Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Politika - az egyetlen ilyen célú topic a Dome-on

1456 levél
Válasz 22.01.20. 19:22 #42632
SMBX-fan
Ilyeneket jó olvasni mondjuk mert bár tényleg van olyan ember aki söpredék, lusta, stb. de egy jelentős hányad, valószínűleg egy minősített többség, tényleg egyszerűen cserben van hagyva. Értem én hogy valamilyen módon pl. az egészséges lakosságot ösztönözni kell arra hogy szerezzenek egy mesterdiplomát és utána a szellemi tevékenységükkel gyarapítsák a gazdaságot és a csalók is egy potenciális veszélyforrásnak felelnek meg, de ezt komolyabb ellenőrzéssel lehetne igazából kiküszöbölni, nem egy fűnyíróelves forrásmegvonással. (mert a 3 hónapos álláskeresési, az agyonszigorított leszázalékolás, az ápolási díj nevetséges mértéke és mediánbér alatt pl. magáneü-re nincs pénz, ezért is lenne szükség egy szolidárisabb adórendszerre és kevésbé pocsékló költségvetésre, de a medián és átlag közötti sávban sem hinném hogy hú de rózsás a helyzet, ha meg van fejelve egy 5-7. kerületi vagy akár csak 8. vagy 14. kerületi albérlettel.

És a szolidáris gazdasági struktúra hiánya előbb-utóbb rengeteg átlagbér körül keresőnél is visszaköszön egy hátrány formájában: a rosszabb alkupozíciók (nem fizetés ügyében, hanem teszemazt [fantom]túlórák elkerülése, Home Office kilobbizása, stb.), a szegényebbek egészségének gyorsabb tönkremenetele valamilyen formában tönkrevágja a nyugdíjrendszert is, ezeknek az embereknek a gyerekei sokkal nehezebben önállósodnak. És ezért tartom a Fidesz egyik legnagyobb bűnének azt, hogy az oktatási-kulturális, a munkaügyi-szociális és az egészségügyi minisztériumot egyetlen alulfinanszírozott konglomerátummá gyúrta össze, mivel ez a 3 minisztérium az, ami egyáltalán értelmet ad a belügynek, külügynek és igazságügynek. Szándékosan szar (kivéreztett és egyháziasított) oktatás + sunyiban privatizált EÜ + borzalmas munkajogok ==> hosszú távú problémák. Mert alulképzett emberekkel nem lehet még egy fiatalodó társadalom nyugdíjrendszerét sem fenntartani, a rossz egészségügy konkrétan kivonja a középkorú lakosság 1/4-ét a termelésből, pedig pont az 50 körüliek azok akiknek elvileg még relatíve jó állapotban kéne lennie, rengeteg munkatapasztalattal kombinálva. Amíg az ország ezen a három területen spórol és az adórendszert is az oroszoktól + dél-afrikaiktól veszi, nem a svédektől vagy portugáloktól, addig itt nem lesz fejlődés.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
2111 levél
Válasz 22.01.20. 18:49 #42631
Aribeth
"Ha 25%-kal szegényebb lennék vagy érzékelhetően nehezebben menne a tanulás, felőletek kb. itt pusztulhatnék 28 évesen gyomorfekéllyel."

Hogy érdemben hozzászóljak:
Tudod, sokszor gondolkodok ezeken - hogy mennyire a genetikán, jó gyerekkori étkezésen, tanulási mintákon és nyugalomtól függ, hogy milyen szellemi képességekkel és utána milyen lehetőségekkel indul neki valaki az életnek. Nekem szerencsés a hátterem ilyen szempontból, és olyan szellemi szakmában dolgozok, ami egy ne adj' Isten lebénulás után is simán végezhetnék, de egy esetleges agyvérzés esetén lehet, hogy vége lenne a dalnak.
Mindkét szülőm olyan helyeken dolgozott 10-15 évig vezető pozícióban, ahol megváltozott munkaképességűeket foglalkoztattak, fizikailag lerokkantakat, siketeket, szellemi fogyatékosakat, kőkemény depresszióval, személyiségzavarokkal leszázalékoltakat. Nem tudtak sokat fizetni ezek az önkormi cégek, de biztos helyek voltak, és rengeteg közösségu programot is szerveztek. A fél kamaszkorom ezeken a helyeken töltöttem. Dolgoztak az ezekhez hasonló munkahelyeken olyanok is, akik a betegségeik előtt sokdiplomások voltak.
Mindketten nyugdíjba mentek még a fideszkorszak előtt, és 2010 után nagyon le lettek építve/át lettek alakítva az ilyen cégek.

Nem is tudom már, mi szívja fel jelenleg ezeket az embereket, a borzadály takarítós kamucégeken túl. És figyelemmel arra, hogy a saját ismeretségi körömben is milyen sokan küzdenek mentális problémákkal (többnyire szorongással, de akad borderline is), hogy az aspergeres és autista gyerekek szülei mennyire magukra voltak hagyva, és hogy az általam ismert általános iskolákban is milyen szar mentális állapotban vannak már most a kölkök, én biztos vagyok abban, hogy megfelelő intézményrendszer és szociális háló nélkül iszonyat sok lecsúszott élet fog még kitermelődni a következő évtizedekben.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1206 levél
Válasz 22.01.20. 16:54 #42630
dzsud
Ez esetben elnézésed kérem a rosszindulatú feltételezésért.
1456 levél
Válasz 22.01.20. 16:03 #42629
SMBX-fan
Legit nem másoltam, megszokásból írtam subredditet, most vettem csak észre.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
1206 levél
Válasz 22.01.20. 15:39 #42628
dzsud
Ez legkésőbb a subredditnél nyilvánvaló volt.

@Raistlin: ugyanez...nem szokásom ilyet (nem is vagyok büszke rá), de egyszerűen már el sem olvasom, amiket ír. Közöny, nihil.
4250 levél
Válasz 22.01.20. 15:17 #42627
Raistlin666
A legcsodásabb hogy az ilyen önjelölt szuperszónokok háta mögött szoktak csak igazán burjánzani a legkárosabb elemek, hogy miután az első sortűz lekaszálja a golyófogó "kommuidealistát" végül átvehessék a hatalmat!

De tényleg amúgy eddig nem sok esetben éreztem, hogy ignore-ra tennék embereket de ez már se nem vicces se nem érdekes csak szimplán fölösleges karakterhalmozás amit magának leművel!
"Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!"
21438 levél
Válasz 22.01.20. 14:34 #42626
Pyrogate
Most ezt valahonnan másoltad ugye?
Amúgy is az az érzésem, hogy magaddal "beszélsz" folyamatosan, nem hallgatsz meg senkit és le is szarod, amit írunk. Így egy idő után elég unalmas a diskurzus, minek reagáljon az ember, ha úgyis mindegy.
Szenvedély nélkül a foci halott.
1456 levél
Válasz 22.01.20. 14:00 #42625
SMBX-fan
Szeretnék egy olyan bőkezű és egyenlősítően újraelosztó gazdaság- és szociálpolitikával rendelkező országot ahol nyugodt szívvel lehetne leszarni a közéletet.

De ált. videojátékokkal játszom és podcast formájában követem a politikát.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
3051 levél
Válasz 22.01.20. 13:51 #42624
Aryx
Durva. Én azt vallom, fontos az egészség, és a jó közérzet. Biztos nem szeretnél valamit hobbit keresni?
„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”
1456 levél
Válasz 22.01.20. 12:25 #42623
SMBX-fan
Ha ennyire féltek akkor ne tessék önfeledten a Rózsadombról és Nagyerdőből az USA, Anglia, Dél-Korea, Tajvan és satöbbi országokat tartani ideálisnak, hanem mutassatok jó példát és hozzátok ide a skandináv modellt. Amíg a felső középosztály arrogánsan kihúzza magát amint meghallja a progresszív közteherviselés, a bőkezű szociálpolitika és az államilag teljes mértékben biztosított oktatás+egészségügyet, addig ne várjatok elégedettséget. Ha 25%-kal szegényebb lennék vagy érzékelhetően nehezebben menne a tanulás, felőletek kb. itt pusztulhatnék 28 évesen gyomorfekéllyel. Nem ez a szándékotok, de a gazdasághoz való hozzáállás, az egyéni felelősség piedesztára emelése és az észak-balkáni adórendszerhez való ragaszkodás miatt tart itt az ország ahol. Mert többek között a fél Dome 12 éve a Fideszre szavazott és lehet hogy az MSZP (sőt, biztos) megérdemelte azt hogy kétharmaddal kikapjon, de az ország nem érdemelte meg a turbóra kapcsolt közvagyon-kiszervezést.

Röviden: tessék megadni a szociáldemokráciát és akkor nem kell félni attól hogy az emberek valami radikálisabbra vágynának. Nem véletlen az, hogy pont az 5 északi országban alig létezik az, ami általatok szélsőbalnak van vélve. Azért, mert ott az embereknek elég jó a létbiztonsága ahhoz, hogy ne legyen kb. senkinek se elemi frusztrációja a nagytőkével szemben. A norvégoknál most mondjuk felfutóban van egy kommunista párt, de a legfőbb ellenségük a helyi olajlobbi. Az sem véletlen hogy a portugáloknál Salazar halála óta rendkívül erős az igény a szociálpolitikára és az ország 3/4-e hallani sem akar annak leépítéséről.

Ha nem vonja össze a Fidesz az egészségügyi, az oktatási-kulturális és a munkaügyi-szociális minisztériumot abba a konglomerátumba amit az EMMI-nek hívnak, illetve ha nem vezeti be az Európai Unió legszegényellenesebb adórendszerét (8400 ft-os minimum-TB, közmunkás nagyobb százalékot fizet mint egy háromgyerekes középmenedzser, az olcsó hitelekből kb. csak a legfelső 10% kap bármennyit is. És amikor ez a subreddit csak meghallja annak akár a lehetőségét is, hogy az Egységben Magyarországért progresszív adózást akar bevezetni, rögtön elkezd picsogni és azon gondolkodik, hogy csak ezért nem megy el szavazni, vagy a Kutyákra, neadjisten a Mitanyánkra fog majd. Mindenki aki 2010-ben a Fideszre szavazott, valamilyen szinten felelős a mai állapotokért. És ha annyira féltek attól amit gondolok, tessék lefizetni egy szociáldemokráciába való teljes átmenettel és nem kibackelni amint a jómódúaktól némi szolidaritást várna el az állam. Értem én hogy tanultatok (én is egyetemre járok és eléggé hajszálon múlnak a dolgok, már nem azért, és nem a vizsgákra meg a ZH-kra utalok ezzel) de én iknább fizetnék majd 35-45% összadót (mai árfolyammal) másfélmilliós bruttó esetén, mintsem hogy a minimálbéresektől 20% feletti részesedést várnék el egy csupán 3 hónapos álláskeresési járadékért, szándékosan lerohasztott és diszkréten privatizált egészségügyért, amiért a tartós munkanélkülieknek havi 8400 ft-ot még pluszba fizetni kell, hacsak nem tökegyedül élnek. Sőt, igazából nektek is érdeketek lenne egy erősebb állami védőháló, mivel az jobb alkupozícióba vinne titeket a munkáltatóval szemben, mert itt Mo-n ez a munkaerőhiányos hiszti csak egy mítosz a cégektől. Magasabb bruttó úgysem lehet ebből, de annak a lehetősége, hogy egyszerűen nemet mondj egy nagyon szar állásajánlatra vagy a fantomtúlórára, nagyon is szükség van. Sőt, ha javulnának a munkakörülmények, az állami egészségügy sem lenne annyira leterhelve, ergo költséghatékonyabban működne anélkül hogy magánba vagy koporsóba lennének toloncolva az emberek Kóka János jóvoltából.

Szóval, én nem tartom az Összefogást gyógyírnek minden bajra, de ha valaki csak amiatt nem hajlandó voksolni rájuk, mert 946000 ft helyett 912000 ft lesz a nettója azért cserébe, hogy akinek eddig 133000 ft volt a nettója, annak most 163000 ft legyen, az vessen magára. A 2003-2010 közti jövedelmadó-rendszerrel csupán annyi volt a gond, hogy a kelleténél magasabbak voltak a százalékok (18 és 36 helyett nyugodtan lehetett volna 15 és 25) és/vagy nem voltak a sávhatárok inflációhoz kötve. Mert azok a termékek, amelyeket a minimálbéresek vesznek, az elsősorban nem a keresleti oldaltól függ, hanem a kínálatitól, azaz azok megtermelhetőségétől függ a profitábilitás, mert az emberek nem fognak csak úgy hirtelen több kenyeret vagy parizert enni. (nem véletlen az hogy Szlovákiában és Romániában sokkal lassabban nőnek a jóléti különbségek mint itthon vagy Bulgáriában)

Lakás terén meg, a kettő lakás még érthető de három vagy annál több azért már eléggé szürreális és szükségtelen. Meg be kéne szüntetni a CSOK-ot is, példának okáért és hagyni azt, hogy a legkedvezőbb helyeken inkább állami bérlakások legyenek, mintsem aranytojást tojó tyúkként egy szűk magánbefektetői réteg számára. (mert azért egy 6. kerületi 45 négyzetméteres lakás az egy olyan bevételforrás ami konkrétan felér egy passzív mediánbérrel)
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
21438 levél
Válasz 22.01.20. 09:13 #42622
Pyrogate
ha már van két lakásuk, akkor tőkések, burzsoák, tegyék a közösbe a "felesleges" tőkefelhalmozódásukat (lakásukat)
Szenvedély nélkül a foci halott.
2897 levél
Válasz 22.01.20. 08:59 #42621
jawsika
Na, én is így látom. Főleg mert én (ahogy szerintem te is) a tapasztalatok miatt mindig a tücsök-hangya mesére asszociálok, ahol a végén a hangyát jól elvernék és elosztanák közösbe a "harácsolt" dolgait.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
2111 levél
Válasz 22.01.20. 08:31 #42620
Aribeth
Tartok attól, hogy nem a nerközeli milliárdos, ám minimálbérre bejelentett vállalkozón csattanna az ostor, akinek az elhanyagolt kölyke bekokózva 140-nel versenyez a budapesti utakon abban a kocsiban, amit az egyetemi szociális támogatásból tankolt meg (hiszen jogosult rá, mert minimálbéresek a szülők), hanem a büdös prolik nyomnák fel azokat a szomszédaikat, akik egész életükben tanultak, és kőkemény kuporgatással, hitelekből összeraktak két kicsi lakást, horribile dictu még esetleg egy húsz éves autójuk is van.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4250 levél
Válasz 22.01.20. 08:17 #42619
Raistlin666
Gondolom ilyen színvonalon képzeli el:

"Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!… Kereszthalál?"
"Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!"
2897 levél
Válasz 22.01.20. 08:15 #42618
jawsika
És ha mondjuk kapnál teszemazt 1 évre korlátlan hatalmat, te ezt hogy csinálnád? Hogy vennéd el jogállami keretek között emberek magánvagyonát? Meg tegyük fel, hogy világforradalom lesz, és nem tudnak a határokon át menekülni, te hogy járnál el? Ki a gazdag? Ki a szegény? A Csányi meg a Rubik Ernő ugyanarra a sorsra jutna? Valaki mondjuk egy 100 milliós vagyonnal mi? Gazdag? Akinek több ingatlana van, attól elveszef? És mi lesz velük? Akinek cége van, vagy egy malma, gyára? Mi lenne?

Mi ez a "tömeg igazságérzete"?
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4250 levél
Válasz 22.01.20. 07:02 #42617
Raistlin666
Annyi a bibi, hogy úgy dobálod egymásra a megállapításaidat 10-15 soros bekezdésekben mint valami ámokfutó. Miközben már kb. a második sorban ejtesz el olyanokat amitől egy tudatlan parasztnak is égnek áll a haja:
"
Nem ti vagytok Jeff Bezos vagy Csányi Sándor, szóval semmi félnivalótok nem lenne ha a tömegeknek hirtelen igazságérzete lenne.
"
Sajnos a vágyálmoddal ellentétben (és a precíziós "csakaterroristátölimeg" fehyverekhez hasonlóan) mindig vannak (sőt gyakran csak az sikerál) járulékos veszteségek!!!

Illetve nem veszed észre hogy olyan vagy mint valami begörcsölt ravaszra markoló kéz. Mindenre is lősz! Ezzel a stílusoddal ha a vélt saját "követőid" között állnál fel egy hordóra igét hirdetni fél perc után kezdenének paradicsomot aztán meg köveket dobálni rád...de gondolom akkor sem értenéd miért...?!
"Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!"
1456 levél
Válasz 22.01.20. 00:05 #42616
SMBX-fan
Csak egy zárójeles megjegyzés, az elmúlt másfél-két hétben a vizsgaidőszak miatt minimalizáltan tájékozódtam a közéletről és a Partizántól kb. 1 hónapja nem néztem meg semmit, és a Mércéről is egyetlen cikket olvastam.
Egyszerűen a Fidesz-KDNP működése már olyan undorító hogy meg se kell nézni egy feldolgozást, az embernek rögtön hányingere van ettől az összecsapott, sefülesefarka, populista intézkedéscsomagtól.
De ez történik akkor amikor egy szűk elit gazdasági hatalomra tör, kiszervezi magánkézbe az állami vagyont, és a tömegek 30%-a tapsol nekik, 20% apátiában van, 20% magáénak teszi lézerjani gondolatait és kifejezetten a pénzre vonatkoztatja, 30% pedig meg van félemlítve anélkül hogy egyszer is látott volna feketeautót, mert nem veselerúgással terrorizálnak hanem a lassú ellehetetlenítéssel és pöffeszkedéssel. (ha Hajdú Péter, Rogán Antal vagy M. Richárd parkolónak használja a buszsávot, az nemzeti érdek, de ha Karácsony Gergely előzésre használja, az egy sátáni bűn)

Meg nem értem, mit kell nektek ezen annyira felháborodni? Nem ti vagytok Jeff Bezos vagy Csányi Sándor, szóval semmi félnivalótok nem lenne ha a tömegeknek hirtelen igazságérzete lenne. Meg kéne mutatni hogy a gazdagok hogy élnek most és 20 év múlva, illetve hogy ők hogy fognak élni 20 év múlva ha nem intézik el az oligarchákat, és rögtön megjön a kedvük ahhoz, hogy valami, pl. a felsőoktatás vagy a járóbeteg-ellátás elveszítse magánvagyon jellegét. Csak meg kell várni az adandó alkalmat ahhoz, hogy elő is tudjon jönni az igazságérzet és az emberek kötelezettség nélkül takarítsák el mind a Tony Blaireket mind a Margaret Thatchereket és azok megrendelőit. Nem kell ide állami hatalomátvétel, csak megfelelő tájékoztatás!
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
2897 levél
Válasz 22.01.19. 22:22 #42615
jawsika
Talán neked van igazad, de én szeretném hinni, hogy a radikalizálódást az elszigetelt, szélsőséges nézetek kritikátlan fogyasztása okozza, nem az ellenérvek. Pyroval én ebben az "elavult a jobb-bal tengelyes felosztás" gondolatsorban egyetértek, de tény, hogy ebből a felosztásból táplálkozik a komplett politika máig, meg fog is még nagyon sokáig. Ennélfogva nem lehet félredobni sem őket.
Abban meg iX-nek van igaza, hogy ez a választóknak túl bonyolult. Én ebben a "tömegek bölcsesssége" dologban nem hiszek, kicsit elviccelve a MiB-féle gondolat mellé teszem le a garast, és ezt látjuk szerintem élőben itthon is, meg tartok tőle hogy áprilisban is ezt fogjuk. És ha véletlenül nyer az ellenzék, akkor is buknak legfeljebb fél éven belül. Ilyen politikai, állami és médiás ellenszélben, a várható megszorításokkal, így, vagy úgy, de bebetonoznak még 3 2/3-ot legkésőbb 4, de szerintem inkább 1 év múlva. Nem látok kiutat.

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, aggódnod nem kell, a radikális kommunizmus sosem kerül hatalomra. Társadalmi támogatottsága sosem volt, sosem lesz, mert ellentétes az önérdekkel és nem számol az ember természetével. Mint egy vegán étrendre fogott macska, vagy megszökik, vagy megdöglik, legyen bármennyire elkötelezett és hithű a gazdája.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
29022 levél
Válasz 22.01.19. 21:47 #42614
LordMatteo
Szerintem párszor kifejtettem már a véleményem erről, az pedig messze van a joviálistól. Ez nagyjából az a szint, ahol már csak reménykedem, hogy tényleg internetes hőzöngés marad ez, és nem kezd el keresgetni, hogy a narancslé-benzin fele-fele arányban tényleg napalmot ad ki...

Minél többet vitatkoztok vele, annál radikálisabb lesz a következő felbukkanása pár napjára rá, én ezt látom ki ebből, ezért nem állok le vele.

Raistlin: fene tudja, de azért meg kell hagyni, jól összefoglaltad.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
4250 levél
Válasz 22.01.19. 21:24 #42613
Raistlin666
De komolyan ez most már megint valami next-gen?

A vehemens politikai szakértő aki a római kortól kezdve visszafejti minden számára károsnak vélt politikai/vallási/egyéb oldal bűneit és véres kardként hordozza körbe a nagy egyetemes igazságát ilyen wall of text agymenések formájában?
"Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!"
2897 levél
Válasz 22.01.19. 21:22 #42612
jawsika
Azért ez a joviális, elnézően mosolygó Chamberlain-politika se segít.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
29022 levél
Válasz 22.01.19. 20:55 #42611
LordMatteo
"Komolyan félelmetes vagy amivé itt fejleszted magad..." Ez a fajta fröcsögő gyűlölet azért tényleg elég kemény. Pedig ez a fórum látott pár fiatalt, akik nagyon szélsőséges dolgokból indultak el (neveket nem akarok írni, de azért pár gárdista-jelölt volt itt is, meg kőkemény jobbik-fan a korai időkben), mondjuk kb. egy embert tudok, aki azóta is megtartotta ezeket a nézeteit. És talán az itteni közeg, a politikai témájú viták azért talán hozzátettek ahhoz, hogy ez így alakult. De valahogy ebben az esetben egyszerűen nem megy át a mondanivaló, pedig azért értelmes diskurzus van a téma ellenére.

Addig jó, amíg csak ilyen internetes hőzöngés marad ez...

Valahol persze természetes fiatal korban a radikalizálódás, vagy legalábbis az ebbe az irányba való elmozdulás, erre építenek a politikai izmusok is. Csak még ha egyéni szinten sikerül is ezt kinőni, valahogy társadalmilag ez nem megy. Ezért vagyunk most ott, hogy a központi utasítás már csak annyi, hogy az ellenzéket tilos ellenzéknek vagy összefogásnak hívni, csak és kizárólag a "baloldal" szó használható rájuk, és ennyi vszg. megint elég is lesz egy újabb választási győzelemhez...
A kibaszás társas játék, sose feledd.
1456 levél
Válasz 22.01.19. 20:10 #42610
SMBX-fan
Sose állítottam hogy "bármi új" = progresszív. A progresszió alapvető feltétele hogy egyre inkább távolodjon az ember a hierarchikus működéstől és ne az "erősebb kutya baszik" erkölcse érvényesüljön. És hát a Római Birodalom alapja nagyon az erő volt, nem véletlen hogy a XX. századi szélsőjobboldal Rómát és Spártát előszeretettel másolták.

A negyvenakárhány forradalom meg mindig a cinikus gazemberek miatt korcsult el. Ha a huszonhét változóból mind a huszonhetet ugyanazzal a számmal helyettesíted be, nyilván ugyanaz lesz a végeredmény. Viszont ha a 27-ből vagy 5-öt átírunk az már sokat javíthat az összképen.

Nagy Imrét meg azért kedvelem mert olyat művelt, amivel a magyar társadalom többsége, alulról kezdve a számolást, jól járt, és ő nem támogatta azokat a brutális eszközöket, amikhez párttársai folyamodtak. A cinikus karrierpolitikusok és az elvtelen verőlegények befurakodják magukat egy mozgalomba. Ha lenne módszer a kiszűrésükre, sokkal békésebb módon is le lehetne vezényelni társadalmi változásokat, amelyben legfeljebb a tulajdonviszonyok rendeződnek át egy magasabb átlagú és kisebb szórású halmazba.

A szekuláris oktatás, az állami egészségügy, 14 majd 16 és végül 18 éves korig tartó tankötelezettség, a táppénz, a hétvége, stb. mind olyan vívmányok, amelyekből feltehetőleg mindannyian profitáltatok valamennyit, ha nem is közvetlenül. A probléma ott volt, hogy zajlottak a padlásseprések és a kollektivizálások (bár utóbbi bizonyos esetekben jogos volt, de csak nagyüzemek esetében, a módosparasztok birtokait nem kellett volna baszogatni, de az ex-arisztokraták megérdemelték azt, ami a tulajdonukkal történt, azt viszont nem, ami közvetlen velük történt) A háború után ugyanis a társadalom kétharmada majdhogynem nincstelen volt és valahonnan muszáj volt biztosítani az erőforrásokat még 3 évvel a háború befejeztét követően is. Csak hát sajnos az lett a vége hogy a felét az oroszok és a párttagok vitték el és nem a köznéphez került, és a végén kb. mindenki aki nem volt földönfutó, elvitték Malenkij-robotra.

Annak a sötét időszaknak állandóan elfelejtik az észak-budai (képletesen, nem szó szerint az észak-budaiak) uraságok az előzményeit: a Horthy-korszakban bestiálisan hurcoltak meg bárkit, akiről csak gyanították hogy kommunista volt, nem is kellett annak lennie. Illetve a Bethlen-Peyer paktum felmondása után annyira elmélyítette az anyagi különbségeket a társadalomban Horthy sleppje, amit a háború és a nyilasterror csak tovább fokozott, hogy feszültséget gerjesztett, és végül az orosz megszállással karöltve született meg az a fenevad, amit Rákosi-korszaknak hívunk. Tetszett volna Horthy Miklós nem agyba-főbe verni mindenkit akire ráfogták, hogy kommunista és tetszett volna az alsóbb rétegek érdekeit is képviselni, és talán nem lett volna olyan bestiális a revans, amilyen volt. Meg tetszett volna a csendőrséget inkább a nyilas pribékekre küldeni... 3 millió koldus országa...

És Orbán most mit csinál? Egy az egyben azt mint Horthy bandája, csak modernebb köntösben és mínusz revízió. Gazdagok gazdagítása, felső középosztállyal való takarózás, alsóbb rétegek nemzethy magyarkodással való lefoglalása, katasztrofális gazdasági teljesítmény (egy komplett konjunktúra eltapsolása kötődik a narancsmaffia nevéhez) és a jogállam leépítése. A mi országunk büszkélkedhet az Unió legszűkmarkúbb és legkorruptabb államvezetésével, amely ráadásul privatizáción keresztül betonozza be magát évtizedes távlatokra a nemzethy érdek nevében.

Meg mit kell itt szörnyülködni? Akik itt 2010-ben a Fideszre szavaztak, azok mind vessenek magukra és gondolják át még egyszer, amikor egyáltalán engedélyezik az olyan intézkedéseket, amelyek fordított Robin Hoodként működnek és egy konjunktúra egészét beáldozza az oligarchiáknak. És azt válaszolni a szegényeknek hogy tetszettek volna keményebben dolgozni és/vagy tanulni, meg hogy "szükség van egy felső középosztályra", az nettó cinizmus, semmi több. Mert amint meghallják itt egyesek a progresszív adózást, rögtön elkezdenek sipítozni mint a vágott malac, miközben annak a hiánya, kombinálva a szinte nemlétező állami szektorral és a felső rétegeket érintő támogatásokkal, csak növelik az egyenlőtlenségeket amelyek végül a senior észak-budai villamosmérnököket is érinteni fogják, mert teli lesz az utca hajléktalanokkal, a kórház gyomorfekélyesekkel és nyugdíjat sem fog majd tudni senki termelni mert 45-50 évesen tönkremegy az egészsége amiatt, mert a munkásnak és a tanoncnak kuss a neve, mert mindig is a főnöknek van igaza, főleg magyar cégeknél... multiknál még nyomokban fel lehet fedezni a humánumot, de ők sem jópofizásból csinálják...
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
4250 levél
Válasz 22.01.19. 19:53 #42609
Raistlin666
Hát én nem tudok +1-ezni neked meg érdemben vitatkozni sem sajnos.

Minden esetre köszönöm hogy a gyakorlatilag mindent is érintő eszmefuttatásaid közben az egyszerű embereknek is azért megadod a fényt az alagút végén a vastag betűs mondataiddal!
Velősen és közérthetően tisztázod számukra mi a jó és mi a rossz! Valahonnan ismerős de sebaj!

Komolyan félelmetes vagy amivé itt fejleszted magad...
"Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!"
5446 levél
Válasz 22.01.19. 19:24 #42608
Pras
A padláslesöprő Nagy Imrét, mint példaképet (és sok más egyebet) nem nagyon érintem, akit aztán stílszerű módon a "Forradalom", Robespierre-ék után szabadon, saját gyermekeként falt fel, de valahol szándékosan és a saját, öncélú szórakoztatásomra ebbe a teljesen lényegtelen mellékmondatba azért beleszállok:

"ha úgy vesszük, a késő ókorban a kereszténység még egyértelmű progresszió volt a keménykedő Római Birodalomhoz képest, a középkorban vált azzá a fenevaddá, amivé..."

A kereszténység lényegét tekintve vajmi kevés progresszív elemet tudott felmutatni a kortársaihoz képest. Nem túl számottevő túlzással, ha a kor paramétereit betáplálod egy számítógépbe és futtatás közben belerúgsz egyet, akkor azon a szimuláción ma mondjuk a Mithrász-kultusz ülne diadalt, vagy a manicheizmus. A kereszt háza ezen a ponton egy random szekta a sok közül. El lehetne szórakozni azzal egyesével, hogy a mitológiájának melyik elemét, szertartását, szertartásának naptári helyzetét stb. honnan volt szíves progresszíven "átemelni". Róma egyszerűen azért keménykedett vele, ellentétben az azt megelőző tucatnyi rendszer szinkretista feldolgozásával, mert a kereszténység monoteista volt, ebből következően nyíltan tagadta a princeps isteni lényegét, ergo két lábbal szállt bele a társadalmi rendbe. Ennek ellenére sajnos most ~200 kilométerre vagyok attól a könyvtől, amiben tudtommmal közöltek egy becslést a keresztényüldözések áldozatainak a nagyságrendjére, pedig tanulságos adat lenne.

Összességében kissé úgy hangzik, hogy értelmezésedben a "progresszív" = "tökmindegy, csak legyen valami új, a vért a falon meg majd lemeszeljük." Persze, tudom-tudom, az eddigi negyvenhat próbálkozás és pár tízezer tonnányi biomassza (némelyiknek annyi volt a bűne, ugye, hogy szemüveges volt) csak egy sajnálatos vakvágány és nem "igazi kommunizmus", na, de a következő! Az majd tuti jó lesz.
3051 levél
Válasz 22.01.19. 18:23 #42607
Aryx
Ez annyira +1, hogy ennél +1-ebb hozzászólást már nagyon rég láttam.
„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”
4756 levél
Válasz 22.01.19. 16:20 #42606
Christoph
Lehet úgy is fogalmazni, hogy faéknél egyszerűbb, én inkább azt mondanám, hogy ilyen az emberi társadalom és kész ezen nincs mit megjavítani. A politika ezek mentén szerveződött mindig is, amióta demokrácia van meg szólásszabadság ez szembetűnőbb.

Viszont a másik oldalon van ugye ez a tömegek bölcsessége dolog, ami egyáltalán nem légből kapott. Még ha sokan sokfélét is tévednek a végén nem feltétlen sül ki belőle akkora faszság mint az gondolnánk. Nem gondolnám, hogy ez az ország előrébb tartan egy rakás TGM-féle kurvaokos arccal, de mondhatnék most épp G. Fodor-t is. A laboratóriumban kiokoskodott igazságoknál sokszor az erkölcsi szilárdság vagy a józan ész többet ér. Az IQ önmagában nem is elég a környezetünk megértéséhez legalább annyi türelem bölcsesség, empátia kell, mint ész. És akit leprimitívezel az lehet jó, a társadalom számára is hasznos embereket nevel fel. Mondjuk lehet leszavaz közbe a fideszre ami nem neked nem tetszik, de lehet többet tesz a közösbe, mint aki vörös fejjel ordibál, hogy mekkora szar amiben élünk és közben még nem is produktív csak okoskodik. (és ez sztem nem demagógia, csak egyszerűen ilyen is van, ha nem is általános)
1142 levél
Válasz 22.01.19. 14:00 #42605
iX
+1, jól összefoglaltad.

"Miért nem lehet a problémák beazonosításával és azok lehetséges megoldásával foglalkozni? Miért azzal kell, hogy ez melyik politikai irányzatba fér bele?"
Te is tudod: az túl bonyolult lenne. A szavazók nagy része faéknél komplexebb gondolatokat nem tud befogadni. Az ezt kiszolgálni akaró leegyszerűsítésbe tökéletesen beleillik a "baloldalizás" és "libsizés" itt is fellelhető jó ideje. Meg SMBX-nél* az ellentétje, de hát ott más bajok is vannak.

* Nem szoktam reagálni, de erre nem tudok nem
"Ha Orbánék egy fillért nem lopnának, már az is önmagában vállalhatatlan lenne, ahogyan a munka törvénykönyvét átírták."
Én ebben az esetben szavazójuk lennék.
A munka törvénykönyve nagyon hangzatos, de sokadik a sorban.
Ha lenne egy nem szétlopott, nem state capture-ölt ország, szabad gazdasággal, a munkavállalók jobb alkupozícióban lennének. Lopás nélkül nem lenne meg a jelenlegi hatalmi struktúra sem, szép utópia
1456 levél
Válasz 22.01.19. 11:59 #42604
SMBX-fan
Én azt mondtam hogy a gazdagok keveset, a szegények sokat adóznak az EU-s átlaghoz képest itthon. Én is pont azt óhajtom, hogy a gazdagok adózzanak sokat (mert amúgy sem mennének el, annyit nem ér az egész hogy az Unióból kifaroljanak a cégek), és ebből a megemelt, progresszivizált adóból fent lehet tartani egy bőkezű szociálpolitikát. Még ha Svédország egy szürrreális cél is, Portugália már sokkal kevésbé az.

Az engedményeket meg rengeteg feltételhez kéne kötni és a személyre szabott tendereket is be kéne szüntetni, mert eddig kb. mindig a Mészáros, a Tiborcz vagy Csányi profitált, illetve a helyi földesurak. És az effektív TAO sose lehessen 15% alatti, de az alapnak is kb. 20-25%-nak kéne lennie, nem 9%-nak, ami még az írországi adókulcsnál is észrevehetően kisebb. SZJA esetén viszont nem óhajtanék érdemleges emelést, egy 300k ft-ig 6,5%-os és afelett 16,5%-os SZJA, TB meg maradna 18,5% de a 8400 ft-os minimum TB beszüntetésével. Áfacsökkentést pedig kettős címkézéssel egybekötni, mint már előbb írtam! Mert az a gond a mai hézagos állami védőhálóval, hogy mindig az a kérdés vetődik fel Viktorban hogy "mi van ha visszaélnek" amire annyi a válaszom, hogy leszarom, mert az az államkasszának egy elenyésző összeg a látszatberuházásokhoz (térkő, stadion, diadalív, stb.) képest, hogy 15 ezer ember nem fizet TB-t mert nem talál helyben vagy szomszéd városban munkát és másik 25 ezer leszázalékoltatja magát. Érdekes módon a Skandináv- és Ibériai-félszigeten nincsenek tömeges visszaélések...

Lényeg, a lényeg, ne a manchesteri farkastörvények és a tőkekoncentráció szerint kormányozzanak, idejétmúlt XIX. századi faszság.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
21438 levél
Válasz 22.01.19. 11:43 #42603
Pyrogate
Miért ütközne?
Gazdaságilag épp, hogy reális lenne ennek a bőkezű szociálpolitika a gazdagok erőteljesebb megadóztatása mellett, éppen az adna rá forrást. Kurva mindegy milyen ideológiába értendő ez be. Nem azért nem teszik, mert akkor "nem lesznek jobbosok", hanem, mert a legfőbb támogatóikat veszítenék el ezzel. De én cserébe a cégeknek meg adnék engedményeket rendesen, mert kell ösztönözni a beruházásokat és a munkahelyteremtést.

Lényeg, a lényeg, ne ideológiák szerint kormányozzanak. Idejemúlt faszság.
Szenvedély nélkül a foci halott.
1456 levél
Válasz 22.01.19. 10:44 #42602
SMBX-fan
Csak az a nagy gond hogy bizonyos programelemek ütköznek egymással. A bőkezű szociálpolitika és a jó minőségű állami egészségügy léte az nem összeegyeztethető azzal, hogy a felső középosztály nevetségesen keveset adózik, az alsóbb rétegek viszont EU-s szinten toronymagasan a legtöbbet. Ezt az álpragmatista mentalitást már kipróbáltuk a Clintonokkal, Tony Blairrel (de inkább Tory Blair), Gerhard Schröderrel és Gyurcsány Ferenccel, és hát, nem vált be. Mert nem pragmatikusok lettek hanem egyszerűen elárulták az alsóbb néprétegeket, majd a nemzethy nagytőkések érdekképviselői közé (Donald Trump, Orbán Viktor, stb.) dobták a népet, amelynek az egynegyede még tapsol is ezeknek a kígyónyelvű takonygerincűeknek.

A Fidesszel meg szerintem a jogállam leépítése a másodlagos probléma, az elsődleges probléma az az, hogy mit értek el a jogállam leépítésével: Európa legszűkmarkúbb, legsunyibb államát, amely rendszerint a munkáltatók érdekét képviseli, elvtelenül és készségesen. Ha Orbánék egy fillért nem lopnának, már az is önmagában vállalhatatlan lenne, ahogyan a munka törvénykönyvét átírták.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
21438 levél
Válasz 22.01.19. 10:00 #42601
Pyrogate
Szerintem az idealizmusos politikával van baj, azzal hogy ideológiák alapján szerveződnek a politikai pártok. Ez annyira 20. századi, nagyon idejemúlt. Sőt, ha őszinte akarok lenni, szerencsére egyre kevésbé látom már ezt, maximum kommunikáció szintjén.
Azt gondolom, hogy a pártoknak nem maradi, régi szar ideológiák szerint kell működnie. Legyen programjuk, de a stratégiát nem ideológiák szerint kell megalkotni. Véleményem szerint kurva jól tudna működni az is, ha egészséges, jobboldali nemzetfelfogás mellett liberális gazdaságpolitikát folytatva szociális "baloldali" segélyezéssel keverve irányítanának (ez csak példa és direkt beleerőltettem az ideológiákat). Miért nem lehet a problémák beazonosításával és azok lehetséges megoldásával foglalkozni? Miért azzal kell, hogy ez melyik politikai irányzatba fér bele? Szerintem már most nem így működnek a pártok, csak az emberek beleragadtak ebbe a faszságba, a Fidesz is ezért baloldalozik, mert a legtöbb ember szerint baloldal=komcsik=szar.
De attól még a fidesz sem "jobboldali". Nem is bal. Nem is libsi. Már ők is full keverik a dolgokat, ami egyébként nem baj, nem ettől ilyen faszok.
Szenvedély nélkül a foci halott.
2897 levél
Válasz 22.01.19. 07:51 #42600
jawsika
A tanú Bacsó film. A többi mind stimmel. A jobboldal tehet a málenkij robotról is. Már látom.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1456 levél
Válasz 22.01.18. 23:25 #42599
SMBX-fan
Nem a Rákosit (meg nem is a Kunt) akartam bagatellizálni, hanem a két háborúba való bevitelre rámutatni. Bár ebben közrejátszik a cenzúra is, de nem véletlen hogy a két nagy Fábri-film közül az Ötödik pecsét sokkal nyomasztóbb és véresebb, míg A tanú c. alkotás inkább tragikomikum. (és bemutatja azt is hogy mi volt a recski tábor után a legfőbb gond a rendszerrel: a cinikus gazemberek terrorizáltak, és még exnyilasokat is képesek voltak verőemberré avatni, ha elég köpönyegforgatók voltak)
Mondtam már hogy én alapvetően Nagy Imrét és Kéthly Annát tartom követendő példának, nem Gerő Ernőt és Marosán Györgyöt.

Szóval amikor azt mondom hogy az I. világháború, a II. világháború és az azon belüli nyilasterror rosszabbak, mint a vörösterror.
A Malenkij-robot pedig a Szovjetunió birodalmi működéséből következett és a felsővezetés hatalomvágyából, semmi értelme nem volt. Meg nem lett volna muszáj 1920-1944 között olyan mértékben meghurcolni a kommunistákat, és akkor talán nem lettek volna olyan bestiálisak a revansok a hatalomátvétel után. A Szovjetunió rákfenéje is pontosan az volt hogy Sztálin bevitte a jobboldali gondolkodásmódot (socialism in one country, életek beáldozása a pörgő gazdaság érdekében, stb.) és elüldözte a ténylegesen progresszív blokkokat a bolsevikok közül, sőt Trockijt meg is ölette.

Értem amit mondasz, de én sosem mondtam hogy jogos volt ami 1946 után történt, csak azt, hogy megvannak az okai annak, hogy elszabadultak az indulatok. (sztálini nyomás + brutális meghurcoltatások az 1930-as években + óriási vagyonkülönbségek = bestiális hatalomátvétel és revanspolitika)

És az osztályharcba hergelődés? Azzal mégis mi a helyzet? Egy ilyen brutálisan elszegényedő országban, ahol a hatalom a fordított újraelosztást hajtja végre és olyan kedvezményeket ad amiket egy aranyfuxos BMW-s maffiózó tud kihasználni a fűtött jacuzzijában a vízálló rolexét nézegetve. Miközben a közmunkás napi 8 óra munka után is gyomorfekélyt kap mert nincs 30 perces körzetben elégséges munka, a minimálbéres pedig 45 évesen pajzsmirigybeteg lesz de nem százalékolják le eléggé.

Az embert ugyanis az emeli fel az állatoktól, hogy a darwini működést tompítja és a versenyszellemet sokkal alacsonyabb tétű folyamatokba csatornázza be. És a jobboldal mélye márpedig a "természetesség", amivel bárminemű progresszió kénytelen szembenézni, ha javítani akar a világon. (ha úgy vesszük, a késő ókorban a kereszténység még egyértelmű progresszió volt a keménykedő Római Birodalomhoz képest, a középkorban vált azzá a fenevaddá, amivé) És lehet hogy nem a szocializmus az ideális megoldás a kapitalizmusra, de valami ami az egyenlőség és az általános jólét felé konvergál, ahelyett hogy egy szűk elit felhalmozza az erőforrásokat és pont ők ússzák meg a klímakatasztrófát, sokkal igazságosabb mint egy Pirpócsról Észak-Budára felköltöző újgazdag által tervezett rettenet. (köszönjük szépen a térkövezést, nagyon hasznos munka...)
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
2897 levél
Válasz 22.01.18. 22:19 #42598
jawsika
"A dualizmus, a revíziós politika és a nyilas rémuralom külön-külön felülmúlják a vörösterror és a padlásseprés összesített negatívumait"

Ezekkel állj le. Komolyan. Én értem, hogy belehergeled magad az osztályharcba, meg egyébként is egyedülálló azt látni, ahogy napról napra radikalizálódsz, de ez egyszerűen gyomorforgató.

Itt van ez. Mondjuk. De van ezer másik.

Ha feltétlenül félkövérrel kell beírnod minden hsz-be, hogy pusztuljon a jobboldal, tedd meg. De ezekkel állj le.
p.s.: aztán, ha mindenki azt állítja, hogy velem van a gond, meg én vagyok itt veled az aggresszor, az se érdekel.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1456 levél
Válasz 22.01.18. 21:42 #42597
SMBX-fan
Hát márpedig a Fidesznél jobban semmi sem reprezentálja a jobboldalt: szegényellenes adórendszer (magas ÁFA, egykulcsos SZJA és társaik), szűkmarkú szociális háló, leépített állami szféra, gazdagokat jobban kisegítő rezsi- és egyéb támogatások. Ezen felül puffogtatják a nemzethy giccset, erősen az 1930-as évek Magyarországát (Gömbös-kormány) másolják
A jobboldali gazdaságpolitika is mutat hajlandóságot az állami beavatkozásra, csak általában nem a szegények érdekében, hanem éppen ellenük, lásd Pinnochet Chiléje, Thatcher Angliája, stb. Az amire vágysz az inkább a liberális, esetleg mérsékelt jobboldali gazdaságszemlélet, mintsem a markánsan jobboldali, amit a Fidesz hithűen zászlajára tűzött. Nézz rá a 2011-es Munka törvénykönyve módosításokra is, amelyeknek a túlnyomó része a magánszektorban levő munkáltatók érdekében történt meg. Bármely pozitív passzus benne az még az MSZP-SZDSZ koalíció hagyatéka.

Attól hogy bevezetnek hatósági árakat úgy hogy az adott húsállat másik testrészére nem is érvényes, még nem lesz a fidesz "kómúnista". Inkább a második privatizációra kéne koncentrálni (diszkrét EÜ-magánosítás Kókával, közoktatás egyháziasítása, egyetemek ellopása) és a "munkaalapú" mélymagyarkodásra, miközben a diplomáikat kenőpénzekkel szerzik meg.

Ez egy tipik észak-budai mentalitás amit ennek a subredditnek a fele képviseltet.

De gondolom kérdezheted hogy miért írom le a komplett jobboldalt? Hát mert a Magyar Demokrata Fórum is úgy baszta el a rendszerváltást mint annak a rendje. De külföldi példákkal élve: Margaret Thatcher sírja egy uniszex WC, Ronald Reagan a vadkapitalizmus reneszánszának szülőatyja, Helmut Kohl gyarmatosította a posztszovjet térséget a kora 1990-es években, Augusto Pinnochet a történelem egyik legbestiálisabb puccsát hajtotta végre. Modernebb példák: Donald Trump és Boris Johnson folyamatosan fűtötték a klímaváltozást, Angela Merkel egy cinikus banya volt, Sebastian Kurz pedig egy hétfőpróbás gazember. És akik ezektől még jobbra vannak, mint Heinz-Christian Strache, Marine Le Pen, Björn Höcke, Nigel Farage, stb. többszörösen kéne átéljék azt, amit Horthyék csináltak az MKP-val 1920 és 1944 között, egy kis viszonzásképp.

Ja meg a segélyezésnél, ha van abúzus: inkább legyenek visszaélések, mintsem az, hogy egy kirúgás a csőddel legyen egyenlő. 20 ezer táppénzcsaló jobb, mint 5 ezer zsugori munkáltató.

És nem, a baloldaliság nem feddhetetlen, viszont a jobboldaliság védhetetlen. A dualizmus, a revíziós politika és a nyilas rémuralom külön-külön felülmúlják a vörösterror és a padlásseprés összesített negatívumait, pedig 1919. középső harmada és az 1947-1956 közötti időszak sem volt éppen fényes. (részben azért mert az MDP tele volt cinikus karrierpolitikusokkal akiknek csak a hatalom kellett, majd a nagy részük 1956 után a megtorlást is levezényelte, mint pl. Marosán "zsömle" György, aki a baloldal legékesebb árulója az ország történetében)

De am, te mit is gondolsz jobboldalinak? És miért tartod kívánatosnak az USA-t és Dék-Koreát Portugáliához és Svédországhoz képest? (mert nekem eddig kb. ez jött le, de javíts ki, ha tévesen látom ezt... mert eddig mindig csak megvédted a "jaj tőkések, hát nélkülük nincs gazdaság" pedig a fontos az a fizikailag megteremtett és elfogyasztott termék, azok eloszlása, illetve azok mellékhatásainak csökkentése, nem pedig a magasztos mélynemzethy és/vagy piacszentesítő páthosz)
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
21438 levél
Válasz 22.01.18. 21:21 #42596
Pyrogate
Bárcsak jobboldali lenne a fidesz
Az utalvánnyal amúgy az a baj, hogy azt eladják kevesebb pénzért. Vagy uzsorát fizetnek vele. Ezt szociológusok mondják, nem én.
Szenvedély nélkül a foci halott.
1456 levél
Válasz 22.01.18. 19:08 #42595
SMBX-fan
Ez a permanens önalulmúlás.
Pont ők pofáznak arról hogy "hát ezek a mai fiatalok mekkora lusta dögök". Nos, mondanék itt 6 dolgot:
1. A szociális háló lényege, hogy ne csak a garasokat szorongató munkáltató, hanem a kiszolgátatott munkavállaló is némi alkupozícióban legyen. Ezt csak tetézi az, hogy a munka törvénykönyve rendszerint a munkáltatók érdekeit védi, ahogy a modern magyar szakszervezetek is.
2. Európai Uniós szinten sereghajtók vagyunk állami juttatások terén még a felső középosztály felé irányuló inflációfűtő támogatásokkal (CSOK, hétüléses kocsipénz, papíron egykulcsos [gyakorlatban már inkább regresszív] SZJA, stb.) együtt is.
3. Ha legit attól félnének, hogy rossz helyre menne a pénz, utalványok formájában adjanak segélyt. (ergo semmi pia meg cigi, csak élelmiszer, tisztálkodási termékek és rezsi, esetleg elektronika)
4. A közmunkaprogram nemhogy értéket teremtene, egyenesen egy pénznyelő, lásd térkövezés. Napi 8 óra foglalkoztatás, de semmi értékteremtés. Több értelme lenne vagy 4 órában, de értelmesebb feladatokat adni azért a 66500 ft-ért, vagy járjon alanyi jogon 64000 ft a tartós munkanélkülieknek, de abból 50000 ft utalvány legyen és csak 14000 ft "költőpénz". (ha valaki attól félne hogy Jucinéni és Pistabá a kocsmában költené el)
5. A 25 éven aluliak SZJA-mentességét (tudom, csak ~60000 ft-ig játszik) felkéne váltani a körfüggetlen többkulcsos adózással, mivel a pályakezdők általában amúgy is bőven az átlag alatt, rendszerint bruttó 200-350k között keresnek, így az általánosságban is bevezethető lenne, nem csak a fiataloknak. Ezen felül lehetne inkább "az első 36 hónap munkaviszony" mivel ez jelenlegi formájában csak a diplomásokat szopatja és afelé terelik a diákokat, hogy hosszú távon rosszabbul járjanak.
6. Amíg az ő csókosaiknak még puskázni sem kell a diplomához, nemhogy tanulni, mert kenőpénzekből és diszkrét ajánlásokkal megoldják, ne kussoltassák el a maradék 99,5%-ot.

Szóval még egyszer elmondom: takarodjon a jobboldal a Föld színéről!
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
1456 levél
Válasz 22.01.15. 13:18 #42594
SMBX-fan
Graphic design is my passion
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
1456 levél
Válasz 22.01.14. 16:18 #42593
SMBX-fan
Te és én miért is érdemeljük meg a Fideszt? Egyszer sem foguk rájuk szavazni, egyéniben mindenképpen az Összefogás, listán meg szintúgy majdhogynem biztosan, de ott néha jön egy kósza fuvallat az MKKP felől.

És igen 2-3 millió ember ennek tapsol, az a szomorú. Remélhetőleg ennek a sávnak az alsó felében lesz majd a Fidesz-szavazatok összesített mennyisége.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
3051 levél
Válasz 22.01.14. 15:19 #42592
Aryx
Nem ez a szégyen. A szégyen az, hogy ez valóban működik a tömegeknél. Ugyanígy nem a népszavazással van a baj, hanem az, hogy egy szellemileg ép társadalomban nem lehetne még csak ötlet szintjén se ilyen debil népszavazást tartani nemváltó ovisokról. Az a szégyen, hogy demokráciában élünk, és ha csalnak, ha nem csalnak a szavazatokkal, így is marad egy masszív többmilliós tömeg, aki gyűlöli a kommunistákat, és mégis állva tapsol, ha meghallja a "keleti nyitás" szlogent. Ahogy a South Parkban a kezdetektől ábrázolják a szellemileg instabil társadalmat, azt a szintet már mi is bőven meghaladtuk. Kurvára meg fogjuk érdemelni az újabb 4(?) év Fideszt, azt mondom.
„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”
1456 levél
Válasz 22.01.14. 13:59 #42591
SMBX-fan
A kormány emiatt meg bevezeti a vásárlási idősávot hogy a vérfideszes faluban a nyuggerkommandó megkaparinthassa a 280 ft-os csirkefarhátat, az aktív korúak meg majd vesznek túlárazott csirkecombot, sertéskarajt és pulykamellet.

Igazából én csak azon filózok hogy a felsorolt termékek között hol marad a natúr sertéspárizsi, a hálós burgonya, a tejföl, a sózott margarin és a zacskósleves? Csak hogy teljes legyen már a kör.

De viccet félretéve az kibaszott gáz hogy a kormány annyira nem ura a helyzetnek (klasszik "de legalább tudnak kormányozni"), hogy maximalizálnia kell egészségtelen élelmiszerek árát, nehogy a gazdasági visszaesés miatt jogosan megruházzák a narancsmaffiát. És még mielőtt mondaná bárki hogy az Egységben Magyarországért még alkalmatlanabb (bár az 'EMO'-nál igazán találhattak volna jobb nevet), megsúgom neki, hogy a Fidesz csak azért tűnik kompetensebbnek náluk, mert számukra adódik a lehetőség rengeteg hiba elrejtésére és tompítására. (például Volner Pál esetében demózzák hogy őt felelősségre vonják, de a parlamentben sunyiban ott szavazhat)

Én április 3-án nem Márki-Zay Péterre fogok szavazni, hanem Orbán Viktor és Toroczkai László ellen és Kovács Gergely helyett.

Még egyszer: szégyen hogy silány kajákat kell árbeszabályozni...
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
21438 levél
Válasz 22.01.14. 13:28 #42590
Pyrogate
Főleg, ha azért nem lesz a boltban csirkefarhát, mert megnő iránta a kereslet ("olcsóbb lett, vegyünk"), amit a kínálat nem tud követni.
Szenvedély nélkül a foci halott.
33392 levél
Válasz 22.01.14. 11:20 #42589
szbszig
Tibi atya is ötletet kapott tegnap.

MKKP: 2021-es árszinten rögzítjük az ingyen sör árát!
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1456 levél
Válasz 22.01.14. 11:10 #42588
SMBX-fan
"- Hát amennyivel olcsóbb lett a comb.
- De nem is tart combot!!!
- De ha tartanék…"


Ennél jobban semmi sem írja le a vállalkozók szellemiségét. Egy termék 20%-kal olcsóbb lesz ezért minden más termék 20%-kal lesz drágább 5% helyett, pedig/és az olcsó terméket meg sem veszi. Aztán előadja hogy ő mekkora áldozat.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
17749 levél
Válasz 22.01.13. 22:20 #42586
david139
Hatósági áras a csirkefarhát
Forget the horror here
17359 levél
Válasz 22.01.13. 17:06 #42585
ufodani
"Hentesnél
- Jó napot! 2 kiló combot kérnék.
- Sajnos elfogyott!
- De hát most lett hatósági áras!
- Na, pont azért… elkapkodták.
- Miért nem rendel többet?
- Minek, hogy bukjak rajta? Meg attól, hogy Viktor bekavar, még nem lesz több lába egy disznónak, érti!
- És akkor nekem, hogy lesz darált combom?
- Majd, ha Karikó Katalin kitenyészti a százlábú disznót.
- Nagyon vicces… Akkor csirkemellfilét kérnék.
- Az most sincs.
- Ezt nem hiszem el… mit tud adni?
- Tarja, dagadó, oldalas, bőrös malac, van itt minden.
- Ok, és ezek mibe kerülnek?
- Most mindennek durván felment az ára.
- Mennyivel?
- Hát amennyivel olcsóbb lett a comb.
- De nem is tart combot!!!
- De ha tartanék…
- És még mondják, hogy Magyarország előre megy.
- Nem. Hátra."

Érkeznek majd a silányabb óccó fagyasztott cuccok pl dél-amerikából is.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
21438 levél
Válasz 22.01.13. 16:20 #42584
Pyrogate
Nem fog, mert nem fog kapni...
Szenvedély nélkül a foci halott.
1456 levél
Válasz 22.01.13. 16:18 #42583
SMBX-fan
Update: csirkefarhát is hatósági áras lesz.

Nehogy már a legnagyobb klasszikus kimaradjon... De tiszta szégyen hogy az egyik legsilányabb húsfajta árát kell beszabályozni...

De ennek is mi lesz a vége? A piripócsi Mari nénje tapsikol majd hogy a szomszédos kisváros húsboltjában 280 ft a csirkefarhát, nem pedig 340 ft.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.