Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Milyen könyvet olvastok mostanában?

4169 levél
Válasz 18.11.11. 21:02 #2461
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nem tudom, hogy ki mennyire játszott a kilencvenes években lapozgatós-harcolós könyvekkel (Kaland, Játék, Kockázat - aki nosztalgiázni akar, Zagoréknál megteheti, ekönyvek is vannak, és igen aktívak még most is), én nagyon szerettem.

Ian Livingstone itt járt Magyarországon, a 24.hu beszélgetett vele vele
21856 levél
Válasz 18.11.07. 15:46 #2460
Peace
Don Winslow - Az egység:

A "Drogháború", "A kartell" és "A gandzsa urai" könyvei után igen erősen sejtettem, hogy legújabb regényével sem lőhetek mellé. És bizony hogy nem!!! Winslow ezúttal is hozza a szokott minőséget. Az elit New York-i egység minden tagja sáros, de az ügyészség, bíróság, városháza alkalmazottai úgyszintén. Egészen magasra érnek el a szálak, a pitiáner bűnözőkön át a maffiacsaládokon keresztül egészen a városházáig. Winslow szemrebbenés nélkül mutatja be a legalja mocskot, mely mindenhová gátlástalanul beszűrődik. Hogyan válnak a nemes lelkű rendőrök végül azzá, mely ellen egész életükben harcoltak. A rendszer korrupt és gyomorforgató, de Danny Malone nyomozó mindezt könyörtelenül az arcunkba is vágja. Drogok, kivégzések, összetört életek, teljes megszégyenülés......brutálisan hangulatos és elképesztő tempót diktál Winslow, szinte már pislogni sincs ideje az olvasónak. Ha már olvastál tőle, akkor nem kell bemutatnom. Ha megismerkednél Vele, akkor akár nyugodtan kezdhetsz is ezzel a kötettel. Nem fogod megbánni!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.10.13. 09:42 #2459
Peace
Dan Abnett - A Hadúr:

Több mint 6 évet kellett várnunk ennek a könyvnek a megjelenésére. A mai napig az egyik legnagyobb kedvencem a sorozat a WH40K világán belül! 2005-ben vettem a kezembe az első kötetet, melyet még a Szukits adott ki magyar nyelven és azóta tart a szerelem! Hihetetlen érzelmi viharokat képes kiváltani az olvasóból Abnett, fergetegesen jól ír! Elképesztően sötét és mély drámába csap át néhol. Olyan szinten a szívemhez nőtt pár karakter és úgy képes írni róluk Dan, hogy személyes tragédiaként éli meg az olvasó az elvesztésüket. Ez az igazi Grim Dark WH40K világ, ahol nincs más csak kínkeserves és folyamatos harc és veszteségek. Mikor esetlegesen felüti a fejét némi vigasz vagy kiül pár arcra valamiféle mosoly, akkor sem tarthat sokáig, mert küldik a Szellemeket ismét a darálóba. Amit nagyon sajnálok, hogy egy prológusnak tűnt szinte az egész könyv. A 290. oldal környékén kezdenek elindulni úgy igazán a történések, majd a 380.-al véget is ér. Ki van írva Amazon-ra egy "The Anarch" című 15. kötet 2019. január 22-es megjelenéssel.......meglátjuk, hogy lesz-e belőle valami. Mindenesetre ezután a brutális cliffhanger után nagyon kellene a folytatás, mert sokkal több kérdést kaptunk, mint választ. Addig hibernálom magamat vagy nem tudom.....
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
16519 levél
Válasz 18.10.06. 19:08 #2458
david139
Ipad-en nem lehet hozzáférni, de közben sikerült megoldanom.

Először is kell a kindle for pc:
amazon.com/kindleforpc
Utána kell egy cmd parancs:
ren %localappdata%\Amazon\Kindle\application\renderer-test.exe renderer-test.xxx

És utána kindle for pc-ben letöltött könyveket már a Calibre át tudja konvertálni epubba.

Nekem egyébként tökéletes a tablet olvasásra, mert másra is jó, be tudom állítani, hogy sötét háttéren világos betűk legyenek, világít, és nem kell még egy eszközt cipelnem.
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
4241 levél
Válasz 18.10.06. 12:42 #2457
Madrac
De elvileg letöltotted őket, tehát az IPAD-en ott vannak valahol. Applet ismerve mondjuk lehet nem tudod csak úgy megkeresni.
Amúgy ebook olvasásra szerintem messze a legjobb megoldás egy Kindle.
Quoth the raven, `Nevermore.'
625 levél
Válasz 18.10.05. 17:58 #2456
Bomc.
OSHO - Az ego könyve

100/100
16519 levél
Válasz 18.10.04. 19:18 #2455
david139
Tegnap életemben először és utoljára amazonon vettem 3 ebookot. Egyből le is küldte az ipad-emre, és el is kezdhettem olvasni.
Csakhogy, ez az iOS-es Kindle egy hordó fos. Már az meglepő volt, hogy nem állíthatom én a dolgok színét csak 3-4 előre meghatározott téma közül választhatok. De ami igazán tökön rúgott, hogy ez a szar a Binget használja fordításra, és ennek tetejében még csak nem is tud magyarul.
Tudok angolul, de azért szükségem van némi segítségre, így kb. esélytelen, hogy elolvassam a könyveket.

Ezzel szemben az ingyenes kis appocska, a KyBook mindent tud, amire bárki csak vágyhat, viszont az amazonon vett könyveimet úgy látom nem igazán birtoklom, nem tudom őket máshol olvasni, csak ezen az elbaszott appon.
Szóval, ha valaki esetleg tud egy jó helyet, ahonnan az általam már megvett könyveket esetleg letölthetném, és olvashatnám emberhez méltó körülmények között, akkor please PM me.
Esetleg ha valaki tud titkos módokat a kindle app konfigurálására, arra is vevő vagyok, lehet csak én vagyok fogyatékos.
(The Stormlight Archive kellene angolul)

@JIB: igen, szerintem is, csak kicsit túl korai életkorokkal zajlott minden, és az elején ez nagyon zavaró volt, meg hát a legvégén is.
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
4169 levél
Válasz 18.10.03. 22:51 #2454
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nekem is a kedvenceim között van a sorozat, megvettem pont a héten az új világában játszódó könyvét -Vörös Nővér- is a beleolvasó alapján. Jorg az egyik legjobb antihős, akinek a lélektanába ilyen mélyen belenézhettünk.
16519 levél
Válasz 18.10.03. 21:52 #2453
david139
Mark Lawrence - Broken Empire trilógia

8.5/10
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
21856 levél
Válasz 18.09.26. 15:45 #2452
Peace
Richard Morgan - Dühöngő fúriák:

Csalódás. A "Törött angyalok"-at nem sikerült beszereznem tavaly (Tudom, hogy idén újra kiadták, de még nem vettem meg ), így a harmadik kötet állt csak rendelkezésemre. Az első 100 oldal kimondottan ígéretesen indult, de aztán nagyon gyorsan unalomba és érdektelenségbe fulladt. Párszor abba is szerettem volna hagyni végleg. Sajnos újra csak a 420. oldal környékétől képes ismét beindulni. Onnantól ismét szuper, de túl későn és túlságosan kevés. Azért voltam elszontyolódva, mert a "Valós Halál" az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvélménye volt számomra, imádtam! Egyelőre pihentetem a sorozatot és nem rohanok megvenni a második kötetet.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.09.06. 22:11 #2451
Peace
Jah hát ez sajnos visszatérő probléma. Van, amit elkapkodva mutatnak be és sietnek. Amit meg elég lenne 100 oldalban, azt kifejtik 450-ben. De nem tudnék olyat kiemelni a HH sorozatból, ami nagyon nem tetszett volna.

Én meg imádom a könyvet a kezemben tartani, lapozni, az illatát. Mondjuk én is sírni tudnék, mikor látom a port a tetején, de ez sajnos ilyen.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1761 levél
Válasz 18.09.06. 21:17 #2450
-Jozef-
Félreértesz. Tisztában vagyok Horus árulásának hátterével és a részletesebb kánonnal, csak szerintem a két említett könyv mutatta be azt túl felületesen és elsietve.

A YT csatira ránézek majd valamikor, kocsiba/villamosra tökéletes lesz, ott úgy sincs kedvem bújni a Fandom oldalakat. köszi!

Nem semmi gyűjtemény, grat! Én már sajnos azok táborát erősítem, akik avitt dolognak és kidobott pénznek tartják az új könyvek vásárlását. Hiába nem olvasom el digitális formában sem többször a Kindle Store-ból vásárolt dolgokat, de így legalább nem érzem porfogónak őket.
626 levél
Válasz 18.09.06. 09:33 #2449
Ricsi1976
Jó Nesbo: Csótányok
21856 levél
Válasz 18.09.06. 07:46 #2448
Peace
Hammertime Café youtube csatornája <- Ezt például tudom ajánlani jó szívvel, mert itt egy teljes háttértörténetet kaphatsz magyar nyelven. Ha van időd munkába menet vagy otthon hallgatni, megéri. 100 feletti epizódnál járnak, ha jól tudom, de mindent elmondanak.


Csináltam Neked gyorsan pár képet... a 190 cm-es polcom sem elég sajnos a könyveknek, ott sorakozik a 32 darab HH könyv is. Mindig is rühelltem az ebook reader gondolatát, de valószínűleg át fogok térni rá, mert egyszerűen se nem fér már el, se nem bírom mindig anyagilag, hogy mindet megvásároljam. Biztosan fogok könyvet is venni továbbra is, de le kell redukálnom a számukat. A jobb oldali figurát festettem én, a bal oldalit kisírtam a '90-es évek közepén egy havertól, hogy adja el nekem azt az egy űrgárdistát. Azt ő festette.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.09.06. 07:40 #2447
Peace
"...Horus motivációi inkább tűntek egy durcás tinipicsa hisztijének, mint megalapozott indítékoknak egy félisten - saját apja ellen való - pálfordulásának."

Na ilyet se olvastam még! Egy elég komplex dologról van szó, melyet a Káosz Istenek szépen kiterveltek lépésről-lépésre. Tény, hogy egy félistentől azt várná az ember, hogy pusztán racionálisan mérlegeljen és a szuperintelligenciájára hagyatkozzon, de a Káosz befolyása miatt és apja, valamint saját maga iránt táplált kétségei közt őrlődve csak egy végső lökés kellett. Ezt kapta meg a hamis látomások formájában.

Találsz reading guide-okat netszerte, én nem látom értelmét. Én a 31. kötetnél tartok és egymás után olvastam el őket. Mondjuk az is komoly, hogy Az 51. könyvnél járnak ("Slaves to Darkness" most jelent meg augusztusban) és még mindig nem járunk a Terra ostrománál. Volt a közelmúltban egy nagyobb meeting a szerzők és GW között, ahol személyesen beszélték meg a sorozat sorsát. De lassan tényleg ideje lenne pontot tenni a végére. Pénzéhes a GW, de a végtelenségig ezt sem lehet húzni. Nagyon szeretem mondjuk, minden kötetet élvezettel olvastam végig és tervezem a többit is.

Nehéz a WH40K világába belecsöppenni, mert olyan szinten hatalmassá nőtte ki magát az univerzum 1987 óta és oly sok könyv, codex, internetes bejegyzés áll az ember rendelkezésére, hogy szinte fojtogatja az embert elsőre az információáradat. Én mondjuk nem is feltétlenül ajánlom a HH-t kezdésnek. Az egy kis csemege azoknak, akik már beleásták magukat rendesen a 40K-ba. Ian Watson könyvekkel érdemes kezdeni, aztán egy Gaunt sorozattal vagy Ciaphas Cain sorozat, hogy úgy igazán megszeresse az ember a világot és legyen erős kötődés. És utána lehet elmerülni a részletekben. Én is csak hirtelen felindulásból vagy érzelmi döntések alapján csipegetek. Grey Knight-okat mindig is imádtam, de alig tudtam róluk valamit, rendeltem egy Omnibus-t, ami piszkosul jó volt!!! Közeledett az Inquisitor - Martyr játék, gyorsan berendeltem előtte a "The Magos"-t, ami szintén nagyon állat volt! Bejelentették a Mechanicus játékot, rájöttem, hogy szinte semmit nem tudok a MEchanikumról....gyorsan berendeltem és elolvastam a "Forges of Mars" gyűjtőkötetet, ami arra volt jó, hogy százszor jobban várjam a játékot, mert fergetegesen jól sikerült a 3 regény! Úgyhogy lehet válogatni, de elsőre tényleg azt sem tudja az ember, hogy mihez nyúljon.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1761 levél
Válasz 18.09.05. 22:20 #2446
-Jozef-
Életem egyik legjobb döntése volt, hogy megvettem a Kindle PW3-mat. Kevesebb, mint 3 hónapja van meg, de már vagy egy tucat könyvön vagyok túl a "must read" listámról. Az utóbbi néhányról pár rövid sor:

Philip Reeve - Mortal Engines tetralógia
Nagyon sajnálom, hogy ez a rendkívül fantáziadús, egyedi és nagy lehetőségekkel kecsegtető világ csupán ilyen silány művek formájában materializálódott. A ma divatos young adult műfaj többi képviselőjénél is gyengébbre sikerültek: borzasztó bugyuta és ostoba párbeszédek, sablonos és egyélű szereplők nulla karakterfejlődéssel, kiszámítható cselekmény...ami ugyan legalább pörgős, de magában hordozza az összes létező klisét.
Peter Jackson számára viszont tökéletes filmalapanyag. Ha nem lett volna a trailer, talán nem is tudok erről a sorozatról. SPOILER
btw az előzetes alapján pedig 1:1-ben követni fogja a könyv sztoriját. legyen ez jó vagy rossz hír.


WH40k - Horus Heresy sorozat
A WH40k rajongásom ezidáig kimerült a Dawn of War, Space Marine játékokban és a kapcsolódó wikia, valamint Lexicanum oldalakban. Peace beszámolóinak hatására azonban nekifogtam én is az eredettörténetnek, ami nagyszerűen indult Dan Abnett - Horus Rising kötetével. Kellő részletességű világleírással, de mégis cselekményesen ütötte fel az alaphelyzetet, amit a következő két kötet (Graham McNeill - False Gods és Ben Counter - Galaxy in Flames) számomra totálisan hazavágott. Összecsapott és elsietett fércmunkának tűntek az indítás után, amelyekben Horus motivációi inkább tűntek egy durcás tinipicsa hisztijének, mint megalapozott indítékoknak egy félisten - saját apja ellen való - pálfordulásának.
Első nekifutásra eddig bírtam egy szusszal, aztán elmentem pihenőre pár szépirodalmi művel.
Aztán szerencsémre a The Flight of The Eisenstein klasszissokkal jobb az előző kettőnél, így újra megjött a kedvem, hogy folytassam a könyvfolyamot. Egyszerre ugyan nem fog menni, de már nagyon kíváncsi vagyok mikorra jut el a sztori a Terra-i végkifejletig.

Peace, itt van valami ajánlott olvasási sorrend esetleg, mint ahogy pl. az SW filmeknél a Machete-order?
21856 levél
Válasz 18.08.24. 18:36 #2445
Peace
Don Winslow "A ​gandzsa urai":

2012-es Vadállatok (Savages) című film megvan? És vágtátok, hogy Don Winslow "Barbár ​állatok" című könyve alapján készült??!!!! Én nem vágtam. Ahogyan azt sem, hogy létezik egy "A gandzsa urai" című könyve, mely a "Barbár ​állatok" előzményeit meséli el. Amint ezt megtudtam és még az Agave kiadó ráadásul le is árazta 590 HUF-ra a könyvet, már rohantam is megvenni! És ezúttal sem kellett csalódnom, bár Don Winslow neve már önmagában garancia ("Drogháború" és "A kartell" zseniálisak!!!!!! ) volt a piszok jó könyvélményre! Ezúttal is olyan szinten k*rva laza stílusban írta meg a letaglózó és sokkolóan szókimondó történetet, hogy egyszerűen képtelen voltam letenni! Szemrebbenés nélkül ír brutálisan súlyos dolgokat politikusokról, közéleti személyiségekről és kő kemény valóságról, hogy az olvasó tényleg totálisan képes elhinni, hogy valóban ilyen ocsmány módon összefonódnak a dolgok a felszín alatt, ahova nem igen nyerhetünk másképp betekintést. A pénz a hatalom és ha van belőle dögivel, akkor szinte bármit a világon megúszhatsz. Persze csak egy bizonyos pontig, de olyan szintig el kell fajulniuk a dolgoknak. És bizony ebben a könyvben elfajulnak. De még mennyire, hogy el!!!!!!!!!! Több szálon folyik a cselekmény, több idősíkon, de a legvégére minden összeáll és a döbbenettől pislogva keresgeted az álladat. Nagyon erősen ajánlott kategória!!! Ahogyan a fentebb említett "Drogháború" és "A kartell" úgyszintén!!!!!! "Bobby ​Z halála és élete" pedig ezzel a lendülettel fel is lett firkantva a kívánságlistámra.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.08.21. 09:53 #2444
Peace
A Bestia felemelkedése sorozat 5.-8. kötetét olvastam el szinte egy lélegzetvétellel.

Azért sem írtam beszámolót külön-külön könyvenként, mert egyszerűen nem volt rá idő. Annyira felpörögtek ismét az események ebben a négy kötetekben, hogy éppen tettem le az egyiket, már nyitnom kellett kifele a következőt. Nagyon tetszik ez a széria!!! Van minden, ami csak kellhet! Grandiózus űrcsaták, invázió, undorító politikai ármánykodás és cselszövés, filozofálás és elmélkedés, saját létjogosultságunk megkérdőjelezése! Ráadásul még egy Primarcha felkutatására is elindul egy küldetés!!! Nagyon tetszett mind a négy könyv, jöhet az utolsó négy! Én készen állok Drága Tuan kiadó.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4169 levél
Válasz 18.07.26. 18:37 #2443
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Annyit még, hogyha később be szeretnéd szerezni az Eretnekeit és a Káptalanházat és sikerül is, a Szukits-féle kiadást válaszd, mert a Valhallás elég gány, ráadásul a Szukitsnál egységesítették a fordítást (egyes kifejezéseket különféleképp fordítottak).
4169 levél
Válasz 18.07.26. 18:18 #2442
Juraviel.Ihuan.Bedvin


Nem, nem Wikipédia, talán tavaly én is elkövettem ezt a hibát Molyon, ott világosítottak fel, hogy bocs, de nemcsak Card érte el ezt, hanem Bujold is. Utánanéztem, és tényleg. Most meg várják sokan, hogy Jemisin idén behúzza egymás után a harmadik Hugot.

______________________

"Utó"- és "elő"-Dűnék.

Hat klasszikus könyv van, ezeket Frank Herbert írta. Aztán a fia, Brian Herbert és Kevin J. Anderson elkezdték bővítgetni az univerzumot. Először csak előzményeket akartak írni, majd folytatást az eredetei könyvekhez, aztán hirtelen előkerült egy jegyzet, amiben elvileg az öreg Herbert mindent kifejtett, hogy hogyan akarta. Ez egy kicsit ellentmond egyébként az öreg írási módszerének, hisz pl. az első Dűne egy tizenhét szótagos haikuból született.


Előzménykönyvek (három trilógia):

- A Dűnében vannak úgymond különféle speciális iskolák, rendek, az ezek alapításáról szóló trilógia nem jelent meg itthon.
- A Butleri Dzsihad. Ez a három könyv megjelent itthon. A Dűne alapvilágát meghatározó eseményt, amikor az emberek elsöpörték a gondolkodó gépeket, több ezer évvel a Dűne eseményei előtt játszódik, talán ez vágja taccsra legkevésbé az eredeti műveket.
- A Házak-trilógia. Ez is megjelent itthon, lényegében az eredeti Dűne idősebb szereplőinek fiatalkori éveiről szól.

A véleményem az, hogy csak azért írták meg ezeket, hogy úgy fejezzék be a Dűnét, ahogy ők elgondolták.

Köztes könyvek, lezáró kötetek:

- A lezáró könyv két kötetből áll, csak az elsőt vettem meg, majd tovább is adtam a könyvtárnak. Aki olvasta és értelmezte az eredeti sorozatot, a legtöbben látják, hogy ennek már az égvilágon semmi köze ahhoz, amit Herbert eltervezhetett (meghalt, mielőtt elkezdte volna a hetedik Dűnét). Spoiler nélkül nem tudom kifejteni, miért.

Annyi elég, hogy mind irodalmi, mind gondolati szinten iszonyú gyenge lettek, ZS-filmes akciójelenetekkel, ráadásul ordító ellentmondásokkal. Spoiler nélkül erről is nehéz lenne beszélni, de nem megújítja ez eredeti koncepciót, nem szembemegy velük, hanem konkrétan baromságokkal van tele. Akit érdekel, és olvasta a hat könyvet:

SPOILER
A Dűne világában is vannak úgymond klónok, ghola néven, csak azzal a különbséggel, hogyha a klónt a múltbéli énjére vonatkozó személyes mentális terhelésnek teszik ki, visszanyeri az eredeti, halála pillanatáig megszerzett emlékeit, ha akkor mintát vesznek a holtesttől, mielőtt bomlásnak indulna.

Bizonyos rendek, genetikailag fejlett egyének képesek beletekinteni az őseik emlékei közé, kb úgy kell elképzelni, mint az Animust az AC-ből. Időnként azonban, ha túlságosan elmélyed egy egyén a múltban, egy őse személyisége átveheti a tudat irányítását az egyén felett.

A gholákat kikísérletező csoportosulás néha megkavarja a ghola genetikai variánsait, a Dűne Vadászaiban viszont ki van hangsúlyozva, hogy az első kötet Bárójának nem módosított klónja születik meg, ennek ellenére az unokája tudata megjelenik az elméjében és "gyötri", mivel korábban, a harmadik Dűnében az unokája felett a Báró genetikai mentális személyiségképe veszi át az irányítást.

Ez egy kicsit zavarosan hangzik, de aki olvasta, tudja, miért orbitális baromság a Dűne világán belül és miért ordító ellentmondás - mivel nem rendelkezel az utódod emlékeivel, így nem is tudsz elmélyedni benne, nem tud megjelenni. Ráadásul a Dűne gyermekeiben Alia azért esik áldozatul a genetikai ősének, mert sok tudatmódosító szert használ, és a korábban hozzá hasonlóan megőrülő egyének hasonló ok miatt estek áldozatul. A Dűne Vadászaiban egyszer csak megjelenik az unoka az elméjében, háháhá, nagypapa, kb ilyen felkiáltással.


- Több könyvet írtak, az egyes Dűnék közötti időkben játszódnak, mivel Herbert sokszor éveket ugrik a történetben a regényei között, de nekik kellett, hogy megmagyarázzák, igazolják azokat elemeket, amikre hivatkoznak a két, általuk leírt zárókötetben, de még félmondat szinten sincsenek benne az eredeti hat könyvben.

Szerintem ezeket kerüld el messzire.

____________

A hat klasszikus Dűne

Egy dolgot figyelembe kell venni, Herbert művei pl. Asimovhoz hasonlóan inkább beszélgetések, gondolatjátékok, a cselekmény másodlagos, de mindenképpen érdekesek, ráadásul kevés olyan remek sci-fi szerző van, aki ennyire erőteljes tükörképet tud nyújtani arról, milyenek is vagyunk mi, emberek, milyen a természetünk.

A hat Dűnét három szakaszra lehet bontani, mivel három különböző korszakában játszódnak Herbert világában.

Az első szakasz: Dűne, A Dűne messiása, A Dűne gyermekei

- A Dűne

A főhőse Paul Atreides, Paul Muad'dib felemelkedéséről szól, és egyben "bukásáról" is. A karaktere jövőlátó képességgel rendelkezik, és sajnos nem tudja elkerülni azt a végzetet, amit az események láncolata szán neki, pedig igyekszik ezt elkerülni, de végül elfogadja az elkerülhetetlent (mármint, hogy a fremenek, választott népe egy dzsihád keretében felprédálja a galaxist az ő nevében hatvan milliárd életet kioltva). Az egészet az teszi majd tragikussá, amikor később megtudjuk, miért tette. Nagyon emberi "oka" van rá.

Zseniális könyv, nem véletlen szerepel első helyen rengeteg külföldi szavazásnál, listánál. Nemcsak arról szól, hogyan bukik bele Paul családja az univerzum gazdaságát, életét befolyásoló, tudatmódosító, élethosszabbító hatással bíró fűszer beszerzési helyéül szolgáló Dűne feletti hatalomátvételbe és hogyan áll bosszút. Rengeteg szó esik benne hatalom és vezetés természetéről, az emberi tudatról, annak gyengeségeiről.

A Dűne társadalmi sci-fi mellett ökológia sci-fi is, és Herbert valóban végig is gondolta, hogy egy szélsőséges bolygó milyen hatással van a rajta élő nép életére, gondolkodására, hitvilágára.

Tényleg összetett, és nehéz lesz hitelesen adaptálni (erről itt írtam), mivel a világa részben egy perzsa és egy radikális iszlám kultúra keveréke. A hangsúly a hitelességen van.

- A Dűne messiása

Tizenöt évvel a dzsihád után járunk, már kiépült Paul teokráciája és túl is nőtt rajta. Ez a legszemélyesebb hangvételű, legmelankolikusabb regény és a legrövidebb is. Lényegében azt a lelki küzdelmet követjük végig, ahogy Paul megéli a messiás voltának mikéntjét, illetve, miként próbálja elkerülni az elkerülhetetlen jövőket (igen, többes szám). Az egyiket nem tudja elkerülni, a másikat látszólag igen, de erre később derül fény.

- A Dűne gyermekei

Ez már Paul gyerekeiről szól, arról, hogy Leto, aki szintén ugyanazzal a képességekkel rendelkezik, mint az apja, vállalja azt a jövőt, amit az apja nem mert megtenni. Kicsit zavarosabb mű, mint az előzőek, itt rengeteg látomás-leírás található, ettől függetlenül úgy zárja le Paul családjának történetét, hogy nem érezzük lezáratlannak.

A második szakasz: A Dűne Istenszászára

A döntése következményeként több ezer éve uralkodik Leto, aki, ha nem vállalja azt, amit, erre a korra már nem lenne emberiség sehol az univerzumban. Lényegében ez a sorozat "Bibliája", Leto lényegében "leoszt" mindenkit, pontosabban filozófia jellegű okfejtésekben elmondja, mik vagyunk mi emberek és miért bukunk el sokszor.

Rengeteg remek gondolat van benne, ha eltekintünk egyes egyéni történelem-értelmezésektől, sőt, ad egy remek fricskát a két nem közötti állandó úgymond harcokra.

A sztori szempontjából, lényegében kifejti, hogy mi lesz a történet utolsó négy fázisa, és Herbert következetesen tartja is magát ehhez ebben, és a következő kettő és a sajnos meg nem írt hetedik kötetben (hiszem, hogy hetedikre is igaz lett volna, ha már az előző háromban működött).

Szóval a szódával elmegy szerintem erős túlzás.

A harmadik szakasz: A Dűne Eretnekei, A Dűne Káptalanház, A Dűne 7

Ez megint egy egységet alkot, mivel ugyanazon a szereplők vannak benne. Hasonlóan az első hármashoz, az ő sorsukat, életüket követhetjük végig. Az utoljára megírt három könyvre írják, hogy kicsit zavarosabba gondolatmenettel rendelkeznek, itt Herbert világnézete kevésbé egységes, következetes, ám ennek ellenére még mindig van benne annyi elgondolkodtató elem, ami miatt szerintem érdemes elolvasni, ráadásul nekem az Istencsászára és a Káptalanház című kötetek a kedvenceim.

- A Dűne Eretnekei

Leto örökségét az első kötetből is ismert Bene Gesserit Rend veszi át. Leto első fázisának döntése következményeként az emberek szétrajzottak a világegyetembe, más galaxisokba, és új, vad formák jönnek létre, amik egy része visszaáramlik az eredeti élettérbe egy, a Leto által sejtettet fenyegetés okán. Lényegében arról szól, hogyan változik az át az univerzum, miként maradnak meg a régi formák, illetve kik lesznek az események fő alakjai.

Miles Teg a Dűne egyik legjobb karaktere, rendkívül könnyű vele azonosulni. Több tízezer évvel járunk a mi korunk után, mégis morális kódex szintjén ő maradt meg leginkább annak, amit magunkéhoz közel állónak érzünk.

Talán ez a legcselekménydúsabb regény az összes közül.

- A Dűne Káptalanház

A régi csoportosulások lényegében visszaszorulnak, a kötet végén megismerjük a valódi ellenséget (aminek semmi köze az utódok által írtakhoz). A regény lényegében a Bene Gesserit Rend fő bolygóján játszódik, itt is rengeteg beszélgetésben lesz részünk, néha már soknak tűnik egyeseknek, de itt is rengeteg érdekes, tükörtartó gondolatot találhatunk, sőt, itt a legerőteljesebb az iszlám misztikus ágának, szufizmusnak és a zen buddhizmusnak a sorozatra jellemző keverékének jelenléte (ez sokak gyomrát megfekszi).

_____________________

A Dűnék nem mindenkihez passzolnak, akik a pörgősebb történeteket kedvelik, azoknak szerintem kevésbé fognak tetszeni, lásd Peacenek sem jöttek be a későbbi kötetek. Ebben most semmi lesajánlás nincs, sem valamiféle burkolt elitizmus, hanem az, hogy a zsáneren belül a Dűnék egyes helyeken űropera besorolás ellenére inkább filozofikusabb fajtába sorolhatóak be, és inkább Asimov felől kell megközelíteni. Nekem pl. 'Az Alapítvány pereme' és az 'Alapítvány és Föld' a kedvenceim, pedig az szinte minimális utazgatásból, és többnyire hosszú, hosszú oldalakon át tartó beszélgetésről szól, és a Dűnéknél ez a kötetről kötetre erősödik.

Ráadásul van egy sajátossága, kicsit kritikusan megközelítve, hogy itt minden szereplő a retorika mestere, igazi filozófus, szupertudattal rendelkező személy, a legtöbben elit harcosok, a Káma Szútra óvoda ahhoz képest, amilyen szexuális képességgel és tudatossággal bírnak itt egyesek. Szóval nagy arccal van mindenki. Erős túlzás ez, de bemutatja azt, hogy Herbertnek nem nagyon vannak kis, átlagos "polgári" karakterei, ha még lenne is egy vagy kettő, kiderül meg róluk, milyen űber őseik voltak. Ez egyeseknek idegesítő lehet.

Azt javaslom, olvasd el az első három könyvet. Már nem kaphatóak külön, csak a befuccsolt Frank Herbert univerzuma-széria első köteteként (az Asimov sorozat mintájára jött létre). Ezt most a Szukitstól 70%-os kedvezménnyel vétek kihagyni, 1.950 forintért ma sehol nem kapsz három teljes regényt.

A többi regényből csak negyedik kapható már a negyedik kapható, 60%-os kedvezménnyel, szerintem erre is érdemes lecsapni.

Lényegében kapsz négy regényt 3.500 forintért. Amik még jók is.
21856 levél
Válasz 18.07.26. 15:38 #2441
Peace
Én azt hittem az 5. és 6. könyvnél, hogy fejbelövöm magam! Nagyon kínszenvedés volt. Az első kettő az ritka jó!!! A harmadik már nem annyira. A negyedik még szódával elmegy. De majd a Dűne szakértő kolléga részletesen leír mindent. Én azért szereztem be és olvastam el a könyveket, mert hosszú évekig rágták a fülemet, hogy egy sci-fi rajongónak ez alap.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
11163 levél
Válasz 18.07.26. 14:31 #2440
VodevilX
Classic wikipedia... szóval ja, máskor nem okoskodok A lényeg attól függetlenül szerencsére nem változik, a könyvek tényleg olyan erősek, hogy nem véletlen jöttek össze így díjjak akkoriban.

Viszont Dűnében nem vagyok otthon, vagyis csak addig, hogy nagyon imádtam a játékot... picit azon nőttem fel, bár én már csak a Dune2000 meg Emperor...
Szóval örömmel fogadnék pár szót, röviden mit kell tudni, hány könyv van, ebből mi az alapvető ilyesmi, mert egy szép napon mindenképp tervben van, bár sanszos, hogy ez évek kérdése...
Apukám há te most nem engem vissza maga..ön...
12409 levél
Válasz 18.07.26. 11:37 #2439
Gobiakos
Ma két könyvet újítottam be a leendő anyósoméktól kapott kuponok okán:
Bagdy Emőke - Fejben dől el?
Isaac Asimov - Szívélyes Farenheit
"You don't wanna be my enemy I promise you!"
21856 levél
Válasz 18.07.25. 07:12 #2438
Peace
Ettől a bejegyzést ők még meg is jött a kedvem a könyvhöz!!! Viszont tartok attól is, amit VodevilX írt. Ha már alapból egy rossz élmény volt a film és nem tetszett, akkor van rá sansz, hogy a könyv sem fog jobban tetszeni. De felkerült a listára. Mondjuk kegyetlenül hosszú a lista, de a végére odaszúrom.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
33110 levél
Válasz 18.07.24. 20:48 #2437
Creativ3Form
Köszi szépen ezt a részletes és hosszú leírást. Mondjuk nem is vártam mást, csalódtam volna, ha csupán két mondatban válaszolsz. Meg is kérdeztem volna, hogy "jól vagy?" Amúgy azt terveztem én is, hogy először csak az első könyvet veszem meg és olvasom el, mert ha nem tetszik valamiért (bár ha a film tetszett, kétlem, hogy a sokkal részletesebb és jobb könyv ne tetszene), akkor egy könyvet könnyebben eltudok adni, mint ötöt. Szóval THX még1szer, és neked is VodevilX. Na jó, és azért nektek is Peace és Bat...azaz Germi.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
4169 levél
Válasz 18.07.24. 20:44 #2436
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nem rendhagyó már, mivel Lois McMaster Bujold is elérte ezt azóta és N. K. Jemisin, sőt utóbbi lehet idén behúzza a harmadik Hugot is.
4169 levél
Válasz 18.07.24. 20:40 #2435
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A Dűne után kedvencem, a folytatása még jobban tetszett. Igazi klasszikus. Az Ender játszmája (magyarul Végjáték, ami szerintem egy rossz cím) és a folytatása, A Holtak Szószólója teljesen megérdemeltem nyerte el a Hugo-díjat egymást követő években. A többit nem olvastam még, harmadikat csak elkezdtem, ám nem fejeztem be, de elő fogom venni valamikor.

Van egy másik alszériája, amit nem fejeztek be itthon, ahol az egyik mellékszereplő, Bean lesz a főhős, ennek a szériának az első kötete a Végjáték története, csak Bean szemszögéből.

Viszont gondolom nem a díjakra vagy kíváncsi, mert az nem mond semmit.

Ha csak az első részt vesszük, az önmagában megállja a helyét. Ez az egyetlen könyv, amit fél nap alatt elolvastam, egyszerűen nem bírtam letenni. Feltépte, kiszipolyozta a lelkem. Zseniális. A végső fordulat előtt már sejtettem, hogy itt valami nem az, aminek látszik, viszont elképesztően jól fel van építve. Simán felér A Legyek Urához.

A film a könyvhöz képest olyan, mint amikor egy Disney-mesét kiadtak képeskönyvben. Felületes. Egyszerűen nincs meg benne az az érzelmi, lelki, gondolati tartalom, ami a könyvben, inkább csak a hangulatát ültették át, azt sem teljesen.

Mindenképp érdemes elolvasni a teljes szériát.

Rengeteg mindenről szól: emberségről, az emberség áráról, áldozatvállalásról, a szeretetről, a gyűlöletről, hogy mit teszünk ezért, mit okoz a másokhoz idomulás és mit, ha eltekintünk ettől. Arról is, hogy mennyire nem nyilvánvaló olykor, hogy mások manipulálnak, és nem vesszük észre vagy nem vagyunk hajlandóak észrevenni. Arról is, hogy miket teszünk meg pusztán azért, hogy elfogadjanak.

A történet egyik lényegi eleme az, és ez el is hangzik, hogy ha valakit megismersz és megérted, tényleg megismered és megérted, az az megéled, felfogod, miért olyan, mi motiválja, képtelen elszel gyűlölni őt.

Enderrel nagyon könnyű azonosulni, kapunk míg más nézőpontokat is, pl. a testvéreiét.

Orson Scott Card zseniális író, a Delta Visionnél vane egy csomó egy kötetes könyve is. Igaz, hogy mély ellentmondás feszül a hivatalos nyilatkozatai mormonként és a könyveiben lévő gondolatiság között, de épp ez bizonyítja, hogy el tudott vonatkoztatni saját magától, a nézeteitől, és valóban karaktereket ábrázol.

Természetesen a világnézete mindenkinek valamennyire beleszűrődik az alkotásaiba, viszont nem tolakodó, a Végjátéknál érezhető a legkevésbé.

Azt javaslom, egyelőre csak az első könyvet vedd meg, mert az önmagában, egészben is érthető, mondhatni, lezárt.

Aztán dönts, folytatni akarod-e. Szerintem minden sci-fi szeretőnek legalább az elsőt el kellene olvasni életében.
11163 levél
Válasz 18.07.24. 20:39 #2434
VodevilX
Mai napig rendhagyó módon Orson Scott Card egymást követő két évben behúzta az Ender's Game majd a folytatás Speaker for the Dead a két legnevesebb sci-fi díjat, nyilván vannak páran akiknek tetszett
Egyébként... én ezeket olvastam eddig, pont idén tavasszal, ezek voltak az első könyveim angolul, ami nekem külön megdobta. Lényeg, hogy marhára élveztem és mindenképp jön majd a két folytatás is, ami tulajdonképp egy könyvnek indult, csak végül kettévált, mondjuk az első Ender meg pont hogy egy Chapter 1 lett volna a Speaker for the Dead-hez, csak picit fogyatékosnak találta az első vázlatot Orson Scott Card, majd gondolt egyet és rájött, hogy simán jó az egész könyvnek is.
Visoznt az első két könyvet letudva totálisan feleslegesnek érzek közé egy összekötő részt... Talán elolvasom majd azt is, de ha jó is, biztos vagyok benne, hogy kronológiailag tökéletesen jó helyen van az ott a 4 fő könyv után.
A könyvről egyébként régen hallottam, még mikor az író besegített az Advent Rising-ba, amit nagyon imádtam jó játék volt, elég epic sci-fi sztorival de sajnos nagy bukta ami így elkaszált trilógiát eredményezett... nagy szívfájdalmam a mai napig... szóval akkor feljegyeztem, hogy ez engem bizony érdekel...
Aztán persze nagyon ritkán olvastam annak idején, volt egy gyors rákeresésem, beszerezni sem tudtam, annyiban maradt... végül jött a hír a filmről, mondom jó lesz nekem az is, és egyébként így nyilván korábban is láttam, nekem viszont tetszett (nyilván nem egy minden évben megnézem klasszikus), akkor arra jó volt, hogy továbbra se felejtsem el a könyvet, másrészt most meg is néztem májusban újra, szokásos... könyv fényévekkel jobb, persze hiszen Enderről kell szólnia totálisan oda és vissza, és mint felvázoltam nem véletlen, hiszen a folytatáshoz kellet, hogy ott már készen érkezzen Ender a történtek után.
Szóval akinek nem tetszett a film, könyv nélkül, nem tudom... lehet valóban kár lenne erőltetni, hiszen a történetet nem igazán bántották, csupán Ender fejlődésének részletei vesznek el... SPOILER
ez az egész átverés a kiképzés végső fázisában, szimulációk és egy végső nagy vizsga címen végig darálni a flottálval a buggereket, egy tehermentesített környezetben... szerintem zseniális, nem kis részét képezte annak, hogy miért is tetszett annyira már a film is

Viszont ha igen, akkor hajráá!! Az első rész nyilván Ender miatt, a második pedig egyrészt meglehetősen érdekes témát feszeget, és bizony borzasztó jó karaktereket segítségével tudja Endert is új szintre emelni. És azt pedig el sem tudom képzelni, hogy mi jöhet itt a Xenocide és Children of the Mind-ban
Az tuti, hogy eddig mindenképp érdekel, aztán ha úgy leszek vele, nem zárom ki a többi könyvet sem, vagy azért jó pár, ezen a 4en kívül 12 másik
Apukám há te most nem engem vissza maga..ön...
21856 levél
Válasz 18.07.24. 19:44 #2433
Peace
Miért keresel logikát? Mivel fos a film, így abszolút semennyire nem hozta meg a kedvemet a könyvekhez.
De azért leírtam, hogy tesómnak tetszenek a könyvek. Szóval egy ember szerint a könyvek jók.
Két külön dolog.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
29420 levél
Válasz 18.07.24. 19:40 #2432
Germinator
"Bűn rossz az a film, így eszem ágában sincs a könyveket elolvasni. Bátyám olvasta őket és szerinte egész jók a könyvek. A film emlékeim szerint Neki sem igen tetszett."

Azért ez így pont nem tűnik logikusnak Van egy sci-fi fan barátom, ő (is) szereti az Ender's Game könyveket, filmet úgyszint kevéssé.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
21856 levél
Válasz 18.07.24. 19:20 #2431
Peace
Bűn rossz az a film, így eszem ágában sincs a könyveket elolvasni. Bátyám olvasta őket és szerinte egész jók a könyvek. A film emlékeim szerint Neki sem igen tetszett.

Dan Abnett - A Kígyó Testvérisége:

És sikerült a 74. Warhammer könyvemet is kiolvasnom. Egy újabb lehengerlő történet Abnett tollából! Pontosabban sok kisebb történet, mely az utolsóban áll össze végül egy teljes egésszé, melyben minden addigi információ értelmet nyer. Nem olvastam még a Primulokról regényben, így ez egy újabb nagy élmény volt számomra! Bátran tudom ajánlani minden WH40K rajongó számára, teljesen rendben volt a fordítás.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
33110 levél
Válasz 18.07.24. 08:45 #2430
Creativ3Form
Üdv.

A sci-fi fanokhoz és a könyvmolyokhoz fordulok most. Olvasta valaki az Ender's Game (Végjáték) szériát? Valamelyik nap leadta az Rtl Klub II (asszem) a filmet, és ahhoz képest, hogy a többség szidta annó, én teljesen jól elvoltam vele. Persze nem ez lett a legjobb sci-fi, amit valaha láttam, de végig lekötött, ráadásul elérte nálam, hogy elakarjam olvasni a könyveket. Ha jól tudom 4+1 részes, azaz az eredeti sztori lezárása után pár évvel az író írt még egy ötödiket könyvet is, ami az első és a második rész közti eseményeket dolgozza fel. Ugye mindenhol azt olvastam, hogy a film meg sem közelíti az első könyv szintjét (amit el is tudok hinni) és gondoltam megkérdezem, hogy aki olvasta, az milyen véleményen van a teljes szériáról. Nyomozgattam, és az összes rész beszerezhető magyar nyelven. Valaki? Peace? Juraviel.Ihuan.Bedvin?
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
21856 levél
Válasz 18.07.18. 21:26 #2429
Peace
Philip K. Dick - Elektronikus Álmok:

Az fantasztikus "Emlékmás" novellás kötet után hatalmas izgalommal vártam az Agave kiadó újabb gyűjteményét! És meg is érte a várakozást, ez is hihetetlenül komoly 10 történetet tartalmaz! Nem véletlenül az egyik legnagyobb kedvencem, hatalmas koponya volt ez az ember!!! Az ötletei és gondolatai 60 éve is tökéletesen megállták a helyüket és 60 év múlva is megfogják! Szintén imádom, hogy nincsenek szuperhősök, csak és kizárólag hétköznapi emberek minden egyes alkalommal. Akik valami olyasmibe csöppennek, amiről még csak álmodni sem mertek volna. Megdolgoztatja a szürkeállományt! Elgondolkodtat, felkavar és eléri, hogy végül pár dolgot csak megkérdőjelezz Te is. Remélem meglepnek még hasonló kiadásokkal, hiszen élete során több, mint 100 novellát írt. Bízom benne, hogy érkezni fog!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.07.14. 08:49 #2428
Peace
Graham McNeill - Gods of Mars:

Elérkeztünk a trilógia végére, Kotov expedíciója az ismeretlenbe le is zárul ezzel a kötettel. Vagy mégsem? Ezt majd kiderítik azok, akik kedvet kaptak a trilógiához. Az induláskor még ők sem sejtették, hogy mire bukkanhatnak az ismert Galaxis peremén kívül. És bizony olyan szintű fenyegetés rejtőzik ezen a sötét helyen, mely az egész Birodalom vesztét okozhatja. Mechanikus, Birodalmi Gárda, Űrgárdisták és Eldák vállvetve harcolnak, hogy mindezt megakadályozzák. Mocskos Eldákkal karöltve küzdeni??!!!! Ki látott már ekkora eretnekséget?! Persze láttunk már több alkalommal, de még mindig borsódzik a hátam a gondolattól. A Fekete Templomosok rendház tagjai sem repestek az örömtől, elhihetitek. Nem csípem az Eldákat! Hihetetlen arroganciájuk és önteltségük a birodalmuk bukását és majdnem saját fajuk teljes pusztulását okozta és még ennyi idő elteltével sem képesek visszavenni az arcukból. Olyannyira megvannak győződve tévedhetetlenségükről, aztán a legtöbb esetben hatalmasat koppannak a végére.
A lényeg, hogy maga a trilógia csúcs volt, tele váratlan fordulatokkal és hihetetlenül kegyetlen jó akciókkal!!! A "Mechanicus" PC-s játék bejelentése kapcsán rendeltem meg ezt a gyűjtőkötetet, mert lényegében alig tudok valamit a kultuszról. Rengeteg új információval lettem gazdagabb és a felépítésüket és belső működésüket is jobban átlátom. Egy újabb hatalmas könyvélmény (vagyis összesen 3 ), most már nyugodtan megjelenhet a játék is!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.07.01. 23:07 #2427
Peace
Graham McNeill - Lords of Mars:

A második kötet is piszkosul jól sikerült!!! További elképesztő meglepetések és rejtélyek. Súlyos veszteségek és még egy zendülés is a Speranza fedélzetén! Vajon sikerül felülkerekedni az akadályokon és végre Telok nyomára bukkanni az ismert Galaxis peremén túl? Már olvasom a harmadik kötetet, hamarosan mindent megtudok!
Piszkosul tetszik, hogy ki vannak fejtve azok a kérdések, amik igazán érdekelnek a Mechanikus-al kapcsolatban. Hiába lettek 99%-ban átépítve, felturbózva, telepakolva implantokkal és augmentálva, legbelül mégis csak emberek. Hiába a mindenük a logika és a racionális gondolkodás, emberi mivoltukat mégsem képesek leküzdeni és csak ott marad legbelül az összes gyarló tulajdonságunk. Becsvágy, kapzsiság, hatalomvágy. Hiába szeretnék úgy gondolni, hogy jobbak nálunk. De végül minden esetben kiderül, hogy bizony nem.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.06.18. 07:55 #2426
Peace
Graham McNeill - Priests of Mars:

A "Mechanicus" játék bejelentése kapcsán vetődtem rá egyből erre a trilógiára, mert bizony édeskeveset tudok erről a titokzatos szervezetről. Az első kötet csúcs volt!!! Egy sok ezer éve eltűnt expedíció ad magáról életjelet, így a Mechanikus meg is indul nagy erőkkel e rejtély felgöngyölítésére. Birodalmi páncélos hadosztály, Titán légió és még a Fekete Templomos Űrgárdista rendház tagjai is a kíséret tagjai! Ráadásul a flotta zászlóshajója, a fenséges Speranza még a legénység számára is rejtély, mely még a Mechanikus számára is meghökkentő meglepetéseket tartogat! Vajon sikerül eljutni a Birodalom által ismert világűr peremén túl? Megéri-e a kockázatot és a veszteségeket? Mindezekre kaphatunk részben választ, méghozzá piszkosul izgalmas és fordulatos tálalásban!!! Csak részben kaptam válaszokat, úgyhogy már kezdem is a második kötetet!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
33110 levél
Válasz 18.06.04. 08:31 #2425
Creativ3Form
Neil Gaiman & Michael Reaves: Köztesvilág (a trilógia első kötete)

Joey Harker egy átlagos kamasz: próbálja átvészelni az iskola megpróbáltatásait, viszonzatlanul szerelmes, és nincs benne semmi különleges. Azon kívül, hogy képes bárhol eltévedni. Egy nap aztán felfedezi, hogy az ő Földje csak egy a trillió alternatív Föld között, melyek egy részén a mágia az úr, más részén a tudomány, s ezek ádáz háborúban állnak egymással.
Joeyt a békítő erő, a Köztesvilág szemelte ki magának, mivel született Világjáró, és így segítheti az egyensúly fenntartását, méghozzá más Földekről származó, saját alternatív énjeivel együtt. Kiképzést kap, hogy felvehesse a harcot a mágikus és a tudományos ellenségekkel, hogy ő, aki még a saját kis városkájában is eltéved, világok között járhasson világmegváltó küldetésben.


Nos...elég érdekes élmény volt ez. Amikor megvettem és láttam, hogy mindössze 184 oldal terjedelmű, nem tudtam hová tenni, ugyan is a tartalom leírása alapján minimum 400 oldalra számítottam. Aztán elkezdtem olvasni, és olyan érzésem volt, mintha egy írói vénákkal ellátott diák házi dolgozatát, házi fogalmazását olvasnám, amit minél előbb le akar adni, hogy megkapja a csillagos ötöst félévkor. Kis túlzással, de az első 10 oldal alatt annyi minden történt, mint más regényeknél 50-60 oldal alatt szokott. És ez nem csak a cselekményre igaz, hanem a karakterépítésre, a világ(ok) bemutatására, a cselekményvezetésre, szóval mindenre. Netszerte azt írják, egy ifjúsági regény ez, így betudtam ezt a kapkodást ennek, ám ettől még eléggé nehézkesen indult be számomra a kémia. Ehhez - a fentebb leírt dolgod mellett - nagyban hozzájárult még az elég egyszerű, már-már hétköznapi fogalmazásmód is, ami nélkülöz minden egyedi írói stílust. Tehát tényleg, mintha egy az átlagnál egy picivel több tehetséggel megáldott, szorgalmas diák írta volna. Viszont mégsem bántam meg, hogy nem adtam fel és kapott tőlem még egy esélyt, mert összességében nagyon élveztem. Nincs üresjárat, végig pörög, és minden kapkodása és a lassú építkezés elhagyása ellenére is képes volt magába szippantani és nem hagyta, hogy elveszítsem a fonalat. Már a második rész is megvan, a záró kötet pedig elvileg holnap jelenik meg kis hazánkban, így legalább nem kell hónapokat várnom a folytatásra.
Szóval összességében tetszett, és ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy nem hétköznapi (sok értelemben) ifjúsági regényt olvasni, aminek pár nap alatt a végére lehet járni. Sőt. Ahogy néztem, a 2. rész is hasonló terjedelemmel rendelkezik, és van egy sanda gyanúm, hogy a záró darabnál se lesz másképpen, így akár az egész trilógiát "le lehet tudni" pár nap alatt.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
21856 levél
Válasz 18.05.25. 19:41 #2424
Peace
Dan Abnett "Titanicus":

Ismét egy fergeteges történet Abnett tollából!!! Elképesztően jól szemléltette ezeknek a legendás erejű Istengépeknek a dimenzióit és képességeit! Emberi ésszel szinte fel sem fogható milyen érzés lehet ilyen közelségből (vagy bármilyen közelségből!) látni egy ilyen 200 méternél is magasabb gépistenséget! Piszkosul élveztem! És sikerült még többet megtudnom az oly titokzatos Mechanicus-ról is. Ami szintén egy hatalmas plusz pont.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.05.18. 16:23 #2423
Peace
Egyszer valószínűleg sort kerítek rá. De most a várólista vége felé szerepelnek.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4169 levél
Válasz 18.05.14. 15:16 #2421
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Megvan a teljes Hősnek való vidék-trilógia, de még csak az első kötetet olvastam, Az acél emlékét. Ez alapján, ha nem is kiemelkedő, de egy jó fantasy regény.

A későbbi köteteket túlírtnak tartják, a második részt toporgónak egyesek. Aki ez utóbbit valamilyen szinten mégsem tekinti negatívumnak, azt hozza fel, hogy a trilógia lényegében annak ábrázolása, hogy egy háború hősei hogyan tudnak megélni egy olyan világban, ahol úgy gondolják, nincsen szükség hősökre, azok a háború szükséges "rosszai". Tulajdonképpen kallódó, identitászavaros, kiégett karakterekről szól, akiknek végül egy újabb fenyegetéssel kell szembenézniük.

A világábrázolás nagyon jó, fokozatosan adagolja az információkat, és majd a későbbi kötetekben fog minden értelmet nyerni. A kiriath és dwenda fajok szerintem éppen azért érdekesek, mert érződik, hogy a fejlett technológiát a kései, érett középkornak megfeleltethető emberi világ miként látná, és mennyire nem is értené. Az itteni istenek nagyon elborultnak, sőt, van egy olyan érzésem, hogy nem is feltétlen azok, csak annak tűnnek.

Amiért Morgan trilógiáját szerintem részben felkapták, hogy ez egyik férfi karakter homoszexuális, a másik meg egy ősi, a korábbi háború végén eltávozott technokrata faj tagjának és egy embernek a női leszármazottja, tehát egy félvér és leszbikus. Az utóbbiban talán nem vagyok biztos, hogy teljesen túl jól sült volna el az első kötet alapján, viszont passzol ahhoz a karakterhez, aki nem találja a helyét a két identitás, leszármazás között. A barbár karakterében szerintem jól eltalálta, hogyan érezne egy putrividékről a civilizációba került, majd visszatérő férfi, hogyan látná egykori önmagát és a törzset, ahol felnőtt.

Az első kötet alapján Ringil Eskiath "melegsége" egyrészt igen, polgárpukkasztás is, ugyanakkor nagyon jól megírt és tökéletes választás. Egy dicső háború győztese, ultimate hőse hogyan vergődhetne évekkel később egy eldugott kis faluban, kissé már elhízva, egy meglehetősen prűdből még prűdebbé váló társadalomban, ha nem így? Elvileg, ha nem lenne ez az orientációja, minden a lába előtt heverne, nők, vagyon, elismerés, főleg, hogy neves családja sarja. Így azonban a szerző tudott egy csavarni a karakterén, főleg, hogy évek múlva még egyszer a segítségét kérik. Innen indul a történet.

Morganhez megszokottan szabad szájú párbeszédekkel találkozhatunk, és igen, ezt nem is annyira ez epikus szerzők (pl. Gemmel, Ryan, McClellan) felől kell megközelíteni, és még nem is Marin felől (low fantasy), hanem inkább Abercrombiet vehetjük példának, tehát ez inkább grimdark.

És egy kis "figyelmeztetés", amit a molyon sokan meg is ejtettek szintén: aki nem tud túllépni azon, ami csak pár oldal a könyvben, max. tíz oldal, itt a homoszexuális szexet is úgy ábrázolja Morgan, olyan naturálisan, ahogy a korábbi könyveiben a heteroszexuálisat, az ne vegye meg. Igen, leírja, részletesen, ki, hogyan, hová, miként hatol be, hova élvez, hogyan nyeli, hova folyatja, mit fog meg és társai. Szóval, aki kiakadna ezen, az bele se kezdjen, viszont, aki a szereti a szerzőt, a stílusát, nem is értem, miért ne lehetne ezen túllépni vagy miért probléma ez (hisz már az elején egyértelmű Ringil szexuális orientációja).
4179 levél
Válasz 18.05.14. 09:55 #2420
xeLaR
Meg is feledkeztem róla, majd beszerzésre kerül, ha találok vhol egy normális kötetet. Most viszont már a következő Korongvilág regénybe kezdtem bele, az máris érdekesebb, mint az előző.
-ReLax- Everything you know is wrong / black is white, up is down and short is long / and everything you thought was just so important / doesn't matter... -xeLaR-
21856 levél
Válasz 18.05.14. 09:32 #2419
Peace
Richard Morgan fantasy regényeiről várnám majd a beszámolókat. Ha még mindig tervben vannak. Felvettem a kívánságlistámra, de egyszerűen annyi került fel rá az utóbbi hónapokban, hogy ki tudja mi lesz belőle...
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4179 levél
Válasz 18.05.14. 09:29 #2418
xeLaR
Neil Gaiman - American Gods
Hát ezzel egy jó darabig elvoltam, de nem teljesen erre számítottam. Nem egy ilyen visszafogott, misztikus művet vártam, de Gaiman stílusa magával ragadja az embert. Ahogyan a karaktereit írja az lenyűgöző, minden gond nélkül átjön a jellemük, személyiségük. A sztori se teljesen lineáris, de végig érdekes marad, hogy az író merre akarja vinni most a történetet. Az a pár kitérő fejezet is sokat adott az elmélyüléshez. Persze emiatt kicsit hosszú, bizonyos sztoriszálak kicsit ellaposodnak, de mivel viszonylag sűrűn vált helyszíneket, nagy problémát ez nem jelent. Érdekes olvasmány volt, végig lekötött.

Terry Pratchett - Sourcery
Egy ideje próbálom a Korongvilág regényeket sorrendbe olvasni, és bár az első pár darab még nem hozza teljesen azt az élményt, amit a szériától várunk, azt nem hittem, hogy a Sourcery ennyire frusztráló lesz. Felesleges karakterek, kiszámítható történet, és semmilyen hangulat jellemzi a könyvet, ami egy nagy visszalépés a Morthoz képest. Talán az utolsó harmada értékelhető pozitívan, ahol már érzékelhető a széria stílusa, de addigra már késő. Talán az eddigi leggyengébb a sorozatból.
-ReLax- Everything you know is wrong / black is white, up is down and short is long / and everything you thought was just so important / doesn't matter... -xeLaR-
21856 levél
Válasz 18.05.10. 21:23 #2417
Peace
Dan Abnett - The Magos:

A hamarosan megjelenő "Warhammer 40,000: Inquisitor - Martyr" játékra hangolódásként esett a választás az egyik kedvenc íróm új kötetére. Eisenhorn és Ravenor trilógiát imádom! Mikor meghallottam, hogy Eisenhorn kapcsán egy vaskos novellás kötet kerül kiadásra, egyből tudtam, hogy ez bizony kötelező vétel lesz számomra! A látszólag teljesen független parányi kis történetek végül csodálatosan állnak össze egyetlen egésszé az utolsó novellában! Minden mindennel összefügg és olyan titkokat is megtudunk Eisenhorn-ról, amikről eddig bizony ő maga sem tudott! Önálló kötetként is megállja a helyét, de igazán azoknak okoz frenetikus élményt, akik olvasták és imádták a fentebb említett két trilógiát. Abnettben ezúttal sem kellett csalódnom, méltán az egyik legnagyobb kedvencem. Igen erősen ajánlott kategória ez a bő 700 oldalas gyöngyszem!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
12409 levél
Válasz 18.04.12. 11:29 #2416
Gobiakos
Tegnap kolleganőmtől megkaptam ajándékba A visszatérőt (The revenant). Rohadtul nem tudom, hogy mikor lesz rá időm, de a tény, hogy megvan és nem kell időre visszaadni senkinek, kicsit megnyugtat.
"You don't wanna be my enemy I promise you!"
38422 levél
Válasz 18.04.10. 17:52 #2415
kopé
Kondor Vilmos: A korona ügynöke

A korona-trilógia utolsó kötete, még van ezen kívül 2 bepótolni valóm Kondortól az elmúlt évekből, remélem ez picit azért fölé lő az első két résznek, mert úgy érzem, hogy a Budapest-sorozat színvonalát nem tudta megtartani.
"A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt!"
21856 levél
Válasz 18.04.09. 19:04 #2414
Peace
Alejandra S. Inzunza, José Luis Pardo, Pablo Ferri "Narcoamerica. 55 000 kilométer a kokain nyomában":

"...a hétköznapi emberek számára ismeretlen, hátborzongató valóságot."

Nos ezt mutatja be számunkra a könyv és le a kalappal a három szerző előtt, hogy mindezt végigcsinálták saját életük kockáztatásával sokszor. Hiszen ez egy olyan sötét világ, ahol még a semminél is kevesebbet ér az emberélet. Elég lett volna rossz helyen vagy rossz embernél kérdezősködni és soha nem találták volna meg a maradványaikat. Szerencsére nem így történt. Ismét rengeteg elképesztő adattal szembesültem, amik ép ésszel szinte fel sem foghatóak. Csak egy apró érdekesség:
A Wachovia bankon 374 milliárd dollár drogpénz ment keresztül 3 év leforgása alatt. 160 millió dolláros pénzbírságot szabtak ki rájuk, mely az előző évi profitjuk 1,5 százaléka!!! Az úgy elég vicces, nem? És ez csak egy bank a sok 1000 közül, melyek legtöbbje valószínűleg soha le sem fog bukni. Elképesztő dolgok mennek itt a háttérben! Még akkor is, ha csak a töredéke igaz a leírtaknak, de sajnos már túl sokan írták meg szinte szóról-szóra ugyanazt, úgyhogy kell lennie némi valóságalapnak. Bár jobb lenne hinni, hogy nincs.
Johann Hari könyvét még elolvasom a témában, ha már egyszer megvettük, de utána szerintem hanyagolom a témát egy jó 10 évre, mert Saviano és Winslow könyveivel már úgy telítődtem a témával, hogy majd akkor visszatérek rá miképp változott a helyzet. De ezt a könyvet is csak ajánlani tudom bárki számára, legalább ugyanolyan komoly, mint a "ZéróZéróZéró".
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.04.01. 10:52 #2413
Peace
Christopher Golden "A ​Fájdalom Folyója":

Egyértelműen a trilógia legjobb kötete!!!!!! Még úgy is, hogy a 190. oldalig nem történik szinte semmi számunkra újdonság. A könyv teljes egészében azon eseményeket meséli el, amik a Hadley's Hope állomáson történtek. Bemutatja az előzményeket, jobban megismerhetjük azokat a karaktereket, akiket csak futólag láthattunk a Bolygó Neve: Halál filmben (rendezői változatban főképp), és természetesen megismerkedhetünk nagyon sok új arccal is. Remekül feldobta a történetet, hogy gyarmatügyi tengerészgyalogosok is állomásoztak itt! A film alapján ugye csak azt feltételeztük, hogy terraformáló mérnökök, néhány tudós és kétkezi munkások éltek itt, de a könyv így egészen más megvilágításba helyezi az egész történetet. Az ismerős helyszín hatalmasat dobott a könyvélményen, mivel minden egyes helyiség minden egyes részletét végig láttam magam előtt és szinte tökéletes filmként peregtek előttem az oldalak (megérne egy megfilmesítést ez a könyv! A botrányosan hulladék Covenant helyett inkább ezt lehetett volna megvalósítani! ).Weyland-Yutani szokásos ármánykodásai, rettegés és borzongás, korrekt összecsapások és kegyetlen brutalitással lemészárolt emberek és Idegenek!!!
Nekem baromira tetszett ez az úgymond hivatalos univerzum kibővítés, melyre a 20th Century Fox is áldását adta. A második kötet egyértelműen a leggyengébb, melynek nem sok létjogosultsága volt, de még a leggyengébb kötet is piszok élvezetes, szóval képzelhetitek milyen az első és a harmadik. Alien rajongóknak nagyon erősen tudom ajánlani, mert egy olyan pluszt ad az egész kánonhoz, hogy egyből kedved támad ismét nekiugrani a filmeknek (...nem a negyediknek, annak semmiképp! Azt inkább hagyjuk is! )!!!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
21856 levél
Válasz 18.03.27. 06:33 #2412
Peace
James A. Moore "A Bánat Tengere":

Sajnos gyengébbre sikeredett az "Árnyékhajsza" kötetnél, így Ripley nélkül eléggé halovány "A bolygó neve: Halál" koppintás. Mondjuk így is megvan a borzongató hangulata és végre láthatjuk milyen pusztítást képesek véghezvinni a modern fegyverek, de a történet nem áll túl erős lábakon. Mindig tanakodtunk, hogy milyen mészárlást vihettek volna végbe a Gyarmatügyi Flotta katonái, ha nem sétálnak bele a csapdába és esetlegesen módjukban áll nyílt terepen megütközni a könyörtelen idegenekkel, de valami hasonló eredményt érhettek volna el, mint az itteni zsoldosok. Le lehet szedni párat, de megmenekülni esélytelen ezek elől a halálosan precíz gyilkológépek elől. Jöhet a harmadik kötet. Remélhetőleg az ismét hozhatja majd az első szintjét!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.