Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Milyen könyvet olvastok mostanában?

22130 levél
Válasz 19.03.15. 10:01 #2484
Peace
David Ferring - Warblade:

És elérkeztünk a Konrad trilógia végére. Természetesen cliffhangerrel végződött a történet és nyitva maradt nem egy kérdés, de a hangulat az továbbra is korrekt. Arra tökéletes volt ez a három könyv, hogy belekóstoljak a Warhammer Fantasy univerzumba és elkezdjem megkedvelni. Nem is hagyom ennyiben ezt a világot, "Gotrek és Felix" kötetekkel fogok visszatérni a Sigmar Heldenhammer által alapított birodalomba.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
22130 levél
Válasz 19.03.06. 10:34 #2483
Peace
De jó, hogy felugrott ez a topic! Ide be se írtam tegnap. Ideje tovább promózni a HH szériát. Bár gondolom úgysem kap senki kedvet hozzá, de azért mégis.

Nick Kyme - Deathfire:

A 32. Horus Heresy könyv is elképesztően izgalmasra és piszkosul élvezetesre sikeredett!!! Artellus Numeon szentül hiszi, hogy génatyja (Vulcan) életben van. Mindent kockára téve útnak indulnak az áthatolhatatlannak tűnő Hipertér viharon át szülőbolygójuk felé. Biztosan érzi, hogy a halott Primarcha életre kelhet, ha elérik Nocturne felszínét. Egy szem űrhajóval kelnek útra, de hamarosan kiderül, hogy két áruló űrgárdista rendház tagjai is a nyomukba eredtek, minden áron el akarják pusztítani Vulcan testét. Hatalmas válaszút elé is állítja őket a sors. Értesíteni a Terrát az Ullanor rendszerben összegyűlt három rendházról, visszatérni a kiindulópontra és hírt vinni Guilliman számára a még épp Terráról és az Istencsászár épségéről vagy eredeti céljuk szerint hazajuttatni atyjukat. Tele árulással, sötét praktikákkal, förmedvény eretnekekkel, nem várt látogatókkal a fedélzeten....hihetetlenül izgalmas majd 500 oldalban lehet része bárkinek, aki belevág a kalandba! Hiába duzzadt fel 54 kötetre a sorozat, minden könyv elképesztően nagy élmény! Alig várom a folytatást és természetesen a most induló "The Siege of Terra" szériát!!!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4198 levél
Válasz 19.03.06. 09:59 #2482
xeLaR
Pár könyvet sikerült olvasni január óta...

George R. R. Martin - Fire & Blood
Említettem előzőleg, hogy ebbe belekezdtem, és bár több részét már olvastam előtte, azért mégis tudott egy-két újdonsággal szolgálni Westeros történelmével kapcsolatban. Érezhető az is, hogy a részek között stílusbeli különbségek is vannak (pl. a Sárkányok tánca leírása egészen elüt a könyv többi részétől), amit annak rovok fel, hogy máskor íródtak. Három nagy részre osztható a könyv: a Targaryen hódítás, Jaehaerys hosszú királysága és a Sárkányok tánca és következménye. Alapvetően egy jó olvasmány volt, ami igazán nem ment bele túlságosan a meglévő titkok feltárásába, de pár újjal is tudott szolgálni, amiknek rendkívül örültem. A részek közül meg Jaehaerys uralkodása tetszett a legjobban, mivel megpróbálta reálisan szemléltetni, hogy miképp konszolidálódott a Targaryen uralom a Hét királyságban. Furának tűnhet, hogy a harcok leírása és a csavaros fordulatok helyett az "unalmas" törvényhozások, a királyság infrastruktúrájának a fejlesztése, stb. fogott meg jobban, de az írást meggyőzőnek és logikusnak éreztem, míg a tánc néhol kissé erőltetett volt, illetve nem igazán voltak pozitív szereplői. Kíváncsi vagyok, hogy mikről fog írni Martin ennek a Targaryen-históriának a második részében, de inkább legyen kész a 6. Tűz és jég dala könyvvel.

Paul Féval - A púpos
El akarok kicsit szakadni a megszokott témájú könyveimtől, ezért próbáltam olyanokat találni az otthoni könyvek között, amik érdekesek lehetnek. Az első ez volt, pusztán szentimentális okokból, mivel gyerekként az egyik bátyám nagyon szerette az ebből készült sorozatot, a Lagardére lovag kalandjait. Bár alig tudtam már mi a sztori, arra emlékeztem, hogy a nagyszerű magyar szinkron mellé milyen fura, vicces nevekkel van tele, amikre szinte mind emlékeztem. A könyv egy elég könnyed olvasmány volt, egy egyszerű kalandregény, ami szegényes a leírások terén, de karakterekben és párbeszédekben verhetetlen. Van itt sablon dögivel, pl. a humorral szolgáló komikus karakterek (Cocardasse és Passepoil), a velejéig romlott cselszövő (Gonzague herceg), az "erényes szűz" (Aurore) és persze a hős, már-már tökéletes lovag (Lagardére). Emiatt kissé egyszerű is a sztori, ami miatt nehéz komolyabban venni a művet egy irodalmi szempontból, de szórakoztatni végig szórakoztat. Szolgál csavarokkal is, amik kissé árnyalják a karakterek szerepét és jellemét, illetve néhány érdekes témájú párbeszédekkel is szolgál, de ezek csak ritka esetek. Kellemes olvasmány volt.

George R. R. Martin - Game of Thrones
Na ennyit a nem megszokott témájú könyvek olvasásáról Anno megfogadtam, hogy újraolvasom a szériát, és mivel valszeg nemsokára végre érkezik a következő könyv (a sorozat végéről nem is beszélve), úgy gondoltam, hogy belekezdek ebbe az embert próbáló feladatba. Természetesen tetszett a könyv, és viszonylag könnyen is ment az olvasás még az unalmasabb fejezeteknél is. Újraolvasva pedig felfigyel az ember a kisebb szerepekre, akik a későbbi könyvekben kapnak jelentőséget, illetve hogy már olyan jellemzőkkel illeti őket, ami utal a későbbi cselekedeteikre. Az is érdekes volt, hogy miképp hatott a sorozat a könyvről alkotott emlékekre (pl. Dany és Drogo násza). De alapvetőleg nem változott a véleményem a könyvről. A szereplők, a párbeszédek, a jelenetek (pl. "The first sword of Braavos does not run."), stb. minden nagyszerű. Ebben még nem éreztem a leírások eltúlzottságát, illetve nem tűnt semmi feleslegesnek. Nagyszerű könyv...

Jelenleg ennyi, ebben a hónapban két klasszikus mű lesz terítéken, de még nagyon az elején vagyok az elsőben...
-ReLax- Everything you know is wrong / black is white, up is down and short is long / and everything you thought was just so important / doesn't matter... -xeLaR-
22130 levél
Válasz 19.01.31. 07:11 #2481
Peace
Xeno-t nagyon szerettem!!!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4206 levél
Válasz 19.01.31. 07:04 #2480
Juraviel.Ihuan.Bedvin
+1 Letűnt világok (ezt én is tervezem beszerezni)
+1 Tizenegyes állomás (a leghitelesebben megírt posztapokaliptikus történet, szépirodalmi igényességgel; ennél valóban elhiszem, hogyha kitörne egy világméretű influenzajárvány, azután pont ilyen lenne minden, LM, ezt tényleg érdemes).

Hamár magyar szerző és Brandon Hackett, akkor a Xenot is érdemes megvenni tőle.

Még egy ajánló. Adam-Troy Castro: A ​holtak küldöttei

Az idő gyermekeihez hasonlóan ezt is egyszerre követi a modern toposzokat, ugyanakkor a klasszikus érát is megidézi. Nekem ez hasonlított leginkább az asimovi élményhez. Az egész egy nyomozás köré épül, és ahhoz, hogy megértsük a rejtélyt, tényleg meg kell értenünk a világ működését. Egyesek szerintem a címe sem véletlenül "asszociál" Card híres művére A Holtak Szószólójára.
22130 levél
Válasz 19.01.31. 06:33 #2479
Peace
"Az idő gyermekei"-t és Richard Morgan fantasy trilógiát már én is beszereztem. A "Hadállat"-ot javasolták pár hete, az is tervben van. Amiket még az elmúlt időszakban beszereztem és neki fogok ugrani:

-Jack Campbell Rendíthetetlen
-Tom Sweterlitsch Letűnt ​világok
-Neal Stephenson · Nicole Galland A ​D.O.D.O. felemelkedése és bukása
-Brandon Hackett Az ​időutazás napja (mindkét kötet)
-Emily St. John Mandel Tizenegyes ​állomás

Remélem tetszeni fognak. Nagyon sok ajánlást kaptam, nem győzöm követni....valamint Warhammer Fantasy rákattanás miatt még tervben van a "Felix és Gotrek" széria bepróbálása is...
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4206 levél
Válasz 19.01.31. 03:43 #2478
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Az Őrség-sorozatot nem olvastam még, viszont Eskiath könyvek közül az elsőn mentem végig (a másik kettőt is megvettem), és nagyon tetszett.

Meghallgattam a vele a Könyvhéten készült interjút, és a magyarázatát, hogy a főhőse miért lett homoszexuális. Nem a polgárpukkasztást éreztem ki a szavai közül, hanem nagyon is logikus választás volt: egy nyertes háború nemesi származású hőséből jóval kevésbé hiteles egy kiégett szereplőt alkotni, amennyiben heteroszexuális, hisz így minden a kezébe hullana: nők, vagyon, elismerés. Míg egy vallásos, majd a háború után még inkább ebbe az irányba terelődő prűd társadalom igenis megveti és kiveti magából. A világa és a történet is érdekes. Bővebben tavaly írtam róla lentebb, akit érdekelne.

A Fumax elkezdte Adrian Tchaikovsky könyvei kiadását, Az idő gyermekei és a Hadállat szerintem neked tetszene, olyan témákat feszeget, amikről sokszor beszélgettünk már itt, egyszerre "modern" és régi vonalas szerző.

Mit keresel pontosan? Ami hasonlít az Alapítványhoz, tehát nagyszabású, évezredeket átfogó, epikus saga?

Mert akkor ezeket ajánlom:

- Dan Simmons: Hyperioni énekek (négy kötet)
- Szintén Dan Simmonstól az Ílion-duológia
- Peter F. Hamilton Nemzetközösség duológiája, de ennek van egy előzménykötete, illetve jön majd a Delta Visiontől a folytatása, az Üresség-trilógia

Fantasyban elég jó szerző Mark Lawrence (Széthullott Birodalom-, A Vörös Királynő háborúja- és Az Ős könyve-trilógia), akkor Anthony Ryantől a Draconis Memoria-trilógia is ajánlott. Kicsit borsos áron, mert a négy regény regényenként kettébontva, nyolc köteteben jelent meg Greg Keyes A tövis és a csont országai sorozata is remek lett.
28169 levél
Válasz 19.01.30. 22:12 #2477
LordMatteo
Az Őrség-sorozatot olvasta valaki, milyen? A Ti véleményetekben jobban megbízom mint random molyos arcokéban... (éjszakai őrség, stb...).

Most épp a Richard Morgan féle Ringil Eskiath-trilógiát nyúzom, aztán bepróbálkozok az 5. Millenium-könyvvel, hátha... de nagyon keresek valamit, ami végre pótolhatná az Alapítvány-sorozat után maradt űrt bennem.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
22130 levél
Válasz 19.01.30. 20:25 #2476
Peace
Veszélyes terepre tévedsz.....ha a GW behúz, akkor pá pá lóvé!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
3021 levél
Válasz 19.01.30. 18:36 #2475
Herr Hauptmann
Nem akarom tovább offolni a topicot, de hát na. Elsősorban nem játékra akarok figurákat, csak pöcsölni velük délutánonként, aztán mehetnek a polcra (a LEGOk mellé ). Egyelőre. De akkor már a kódexeket is begyűjteném. Az a baj, hogy ha valami el kezd érdekelni, akkor hajlamos vagyok pillanatok alatt rábuzulni.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
22130 levél
Válasz 19.01.28. 17:53 #2474
Peace
Nem olyan vészes kiadás. Ha csak pár figurát festenél ki és tennéd ki a polcra, az nem olyan horror összeg. Kedves barátom megvette a "First Strike" kezdődobozt meg közösen megvettük a "Know no Fear"-t, nem volt nagy kiadás. 7000 körül lehetett a festék készlet. A komolyabb probléma az időhiány. A figurák talán 20%-a lett kifestve, én max 3-4-et festhettem ki teljesen. Játszani is csak 2-3 alkalommal jutottunk le HammerTime Café-ba, aztán abba is maradt. Nehéz összeegyeztetni, mindig valami más progi. Persze nem lehetetlen, csak nem egyszerű. Pedig szívesen játszanék újra, úgy 1 hónapja fel is vetettem a dolgot. Hátha lesz belőle valami. Most lesz például februárban Tuan kiadónak Kill Team kampány rendezvénye a nyugatinál lévő Barcraft-ban, ha jól láttam. Azt is állat lehet megnézni, ahogy a profik összecsapnak.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
3021 levél
Válasz 19.01.28. 15:14 #2473
Herr Hauptmann
Tegnap kezdtem még bele a Harlekinbe, szóval van még időm kitalálni, hogy hova szorítsak be egy új bútort. De közben elkezdtem szemezgetni a figurákkal is...csak az asszony meg ne tudja.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
22130 levél
Válasz 19.01.28. 09:09 #2472
Peace
HH amúgy február 23-al véget is ér, "The Buried Dagger" az utolsó kötet. Onnantól pedig indul a "The Siege of Terra" széria.....hogy mocskos pénzéhes banda a GW és a végtelenségig húzza ezt a történetet, az nem vitás.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
22130 levél
Válasz 19.01.28. 08:50 #2471
Peace
Én is adogatom el a könyveimet most már majdnem 1 éve.....WH és Philip K. Dick könyveim szentek és sérthetetlenek, de minden más egyszer olvasós könyvemet áruba bocsátottam a moly-on. Csipegetik lassacskán.....
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
3021 levél
Válasz 19.01.28. 07:27 #2470
Herr Hauptmann
51? Hova fogok rakni annyi könyvet? Így is rogyadoznak a polcok már.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
22130 levél
Válasz 19.01.27. 17:41 #2469
Peace
Legacies of Betrayal (Horus Heresy 31. kötet):

Talán ezeket a novellásköteteket szeretem a legjobban a sorozatból. Akadtak ezúttal is kimondottan hosszúak, de sokszor az ilyen kis 3-4 oldalas szösszenetek is iszonyat nagyot tudnak ütni!!! Pedig csak egy pillanatnyi élethelyzetet vagy belső monológot tartalmaznak, de rengeteget adnak hozzá nekem az egész univerzumhoz, a Lore-hoz és a hangulathoz. 23-24 éve vagyok oda teljesen a Warhammer 40k-ért casual fan szinten és iszonyatosan tudom élvezni a mai napig is, ha megtudok valami kis apróságot vagy újdonságot, amivel ezidáig nem is találkoztam. Ilyen volt például most az Agesine protokol is. Egy idegen technológia, amit Ferrus Manus betiltott és elzárt, említeni sem volt szabad és csak nagyon kevesen tudtak róla. A primarcha halála után viszont így is alkalmazni kezdték és ennek a folyamatnak a segítségével a harcban elesett űrgárdistákat élesztették fel lényegében kiborgokként, robot implantátumokkal és esetenként végtagokkal felturbózva. Az így életre keltett lelketlen és rideg káptalantagoknak csak egy dolog lebegett a szemük előtt, hogy bosszút álljanak az árulókon és minél többet magukkal vigyenek a sírba....

Ez a sorozat is már az 53. kötetnél tart, eléggé lemaradtam az elmúlt évek során. Viszont hatalmas öröm volt több hónapnyi ebook olvasás után ismét igazi könyvet fogni a kezembe!!! Akárhogy is, még mindig ez az igazi élmény számomra.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
16600 levél
Válasz 19.01.17. 20:00 #2468
david139
Jók a könyvek, most tartok a második felénél, ami azért elég sok oldalt jelent. Nem életem legjobb fantasy-ja azért, de mindenképp jó olvasmány!
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
22130 levél
Válasz 19.01.17. 15:51 #2467
Peace
David Ferring - Konrad:

Világ életemben Warhammer 40.000 rajongó voltam, sosem volt képes megfogni a Fantasy része. Viszont mikor majd egy hónapja elkezdtem Vermintide 2-vel játszani, valamelyest mégis megtetszhetett. Egyből elkezdtem agyalni, hogy nekem bizony el kell kezdenem könyveket is olvasni, hogy jobban megismerjem ezt a világot. Az első ajánlás ez a könyv volt, így gyorsan ki is olvastam és azt kell mondanom, hogy nekem baromira tetszett!! Főleg azért lehet, mivel sok a hasonlóság. Itt is a császár volt a megváltó, aki egyesítette a 8 emberi törzset. És itt is a Káosz ocsmány seregei tizedelik az emberiséget. Nurgle csatlósai, bestiák, Skavenek, varázslók és lovagok. És akkor itt van nekünk ez az egy szem árva fiú, akinek pillanatok alatt fel kell nőnie, amint elpusztítják faluját a vérszomjas fenevadak. Izgalmas és kellőképpen komor kaland volt.

David Ferring - Árnyékfattyak:

Nincs köntörfalazás, nincs bevezetés. Pontosan ott folytatódik, ahol a "Konrad" abbamaradt. Immáron Khorne imádók is becsatlakoznak a buliba és egy nagy hatalmú Skaven is grandiózus tervekkel rukkol elő! Konrad pedig ismételten mindet elkövet, hogy a lehető legtöbb korcs lénnyel végezzen. Ugyanolyan szuper volt, mint az első kötet!

David Annandale - Halálőrség:

Az új és minden eddiginél veszélyesebb ork fenyegetés továbbra is rettegésben tartja az egész emberiséget. Az űrgárdisták kénytelenek egy teljesen új hadviselési formát kipróbálni, melynek megalakulása precedens értékű. Mindeközben az undorító politikai ármánykodás is folytatódik természetesen. A 12 nagyúr retteg, hogy elveszíti hatalmát és Koorland teljes mértékben átveszi a hatalmat a kezükből. Mindeközben felcsillan a remény, hogy a rég feledés homályába veszett és kipusztultnak hitt Csendes Nővérek rendjének egy maroknyi tagja életben maradhatott. Amennyiben tényleg így van, ők jelenthetik talán az utolsó reményt az orkokkal szembeni küzdelemben......

Még 3 kötet van hátra a sorozatból, nekem hihetetlenül tetszett eddig mindegyik rész!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
22130 levél
Válasz 19.01.06. 15:41 #2466
Peace
Rendben. Ha még valami nem tiszta, írj privátot nyugodtan.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
3021 levél
Válasz 19.01.06. 11:49 #2465
Herr Hauptmann
Kössz, azt hiszem ezekkel el leszek egy darabig.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
22130 levél
Válasz 19.01.06. 10:42 #2464
Peace
Volt már hasonló kérdés. #2319-es hsz-t tudom figyelmedbe ajánlani. A 4 db Ian Watson könyv szerintem teljesen jó kezdésnek. Ha pedig gyorsan szeretnél sokat megtudni az univerzumról, akkor a HammerTime Café-nak a youtube csatornáját tudom ajánlani, ahol ilyen kis 5-10-20 perces szösszenetekben mesélnek a világról.


Itt nagyjából szerepel az összes magyar nyelven kiadott könyv


Jelenleg pedig a Tuan kiadó az egyetlen, aki kiadhat WH40K könyveket idehaza, úgyhogy őket is érdemes csekkolni. Az utóbbi 2 évben iszonyat belehúztak és szép számmal jönnek a könyvek. Bestia Felemelkedése sorozat is már a 10. kötetnél tart.

Ha kérdés van, kérdezz még nyugodtan. Ha tudok, válaszolok.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
3021 levél
Válasz 19.01.06. 10:33 #2463
Herr Hauptmann
Tudom, hogy vannak itt expertek a témában, úgyhogy errefelé kérek tanácsot.
Ha befejeztem a tövis és csont országait, bele akarom vetni magam a Warhammer 40K könyvekbe. Mivel érdemes kezdeni? Magyar nyelv előnyben, de hazánkban kapható angol kiadások is jöhetnek.
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
4198 levél
Válasz 18.12.30. 16:18 #2462
xeLaR
Hát már egy jó ideje nem írtam, és azt veszem észre legutóbbi hozzászólásom óta csak Korongvilág könyveket olvastam. Nem rossz ez, sőt, nemrég fejeztem be az egyik kedvencemet, csak lehet vmi mást is kellene olvasni. Jövőre vmit ki kell találnom, hogy elkerüljem ezt...

Sorrendben ezek jöttek: Wyrd Sisters, Pyramids és Guards! Guards!. A Sourcery okozta csalódás után a boszorkány széria első kötete nagy felüdülést okozott, ami a Shakespeare kikacsintások mellett az érdekes gondolataival megint emlékeztetett arra, hogy miért is szeretem ezt a világot és Pratchett stílusát. Bár ez egy újraolvasás volt, a legtöbb részére nem emlékeztem, így a különféle poénok, a karakterek reakciói üdítően hatottak. A Pyramids viszont teljesen új élmény volt, és értem miért nem tartják ezt sokra, de még így is egy kellemes élmény volt. Bár sokan az "orgyilkos vizsga" részét tartják sokra, de engem inkább a tradíció és a hittel kapcsolatos témái fogtak meg, ami csak egy későbbi könyvben lesznek jobban kifejtve, de lényegi csírájuk benne van. Emellett meglepő módon a karakterei is tetszettek. A Guards! Guards! viszont...ez is egy újrázás volt, de ez anno nagyon megmaradt bennem. Talán azért, mert ez az első lényeges regény, ami Ankh-Morpork városát és működését bemutatja egy csomó szimpatikus szereplővel. A városőrök nagyszerűek, a szektások baromkodásai humorosak, a Patrícius pedig azzal a minimális szereplésével a legjobb fikciós zsarnokok közé emelkedik. Bár valószínűleg nem ez a legjobb regény a saját szériájában, mégis alig tudok betelni vele. Aki neki akar kezdeni a Korongvilágnak, akkor ez az egyik kezdési lehetőség.

Szal ennyi volt. Keveset olvasok, jövőre ezt vhogy orvosolni kell. Jelen állás szerint nekikezdtem a Fire & Blood-nak, azaz a Targaryen dinasztia történetének első kötetébe, azzal el leszek egy darabig
-ReLax- Everything you know is wrong / black is white, up is down and short is long / and everything you thought was just so important / doesn't matter... -xeLaR-
4206 levél
Válasz 18.11.11. 21:02 #2461
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nem tudom, hogy ki mennyire játszott a kilencvenes években lapozgatós-harcolós könyvekkel (Kaland, Játék, Kockázat - aki nosztalgiázni akar, Zagoréknál megteheti, ekönyvek is vannak, és igen aktívak még most is), én nagyon szerettem.

Ian Livingstone itt járt Magyarországon, a 24.hu beszélgetett vele vele
22130 levél
Válasz 18.11.07. 15:46 #2460
Peace
Don Winslow - Az egység:

A "Drogháború", "A kartell" és "A gandzsa urai" könyvei után igen erősen sejtettem, hogy legújabb regényével sem lőhetek mellé. És bizony hogy nem!!! Winslow ezúttal is hozza a szokott minőséget. Az elit New York-i egység minden tagja sáros, de az ügyészség, bíróság, városháza alkalmazottai úgyszintén. Egészen magasra érnek el a szálak, a pitiáner bűnözőkön át a maffiacsaládokon keresztül egészen a városházáig. Winslow szemrebbenés nélkül mutatja be a legalja mocskot, mely mindenhová gátlástalanul beszűrődik. Hogyan válnak a nemes lelkű rendőrök végül azzá, mely ellen egész életükben harcoltak. A rendszer korrupt és gyomorforgató, de Danny Malone nyomozó mindezt könyörtelenül az arcunkba is vágja. Drogok, kivégzések, összetört életek, teljes megszégyenülés......brutálisan hangulatos és elképesztő tempót diktál Winslow, szinte már pislogni sincs ideje az olvasónak. Ha már olvastál tőle, akkor nem kell bemutatnom. Ha megismerkednél Vele, akkor akár nyugodtan kezdhetsz is ezzel a kötettel. Nem fogod megbánni!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
22130 levél
Válasz 18.10.13. 09:42 #2459
Peace
Dan Abnett - A Hadúr:

Több mint 6 évet kellett várnunk ennek a könyvnek a megjelenésére. A mai napig az egyik legnagyobb kedvencem a sorozat a WH40K világán belül! 2005-ben vettem a kezembe az első kötetet, melyet még a Szukits adott ki magyar nyelven és azóta tart a szerelem! Hihetetlen érzelmi viharokat képes kiváltani az olvasóból Abnett, fergetegesen jól ír! Elképesztően sötét és mély drámába csap át néhol. Olyan szinten a szívemhez nőtt pár karakter és úgy képes írni róluk Dan, hogy személyes tragédiaként éli meg az olvasó az elvesztésüket. Ez az igazi Grim Dark WH40K világ, ahol nincs más csak kínkeserves és folyamatos harc és veszteségek. Mikor esetlegesen felüti a fejét némi vigasz vagy kiül pár arcra valamiféle mosoly, akkor sem tarthat sokáig, mert küldik a Szellemeket ismét a darálóba. Amit nagyon sajnálok, hogy egy prológusnak tűnt szinte az egész könyv. A 290. oldal környékén kezdenek elindulni úgy igazán a történések, majd a 380.-al véget is ér. Ki van írva Amazon-ra egy "The Anarch" című 15. kötet 2019. január 22-es megjelenéssel.......meglátjuk, hogy lesz-e belőle valami. Mindenesetre ezután a brutális cliffhanger után nagyon kellene a folytatás, mert sokkal több kérdést kaptunk, mint választ. Addig hibernálom magamat vagy nem tudom.....
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
16600 levél
Válasz 18.10.06. 19:08 #2458
david139
Ipad-en nem lehet hozzáférni, de közben sikerült megoldanom.

Először is kell a kindle for pc:
amazon.com/kindleforpc
Utána kell egy cmd parancs:
ren %localappdata%\Amazon\Kindle\application\renderer-test.exe renderer-test.xxx

És utána kindle for pc-ben letöltött könyveket már a Calibre át tudja konvertálni epubba.

Nekem egyébként tökéletes a tablet olvasásra, mert másra is jó, be tudom állítani, hogy sötét háttéren világos betűk legyenek, világít, és nem kell még egy eszközt cipelnem.
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
4243 levél
Válasz 18.10.06. 12:42 #2457
Madrac
De elvileg letöltotted őket, tehát az IPAD-en ott vannak valahol. Applet ismerve mondjuk lehet nem tudod csak úgy megkeresni.
Amúgy ebook olvasásra szerintem messze a legjobb megoldás egy Kindle.
Quoth the raven, `Nevermore.'
630 levél
Válasz 18.10.05. 17:58 #2456
Bomc.
OSHO - Az ego könyve

100/100
16600 levél
Válasz 18.10.04. 19:18 #2455
david139
Tegnap életemben először és utoljára amazonon vettem 3 ebookot. Egyből le is küldte az ipad-emre, és el is kezdhettem olvasni.
Csakhogy, ez az iOS-es Kindle egy hordó fos. Már az meglepő volt, hogy nem állíthatom én a dolgok színét csak 3-4 előre meghatározott téma közül választhatok. De ami igazán tökön rúgott, hogy ez a szar a Binget használja fordításra, és ennek tetejében még csak nem is tud magyarul.
Tudok angolul, de azért szükségem van némi segítségre, így kb. esélytelen, hogy elolvassam a könyveket.

Ezzel szemben az ingyenes kis appocska, a KyBook mindent tud, amire bárki csak vágyhat, viszont az amazonon vett könyveimet úgy látom nem igazán birtoklom, nem tudom őket máshol olvasni, csak ezen az elbaszott appon.
Szóval, ha valaki esetleg tud egy jó helyet, ahonnan az általam már megvett könyveket esetleg letölthetném, és olvashatnám emberhez méltó körülmények között, akkor please PM me.
Esetleg ha valaki tud titkos módokat a kindle app konfigurálására, arra is vevő vagyok, lehet csak én vagyok fogyatékos.
(The Stormlight Archive kellene angolul)

@JIB: igen, szerintem is, csak kicsit túl korai életkorokkal zajlott minden, és az elején ez nagyon zavaró volt, meg hát a legvégén is.
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
4206 levél
Válasz 18.10.03. 22:51 #2454
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nekem is a kedvenceim között van a sorozat, megvettem pont a héten az új világában játszódó könyvét -Vörös Nővér- is a beleolvasó alapján. Jorg az egyik legjobb antihős, akinek a lélektanába ilyen mélyen belenézhettünk.
16600 levél
Válasz 18.10.03. 21:52 #2453
david139
Mark Lawrence - Broken Empire trilógia

8.5/10
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
22130 levél
Válasz 18.09.26. 15:45 #2452
Peace
Richard Morgan - Dühöngő fúriák:

Csalódás. A "Törött angyalok"-at nem sikerült beszereznem tavaly (Tudom, hogy idén újra kiadták, de még nem vettem meg ), így a harmadik kötet állt csak rendelkezésemre. Az első 100 oldal kimondottan ígéretesen indult, de aztán nagyon gyorsan unalomba és érdektelenségbe fulladt. Párszor abba is szerettem volna hagyni végleg. Sajnos újra csak a 420. oldal környékétől képes ismét beindulni. Onnantól ismét szuper, de túl későn és túlságosan kevés. Azért voltam elszontyolódva, mert a "Valós Halál" az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvélménye volt számomra, imádtam! Egyelőre pihentetem a sorozatot és nem rohanok megvenni a második kötetet.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
22130 levél
Válasz 18.09.06. 22:11 #2451
Peace
Jah hát ez sajnos visszatérő probléma. Van, amit elkapkodva mutatnak be és sietnek. Amit meg elég lenne 100 oldalban, azt kifejtik 450-ben. De nem tudnék olyat kiemelni a HH sorozatból, ami nagyon nem tetszett volna.

Én meg imádom a könyvet a kezemben tartani, lapozni, az illatát. Mondjuk én is sírni tudnék, mikor látom a port a tetején, de ez sajnos ilyen.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1761 levél
Válasz 18.09.06. 21:17 #2450
-Jozef-
Félreértesz. Tisztában vagyok Horus árulásának hátterével és a részletesebb kánonnal, csak szerintem a két említett könyv mutatta be azt túl felületesen és elsietve.

A YT csatira ránézek majd valamikor, kocsiba/villamosra tökéletes lesz, ott úgy sincs kedvem bújni a Fandom oldalakat. köszi!

Nem semmi gyűjtemény, grat! Én már sajnos azok táborát erősítem, akik avitt dolognak és kidobott pénznek tartják az új könyvek vásárlását. Hiába nem olvasom el digitális formában sem többször a Kindle Store-ból vásárolt dolgokat, de így legalább nem érzem porfogónak őket.
635 levél
Válasz 18.09.06. 09:33 #2449
Ricsi1976
Jó Nesbo: Csótányok
22130 levél
Válasz 18.09.06. 07:46 #2448
Peace
Hammertime Café youtube csatornája <- Ezt például tudom ajánlani jó szívvel, mert itt egy teljes háttértörténetet kaphatsz magyar nyelven. Ha van időd munkába menet vagy otthon hallgatni, megéri. 100 feletti epizódnál járnak, ha jól tudom, de mindent elmondanak.


Csináltam Neked gyorsan pár képet... a 190 cm-es polcom sem elég sajnos a könyveknek, ott sorakozik a 32 darab HH könyv is. Mindig is rühelltem az ebook reader gondolatát, de valószínűleg át fogok térni rá, mert egyszerűen se nem fér már el, se nem bírom mindig anyagilag, hogy mindet megvásároljam. Biztosan fogok könyvet is venni továbbra is, de le kell redukálnom a számukat. A jobb oldali figurát festettem én, a bal oldalit kisírtam a '90-es évek közepén egy havertól, hogy adja el nekem azt az egy űrgárdistát. Azt ő festette.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
22130 levél
Válasz 18.09.06. 07:40 #2447
Peace
"...Horus motivációi inkább tűntek egy durcás tinipicsa hisztijének, mint megalapozott indítékoknak egy félisten - saját apja ellen való - pálfordulásának."

Na ilyet se olvastam még! Egy elég komplex dologról van szó, melyet a Káosz Istenek szépen kiterveltek lépésről-lépésre. Tény, hogy egy félistentől azt várná az ember, hogy pusztán racionálisan mérlegeljen és a szuperintelligenciájára hagyatkozzon, de a Káosz befolyása miatt és apja, valamint saját maga iránt táplált kétségei közt őrlődve csak egy végső lökés kellett. Ezt kapta meg a hamis látomások formájában.

Találsz reading guide-okat netszerte, én nem látom értelmét. Én a 31. kötetnél tartok és egymás után olvastam el őket. Mondjuk az is komoly, hogy Az 51. könyvnél járnak ("Slaves to Darkness" most jelent meg augusztusban) és még mindig nem járunk a Terra ostrománál. Volt a közelmúltban egy nagyobb meeting a szerzők és GW között, ahol személyesen beszélték meg a sorozat sorsát. De lassan tényleg ideje lenne pontot tenni a végére. Pénzéhes a GW, de a végtelenségig ezt sem lehet húzni. Nagyon szeretem mondjuk, minden kötetet élvezettel olvastam végig és tervezem a többit is.

Nehéz a WH40K világába belecsöppenni, mert olyan szinten hatalmassá nőtte ki magát az univerzum 1987 óta és oly sok könyv, codex, internetes bejegyzés áll az ember rendelkezésére, hogy szinte fojtogatja az embert elsőre az információáradat. Én mondjuk nem is feltétlenül ajánlom a HH-t kezdésnek. Az egy kis csemege azoknak, akik már beleásták magukat rendesen a 40K-ba. Ian Watson könyvekkel érdemes kezdeni, aztán egy Gaunt sorozattal vagy Ciaphas Cain sorozat, hogy úgy igazán megszeresse az ember a világot és legyen erős kötődés. És utána lehet elmerülni a részletekben. Én is csak hirtelen felindulásból vagy érzelmi döntések alapján csipegetek. Grey Knight-okat mindig is imádtam, de alig tudtam róluk valamit, rendeltem egy Omnibus-t, ami piszkosul jó volt!!! Közeledett az Inquisitor - Martyr játék, gyorsan berendeltem előtte a "The Magos"-t, ami szintén nagyon állat volt! Bejelentették a Mechanicus játékot, rájöttem, hogy szinte semmit nem tudok a MEchanikumról....gyorsan berendeltem és elolvastam a "Forges of Mars" gyűjtőkötetet, ami arra volt jó, hogy százszor jobban várjam a játékot, mert fergetegesen jól sikerült a 3 regény! Úgyhogy lehet válogatni, de elsőre tényleg azt sem tudja az ember, hogy mihez nyúljon.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1761 levél
Válasz 18.09.05. 22:20 #2446
-Jozef-
Életem egyik legjobb döntése volt, hogy megvettem a Kindle PW3-mat. Kevesebb, mint 3 hónapja van meg, de már vagy egy tucat könyvön vagyok túl a "must read" listámról. Az utóbbi néhányról pár rövid sor:

Philip Reeve - Mortal Engines tetralógia
Nagyon sajnálom, hogy ez a rendkívül fantáziadús, egyedi és nagy lehetőségekkel kecsegtető világ csupán ilyen silány művek formájában materializálódott. A ma divatos young adult műfaj többi képviselőjénél is gyengébbre sikerültek: borzasztó bugyuta és ostoba párbeszédek, sablonos és egyélű szereplők nulla karakterfejlődéssel, kiszámítható cselekmény...ami ugyan legalább pörgős, de magában hordozza az összes létező klisét.
Peter Jackson számára viszont tökéletes filmalapanyag. Ha nem lett volna a trailer, talán nem is tudok erről a sorozatról. SPOILER
btw az előzetes alapján pedig 1:1-ben követni fogja a könyv sztoriját. legyen ez jó vagy rossz hír.


WH40k - Horus Heresy sorozat
A WH40k rajongásom ezidáig kimerült a Dawn of War, Space Marine játékokban és a kapcsolódó wikia, valamint Lexicanum oldalakban. Peace beszámolóinak hatására azonban nekifogtam én is az eredettörténetnek, ami nagyszerűen indult Dan Abnett - Horus Rising kötetével. Kellő részletességű világleírással, de mégis cselekményesen ütötte fel az alaphelyzetet, amit a következő két kötet (Graham McNeill - False Gods és Ben Counter - Galaxy in Flames) számomra totálisan hazavágott. Összecsapott és elsietett fércmunkának tűntek az indítás után, amelyekben Horus motivációi inkább tűntek egy durcás tinipicsa hisztijének, mint megalapozott indítékoknak egy félisten - saját apja ellen való - pálfordulásának.
Első nekifutásra eddig bírtam egy szusszal, aztán elmentem pihenőre pár szépirodalmi művel.
Aztán szerencsémre a The Flight of The Eisenstein klasszissokkal jobb az előző kettőnél, így újra megjött a kedvem, hogy folytassam a könyvfolyamot. Egyszerre ugyan nem fog menni, de már nagyon kíváncsi vagyok mikorra jut el a sztori a Terra-i végkifejletig.

Peace, itt van valami ajánlott olvasási sorrend esetleg, mint ahogy pl. az SW filmeknél a Machete-order?
22130 levél
Válasz 18.08.24. 18:36 #2445
Peace
Don Winslow "A ​gandzsa urai":

2012-es Vadállatok (Savages) című film megvan? És vágtátok, hogy Don Winslow "Barbár ​állatok" című könyve alapján készült??!!!! Én nem vágtam. Ahogyan azt sem, hogy létezik egy "A gandzsa urai" című könyve, mely a "Barbár ​állatok" előzményeit meséli el. Amint ezt megtudtam és még az Agave kiadó ráadásul le is árazta 590 HUF-ra a könyvet, már rohantam is megvenni! És ezúttal sem kellett csalódnom, bár Don Winslow neve már önmagában garancia ("Drogháború" és "A kartell" zseniálisak!!!!!! ) volt a piszok jó könyvélményre! Ezúttal is olyan szinten k*rva laza stílusban írta meg a letaglózó és sokkolóan szókimondó történetet, hogy egyszerűen képtelen voltam letenni! Szemrebbenés nélkül ír brutálisan súlyos dolgokat politikusokról, közéleti személyiségekről és kő kemény valóságról, hogy az olvasó tényleg totálisan képes elhinni, hogy valóban ilyen ocsmány módon összefonódnak a dolgok a felszín alatt, ahova nem igen nyerhetünk másképp betekintést. A pénz a hatalom és ha van belőle dögivel, akkor szinte bármit a világon megúszhatsz. Persze csak egy bizonyos pontig, de olyan szintig el kell fajulniuk a dolgoknak. És bizony ebben a könyvben elfajulnak. De még mennyire, hogy el!!!!!!!!!! Több szálon folyik a cselekmény, több idősíkon, de a legvégére minden összeáll és a döbbenettől pislogva keresgeted az álladat. Nagyon erősen ajánlott kategória!!! Ahogyan a fentebb említett "Drogháború" és "A kartell" úgyszintén!!!!!! "Bobby ​Z halála és élete" pedig ezzel a lendülettel fel is lett firkantva a kívánságlistámra.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
22130 levél
Válasz 18.08.21. 09:53 #2444
Peace
A Bestia felemelkedése sorozat 5.-8. kötetét olvastam el szinte egy lélegzetvétellel.

Azért sem írtam beszámolót külön-külön könyvenként, mert egyszerűen nem volt rá idő. Annyira felpörögtek ismét az események ebben a négy kötetekben, hogy éppen tettem le az egyiket, már nyitnom kellett kifele a következőt. Nagyon tetszik ez a széria!!! Van minden, ami csak kellhet! Grandiózus űrcsaták, invázió, undorító politikai ármánykodás és cselszövés, filozofálás és elmélkedés, saját létjogosultságunk megkérdőjelezése! Ráadásul még egy Primarcha felkutatására is elindul egy küldetés!!! Nagyon tetszett mind a négy könyv, jöhet az utolsó négy! Én készen állok Drága Tuan kiadó.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
4206 levél
Válasz 18.07.26. 18:37 #2443
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Annyit még, hogyha később be szeretnéd szerezni az Eretnekeit és a Káptalanházat és sikerül is, a Szukits-féle kiadást válaszd, mert a Valhallás elég gány, ráadásul a Szukitsnál egységesítették a fordítást (egyes kifejezéseket különféleképp fordítottak).
4206 levél
Válasz 18.07.26. 18:18 #2442
Juraviel.Ihuan.Bedvin


Nem, nem Wikipédia, talán tavaly én is elkövettem ezt a hibát Molyon, ott világosítottak fel, hogy bocs, de nemcsak Card érte el ezt, hanem Bujold is. Utánanéztem, és tényleg. Most meg várják sokan, hogy Jemisin idén behúzza egymás után a harmadik Hugot.

______________________

"Utó"- és "elő"-Dűnék.

Hat klasszikus könyv van, ezeket Frank Herbert írta. Aztán a fia, Brian Herbert és Kevin J. Anderson elkezdték bővítgetni az univerzumot. Először csak előzményeket akartak írni, majd folytatást az eredetei könyvekhez, aztán hirtelen előkerült egy jegyzet, amiben elvileg az öreg Herbert mindent kifejtett, hogy hogyan akarta. Ez egy kicsit ellentmond egyébként az öreg írási módszerének, hisz pl. az első Dűne egy tizenhét szótagos haikuból született.


Előzménykönyvek (három trilógia):

- A Dűnében vannak úgymond különféle speciális iskolák, rendek, az ezek alapításáról szóló trilógia nem jelent meg itthon.
- A Butleri Dzsihad. Ez a három könyv megjelent itthon. A Dűne alapvilágát meghatározó eseményt, amikor az emberek elsöpörték a gondolkodó gépeket, több ezer évvel a Dűne eseményei előtt játszódik, talán ez vágja taccsra legkevésbé az eredeti műveket.
- A Házak-trilógia. Ez is megjelent itthon, lényegében az eredeti Dűne idősebb szereplőinek fiatalkori éveiről szól.

A véleményem az, hogy csak azért írták meg ezeket, hogy úgy fejezzék be a Dűnét, ahogy ők elgondolták.

Köztes könyvek, lezáró kötetek:

- A lezáró könyv két kötetből áll, csak az elsőt vettem meg, majd tovább is adtam a könyvtárnak. Aki olvasta és értelmezte az eredeti sorozatot, a legtöbben látják, hogy ennek már az égvilágon semmi köze ahhoz, amit Herbert eltervezhetett (meghalt, mielőtt elkezdte volna a hetedik Dűnét). Spoiler nélkül nem tudom kifejteni, miért.

Annyi elég, hogy mind irodalmi, mind gondolati szinten iszonyú gyenge lettek, ZS-filmes akciójelenetekkel, ráadásul ordító ellentmondásokkal. Spoiler nélkül erről is nehéz lenne beszélni, de nem megújítja ez eredeti koncepciót, nem szembemegy velük, hanem konkrétan baromságokkal van tele. Akit érdekel, és olvasta a hat könyvet:

SPOILER
A Dűne világában is vannak úgymond klónok, ghola néven, csak azzal a különbséggel, hogyha a klónt a múltbéli énjére vonatkozó személyes mentális terhelésnek teszik ki, visszanyeri az eredeti, halála pillanatáig megszerzett emlékeit, ha akkor mintát vesznek a holtesttől, mielőtt bomlásnak indulna.

Bizonyos rendek, genetikailag fejlett egyének képesek beletekinteni az őseik emlékei közé, kb úgy kell elképzelni, mint az Animust az AC-ből. Időnként azonban, ha túlságosan elmélyed egy egyén a múltban, egy őse személyisége átveheti a tudat irányítását az egyén felett.

A gholákat kikísérletező csoportosulás néha megkavarja a ghola genetikai variánsait, a Dűne Vadászaiban viszont ki van hangsúlyozva, hogy az első kötet Bárójának nem módosított klónja születik meg, ennek ellenére az unokája tudata megjelenik az elméjében és "gyötri", mivel korábban, a harmadik Dűnében az unokája felett a Báró genetikai mentális személyiségképe veszi át az irányítást.

Ez egy kicsit zavarosan hangzik, de aki olvasta, tudja, miért orbitális baromság a Dűne világán belül és miért ordító ellentmondás - mivel nem rendelkezel az utódod emlékeivel, így nem is tudsz elmélyedni benne, nem tud megjelenni. Ráadásul a Dűne gyermekeiben Alia azért esik áldozatul a genetikai ősének, mert sok tudatmódosító szert használ, és a korábban hozzá hasonlóan megőrülő egyének hasonló ok miatt estek áldozatul. A Dűne Vadászaiban egyszer csak megjelenik az unoka az elméjében, háháhá, nagypapa, kb ilyen felkiáltással.


- Több könyvet írtak, az egyes Dűnék közötti időkben játszódnak, mivel Herbert sokszor éveket ugrik a történetben a regényei között, de nekik kellett, hogy megmagyarázzák, igazolják azokat elemeket, amikre hivatkoznak a két, általuk leírt zárókötetben, de még félmondat szinten sincsenek benne az eredeti hat könyvben.

Szerintem ezeket kerüld el messzire.

____________

A hat klasszikus Dűne

Egy dolgot figyelembe kell venni, Herbert művei pl. Asimovhoz hasonlóan inkább beszélgetések, gondolatjátékok, a cselekmény másodlagos, de mindenképpen érdekesek, ráadásul kevés olyan remek sci-fi szerző van, aki ennyire erőteljes tükörképet tud nyújtani arról, milyenek is vagyunk mi, emberek, milyen a természetünk.

A hat Dűnét három szakaszra lehet bontani, mivel három különböző korszakában játszódnak Herbert világában.

Az első szakasz: Dűne, A Dűne messiása, A Dűne gyermekei

- A Dűne

A főhőse Paul Atreides, Paul Muad'dib felemelkedéséről szól, és egyben "bukásáról" is. A karaktere jövőlátó képességgel rendelkezik, és sajnos nem tudja elkerülni azt a végzetet, amit az események láncolata szán neki, pedig igyekszik ezt elkerülni, de végül elfogadja az elkerülhetetlent (mármint, hogy a fremenek, választott népe egy dzsihád keretében felprédálja a galaxist az ő nevében hatvan milliárd életet kioltva). Az egészet az teszi majd tragikussá, amikor később megtudjuk, miért tette. Nagyon emberi "oka" van rá.

Zseniális könyv, nem véletlen szerepel első helyen rengeteg külföldi szavazásnál, listánál. Nemcsak arról szól, hogyan bukik bele Paul családja az univerzum gazdaságát, életét befolyásoló, tudatmódosító, élethosszabbító hatással bíró fűszer beszerzési helyéül szolgáló Dűne feletti hatalomátvételbe és hogyan áll bosszút. Rengeteg szó esik benne hatalom és vezetés természetéről, az emberi tudatról, annak gyengeségeiről.

A Dűne társadalmi sci-fi mellett ökológia sci-fi is, és Herbert valóban végig is gondolta, hogy egy szélsőséges bolygó milyen hatással van a rajta élő nép életére, gondolkodására, hitvilágára.

Tényleg összetett, és nehéz lesz hitelesen adaptálni (erről itt írtam), mivel a világa részben egy perzsa és egy radikális iszlám kultúra keveréke. A hangsúly a hitelességen van.

- A Dűne messiása

Tizenöt évvel a dzsihád után járunk, már kiépült Paul teokráciája és túl is nőtt rajta. Ez a legszemélyesebb hangvételű, legmelankolikusabb regény és a legrövidebb is. Lényegében azt a lelki küzdelmet követjük végig, ahogy Paul megéli a messiás voltának mikéntjét, illetve, miként próbálja elkerülni az elkerülhetetlen jövőket (igen, többes szám). Az egyiket nem tudja elkerülni, a másikat látszólag igen, de erre később derül fény.

- A Dűne gyermekei

Ez már Paul gyerekeiről szól, arról, hogy Leto, aki szintén ugyanazzal a képességekkel rendelkezik, mint az apja, vállalja azt a jövőt, amit az apja nem mert megtenni. Kicsit zavarosabb mű, mint az előzőek, itt rengeteg látomás-leírás található, ettől függetlenül úgy zárja le Paul családjának történetét, hogy nem érezzük lezáratlannak.

A második szakasz: A Dűne Istenszászára

A döntése következményeként több ezer éve uralkodik Leto, aki, ha nem vállalja azt, amit, erre a korra már nem lenne emberiség sehol az univerzumban. Lényegében ez a sorozat "Bibliája", Leto lényegében "leoszt" mindenkit, pontosabban filozófia jellegű okfejtésekben elmondja, mik vagyunk mi emberek és miért bukunk el sokszor.

Rengeteg remek gondolat van benne, ha eltekintünk egyes egyéni történelem-értelmezésektől, sőt, ad egy remek fricskát a két nem közötti állandó úgymond harcokra.

A sztori szempontjából, lényegében kifejti, hogy mi lesz a történet utolsó négy fázisa, és Herbert következetesen tartja is magát ehhez ebben, és a következő kettő és a sajnos meg nem írt hetedik kötetben (hiszem, hogy hetedikre is igaz lett volna, ha már az előző háromban működött).

Szóval a szódával elmegy szerintem erős túlzás.

A harmadik szakasz: A Dűne Eretnekei, A Dűne Káptalanház, A Dűne 7

Ez megint egy egységet alkot, mivel ugyanazon a szereplők vannak benne. Hasonlóan az első hármashoz, az ő sorsukat, életüket követhetjük végig. Az utoljára megírt három könyvre írják, hogy kicsit zavarosabba gondolatmenettel rendelkeznek, itt Herbert világnézete kevésbé egységes, következetes, ám ennek ellenére még mindig van benne annyi elgondolkodtató elem, ami miatt szerintem érdemes elolvasni, ráadásul nekem az Istencsászára és a Káptalanház című kötetek a kedvenceim.

- A Dűne Eretnekei

Leto örökségét az első kötetből is ismert Bene Gesserit Rend veszi át. Leto első fázisának döntése következményeként az emberek szétrajzottak a világegyetembe, más galaxisokba, és új, vad formák jönnek létre, amik egy része visszaáramlik az eredeti élettérbe egy, a Leto által sejtettet fenyegetés okán. Lényegében arról szól, hogyan változik az át az univerzum, miként maradnak meg a régi formák, illetve kik lesznek az események fő alakjai.

Miles Teg a Dűne egyik legjobb karaktere, rendkívül könnyű vele azonosulni. Több tízezer évvel járunk a mi korunk után, mégis morális kódex szintjén ő maradt meg leginkább annak, amit magunkéhoz közel állónak érzünk.

Talán ez a legcselekménydúsabb regény az összes közül.

- A Dűne Káptalanház

A régi csoportosulások lényegében visszaszorulnak, a kötet végén megismerjük a valódi ellenséget (aminek semmi köze az utódok által írtakhoz). A regény lényegében a Bene Gesserit Rend fő bolygóján játszódik, itt is rengeteg beszélgetésben lesz részünk, néha már soknak tűnik egyeseknek, de itt is rengeteg érdekes, tükörtartó gondolatot találhatunk, sőt, itt a legerőteljesebb az iszlám misztikus ágának, szufizmusnak és a zen buddhizmusnak a sorozatra jellemző keverékének jelenléte (ez sokak gyomrát megfekszi).

_____________________

A Dűnék nem mindenkihez passzolnak, akik a pörgősebb történeteket kedvelik, azoknak szerintem kevésbé fognak tetszeni, lásd Peacenek sem jöttek be a későbbi kötetek. Ebben most semmi lesajánlás nincs, sem valamiféle burkolt elitizmus, hanem az, hogy a zsáneren belül a Dűnék egyes helyeken űropera besorolás ellenére inkább filozofikusabb fajtába sorolhatóak be, és inkább Asimov felől kell megközelíteni. Nekem pl. 'Az Alapítvány pereme' és az 'Alapítvány és Föld' a kedvenceim, pedig az szinte minimális utazgatásból, és többnyire hosszú, hosszú oldalakon át tartó beszélgetésről szól, és a Dűnéknél ez a kötetről kötetre erősödik.

Ráadásul van egy sajátossága, kicsit kritikusan megközelítve, hogy itt minden szereplő a retorika mestere, igazi filozófus, szupertudattal rendelkező személy, a legtöbben elit harcosok, a Káma Szútra óvoda ahhoz képest, amilyen szexuális képességgel és tudatossággal bírnak itt egyesek. Szóval nagy arccal van mindenki. Erős túlzás ez, de bemutatja azt, hogy Herbertnek nem nagyon vannak kis, átlagos "polgári" karakterei, ha még lenne is egy vagy kettő, kiderül meg róluk, milyen űber őseik voltak. Ez egyeseknek idegesítő lehet.

Azt javaslom, olvasd el az első három könyvet. Már nem kaphatóak külön, csak a befuccsolt Frank Herbert univerzuma-széria első köteteként (az Asimov sorozat mintájára jött létre). Ezt most a Szukitstól 70%-os kedvezménnyel vétek kihagyni, 1.950 forintért ma sehol nem kapsz három teljes regényt.

A többi regényből csak negyedik kapható már a negyedik kapható, 60%-os kedvezménnyel, szerintem erre is érdemes lecsapni.

Lényegében kapsz négy regényt 3.500 forintért. Amik még jók is.
22130 levél
Válasz 18.07.26. 15:38 #2441
Peace
Én azt hittem az 5. és 6. könyvnél, hogy fejbelövöm magam! Nagyon kínszenvedés volt. Az első kettő az ritka jó!!! A harmadik már nem annyira. A negyedik még szódával elmegy. De majd a Dűne szakértő kolléga részletesen leír mindent. Én azért szereztem be és olvastam el a könyveket, mert hosszú évekig rágták a fülemet, hogy egy sci-fi rajongónak ez alap.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
11174 levél
Válasz 18.07.26. 14:31 #2440
VodevilX
Classic wikipedia... szóval ja, máskor nem okoskodok A lényeg attól függetlenül szerencsére nem változik, a könyvek tényleg olyan erősek, hogy nem véletlen jöttek össze így díjjak akkoriban.

Viszont Dűnében nem vagyok otthon, vagyis csak addig, hogy nagyon imádtam a játékot... picit azon nőttem fel, bár én már csak a Dune2000 meg Emperor...
Szóval örömmel fogadnék pár szót, röviden mit kell tudni, hány könyv van, ebből mi az alapvető ilyesmi, mert egy szép napon mindenképp tervben van, bár sanszos, hogy ez évek kérdése...
Apukám há te most nem engem vissza maga..ön...
12501 levél
Válasz 18.07.26. 11:37 #2439
Gobiakos
Ma két könyvet újítottam be a leendő anyósoméktól kapott kuponok okán:
Bagdy Emőke - Fejben dől el?
Isaac Asimov - Szívélyes Farenheit
"You don't wanna be my enemy I promise you!"
22130 levél
Válasz 18.07.25. 07:12 #2438
Peace
Ettől a bejegyzést ők még meg is jött a kedvem a könyvhöz!!! Viszont tartok attól is, amit VodevilX írt. Ha már alapból egy rossz élmény volt a film és nem tetszett, akkor van rá sansz, hogy a könyv sem fog jobban tetszeni. De felkerült a listára. Mondjuk kegyetlenül hosszú a lista, de a végére odaszúrom.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
33161 levél
Válasz 18.07.24. 20:48 #2437
Creativ3Form
Köszi szépen ezt a részletes és hosszú leírást. Mondjuk nem is vártam mást, csalódtam volna, ha csupán két mondatban válaszolsz. Meg is kérdeztem volna, hogy "jól vagy?" Amúgy azt terveztem én is, hogy először csak az első könyvet veszem meg és olvasom el, mert ha nem tetszik valamiért (bár ha a film tetszett, kétlem, hogy a sokkal részletesebb és jobb könyv ne tetszene), akkor egy könyvet könnyebben eltudok adni, mint ötöt. Szóval THX még1szer, és neked is VodevilX. Na jó, és azért nektek is Peace és Bat...azaz Germi.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
4206 levél
Válasz 18.07.24. 20:44 #2436
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nem rendhagyó már, mivel Lois McMaster Bujold is elérte ezt azóta és N. K. Jemisin, sőt utóbbi lehet idén behúzza a harmadik Hugot is.
4206 levél
Válasz 18.07.24. 20:40 #2435
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A Dűne után kedvencem, a folytatása még jobban tetszett. Igazi klasszikus. Az Ender játszmája (magyarul Végjáték, ami szerintem egy rossz cím) és a folytatása, A Holtak Szószólója teljesen megérdemeltem nyerte el a Hugo-díjat egymást követő években. A többit nem olvastam még, harmadikat csak elkezdtem, ám nem fejeztem be, de elő fogom venni valamikor.

Van egy másik alszériája, amit nem fejeztek be itthon, ahol az egyik mellékszereplő, Bean lesz a főhős, ennek a szériának az első kötete a Végjáték története, csak Bean szemszögéből.

Viszont gondolom nem a díjakra vagy kíváncsi, mert az nem mond semmit.

Ha csak az első részt vesszük, az önmagában megállja a helyét. Ez az egyetlen könyv, amit fél nap alatt elolvastam, egyszerűen nem bírtam letenni. Feltépte, kiszipolyozta a lelkem. Zseniális. A végső fordulat előtt már sejtettem, hogy itt valami nem az, aminek látszik, viszont elképesztően jól fel van építve. Simán felér A Legyek Urához.

A film a könyvhöz képest olyan, mint amikor egy Disney-mesét kiadtak képeskönyvben. Felületes. Egyszerűen nincs meg benne az az érzelmi, lelki, gondolati tartalom, ami a könyvben, inkább csak a hangulatát ültették át, azt sem teljesen.

Mindenképp érdemes elolvasni a teljes szériát.

Rengeteg mindenről szól: emberségről, az emberség áráról, áldozatvállalásról, a szeretetről, a gyűlöletről, hogy mit teszünk ezért, mit okoz a másokhoz idomulás és mit, ha eltekintünk ettől. Arról is, hogy mennyire nem nyilvánvaló olykor, hogy mások manipulálnak, és nem vesszük észre vagy nem vagyunk hajlandóak észrevenni. Arról is, hogy miket teszünk meg pusztán azért, hogy elfogadjanak.

A történet egyik lényegi eleme az, és ez el is hangzik, hogy ha valakit megismersz és megérted, tényleg megismered és megérted, az az megéled, felfogod, miért olyan, mi motiválja, képtelen elszel gyűlölni őt.

Enderrel nagyon könnyű azonosulni, kapunk míg más nézőpontokat is, pl. a testvéreiét.

Orson Scott Card zseniális író, a Delta Visionnél vane egy csomó egy kötetes könyve is. Igaz, hogy mély ellentmondás feszül a hivatalos nyilatkozatai mormonként és a könyveiben lévő gondolatiság között, de épp ez bizonyítja, hogy el tudott vonatkoztatni saját magától, a nézeteitől, és valóban karaktereket ábrázol.

Természetesen a világnézete mindenkinek valamennyire beleszűrődik az alkotásaiba, viszont nem tolakodó, a Végjátéknál érezhető a legkevésbé.

Azt javaslom, egyelőre csak az első könyvet vedd meg, mert az önmagában, egészben is érthető, mondhatni, lezárt.

Aztán dönts, folytatni akarod-e. Szerintem minden sci-fi szeretőnek legalább az elsőt el kellene olvasni életében.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.