Marvel
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Politika - az egyetlen ilyen célú topic a Dome-on

16438 levél
Válasz 17.12.20. 19:29 #40679
ufodani
Nem csak a Jobbik csenget - várhatóan.
Ma mindenkit megvágott az ÁSZ. Ja nem. A Fidesz vhogy kimaradt.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
1094 levél
Válasz 17.12.15. 21:15 #40678
iX
Ha még öngólt is rúgott volna, a kétmillió droid vastapsával és a "de a..." kezdetű kifogásokkal évek óta önfelmentők hathatós támogatásával ugyanúgy marad ez a két ciklus óta tartó, évtizedeknyi kárt okozó ámokfutás, mindenkinek lelke rajta.


1658 levél
Válasz 17.12.13. 09:50 #40677
-T0ng-
Egyébként csak én érzem azt, hogy a kormánypárt most a Jobbik vegzálásával hatalmas öngólt rúgott?

Ahelyett, hogy a gonosznak feltüntetett párt tényleg gonosz lenne, most az ÁSZ botrány nyomán hirtelen mártír lett, aki mellé ráadásul az újhullámos ellenzéki pártok is felálltak. Ezzel viszont kvázi legitimálták egy vállalhatatlan párt társadalom felé mutatott polgári arculatát és azt, hogy igen is alternatívája a kormánypártnak.

Bár minél többet gondolkodom ezen annál inkább rájövök, hogy nem igazán lehetett volna ez másképp.

Már most kíváncsian várom jogászként a következő évi választásokat. A variáns azaz, hogy a Jobbik győz kifejezetten izgatja a fantáziámat, mert ha valóban az újhullámos baloldali pártokat ismeri el igazán és ennek megfelelő politikát folytat, akár egy jó irányba is elindulhat a magyar politikakultúra fejlődése, ahol az új pártok kerülnek előtérbe a régiek helyett.
1658 levél
Válasz 17.12.13. 09:45 #40676
-T0ng-
Igen ez nekem is furcsa....most azért mert egy kurva szar jellemű ember ne is ismerjük el zseniális színésznek?

Ez is egyébként csak egy tünete annak, amiben szenved a világ társadalma. Elfelejtettük mit jelent a konzervatív és a liberális szó igazi jelentése és végletekbe kezdtünk gondolkodni. A mai "liberális" gondolkodás annyira túl van tolva, hogy a szabadságjogok jegyébe már elkezdett cenzúrázni, miközben erre válaszul a "konzervatív" szó jelentése is elkezdett a szélsőséges felé tendálni, csak hogy tükröt mutathasson.

Nincs racionalitás csak a szabad/nem szabad felosztás, ami egy idő után tarthatatlan lesz. Liberális, nyitott gondolkodású ember vagyok, de vannak dolgok, amik már az én gyomromat is megfekszik mindkét oldalon.
9264 levél
Válasz 17.12.13. 09:01 #40675
davkar9
Ez most már csak egy sima boszorkányüldözés. Annyi a különbség, hogy a csőcseléknél a fáklyák és a vasvilla helyett okostelefon és hashtag van.

Az "innocent until proven guilty" úgy látszik, hogy csak egy jól hangzó jelmondat, mert elég bedobni egy metoo-t és lehet is ásni a szószerinti és metaforikus gödröt. Ahol valóban volt ilyen eset az szégyellje magát meg minden, vegyék elő, büntessék, persze a rendszeresség és az évek függvényében, ha már egyszer az ezeknél kisebb-nagyobb bűnök is elévülnek. Ahol tényleges nemi erőszak (mert ilyen vihogós csöcsfogdosásokkal ne szórakozzanak már...) és pedofília a vád és bizonyított is, ott nincs kérdés, kötelet elő és irány a legközelebbi fa.

De pl ennél Kevin Spaceys esetnél, ahol részegen (talán) megtaperolta aztán (állítólag, bevallottan) nem történt igazából ~semmi csak az "áldozat" dobogó szívvel hazarohant... Ez is egy egyszeri eset, vagy 30 évvel ezelőtt és akkor most emiatt tűzzel-vassal kiszedni ezt a nevet a filmtörténelemből? (disclaimer, Spacey nem kedvencem, hype filmjeiből is csak párat láttam). Vicc.
Simple. Eternal. Beige.
1658 levél
Válasz 17.12.12. 08:06 #40674
-T0ng-
Na-na tessék azért itt kicsit racionálisan gondolkodni. Az soha nem helyes, ha egy férfi visszaél a társadalom által konzervatívan rá akasztott erejével. Egy olyan korban, ahol mindenhogy az egyenlőségre törekszünk tessék megadni minden irányba a kellő tiszteletet.

Ugyanakkor Hollywood az a hely, ahol soha nem volt titok (már a hajnala óta sem), hogy a színésznők (és manapság a színészek is) akkor érhetnek el valamit, ha van ismertségük és hajlandóak levetni a naivitásukat. Az, hogy most valaki kiállt és utána hirtelen mindenki meg meri mondani, csak valaminek a nyilvános elismerése, amit mindenki tudott eddig is.

Persze ettől ez még nem helyénvaló dolog, csak pl. mikor Gwyneth Paltrow Osvar-Díjat kapott azért a szerepért, amit Weinstein-nek köszönhetett egyből neki köszönte meg és valahogy nem került elő a dolog, hogy előtte mit akart vele tenni.

Aztán ott a tény, hogy hála a közösségi médiának egy olyan felelőtlen divat terjedt el, aminek hála szűk és széles körben is megjelent a kibontakozás, a baj csak az, hogy sokszor vélt alapon. Egy lány azt látja a Facebook-on, hogy mekkora divat a #metoo és nem kell sok, hogy belemagyarázza egy rossz felcsípős mozdulatba azt, hogy szexuálisan zaklatták.

Ebben az egészben ugyanakkor még csak az sem került figyelembe véve, hogy mi van azokkal a nőkkel, akik ezt a helyzetüket tudatosan használták ki. Mert történetesen én is ismerek olyan csajt, aki az egyetemet annak köszönhette, hogy összeszűrte a levet mindig azzal a tanárral, aki épp előnyhöz juttathatta és a csaj egy percig sem bánta a dolgot.

Az tehát, hogy ez az egész felszínre került nem probléma, sőt igen is azok, akik tettek ilyet legyenek felelősségre vonva, a baj az, hogy az egész nyomán elindult egy olyan hullám, ami bőven magával ragad embereket, akik nem is tettek semmit, mégis a hírnevük fogja bánni, elég ha csak Jeremy Piven vagy Stallone esetére gondolunk.

És amire jawsika utal és ez a legrosszabb az egészben, hogy pont a túlzott felkapása és divattá válása (és az, hogy olyanok is #metoo-znak, akiket soha az életben nem zaklattak) miatt egyszerűen el fog sikkadni. Weinstein-t meghurcolják, Spacey mém lett, de már most látszik, hogy mintha hirtelen elapadt volna az egész és a hullám már csak azért mossa a partot, mert még megjelenik ez ügyben egy két cikk.
7806 levél
Válasz 17.12.12. 07:59 #40673
Lovi Tommy
Én inkább az olyanokon akadok ki, hogy már olyan közszereplők szólalnak fel, mint a norvég királyi család (volt) tagja.
Az eddigiekben ugye azzal védték a felszólalókat, hogy nem mertek megszólalni, kirúgták volna őket, stb.
De a norvég királyi család tagjának tíz évvel ezelőtt hova volt félnie? Kirúgják őt a királyi családból? (tavaly vált el, úgyhogy még teljes körű "tag" volt, nem úgy, mint most).
Ez a sztori az, ahol már én is csatlakozom ahhoz, hogy wtf, miért nem akkor, ott a Nobel-díjátadón/utána emelt hangot?
Felesleges is belemenni abba, hogy a csávó író, és nem irályi családtag már, és esetleg kell neki egy kis salesboost, stb...De míg a 14 áves gyerek esetében, vagy a karrierjüket féltő nők/férfiak esetében kevésbé lóg ki a lóláb, ez már nagyon wtf nekem...lovagoljuk meg a "divathullámot", hátha lesz pénz belőle.
1450 levél
Válasz 17.12.11. 13:12 #40672
jawsika
Örülök, hogy a nagyidhoz hasonlítasz.

Viccet félretéve, nem gondoltam, hogy ez egy progresszív gondolat, csak hát a tűz meleg. Meg lehet ezen lepődni, meg felháborodni, de komolytalan. Ha ettől maradi bunkó vagyok, akkor vállalom. De térjünk vissza rá fél év múlva, fidget-spinner jelenséget gondolok, egy idő után mindenki belefárad a folyamatos új megszólalókba, és elunjuk. Sajnos.
Minions, servants, soldiers of the cold dark... Obey the call of Kel'Thuzad!
29316 levél
Válasz 17.12.11. 12:27 #40671
Germinator
Annyira vicces, amikor emberek ilyen nagyszüleim generációjának megfelelő véleményt úgy állítanak be, mint valami bankot robbantó, sokkoló és újszerű, szemfelnyító megjegyzés.

Ráadásul gondolom mindezeket úgy írod, hogy pontosan tudod, milyenek a mindennapjai egy amerikai színésznőnek (vagy férfinak) az amerikai stúdiórendszerben, kezdve a kapcsolatával a menedzsereivel, ügynökeivel, stúdióvezetőkkel, rendezőkkel, kollégákkal, gondolom erre elég jól rálátsz, és ez alapján fogalmazod meg ezt a véleményt.

Ilyen reality checkként azért nem baj, ha néha eszünkbejut, hogy persze ide-oda elmosódott a zaklatási ügyeknek az utózöngéje, kezdve széleskörű social media kampányokkal és mémekkel, hesteg metoo meg satöbbi, de attól, hogy mondjuk Magyarországon ezt pont hülyén csapódik le néha (lásd VV Éva esete Havas Henrikkel meg Marsi Anikóval meg a TV2 amúgyis gyomorforgató műsor- és celebpolitikájával), szóval attól, hogy nem mindenki tud értelmesen reagálni egy valós esetre, attól még van egy eredeti, valós eset, és az nem lesz ettől kevesebb.

Ez az első az emberiség történetében, hogy közösségileg és gyakorlatilag világszinten reagálni kell egy ennyire széleskörben publikált esetre, aminek mindenféle társadalmi kihatásai is lehetnek és vannak, és szerintem nem meglepő, hogy nem mindenhol sikerül ezt jól lereagálni. Nem akarok állást foglalni ilyenekben sem, hogy Kevin Spacey-t kábé kitörlik a filmtörténetből (nemcsak őt), mert őszintén nem volt még ilyen szituáció, nincs mihez mérni. De látva, hogy az eset közvetlen környezetében lévők hogyan fogadják ezeket a történéseket, meg azt, hogy az esettől nagyon távol, pl. itthon hogyan, szóval azért feltűnik a különbség, és csak abból kiindulva, hogy megközelítőleg sem tudjuk elképzelni, milyen mondjuk egy amerikai filmipar belső működése és az ezzel járó emberi viszonyok, én nem szeretném innen Pestről ezt ilyen abszolút módon megítélni. Van valamiféle "véleményem" vagy érzésem, de annyira nem érzem fontosnak, hogy ezeket mindenkivel megosszam.

És sokan már a viszsás vagy rossz reakciókra reagálnak úgy, mintha az eredeti esetet ítélnék még ezzel, de az eredeti eset - munkahelyi zaklatás, szexuális fenyegetés, érzelmi és testi zsarolás, stb. - nem lesz kevesebb attól, hogy ez sok helyen szarul csapódott le.

És, még egyszer, nem, egyáltalán nem unortodox és meglepő az álláspontod, tényleg a nagymamám is pont ugyanígy vélekedik erről, és még a magyar társadalom nagy része.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
1450 levél
Válasz 17.12.11. 11:46 #40670
jawsika
Ez most nagyon botrányos lesz, tudom, de én is csak "véleményt nyilvánítok ". Szóval, a Metoo kapcsán én egy elég unortodox állásponton vagyok. Az a helyzet, hogy azt hiszem, azokat a nőket és lányokat, akiket hónapokon, akár éveken át szexuálisan zaklattak, azok így fizették meg az árát annak, hogy sikeresek, gazdagok, ismertek lettek.

Úgy gondolom, hogy mióta felállt a patriarchális társadalmunk, azaz kb. "mindig óta" rendszeresek azok a helyzetek, ahol egy idősebb férfi bírál/ítél/dönt fiatal lányok felett. Ennek pedig egy (főként egy sikeres, piaci társadalomban erős versenyzőnek számító (hisz ilyen pozícióba került)) férfi esetében teljesen egyértelmű, hogy szexuális árat kér a pozitív döntéséért, hiszen más nem kell neki.

Ez mindig így volt, és azt gondolom, mindig így is lesz.

Lehet most egy ilyen lufit pukkantani, és meg lehet ezen lepődni, fel lehet háborodni, de azok, akik Oscart, könyvet, szerepeket, többmillió forintot/dollárt, sikeres életet kaptak azért, mert egy számukra nem vonzó férfi letapogatta, lesz*patta őket, azok csak azt az árat fizetik meg, ami ennek a sajátja. És ezt tudták jól. "Aki k*rvának áll, ne csodálkozzon, ha b*sszák", ugye.

Mintha egy élsportoló tüntetne, hogy tönkrementek az ízületei az edző sanyargatása miatt.

Tudom, hogy ez egy szemét álláspont, hogy ez mocsokság, de ez van és ez is lesz mindig.


Sajnálom, ha megbántottam valakit.
Minions, servants, soldiers of the cold dark... Obey the call of Kel'Thuzad!
1658 levél
Válasz 17.12.11. 07:36 #40669
-T0ng-
Me too kapcsán nekem a francia trikolór filter jutott eszembe pont. Nagyon szép és jó, hogy hirtelen mindenki kiáll, hogy őt is szexuálisan zaklatták, a baj csak az, hogy a hashtag-gel együtt már kissé divat lett.

Woody Allen előre vetítette - bár aztán őt nem kell félteni - hogy nemsokára már az is szexuális zaklatást fog kiáltani, akire csak rákacsintottak egy szórakozóhelyen.

Bele sem merek gondolni, hogy kezdeti csajozásaim miatt hány csaj találhatna meg azért, mert talán túl tolakodó voltam és a szórakozó helyen a tánctéren a tömegbe oda mertem menni táncolni....

Amúgy fura, de az emberekből tényleg kiölte a rendszer a vita és az eszmecsere iránti igényt. Ma már az ember csak vállat von, ha csinálnak megint valamit. Én spec elejtek egy morgást, amikor elkezdik a rádióban jól összeválogatottan, megfelelő szerkesztéstechnikával bizonygatni, hogy rendben van az egészségügy, vagy hogy annyi embernek van munkája, hogy már munkahelyre nincs elég ember Magyarországon.

Spiró fogalmazta meg helyesen, hogy mi a diktatúrák közötti átmenetet gúnyoljuk demokráciának, ilyen alapon meg a társadalom többségének, aki csak arra figyel, hogy a semmitérő fizetésével túléljen ez is elég.
5261 levél
Válasz 17.12.09. 15:58 #40668
Pras
Kissé más oldalról, de pont a minap tűnődtem el ezen a jelenségen, nevezzük az információs áradásra adott természetes (nem összekeverendő a "jó" vagy "rossz"-szal) emberi reakciónak.
"Me too"-mozgalom; nagyon leegyszerűsítve.
Első eset: "Ez botrányos, ez szörnyű! Szegény csaj."
Második eset: "Mi a f*sz? Ez elképesztő!"
Harmadik eset: "Oké, valamit itt tenni kell. Neki kell állni takarítani."
Negyedik: "Bátor lány!"
Ötödik: "Huh. Torokszorító, komolyan."
Hatodik: "Úú, ő is?"
Hetedik: "Meg sem lepődöm már."
Nyolcadik: "Na ja... na ja."
Kilencedik: "Hogy ki? Érdekes, igen, ideadnád a sót?"
16438 levél
Válasz 17.12.09. 15:44 #40667
ufodani
Az Orbán alapú társadalomban, ahol le van Mészárolva az ország, tényleg az van amit mondasz, 2-3 naponta jön egy " ez már megint WTF ", ömlik a szar, nem tudsz komolyan beleállni egyikbe sem igazán.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
28020 levél
Válasz 17.12.09. 13:57 #40666
LordMatteo
Rengeteg olyan hir volt mostanában, amit olvasás közben már vágólapra raktam, hogy rakom be ide, és beszélgessünk róla, de aztán mire végére értem, már a kedvem is elment tőle. 2-3 napig van hirértéke annak, hogy ennyi, meg annyi százmilliók tüntek el, vagy hogy épp újabb milliárdos cégek kerültek mészáros lőrincke arany pici autista kezébe (csak véleményt nyilvánitok, mielőtt valaki feljelent! ), aztán le is ült a téma. Ez perpill. az ingerküszöb itthon.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
16438 levél
Válasz 17.12.09. 08:56 #40665
ufodani
Ordít a csend - dübörög a félelem..
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
20689 levél
Válasz 17.08.07. 18:27 #40664
Pyrogate
Passport whiskey? Az tényleg elég szar (az íze is), de az még kubatovi éra kezdetén volt. Azóta a sajátmárkás cuccokban legalább fejlődtek.
Szenvedély nélkül a foci halott.
1658 levél
Válasz 17.08.02. 10:24 #40663
-T0ng-
A Heineken botrány jó volt arra, hogy kicsit felpiszkálják a határon túli magyarokat. Azt, hogy egy félholland sör miatt ekkora és ilyen nevetséges cirkuszt csináltak csak arra lehetett jó, hogy felmérjék mekkora visszhangot tudnak kelteni a kint élő magyarokban, mennyire kell rámenni a kampányra úgy, hogy őket is mozgósítani lehessen.

Ettől függetlenül pedig persze még mindig a pénz beszél és ez nem csak a Fradi és Kubatov szintjén igaz. Több érdeke fűződik még mindig a kormánynak ahhoz, hogy egy nagy nevű, külföldi márkát itt tartson, minthogy támogasson egy határon túli kisebb sörfőzdét.

Fradi kapcsán egyébként én a minap nagyon jót nevettem: Balatonakalin a boltban a kasszák mellett van egy italos polc, tele márkásabbnál márkásabb rövidekkel. Már tavaly is megpillantottam az egyik külföldi whiskey Fradi Edition-jét, hát idén is megcsodáltam. Aztán majdnem az én pofám szakadt le, amikor megláttam, hogy a nagy Fradi Edition valójában egy olcsó papírfelületes matricával átmatricázott üveg, ahol az eredeti külföldi matrica ott figyelt alatta.

Kíváncsi lennék, hogy mennyire lett ez lebeszélve a gyártóval és hogy kik matricázták át az üvegeket egyenként.
20689 levél
Válasz 17.08.02. 08:15 #40662
Pyrogate
Ráadasul Erdélyben a Fradi szent dolog, erre így pofán basszák őket, lol. Sajnos ez beleillik a kubatovi módiba: szarok mindenre, pénz beszél, az lesz, amit én akarok (vagy a kormány). Mindenki más leszophat.
Ez is egy óriási öngól, sokadik már az autószelerőtől, megbukni sajnos még sem fog. Őrületes pénzekből nulla nemzetközi eredmény, persze kényszer sincs rá, és hát szurkolói részről a stadionban nyomás se: ügyesen megosztott minket. Kevés embert utálok jobban a földön.

Visszatérve a sörre, azért érdekes, hogy eddig a Pécsi sörfőzde készítette a Fradi sört, és matolcsy hatalomátvétele után ezt megkapta mégis a kormány "ellensége".
Szenvedély nélkül a foci halott.
32299 levél
Válasz 17.08.02. 00:39 #40661
szbszig
A nap vicce.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1658 levél
Válasz 17.07.14. 08:47 #40660
-T0ng-
A párom itthon az egyik kórházban dolgozik pont a kardiológián. Hála az égnek itt nincsenek olyan problémák, hogy ne lenne CT vagy MR, viszont ő ettől függetlenül is minden nap látja, hogy milyen gyalázatos körülmények vannak ott.

Élőben látja, hogy orvoshiány van miközben a kórház túlterhelt, hogy az új orvosok közül sokszor csak az marad itt, aki a beteggel ténylegesen nem tud mit kezdeni, mert hiányzik belőle az empátia, aki pedig még Orvos a nagybetűs értelembe az kezd belefáradni.

Legutóbb pl. azt mesélte, hogy a műtősblokkba úgy szereztek embert, hogy hozzájuk írtak ki státuszt, majd mikor felvették az embert át is vitték tőlük, csak azért mert a műtőblokk keretéből már nem lehetett ezt kigazdálkodni, mindezt persze úgy, hogy közben náluk is csak két műtősfiú váltja egymást, de pót ember nincs.

Számomra ebben az egészben az a legfelháborítóbb, hogy nyilvánvaló hazugságokkal árasztanak minket el. Van képük az eset után az MTI-n keresztül leadni olyan hírt, hogy az elmúlt 10 évben hány CT-vel lett több, csak azért, hogy megerősítsék magukat, miközben akik oda kerülnek, meg ott dolgoznak látják, hogy katasztrófa van.

Jah és ennek ellenére is van ember, aki rábólint arra a kijelentésre, hogy annak kell örülni, hogy van olyan kórház ahol van CT, miközben elvileg világszínvonalú az egészségügyünk.

12 évvel ezelőtt voltam Ausztriában egy kórházban. Gyerekosztályon voltunk, mert a sítáborban egy kislány hirtelen nagyon megbetegedett, magas lett a láza és kellett valaki, aki fordított. A kórház makulátlan volt: Tiszta falak, barátságos kórtermek és a szülőknek fenntartott ágy, vagy épp szoba, ahol alhattak, hogy közel lehessenek a lurkókhoz. Emlékszem az orvos is végtelenül kedves volt és jól érthetően, türelmesen magyarázott. Magyarországon maximum ebből csak a türelmes orvosból lehet találni egyet-egyet ma.

De persze most csak ezen megy a dühöngés. Ugyanez a hazugságáradat van az oktatás terén, a munkavállalás terén, miközben arra fittyet sem hányunk, hogy az ország lassan jobban hasonlít Törökországhoz, mint Ausztriához. És persze mi ezt hagyjuk. Csendben asszisztálunk hozzá, tűrjük, hogy így legyen, mert mindenki félti az életét a következményektől. Persze legyen itt vizesvb milliárdokért, meg EYOF, stadion és nemzeti hitvallás, miközben a valóság meg elvész.
32299 levél
Válasz 17.07.14. 00:58 #40659
szbszig
Nekem nem is ő jutott most eszembe, hanem Balog legutóbbi nyilatkozata, mely szerint az ilyen kiragadott esetek mind manipulatívak, vagy egyenesen álhírek, és valójában mindenki látja, hogy az egészségügy is jobban teljesít, mióta ők vannak kormányon.

(Bár volt ennél durvább megnyilatkozása is a témában, úgy tűnik, de ezt csak zárójelben [stílszerűen...], mert nem ismerem a forrásoldalt.)
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
16348 levél
Válasz 17.07.13. 10:55 #40658
david139
https://444.hu/2017/07/13/meghalt-egy-kislany-akit-nyitott-mellkassal-szallitottak-korhazak-kozott
Mindenközben a fő faszkalap bejelenti, hogy új Seosu kincseket vesz, kabaré.
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
1658 levél
Válasz 17.05.16. 08:23 #40657
-T0ng-
Azért az, hogy valaki egy kérdést megért-e, vagy az, hogy megérti-e milyen következményei lehetnek a népszavazásnak két külön kérdés.

Ha valaki ezzel akarja kinyilvánítani a véleményét, bőven megtehette. Nem a kérdés volt ott a fő probléma, hanem a joghatás, azt viszont csak kevesen tudják, hogy ezzel milyen hatást lehet kiváltani, még kevesebben érdeklődnek iránta.

A legnagyobb probléma ott az volt, hogy a szavazáson résztvevők többsége már azon felpörgött, hogy az ellenzék arra buzdított, hogy az emberek ne menjenek el szavazni mire a pártbuzgó törzsszavazók és egy kisebb hányadnyi befolyásolható réteg azt mondta csak azért is elmegyek.

A környezetemen látom azt, hogy sokaknak elég volt hívószóként az, amit előtte nyomatott a propaganda: "Jönnek és megerőszakolnak minden nőt és lánygyereket." Nem érdekelte őket, hogy milyen hatással lesz a népszavazás, mit érünk el vele. "Nekem ide ne jöjjenek be barbár állatok, menjenek a p*csába..." és már szavazott is, erre pedig tökéletes volt a szavazás és volt értelme.

Itt is hangsúlyozom, hogy nem az emberek kitiltása a megoldás. A választási bizottság feladata lenne, hogy olyan népszavazás kerüljön kiírásra, amelynek hatása is lehet, amiért megéri az államnak pénzt kiadni, ugyanakkor a népszavazásról szóló részben sehol nincs meg követelményként, hogy annak olyan kérdésnek kell lennie, mely alapján döntenie kell az Országgyűlésnek bármit is, csupán a feladat-és hatáskörébe tartozónak kell lennie.

És mi tartozik oda? 2/3-dal mikor lehet azt megváltoztatni? Hozzáteszem, ha az ember kicsit megkapargatja az E) cikket a népszavazás még alkotmányellenes is lehetett volna, de ugye ez megint csak a Választási Bizottság feladata lett volna.

Ez most kicsit olyan, mint amikor a gyerek kap egy olyan játékot ahol bizonyos formájú fa idomokat kell átnyomni a megfelelő lyukakon. Az 1 éves gyereknek ajánlják a játékot, motorikus készségei megvannak, helyzetfelismerő készsége alakul, viszont hiába ismerné fel a megfelelő nyílást a megfelelő idomhoz, ha el van rontva maga a nyílás és egy két milliméterrel kisebb. A kocka már nem megy át, de attól még nem a gyerek a hibás.

Egy jogállamnak az egyenlőségre és nem az egyenlőbbségre kell épülnie. Az egyenlőség az, amikor mindenkit ugyanúgy terhelnek jogok és kötelezettségek bármilyen megkülönböztetés nélkül. Az állam rendszereinek a feladata, hogy az azonos jogú emberek, de felismerhetően különböző véleményű, képességű és világnézetű emberek között megteremtse az állam működéséhez szükséges, sokszínűségek közötti összhangot.

Az állam nem tilthat el senkit semmit, hisz az diszkrimináció, még akkor sem ha az értelmi szintje a "rohadt migráncs"-ig terjed. ugyanakkor az ő dolga az, hogy ezen rendszerekben meglegyen az az ellensúly, ami az ilyen hangok felerősödését segíti. Elég csak abba belegondolni, hogy hol lehetne ma Magyarország, ha a Fidesz nem kétharmaddal kormányozna, ha azokban a bizottságokban és testületekben, ahol meg lehetne akasztani a propaganda gyártást nem lenne egyeduralkodó. Akkor is így alakult volna a népszavazás?

És ha úgy teszik fel a kérdést, hogy az az európai együttműködést sugallja és azt, hogy ha ezt bevállaljuk többet nem kell akkor is így szavaztak volna?

Értem a cenzus mögötti igényt és értem azt is, hogy miért gondolják sokan azt, hogy ez megoldás. Ugyanakkor ez pont olyan megoldás lenne, mint a közmunka-program vagy éppenséggel az egyetemek cseszegetése a diplomák minőségének javítására. A tünetet kezeli, de a problémát nem.
1094 levél
Válasz 17.05.15. 14:06 #40656
iX
(A cenzus kapcsán hoztam fel. 3+ millió aktív honfitárs nem volt képes felfogni, hogy nem értelmes a kérdés, nincs miről népszavazni... az értelmi szűrőn nem mentek át)
1658 levél
Válasz 17.05.12. 08:13 #40655
-T0ng-
A menekültügyi népszavazással nem az volt a probléma, hogy voltak akik elmentek szavazni és többségében a kormánynak tetsző választ adták, ez ugyanis könyvelhető volt. A probléma ott az volt, hogy a kormánnyal szemben az ellenzék nem tudta hatékonyan tolmácsolni, hogy a népszavazás sikeres volt.

Hiába nem mentünk el többen szavazni, jelezve, hogy ez nonszensz, ha a számok végül a kormány sikerét igazolták: "mert hát ennyi választópolgár elment döntött az ország sorsáról és többségében nekünk adtak igazat"

Az ellenzéknek ott a felelőssége, hogy tudnia kéne olyan eszközökkel is tevékenykedni, ami az Országgyűlésen kívül mutatja meg az erejüket. Ilyen eszközzel ugyanakkor nem rendelkeznek.

Az viszont ami ma megy a médiában undorító. A lejáratás, a vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb riportok és "hírek", az amit a kormánypárt megenged magának a kritikusabb hangvételű újságokkal és tévékkel egyszerűen botrányos és etikátlan. És az emberek többsége vak erre: Nem látják, hogy akkor jön egy ilyen hír, ha valaki olyat mer mondani, ami a kormánynak nem tetszik. Andy-ről soha sem lesz ilyen cikk, mert házon belül mozog. Róla kiderül majd, hogy mindig is magyar volt, sőt, visszamenőleg még nemesi címe is van így majd mikor visszavezetik a vitézi fokozatot és a lóháton közlekedést kap egy szelet Magyarországot.
32299 levél
Válasz 17.05.12. 07:25 #40654
szbszig
Az igen:

A Magyar Tudományos Akadémia újraválasztott elnöke amerikai állampolgár!

Tényfeltáró újságírás a maximumon...

SPOILER
Már várom a következő leleplező cikket Andy Vajna eltitkolt állampolgárságairól.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1094 levél
Válasz 17.05.05. 15:00 #40653
iX
Biztos lényeges kérdés, hogy tud normálisan működni az ellenzék - egy olyan országban, ami nincs elfoglalva a kormánypárt által. Nálunk ugye nem ez van.
___

Bár a cenzus kizárt, nekem lenne rá javaslatom: aki pld. elment a menekültügyi népszavazásra és érvényes szavazatot adott le, az tíz évre kiírta magát a közügyek alakításából, mert azt sem tudta felfogni, hogy mi értelme volt (semmi). Szerintem sokkal előrébb lennénk, ha az inaktívak mellett ők sem döntenének az ország sorsáról.
1658 levél
Válasz 17.05.04. 08:18 #40652
-T0ng-
Érdemes megnézni a Medián új felmérését és levonni a következtetéseket:

A Fidesz a korábbi 37%-ról 31%-ra, míg a pártot nem választók 32%-ról 31%-ra csökkentek, ezzel együtt az MSZP, a Momentum, az LMP, a Jobbik, valamint egyéb párt támogatottsága nőtt.

A Jobbik nőtte a legnagyobbat, valószínűleg azért, mert a legtöbb Fideszből távozó szavazó inkább a jobboldalon marad és ilyen alternatívát választ. A maradék pártok erősödése 3 hónapra vetítve nem nagy, ugyanakkor az már most látható, hogy a választók - ha nem játszik be az új, vagy újabbnak számító pártokkal szembeni bizalmatlanság - erőként kezd megjelenni az LMP mellett. Érdemes azt is megemlíteni, hogy míg az LMP esetében a 3-4% egy megszokott érték, ennél nem volt a létrejötte óta magasabb sokkal magasabb támogatottság, míg egy új párt tavaly óta nem csak mérhetővé tette magát, de félig be is érte őket.

Az, hogy a párt támogatottsága nem csökkent, azt jelenti, hogy a Momentum a momentum tábora egyenlőre különálló az LMP táborától, nem ugyanazokat a köröket mozgatja meg.

Pártsajátosságokat nézve valószínű, hogy az LMP 1%-os növekedése leginkább a Fidesztől elszavazok felszedésével érte el, mintsem a bizonytalan, illetve pártpreferenciával nem rendelkezők megmozgatásával.

Ami a Momentumot illeti, a tendencia jó, de ha csak valami nagy csoda nem történik a Parlamentbe jutáson túl nem sok minden fog történni a párt életében. Hozzá kell tenni, hogy ők az egyetlen párt, aki nem is kormányt akar váltani csak a rendszert megreformálni, így részükről ez is siker lesz. Az LMP továbbra is megmaradt a szimpatikus, de csendes gyerek szerepében: Nem sok vizet zavar, nem nagyon kelt feltűnést, szereplését a pártból ismert arcok nyilatkozatain túl nem erőlteti és nem is nagyon tud érdemben mit tenni. Az MSZP növekedése egyértelmű párhuzamban van Botka szerepeltetésével, ugyanakkor már most látszik, hogy elindul a lejáratás, így fontos kérdés lesz, hogy mennyire töri meg ez a párt éledezését, illetve a most felszipkázott szavazók merre vándorolnak tovább.

A jelenlegi egyetlen versenyképes pártnak a Jobbik bizonyul. Bármennyire is erős a párt múltja, hatékonyan és minden tolakodás nélkül képes olyan témákba belenyúlni, ami bár szélsőjobbra húzza (majálison fejtegetett cigánykérdés, burkolt zsidózás) az emberekben képes megragadni, egyszóval képes a Fidesz jelenlegi ellenségkereső politikáját úgy interpretálni, hogy az elfogadható legyen az embereknek és problémát lássanak a dolgokban. Kétségtelen az is, hogy amennyiben a Fidesz népszerűsége tovább zuhan, abból kizárólag a Jobbik profitálhat úgy, hogy kormányzó erővé válhasson és ez ellen a Fidesz sem tud jelenleg semmit tenni. A Jobbiknak sikerült kiállni úgy a CEU ügyben is, hogy bár nyilatkozatukban az egyetem mellett tették le a voksukat, azért sikerült egy finom Sorosozást odatenni.

Ugyanakkor egy év még hátra van a választásokig, így érdekes lesz figyelni, hogy a Fidesz mit tesz a pártok és a Jobbik ellen, illetve ezt hogyan tudják kezelni. Az már most látható, hogy három pártot tartanak ők is vetélytársnak: A Jobbikot (Simicska lejárató kampány), az MSZP-t (Botka lejáratás) illetve a Momentumot (meleglobbi vád).
1658 levél
Válasz 17.05.02. 08:19 #40651
-T0ng-
A tegnapi nap egyébként nagyon jó tükör volt így a választások előtt. Kicsit megmutatta, hogy mire képesek az ellenzéki pártok. A Jobbik továbbra is próbál valamiféle középre tolódást mutatni, a jobboldalon alternatíva lenni, ugyanakkor a taktikájával nem próbál világot megváltani, inkább csak a kiábrándulókat felölelni. Kérdés az, hogy egyébként ez mennyire fog menni neki, illetve meddig tartható.

Az Együtt számomra most vált kicsit viccpárttá: Még mindig azzal akarnak erőt szerezni,hogy valakihez odasimulnak, mert tudják önmagában édes kevesek. Persze lehet itt korrupció után nyomozni, pert nyerni a Fidesszel szemben, de ezzel nem lehet tömegeket megmozgatni.

Az LMP egyértelműen most érte el a mélypontot. Tipikus esete azon pártoknak, ahol elfogy a sikertelenség miatt a hév. Nincs kulturális bázis, nincs megfogható ideológiai alap, amivel az ember együtt tudna érezni, nincs karakter, amit értékelni lehessen. Csak úgy vannak. A legnagyobb probléma, hogy a ember részükről még az akarat morzsáját sem látja, hogy tenni akarnának bármit is az ellen, hogy eltűnjenek a politikai süllyesztőbe a MoMa-val együtt.

Ami érdekesebb az maga a Momentum: A tegnapi tüntetésből ítélve első körben jól feküdtek rá kiábrándulók igényeire. Az utóbbi hónapok botrányai mentén kialakult egy új réteg a választók között. Olyan réteg ez, ami nem jobb-bal politika mentén, hanem kifelé nyitott globális politikát támogatók és a bezárkózó nacionalista politika mentén gondolkodók tengelye mentén kezd kialakulni. Az már a Momentum első megmozdulásaiból is jól látszott, hogy egy új irányú politikát akar képviselni, ahol inkább a probléma, mintsem az ideológia van központban. Más kérdés, hogy ez majd a választásokon mennyit fog jelenteni. Mekkora valójában az új réteg, amit felkaroltak, mekkora tömeget aktivizálnak ők, és mekkora az amúgy is aktivizálódó tömeg a mozgó, vagy éppen a választás eddig kihagyók körében.

Én nem tartom egyébként kizártnak, hogy - ha a mostani választás nem is - de a következő egy a jelenlegi francia elnökválasztáshoz hasonló lesz. A különbség ott lesz csak, hogy addigra egy kicsit visszakeményedő Jobbik és egy felerősödő, EU kritikus (és nem euroskeptikus) Momentum lesz. Persze addig még sok víz fog lefolyni a Dunán, de mindenesetre érdekesen hangzik.
1658 levél
Válasz 17.05.02. 08:06 #40650
-T0ng-
annak idején én is olvastam ezt a cikket és iszonyatosan tetszettek a megoldási javaslatok, amiket felvetett, ugyanakkor mindezek ellenére is tartom magam ahhoz, hogy ha választásról van szó a magyar politika valóságos talaján kell maradnunk. Ha csak az új és újabb generációs pártok esetében nem mutatkozik komoly változás a politikakultúrában (értsétek nem helyeződik át a hangsúly az egymás szapulásáról a konstruktív vitákra, egymás ötletének meghallgatására és vegyítésére) úgy bármilyen a jelenleginél észszerűbb választási rendszer hamvába halt.

Személy szerint, és az utóbbi jó pár évet áttekintve, az a véleményem, hogy bármelyik párt is kerül hatalomra az egyfajta egyeduralkodásba kíván kezdeni, saját akaratát érvényesítve a rendszer fölé kíván kerekedni és bitorolni minden rendszer, amiben akaratot kíván érvényesíteni. Persze lehetne azt mondani, hogy ez a politika normális velejárója, de ott ahol ez megengedhető megvan arra a rendszer, a választási hajlandóság, a politikai aktivitás, hogy legyen valamiféle visszatartó erő is, bármi amivel a másik oldal egyszer-egyszer azt tudja mondani, hogy ácsi ez így nem egészen okés.

Pont ezért hibás a koncepció, ahol azt vizsgáljuk, hogy hogyan szűrhetőek ki a problémás szavazók és pártok. Egy olyan országban, ahol a politikai sokszínűség egyenlő a nullával, nem születne más csak egy újabb erős párt, aki nem egyezik meg az előzővel, hatalma és legitimitása pedig más módszerrel került meghatározásra.

A másik, hogy egy új választási rendszer közel sem időszerű. Persze lehet róla elmélkedni, filozofálni, de fontosabb lenne az, hogy az ellenzék tudja így egy évvel a választások előtt, hogy pontosan milyen szerepet képzel el magának.

Számomra már maga a kormányváltás gondolata is abszurd. Ha kicsit is tudják tükrözni a felmérések a valóságot akkor a fontos kérdés nem az, hogy melyik párt alapíthat kormányt, hanem hogy az ellenzék, hogyan és miként képes majd hatékonyan működni, illetve törekedni kéne arra, hogy az adott párt, mint ellenzék működjön.
8076 levél
Válasz 17.04.27. 20:30 #40649
Gerry
Az a piszkos ballib mediafoleny
An Oxford man walks around like he owns the place. A Cambridge man walks around like he doesn't care who owns the place.
13050 levél
Válasz 17.04.27. 11:38 #40648
McCl@ne
Fel akartam hozni az általad linkelt témát is, csak tegnap már nem volt rá időm, meg ma sem nagyon van, aztán elmaradt. Csak fel akartam vezetni a témát a cenzussal, mert LM kérdése valami hasonlóra vonatkozott. Jelen politikai helyzetben és is kvitelezhetetlennek tartom amúgy, de ezt többször is leírtam, és lényegében csak azt vitattam, hogy az alanyi jogú választójog "ellen" megállja a helyét az az elvárás, amit alább leírtam, és elméleti szinten egyet is értett vele mindenki. Természetesen ez megoldhatatlan, a valódi megoldás az általad linkelt cikkben van, nekem most nem sikerült eljutnom eddig, mert tényleg alig van időm, most is egy megbeszélésen/oktatáson ülök.

Amúgy én erről a "cseh" módszerről Puzsértól hallottam először, ezt propagálta több helyen is, olvastam a 444 cikket is, meg egyéb formákban is szembe jött már.
Puzsért követni meg nem azt jelenti nálam sem, hogy mindenben egyetértek vele, csak azt, hogy egy jó hivatkozási alapnak tartom a következetessége miatt, ami nagyjából egyetlen politikai erőről sem mondható el.
Respect is not given. It's taken.
20689 levél
Válasz 17.04.27. 11:31 #40647
Pyrogate
Nem követem Puzsért, arra reagáltam, hogy a lenti ötlet elvitte a vitát egy - szerintem - rossz irányba, a hozzászólók csak arra az egy megoldási javaslatra reagáltak, holott szerintem a te célod sem az volt, csak példaként hoztad fel. Miközben van még erre ezer. Igaz, nem a cenzushoz, hanem bővebben a választási rendszer reformjához kapcsolódik. Ez talán nem olyan megosztó és lesznek építőbb kritikák, javaslatok is. Amúgy tök jó, hogy bedobtad, legalább elindult valami konstruktív vita is.
A cikk csak eszembe jutott, több ilyen tanulmány létezik nyilván még.

A kérdőíves ötletre azt gondoltam, hogy közvetlenül Puzsértól származik, ha nem, akkor bocs. Azt ugyanis én is hülyeségnek tartom.
Szenvedély nélkül a foci halott.
13050 levél
Válasz 17.04.27. 11:16 #40646
McCl@ne
Már csak azért sem Puzsért fikázod, mert ez a cseh fickó, és az ő elképzelései állandó hivatkozási pontot képeznek nála. Súlyozott szavazás, negatív szavazatokkal, nagyon jó módszer.
Persze sokkal szimpatikusabb lenne egy-egy közbeböffenésed, ha nem mindent ilyen magas lóról adnál elő, de legalább tartalmilag egyetértünk, a többi úgysem fontos.
Respect is not given. It's taken.
20689 levél
Válasz 17.04.27. 08:35 #40645
Pyrogate
Puzsér helyett inkább releváns véleményt olvassatok. link

Nem Puzsért fikázom, de azért ezek az ötletek megalapozottabbak és tudományosabbak is. Ami nekem tetszik, a kizárásos módszer: szavazol arra is akit semmiképpen nem szeretnél, így a megosztók nem kerülhetnek hatalomra. Vagy, hogy sorrendre szavazol. Ezekkel kiegyenlíthetőek a szélsőséges fanok szavazatai.
Szenvedély nélkül a foci halott.
1658 levél
Válasz 17.04.27. 08:19 #40644
-T0ng-
McCl@ne én értettem azt is, hogy te nem a műveltségi tesztet emlegetted, de a Puzsér által említett teszt ebből indul ki. Az, hogy elvárjuk, hogy valaki ismerje mire szavaz, az jelenleg is alapnak kéne, hogy legyen. (sajnos nem az) Viszont ezt vizsgálni egy általános országgyűlési választáson nem csak, hogy plusz kiadást jelent, de komoly alkotmányos problémákat is felvet. (még jelenlegi viszonylag rideg Alaptörvényünket is figyelembe véve)

Az általános választójog sajnos azt jelenti, hogy mindenkit, aki cselekvőképes, magyar állampolgár megilleti a jog, hogy választó és választható legyen. Pont.

Bármilyen megoldás, ami azt eredményezi, hogy Ő ne vegyen részt a választáson diszkrimináció és bármennyire ideális, szép és ésszerű, amit mondasz a valóságban nem, hogy nem kivitelezhető, de egyenesen káoszhoz vezetne.

De lássuk:

Maga a kampány és a választás a szavazólappal és mindennel együtt alapból horribilis összeg szokott lenni, amit valószínűleg bármilyen sajtóanyag, szórólap, vagy egyéb megoldás, ami az emberek tájékoztatását segíti, csak tovább növelné. Persze itt meg kell említeni, hogy az internet világában a pártprogramok elérhetőek az interneten, de lássuk be, a Fidesz szavazó soha nem fog az MSZP honlapra felmenni, hogy áttanulmányozza azok ígéreteit.

Béla egyszerű, makacs ember. Mikor megtudja, hogy a választáson két X-nél többet várnak tőle, inkább el se megy. Béla persze egyszerű ember, de érzi, hogy ez valahol nem jó, hisz ha szavazni kell, minek ismerje más programját, tudja, hogy ő a Helyi Kisparaszt Mozgalom emberére akar szavazni.

Géza ennél tudatosabb ember. Bár nem készül fel a pártok programjából, de hát neki akkor is joga van elmenni. Vaktában X-el párat és behúzza a HKpM emberére az X-et. Majd jön Jolika, Erzsike és Ervin, akik este 8 után elkezdenének szavazatot számolni, csakhogy kiadja nekik a választási iroda vezetője, hogy ugyan ne felejtsék már el ellenőrizni, hogy a mellékes kérdésekre mindenki jól válaszolt-e, mert ugye akkor az érvénytelen. Így Erzsike, Jolika és Ervin holnap délig ott fog ülni, mert bár Jászpimpospuszta lakossága 3000 fő, amiből választásra jogosul 2100 fő, de a szavazatok számánál a megjelent 1600 fő mind a négy kérdését is meg kell vizsgálni.

Albert tanult ember, de nem ért egyet a rendszerrel így el se megy szavazni. Albert persze nem tudja, hogy a demokrácia úgy működik jól, ha az emberek elmennek szavazni.

Azon szavazók persze, akik elmentek, mindezek után megcsappannak. Figyelemmel arra, hogy a legutóbbi OGY választáson nagyjából a magyar lakosság valamivel több, mint 60%-a képviseltette magát, az általad felvázolt rendszerben kevesebb, mint 50% lenne, ami a választások érvényességét és legitimitását veszélyeztetni, arról nem is beszélve, hogy a sikertelen választás esetén azt meg kell ismételni, ami a költségeket kétszeresére növelni.

Persze ezt lehetne korrigálni a választások kötelezővé tételével, de akkor meg hol marad a szabad választás és mikor jön el az, hogy finoman odaáll melléd egy rendőr a szavazófülkénél.

Persze ki lehet választani a szavazásra jogosultakat, csak ha van egy csoportod a választásra a tömegből a többieket kizárod. Bármennyire is elégedett lennék azzal, hogy a sok kevés IQ-s rasszista, szélsőjobbos, kopasz egyszeri ember kizárásra kerüljön és így ne szavazzon a Jobbikra mondjuk, akkor is dolgozik bennem az egészséges demokrata, aki azt mondja, hogy ha ezt engedem hová vész az, amiben hiszek, ami eddig felépült. Ha azt mondom, hogy ez gyengeség, akkor ott vagyok ahol most a kormány, ha megteszem és bármilyen módon kontrollálom a szavazást oda kerülök, ahol a 1920-ban voltunk.

Lord amit én leírtam, az megint az általános modellje az érdekek becsatornázásának. Abban igazad van, hogy sajnos ma Magyarországon a focidrukker mentalitás érvényesül a politikában, ahol elveszik mindenféle moralitás, ugyanakkor érdemes megnézni, hogy egyre több emberben merül fel a kétely a saját pártjával szemben, pont a demokratikus hangokat megszüntető pártfegyelem miatt. Hozzáteszem, attól még, hogy valaki arcra szavaz nem jelenti azt, hogy a képviselőnek ne lehetne egyéni szava, gondolata és véleménye a parlamentben.

Továbbra is azt mondom, hogy a szavazók szavazata csak töltelék. Nem a választási rendszert kell cseszegetni önmagában, hanem azt a szélesebb rendszert, amiben a szavazatok többségét megszerző dolgozhat, mert fékek és ellensúlyok, megfelelő kontroll nélkül az egész nem több egypárti rendszernél. Most sem a Fidesszel van a baj, hanem azzal, hogy az egyes intézkedéseiknél nincs semmi és senki, aki azt mondja ezt így ne. Mert a korábbi és jelenlegi alaptörvényünk úgy épült fel, hogy 2/3 esetén maximális hozzáférést biztosított ahhoz, hogy az egyes ellensúlyi szervek választása során a kormánypárt saját szájíze szerint alakítson mindent.
2815 levél
Válasz 17.04.27. 07:40 #40643
Aryx
Konkrétan ki, vagy kik állítanák össze azt a 4 oldalas anyagot? Én az összes ilyet egy mozdulattal kidobom a postaládámból, ahogy a ház többi lakója is, akkor már a mi társasházunk élből ki is esett? Mi lenne az, ami ezekben szerepelne? A szokásos pártprogramok Brüsszellel és társaival, vagy maga az adott párt működése, rövid története, eddigi tevékenysége? Ki állítaná össze ezeket, hogy ezek a papírok tényleg objektívek legyenek, és mentesek legyenek a manipulációtól? És hogyan ellenőrzöd le, hogy az öntudatos emberek elolvasták ezeket?
Mi lenne a teszt, miből állna csak kb. maga a vizsga? Kérdezz-felelek alapú lenne, vagy önálló gondolkodásra ösztönző kifejtés, afféle "motivációs levél" a szavazólap mellé? (megj: akár egyik v másik, a szavazás reggelére szerintem már a fél ország zsebében ott lenne a netre feltett "megoldókulcs", amit majd be kell írni, mert hogy azt mondták, akik Bivalybasznádról idehoztak engemet busszal.) Kézzel írott lenne? (Másnapi szalagcím: "Írásképünk alapján döntenének a pártok választói jogosultságunkról") Elektronikus? (Szalagcím: "Észak-koreai szerverre továbbítják az adatainkat")
De most tényleg, mit kellene tudnia az egyszeri választónak? Széll Bernadett eddig elhangzott parlamenti beszédeiből idézni, vagy a Szózatot ismerni? Ki lenne az, aki végigolvasná, ellenőrizné ezeket, és mi alapján osztályozna? Pontok, meg százalékok szerint, mint egy iskolai beadványt?
Nem akarsz senkit se kizárni, de egy másik bekezdésben mégis? Kiket szeretnél megszűrni? Azt a néhány szipus zárcsökkentésest, vagy egy komplett békemenetes tömeget? Miért vennéd el a jogot öntudatlan Sanyi bácsitól, akinek mindegy, hogy fidesz vagy ballibsik, csak az számít, hogy holnap is meglegyen a veteményese?
Hogyan maradna ellenőrizhető egy ilyen folyamat, ha már a mezei ikszelős rendszert is rendre elcsalják, ahol tudják? Hogyan éred el, hogy a központi ellenőrzés ne húzzon egyik oldalra se?
Végül hadd kérdezzem már meg azt is, Te magad tudod, kire szavazol? Mi, az egyszerű polgárok tudjuk, kire szavazunk valójában? Ismerjük mi ténylegesen a pártok működéseit, átlátjuk-e őket, vagy mindent azon a rózsaszín szűrőn keresztül ismerünk, amit a propagandaanyagok és a balos-jobbos média az arcunkba tol? Ha a pártok szemszögéből nézzük, melyik pártnak állna érdekében kiteregetni a maga szennyesét? Mikor akarták a pártok valaha is azt, hogy a választópolgárok gondolkodjanak, amikor tudják, hogy tömegeket lehet megvásárolni egy zsák krumplival? Mi számít tényleges minimumnak, követelményi szintnek? Vagy akkor mégis csak elég lenne annyit tudnia mindenkinek, ami mondjuk a külföldieknek kell a magyar állampolgárság megszerzéhez, de akkor megint ott tartunk, hogy kb. mindenki szavazhat.

Tényleg nem értem...
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
401 levél
Válasz 17.04.27. 06:48 #40642
Ricsi1976
Arra azért ne vegyél sajnos mérget. Nem amőbákkal vagyok körülvéve, de nagy részük jobbod. Amőbákat meg zöld szemes ostorosokat mondjuk kerülöm, mert nem bírom Őket még rövid távon sem.
32299 levél
Válasz 17.04.27. 06:08 #40641
szbszig
"tájékozódjon akárcsak arról a nyamvadt kis szórólapról, és akár csak címszavakban, hogy kinek mi a programja"

Ja, állítsuk meg Brüsszelt! Meg a migránsokat! Meg Sorost! Ha az utóbbi időben nem hallottad eleget ezeket a szlogeneket, akkor egy ilyen kampányban, ahol be is kell tanítani a néppel a "pártprogramot", tényleg reggeltől estig csak ezek a jelmondatok folynának mindenhonnan. Olyan illúzióim meg nincsenek, hogy komoly kampányanyaggal állna elő bármelyik párt is az általatok vázolt helyzetben. Sőt, még az eddiginél is butább, tényleg csak a puszta érzelmekre ható jelmondatok röpködnének.

Persze erre lehet mondani, hogy olyan szabályokat, választási törvényt kell alkotni, ami egységes tartalmi követelményeket támaszt az említett pártprogramokkal szemben. De ha a mostani rendszerben nem sikerül az ilyen kampányokat kordában tartani, vagy például a médiában való megjelenésnél az egyenlő esélyeket biztosítani, akkor miért pont a ti rendszeretekben menne?

Amúgy a többire is hozzászólok majd én is, ha lesz egy kis időm.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
2923 levél
Válasz 17.04.27. 00:58 #40640
RAI*DEN
Szerintem a felvetett ötleted simán megállná a helyét. Nem gondolom, hogy nagy elvárás legyen a társadalom felé, hogy tájékozódjon akárcsak arról a nyamvadt kis szórólapról, és akár csak címszavakban, hogy kinek mi a programja. Simán elfogadható lenne, csak hát ez, ugye nem érdeke a jelenleg hatalmon lévő pártnak, meg aztán ki tudja, később lehet rosszabb helyzetet generálna mint a mostani, pedig 120%-ig biztos vagyok benne, hogy a Fideszt életben tartó 2millió ember nagy része egyszerűbb mint egy zöld szemes ostoros...
28020 levél
Válasz 17.04.26. 23:58 #40639
LordMatteo
Reagálok holnap bővebben is, de addig két gyors gondolat: "Minden embernek vannak igényei, de mikor szavazni kell, az emberek arra szavaznak, aki szerintük az általa ígértekkel a legjobban lefedi amit szeretnének" >> ez itthon nem így van. Itthon pártra szavaznak, nem programokra. Arcokra, nem tettekre. Itthon nincs morális halál (lásd Gyurcsány), nincs következmény (lásd az összes rendszerváltó párt és politikus kvázi), itthon csak táborok vannak. Ha nem vagy az egyikben, akkor a másikban vagy, és kész.

A teszt jó ötlet, valami ilyesmire próbáltam én is legutóbb kilyukadni. De a politikailag inaktívakat is kizárnám a lehetőségből - jelezze előre hogy nem fog választani. Ha teszemazt, a választójogú polgárok 2/3ada így dönt, ott valami kurvanagybaj van, és legyen következménye (hogy mi, ezt nem tudom megmondani...), de egyszerűen nettó faszság, hogy egy szavazás úgy érvényes, hogy előre tudjuk, az emberek kb. fele meg se fog mozdulni, hogy leadja a voksát. Akik szavaznak, azok tegyék ki a szavazók 100%-át, ha ki tud tölteni egy ilyen tesztet mondjuk. Aki nem akar szavazni mert leszarja, annak ne adjunk döntési jogot a kezébe azzal, hogy otthon maradhat és "nem szavazóként" befolyásolja a végeredményt.

Lásd Athén, a 6000 polgár, aki szavazott, az nem azért volt 6000, mert annyian voltak a városállamban, hanem mert annyit választottak ki politikai véleménynyilvánításra.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
2622 levél
Válasz 17.04.26. 23:18 #40638
neumark
Lehet hogy most szélsőbal leszek, de az a baj hogy hiába nem akarsz kizárni a választásból senkit se, ha a cselekvőképességen túl bármilyen előkövetelményt támaszt a hatalom a választáson való részvételhez az elengedhetetlenül szükséges adminisztráción kívül akkor az már cenzus.
Ez ellen nagyon hosszú ideig nagyon sokat küzdött a nyugat hogy ne így legyen és sajnos én se hiszem hogy pont most kellene bármit is feladni belőle, amikor az elmúlt két évszázadhoz képest is lényegesen a legnagyobb az iskolázottság és a tájékozódás lehetősége széles Európában. Azért mondom, mert ez a fajta embertömeg azért évről-évre fokozatosan számolódik fel a Nyugaton (most még mi is ide tartozunk) még ha ez nem is látszik látványos tempóban.
Mondom ezt úgy, hogy szerintem sem ördögtől való az ötlet, bár szerintem Puzsér egyik legrosszabb témája. Kifejezetten antidemokratikus, egyszerűen mindannyian tudjuk, hogy százalékosan hol melyik országrészekkel és kifejezetten melyik társadalmi réteggel korellálna a leginkább. Ha pedig egy társadalmi rétegnek nem lehet képviseletük a parlamenti politikában akkor az égegyadta világon senki nem is fog foglalkozni a felzárkóztatásukkal és az igényeikkel, maradnak a saját szintjükön aztán legközelebb esetleg mégtöbben lesznek.
13050 levél
Válasz 17.04.26. 15:00 #40637
McCl@ne
Ezek voltak az ellenérvek? Kicsit feszüljél már neki, légy szíves!
Dolgozat? Tanulni? Szózat? Direkt nem akarod érteni, ugye?
Csak olyan kérdéseket tennék fel, amikből kiderül, hogy tudja, mire szavaz. Semmi mást, a saját születési dátumát sem kell tudnia. És ha nincs kedve elolvasni és nem akarja tudni, és emiatt lemarad a szavazásról, akkor mi van? Ennyire le sem szarta, nem érdekelte. Egy vaktában szavazóval kevesebb.

Ez egy viszonylag hatékony szűrés lenne, jól megmutatná azt is, hogy ki az, akit egy kicsit is érdekel az ország sorsa, plusz minimális tudatosságot feltételezne és várna el. Ebben mi az, ami nem demokratikus? Mi ebben a cseszegetés, mi ebben a szűrés, hogy elvárom: tudja, miről szavaz? Ne szórakozzunk már!

Senkit nem zárnék ki, nem is értem, miről beszélsz. Talán el sem olvastad, amit írtam. Semmiféle műveltségi követelményről egy szót sem írtam sehol, mindenki szavazhatna kedvére, csak annyit várnék el, hogy tudja, miről szavaz. Ha ez nem elvárható, ha nincs 10 perce foglalkozni ezzel a kérdéssel, akkor köszönjük szépen, de nem szeretnénk, ha beleszólna az ország sorsába.

Nem a műveletlen, tanulatlan vagy önző emberek juttatták ide az országot, hanem az öntudatlanok. Ideje lenne felnőttként kezelni a társadalmat és tudatosságot elvárni, feltételezni róluk. Aztán akinek erre az a reakciója, hogy legyentánc, az tegye csak azt, amire saját magát kárhoztatta: reménykedjen a legjobbakban. Csak egy 4 oldalas (72-es betűmérettel írt) tájékoztatót kellett volna elolvasnia, vagy máshonnan tájékozódnia, és megütnie egy minimumot. Végülis csak az ország jövőjéről dönt, talán nem kéne eljátszani, hogy nincs felelőssége.
Respect is not given. It's taken.
1658 levél
Válasz 17.04.26. 14:21 #40636
-T0ng-
De ezt így nem lehet: Fogod és a választásból dolgozatot csinál! Aki utált tanulni nem fog elmenni, mert nem akar dönteni. Ha mégis akar valakit a maga egyszerű módján, de nem hagyják és ezzel a módszerrel kinyomják a választás menetéből, az diszkrimináció közvetett formája, de legalább egy lázadás szításának első lépcsőfoka.

Az emberek egy idő után frusztráltak lennének, hogy ahhoz hogy döntsenek teszteken kell végigmenniük....minek? Csak azt akarja, hogy jobb legyen a nyugdíja és a kedvenc pártja ezt ígérte! Csak azt akarja, hogy ne jöjjenek be migránsok és az általa választott párt megvédje őt! Miért kell ehhez neki a Szózatot tudnia, vagy a választás lényegéről nyilatkozni. És itt akkor még nem beszéltünk arról, hogy ki az aki el is olvassa?

Nem az a baj, hogy vannak hülyék, beszámíthatatlanok, vagy kontárok, akik az ország sorsáról úgy döntenek ahogy, hanem az, hogy ezen felhatalmazás alapján a kormány a jelenlegi törvényi keretek között ellenállás nélkül megtehet bármit. Azzal a demokratikus alapelveket ásod alá, ha elkezded bármilyen módon cseszegetni, hogy a cselekvőképes és jogképes emberek körét hogyan szűrheted a választással. Azzal viszont nem teszel semmi rosszat, ha arra törekszel, hogy a választási rendszerben mindig meglegyen az egyensúly.

Jelzem külföldön vannak erre nagyon szép példák, hogy hogy lehet ezt megtenni. Nagy hiba az is, hogy Magyarországon van egy rendkívül szigorú pártfegyelem, ami alapból hazavágja a demokratikusságát a választásnak.

Minden embernek vannak igényei, de mikor szavazni kell, az emberek arra szavaznak, aki szerintük az általa ígértekkel a legjobban lefedi amit szeretnének, és persze ha olyan a környezet és ismerik az még jobb. Igen ám, csak hogy bár Géza képviselő ismeri azt a 20 embert aki rászavazott, mindegyikük érdekét, miután becsatornázta magához, le kell szűkítenie a párt működésére, mert különben neki is búcsút mondanak. A pártfegyelem eltiltja a képviselőket saját, egyéni gondolataiktól, mely által az érdekek annyira egysíkúvá degradálódnak, annyira belemosódnak abba az egyszerű célba, amit egy párt képvisel, hogy onnantól fogva minden ember szavazata csak a párt erejét növeli és nem a hatékonyságát.

Ebből a szempontból pedig már kényes a cenzus, mert ha elveszed azok szavazatát akik kevésbé iskolázottak, lehet hogy egy párttól elveszed a szavazatait és jobb helyzetbe kerül egy másik, de egyensúly és leginkább kompromisszumra való hajlam attól még nem igazán. És arról még nem is beszéltem, hogy a következő választáson hogyan fogják cenzúrázni az új erős szavazótábort.
13050 levél
Válasz 17.04.26. 11:53 #40635
McCl@ne
A választójogi cenzus kurva kényes téma, konkrét megoldási javaslat erre talán valami hasonló lehetne, mint amit Puzsér is hangoztatott már néhány éve: adj számot arról, hogy tudod, mire szavazol, és már ikszelhetsz is. Ehhez a teljes választási rendszert át kéne alakítani, mert természetesen a választójog baszkurálása önmagában nem cél, hanem eszköz.

Amiben nem értek egyet Puzsérral, hogy szerinte legyen pár kérdés, pl. fejezd be a következőt: "Hazádnak rendületlenül ...", és ilyenek, mert bár szeretném, ha ilyen is beleférne, de ez végtelenül idealisztikus. Lehetnének viszont a választási programhoz kapcsolódó kérdések, amik a főbb programpontokra vonatkoznak, egyúttal kiszűrve ezzel az érzelmi alapon szavazókat.

Hangsúlyozom: SENKIT nem zárnék ki sem az értelmi, sem a műveltségi szintje alapján, de egy bizonyos fokú tájékozottsági szint igenis legyen elvárható attól, aki szavaz. Magyarul, még egyszer, mert tudom, hogy érted, de aki reflexből ellenkezne: egyedüli elvárásom a szavazótól, hogy tudja, miről szavaz. Ehhez pedig egyértelmű programpontok kellenének, tiszta állásfoglalások a megfelelő frontokon minden párt részéről. 3-4 oldalas egyszerű nyomtatványok, amik eljutnak minden háztartásba, és amiből a szavazással megegyező bonyolultságú számadást kell adni, amennyiben oda akarsz ikszelni.

Ehhez nem kell semmi, csak az olvasás képessége, szövegértelmezés és négy évente tíz perc, amit rászánsz. Mindent és mindenkit nem szűrne ki ez sem, de nem lenne zárcsökkentés, meg egyikpártamásik.
Respect is not given. It's taken.
401 levél
Válasz 17.04.26. 11:27 #40634
Ricsi1976
Ezzel iá maximálisan egyetértek!
1658 levél
Válasz 17.04.26. 10:58 #40633
-T0ng-
Ó senki nem mondta, hogy az oktatást nem kell fejleszteni, viszont az is tény, hogy nem ez a magyar politika rákfenéje. (és nem is nyújt olyan gyors megoldást rá, mint amilyen gyorsan arra szükség lenne)

Elsődleges probléma, - és ez kizárólag a rendszerváltás hibája - hogy a magyar politika nem kompromisszumra és együttműködésre van berendezkedve. Természetesen nyugati országokban is megy az egymásra fújás, de azt látni kell, hogy egy vita esetén a felek igyekeznek valamiféle konszenzust kialakítani. Magyarországon ezt a helyzetet a kormánypárt kétharmada tovább mélyítette azzal, hogy kvázi törvényi alapon eltüntette az ellenzéket. Az az eszköztár, ami pedig maradt számukra nem elég ahhoz, hogy tőkét lehessen kovácsolni belőle és maguk a pártok sem erre vannak szocializálva.

Ezért lenne égetően fontos első körben azt rendbe tenni, hogy törvényileg legyen rákényszerítve a két oldal a konszenzuskeresésre. Az már jó irány a kialakuló új, alternatív pártok körében, hogy sokkal probléma orientáltabbak, kevésbé igaz rájuk az ideológiai alapú megkülönböztetés. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy működne is a parlamenti összhang ezért ezt szabályozni kéne.

Az oktatás egyébként egy teljesen más, és jóval nehezebb téma. Ma itthon egyértelműen a szocialista modell halad tovább, azt kalapálják jobbra-balra, miközben a világ elhúz mellette és ezen az egyes intézmények átnevezgetése sem segít. Németországban egy szakképző iskola nívóra nagyjából úgy néz ki, mint Magyarországon egy szakközép iskola. Annak idején én gépészetet tanultam és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a német szakképző testvériskola mennyivel kulturáltabb és színvonalasabb oktatást biztosított.

Itthon alapból azzal kezdődik a baj, hogy az általános iskola nem funkcionál megfelelően, nem szelektál és felzárkóztat hanem felkarol és továbblök. Gizinéni ismeri Pityuka rendes, keményen dolgozó szüleit és bár Pityuka rossz matekból megkapja a kegyelemkettest. Nem jó a magatartása sem, de hát szegény gyerek csak felnő és kikupálódik. Így elrugdalja a szakközépig, ahol a tanár felfogása eleve az, hogy ide csak a selejt jön, aminek megfelelően már bánásmódjában is csak vadítja a gyereket, amire egy adaggal rátesz az is, hogy a jelenlegi alaptanterv gyakorlatilag értelmezhetetlenné teszi a szakképzést és olyan tantárgyakat is beleerőltet a képzésbe, ami nem feltétlenül szükséges egy szakmát tanuló gyereknek.

Az egyetem pedig továbbra is csak a káderképzés szintjén halad tovább. Tanulj minél többet, magold be a tételeket és éld túl a képzési időt. Tanár akarsz lenni? Ott elég az alacsony felvételi pontszám, mire minden másra alkalmatlan középiskolás ezt választja, hígítva és rontva ezzel a tanári szakmát. De ugyanez a jogászképzés is: 5 év magolás, a tételek bebiflázása és megannyi álmatlan éjszaka, majd egy erős szakvizsga és a végén summa cum laude, aztán kilép az ember az életbe és pofára esik, mert a való világban nem azt várják, hogy a törvényt tudd, vagy hogy a Büntetőjog II. vizsga tételsorának 4. tételét te kívülről tudod, hanem hogy meg tudj írni egy szerződést, vagy értelmezni tudj egy adott jogszabályt, amire képtelen lesz, mert ő csak magolt.

Az oktatást tehát alapjában kell javítani, onnantól kezdve, hogy a gyerek bekerül egy oktatási intézménybe. Ez viszont nem egy éves folyamat és egy normális oktatási rendszer esetében is legkorábban 18 év múlva jut el oda a ma születő generáció, hogy becsatlakozzon a közéletbe.
401 levél
Válasz 17.04.26. 08:38 #40632
Ricsi1976
Jogos! Egyetértek ezzel is. De az oktatást akkor is fejlesztni kéne. A 2/3 helyett tényleg ideálisabb lenne a 4/5 vagy inkább a 6/5-öd....
1658 levél
Válasz 17.04.26. 08:12 #40631
-T0ng-
A "mindenkinek egyenlő szavazatot" elven kár civódni! Mind emberek vagyunk ugyanabból az anyagból, és bár értelmi szintünk különböző, ha eljutunk addig, hogy a szavazati jogban ember és ember között különbséget tegyünk nem fogunk jobb rendszer felé tartani, inkább közelebb hozzuk a XX. század legsötétebb napjait.

Ettől függetlenül nem mondom azt, hogy ez helyes is, csak azt, hogy ez a megoldás kevésbé rossz, mint bármi más.

Az más kérdés, hogy a fakockát milyen alakú résbe akarjuk beilleszteni. Nem az a fő probléma, hogy mindenkinek egyenlő szavazata van, hanem az, hogy nincs - és korábban sem volt - olyan megfelelő szabályozás, mely kizárta volna egy esetleges teljhatalom lehetőségét. A korábbi alkotmányban (mely ugye a szocialista alkotmány erősen módosított változata volt) direkt hagyták benne annak a lehetőségét, hogy valaki 2/3-os többséget szerezzen. Ennek az oka és az elvi alapja az volt, hogy úgyis elég változatossá válik az egypárti rendszer után a magyar politika, elég ember akar majd elmenni szavazni, így nem kell attól félni, hogy bárki is megszerezné a hatalmat.

Pont ezért nem is volt olyan jól megkonstruált rendszer, ami egy ilyen helyzetbe is képes lett volna ellensúlyozni a hatalmon lévő pártot. A jelenlegi rendszerben nem az a probléma, hogy valaki kétharmaddal zsonglőrködik, hanem az, hogy az ellensúlyozó rendszerek szabályozása már korábban is olyan volt, hogy kétharmaddal bele lehetett nyúlni.

A bíróságok függetlensége, alkotmánybírák választása, alkotmány és egyéb fontos törvények módosítása, stb. Ha ezek esetében lett volna már korábban bármilyen kitétel, ami lehetőséget biztosított volna, hogy az ellenzék is érdemben részt tudjon venni a választásukba nem tartanánk itt. Nem kell sokra gondolni, csupán arra, hogy ezek esetében az országgyűlési képviselők 4/5-ének szavazatára lenne szükség, vagy éppenséggel valahogy 2/3-os többség esetén többletjogokat biztosítana a törvény az ellenzéknek a beleavatkozásra....már ezek olyan biztosítékok lettek volna, melyek kizárták volna az elpártosodás lehetőségét az ellensúlyi rendszerekben.

Persze ez egy ideális elképzelés, ennél már csak az ideálisabb, ahol a nagy döntések esetében kikérik az emberek véleményét. (ami nem biztos hogy jobb is, viszont legitimitását tekintve erősebb, mint a közvetett, képviselők útján gyakorolt demokráciában született döntések)

Ezen persze lehetne elég sokat vitatkozni, de abba azért meg kell rekeszteni a vitát, hogy a szabad és egyenlő választás lehetőségének bármilyen módon történő korlátozása inkább csak hátráltatja a jelenlegi rendszer, mint építi, a megoldás még inkább illiberális, mint amit jelenleg látunk.
401 levél
Válasz 17.04.25. 08:49 #40630
Ricsi1976
Pedig a zárcsökkentő, legyentánc színvonalú zemberek szavazati jogának felülvizsgálata nem lennne ördögtől való. Vagy inkább az oktatásukva kellene kellő energiát fektetni. Node a politika pont nem erről szól. Tőlünk fejlettebb társadalmakban már rájöttek, hogy az oktatás fejlesztése hosszú távon kifizetődik.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.