Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Milyen könyvet olvastok mostanában?

24967 levél
Válasz 21.02.23. 11:02 #2682
Peace
Dezső András - Maffiózók ​mackónadrágban:

Nem hittem volna, de ezt még jobban élveztem, mint az előző könyvét (ami az utóbbi, mert 2020-as a Magyar kóla, ez pedig 2019-es)!!! Nem csak, hogy némi betekintést nyertem a '70-es és '80-as évek alvilági ténykedéseibe, de jöttek vissza folyamatosan az emlékek! Conti Car, Fenyő gyilkosság, Aranykéz utcai robbantás (Boros Tamás), olajszőkítés, Energol....az összes ügy, amiről kiskoromban fél füllel hallottam vagy csak belefutottam cikként hosszú évekkel később. Brutális, hogy a jól ismert alvilági figurákról mindent tudtak, egyesek mégis 30-40 éven át vígan tevékenykedtek az országban és nemzetközi szinten is. A hazai szervezett bűnözés aranykora egyértelműen a '90-es évek eleje volt! A rendszerváltás utáni időszakban az összezavarodott rendvédelem csak toporgott. Technikájuk elavult volt és ráadásul azt sem tudták, hogy törvényileg mit tehetnek és mit nem. Ezt bizony rengetegen kőkeményen ki is használták! Átlagemberként mindebből nem sokat foghattunk fel, de András amit előásott nekünk titkosított dossziékból és egyéb aktákból, az valami félelmetes és igazán elképesztő! Olyan dolgok mentek és olyan összegek repkedtek, amiket még mai fejjel és nehéz megemészteni. És aztán az évtized ('90) végére meg is érkeztek a véres leszámolások, amin már tényleg csak pislogott az átlag civil.
Igazából azok a durva arcok, akik sosem kerültek reflektorfénybe és még a nevükről sem tudunk! Hány ilyen lehet! Valamint az az elit réteg, akik a bűnözést és a pénzharácsolást "legális" keretek között űzik!!! Na az a nem semmi! Akik soha semmilyen körülmények között nem lesznek felelősségre vonva vagy rács mögé dugva. Maximum pár hónapra valami üdülőintézetbe és ha elhalt a médiacirkusz, akkor szépen ki lesznek engedve és élik tovább az életüket a milliárdokkal. Ez a pár szerencsétlen flótás, akik összeharácsoltak maguknak pár 100 milliót a '90-es és a 2000-es években igencsak kismiskák az igazi nagykutyákhoz képest, akiknek az ügyeiről soha nem fog könyv íródni.
Nagyon jó szívvel tudom ajánlani mindazoknak, akik szeretnének erről a témáról kicsit többet megtudni! Én hihetetlenül élveztem és Dezső András stílusa is bejön. Odafogok figyelni a jövőbeni megjelenéseire is!
24967 levél
Válasz 21.02.23. 10:40 #2681
Peace
Látjátok, ezt már el is felejtettem Nektek bemásolni FB-ról....pedig tuti epekedve várjátok minden egyes beszámolómat!

Dezső András - Magyar ​kóla:

Egészen elképesztő történeteket olvashattam Dezső András tálalásában!!! Az 1920-as évek elejéig ugrunk vissza az időben és így haladunk egészen napjainkig. Megdöbbentő és félelmetes esetek, melyben magyar bárók és közönséges utcalányok is szerves részei a kokain hazai történetének. Nagyon korrekt az előadásmód és lebilincselőek a story-k, egyszerűen számomra letehetetlen volt a könyv! Ha kicsit is foglalkoztat a téma vagy csak szeretnél némi rálátást a hazai történésekre és némi történelmi visszatekintés sem tántorít el, akkor mindenképpen erősen ajánlom az elolvasását! A "Maffiózók ​mackónadrágban" című könyvére is rá fogok menni mindenképpen!!!
24967 levél
Válasz 21.01.21. 10:15 #2680
Peace
Elizabeth Kolbert - A ​hatodik kihalás:

Sokszor szóba kerül és nálam amúgy is központi téma a planétánk elpusztítása, így a legutóbbi eszmecsere alkalmával felmerült bennem, hogy biztosan íródott a témában már remek könyv. És valóban rá is leltem, azonnal meg is vásároltam!
Hiába foglalkoztatott mindig a régmúlt - de főképpen a dínók és a kihalásuk -, mégsem ástam bele magam komolyabban a témába. Ezért is döbbentett meg, hogy mennyire későn kezdett el egyáltalán kialakulni ez a pár tudományág, mely foglalkozik az őslénytannal és a kihalások okaival. Az Antropocén tudtommal a mai napig nem elfogadott földtani időszakként, még mindig vitatkoznak róla. Mindenki máshová helyezné a kezdetét. Az iparosodás kezdetére, van aki az atomkorszak nyitányát (1945) jelölné a kezdetnek. Sokak véleménye szerint viszont a legkézenfekvőbb és legpontosabb kezdet az a modern ember megjelenésének időpontja lenne, ami nagyjából 50.000 évvel ezelőttre tehető. Tisztán emlékszem, hogy gyermekkoromban még mindig olyan hiedelmek voltak, hogy az éghajlatváltozás volt a felelős a nagyemlősök kihalásáért. Mára már bizonyított tény, hogy nem más tehet róla, mint az ember. Nem volt róla tudomásuk, de cirka pár 1000 év alatt szinte teljes mértékben lenullázták ezeket a hatalmas állatokat (mamut, óriáslajhár, kardfogú tigris és a többiek....). Az elmúlt két évszázad során viszont valami elképesztő mértékben felgyorsult a bolygó felszínének átrendezése, mely már mostanra is visszafordíthatatlan károkat okozott és elképesztő méretű tragédiák várhatóak az elkövetkezendő évtizedekben is. Egyesek a megmaradt emlősök 30-40%-ának kihalását jósolják ebben az évszázadban és a rovarok 50-60%-a is eltűnhet a Föld színéről. A tengerek és óceánok folyamatosan savasodnak, a korallzátonyok, planktonok megállás nélkül pusztulnak. A halállományt olyan mértékben halásszák, hogy pár fajt csak nagyon szigorú szabályozásoknak és kormányszintű beavatkozásoknak köszönhetően voltak képesek megmenteni.
Az Antropocén felelősei mi vagyunk, az emberek. Mi indítottuk és majd kiderül, hogy miképpen ér véget. Nagyon sok tudós úgy vélekedik, hogy az emberiség vesztét is okozhatja, de esélyesebb, hogy előtte kirajzunk a világűrbe és folytatódik a sáskajárás. Az az egy biztos, hogy mindnyájan felelősek vagyunk, nincsenek kivételek! Hogy mit kezdünk magunkkal a tudással a birtokunkban, az pedig majd idővel kiderül.
Informatív, olvasmányos írás saját élményekkel és rengeteg utánajárással. Én csak ajánlani tudom mindazoknak, akiket csak egy kicsit is érdekel a téma! És ha a könyv megvolt, akkor nézzétek meg David Attenborough "A Life On Our Planet" című dokumentumfilmjét is!
41 levél
Válasz 21.01.09. 09:04 #2679
Alfonzszel
Asimov: Az űr áramlatai
Birodalom sorozat 2.kötet

Egy tudós, aki galaktikus mèretű intrikákba keveredve, rájön, hogy a Florina bolygót ès több milliárd lakóját a pusztulás fenyegeti. Ez a tudás kárára válik, mert pont eme tudás miatt törlik az emlèkeit egy pszichoszondával. Èveket húz le egy termelő bolygón a munkások között, mire elkezdenek visszatèrni az emlèkei arról, ki is Ő valójában ès mennyi mindent tudott a Florina bolygó pusztulásával kapcsolatban. Felveszi a harcot az elmèje emlèkeinek ès tudásának visszaszerzèsèben ès versenyt fut az idővel, mert a Florina bolygó mèg nem pusztult el.

Már a könyv eleje visszahúzott a nosztalgikus gyerekkorba, amikor a tèli estèken az Alapítvány ès birodalom kötetei egèszen reggelig magukba tudtak szippantani.
24967 levél
Válasz 21.01.08. 08:59 #2678
Peace
Sandy Mitchell - The Last Ditch (Ciaphas Cain 8. kötet):

Komisszárunk megbízást kap, hogy a regimentjével fékezzék meg az Ork inváziót a Nusquam-on. Azonban a szerencsétlen módon történő megérkezésüknek köszönhetően elkezd ébredezni egy sokkal komolyabb fenyegetés, mely az egész szektort fenyegeti. Ráadásul a helyi csapatokhoz rendelt fiatal komisszárral is meggyűlik a baja szeretett főhősünknek. Az erősítés úton van, de érkezésük várható időpontja sajnos igencsak távoli. Vajon képesek-e mindaddig kitartani?
Szuperek ezek a regények, de úgy érzem, hogy most tartok egy rövid pihenőt, mert hiába is imádom a 41. évezred grimdark hangulatát, de most már szükségem valami másra is.
24967 levél
Válasz 21.01.07. 15:49 #2677
Peace
Sokkal jobban szeretem, mint a readert!!! De vészesen fogy otthon a hely. És igazából ezekkel az omnibus kiadásokkal is néha tele van a hócipőm, mert csak kényelmetlen egy idő után tartani őket utazás közben.
10605 levél
Válasz 21.01.06. 11:39 #2676
MattMatthew
Köszi. A döglött fás könyveknek is van szépsége!

Bár lehet, hogy a WH topikban lenne helye, de most inkább ide:
Márciusban jön Dan Abnett-től a Penitent. (Eisenhorn trilógia 8. kötete...)
“This is not going to go the way you think.”
24967 levél
Válasz 21.01.05. 09:10 #2675
Peace
"Choose Your Enemies" az utolsó kötet neve, nem "Old Soldiers Never Die".
24967 levél
Válasz 21.01.05. 09:06 #2674
Peace
Könyvben vettem meg a "Defender ​of the Imperium" és "Saviour ​of the Imperium" gyűjtőköteteket és külön a "Old Soldiers Never Die" utolsó könyvet. Lábjegyzetben szépen a lap alján vannak.
10605 levél
Válasz 21.01.05. 08:57 #2673
MattMatthew
Cain könyveket ebookként olvasod, vagy döglött fákra nyomtatva? Virágbolti ebookjaim vannak, de azokban eléggé szétcseszett a lábjegyzetezés. Ha eredetit olvasol abban hogy vannak Amberley kommentjei? Valahol olyasmit olvastam, hogy a Black Library ebook fronton nem túl erős...
“This is not going to go the way you think.”
24967 levél
Válasz 20.12.22. 14:58 #2672
Peace
Warren Ellis - Transmetropolitan (A ​teljes gyűjtemény 1.):

A nagy CP2077-ezés közepette megfeledkeztem az élménybeszámolóról. Gyerekként voltak képregényeim és olvastam is őket szorgosan, de ez mostanában nem jellemző. Ezért is nagy szó, hogy sikerült rábeszélniük erre a vaskos kötetre. Természetesen a játékra hangolódás miatt lett megvásárolva! Hatalmas kedvencem lett Spider Jerusalem!!! Tesz magasról a tabukra, kerek perec kimondja, amit gondol és nem rettenti el senki és semmi. Tökéletesen kilóg minden modern társadalomból, talán ezért is lett ennyire szimpatikus. Pontosan azt teszi, amit sokszor mi is legszívesebben megtennénk 1-1 szituációban, de nincs rá lehetőségünk. Pontosabban féken tartanak a morális és erkölcsi szabályok. Na az ilyenek őt nem zavarják. Egyáltalán nem! Azon felül, hogy sokszor könnyesre röhögtem magam a stíluson és a szövegeken, valóban elég rémisztő minden egyes történet! A '90-es években íródott, de egyre inkább aktuális a mai modern felgyorsult és technológiával átszőtt életünkben! "Mondanivalója aktuálisabb, mint valaha, napjaink világára vészjóslóan emlékeztet a jövőbeli társadalom rémképe." Ezt semmiképpen sem fogalmazhattam volna meg jobban én sem. Beteg humor és brutális akciók, emellett pedig fergeteges szövegek!!! Nagyon jó szívvel tudom ajánlani!
24967 levél
Válasz 20.12.22. 14:45 #2671
Peace
Sandy Mitchell - The Emperor's Finest (Ciaphas Cain 7. kötet):

Komisszárunk ezúttal romantikus kalandba keveredik Viridia kormányzójának lányával egy mentőakció közepette. Viszont a lány olyan szinten megszállottan viselkedik és már közös jövőjüket tervezgeti, mikor is Ciaphas úgy dönt, hogy ez elől az őrület elől menekülés gyanánt inkább csatlakozik a Reclaimers Űrgárdista káptalan különítményéhez egy öngyilkos akció keretében. Már Space Hulk látványa is baljóslatú, de a fedélzetre lépve nagyon hamar megtapasztalják, hogy a kíméletlen génorzókon kívül orkok is tartózkodnak a hajón. Nem is kell sok, hogy elhulljon az első Űrgárdista és beinduljon a húsdaráló!!!
Én pedig már kezdem is a nyolcadik kötetet, mert nincs megállás!
24967 levél
Válasz 20.11.26. 14:52 #2670
Peace
Én is komoly bajban lennék, ha nem utaznék minden nap legalább 60-70 percet. Otthon elő nem vennék könyvet. Ez is rossz szokás, de otthon a gépek rabja vagyok.
10605 levél
Válasz 20.11.26. 14:49 #2669
MattMatthew
Ne is mondd, komoly first world problemmel nézek szembe, hogy olyan közel van a munkahely jelenleg, hogy nincs időm olvasni a villamoson. Így még mindig a Traitor's Hand közepe táján járok...
“This is not going to go the way you think.”
24967 levél
Válasz 20.11.26. 14:35 #2668
Peace
Sandy Mitchell - Cain's Last Stand (Ciaphas Cain sorozat 6. kötet):

Jó öreg () komisszárunk immáron a második évszázadát tapossa a fiatalító műtéteknek köszönhetően és a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti Perlia-n, ahol kadétokat oktat az akadémián. Ugye ezt a bolygót mentette meg nagyjából 80 évvel ezelőtt az ork inváziótól. Ezúttal viszont a Káosz csatlósai vetettek szemet valami igen csak értékesre a bolygón, melynek jelenlétéről komisszárunkon kívül csak egy maréknyian tudnak. Nem elég, hogy az árulók csapatai nagy erőkkel rohamozzák a nem túl jelentős számú lojalista sereget, de Cain legrosszabb rémálma ismét valósággá válik és a kíméletlen Nekronok is felbukkannak és nekik is pontosan ugyanarra fáj a foguk, mint Abaddon megszálló csapatainak.
Ezúttal is egy ritka hangulatos és pörgős regényt sikerült összehozni. Szerintem ezzel a lendülettel rá is vettem magam a 7-9-es regényeket magába foglaló gyűjtőkötetre.
1697 levél
Válasz 20.11.24. 00:16 #2667
quervo
Ne is mondd, instant buy volt az első rész, de úgy voltam vele, megvár, míg kijön a másik kettő. Most viszont már nincs mentség, a D.O.D.O. és az új Hackett után nekiesem.
24967 levél
Válasz 20.11.23. 22:10 #2666
Peace
Mennyi ideje várat már magára....sok másikkal egyetemben.
28702 levél
Válasz 20.11.23. 21:02 #2665
LordMatteo
Ha már annyira örültem neki; Háromtest-trilógia.

Kifejezetten merem ajánlani! A hossza kicsit riasztó lehet, és tagadhatatlanul kínai szerzőről van szó (semmi újdonság, mintha Kínán kívül a világ többi része nem annyira lenne értelmes-fejlett-fontos, említés szintjén jelen vannak, de semmi több), de újszerű ötletekkel van tele, és fordulatos a cselekmény is. A sztori elég nagyívű, konkrétan az 50-es évekből indítunk, és jónéhány évszázadot felölel az aktív történet. Van néhány elvarratlan mellékszál, vagy kidolgozatlan elem benne, de összességében kifejezetten élveztem. A főhösök között eléggé ugrál viszont a könyv, nehéz hozzájuk igazán kötődni, főleg a második felétől, ahol pont jobban ráállna egy szereplőre a dolog... viszont lezárt befejezést kapott, nem volt hiányérzetem, amikor a végére értem.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
24967 levél
Válasz 20.11.12. 12:42 #2664
Peace
Sandy Mitchell - Duty Calls (Ciaphas Cain sorozat 5. kötet):

Kedvenc komisszárunk ezúttal Periremundára érkezik meg a Valhalla 597-esek kötelékében. Alig pár órával az érkezése után máris az életére törnek és onnantól nincs megállás. Nem elég, hogy egy hatalmas tyranida flotta közeledik a planéta felé, de belülről a génorzó hibridek is szabotálják a Birodalmi Gárda és a Bolygóvédelmi Erők munkáját. Ráadásul Káosz kultistákra utaló jelek is egyre sűrűsödnek. Amberley Vail inkvizítor újbóli felbukkanása már meg sem lep minket és Ciaphas-t sem. Jürgen nálam abszolút kedvencé nőtte ki magát a maga higgadtságával és egyszerűségével, de főhősünket is kezdem egyre jobban megkedvelni. Az első 2-3 könyvnél még egyáltalán nem éreztem azt, hogy szimpatikus az ember. Bele is vetetettem magam a hatodik kötetbe.
5400 levél
Válasz 20.11.06. 17:01 #2663
Pras
Ablonczy Balázs - Ismeretlen Trianon

Azt hiszem, egészen kivételes, amikor egy jó képességű kutató képes megtalálni azt a vékony vonalat, amin végigtáncolva úgy alkot olvasmányos, alapvetően populáris ismeretterjesztő jellegű művet, hogy a rigorózus tudományos igényesség mindvégig ott húzódik a háttérben észrevétlenül, de egy percig sem eltűnve, mint valami jó pincér. Az Ismeretlen Trianon-t úgy olvastam végig, hogy az apróbb személyes befűzéseket nem éreztem tolakodónak, a gondolatmenetet tudálékosnak, a színesítő "esettanulmányokat" öncélú "Kecskeméten épp ez került elő a levéltárból, úgyhogy ezt rakom be"-típusú oldalszám-pörgetésnek, hanem mintha összességében egy már-már regényszerű olvasmányélményt kapnék, ami mindamellett, bár a kurrens kutatási eredményeket fűzi láncba, nem fél diszkréten, de időről időre élni a "nem tudom"-mal sem. Amit viszont tud, azt úgy ötvözi a szövegbe, hogy a könyv végén döbbentem meg, hogy a ~260 oldala úgy egyébként mintegy 180 tételes forrásjegyzékkel operált.
A szerző esetében úgy gondolom, a Trianon 100 kapcsán a jó ember került a jó időben a jó helyre, és ez - amellett, hogy eredményes - nagyon fontos. A műve minden különösebb felhajtást mellőzve csavart egyet az időszakhoz kapcsolódó percepciómon, amellett egy kicsit megnyugtat, hogy Magyarországon továbbra is létezik ilyen színvonalú történetírás, noha ...noha ennek a mondatnak a maradéka a politika topicba kívánkozna.
Négyezer forint. Abszolút igen.Myke Cole - Legio a phalanx ellen

A fenti könyvvel ellentétben a "tudományos rigorózusság" itt megbicsaklik, ugyanakkor a szerző eleve azzal indít, hogy elsősorban katonai (és fikciós írói) pályáról érkezik és arra tesz kísérletet, hogy hat nagyobb ütközeten keresztül párhuzamba állítsa és elemezze a "nyugati" legionárius-, és a "keleti", bizonyos szempontból a hellenisztikus gyalogos hadkultúra csúcsának tekinthető makedón típusú falanxhadviselést. Úgy gondolom, önmagában az "amatőröknek" van helyük a történettudomány környékén, a(z ellenőrzött és szervezett) fémkeresőzéstől a kísérleti régészetig. Az ókor ilyen szempontból különösen kedves a számomra, mert elég sokat tudunk róla ahhoz, hogy legyen egy szilárd ismereti keretrendszerünk, de elég keveset ahhoz, hogy a keretet nem kis részben racionális meggondolások és következtetések legyenek kénytelenek feltölteni, viszonylag tág teret adva a diszkussziónak.
Pluszpont tehát, hogy Cole szintén alkalmazza a "nem tudjuk"-ot. Az is érthető, hogy ezzel együtt sem háromszáz oldalnyi bizonytalankodást próbál meg eladni, mégis helyenként úgy érzem, hogy ahol egy-egy dilemmánál számba veszi az eshetőségeket, néhol nem ad sokkal több indoklást a választása mellett, minthogy "nekem ez az eshetőség jobban tetszik". Más esetben is furcsállom, ahogy keresztülszüremlik a személyisége a szövegen, például kezdetben levezeti, hogy a személyes harci tapasztalatai mennyiben relevánsak és mennyiben nem azok a könyv témáját illetőleg, majd viszonylag komoly figyelmet szentel annak, hogy az ókori tiszti-, és (mai fogalmaink szerint) altiszti rendfokozatokat megkísérelje a kortárs amerikai rendszernek megfeleltetni. Miért nem elegendő az alakulatok létszámát adni meg? Passz. Másik ilyen példa, ahol egy esetben a hadisarc számításánál (III. Antiokhosz, Magnészia) egy fél oldalon keresztül ragozza, hogy az adott súlyú ezüst mekkora mennyiség kortárs mértékegységgel mérve, illetve a jelenlegi árfolyam szerint az adott fizetési tételek hány dollárnak feleltethetőek meg, és úgy egyébként mennyibe kerül ma egy F-35-ös vadászgép.
...majd nagyon helyesen hozzáteszi, hogy figyelembe kellene venni a vásárlóerő-paritást is, így - idézem - "legyen elég annyit mondanunk, hogy...", és ír egy teljesen más nagyságrendű összeget. Magyarán a teljes előző fél oldalas okfejtés információtartalma lényegileg nulla.
Néhány egyéb kritikai észrevételem is van, pl. míg Ablonczy minden esetben az "XY. kiváló Z. tanulmánya óta tudjuk..."-kal él, addig Cole legfeljebb a "néhány kutató úgy gondolja, hogy..., de..."-ig jut el. (Ilyesmivel mondjuk egy Kertész István kaliberű szaktekintélynél is szembesültem mondjuk "A görög-római hadművészet fejlődése" c. munkában, úgyhogy a mai napig nem tudom, kinek az ablakát kell bedobni féltéglával olyan alapvető hibákért, mint pl. az íj és a nyíl fogalmainak a keveréséért.) Mondhatnánk, hogy ismeretterjesztő műnél nem kell "teleszemetelni" forrásokkal és megtörni a flow-t, de épp az előbbi könyv mutatja meg ragyogóan, hogyan lehet (és kell!) ezt elegánsan csinálni. Ennek hiányában, ha a néhány elejtett "néhány kutató..." félmondat nem tűnne fel, az embernek az a benyomása támadhatna, hogy Cole elolvasta Appianoszt és Plutarkhoszt, és leírta a magánvéleményét. Igazság szerint a könyvet viszont tulajdonképpen jobbnak érzem, mint amennyire valahol "lehordtam" az előbbiekben, épp azért, mert érezhetően önmagát sem kívánja kinyilatkoztatás szintjére emelni, és bár az illő kételkedések köre után markáns, amolyan amerikaias magabiztossággal csap bele az anyagba, mégis érezhető, hogy a szerző nem kívánt félmunkát végezni, komolyan foglalkoztatta a téma és mintha különösebb prekoncepciók és elfogultság nélkül próbált volna valamilyen eredményre jutni; mindez pedig azt eredményezi, hogy érzésem szerint - ha nem is mértékadó monográfiát tett le az asztalra, de - úgy sikerült egy érdekes, aránylag korrektül megírt ismeretterjesztő művet alkotni, hogy közben nem ássa bele hatalmas és/vagy nyilvánvaló marhaságokba önmagát. Végeredményben élveztem a könyvet és nem fogom szégyellősen rejtegetni a polc mögött a kötetet.
Az ötezer-ötös árcédulát... igen, azt mondjuk lehet.
24967 levél
Válasz 20.11.06. 15:31 #2662
Peace
Remélem tetszeni fog!
1697 levél
Válasz 20.11.06. 12:16 #2661
quervo
Ezt eladtad. Ma küldött a Líra egy kuponkódot, meg is rendeltem.
24967 levél
Válasz 20.11.02. 10:12 #2660
Peace
Én kölcsönkértem. Transmetropolitan is drága volt, húztam is a szám. De valami elképesztően csúcs, egyáltalán nem bántam meg!
2226 levél
Válasz 20.11.02. 09:19 #2659
jawsika
Kicsit húzós az ára, pedig érdekelne.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
24967 levél
Válasz 20.11.02. 09:00 #2658
Peace
Rick Remender - Tokyo Ghost:

Nem könyv, de piszkosul jó és mindenképpen szót érdemel!!! Nem vagyok nagy képregényolvasó. "Transmetropolitan"-ra rábeszéltek és azt nagyon nem bántam meg, bár még csak a felénél járok. És mivel CP képregényekre terelődött a téma, a TG-ot is nagyon jó szívvel ajánlották. Egy ültő helyemben kiolvastam, piszkosul élveztem!!! Nagyon jól volt szemléltetve a technológia hatása az emberiségre és a társadalomra. Amilyen szinten elburjánzott és mennyire nem vagyunk képesek már létezni nélküle. Teljesen átmossa az agyunkat és függővé tesz. És természetesen mindemellett még a bolygót is gyönyörűen lenullázzuk. Vajon sikerül az egyetlen érintetlen paradicsomot is gallyra vágni? Sikerül kihúzni a falból a dugót és visszatalálni egy szebb és kiegyensúlyozottabb zöld élet felé? Végleg elemészt mindent a mocsok és a digitális fertőzés? És vajon mennyire lehet erős az emberi kötelék? Diadalmaskodhat-e az érzelem az értelem felett? Ezekre és még sok minden másra keresi a választ a könyv, mely idén jelent meg magyarul a Fumax gondozásában. Most már én is nagyon jó szívvel tudom ajánlani!
24967 levél
Válasz 20.10.29. 12:24 #2657
Peace
Neal Stephenson - Snow ​Crash:

Egy csöppet csalódás. És itt kell hozzátennem, hogy valószínűleg az irreális elvárásaim miatt következhetett be ez nálam. Annyian magasztalták az egekig és annyira hangoztatták, hogy ez a CP műfaj egyik legnagyobb remeke, hogy én valami atombombára számítottam, de helyette csak egy kisebb pukkanásra tellett. Nekem kimondottan ásítós és vérszegény volt a felvezetés. És mivel a 250. oldal környékén kezdtek elhangzani olyan dolgok, amik végre kezdtek érdekelni és ott kezdett berántani az egész történet, így igencsak sokáig tartott számomra a felvezetés része. Főhősünk sem volt különösebben szimpatikus, igazából nagyjából teljesen semleges maradt mindvégig. Semmilyen szinten nem kezdtem hozzá kötődni vagy drukkolni neki. Összességében egy teljesen jó kis cyberpunk regény és azt ugye tegyük hozzá, hogy 1992-ben írta Neal! Szóval ilyen szemmel tekintve rá, tényleg le a kalappal. Én sajnos túl magasra tettem a lécet ezzel az egekig hype-olt könyvvel és nem sikerült megugrania az elvárásaimat. Ettől függetlenül jó szívvel tudom ajánlani a műfaj kedvelői számára, csak másképp álljatok neki, mint én.
24967 levél
Válasz 20.10.18. 13:25 #2656
Peace
Nicole Galland, Neal Stephenson - A ​D.O.D.O. felemelkedése és bukása:

Mi is történik, ha összegyúrjuk a mágiát némi sci-fi-vel és Neal Stephenson-al? Egy letehetetlenül izgalmas regény, mely kicsit átrendezi az időutazásról alkotott elképzeléseidet és a felhasználási területéről szőtt gondolataidat. Több alkalommal csóváltam a fejemet, mert az időutazás avatott szakértőjeként () nem tetszett, hogy elsiklik bizonyos részletek felett vagy nem említ valamit, amit igenis kellene. Minden egyes ilyen fejcsóválás után pár oldallal kitért arra, amit hiányoltam. Úgyhogy egy szavam sem lehet! Külön tetszett, hogy rendesen megbonyolította a múltba tett változtatások jelen korra gyakorolt hatásait! Sokkal ütősebb volt így, hogy nem csettintésre változtatható minden, hanem sokszor vért kellett izzadni egy-egy eredményért. De természetesen nem lehetett elkerülni az ebből adódó galibákat és globális problémákat sem. Külön tetszett a verbális összecsapás, melyben egymásnak feszül a jelen és a múlt embere. Te vajon miről lennél képes lemondani a kényelmes XXI. század eleji modern gépesített életedből, ha tudnád, hogy kompromisszumokkal egy sokkal jobb és élhető bolygón élhetnénk (békében). Azért írom zárójelben, mert természetesen esélytelen a békében élés. Az ember a legvisszataszítóbb állatfaj ezen a planétán és mindig fog okot találni arra, hogy irtsa egymást és a bolygót.
"Snow ​Crash" megjelenésre várakozva kezdtem bele ebbe a kötetbe, de nagyon örülök, hogy így döntöttem. Így már azért van egy olyan sejtésem, hogy nem kell majd csalódnom abban sem. Neal nekem a D.O.D.O.-val már bizonyított!
24967 levél
Válasz 20.10.04. 18:43 #2655
Peace
Ez nagyon komoly, iszonyatosan adja!
4735 levél
Válasz 20.10.03. 18:28 #2654
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A Fumaxtól a Transmetropolitan első gyűjteményes kötete, a náluk megszokott minőségben és igényességgel elkészítve, gyönyörű lett. Még az alapverzióban is van szövetkönyvjelző. A főszereplő szarkasztikus stílusa, igazságérzete az első három szám elolvasása alapján már olyan érdekes karakterré vált számomra, hogy biztos vevő vagyok a másik kettő gyűjteményes kötetre is. Van benne egy bevezető a sorozat szerkesztőjétől és nagyon találó írás. Akit érdekel a társadalomkritikai hangvétel (nemcsak szövegben, hanem képekben is kifejezve), felnőtteknek íródott képregény cyberpunk környezetben, ami már 1997-es indulásakor reflektált a mai világunkra, azoknak nyugodtan ajánlom. Ritkán olvasok képregényt, de ennél nem bántam meg a vételt.

Warren Ellisék sorozata legalább olyan kultikus, mint Alan Moore Watchmenje.
1426 levél
Válasz 20.09.30. 22:05 #2653
Ricsi1976
Én a másik véglet vagyok, szeretem fizikálisan birtokolni, majd praktikusság, könnyebb kezelhetőség miatt ebook olvasón elolvasom. Szuper olvasóm van, karácsonyi ajándék volt 3 éve. Nem adnám semmiért! Pedig nagy papír alapún olvasok náci volram. Hiába, lépést kell tartani a fejlődéssel
4256 levél
Válasz 20.09.30. 20:56 #2652
Madrac
Én teljesen rászoktam az ebookra két okból is. Az egyik, hogy az előző melóhelyemen állandóan koszos lett a könyv gerince és ezt nagyon utáltam. Viszont rengeteg üres idő volt, amit ki kellett tölteni... A másik pedig az, hogy a könyves polcom tele van és nincs már hova tenni több polcot.
Quoth the raven, `Nevermore.'
24967 levél
Válasz 20.09.30. 10:16 #2651
Peace
Én is imádom a könyveket a kezemben tartani és úgy olvasni! Az egyik hatalmas problémám a hely. Alig van már, de sajnos néha elgyengülök és meglepem magam. Leginkább WH40K könyvek gyülekeznek, de lassan nem tudom már hova tenni őket. A másik még hatalmasabb problémám az maga az olvasás része. Csak akkor olvasok, ha tömegközlekedésen utazok vagy valahol várakoznom kell. Otthon nem veszek sajnos könyvet a kezembe. És itt jön a hatalmas probléma, hogy a mocskos tömött buszon vagy metrón elvétve akad ülőhely vagy olyan állóhely, ahol háttal tudok támaszkodni és kényelmesen olvasni. Párom nagyjából 4 éve kapott ajándékba egy 2013 körüli régi Prestigio e-book readert. Először ódzkodtam tőle, de azért csak rátöltöttem pár könyvet. Azóta rengeteget olvastam ki rajta!!! Előnye, hogy fél kézzel is tökéletesen megy az olvasás, így már mehet a tömegközlekedés. Másik előnye, hogy több alkalommal nem tudtam beszerezni valamit (magyar és angol egyaránt), ilyenkor nagyon jól jött az olvasó! Szóval megvan az előnye. És hiába imádom fizikálisan a könyveket lapozni, de sajnos hely hiány miatt le kell szoknom róla. Bár a WH könyveket továbbra is venni fogom, amilyen gyagyás vagyok. De hogy hova fogom tenni őket, azt még nem tudom...
3930 levél
Válasz 20.09.30. 09:10 #2650
Raistlin666
E-book téma:

Valaki nem csak olvasó hanem gyűjtő is!
A digitális könyv olyan mint a PSN account. Szép dolog a kóddal vett játék, de azért a fémtokos lemezesek mutatnak is valamit a polcon!
De mondhatnám a társasjátékokat, ahol egyre több a digitális megoldás, de nekem senki ne magyarázza hogy van olyan élvezetes a monitor előtt görnyedni!

+nekem az élmény része, hogy néha csak felmérem a kollekciót a polcokon...
3102 levél
Válasz 20.09.30. 08:44 #2649
Shadowguard
Erre még én is lecsapok Idén kicsit hanyagoltam a könyveket, a Hyperioni énekek nagy törés volt az olvasási kedvben...

Ebook témához annyit, hogy majd ha lesz olyan olvasó, ami a könyvillatot is tudja akkor veszek. Addig maradok a papíralapú megoldásnál
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
4735 levél
Válasz 20.09.29. 20:55 #2648
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nem gondoltam volna, hogy ennyien lecsapnak itt rá.
3930 levél
Válasz 20.09.29. 20:14 #2647
Raistlin666
Hohohohó!!! Végre a Háromtest-trilógia!!! Elő karácsony!!!
4735 levél
Válasz 20.09.29. 19:02 #2646
Juraviel.Ihuan.Bedvin
LM, szívesen

_________
Megértem, ha valakik távol tartják magukat az e-könyvektől és szükségük van a könyv-élményre. Bár én is jóval ritkábban használom, de az e-könyv olvasó az e-ink kijelzőjével abszolút össze sem hasonlítható a tabletről való olvasással. Most felszabadult egy kis hely, ahová könyveket vehetek-tehetek, "helymentés" gyanánt az e-könyvek nagyon is járható utak.

Az e-ink kijelzők tényleg olyan hatást keltenek, mintha könyvet olvasna az ember és kímélik is a szemet, mert nincs kisugárzásuk, pusztán akkor fogyasztanak energiát, amikor oldalt váltunk. Noha az alap hat-hét colkos kijelzőn túl vannak olyan kijelző méretek is, amik pl. közel A4-es lapméretűek, és így a szakmai könyvek ábráihoz jobban passzolnak, de ezek szerintem nem érik meg a felárat.

Ráadásul az ipar is fejlődik, eddig alapvetően a fekete-fehér-szürkeárnyalatos kijelzők voltak a piacon, a Pocketbook kijött az első szélesebb körben is ismertté válható színes e-ink olvasóval. Az igaz, hogy nem bír annyi színnel még ez a technológia, mint egy monitor/tablet/okostelefon, de az irány jó, még akkor is, ha az alap 6 col nem feltétlen elegendő egy képregény vagy egy magazin olvasásához, ami szerintem a célközönsége. Ha esetleg érdekel titeket, itt meg egy összevetés egy sima, szürkeárnyalatos kijelző és a közte lévő különbségekkel olvasásélmény terén.

Nem akarok meggyőzni senkit, csak aki mégis kacérkodik ebbe az irányba is, lássa, hogy van alternatíva, nem is kevés, mert az Amazon Kindle, Pocketbook és a Kobo többféle árkategóriában gyártanak mindenki igényeit kielégítő készülékeket. Itthon sajnos az e-könyvek 27%-os ÁFÁ-val peregnek, holott az EU-s előírás 5%-ot íra elő, de sajnos a honi szférában "szolgáltatásként" kezelik...
1089 levél
Válasz 20.09.29. 17:03 #2645
dzsud
Olvastam egy-két könyvet tabletről, nem kedveltem. Ugyanakkor nyomaszt az is, hogy már így sem bírom eltárolni sehová, inkább nem venném meg, ha lehet. Már jópár éve könyvtárazok kizárólag (néha várni kell egy kiszemelt műre, ez hátrány), de már tényleg csak a szakkönyvek+jegyzetek tárolását bírom bevállalni, és már azt is alig. De azokat azért még szeretem magam körül tudni, bármikor szükségem lehet rájuk (van is, gyakran). Nincs több hely egyszerűen...
28702 levél
Válasz 20.09.29. 16:29 #2644
LordMatteo
Meg is rendeltem.

Nekem az e-könyv kizárós, megkaptam már, hogy miért vagyok ilyen maradi, meg minek akarom birtokolni, meg helypazarlás, meg pénzpazarlás, meg környezetpusztító vagyok, mindent, tényleg, de én képtelen vagyok könyvet olvasni képernyőröl. Biztos lesz majd olyan szakasza az életemnek, amikor ez menni fog, de egyelőre nem, nekem fizikailag kell a könyv.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
28702 levél
Válasz 20.09.29. 16:20 #2643
LordMatteo
ÚRISTEN KÖSZI!!!!!!
A kibaszás társas játék, sose feledd.
4735 levél
Válasz 20.09.29. 15:05 #2642
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A "Hadállat" mellett abszolúte adok leteszek még egy voksot, nyugodtan megveheted. Plusz a klasszikus, kockacsörgetős D&D történeteket "parodizáló" regényét, a "Pókfény"-t is merem ajánlani. Tchaikovsky az egyik kedvenc szerzőm a modern érából.

Jut eszembe, LM, remélem visszajössz ide olvasni a válaszokat, de úgy tűnik, az Európa újranyomta a Háromtest-trilógiát, szóval ha nem feküdtek az e-könyvek, most 25%-os kedvezménnyel a kiadó honlapjáról megtudod rendelni őket.
24967 levél
Válasz 20.09.29. 12:11 #2641
Peace
Elfogom olvasni őket mindenképp! Többször felmerült már a címük. Próbáltam rákeresni, hogy esetleg trilógiává bővíti-e, mert akkor azt még megvárom. De egyelőre semmi infó erről.
28702 levél
Válasz 20.09.29. 12:06 #2640
LordMatteo
A szerző másik két, itthon elég jól futó könyve (Az idő gyermekei, A pusztulás gyermekei) is nagyon jók, főleg az előbbi, tudom ajánlani, ha még nem volt meg. Szemezgetek egy ideje a Hadállattal a fenti kettő jó tapasztalatai miatt, ez egy jó pont volt mellette, köszi.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
24967 levél
Válasz 20.09.29. 08:45 #2639
Peace
Adrian Tchaikovsky - "Hadállat":

"Rex két és fél méter magas, nagyrészt golyóálló. A hátán nagy kaliberű lövegek vannak, a hangjába pedig pánikkeltő szubszonikus frekvenciákat kevertek."
Ez így már önmagában is elég lenne, hogy felkeltse az érdeklődésemet, de természetesen többen nagyon jó szívvel ajánlották, ezért vágtam bele. Jeles állatbarátként még talán egy kicsit nehezebb is volt végigolvasni a belső vívódásokat. Hiszen Rex semmi mást nem szeretett volna, csak jó kutya lenni. Elismerő szavakat a gazditól és pozitív visszajelzést a feedback chip-től a buksijában. Tchaikovsky remekül fogalmazza meg az összes felmerülő aggasztó erkölcsi és morális dilemmát a biomorfokkal kapcsolatban. Az ember hozta létre és tárgyként kezeli. Már-már emberi intelligenciával és saját gondolatokkal és egyéniséggel rendelkeznek, de nincsenek jogaik? Mindeközben rettegünk tőle, hogy kikerülnek az irányításunk alól és mi mindenre lehetnek képesek, ha nem szabunk gátat a fejlődésüknek. Azért is félelmetes, mert simán elhiszem, hogy már évek óta folyhatnak hasonló kísérletek és a nem túl távoli jövőben a való életben is felbukkanhatnak hasonló teremtmények. Számomra külön érdekes, mert az én fejemet teljesen elcsavarták az androidok és a kibernetikus beültetések, miközben a biomorf gondolata teljesen kézenfekvő, mégsem került ez idáig a látóterembe. Néhol nagyon kegyetlen, de igencsak elgondolkodtató regény. Nagyon jó szívvel tudom ajánlani ezt is!
24967 levél
Válasz 20.09.20. 20:13 #2638
Peace
1697 levél
Válasz 20.09.20. 19:40 #2637
quervo
Brandon Hackett - Xeno

Múlt héten találkoztam a hírrel, hogy érkezik Hackett új regénye, amit azonnal elő is rendeltem, és gyorsan pótoltam a restanciámat. Bár sokan vannak azon a véleményen, hogy eddig ez a magnum opusa Markovicsnak, nekem ez annyira nem tetszett, mint az Időutazás duológia. Tetszett a xenók ábrázolása, a későbbi együttműködés, a világépítés, minden, de a végére az az érzésem támadt, hogy valamiért az író nem bízik eléggé magában.
SPOILER
És elkezdett mindenkit szisztematikusan kinyírni, pedig erre semmi szükség nem volt, a végkifejletben végig vártam a megoldást, de nem jött. Gyakorlatilag minden elrontható érzelem el is romlott, minden ment a kukába, és visszajutottunk a kiindulási pontig, visszatért a xenofóbia, pedig Olga beszéde után azt hittem, azért csak történik valami jó is. Azt éreztem, hogy az író ezekkel a teljesen oktalan tragédiákkal próbál meg az érzéseimre hatni, Red5 már így halt meg, egy bénázásnak köszönhetően, aztán Nyikaut nem elég, hogy embertelenül ölik meg, még meg is alázzák azzal, hogy egyszerűen kiszórják, mint a szemetet, ráadásul Anett is azért lesz végső soron öngyilkos, mert nem szóltak neki időben, hogy él a családja; a hidrával való találkozás is kínos.


Ezzel együtt tervben van, hogy pótolom Hackett bibliográfiáját, az Eldobható testeket már holnap elkezdem, nekem végtelenül szimpatikus az, hogy nem feltétlen épít regényfolyamokat, hanem minél többféle sztorit próbál elmesélni, és teszi mindezt elég jó minőségben.
24967 levél
Válasz 20.09.20. 14:18 #2636
Peace
4735 levél
Válasz 20.09.20. 12:21 #2635
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egy korábbi regénye, "A fekete férfi" ugyanebben a világban játszódik, egy ezzel nem összefüggő teljesen más történet mesél el más szereplőkkel. Ha megfilmesítenék, a főszerep abszolút passzolna Idris Elbához.
24967 levél
Válasz 20.09.20. 11:49 #2634
Peace
Richard Morgan - "Légszomj"

A "Valós ​halál" hatalmas kedvencem volt és így első könyvével azonnal belopta magát Morgan a szívembe. Viszont a "Dühöngő ​fúriák" óriási csalódás, úgyhogy el is ment a kedvem a további könyveitől. Ezt viszont nagyon sokan ajánlották, úgyhogy kapott tőlem még egy esélyt az emberünk. És milyen jól tettem, hogy adtam neki lehetőséget bizonyítani, mert a "Légszomj" az elejétől a végéig egy lehengerlő sci-fi, minden megvan benne, ami miatt már az első könyvét is imádtam! A főszereplő fergeteges, tiszta Snake Plissken! Biotechnika, fejlett fegyverek, sok száz éve lakott Mars, politikai cselszövések, nagyvállalati hatalomfitogtatás és sötét alvilág!!! Ráadásul minden sarkon fordulatok leselkednek ránk! Nagyon jó szívvel tudom ajánlani minden cyberpunk/sci-fi rajongó számára! Azoknak is, akik hozzám hasonlóan csalódtak Takeshi Kovacs későbbi kalandjaiban.
24967 levél
Válasz 20.09.05. 19:11 #2633
Peace
Jeff Noon - "Vurt"

Huhhhhhhhhh!!! Akár kezdhetném így is. És zárhatnám is? Pihentetem már egy 4-5 napja a könyvélményt, de még mindig nagyon élénken villannak be egyes jelentek és kúsznak elő a történettel kapcsolatos gondolatok. És ez jó! Ha egy könyv ilyesmit vált ki az olvasóból és ennyire a hatása alá kerül az ember, akkor az már jelent valamit! "Félelem és reszketés Las Vegasban" és "Kamera által homályosan" keveréke némi "Ready Player One"-al megspékelve és mindez beoltva egy kevéske "Mátrix"-al. Valahogy így lehetne összegezni. Az egész egy végeláthatatlan trip, melyben már fogalmad sincs, hogy mi a valóság és mi nem az. Vagy hogy volt-e egyáltalán valóság? Mi is az a valóság, definiáld! Kutyaemberek, különös interdimenzionális teremtmények, szexuális tabuk, brutálisan naturalista és vulgáris elbeszélés. Egy agypornó. Noon lényegében megerőszakolta az agyamat, de nem a rossz értelemben. Na, szóval értitek, ugye?! Csúcs könyv, nekem iszonyatosan adta. Ha egy teljesen mindfuck kalandra vágytok, akkor ne habozzatok. Fogjátok azt a tollat és dugjátok le a torkotokba jó mélyen, aztán indulhat is a zuhanás a Vurt csodálatosan beteg világába!!!

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.