb rémálmukban sem számítottak volna! De nincs más esély, ez a legvégső lehetőség és mindent egy lapra kell feltenniük.
Amellett, hogy hihetetlenül izgalmas és lebilincselő mindvégig, végre olyan kérdéseket is feszeget, amikkel érdemes foglalkozni. Mikor végre a kezünkben a kulcs és a megfelelő technológia birtokában végre képesek vagyunk kirajzani a csillagok irányába és terraformálással bolygókat lakhatóvá formálunk. Rendelkezésre áll végtelen mennyiségű nyersanyag, békében és bőségben élhetne és gyarapodhatna az emberiség, akkor is képesek vagyunk elpusztítani magunkat. "A véretekben van az önpusztítás", ahogy a jó öreg T-800-as mondta. Mondjuk ez majd idővel elválik, hogy képesek leszünk-e felülemelkedni ezen DNS-be kódolt mivoltunkon.
A regény engem teljesen magával ragadott, évezredeken átívelő grandiózus történet rengeteg tudományos adalékkal megspékelve. Tényleg igazi csemege a műfaj rajongói számára! Már ezerrel olvasom a második kötetet, kíváncsian várom hogy zárul a történet!
1 levél
Válasz 21.07.04. 23:38 #2703
Willywonka
Sziasztok!! Kislányommal a Walt Disney klasszikus sorszámozott (a gerincen sorszám 1-től 62-ig) mesekönyveket gyűjtjük.
Nagyon szeretnék használt példányokhoz hozzájutni, nagy öröm lenne
Írj ha van neked: somogyilaura91@gmail.com
Szép napot kívánok
25355 levél
Válasz 21.06.28. 20:15 #2702
Peace
Ernest Cline - Ready ​Player Two:

Bevallom őszintén, hogy kicsit félve álltam neki, mert eléggé lehangoló véleményeket olvastam róla. Sokkal gyengébb az első kötetnél és hatalmas csalódás volt sokak számára. Hála az égnek a félelmeim alaptalannak bizonyultak, mert bizony a folytatás is remek lett, én legalábbis nagyon élveztem! Az első kötet és a filmadaptáció is nagy kedvencem, ezt már elég alkalommal hangoztattam, így valóban rendkívül kritikus szemmel vágtam bele az olvasásba.
A könyv első fele egy rendkívül jól megírt felvezetés és csak féltávon érkezik a fekete leves. Méghozzá nem is akármilyen fordulattal rukkolt elő Cline!!! Egy pillanatra meg is torpantam, hogy azért ez így elég meredek és rideg tónusváltás. Az első könyv hangvételéhez képest mindenképpen! De aztán a kezdeti sokk után kiderül, hogy csak nem vitte el ennyire dark irányba. Ezúttal is ontja ránk a popkultúrális utalásokat és a hozzám hasonló geek-ek ezúttal is a mennyekben érezhetik magukat, mert az Oasis továbbra is mindaz, amiről mi egyelőre csak álmodozunk. Az más kérdés, hogy milyen szinten lenne káros és mennyire lenne destruktív a társadalomra és az egyénekre nézve, de csúcs lenne, az biztos!!! Ráadásul kap egy elég rendes tuningot az egész, amitől még intenzívebbé válik az élmény!
Többet nem is szeretnék elárulni, mert még véletlenül sem szeretnék spoilerezni a történetből! Én amondó vagyok, hogy mindenképpen olvassa el az, aki imádta a Ready Player One-t! Bízom benne, hogy Ti sem fogtok csalódni!
25355 levél
Válasz 21.06.17. 14:24 #2701
Peace
Andy Weir - A ​Hail Mary-küldetés:

Mikor meghallottam, hogy sci-fi készül Matt Damon főszereplésével, azonnal rohantam megvenni a könyvet és iszonyatosan imádtam!!! A film sem lett rossz, de a könyv az csúcs volt! Nem is volt kérdés, hogy egyből rámegyek a második könyvére is, de az "Artemis" az valami elképesztően hatalmas csalódás volt számomra "A marsi" után. Én nem akartam elhinni, hogy ugyanaz az ember írta, minden tekintetben kiábrándító volt. Féltem is rendesen az új könyvétől, de úgy voltam vele, hogy igazán megérdemel tőle még egy esélyt és bizony milyen jól döntöttem! Abszolút letaszította az első könyvét a csúcsról nálam és egy laza mozdulattal felpattant a dobogó legmagasabb fokára!!!
"Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie."
Ennél többet ne is olvassatok el a hivatalos kedvcsinálóból, mert már belerondíthat kicsit az élménybe. Én szerencsére nem tettem. Minden megvan benne, amit a marsiban szerettem, de még került bele jó néhány olyan elem, ami abszolút letehetetlen kedvenccé varázsolta! Még nagyon élénken él benne a Netflixes "Oxygen" című film, az még rátett egy lapáttal az élményre és még élénkebbé tette a könyv alapján fejben leforgatott filmet! Igazából bármit is írnék róla, jó eséllyel spoileres lenne, így ilyet most nem fogok tenni. Ha egy vérbeli sci-fi-re vágysz tele tudománnyal, fordulatokkal, felkavaró érzelmekkel és grandiózus távlatokkal, akkor mindenképpen jó szívvel tudom ajánlani Weir legújabb könyvét!
25355 levél
Válasz 21.06.04. 10:57 #2700
Peace
Peter Fehervari - Requiem ​Infernalis:

Az utóbbi évek egyik leghangulatosabb WH40K könyve!!! Majdnem két évvel ezelőtt hívták fel a figyelmemet Peter Fehervari munkásságára, de mindig csak halogattam. Viszont amint megláttam, hogy kiadásra kerül magyarul egy könyve, azonnal rányomtam az előrendelésre! Olyan szinten sikerült megragadnia a WH40K és a Káosz esszenciáját és ábrázolását, hogy az zseniális! Több alkalommal a hideg futkosott a hátamon és még azt is elfelejtettem, hogy a buszon ülök. Teljesen olyan volt, mintha én is jelen lennék és úrrá lenne rajtam a rettegés. Teljesen horrorisztikus szinte végig. És ráadásul ezen felül még a szürkeállományt is dolgoztatja, nagyon oda kell figyelni! Nem minden az, aminek látszik és tényleg akadt jó pár olyan mondat, ami úgy rendesen rátelepszik az olvasó agyára és hosszasan ízlelgeti. Minden rajongónak csak ajánlani tudom, mert teljesen egyedi a stílus és a fordítás is kimondottan korrektül sikerült! Ha nem jelenik meg több könyve a Tuan gondozásában, akkor rájuk megyek majd eredeti nyelven. Csak egyelőre azt sem tudom melyikkel lenne érdemes kezdeni.
25355 levél
Válasz 21.06.03. 06:09 #2699
Peace
Az vagyok. Mikor hallottam, hogy készül a Marsi film, akkor rohantam megvenni a könyvet és imádtam! Hatalmas élmény volt! Ezek után nem is volt kérdés, hogy az Artemis is első napos vétel lesz, aztán egy olyan szintű zuhanás volt az első könyvéhez képest, hogy nem akartam elhinni. Egy Holdon játszódó krimi....és abból is egy nagyon gyenge valami. Szóval akkor megfogadtam, hogy ha a harmadik könyve is olyan "élmény" lesz, mint a második, akkor nálam leírta magát.
1992 levél
Válasz 21.06.02. 20:36 #2698
warcat
Eléggé szőrősszívű vagy ezekkel az esélyekkel
De egyébként ugyanaz a stílus mint A marsi-ban, ki kell tudományoskodnia magát a helyzetből és a gödör mélyebb mint valaha.

Már az első pár oldal megfogott és lesz benne pofon bőven, egyet sajnálok csak, hogy nem látom, hogyan lehetne ebből filmet csinálni az elbeszélésmód miatt, ki fog maradni.
25355 levél
Válasz 21.06.02. 19:53 #2697
Peace
Artemis hatalmas csalódás volt a Marsi után. Még egy utolsó esélyt kap ezzel az új könyvével, ha végre felrakják ebook-ban.
28904 levél
Válasz 21.06.02. 18:40 #2696
LordMatteo
Köszi, kiment a fejemből, viszont A marsi után az Artemis is bejött nekem, úgyhogy vártam már, hogy jelenjen ez is.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
1992 levél
Válasz 21.06.02. 18:32 #2695
warcat
Megjelent magyarul is Andy Weir (A marsi) új könyve : A Hail Mary-küldetés


"Ryland Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie."


Vérbeli sci-fi, kétültőhelyemben olvastam el angolul, de csak azért mert már nagyon muszáj volt aludni menni.
25355 levél
Válasz 21.05.27. 13:58 #2694
Peace
Sandy Mitchell - Choose Your Enemies (10. Ciaphas Cain kötet):

És bizony ez is elérkezett, kivégeztem a sorozatot. Talán ez a kötet tetszett a legjobban összességében. Eldák, Webway, Slaanesh kultisták és egy igencsak badass finálé!!! Mozgalmas volt, nem egy helyszínen játszódott, korrekt lezárás! Mondjuk nem tudom, hogy tervben van-e egy 11. könyv. Majd kiderül. Viszont sajnos nem lett hatalmas kedvencem Cain és a sorozat sem. Semmilyen tekintetben nem képes felérni az örök kedvencemhez, Abnett Gaunt sorozatához! Ott olyan szinten kötődtem karakterekhez, hogy nem egy alkalommal volt pityergés és ökölbe szorult kéz! Iszonyat erős drámák és váratlan fordulatok, sorsfordító döntések! Itt mindez sajnos hiányzik. Mivel Ciaphas az emlékiratait írja meg öregkorában és ezek kivonataiból tevődik össze a 10 könyvnyi kaland, így izgulni sem kell érte, hiszen nem veszíti életét. Hű fegyverhordozóját, Jürgen-t is viszonylagos "burok" védi mindvégig. Igazából remek hangulatú WH40K sci-fi akció könyvek, de ennél sajnos nem többek. A két főszereplőt sikerült viszonylag hamar megkedvelni, de amikor az a 4-5 folyamatosan visszatérő mondat és szituáció a 86. alkalommal ismétlődik, akkor már igencsak kezdett unalmassá válni. Hosszú évekig hallgattam/olvastam, hogy a Ciaphas Cain sorozat abszolút kötelező minden rajongó számára, így tisztességből végigolvastam, de sajnos nem volt képes megütni azt a szintet, amit az ömlengések sejtettek. De ez ilyen. Sajnos nem lehet minden egyes széria kiemelkedően zseniális. Ettől függetlenül jó szívvel tudom ajánlani minden WH40K fan számára, csak ne számítsatok "Gaunt szellemei" szintű mélységre és drámára.
25355 levél
Válasz 21.05.07. 08:35 #2693
Peace
Sandy Mitchell - The Greater Good (9. Ciaphas Cain kötet):

Volt egy aprócska kihagyás, de kimondottan üdítő volt visszatérni az akció sci-fi műfajhoz és az aprításhoz "A háromtest-trilógia" után.
Quadravidia világát több veszély is fenyegeti. Először a Tau-k bukkannak fel, de nagyon hamar kiderül, hogy egy sokkal nagyobb fenyegetés is érkezik a bolygó felé. Ciaphas-ék kénytelenek ideiglenes szövetségre lépni a Tau-kal a Tyranida flotta megállításának érdekében. A Mechanicus ismét jelen van és ezúttal is bekavar. Imádom őket!!!
Vajon tartós lesz az ideiglenes fegyverszünet és sikerül megfékezni az inváziót? Az akciódús és izgalmas regényből mindez kiderül.
25355 levél
Válasz 21.04.30. 12:01 #2692
Peace
3300 oldalnyi képregényért.
2459 levél
Válasz 21.04.30. 11:46 #2691
jawsika
Aztán csodálkoznak, ha az emberek "alternatív" módokat keresnek... Most komolyan, 60k 3 képregényért??! Azért egy komplett enciklopédiát kapsz... Hagyjuk is...
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
25355 levél
Válasz 21.04.30. 11:13 #2690
Peace
Ez borsos? Ezeken gondolkoztam el, de amíg pár hete még volt belőlük, mostanra már semmi.
2459 levél
Válasz 21.04.30. 10:43 #2689
jawsika
Köszönöm!
Hú, jó borsos
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
2459 levél
Válasz 21.04.30. 10:01 #2687
jawsika
Tegnap este néztem theVR Siege streamjét. Megint visszaültünk Siegezgetni, és jó kicsit ellesni pár tactikát, vagy megnézni az új operátorokat. Szóval a meccs közben Pisti arról beszélt, hogy az Injustice képregényt olvassa, a Year 3-nál tart. Szerintem ez engem is érdekelne, ránéztem neten, de kidobott vagy 200 találatot össze-vissza. Van valami... "kánon Injustice" képregény, ami beszerezhető? Mert így netes keresés alapján kicsit kaotikus.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
25355 levél
Válasz 21.04.28. 08:47 #2686
Peace
Cixin Liu - A ​halál vége (A háromtest-trilógia 3.):

Huhh, ez nem volt egyszerű! Mintha az első két kötetet összeadtuk volna, megszoroztuk tízzel, majd kiterítettük 10 dimenziósra! Nagyjából ennyi történést sikerült belesűríteni az utolsó könyvbe. Az első 40-50 oldalon csak pislogtam, hogy mégis mi folyik itt és hogy kapcsolódik majd mindenhez, de szép fokozatosan minden a helyére kerül és összeáll egy gyönyörű szép kerek egésszé! Cixin Liu-nak sikerült olyan szinten meghajlítani az elmémet és néhol olyan szinten megdolgoztatni a szürkeállományt, hogy tömör élvezet volt olvasni minden sorát! Viszonylag régóta nem volt részem ilyen szinten ütős és mély sci-fi élményben! Rengeteg elrugaszkodott mégis teljesen felfogható elméleti és gyakorlati taglalása a létnek és az univerzumnak, társadalomelemzés, fajunk létjogosultságának megkérdőjelezése és sok minden mást sikerült belelapátolni ebbe a trilógiába. Nekem iszonyatosan bejött! Nagyon jó szívvel tudom ajánlani minden sci-fi rajongó számára! Örülök, hogy sok-sok halogatás után végül mégis belevágtam!
25355 levél
Válasz 21.04.06. 08:29 #2685
Peace
Cixin Liu - A ​sötét erdő (A háromtest-trilógia 2.):

Elég durva hullámvasút volt ez a kötet!!! Teljes elkeseredettség és depresszió, aztán ugrunk egy hatalmasat az időben és hirtelen elvakít a remény és bizakodás fénye, majd jön a pofára esés. És végül a megváltás! Tényleg nincs rá jobb szó, mint a hullámvasút. Kicsit mondjuk úgy éreztem, hogy Liu picit hamar ellőtte a puskaport az első kötet végén és ezúttal elmaradt az az igazi WTF érzés olvasás közben. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy miképp végződik a trilógia!
25355 levél
Válasz 21.03.12. 12:43 #2684
Peace
Cixin Liu - A ​háromtest-probléma (A háromtest-trilógia 1.):

Jó ideje halogatom már ezt a trilógiát, mindig bekúszott elé valami a sorba. Viszont ezúttal ígéretet tettem magamnak, hogy semmi sem tántoríthat el és végre elolvasom. Az évek során rengetegszer merült fel a címe és nagyon sokan ajánlották, de direkt nem is olvastam inkább utána, hogy minden egyes eleme újdonság legyen. Jól is tettem, mert így még nagyobbat ütött! Nem is gondoltam, hogy ebben az érában fog indulni az egész történet, de rendkívül szuperül sikerült a felvezetés és valóban kismillió kérdés kavargott (és kavarog jelenleg is!) bennem! Kimondottan érdekes megközelítése a témának, de részletesebben nem is tudnék most belemenni súlyos spoilerek nélkül, úgyhogy inkább nem is teszem. Elég annyit leírnom az utolsó pár oldalról, hogy Liu sebészi pontossággal lemetszette a koponyám felső részét, habverővel felpépesítette majd kirántotta az agyamat a helyéről és kiterítette 2 dimenzióba. Majd miután ezzel végzett, összecsomagolta 11 dimenziósra és visszahajította a kobakomba, hogy akkor most merengjek el az olvasottakon.
25355 levél
Válasz 21.03.02. 11:03 #2683
Peace
Ken Liu - Láthatatlan ​bolygók:

Világ életemben a hazai és nyugati sci-fi írók irányába kacsintgattam, ideje volt tekintetem keleti irányba szegezni. Remek novellákhoz volt szerencsém! Voltak kis egyszerűbbek és akadt 1-2 olyan is, mely már meghaladta az értelmi képességeimet. Mondjuk ha azt nem is, de biztosan igényelnének 2-3 újraolvasást, hogy pontosan átlássam és megértsem az összes metaforikus utalást és sorok közötti mondanivalót. Az utolsó szerzemény mindent vitt, egyértelműen az volt a kedvenc! Nagyon rég nem volt szerencsém ehhez hasonló "mind blown!!!" érzéshez. Ráadásul hihetetlenül megható is!
Három esszé is helyet kapott a kötetben:
"A lehetséges univerzumok legrosszabbika és a lehetséges földek legjobbikában Cixin Liu, A Háromtest-probléma Hugo-díjas szerzője a kínai sci-fi irodalom történelmét mutatja be, és reflektál arra, hogy milyen jelenleg az ország leghíresebb szerzőjének lenni a műfajban; Csen Csiu-fan A szétszakított nemzedék című írásában a fiatalabb generációk folytonos küzdelméről ír az ország radikálás átalakulásának következtében; Hszia Csia, a kínai sci-fiben végzett kutatásaiért az országban elsőként Ph.D.-vel kitüntetett szerző pedig arról értekezik tanulmányában, hogy Mitől lesz kínai a kínai science fiction?"
Ezek is érdekes olvasmányok! Akik nem félnek fejest ugrani egy más kultúrába és belekóstolni egy kicsit más stílusba, azoknak jó szívvel tudom ajánlani! És most végre elkezdem az ezer éve halogatott "A háromtest-trilógia"-t!!!
25355 levél
Válasz 21.02.23. 11:02 #2682
Peace
Dezső András - Maffiózók ​mackónadrágban:

Nem hittem volna, de ezt még jobban élveztem, mint az előző könyvét (ami az utóbbi, mert 2020-as a Magyar kóla, ez pedig 2019-es)!!! Nem csak, hogy némi betekintést nyertem a '70-es és '80-as évek alvilági ténykedéseibe, de jöttek vissza folyamatosan az emlékek! Conti Car, Fenyő gyilkosság, Aranykéz utcai robbantás (Boros Tamás), olajszőkítés, Energol....az összes ügy, amiről kiskoromban fél füllel hallottam vagy csak belefutottam cikként hosszú évekkel később. Brutális, hogy a jól ismert alvilági figurákról mindent tudtak, egyesek mégis 30-40 éven át vígan tevékenykedtek az országban és nemzetközi szinten is. A hazai szervezett bűnözés aranykora egyértelműen a '90-es évek eleje volt! A rendszerváltás utáni időszakban az összezavarodott rendvédelem csak toporgott. Technikájuk elavult volt és ráadásul azt sem tudták, hogy törvényileg mit tehetnek és mit nem. Ezt bizony rengetegen kőkeményen ki is használták! Átlagemberként mindebből nem sokat foghattunk fel, de András amit előásott nekünk titkosított dossziékból és egyéb aktákból, az valami félelmetes és igazán elképesztő! Olyan dolgok mentek és olyan összegek repkedtek, amiket még mai fejjel és nehéz megemészteni. És aztán az évtized ('90) végére meg is érkeztek a véres leszámolások, amin már tényleg csak pislogott az átlag civil.
Igazából azok a durva arcok, akik sosem kerültek reflektorfénybe és még a nevükről sem tudunk! Hány ilyen lehet! Valamint az az elit réteg, akik a bűnözést és a pénzharácsolást "legális" keretek között űzik!!! Na az a nem semmi! Akik soha semmilyen körülmények között nem lesznek felelősségre vonva vagy rács mögé dugva. Maximum pár hónapra valami üdülőintézetbe és ha elhalt a médiacirkusz, akkor szépen ki lesznek engedve és élik tovább az életüket a milliárdokkal. Ez a pár szerencsétlen flótás, akik összeharácsoltak maguknak pár 100 milliót a '90-es és a 2000-es években igencsak kismiskák az igazi nagykutyákhoz képest, akiknek az ügyeiről soha nem fog könyv íródni.
Nagyon jó szívvel tudom ajánlani mindazoknak, akik szeretnének erről a témáról kicsit többet megtudni! Én hihetetlenül élveztem és Dezső András stílusa is bejön. Odafogok figyelni a jövőbeni megjelenéseire is!
25355 levél
Válasz 21.02.23. 10:40 #2681
Peace
Látjátok, ezt már el is felejtettem Nektek bemásolni FB-ról....pedig tuti epekedve várjátok minden egyes beszámolómat!

Dezső András - Magyar ​kóla:

Egészen elképesztő történeteket olvashattam Dezső András tálalásában!!! Az 1920-as évek elejéig ugrunk vissza az időben és így haladunk egészen napjainkig. Megdöbbentő és félelmetes esetek, melyben magyar bárók és közönséges utcalányok is szerves részei a kokain hazai történetének. Nagyon korrekt az előadásmód és lebilincselőek a story-k, egyszerűen számomra letehetetlen volt a könyv! Ha kicsit is foglalkoztat a téma vagy csak szeretnél némi rálátást a hazai történésekre és némi történelmi visszatekintés sem tántorít el, akkor mindenképpen erősen ajánlom az elolvasását! A "Maffiózók ​mackónadrágban" című könyvére is rá fogok menni mindenképpen!!!
25355 levél
Válasz 21.01.21. 10:15 #2680
Peace
Elizabeth Kolbert - A ​hatodik kihalás:

Sokszor szóba kerül és nálam amúgy is központi téma a planétánk elpusztítása, így a legutóbbi eszmecsere alkalmával felmerült bennem, hogy biztosan íródott a témában már remek könyv. És valóban rá is leltem, azonnal meg is vásároltam!
Hiába foglalkoztatott mindig a régmúlt - de főképpen a dínók és a kihalásuk -, mégsem ástam bele magam komolyabban a témába. Ezért is döbbentett meg, hogy mennyire későn kezdett el egyáltalán kialakulni ez a pár tudományág, mely foglalkozik az őslénytannal és a kihalások okaival. Az Antropocén tudtommal a mai napig nem elfogadott földtani időszakként, még mindig vitatkoznak róla. Mindenki máshová helyezné a kezdetét. Az iparosodás kezdetére, van aki az atomkorszak nyitányát (1945) jelölné a kezdetnek. Sokak véleménye szerint viszont a legkézenfekvőbb és legpontosabb kezdet az a modern ember megjelenésének időpontja lenne, ami nagyjából 50.000 évvel ezelőttre tehető. Tisztán emlékszem, hogy gyermekkoromban még mindig olyan hiedelmek voltak, hogy az éghajlatváltozás volt a felelős a nagyemlősök kihalásáért. Mára már bizonyított tény, hogy nem más tehet róla, mint az ember. Nem volt róla tudomásuk, de cirka pár 1000 év alatt szinte teljes mértékben lenullázták ezeket a hatalmas állatokat (mamut, óriáslajhár, kardfogú tigris és a többiek....). Az elmúlt két évszázad során viszont valami elképesztő mértékben felgyorsult a bolygó felszínének átrendezése, mely már mostanra is visszafordíthatatlan károkat okozott és elképesztő méretű tragédiák várhatóak az elkövetkezendő évtizedekben is. Egyesek a megmaradt emlősök 30-40%-ának kihalását jósolják ebben az évszázadban és a rovarok 50-60%-a is eltűnhet a Föld színéről. A tengerek és óceánok folyamatosan savasodnak, a korallzátonyok, planktonok megállás nélkül pusztulnak. A halállományt olyan mértékben halásszák, hogy pár fajt csak nagyon szigorú szabályozásoknak és kormányszintű beavatkozásoknak köszönhetően voltak képesek megmenteni.
Az Antropocén felelősei mi vagyunk, az emberek. Mi indítottuk és majd kiderül, hogy miképpen ér véget. Nagyon sok tudós úgy vélekedik, hogy az emberiség vesztét is okozhatja, de esélyesebb, hogy előtte kirajzunk a világűrbe és folytatódik a sáskajárás. Az az egy biztos, hogy mindnyájan felelősek vagyunk, nincsenek kivételek! Hogy mit kezdünk magunkkal a tudással a birtokunkban, az pedig majd idővel kiderül.
Informatív, olvasmányos írás saját élményekkel és rengeteg utánajárással. Én csak ajánlani tudom mindazoknak, akiket csak egy kicsit is érdekel a téma! És ha a könyv megvolt, akkor nézzétek meg David Attenborough "A Life On Our Planet" című dokumentumfilmjét is!
41 levél
Válasz 21.01.09. 09:04 #2679
Alfonzszel
Asimov: Az űr áramlatai
Birodalom sorozat 2.kötet

Egy tudós, aki galaktikus mèretű intrikákba keveredve, rájön, hogy a Florina bolygót ès több milliárd lakóját a pusztulás fenyegeti. Ez a tudás kárára válik, mert pont eme tudás miatt törlik az emlèkeit egy pszichoszondával. Èveket húz le egy termelő bolygón a munkások között, mire elkezdenek visszatèrni az emlèkei arról, ki is Ő valójában ès mennyi mindent tudott a Florina bolygó pusztulásával kapcsolatban. Felveszi a harcot az elmèje emlèkeinek ès tudásának visszaszerzèsèben ès versenyt fut az idővel, mert a Florina bolygó mèg nem pusztult el.

Már a könyv eleje visszahúzott a nosztalgikus gyerekkorba, amikor a tèli estèken az Alapítvány ès birodalom kötetei egèszen reggelig magukba tudtak szippantani.
25355 levél
Válasz 21.01.08. 08:59 #2678
Peace
Sandy Mitchell - The Last Ditch (Ciaphas Cain 8. kötet):

Komisszárunk megbízást kap, hogy a regimentjével fékezzék meg az Ork inváziót a Nusquam-on. Azonban a szerencsétlen módon történő megérkezésüknek köszönhetően elkezd ébredezni egy sokkal komolyabb fenyegetés, mely az egész szektort fenyegeti. Ráadásul a helyi csapatokhoz rendelt fiatal komisszárral is meggyűlik a baja szeretett főhősünknek. Az erősítés úton van, de érkezésük várható időpontja sajnos igencsak távoli. Vajon képesek-e mindaddig kitartani?
Szuperek ezek a regények, de úgy érzem, hogy most tartok egy rövid pihenőt, mert hiába is imádom a 41. évezred grimdark hangulatát, de most már szükségem valami másra is.
25355 levél
Válasz 21.01.07. 15:49 #2677
Peace
Sokkal jobban szeretem, mint a readert!!! De vészesen fogy otthon a hely. És igazából ezekkel az omnibus kiadásokkal is néha tele van a hócipőm, mert csak kényelmetlen egy idő után tartani őket utazás közben.
10699 levél
Válasz 21.01.06. 11:39 #2676
MattMatthew
Köszi. A döglött fás könyveknek is van szépsége!

Bár lehet, hogy a WH topikban lenne helye, de most inkább ide:
Márciusban jön Dan Abnett-től a Penitent. (Eisenhorn trilógia 8. kötete...)
“This is not going to go the way you think.”
25355 levél
Válasz 21.01.05. 09:10 #2675
Peace
"Choose Your Enemies" az utolsó kötet neve, nem "Old Soldiers Never Die".
25355 levél
Válasz 21.01.05. 09:06 #2674
Peace
Könyvben vettem meg a "Defender ​of the Imperium" és "Saviour ​of the Imperium" gyűjtőköteteket és külön a "Old Soldiers Never Die" utolsó könyvet. Lábjegyzetben szépen a lap alján vannak.
10699 levél
Válasz 21.01.05. 08:57 #2673
MattMatthew
Cain könyveket ebookként olvasod, vagy döglött fákra nyomtatva? Virágbolti ebookjaim vannak, de azokban eléggé szétcseszett a lábjegyzetezés. Ha eredetit olvasol abban hogy vannak Amberley kommentjei? Valahol olyasmit olvastam, hogy a Black Library ebook fronton nem túl erős...
“This is not going to go the way you think.”
25355 levél
Válasz 20.12.22. 14:58 #2672
Peace
Warren Ellis - Transmetropolitan (A ​teljes gyűjtemény 1.):

A nagy CP2077-ezés közepette megfeledkeztem az élménybeszámolóról. Gyerekként voltak képregényeim és olvastam is őket szorgosan, de ez mostanában nem jellemző. Ezért is nagy szó, hogy sikerült rábeszélniük erre a vaskos kötetre. Természetesen a játékra hangolódás miatt lett megvásárolva! Hatalmas kedvencem lett Spider Jerusalem!!! Tesz magasról a tabukra, kerek perec kimondja, amit gondol és nem rettenti el senki és semmi. Tökéletesen kilóg minden modern társadalomból, talán ezért is lett ennyire szimpatikus. Pontosan azt teszi, amit sokszor mi is legszívesebben megtennénk 1-1 szituációban, de nincs rá lehetőségünk. Pontosabban féken tartanak a morális és erkölcsi szabályok. Na az ilyenek őt nem zavarják. Egyáltalán nem! Azon felül, hogy sokszor könnyesre röhögtem magam a stíluson és a szövegeken, valóban elég rémisztő minden egyes történet! A '90-es években íródott, de egyre inkább aktuális a mai modern felgyorsult és technológiával átszőtt életünkben! "Mondanivalója aktuálisabb, mint valaha, napjaink világára vészjóslóan emlékeztet a jövőbeli társadalom rémképe." Ezt semmiképpen sem fogalmazhattam volna meg jobban én sem. Beteg humor és brutális akciók, emellett pedig fergeteges szövegek!!! Nagyon jó szívvel tudom ajánlani!
25355 levél
Válasz 20.12.22. 14:45 #2671
Peace
Sandy Mitchell - The Emperor's Finest (Ciaphas Cain 7. kötet):

Komisszárunk ezúttal romantikus kalandba keveredik Viridia kormányzójának lányával egy mentőakció közepette. Viszont a lány olyan szinten megszállottan viselkedik és már közös jövőjüket tervezgeti, mikor is Ciaphas úgy dönt, hogy ez elől az őrület elől menekülés gyanánt inkább csatlakozik a Reclaimers Űrgárdista káptalan különítményéhez egy öngyilkos akció keretében. Már Space Hulk látványa is baljóslatú, de a fedélzetre lépve nagyon hamar megtapasztalják, hogy a kíméletlen génorzókon kívül orkok is tartózkodnak a hajón. Nem is kell sok, hogy elhulljon az első Űrgárdista és beinduljon a húsdaráló!!!
Én pedig már kezdem is a nyolcadik kötetet, mert nincs megállás!
25355 levél
Válasz 20.11.26. 14:52 #2670
Peace
Én is komoly bajban lennék, ha nem utaznék minden nap legalább 60-70 percet. Otthon elő nem vennék könyvet. Ez is rossz szokás, de otthon a gépek rabja vagyok.
10699 levél
Válasz 20.11.26. 14:49 #2669
MattMatthew
Ne is mondd, komoly first world problemmel nézek szembe, hogy olyan közel van a munkahely jelenleg, hogy nincs időm olvasni a villamoson. Így még mindig a Traitor's Hand közepe táján járok...
“This is not going to go the way you think.”
25355 levél
Válasz 20.11.26. 14:35 #2668
Peace
Sandy Mitchell - Cain's Last Stand (Ciaphas Cain sorozat 6. kötet):

Jó öreg () komisszárunk immáron a második évszázadát tapossa a fiatalító műtéteknek köszönhetően és a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti Perlia-n, ahol kadétokat oktat az akadémián. Ugye ezt a bolygót mentette meg nagyjából 80 évvel ezelőtt az ork inváziótól. Ezúttal viszont a Káosz csatlósai vetettek szemet valami igen csak értékesre a bolygón, melynek jelenlétéről komisszárunkon kívül csak egy maréknyian tudnak. Nem elég, hogy az árulók csapatai nagy erőkkel rohamozzák a nem túl jelentős számú lojalista sereget, de Cain legrosszabb rémálma ismét valósággá válik és a kíméletlen Nekronok is felbukkannak és nekik is pontosan ugyanarra fáj a foguk, mint Abaddon megszálló csapatainak.
Ezúttal is egy ritka hangulatos és pörgős regényt sikerült összehozni. Szerintem ezzel a lendülettel rá is vettem magam a 7-9-es regényeket magába foglaló gyűjtőkötetre.
1782 levél
Válasz 20.11.24. 00:16 #2667
quervo
Ne is mondd, instant buy volt az első rész, de úgy voltam vele, megvár, míg kijön a másik kettő. Most viszont már nincs mentség, a D.O.D.O. és az új Hackett után nekiesem.
25355 levél
Válasz 20.11.23. 22:10 #2666
Peace
Mennyi ideje várat már magára....sok másikkal egyetemben.
28904 levél
Válasz 20.11.23. 21:02 #2665
LordMatteo
Ha már annyira örültem neki; Háromtest-trilógia.

Kifejezetten merem ajánlani! A hossza kicsit riasztó lehet, és tagadhatatlanul kínai szerzőről van szó (semmi újdonság, mintha Kínán kívül a világ többi része nem annyira lenne értelmes-fejlett-fontos, említés szintjén jelen vannak, de semmi több), de újszerű ötletekkel van tele, és fordulatos a cselekmény is. A sztori elég nagyívű, konkrétan az 50-es évekből indítunk, és jónéhány évszázadot felölel az aktív történet. Van néhány elvarratlan mellékszál, vagy kidolgozatlan elem benne, de összességében kifejezetten élveztem. A főhösök között eléggé ugrál viszont a könyv, nehéz hozzájuk igazán kötődni, főleg a második felétől, ahol pont jobban ráállna egy szereplőre a dolog... viszont lezárt befejezést kapott, nem volt hiányérzetem, amikor a végére értem.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
25355 levél
Válasz 20.11.12. 12:42 #2664
Peace
Sandy Mitchell - Duty Calls (Ciaphas Cain sorozat 5. kötet):

Kedvenc komisszárunk ezúttal Periremundára érkezik meg a Valhalla 597-esek kötelékében. Alig pár órával az érkezése után máris az életére törnek és onnantól nincs megállás. Nem elég, hogy egy hatalmas tyranida flotta közeledik a planéta felé, de belülről a génorzó hibridek is szabotálják a Birodalmi Gárda és a Bolygóvédelmi Erők munkáját. Ráadásul Káosz kultistákra utaló jelek is egyre sűrűsödnek. Amberley Vail inkvizítor újbóli felbukkanása már meg sem lep minket és Ciaphas-t sem. Jürgen nálam abszolút kedvencé nőtte ki magát a maga higgadtságával és egyszerűségével, de főhősünket is kezdem egyre jobban megkedvelni. Az első 2-3 könyvnél még egyáltalán nem éreztem azt, hogy szimpatikus az ember. Bele is vetetettem magam a hatodik kötetbe.
5429 levél
Válasz 20.11.06. 17:01 #2663
Pras
Ablonczy Balázs - Ismeretlen Trianon

Azt hiszem, egészen kivételes, amikor egy jó képességű kutató képes megtalálni azt a vékony vonalat, amin végigtáncolva úgy alkot olvasmányos, alapvetően populáris ismeretterjesztő jellegű művet, hogy a rigorózus tudományos igényesség mindvégig ott húzódik a háttérben észrevétlenül, de egy percig sem eltűnve, mint valami jó pincér. Az Ismeretlen Trianon-t úgy olvastam végig, hogy az apróbb személyes befűzéseket nem éreztem tolakodónak, a gondolatmenetet tudálékosnak, a színesítő "esettanulmányokat" öncélú "Kecskeméten épp ez került elő a levéltárból, úgyhogy ezt rakom be"-típusú oldalszám-pörgetésnek, hanem mintha összességében egy már-már regényszerű olvasmányélményt kapnék, ami mindamellett, bár a kurrens kutatási eredményeket fűzi láncba, nem fél diszkréten, de időről időre élni a "nem tudom"-mal sem. Amit viszont tud, azt úgy ötvözi a szövegbe, hogy a könyv végén döbbentem meg, hogy a ~260 oldala úgy egyébként mintegy 180 tételes forrásjegyzékkel operált.
A szerző esetében úgy gondolom, a Trianon 100 kapcsán a jó ember került a jó időben a jó helyre, és ez - amellett, hogy eredményes - nagyon fontos. A műve minden különösebb felhajtást mellőzve csavart egyet az időszakhoz kapcsolódó percepciómon, amellett egy kicsit megnyugtat, hogy Magyarországon továbbra is létezik ilyen színvonalú történetírás, noha ...noha ennek a mondatnak a maradéka a politika topicba kívánkozna.
Négyezer forint. Abszolút igen.Myke Cole - Legio a phalanx ellen

A fenti könyvvel ellentétben a "tudományos rigorózusság" itt megbicsaklik, ugyanakkor a szerző eleve azzal indít, hogy elsősorban katonai (és fikciós írói) pályáról érkezik és arra tesz kísérletet, hogy hat nagyobb ütközeten keresztül párhuzamba állítsa és elemezze a "nyugati" legionárius-, és a "keleti", bizonyos szempontból a hellenisztikus gyalogos hadkultúra csúcsának tekinthető makedón típusú falanxhadviselést. Úgy gondolom, önmagában az "amatőröknek" van helyük a történettudomány környékén, a(z ellenőrzött és szervezett) fémkeresőzéstől a kísérleti régészetig. Az ókor ilyen szempontból különösen kedves a számomra, mert elég sokat tudunk róla ahhoz, hogy legyen egy szilárd ismereti keretrendszerünk, de elég keveset ahhoz, hogy a keretet nem kis részben racionális meggondolások és következtetések legyenek kénytelenek feltölteni, viszonylag tág teret adva a diszkussziónak.
Pluszpont tehát, hogy Cole szintén alkalmazza a "nem tudjuk"-ot. Az is érthető, hogy ezzel együtt sem háromszáz oldalnyi bizonytalankodást próbál meg eladni, mégis helyenként úgy érzem, hogy ahol egy-egy dilemmánál számba veszi az eshetőségeket, néhol nem ad sokkal több indoklást a választása mellett, minthogy "nekem ez az eshetőség jobban tetszik". Más esetben is furcsállom, ahogy keresztülszüremlik a személyisége a szövegen, például kezdetben levezeti, hogy a személyes harci tapasztalatai mennyiben relevánsak és mennyiben nem azok a könyv témáját illetőleg, majd viszonylag komoly figyelmet szentel annak, hogy az ókori tiszti-, és (mai fogalmaink szerint) altiszti rendfokozatokat megkísérelje a kortárs amerikai rendszernek megfeleltetni. Miért nem elegendő az alakulatok létszámát adni meg? Passz. Másik ilyen példa, ahol egy esetben a hadisarc számításánál (III. Antiokhosz, Magnészia) egy fél oldalon keresztül ragozza, hogy az adott súlyú ezüst mekkora mennyiség kortárs mértékegységgel mérve, illetve a jelenlegi árfolyam szerint az adott fizetési tételek hány dollárnak feleltethetőek meg, és úgy egyébként mennyibe kerül ma egy F-35-ös vadászgép.
...majd nagyon helyesen hozzáteszi, hogy figyelembe kellene venni a vásárlóerő-paritást is, így - idézem - "legyen elég annyit mondanunk, hogy...", és ír egy teljesen más nagyságrendű összeget. Magyarán a teljes előző fél oldalas okfejtés információtartalma lényegileg nulla.
Néhány egyéb kritikai észrevételem is van, pl. míg Ablonczy minden esetben az "XY. kiváló Z. tanulmánya óta tudjuk..."-kal él, addig Cole legfeljebb a "néhány kutató úgy gondolja, hogy..., de..."-ig jut el. (Ilyesmivel mondjuk egy Kertész István kaliberű szaktekintélynél is szembesültem mondjuk "A görög-római hadművészet fejlődése" c. munkában, úgyhogy a mai napig nem tudom, kinek az ablakát kell bedobni féltéglával olyan alapvető hibákért, mint pl. az íj és a nyíl fogalmainak a keveréséért.) Mondhatnánk, hogy ismeretterjesztő műnél nem kell "teleszemetelni" forrásokkal és megtörni a flow-t, de épp az előbbi könyv mutatja meg ragyogóan, hogyan lehet (és kell!) ezt elegánsan csinálni. Ennek hiányában, ha a néhány elejtett "néhány kutató..." félmondat nem tűnne fel, az embernek az a benyomása támadhatna, hogy Cole elolvasta Appianoszt és Plutarkhoszt, és leírta a magánvéleményét. Igazság szerint a könyvet viszont tulajdonképpen jobbnak érzem, mint amennyire valahol "lehordtam" az előbbiekben, épp azért, mert érezhetően önmagát sem kívánja kinyilatkoztatás szintjére emelni, és bár az illő kételkedések köre után markáns, amolyan amerikaias magabiztossággal csap bele az anyagba, mégis érezhető, hogy a szerző nem kívánt félmunkát végezni, komolyan foglalkoztatta a téma és mintha különösebb prekoncepciók és elfogultság nélkül próbált volna valamilyen eredményre jutni; mindez pedig azt eredményezi, hogy érzésem szerint - ha nem is mértékadó monográfiát tett le az asztalra, de - úgy sikerült egy érdekes, aránylag korrektül megírt ismeretterjesztő művet alkotni, hogy közben nem ássa bele hatalmas és/vagy nyilvánvaló marhaságokba önmagát. Végeredményben élveztem a könyvet és nem fogom szégyellősen rejtegetni a polc mögött a kötetet.
Az ötezer-ötös árcédulát... igen, azt mondjuk lehet.
25355 levél
Válasz 20.11.06. 15:31 #2662
Peace
Remélem tetszeni fog!
1782 levél
Válasz 20.11.06. 12:16 #2661
quervo
Ezt eladtad. Ma küldött a Líra egy kuponkódot, meg is rendeltem.
25355 levél
Válasz 20.11.02. 10:12 #2660
Peace
Én kölcsönkértem. Transmetropolitan is drága volt, húztam is a szám. De valami elképesztően csúcs, egyáltalán nem bántam meg!
2459 levél
Válasz 20.11.02. 09:19 #2659
jawsika
Kicsit húzós az ára, pedig érdekelne.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
25355 levél
Válasz 20.11.02. 09:00 #2658
Peace
Rick Remender - Tokyo Ghost:

Nem könyv, de piszkosul jó és mindenképpen szót érdemel!!! Nem vagyok nagy képregényolvasó. "Transmetropolitan"-ra rábeszéltek és azt nagyon nem bántam meg, bár még csak a felénél járok. És mivel CP képregényekre terelődött a téma, a TG-ot is nagyon jó szívvel ajánlották. Egy ültő helyemben kiolvastam, piszkosul élveztem!!! Nagyon jól volt szemléltetve a technológia hatása az emberiségre és a társadalomra. Amilyen szinten elburjánzott és mennyire nem vagyunk képesek már létezni nélküle. Teljesen átmossa az agyunkat és függővé tesz. És természetesen mindemellett még a bolygót is gyönyörűen lenullázzuk. Vajon sikerül az egyetlen érintetlen paradicsomot is gallyra vágni? Sikerül kihúzni a falból a dugót és visszatalálni egy szebb és kiegyensúlyozottabb zöld élet felé? Végleg elemészt mindent a mocsok és a digitális fertőzés? És vajon mennyire lehet erős az emberi kötelék? Diadalmaskodhat-e az érzelem az értelem felett? Ezekre és még sok minden másra keresi a választ a könyv, mely idén jelent meg magyarul a Fumax gondozásában. Most már én is nagyon jó szívvel tudom ajánlani!
25355 levél
Válasz 20.10.29. 12:24 #2657
Peace
Neal Stephenson - Snow ​Crash:

Egy csöppet csalódás. És itt kell hozzátennem, hogy valószínűleg az irreális elvárásaim miatt következhetett be ez nálam. Annyian magasztalták az egekig és annyira hangoztatták, hogy ez a CP műfaj egyik legnagyobb remeke, hogy én valami atombombára számítottam, de helyette csak egy kisebb pukkanásra tellett. Nekem kimondottan ásítós és vérszegény volt a felvezetés. És mivel a 250. oldal környékén kezdtek elhangzani olyan dolgok, amik végre kezdtek érdekelni és ott kezdett berántani az egész történet, így igencsak sokáig tartott számomra a felvezetés része. Főhősünk sem volt különösebben szimpatikus, igazából nagyjából teljesen semleges maradt mindvégig. Semmilyen szinten nem kezdtem hozzá kötődni vagy drukkolni neki. Összességében egy teljesen jó kis cyberpunk regény és azt ugye tegyük hozzá, hogy 1992-ben írta Neal! Szóval ilyen szemmel tekintve rá, tényleg le a kalappal. Én sajnos túl magasra tettem a lécet ezzel az egekig hype-olt könyvvel és nem sikerült megugrania az elvárásaimat. Ettől függetlenül jó szívvel tudom ajánlani a műfaj kedvelői számára, csak másképp álljatok neki, mint én.
25355 levél
Válasz 20.10.18. 13:25 #2656
Peace
Nicole Galland, Neal Stephenson - A ​D.O.D.O. felemelkedése és bukása:

Mi is történik, ha összegyúrjuk a mágiát némi sci-fi-vel és Neal Stephenson-al? Egy letehetetlenül izgalmas regény, mely kicsit átrendezi az időutazásról alkotott elképzeléseidet és a felhasználási területéről szőtt gondolataidat. Több alkalommal csóváltam a fejemet, mert az időutazás avatott szakértőjeként () nem tetszett, hogy elsiklik bizonyos részletek felett vagy nem említ valamit, amit igenis kellene. Minden egyes ilyen fejcsóválás után pár oldallal kitért arra, amit hiányoltam. Úgyhogy egy szavam sem lehet! Külön tetszett, hogy rendesen megbonyolította a múltba tett változtatások jelen korra gyakorolt hatásait! Sokkal ütősebb volt így, hogy nem csettintésre változtatható minden, hanem sokszor vért kellett izzadni egy-egy eredményért. De természetesen nem lehetett elkerülni az ebből adódó galibákat és globális problémákat sem. Külön tetszett a verbális összecsapás, melyben egymásnak feszül a jelen és a múlt embere. Te vajon miről lennél képes lemondani a kényelmes XXI. század eleji modern gépesített életedből, ha tudnád, hogy kompromisszumokkal egy sokkal jobb és élhető bolygón élhetnénk (békében). Azért írom zárójelben, mert természetesen esélytelen a békében élés. Az ember a legvisszataszítóbb állatfaj ezen a planétán és mindig fog okot találni arra, hogy irtsa egymást és a bolygót.
"Snow ​Crash" megjelenésre várakozva kezdtem bele ebbe a kötetbe, de nagyon örülök, hogy így döntöttem. Így már azért van egy olyan sejtésem, hogy nem kell majd csalódnom abban sem. Neal nekem a D.O.D.O.-val már bizonyított!
25355 levél
Válasz 20.10.04. 18:43 #2655
Peace
Ez nagyon komoly, iszonyatosan adja!

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.