Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Politika - az egyetlen ilyen célú topic a Dome-on

1953 levél
Válasz 20.05.29. 14:30 #41470
jawsika
Mit kapott? Valamit elszart az autocorrect, mert "cáfolat"-ra javította a gyökér acsarkodás kifejezést.

A 94'-es választásnál valóban nem voltak kamupártok, ahogy a százéves háborúban sem harcoltak panzerfaustokkal. Ez egy olyan politikai csel, amit akkor még itthon nem ismertek és nem használt senki. Kettős állampolgárok sem voltak, mi több, alig volt külföldi is, aki sorba állhatott volna. Meg eleve fura lett volna ez egy baloldali párttól, de mindegy is, a lényeg: Egy másik történelmi helyzetet citálsz ide mindenféle aktuálpolitikai fogással összevetve. Ezek nem léteztek akkor, így, meglepő módon, nem is használták.

Az ellehetetlenítették a többi párt működését kifejezést felteszem a jelenlegi helyzettel való összehasonlításként használod. Fejtsd már ki. ÁSZ-ra gondolsz? Momentum megtrollkodott vidékjárására? Mitől vannak ellehetetlenítve?

Nehéz ügy ez... én értem, hogy te sakkozni akarsz. Mert neked azt mondták, hogy sakk lesz, meg az volt a plakáton is, sőt, még a játékosok is azt mondják, hogy ők, az ellenfelekkel szemben, sakkoznak. Csakhogy ez egy go tábla. És valójában go zajlik az asztalon. Erre te persze kiabálhatsz, hogy hol a bástya, meg a futó, ők bizonygatják majd, hogy ott, és goznak tovább.

Ezt próbálom veled megértetni már az eleje óta, ez az egész érvrendszerem alapja, hogy demokráciás külsőségek mentén van egy AUTORITER berendezkedés. És te itt, ezen a ponton persze elkezdesz megint sivítani, hogy ez borzalom, és megint, újból elkezded felemlegetni a demokrácia szabályait.
Megpróbálom hát egyszerűbben, rövidebb mondatokkal: Haver, ez nem az.

És, itt jön a lényeg, most összpontosíts, ez minden játékosnak JÓ így. Jó a kormánypártnak, jó az ellenzéknek. Mi több, még a médiának is. Nekünk nem jó. De azt leszarja mindenki.

Az önkormányzat kivéreztetése nagyon képletes, tetszik, szinte látom magam előtt patakokban folyni vöröslően, de ez mégiscsak egy központosítás, ami oly sok volt már. És megint emlékeztetnem kell, hogy nem méred fel a két hatalmi tömb erejének különbségét. Te erről egész egyszerűen nem veszel tudomást. Amit nem is értek. 2010 előtt elképzelhetetlen lett volna egy ilyen hatalmi túlsúly. Ami meg, bizony, az emberektől fakad. De ezt sem fogadod el, nem is reflektálsz rá, hanem ugyanazt tolod újra meg újra, a baloldali blokk szűzies tisztaságát bizonygatva.

Gazdaság: Abban van igazságod, hogy a nemzetközi konjunktúráról nem tehetnek. Mégis, 2006 talán nem a legjobb példa, hiszen a pajzsodon körbehordott kígyós úr meghamisította a költségvetést, hogy hatalomban maradjon. Nyilván értelmezésed szerint a szuper számokat vágta vissza, hogy ne legyen annyira nagy a fölénye. Igazi demokrata.

Az oktatás, meg az egészségügy örök pénznyelők. Senki nem költ rá, mert a hatalmas ráfordítást talán sosem hozzák meg. Ráadásul az oktatásra költött pénz értelmesebb embereket termel, ami egy hatalomnak sem igénye. Ezeket csak életben tartják, így volt ez mindig. Igen, szar gyakorlat, de hatalommegtartási eszköze minden kormánynak.
Nem teljesen értem, Simicskáék hogy jönnek az oktatáshoz, meg az egészségügyhöz. Stadionok rossz példa, nem tudom pontosan, de kábé 350-400 milliárd mehetett el rájuk 10 év alatt, ennek nem szabad meglátszania. Az én zsebemben is kinyílik a bicska tőlük, de nehogy már ez az összeg legyen az eü-ből hiányzó pénz.

Már hogy a fenébe ne lenne ez teljesítmény? Ki képes még erre? Dk? Jobbik? Ki? Senki. Egy százezres tömeg egy ekkora országban óriási emberáradat. Egy szaros békemenetre. Ha nyilvánosan iktatnák az elnököt, mint az USA-ban, akkor mi lenne itt...

Nézd, iszonyat nehéz ez. Nem azért, mert azt gondolnám, hogy ne lenne jó beszélni ezekről, hanem mert nem veszel tudomást olyan alapvető dolgokról, mint közhangulat, politikai erőfölény, támogatottság. Ezeket te nem számolod. Innentől kezdve persze amit leírsz, azt kontextus nélkül tálalod, és ha valaki rávilágít erre, akkor a két módszered a fölényeskedő 444 linkelgetés, illetve a szándékos félreértés.

Lackot meg nem az én tiszem megvédeni, de ember... nincs itt, nem tudja megvédeni magát, próbáld már keretek közé szorítani magad. És tényleg, csak a jegyzőkönyv kedvéért: amivel te "megcáfoltad", és komolyan, szíesen tenném az idézőjeleket is idézőjelekbe, az megint ugyanaz a helyzet, hogy nem érted a kontextust. Hihetetlen amúgy, és fenntartom, amiért david lebaszott. Nem érted meg, hogy a Geri gyerek helyzete, meg maga a balolda helyzete nem ugyanaz, mint a jobboldalé, vagy mondjuk Orbáné. És, horribile dictu, az utóbbi az ereményesebb. De hát ezt már végképp nem fogod tudni feldolgozni, úgyhogy szerintem megyek PSezni.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1107 levél
Válasz 20.05.29. 12:25 #41469
iX
Nem. Lackó megkapta a cáfolatot. Amitől elcsendesült, hogy eufemizáljak.
Tőled sem kapok semmit konkrétat, csak ömlesztett maszlagot.
Mégis, melyik sajtótermékből idézzek, hogy megfeleljen neked? M1 híradó?

Tudok a '94-es önkormányzati választás módosításáról.
Csak nem torzították el a választást győzteskompenzációval (!), indítottak kamupártokat, nem hozták magukat helyzetbe a levélben szavazó kettős állampolgárokkal (vs. külföldön élő sorbaállók szavazók). Nem tették lehetetlenné a többi párt működését.
Kifejtsem vagy elfogadod?

Ha már önkormányzat: beszélgessünk arról, hogyan véreztetik ki épp most azokat?

Gazdasághoz:
Mint ahogy a koronavírusról, úgy a konjunktúráról sem tehettek semmit. Ha a 2010-2020-at hozod fel gazdasági teljesítményként, akkor megteheted 2002-2006-tal is. Oh, wait!
Kifejtsem vagy elfogadod?

Tőled azt tudtam meg, hogy az oktatás és az egészségügy már addig is szar volt - a természetes út az, hogy az Orbán-kormányok alatt tovább romlott. Szerintem meg ez lett volna a kormányzás, hogy javuljon. Mivel sokkal több pénz (konjunktúra ugye) is jutna rá. 2006-ban 6500 Mrd Ft volt az állam bevétele, 2019-ben 15000 Mrd.
Beszéljünk róla?
Ez jó így? Mesélsz kicsit Mészáros Lőrincről, Simicskáról, stadionokról, stb.?
Tudom, a kiszámíthatóság a lényeg
"Teljesítmény"

Hogy egy tízmilliós országban szervezetten ki tudnak vinni az utcára több tízezer/százezer khmm... szellemileg kihívásokkal küzdőt, szintén ne legyen már teljesítmény.
1953 levél
Válasz 20.05.25. 18:42 #41468
jawsika
Igaz.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
991 levél
Válasz 20.05.25. 09:39 #41467
dzsud
"idestova 12 éve"

Majdnem 14. 2006 októbere óta minden vasárnap a Fidesz nyerne. Köszi, Feri.
1953 levél
Válasz 20.05.24. 23:09 #41466
jawsika
A csúcsdemokrata egyfordulóssá tette az önkormányzati választásokat, hopp, pont 1994-ben. Ja, nyilván nem politikai haszonszerzésből. Imádom. Nem kis feladat volt olyan törvényt írni, ami lehetővé tette a győzelmet, de megoldották a házifeladatot.


Megpróbálok egyszerűbben fogalmazni, bár lassan Turing-tesztnek is elmegy: A társadalmi támogatottságról beszélek. Arról, hogy van egy hatalmas, összenemzeti támogatottsága a kormánypártnak idestova 12 éve, ami lehetővé teszi a politikai erőfölény arcátlan kihasználását. Ez a fajta erőtér korábban nem létezett. A Fidesz minden közvéleménykutatás szerint egymaga olyan erős/erősebb, mint a többi párt együtt. Amely pártok a bal széltől a jobb szélig terjednek. A Fidesz nagy trükkje a centrális erőtér kialakítása volt. Most én értem, hogy te ezt nem tudod elfogadni, mert a 700 facebook ismerősöd mind ellenzéki contentet posztol, meg az indexen megírták, hogy a tizenikszedik kerületben volt egy negyvenfős tüntetés, de ma bármilyen politikai megmozdulás esetén a fideszesek tíz, akár százszoros többségben vannak azonos súlyú eseményeken.
Nyilván ez a politikai félelemből is fakad, de vizsgáljuk már meg, mik voltak az elmúlt évek nagy ellenzéki megmozdulásai: netadó, "rabszolgatörvény" (ezt nem lehet röhögés nélkül leírni), választás utáni tüntetések 18'-ban. És akkor nézzük meg, ezekből mi lett: A netadós győzött, főleg azért, mert úgy látszik, az ember a saját zsebéért hajlandó kivonulni a vakut lóbálva, másért nem, ráadásul nagy anyagi, vagy politikai haszna nem lett volna. A rabszolgásdi elhasalt, sőt nevetség tárgya máig, a választás utáni meg hát nyomorúságos volt, ahogy közvetlenül a vereség után két hétig toporzékolt mindenki, aztán beállt a sorba.
Ezzel szemben a Fidesz, még saját megjelenés nélkül is (Niedermülleres szarság pl.) több ezer embert mozdít meg, egy Békemenetre meg akár százezret. Ez olyan erő, amivel nem tudnak mit kezdeni, folyamatosan csak reagálnak. Nem tudnak közbeszédet, témákat szervezni. Ez így vert helyzet.

A kiszámítható növekedés azt jelenti, hogy az orzág gazdasági mutatói javulnak. Nyilván fontos az, hogy konjunktúra van, ezt nem vitatom el, de attól még az egyszerű ember azt nem figyeli. Az meg, hogy most áprilisban mi volt, arról annyit, hogy az egy előre nem látható esemény volt, ami értelemszerűen befolyásolja a számokat, de egy nagyon találó és szép meglátás, gratulálok.. Értelemszerűen az áprilisi számok is a kormány hibái. Meg gondolom a Challenger-katasztrófa és a thalidomid okozta rendellenességek is...

Igyekszem megérteni, köszönöm. Örülök, hogy így ellátsz olvasnivalóval, bár megvallom vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy valahogy mindig a 24.hu - index.hu - 444.hu Szentháromságból idézel, néha egy kis hvg-s apokriffal. De azért jól kiszámolható, lassan lesz minta is benne, talán morze-t rejt és a kincs helyét fogja jelölni. Bizakodok.

Igen, a Kádár rendszer adja ennek a legitimitását. Ezen hiába gúnyolódsz amúgy, ez ugyanaz a kádári alku, amit ez a társadalom megkötött annak idején. Ezért nincs politikai alternatíva, mert nincs rá társadalmi igény. Sajnos. Amíg, ahogy LordMatteo is fogalmazott, a polgári városok mintájának számító megyeszékhelyen, szépemlékű főiskolai éveim színhelyén az ellenzék kiállít egy Glázer Tímeát, akire egy várost ábrázoló gyerekszőnyeg működését sem bíznám, akkor az ember azért elkezd gyanakodni, hogy ez talán nem is véletlen. Hogy ezek el akarják veszteni a szavazást.

U.i.: Lacko meg talán nem elsüllyedt, csak nálam több esze van és nem áll le egy szektással vitatkozni. Boldog ember.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1107 levél
Válasz 20.05.24. 21:03 #41465
iX
1. Imádd, 1994-es választás.
72%
Azért, mi? Ezekhez képest még Horn Gyula is csúcsdemokrata volt.

2. Mi az a "kiszámítható növekedés"? Kiszámítható idén áprilisig? Vagy Németh Szilárd számította ki neked?

A korábban linkelt Jaksity cikkből:
„Sajnos a mostani válság előtt sincs lényegesen jobb állapotban a magyar gazdaság – ha az ország nemzetközi kitettsége és a magánszektor adóssága kisebb is –, mint 2008-ban: a növekedési ütem csalóka, ha dollárban számolunk a GDP egyenesen csökkent, de az államadósság, a költségvetési helyzet és a monetáris politikai mozgástér sem jobb, mint bő tíz évvel ezelőtt."
Mindezt egy tíz éve tartó rendkívül pozitív nemzetközi trendben.

Belinkelem még egyszer, hátha elolvasod és megérted.

3. Kádár alatt is kézben volt tartva az ország. Remek volt, ugye?
Nem is volt alternatívájuk. Minden stimmel.
28406 levél
Válasz 20.05.22. 17:17 #41464
LordMatteo
Győrben nem krumplival vásárolták a szavazatokat? Nem a faszt nem, ugyanúgy ment a sorbanállás, teherautóról osztogatás a panelek tövében. Itt is ugyanúgy az elvakult nyugdíjasok, meg a tudatlan kisebbségiek szavaztak, a fiatalok nagy részben távol maradtak itt is mind az első, mind a második szavazásnál. Utóbbinál főleg.

Glázer (az első jelölt) évek óta inkább poénból van megemlítve bármilyen komoly beszélgetésben, de a komplett helyi DK egy vicc. Pollreisz (a második) sajnos két mondatot nem tud elmondani értelmesen, és nagyjából annyi megbecsültsége van a városban, mint akármelyik másik könyvtárosnak. A Momentumnak lett volna két erős jelöltje, mind a kettőt a jobbik kilépéssel fenyegetőzve tolta ki, amit végül ugye így is megtettek. Szóval Győr rossz példa szerintem, Borkai nem nyert volna, ha nincs a jobbik akciója ill. a két kamu civil szervezet (mind a kettő helyi fidesszel összenőtt kezdeményezés). De egy normális jelölttel még ezek se lettek volna átugorhatatlan akadályok. A győri volt jobbikosok első tippre nagyon nagy pénzeket kaptak ezért, gondolom én. Aztán lehet, hogy maguktól ennyire ostobák.

Ez a nagy ellenzékieskedés kicsit olyan érzés mindenhol, mintha építhetnél egy deszkaházat egyforma, egyszínűre festett, egyszerre lakkozott stb deszkákból, vagy építhetnél egyet mindenféle színű, fajtájú, minőségű, korú deszkából. A végeredmény egy ház lesz mindkét esetben...

Ettől függetlenül az ellenzékváltásra várni meg alapozni még mindig felesleges. Ez olyan, mint a szerencsejátékosoknál a "na majd most, de tényleg". Sosem lesz ilyen. Azzal kell dolgozni, azzal kell beérni, ami van. A politika mindig a kisebbik rosszról szól szerintem. Győri példánál maradva, itt most úgy néz ki, Dézsi volt a kisebbik rossz, egyébként.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
1953 levél
Válasz 20.05.22. 13:53 #41463
jawsika
Hadova, jólvan... Tényleg kár, mert nem lehet veled vitázni. Ugyanazt a négy mondatot böfögöd vissza.

Miben? Mondjuk erősebb a gazdaság, kiszámítható növekedés van, stabilabbak a munkahelyek, egyáltalán, kézben van tartva az ország a korábbi bedobott gyeplő helyett. Azért ezt látni kell... Szétvert egészségügy? Haver az 40 éve ilyen, csak azért volt jobb 10 éve, mert akkor még csak 30 éves volt. Oktatás dettó. Eltűnt szolidaritás, megszűnt szociális háló? Szerinted Wakandában éltünk, vagy mi?
A szocialisták országlása óta akárhogy is, de messze jobban áll az ország. És ez nem a fidesz elsődleges érdeme, hanem hogy ha egy csapat bonobó lett volna itt 2010 előtt, azok is jobban tudták volna irányítani az országot.

"a hasonló gazdasági teljesítmény mellett viszont nem építettek leválthatatlan és lopásra alapuló rendszert." Ezt imádom. Azért nem építettek leválthatatlan rendszert, mert nem volt meg a 2/3-uk. Meg az ekkora támogatottságuk. A lopás meg azért volt kisebb, mert a föélny is kisebb volt. Csak ezért. Te kajak azt gondolod, hogy egy összellenzéki komrány, Jakab Pétertől Szél Bernadetten át Gyurcsány Ferencig működni tudna? Halál komolyan?

Az önkormányzat választásról két dolgot. Egyrészt nézzük már meg a kistelepülések meg úgy általában a Fidesz kézben maradt tlepülések arányát, meg vegyük észre, hogy Geri is kizárólag a Nem-Orbán szemlélet miatt nyert a "Vörös rongyokba öltözött" városban. Valóságtagadás azt gondolni, hogy ő bármi másért nyert.
Sokat láttok bele... Ha lenne választás most vasárnap, megint 2/3 lenne. Ez a szomorú igazság.

És igen, ha itt tartunk, ha ebben a dilemmában tartanak és csak ebből lehet választani, akkor inkább Orbán, mint Gyurcsány. Sokkal inkább.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1107 levél
Válasz 20.05.22. 13:10 #41462
iX
Persze, amikor kapsz valami konkrétat, egyből jön a hadova
(Lackó meg elsüllyed, de az más tészta)

Ennek a remek kormányzásnak az eredménye pontosan miben nyilvánul meg?
Egy teljesen lemaradó oktatás és egy szétvert egészségügy? Mindkettő jobb volt tíz éve. Megszűnő szociális háló, eltűnt szolidaritás, civil szféra felőrlése, foglyul ejtettem állam.
Ja, idehoztak pár autógyárat és több adód szednek be? Csodálatos.

Régen sem volt itt csoda, a hasonló gazdasági teljesítmény mellett viszont nem építettek leválthatatlan és lopásra alapuló rendszert.

Tudom, nehéz megérteni.

"Nincs alternatíva" - a szokásos bullshit. A nagyvárosokban mégis volt az őszi önkormányzati választásokon. Nem döglöttek meg még a városok. Majd most meg fognak, a kormányzati kivéreztetés mellett. És akkor majd csodálkozol, hogy nincs alternatíva...

Elvek embereként mit tettél, hogy ne ilyen ország legyen?

Csak a tények kedvéért, nem TV2 módra
991 levél
Válasz 20.05.22. 12:40 #41461
dzsud
Nem azt várom el, hogy az MSZP ne telepedjen rá, teljesen természetes parazita reakció az övék. Én azt várom, hogy ezt mi ne hagyjuk. Ha a kezdeményezés közelébe érnek a szocik, az nem örömhír, attól nem népszerűbb lett az esemény, hanem onnantól kezdve az egészet le lehet húzni a WC-n. Ha ezt belátnánk, akkor egyszerűen nem kellene hagynunk, hogy mindent megfertőzzenek, és onnantól hiába próbálná meg úgy beállítani pl. Fletó, mintha ő lett volna eleve az ötletgazda, mert a saját kis szektáján túl a lőtéri kutyát nem érdekelné. Idáig el kell jutni, és lesz eredménye. Ameddig viszont nem történik meg, felesleges mutogatni, hogy miért nem mész ki tüntetni. Ez a műsor pár prolin kívül senkit nem fog megmozgatni.
1953 levél
Válasz 20.05.22. 12:21 #41460
jawsika
Látsz esélyt erre? Úgy értem, el tudod at képzelni, hogy ne mszp-zzék össze, ami elindulna? Miért ne tennék? Feri is ahol megjelenik, azt azonnal elhitelteleníti, és szorgalmasan meg is jelenik mindenhol.

Azt nehéz megértetni, hogy a baloldal a vereségben érdekelt. Ez nagyon is megfelel nekik. 0 felelősség, jó pénz. Miért akarnának mást? De a poltika "asztalára" csak véges számú versenyző fér fel. Amíg ők ott vannak, más nem fér oda. Őket meg nem lehet leverni, hiszen a ormányzópártnak is az az érdeke, hogy maradjanak.
Igazából azt gondolom, hogy az elégedetlenség alacsony oka az az alternatívahiány mellett az, hogy az emberek, ha szomorú, ha nem, jobban élnek. Igen, meg kell kötni a kádári alkut, hogy nem ugrálsz politikailag, de a saját kis pecsenyédet megsütheted, jut neked is. És ezt az alkut itt történelmileg mindig megkötötték, megkötik ma is.

Ami meg a legborzasztóbb, hogy tegyük fel egy gondolatkísérlet erejéig, hogy lesz egy összellenzéki győzelem, mondjuk 22'-ben. Meggyőződésem, hogy négy évig sem húznák ki, mert szétmenne alattuk az ország. Egyrészt a mindenhol ott lévő fideszes funkcionáriusok, a komplett ügyészség, meg már leírtam itt... megyei és települési vezetők, KLIK, meg tényleg mindenki abban lenne érdekelt, hogy bukjanak. A média megtámogatja, és buknának is, a fidesz meg visszajönne 3/4-el.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
991 levél
Válasz 20.05.22. 12:06 #41459
dzsud
Ebben van igazságod, nálunk jelenleg elképzelhetetlen pl. egy olyan civil kurázsi, mint nemrég a hongkongi tüntetők esetében. Nálunk a rabszolgatörvény elleni tüntetés nyugdíjasokkal van tele. Ez nevetséges. Ha erre utaltál, egyetértünk. De azért annyit megjegyeznék, hogy lehetne segíteni is a dolgon. Ha tüntetést akarunk, akkor legyen tüntetés. Telefonok az égbe, tuc-tucra bajszos szarozás az oktogonon, finom lökdösődés a Kossuth téren, O1G feliratok a falon. Ezt úgy hívják, hogy buli, nem úgy, hogy tüntetés. Tüntetés volt 2006-ban, tüntetés szokott lenni pl. Párizsban, ahol ezer kiégett autó alatt nem ússza meg a város. Erre kénytelen odafigyelni a kormány, meg a világ is. Nálunk a katalizátor szerintem elég egyértelműen a fociultrákkal erős átfedésben lévő szélsőjobb. 2006 után úgy döntöttünk, hogy őket nem lehet felvállalni, ők a csőcselék, ők csak zavarják a békés, demokratikus tüntetést. Látjuk, mi lett. Ugyanezek az emberek tudnának változást hozni most is, de nem kellenek, meg már nem is jönnek. Most szoci képviselők bezárkóznak az MTVA-székházba, az egyik kurvaerős képet készít, a másik ajtónak vetődik, valaki meg kimegy és hazaküldi a tüntetőket. Ez egy bohóckodás, ez egy vicc. Balos politikusok telepednek rá a civil kezdeményezésekre és húzzák le magukhoz a mocsárba, a vak is látja. Aztán meg csodálkozunk, hogy ezekkel nem megy ki 500 nyugdíjason kívül senki tüntetni? A lentebb említett netadó tüntetés is azért tudott sikeres lenni (legalábbis az egyik legfőbb oka volt), hogy nem tudták kisajátítani ilyen Lendvai meg Fletó szintű múmiák. Maradjon szépen távol az MSZP-DK tengely a civil megmozdulásoktól, és lesz eredmény, az viszont egész egyszerűen nem elvárható senkitől, hogy Kunhalmival, Bangónéval meg Vadai Ágnessel kelljen együtt óbégatnia, akik lejáratnak mindent, amihez csak közük van.
991 levél
Válasz 20.05.22. 11:40 #41458
dzsud
"Rohadt egyszerű a dolog: NINCS ALTERNATÍVA. Ennyi."

Hasonlóan látom én is. Ki az, aki konkrétan rajong a Fideszért, és valós politikai versenytársakkal összevetve is azt választaná? Mert szerintem csak egy nagyon-nagyon szűk keménymag, egy-kétszázezer ember. A problémát az okozza, hogy az ellenzéki pártokat látványosan sokkal jobban elutasítja a választói réteg. Így jött ki '18-ban az, hogy ha az összes nemfidesz pártra érkezett szavazatot összeadjuk, azokat is, akik nem jutottak be a parlamentbe, akkor már láthatjuk, hogy együtt nemegész 1%-ot vernek a Fideszre. Hát köszi. Ebből így kormányváltás nehezen lesz*, legalább egy politikai erő már nagyon kellene, ami nem csak ez ellenzéki szalámizásban tud részt venni, hanem végre a Fidesztől is tudna szavazatokat elvenni. Mindig Hódmezővásárhelyet hozom fel ilyenkor, ott ez működött. Nem véletlen, ott az embereknek nem kellett azzal a hamis dilemmával szembesülniük, hogy ha a Fideszes vezetésben változást szeretnének, akkor már megint az élőhalott szocikra kell szavazni (máskülönben hazaárulók). Eleve nehéz ép ésszel felfogni pl. azt, amikor egy Győr szintű városban a DK indul a Fidesz kihívójaként. A preferenciák működnek, egy kicsit sem kell azon csodálkozni, hogy a bukott Borkai még így is nyert...pedig ez nem a borsodi zsákfalu ingyenkrumplival, ez a legnívósabb és az egyik leggazdagabb megyeszékhelyünk, amelynek lakói napi szinten hasonlíthatják össze a nyugati életszínvonalat a hazaival.

Hogy ne csak a problémáról, hanem a megoldásról is szóljak, szerintem a default "bármit mond a Fidesz, mi annak az ellenkezőjét" viselkedést meg kellene próbálni levetkőzni, mert eddig sem jött be. Iszonyatos károkat okoz pl. a Jobbik mostani viselkedése is, miszerint ők úgy érzik, kanosszát kell járniuk, mert merészeltek valamit megszavazni, amit a Fidesz is. Megy a magyarázkodás, hogy ez természetesen csak véletlen volt, Varga-Damm Andreát felszólítják, hogy adja vissza mandátumát (az ilyen jelképes felszólításoknak eleve nulla értelmük van), ami közben még belső viszályhoz (Veszprémi szervezet) is vezet a párton belül. Még az index is lehoz egy cikket, amelyben arra a következtetésre jutnak, hogy kár ezen most ennyire fennakadni. Hihetetlenül amatőr társaság hatását keltik, a Fidesz közben csak egy kávét kér.

Fenti viselkedés helyett ki lehetne egyszer próbálni valami mást is, mert szerintem több szavazatot hozna. Az eddig látottak alapján a nyerő taktika az én elképzeléseim szerint úgy hangzik, hogy "Ugyanazt fogjuk csinálni, mint a Fidesz, csak mi nem fogunk lopni.". Nyilván nem ennyi, kicsit kiegészítve, de nagyjából a 15 éves emberektől elvárt értelmi szintre lebut.. öö...közérthetővé téve már el lehet indulni. Egy ilyen üzenettel a követkető választáson a Fidesznek nincs kétharmada, a rákövetkező választáson a Fidesznek nincs többsége. Mármint még egyszer: szerintem. Nem kell persze rám hallgatni, más taktikát is ki lehet próbálni, csak el kellene most már valamerre indulni.


*Abba már bele sem megyek, hogy ha a mostani komplett ellenzék össze lenne gyúrva egyetlen párttá, az holtbiztos, hogy nem kapna meg minden szavazatot, amit külön-külön összeszedtek. Esetleg koalíciós kormányzáson lehet a mostani felállással elgondolkodni, de előszöris érezhetően több szavazatot kellene összeszedni, mint a Fidesz.
16923 levél
Válasz 20.05.22. 10:46 #41457
david139
Az a baj, hogy az emberek 99%-ának az aktív társadalmi és politikai hozzájárulása az, hogy nyavalyog az interneten. Ez belefér mindenki idejébe, kényelmes, és azért jól meg lett mutatva.
De mégis kiből lenne így az új ellenzék? Senki nem foglalkozik semmivel, mindenki nézi, ahogy akár a saját környékén felélnek, tönkretesznek, elpusztítanak mindent, egy kicsit nyavalyognak fb-on és ennyi. Aki valamit akar mégis aktívan tenni, azt kinézik, mert deviáns. Márpedig az ellenzéket nem fogják legyártani az ellenzék gyárban, ezt a szerepet tényleges embereknek kellene betölteni.

És akkor azt várjuk el, hogy hirtelen legyen egy új ellenzék, ami az egész országot megmenti, miközben az emberek azt is elintézik 1-2 tweettel ha egy autopályát raknak a hátsókertjükbe...
És aztán ha mégis kialakulna valami szuperellenzék, akkor is erőtlen szar lenne, hiszen az emberek még ahhoz is lusták, hogy kifáradjanak az utcára egy tüntetésre. De jól megnézik fb-on a livestreamet.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
1953 levél
Válasz 20.05.22. 10:18 #41456
jawsika
Nem tudom, tényeg így jön le?

Oké, megértem azt is. Nem látom be, hogy az index, meg 444 cikkek ipari mennyiségű linkelgetése, meg a "kormánymédia" kifejezés használatáért járó folyamatos önismétlő b@szogatás hol minősül tényeknek. Kábé annyira, mint a TV2 Tények-je.

Az meg, hogy minden mondatfoszlány a szövegkörnyezetből kiemelve és szó szerint értelmezve kábé negyedszer van a pofámba vágva, azt hiszem joggal basz fel. Beszélgethetünk ilyen didaktikusan is, nekem belefér, csak azt gondoltam ennél szabadabban is lehet dumálni.

Akkor elmondom megint, és nem tudom milyen smile kell az indulat nélküliség kihangsúlyozására. Nem lesz kormányváltás addig, amíg nem lesz ellenzékváltás. Nem lesz ellenzékváltás addig, amíg a kormány és az ellenzék is ennek az ellenzéknek a meglétében és folyamatos vereségében érdekelt. Nem fog változni ez az érdekük, amíg nem lesz egy olyan gazdasági visszaesés, vagy nemzetközi helyzetváltozás, ami megbontaná ezt a betonkemény egyensúlyt. Ilyenre meg nem kell számítani. Ráadásul ha még ilyen lenne is, addig is a korábbi ellenzék lenne az alternatíva, ami meg - lássuk be - még rosszabb volt.

Igen, bicskanyitogató a lopás, a korrupció meg a törvénytelenségek. De egy dolgot nem lehet elvitatni. Ezek legalább kormányoznak. Van egy vízió. Hogy az milyen, azt hagyjuk, de van. Azelőtt meg mint egy horgonyt vesztett tutaj, sodródtunk össze-vissza. Annál minden jobb. (Jaj, megint Észak-Korea fog jönni, akkor anélkül MAJDNEM minden jobb).

Rohadt egyszerű a dolog: NINCS ALTERNATÍVA. Ennyi. Az ellenzék nem az. Egy középre igazított, polgári centrumpártra lenne szükség, de ilyet nem lehet csinálni, mert az ember egzisztenciálisan és szakmailag is azonnal ellehetetlenül. Senki nem mer ilyet csinálni. A baloldal meg vegetál ellenzékben és ez már nem is fog változni.

Ebben az országban csak akkor volt váltás, amikor óriási külföldi események nyomán ide is fújt a szél a változásból. Azt várni, hogy belső változás lesz, talmi...
És mégegyszer... nézzünk már ki a visszhangkamrából. Ha holnap lenne egy békemenet (tegyük félre a vírusveszélyt), megint ott lenne többszázezer ember. Egy összellenzéki megmozdulásra meg elmegy mennyi, 10.000? Nincs tömeges elégedetlenség, sőt, óriási a kormánytámogatottság. Csak nem köztünk, hanem a Polgárjenők között. És hahó, belőlük van több... Sokkal több.

Az egyetlen nagy megmozdulás a netadó ellen volt. Beszédes... Értékelvűség, mi? Nevetséges. CEU, migránsügy, EU-ellenesség, ÁSZ pártok elleni ügyei, Polt Péter személye, stb, mindenki telibe szarta.... "...Amikor értem jöttek, már nem volt senki, aki szólhatott volna."Igen, betriggereltél.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
16923 levél
Válasz 20.05.22. 09:38 #41455
david139
jawsika: hurr durr
iX: tények
jawsika: autista vagy!!4

no offense ofc
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
1953 levél
Válasz 20.05.22. 00:14 #41454
jawsika
Meg hát a 444-en és társain lehet talalni ilyet, persze. De nekik vsn is félnivalójuk, nehogy úgy járjanak, mint a Népszabadság. Szóval csak okosan... Az origonál nem kell ettől tartani. Ettől függetlenül mondom, hogy nálam ezek ugyanaz a kategória.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1953 levél
Válasz 20.05.21. 23:35 #41453
jawsika
Jaj haver... ne vedd magadra, de autisztikus vonás mindent szó szerint értelmezni. Nem először történik ez.

De jó. Egy a médiához: Értem, hogy a 444-et nem adóforintokból tartják el, de ez csak azért van, mert pillanatnyilag ők vannak a másik oldalon. Ilyen egyszerű. Értem, értjük, hogy micsoda szenny az origo, de könyörgöm értsd meg, hogy szekértáborok vannak. Igen, adóforintból tartják. Illetve állami hirdetésből. Igen. De ezt emlegetni kétpercenként megoldás?

Amúgy meg nyilván Észak-Koreázni kell egyből. Csodálom, hogy nem a Sztálin-éra jött elő. Nem. De egy erősebb állam nem feltétlenül ördögtől való. Európa is így működik. Én csak azt mondom, hogy nekem, meg neked ez nem jön be, nem szeretjük, de a többségnek igen. És hát, az egyenlet egyszerű. Neked van 1 szavazatod. Polgárjenőnek 1 szavazata. Belőlük több van. Bumm, kész a demokrácia. Ebből fakadóan ezeknek a szavazóknak a kiszolgálása és a hatalom elvesztésétől való félelem gerjeszti a problémák jelentős részét. Arról meg megint nem szólva, hogy a NER-hez szokj hozzá. Nem lesz változás, ebben én egész biztos vagyok.

-Nincs össznemzeti elégedetlenség.
-Nincs nemzetközi kényszerhelyzet.
-Gazdasági fellendülés van.
-A rosszarcú leszerepelt politikai paletta az ellenzék óriási elutasítottsággal.
-Minden lehetséges új ellenzéki jelöltet megvesznek, elhiteltelenítenek, vagy tönkretesznek.
-Az alsóbb osztályok szavazatait megveszik.
-A nyugdíjasok szavazatait megveszik.
-Vidéken csak Fidesz van.

Szar ügy, de ez lesz még sokáig. Ha Viktor távozik, vagy így, vagy úgy, utána lesz komoly belharc, és figyeld meg, még vissasírjuk a boldog békeidőket, míg ő volt.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
822 levél
Válasz 20.05.21. 22:17 #41452
pb69
Úgyse lehet megértetni dolgokat olyanokkal, akik már bebeszélték maguknak a mantrát. Nem néznek utána semminek, ha pedig bmilyen tényt mutat nekik az ember, akkor jön az, hogy az manipulált, átverés, féknyúz", összeesküvés stb..

Hányszor hallottam már az elmúlt években, hogy "bezzeg anno nem volt baj, amikor minden médium a baloldaliak kezében volt". Élénken él az emlékezetemben, hogy noha megvolt ott is a farnyalás, ezt nem tagadom, de jó pár alkalommal erőteljesen beleszálltak a kormányba is. Újságok, weboldalak, minden.
De a szórakoztatóbb politikai vonalat is nézhetjük, a szintén annyiszor felhozott Heti Hetesben pl. gúnyt űztek mindkét oldal politikusaiból, még ha többet is kapott az Orbán-sereg. Azért manapság nemigen hallani olyanról, hogy egyértelműen a holdudvar tagjai ellen ágálnának a "bértollnokok". Nem példa nélküli, de mint a fehér holló. Sokszor, ha bele is szállnak vkibe, akkor hamarosan kiderül, hogy ő már kitaszított volt, amúgy is veszett ügy, őt már lehetett, érte nem kár.

Illetve van az egész jelenségnek a másik oldala. A NER-propaganda módszeresen levadász mkit a másik oldalról, ha rászállnak vkire, akkor akár hónapokig megy a karaktergyilkolás, képesek teljes kampánystratégiát erre felhúzni. De gyakorlatilag vmilyen szinten minden egyes ellenzékit betalálnak, válogatás nélkül, és a porba gyalázzák, amivel csak lehet. Meg azzal is, amivel nem lehetne, de kitalálják.
Azért a másik oldal ennél visszafogottabban áll és állt a kérdéskörhöz. Anno se csak arról szólt minden, hogy az akkor ellenzéki jobbosokat ekézik és gyalázzák. Nemhogy a balos médiában nem, de a "közmédiában" pláne nem.

Aztán ami pedig a 3. vonatkozás, hogy annak idején a politika sokkal jobban megmaradt a maga csataterén. Sajnos Mo. mindig is az átlagnál és a normálisnál jobban átpolitizált ország volt, de ennyire azért nem volt durva a helyzet.
Most lényegtelen, hogy kampányidőszak van-e vagy sem, minden tele van aggatva a kormánypropagandával, illetve a csapból is az folyik. Ha olimpia van, akkor ott teszik be a politikai reklámot, a kis félperces "híradóblokkokat", vagy épp az ilyen-olyan elejtett megjegyzéseiket a közvetítések közben vagy a stúdióban.
De én a régi híradókra sem úgy emlékszem, mint egy nyílt kormányfelszopásra. Voltak azért semleges hírek és infók, sőt többnyire azok voltak, ha épp nem volt vmi nagy felzúdulás.
1107 levél
Válasz 20.05.21. 20:50 #41451
iX
Értem, nyilván szívesebben élnél Észak-Koreában, mint az USA-ban - tételezzük fel azt, hogy egyenlő jólét van mindkét országban (ami nyilván abszurd, egy parancsvezérelt rendszer nem tud létrehozni a szabadabb rendszerekhez hasonló nívót).

"Ez így rosszabb mindennél, szerintem egy diktatúránál is."
Mennyire lehet komolyan venni egy ilyen után a mondanivalód többi részét?
Omolna már össze ez a tetves NER, de helyette Szálasi/Rákosi berendezkedésnek azért csak nem örülnénk, te sem, én sem.
1107 levél
Válasz 20.05.21. 20:35 #41450
iX
Lackó, te mindig házhoz mész a lónak a ...

10 perc keresés a liberális világvége közepéről, a legsúlyosabb évekből:
https://index.hu/velemeny/eheti/demszky0511/
https://index.hu/velemeny/jegyzet/flort/
https://index.hu/velemeny/glossza/nemnem/

Írt oda a Történelem asszonya is:
https://index.hu/velemeny/jegyzet/schmidt4925/

Képzelj el egy ilyet az origón
https://index.hu/velemeny/jegyzet/bruhuhu/

Vagy egy ilyen címet a TV2-n
https://index.hu/gazdasag/magyar/gyfft060612/

Örök kedvenc mellélövés:
https://index.hu/belfold/2009/10/31/hany_halalos_aldozata_lesz_a_fidesz-lagereknek/
Kiröhögték azokat, akiknek végül igazuk lett.

Karácsony, újabb 2 perc:
https://444.hu/2017/12/10/az-mszp-nek-sikerult-egy-olyan-miniszterelnok-jeloltet-talalnia-aki-mar-egy-0-szazalekos-part-jeloltje-sem-akart-lenni

https://444.hu/2019/05/11/kiderult-karacsony-gergely-is-a-referencia-nelkul-indulo-patkanyirto-ceg-mellett-szavazott

https://444.hu/2019/03/26/karacsony-beismerte-a-fidesz-es-az-mszp-hatteralkut-kotott-parkolasugyben-amin-o-polgarmesterkent-nem-tudott-valtoztatni

Hát tényleg, "seggnyalás"

Lassan mondom, hogy mindenki megértse: az indexet és a 444-et nem adópénzből tartják el. Az origót és a 888-at és a többi szart súlyos adóforintokból.

"Teljesen egyértelmű"

Évente 200+ milliárd megy el a propagandagépezetre és élvezheted a 95%-os médiatúlsúly eltűnését. Remélem örömmel olvasod a KESMA termékeket, ha már fizeted.
1953 levél
Válasz 20.05.21. 10:02 #41449
jawsika
Inkább a hatalom ellenőrzése, nem a kritikája. De persze az egyikben benne van a másik. Ugyanakkor a korona-lufit láttuk, mekkorára fújták. A médiának elképesztő a hatalma ilyen téren. Olyan nyomást gyakorol a döntéshozókra a gerjesztett pánikkal, ami korábban lehetetlen lett volna. Itt is mi lett...
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
11313 levél
Válasz 20.05.21. 09:49 #41448
Lacko
Bocs, szerinted mikor volt olyan Magyarországon, hogy független média az adónkból?
Ha 1000 évig senkinek sem sikerült, akkor miért várod el a fidesztől, hogy ők majd hopp megvalósítják az adóból fenntartott KÖZmédiát?

Teljesen egyértelmű, hogy index ugyan az, mint az origó. A 444 ugyan az mint a 888. Stb. Nincs közöttük semmilyen különbség.

Még abban sincs igaza jawsikának, hogy a média szerepe a hatalom kritikája. Olvastál te indexet a liberálisok 8 éve alatt? Hol volt ott kritika? Csak a kritikátlan seggnyalás ment (pontosan ugyan úgy, mint most az origón). De tudom, hogy nincs memóriád, ezért csak induljunk ki a mából: Karácsonynak bizony van hatalma. Hol a hatalom kritikája az indexen vagy a 444-en? Hol olvashatsz Karácsony egyetlen hibájáról? Te tényleg elhiszed, hogy Karácsony egy TÖKÉLETES politikus, aki SOHA nem hibázik? Cserébe viszont bármit tesz az eredendőpen JÓ? Mert az indexről és a 444-ről ez jön le.
1953 levél
Válasz 20.05.21. 09:39 #41447
jawsika
Igen, megvan. Értem pontosan a problémát. Igen, persze baj, hogy van ilyen, de úgy érzem szándékosan értetlenkedsz. Megértettem mindent elsőre is. Igen, gond hogy van ilyen, igen szörnyen nívótlan, egyoldalú és káros. Én csak azt mondtam, hogy a 444 például ugyanez inverzben. Ugyanúgy kritika nélkül tol mindent a másik oldalról. Persze nem ennyire egyértelműen, de ez a helyzetéből és a bizonytalanabb hátteréből fakad. De full ugyanaz megy fordítva. A hvg, a 24.hu dettó, a kormány mindenkori szidását tartják szem előtt. Persze, ez bejön az ellenzéki szavazóknak, meg igen, a média szerepe a hatalom ellenőrzése kellene, hogy legyen, de hát látjuk, hogy itt mgiscsak ugyanaz meg a másik oldalról. Illetve tehetségesebb írókkal, mert ilyen Kovács Andrások meg Bordács Bálintok azért nem férnek oda. Szerencsére. Szóval értem a gondot, de azt hiszem, hogy nem a kormány áll szemben a függetlenekkel, hanem a kormány a baloldallal. Az indexről meg annyit, hogy mióta megvették őket, látványosan megenyhültek. Ami tök érthető, csak ne nevezzük függetlennek ettől. A tarhálás is természetszerű, nincsenek olyan forrásaik, mint a kormány, de az a média is jobbára szutyokszar. Szerintem.

Oroszországban? Nincs. De nézd, szerintem az USA-ban sincs, Az UK-ban sincs, meg hát nagyjából sehol sincs. Legalábbis a megálmodott demokrácia. De ennek két fő oka van. Egyrészt az emberek nagyon nagy része buta, és megvezethető, vagy megvehető, másrészt a politikusok elárulták régen az eszméket, és csak a pillanatnyi haszonra koncentrálnak.
Ez nem demokrácia, ahol megveszik a szavazatodat krumplival meg utalvánnyal... Egyébként meg pont a fentiek miatt gondolom, hogy az általános választójogot meg kellene vonni és durván megszűkíteni. Ez így rosszabb mindennél, szerintem egy diktatúránál is. Formailag ez demokrácia, persze, de a demokrácia sajátja, hogy amíg ekkora kormánytöbbség van, bármit megtehetnek. Te rajtam egy platóni ideát kérsz kábé számon. Szabadság és demorkácia...

Vsszatérve a ruszkikra. Azt gondolom, hogy az orosz embernek ez bizony nem is kell. Ja, vannak ilyen Navalnij félék, de a többségnek ez nem kell. Egy erős vezetőt akarnak aki utat mutat és biztonságot ad (ismerős?). Ez egy keleti típusú berendezkedés. De nem is szabad ezt számon kérni rajtuk. Más kultúra. Az arab világban is mi lett a nagy demokráciásdiból... Ezek a mi értékeink, nem az övék. Nem is kell nekik. A demokráciához itt meg nincs meg a kultúra, az emberek nem is hittek benne eleve, meg rég kiábrándultak. Ha megkérdezel embereket, bemondják, hogy 1990 óta Fidesz szavazó vagyok, vagy én mindig a Jobbikra szavaztam, ismered ezeket. Ilyen a demokrácia? Ez tudod mi? Focicsapat-szurkolói hozzáállás. Nincsenek értékeink, csak színeink. És mindegy, hogy a csapat hogy szerepel, nem cserélünk. Mi ma a Fidesz a 2000-es Fideszhez képest? De nem számít, mert az embereket arcok, meg csaták érdeklik, a többi le van szarva.

Gerit meg hagyjuk. Madj elválik. Nem a szimpátiám a lényeg.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1107 levél
Válasz 20.05.19. 16:15 #41446
iX
Bakker, nem a kormánymédia szóval van baj. Önmagával azzal, hogy kormánymédia van.
Adóból finanszírozott propaganda, összelopott médiával. Megvan az, hogy KESMA? A vezérnek ingyen "felajánlott" médiatermékek gyűjtője?

Mind az államtól függ. A piacon nem boldogulna.

Ezt párhuzamban hozni egy indexszel, 444-gyel, hvg-vel - amik a piacról (hirdetésből, tarhálásból) élnek?

Ha így sem megy át, akkor kb. mindegy.

Visszatérve a diktatúrázásra: szerinted Oroszországban szabadság és demokrácia van?

Érzésekkel nem tudok vitatkozni. Ha nem szimpatikus Karácsony, a te dolgod.
Visszautalva a kormánymédiára, alkalmatlan
1953 levél
Válasz 20.05.18. 17:26 #41445
jawsika
Az olyan 2-3 kommentváltásnyira volt. Időben megfogtuk.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
7855 levél
Válasz 20.05.18. 13:16 #41444
Lovi Tommy
amíg el nem kezdjük emiatt bebörtönözni meg szétlőni egymást
52609 levél
Válasz 20.05.18. 12:23 #41443
Barthezz
Autós témához: Én most épp a COVID miatt vettem autót magamnak. Más szempontból is már időszerű volt (cipekedéseket végre kiválthatom vele, eddig sem szabadott volna nagyobb súlyokat cipelnem egy ízületi betegség miatt, amit már írtam másik topicban, de a munkámhoz is fogom tudni használni vidéki utakra, random céges autót nem szívesen vezetek és felelek érte, hétvégén a fővárosi nyüzsi strandok helyett le tudok ugrani vidéki strandokra is, nyaralássokkor is jól jön, stb.). Bár hétköznap munkába kénytelen leszek továbbra is BKV-vel járni (a reggeli dugók miatt eleve több vagy legalábbis azonos idő lenne autóval a bejárás, mint tömegközlekedéssel, a belvárosban dolgozom, így parkolóhely nincs, azt kereshetném fél óráig, továbbá a gatyámat is elfizetném parkolásra, amit nyilván a munkáltatóm nem finanszírozna), minden egyéb esetben viszont ki tudom vele váltani a tömegközlekedést, pl. vidéki hazautazások esetén, valamint egész hétvégén Budapesten belül is és már ezzel csökkentem az esélyét, hogy elkapjam a vírust. Most pedig minden ilyen lehetőséget, amivel védem magam és a környezetem, meg kell ragadni. De még vírusmentes időkben is sokszor gusztustalan, igénytelen és tapló emberekkel kell együtt BKV-zni, szóval emiatt a COVID utáni időkben is kevesebb stresszforrás lesz emiatt.
1012 levél
Válasz 20.05.18. 11:09 #41442
Ricsi1976
Ja! Én nem BP-ről beszélek, ott tényleg gáz kocsival Megyeszékhely, itt aranyat ér a kocsi.
28406 levél
Válasz 20.05.18. 11:09 #41441
LordMatteo
Én továbbra sem látom, hogy miért elvárás a jogosítvány. 27 évesen én teljesen jól elvagyok tömegközlekedéssel és gyalog, ha városba kell mennem (faluban lakok). Persze, vannak élethelyzetek, amikor kell az autó, szüleimnek van, én a jogsim megszerzése (két és fél éve) óta talán 15 km-t ha vezettem.

Ettől még tudok autós fejjel gondolkozni, megértem és látom a problémákat, amit egy autó okoz és vele jár. Még újságíróként anno az első címlapsztorim pl. parkolási problémákról szólt, és rendszeresen utánkövettem a témát, ahogy a győri parkolási övezetek újraszervezését, vagy a parkolóházak építését is, pedig akkor még jogsim se volt. Most ez vagy az én inkompetenciámat mutatja (illetve mindenki másét is, akiken átmentek ezek, meg az X olvasóét is, mert tartalmi kifogás nem érkezett, legalábbis hozzám), vagy azt, hogy nem kell jogsi ahhoz, hogy ilyen fejjel gondolkozzak.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
1953 levél
Válasz 20.05.18. 11:02 #41440
jawsika
Arra tudtunk jutni, hogy tök mások vagyunk. És ez így szuper.

De ez már nem politika.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
5216 levél
Válasz 20.05.18. 10:20 #41439
Gump
17 éve költöztem Pestre. 2 évtől eltekintve végig sétatávon belül volt/van melóhely a lakásomtól (első x évben albérlettől), ez most 3km. Gyalog bő fél óra, tömegközlekedéssel ~20 perc, rollerrel 15, kocsival nem tudom mennyi lenne, de amikor bejárok kétlem, hogy nyerne. Hogy annyit mozogjak csak, hogy kocsiig le (nem tudom hol parkolnék) és kocsiból ki (melóhelynél sem tudnék) nem tetszene. Persze lehet/kell ettől függetlenül is mozogni, de más kérdés. Melóhoz biztosan nem kell, nem tudnám kihasználni. Meg úgy általában sem. Pesten belül semmire. Van évi ~10 alkalom, amikor tényleg jó lenne, de azt is megoldom máshogy, és ahogy többen írták az utazást kihasználom olvasásra, vagy pihenésre, amikor nagyobb távot kell megtenni.
Azt megelőzően meg nem volt kocsija szüleimnek, 16-17 évesen nem is volt kilátás, hogy mikor ülök volán mögé, úgyhogy nem csináltam meg a jogsit. Bátyám igen, x évig nem is vezetett, aztán melóhoz jól jött neki, még nálunk otthon lakva vett egy swiftet ezer éve. Mások a prioritások. Nem is tudna létezni kocsi nélkül, ahol laknak tényleg kurva nehéz is lenne. Nekem itt Pesten a mindennapokban teljesen fölösleges.
Pont most kurva covid időszakban valóban jól jöhetne, mert ~3 óra tömegközlekedés után akkor sem szívesen mennék be 65+-os szüleimhez ha induláskor tuti lenne, hogy nem vagyok hordozó/beteg, úgyhogy az első találkozás miatt van még bennem para, hogy hogyan is lesz.
7855 levél
Válasz 20.05.18. 10:13 #41438
Lovi Tommy
sry a hsz nagy része néha eltűnik mobilon mikor elküldöm...
szóval: de így is tudok akkor s oda menni ahova akarok csak idő menedzsment kérdése, illetve nem azon a + fél órán múlik hogy megyek-e valahova. brw én pesten mindig is sokszor sétáltam pl akár 1,5 órát ha jó idő volt, mert úgy szerveztem hogy beleférjen. londonban meg pl legnagyobb időpazarlás autózni (mondjuk a busz is, de szerencsére metró sok van, fe ott is sokat sétáltam, glasgowban is ugyanez). gyaloglás és bicikli volt mindig is a kedvenc közlekedésem, ha ezt megtehettem.
lehet azért nincs igényem autóra, mert szeretem a puritán életmódot, s nem is szeretem az elkényelmesedett életmódot.
de kinda értem jawsikát, más világ vagyunk, más igényekkel.
7855 levél
Válasz 20.05.18. 10:12 #41437
Lovi Tommy
2447 levél
Válasz 20.05.18. 07:31 #41436
Shadowguard
Erről van szó Sőt, itt vidéken még a buszhoz menet is lehet olvasni. És ha könyvet látnak nálad kisebb az esélye annak, hogy bárki hozzád szól
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
16923 levél
Válasz 20.05.18. 07:14 #41435
david139
A mindennapi pesti közlekedésre gyakran nem teljesül, hogy kocsival gyorsabb (arra amerre én járok biztos nem). Illetve a vezetés kidobott idő, tömegközlekedés közben pedig lehet olvasni.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
1012 levél
Válasz 20.05.18. 06:56 #41434
Ricsi1976
+1 év Veled értek egyet. Idő ami a legnagyobb kincs, kocsival ezt kell a legjobban becsülni.
2447 levél
Válasz 20.05.18. 06:42 #41433
Shadowguard
Itt vidéken azért másabb
Kicsit kedvez nekem a menetrend is, ha kocsival járnék akkor spórolnék maximum negyed órát a munkába járással, vagy ha szigorúan nézem reggel 20 perccel tovább aludnék (ez se feltétlen igaz, mindig ugyanakkor kelek). Egyébként összesen egy megálló a helyközin, szomszéd település, 9 perc az út. Kocsival legyen nyolc, de nem kényelmes

ne tudjak mozogni akkor és oda, ahova és amikor akarok...

De miért akar valaki mozogni bárhová is? Na jó, viccet félretéve... Már csak azért sem érted/értheted az én álláspontom (többiek nevében nem nyilatkozhatok), mert egy súlyosan introvertált emberrel beszélsz Csupa olyan dolgot emlegetsz itt (utazgatás, haveri összejövetel) amiket én lehetőség szerint kerülök
Egyébként azért egyszer-kétszer voltam úgy, hogy azt mondtam milyen jó lenne, ha lenne jogsim, mert akkor meg tudnám nézni Egerben a késő esti filmet... Na lehet tippelni, hogy azóta hányszor volt rá szükség. Pedig voltam moziban azóta... busszal
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
1953 levél
Válasz 20.05.18. 00:26 #41432
jawsika
Oké, meggyőztetek.

Nem srácok, komolyan, ezzel nem jutunk beljebb. Mint a Star Wars, vagy LotR kérdés. De mindegy is, azt nem fogom mondnai, hogy hát igen, tök jogos, így van, fölösleges úri muri, mert az a meggyőződésem, hogy nincs így. B@romira alapvető dolog. Én pl. 13 éve vezetek, az elmúlt 4 évben melóhoz is kell, de egyébként is autóval intézem, amit lehet. Emlékszem, mikor egyetemre busszal, meg vonattal jártam, illetve melóba is sokáig, míg vidéken dolgoztam. Én is így éreztem, minek autó, szuper ez. Ja... baromira nem az. De csak utólag látja az ember. Közben gondolkodtam, sSzemélyes ismeretségi körömben nem is tudok olyat, aki megengedhetné magának, hogy nem vezet. Illetve pár ilyen belakott háziasszony, akinek a férje intéz mindent. Nem csak a munkára gondolok, ismerősi, baráti körre is. Nem azért, mert highclass arisztokraták, hanem mert annyira evidens dolog ez. Nem is értem. Nagyon beszűkült életet kellene élnem autó nélkül. Minden nap legalább fél, de inkább egy óra pluszban melóba történő utazással, nagybevásárlások, haveri összejövetelek, költözéseim, anyámékhoz járás, országban utazgatás, kiugrás külföldre, most ez olyan fura, mintha azt magyaráznám, hogy miért jobb gurítani, ami gömbölyű és vinni, ami szögletes.

Bevallom, nekem nagyon fura, hogy felnőttként hogyan boldogultok így. Illetve lehet olyan életberendezkedés (fura szó, nem tudtam jobbat), vagy lakóhely, ahol az ember elvan kocsi nélkül. De hogy ne tudjak mozogni akkor és oda, ahova és amikor akarok... És nem anyagi szempontból, hanem... milyenből is? De mondom, mindegy is.

Elfogadom, meg david nem leereszkedésből, hogy nektek nem kell. Jólvan, nem kell. De attól még azt nem fogom elfogadni, hogy nem egy alapvetés elvárni, pláne egy főpolgitól. Mert azért nyilván értjük, hogy nem a MINDEN fajta gyakorlati tudással egyenértékű az, hogy mondjuk 5-ből 4 ember meglép egy ilyet, és a maradék 1-ből meg a jórésze anyagi megfontolásból nem teszi. Ami egy megint másik kérdés, és nyilván nem összekeverendő ezzel.

Inkább lefekszek.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1953 levél
Válasz 20.05.18. 00:26 #41431
jawsika
Oké, meggyőztetek.

Nem srácok, komolyan, ezzel nem jutunk beljebb. Mint a Star Wars, vagy LotR kérdés. De mindegy is, azt nem fogom mondnai, hogy hát igen, tök jogos, így van, fölösleges úri muri, mert az a meggyőződésem, hogy nincs így. B@romira alapvető dolog. Én pl. 13 éve vezetek, az elmúlt 4 évben melóhoz is kell, de egyébként is autóval intézem, amit lehet. Emlékszem, mikor egyetemre busszal, meg vonattal jártam, illetve melóba is sokáig, míg vidéken dolgoztam. Én is így éreztem, minek autó, szuper ez. Ja... baromira nem az. De csak utólag látja az ember. Közben gondolkodtam, sSzemélyes ismeretségi körömben nem is tudok olyat, aki megengedhetné magának, hogy nem vezet. Illetve pár ilyen belakott háziasszony, akinek a férje intéz mindent. Nem csak a munkára gondolok, ismerősi, baráti körre is. Nem azért, mert highclass arisztokraták, hanem mert annyira evidens dolog ez. Nem is értem. Nagyon beszűkült életet kellene élnem autó nélkül. Minden nap legalább fél, de inkább egy óra pluszban melóba történő utazással, nagybevásárlások, haveri összejövetelek, költözéseim, anyámékhoz járás, országban utazgatás, kiugrás külföldre, most ez olyan fura, mintha azt magyaráznám, hogy miért jobb gurítani, ami gömbölyű és vinni, ami szögletes.

Bevallom, nekem nagyon fura, hogy felnőttként hogyan boldogultok így. Illetve lehet olyan életberendezkedés (fura szó, nem tudtam jobbat), vagy lakóhely, ahol az ember elvan kocsi nélkül. De hogy ne tudjak mozogni akkor és oda, ahova és amikor akarok... És nem anyagi szempontból, hanem... milyenből is? De mondom, mindegy is.

Elfogadom, meg david nem leereszkedésből, hogy nektek nem kell. Jólvan, nem kell. De attól még azt nem fogom elfogadni, hogy nem egy alapvetés elvárni, pláne egy főpolgitól. Mert azért nyilván értjük, hogy nem a MINDEN fajta gyakorlati tudással egyenértékű az, hogy mondjuk 5-ből 4 ember meglép egy ilyet, és a maradék 1-ből meg a jórésze anyagi megfontolásból nem teszi. Ami egy megint másik kérdés, és nyilván nem összekeverendő ezzel.

Inkább lefekszek.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
7855 levél
Válasz 20.05.17. 21:35 #41430
Lovi Tommy
nézőpont kérdése, kinek mi a nyaralás - én pl 150-200 km-es túrákat nyomok ilyenkor le, aminek a végén jól esik 2-3 órát csak ülni a vonaton, s nézni a tájat, amin végigmentem.
Cipekedés - whatever, 7-8kg-s hátozsák teljesen ok - lásd túrákon 13-4kilót cipelek néha majdnem 10 napig is.
Utazás, munka - watevör, sosem hiányoltam itt sem az autót.
Mindebből pedig számomra következik, hogy nekem felesleges egy jogsi amit évente jó, ha egyszer használnék. Az autó amúgy is az elkényelmesedés szimbóluma a szememben, legalábbis ahogyan az emberek nagy része használja.
De nyilván máshogy élünk, más a prioritás, a felfogás, stb.
Ja, s ha már ennyire paráznék mindentől, hogy kell a jogsi mert bármi történhet - akkor ennyi erővel MINDEN fajta gyakorlati tudást megtanulhatnék kb, mert mi van, ha pl kiszakadt a cső a falból szombat hajnali kettőkor, ömlik a víz s nincs idő várni a szerelőre...milyen jó is lenne ha anno vízvezetékszerelést is tanultam volna!
2447 levél
Válasz 20.05.17. 19:40 #41429
Shadowguard
Azért már kicsit túlzás mennyire rá vagy pörögve a jogsira No offense, csak kicsit fura, hogy ez tényleg ennyire létfontosságú lenne szerinted.
Tavaly februárig nekem se volt jogosítványom és ha exem miatt nem alakul úgy akkor még most sem lenne. De azóta sem érzem azt, hogy most aztán mennyire megváltozott az életem. Munkába ugyanúgy busszal járok, mert nekem kényelmesebb. Kocsival csak mutatóban, hogy kicsit megmozgassam. És soha nem éreztem azt, hogy "Bezzeg ha lenne jogosítványom", mint ahogy most sem érzek olyat, hogy "Ezt jogsi nélkül nem tudnám megoldani".
Autós gondolkodáshoz meg: ha valamit intéznem kell akkor első gondolatom a "Hogy tudom megoldani, hogy ne?", a második pedig "Hol a buszmenetrend?". Az autó a lista legvégén kullog
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
16923 levél
Válasz 20.05.17. 19:34 #41428
david139
Very generous.
Értem amúgy, mit mondasz, de ami szerinted az élethez elengedhetetlen kényelmi szolgáltatás, az szerintem fenntarthatatlan önpusztító luxus.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
1953 levél
Válasz 20.05.17. 18:37 #41427
jawsika
Jó, mindegy. Ezen kár összeveszni. Írtam is, hogy szándékosan sarkítok. De tényleg lényegtelen, nem fogjuk meggyőzni egymást.

Igazatok van, ha így vége lesz.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
16923 levél
Válasz 20.05.17. 18:31 #41426
david139
Ha az anyja elcsúszik a kádban, akkor mentőt hív.
Szerintem teljesen abszurd amiket itt leírsz, és ezt most Karácsonytól függetlenül mondom. Nekem van jogsim, pénzem is lenne autóra, és teljes értékű életet élek úgy, hogy az elmúlt 8 évben kb 20 km-t ha vezettem.
Az, hogy a jogsi megszerzése szinte semmi, viszont szükséges az “autós gondolkodáshoz”, szerintem kicsit ellentmondás. Plusz ha az autósok gondolkoznának akkor nem ülnének 1 órát a dugóban fél óra tömegközlekedés helyett, de ez már a szubjektív véleményem.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
1953 levél
Válasz 20.05.17. 17:12 #41425
jawsika
Nem tudom mit mondjak, én úgy gondolom, hogy az. Most az, hogy jelenleg vannak már ilyen szolgáltatások, az szép és jó. Tömegközlekedés is rendkívül hasznos, persze, de azért ne csináljunk úgy, mintha az éjszakai vonatra várni ugyanolyan lenne, mint beülni a kocsidba és hazamenni. Utazáshoz, munkához, cipekedéshez, nyaralás alatti közlekedéshez egy teljesen másik szint az, hogy kocsival intézed a dolgaid.

Itt nem arról van szó, hogy valaki nem jár kocsival ezért, vagy azért, hanem hogy jogsija sincs. Ami, egy (nem tudom ma mennyibe, de kábé) 250-300 ezerbe kerülő alapvetés az élethez, amihez 8 osztály kell. Teljes életet persze lehet élni jogsi nélkül, meg menstruáció alatt, meg kerekesszékben, meg süketen is, de na... Szándékosan sarkítok, de értsük már, hogy ez eléggé egy minimumkompetencia, pláne egy városvezetőtől, hogy legalább gondolkodni tudjon autós fejjel.

Edit: Nehéz ez... nem tudom, olyan ez, hogy ha felhívja az anyja hajnali fél kettőkor, hogy elcsúszott a kádban, és be kéne vinni a kórházba, akkor mi lesz? Odateker és maga elé ülteti?
Nem... nem lehet teljes értékű életet élni. Ez nem magánrepülő... alapvető közlekedési ismeretek elsajátítása. Plusz bepattanhatna egy lelakott Ladába is, esetenként. Egyszerűen annyira minimális a küszöb egy jogsihoz, hogy a nem megléte kábé gyanús. Mintha valaki előadná, hogy olasz tolmács, de nem tudja, hogy mondják, hogy macska. Hát... oké, lehet attól még tudja a tömítőgyűrűt, meg a keresztszalag-szakadást is, de, hát... az ember bizalma elveszik na.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
7855 levél
Válasz 20.05.17. 15:20 #41424
Lovi Tommy
egyáltalán nem alap dolog szerintem, és teljes értékű életet lehet élni jogsi s autó nélkül is - ha annyira kell időről-időre, ott a blabla car, tömegközlekedés, stb...
1953 levél
Válasz 20.05.17. 13:52 #41423
jawsika
Mitől? Nem tudom, nehéz megfogalmazni. Úgy gondolom, hogy annyira minimális a küszöb és az élethez annyira elengedhetetlen alapismeret, hogy szóba se kellene kerülnie.

Olvastam a programot. Nem tagadtam el, hogy van. Az, hogy milyen, mennyi konkrétummal és milyen megvalósulással, az ugye másik kérdés. Azt majd ráérünk megbeszélni 4 és fél év múlva. De hát...

Azt hiszem a propaganda célbaérése alatt mindketten a másikat értjük. Mindegy, ez felesleges. Nyilván fideszes leszek neked attól, hogy szerintem ez a faszi annyira való városvezetőnek, mint kamionsofőrnek. Kábé. "Anyám, én értelmiségi vagyok." Imádom.

Nem, nem vagyok fideszes, aljas szemetek, akik kihasználják, hogy ez az ország ilyen egyszerű emberek lakhelye. A médiával és a helyi vezetőkkel megnyerhetnek bármit. De ez nem alternatíva, ez egy szánalmas balek.

Figyelj, nem mutatsz ám ezekkel újat, elhiszem, hogy voltak túlkapások, mert gondolom már elunták a dolgot, meg hát csak közmédiás kutyák... De! Nézzük meg a Hadházyt, ahogy mászik fel a korláton, nézzük meg Ágit, aki nekifut az ajtónak és elalél, nézzük meg Varjut, aki élőzik, miközben épp majdnem "megölik", nézzük meg őket, ahogy lefekszenek, a "kurva erős kép" kedvéért. Hiteltelen. Talán a Herbál Reality volt akkor egy videó, hogy ezekből látszik, hogy a fidesz fizeti őket.

Értem én, hogy a kormánymédia kifejezés problémás, de ember... a 444, meg az index által használt "független" kifejezés nem problémás? Haver, legalább annyi van a jobboldalban, hogy magát nem hazudja másnak, mint ami. Igen, a köztévé tragédia, igen az origo botrány, igen, ez mind igaz. De ha nem használjuk a szót, hogy kormánymédia, akkor mi változik?

A 444 annyira független, mint az origo. Kábé. Ugyanaz minden, csak a mágnes másik pólusa. Az indexre meg kár hivatkozni, gyakorlatilag kormánykézben van, csak még nem állították át, mert tudják, hogy annyit érnének el vele, hogy minden klikk áttódulna a 444-re meg a 24.hura. De még sor kerülhet rá.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
28406 levél
Válasz 20.05.16. 16:43 #41422
LordMatteo
A saját használatra, bagatellért (és barterben) kapott, közpénzből is felépített uszoda a versenyen nem számít, csak az edzésben, ez igaz, ilyen szempontból maga a verseny fair - az odáig vezető út nem.

Mondom ezt úgy, hogy oda és vissza vagyok Katinkától, egyszer személyesen is volt alkalmam találkozni vele (nyilván ha őt kérdezed meg erről, nem fog emlékezni ), de azért ne sarkítsunk már - tudom, az eredeti példát sem Te hoztad.

Az úszásban más a téma, ott lehet látni a végét, Katinka vissza fog vonulni, vannak versenyszámok, amiket könnyen ki lehet sakkozni, hogy nem indul, vagy nem döntőig megy el bennük, ott van esély másoknak is. Itthon erőpolitika van továbbra is - mindenhol, mindenben, mindig a lehető legnagyobb mértékben a fidesznek KELL nyernie.

Szerintem 2010 után ezek arra készültek, hogy megint egy ciklusuk van, azalatt kell harácsolni és learatni mindent. Aztán a következő kétharmad ugyanúgy meglepte őket, és megint arra készültek, hogy na jó, ezután vége, most még kicsit tudunk gazdagodni. És megint kétharmad...jó, akkor folytassuk, most már tényleg vége lesz, de most még van erős másfél-két évünk, nyomjuk meg. Ezért rohannak ennyire ezekkel az intézkedésekkel.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
1107 levél
Válasz 20.05.16. 14:54 #41421
iX
Nem, Katinka fair versenyben nyer, ez nagyon nagy különbség.
__

Az állatja, ez is bringázik!
Mitől alapelvárás, hogy jogsija legyen valakinek? Nem taxit kell vezetnie, hanem várost.

Kb. 2 mp kereséssel előszedhető a programja is. Sajnos ott néz rád borítón és szemüveges (meg nincs rajta sapka)!
Ez a propaganda hatása. Az alkalmatlanság sulykolása. Hopp, célba is ért. Azért ez a faszi csak kialkudott 50 Mrd-ot egészségügyre, cserébe a tetves atlétikai stadionért. Ezt a nagytudása és narancssárga városvezető elődje képtelen volt elintézni, sok máshoz hasonlóan. Nem véletlen van a koronahelyzet alatt rajta a célkereszt végig.

A fetrengő képviselőhöz videó. Ugye milyen más a fekvése"?
Ebből látszik, nem csak a fideszes törzsközönséghez érnak célba az üzenetek.

Milyen már az, hogy "kormánymédia"? Érzed a szóban rejlő problémát?!
Persze szó szoros értelmében diktatúra nem lesz, az csak Afrikában meg Közép-Ázsiában elképzelhető Korea mellett.
Ha neked ez nem probléma, azzal van a gond.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.