Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Politika - az egyetlen ilyen célú topic a Dome-on

1166 levél
Válasz 23.01.24. 16:59 #43163
iX
a, Neki sincs alternatívája, maximum annyi, hogy amit Orbán csinál az nem jó
b, Valójában ő is ezt csinálná, szóval nem lehet O1G-zni

Moslék

______

"A gyereket szülni erre a világra?!" kérdés 20-30 és gondolom 100 éve is ugyanígy megvolt. Megkockáztatom, nem az ilyen videók fogják eltántorítani a gyerekvállalástól a nép szaporodásra képes részét.
3843 levél
Válasz 23.01.24. 07:00 #43162
Shadowguard
Nálunk járt Hadházy...

Kár, hogy semmi következménye nem lesz ennek sem. Pár éve a Házon kívülben is foglalkoztak az ügyeivel, abból sem lett semmi...
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
18041 levél
Válasz 23.01.14. 22:34 #43161
david139
The Barthezz move
Forget the horror here
21578 levél
Válasz 23.01.14. 21:56 #43160
Pyrogate
Sajnos offline is ugyanez van, csak ott még egymás szavába is vágnak az emberek, tehát még végig sem tudod mondani, amit akarsz. De a kiragadott részletek megvannak, sőt ott a szavak "emlékezete" is más 1-1 embernél (mivel nem lehet visszaolvasni), és aki hangosan mondja vissza, annak el is hiszik, hogy úgy volt.
Nagyon rossz a vitakultúra manapság.
Szenvedély nélkül a foci halott.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 21:44 #43159
Christoph
Az véleményütköztetés jó, de online így szövegesen engem fáraszt. Sokkal több gondolatom van, mint amit így át tudok adni a fórum keretei közt. És ezzel mások is így vannak szerintem. Ezért elmegy a beszélgetés ilyen kiragadott részeken rágódáson. Mindenki kiszedeget pár véleményes gondolatot és ezek folyamatosan elviszik a beszélgetést.
21578 levél
Válasz 23.01.14. 21:32 #43158
Pyrogate
Nekem pont fordítva van, a barátaim nagy része ugyanazt gondolja a legtöbb dologról, így nehéz vitatkozni, különböző véleményeket meghallgatni, "ütköztetni". Erre jó ez fórum.
A facebookot, meg "közösségi oldalakat" én hanyagolom, túl sok a nagyon egysíkú, gyökér, buta fasz sajnos.
Szenvedély nélkül a foci halott.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 21:22 #43157
Christoph
Mondjuk úgy hogy a pesszimizmusod nem biztos, hogy a jó irányba billenti az embert .
4806 levél
Válasz 23.01.14. 21:20 #43156
Christoph
Ez nem rólatok szól, csak valahogy le kell zárnom az életemben dolgokat. És a fórumozás most egy ilyen pont, nem csak ez más fórum is. Lehet életközepi (még azért nem ) válság. Igazából home office-ban dolgozom 3 éve és így nagyon mérgező már ez az állandó online jelenlét, eléggé kicsinált, ennek egy ez is része. Valahogy ez az egymás állandó félreértése meg magyarázkodás, személyeskedés már fáraszt. Nem kéne, hogy ehhez időm és türelmem legyen. Meg egyébként offline kéne visszaépítenem az életem, baráti köröm, ami csak részben épült vissza.
5998 levél
Válasz 23.01.14. 21:15 #43155
subject17
Szerintem kimondhatjuk, hogy tényleg én vagyok a probléma, eddig 2/2.
I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status
4806 levél
Válasz 23.01.14. 21:15 #43154
Christoph
Ezt szomorúan hallom, nem is lehet erre mit mondani, de mint ismeretlen embert lehet őszintén sajnálom hogy ebben vagy. Nem gondoltam, hogy teljesen komoly amit írsz.
Még annyi, hogy szerintem ha értelmet talál az ember az életében (bármi legyen az, amiben tud hinni) akkor tudnak csökkeni az ilyen gondolatok. Magamon a környezetemben élőkön is ezt tapasztalom.
21578 levél
Válasz 23.01.14. 21:13 #43153
Pyrogate
Jézusom, ne hisztizz be (ez most ilyen divat lett?)

Attól, hogy nem értünk egyet, tök jó, hogy vitatkozunk. Ez amúgy szerintem egy jó téma.
Szenvedély nélkül a foci halott.
21578 levél
Válasz 23.01.14. 21:11 #43152
Pyrogate
Szerintem elbeszélünk egymás mellett, én csak azt írom, hogy sokan azért is vállalnak gyereket, mert jelenleg ez a társadalmi elvárás. Én - mondom ezt apaként, ráadásul tökre szeretek a gyermekemmel lenni - jobb lenne a világ, ha ettől a kötelezőségtől, frusztrációtól megszabadítanánk az embereket. Hogy tényleg mindenki szabadon dönthessen erről a kérdésről, nyomás nélkül.

Szerintem aki nem akar gyereket, az nem a túlgondolás miatt teszi. Az, hogy nem akar elköteleződni, vagy nem tud és ezzel magyarázza, inkább benne van. De leginkább az, hogy sokaknak ez tényleg nem való. Egyszerűen ilyen emberek, nincs ezzel baj. A videó - újra hangsúlyozom, szerintem is szar - inkább arra reflektál, hogy ilyen is van, próbáljuk elfogadni. Még az indokaikat, mert ha valakinek faszság indoka van erre, az miért is baj? Most meg akarjuk győzni, hogy szüljél bazzeg, mert jönnek az afrikaiak?

Lehet én lettem túl leszarom gondolkodású már, ahogy öregszem
Szenvedély nélkül a foci halott.
5998 levél
Válasz 23.01.14. 21:03 #43151
subject17
Bár már nagyon offtopic (és poltopikba amúgy se járok ), erre még van egy egyszerű válaszom: azért létezem még, mert tudom, hogy mit okozna sok hozzátartozómnak, ha ezt megszüntetném. Hihetetlen, tudom, de minimális jóérzés van bennem is ilyen téren. Tudom, hogy akkor már nekem nem számítana, de jelenleg számít, tehát nem teszem.

És látod, pont ez az - nem tudod megkérdezni.
I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status
4806 levél
Válasz 23.01.14. 20:57 #43150
Christoph
Mindenesetre tanulságos volt ez a hsz váltás itt Veletek, nekem legalábbis hasznos volt valahogy tisztázódott hogy ez már nem az én világom itt, más vizeken is evezek már hogy meglegyen a közös nevező. Bocsánat ha megbántottam valakit, nem akartam, csak nagyon másképp látjuk a világot. Egyszerűen nekem nincs itt helyem köztetek. Nem teátrálisan, de én ezzel be is fejezem itt akkor a fórumozást. Nem hiszem, hogy sokaknak hiányoznék btw.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 20:53 #43149
Christoph
Még az is lehet. Az én példám egyébként irreleváns, csak egy példaként hoztam fel, ellenérvként nem is érdekel különösen most itt hogy ki miért mit akar és nem akar.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 20:48 #43148
Christoph
ráerőltetném valakire az életet, ahogy tőlem se kérdezte meg senki, szeretnék-e létezni

Már ne is haragudj de akkor miért létezel? Senki sem kényszerít már rá. Vagy akkor annyira mégsem rossz, hogy kaptál egy lehetőséget? Én tényleg nem értem itt ennyi embernek nem tetszik, hogy élhet vagy most ezt hogy kéne megoldani? Kérdezzük meg a gyereket hogy meg akar e születni, meg hogy fasza lesz e ez az apuka anyuka meg az adott miliő?

Amúgy mi a hozzáállásom, hogy mindenkinek gyerek kéne? Egy szóval nem írtam, a videóra reagálok még mindig, meg amit ez belőlem kivált. És ja egyébként leginkább az őszinteséget hiányolom, ezt becsülöm is benned hogy leírtad.
Annyi, hogy jönnek az emberek a hülyeségeikkel, közben meg csak szembe kéne nézni azzal, hogy ja ez van nem kockáztatok a gyerekkel, elvagyok így. Alapvetően nem értek egyet ezzel az értékrenddel (persze szituáció függő is mint mindig minden) egyet de legalább nem a süketelést hallgatom. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy tömegek nem akarnak gyereket és ez valami természetes folyamat lenne, valamiféle következő civilizációs lépés, nem pedig deviancia (nem az egyes ember szintjét, hanem össztársadalmilag).

A generációm magyarázkodása meg egyenesen kurva fárasztó, meg mindenre szarozása mintha az élhető világok legszarabbikába lennénk és nem lenne lehetőség változásra (akár magadban, munkában, országváltásban, ha ez megold valamit).
Leginkább ez tört ki belőlem. Komolyan néha úgy vagyok, hogy kihúzom a netet a picsába, mert ha komolyan venném a sok szart ami a nyakamba zúdul, azt érzem nekem sem kellett volna megszületni.
3474 levél
Válasz 23.01.14. 20:36 #43147
jawsika
Egyébként tényleg nem azért, de picit olyan, mintha nem is a jelenlévőket, hanem tudat alatt magadat győzködnéd, hogy igenis jó volt belevágni, és szörnyű ember és szörnyű élete van, aki nem tette meg, és igenis megéri és különben is, és szórod a játókelőkre az érveket, pedig senki nem vitatkozik igazán.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
5998 levél
Válasz 23.01.14. 20:11 #43146
subject17
"Az egész incel kultúra is ebből nőtte ki magát. Ez a "nem tudom elképzelni magam apaként" szöveg jön elő. Na de miért? Mert az egész kultúránk arról szól, hogy minden opcionális, meg nincs semmi kőbe vésve te döntesz (...)"

Mi a franc köze van ennek az incelekhez? Meg miért abból következik, hogy (szerencsére!) nem kötelező pumpálni magadból a kölyköket?

Egyébként nem értem az egész alap felvetést, hogy az lenne a normális, hogy mindenki szaporodik, csak azért mert "jóravaló", meg hogy TALÁN ráérez a gyereknevelésre. Nonszensz.

És igen, nekem teljesen önző okaim vannak arra, hogy sose lesz gyerekem, ha már a kifogásokkal van bajod, nekem nincsenek - de azokra is egyébként te húzod rá, hogy kifogások. Rengetegen vannak, akik tényleg szeretnének, de egy lezüllesztett szarfészek országban élünk / világszinten érzékelhető próblémák vannak / stb stb. Az egészben a vicces az, hogy pont a tiédhez hasonló hozzáállás miatt fordulhat elő, hogy egyesek tényleg megpróbálnak kibúvókat gyártani, mert azt érzékeltetik velük, hogy abnormálisan viselkednek, és szükség van a kibúvókra. Holott a "nem akarok baszdmeg" is egy teljesen valid indok, senkinek semmi köze hozzá.

Személy szerint elviselni sem tudom a gyerekeket, és épp elég sokáig tartott az is, hogy végre kicsit a saját életemet is tudjam élvezni időnként. Szóval pont az lenne az igazi önzőség, ha én is ráerőltetném valakire az életet, ahogy tőlem se kérdezte meg senki, szeretnék-e létezni - egy rakás elvárás és norma, életeden átívelő, annak jelentős hányadát felemésztő gürizés, sok szar aminek meg kell felelni, mindez csak mert anya-apa nem bírt magával egyik este.
I'm the person who once probed all of the uncharted worlds in Mass Effect 2 to 'Depleted' status
4806 levél
Válasz 23.01.14. 19:23 #43145
Christoph
Mondok én valamit a klímakatasztrófára, meg a gyerekkérdésre. Mivel nagyban nem tudok mit tenni (ahogy senki sem) így egyszerűen annyit csinálok hogy egyszerű életet élek a gyerekeimmel, mert én így érzem magam jól és erre tanítom őket is (és amúgy nem azért mert fel akarok vágni bárkinek, tényleg nincsenek nagy igényeim, mert utálom az egész fogyasztói szennyet ami árad mindenből). Minimális a lábnyomunk, mindenhova, gyalog, biciklivel megyünk, turkálóból öltözködünk és amennyire lehet spórolunk mindenen. És nem azért mert csórók vagyunk, mert felső középosztálybeli bérezésem van. Megkockáztatom, hogy kevesebbet fogyasztunk mint egy pénzzel kitömött gyerektelen, csak az utazgatással, meg vásárlással.
Nem azért írom, hogy most itt verjem a mellem, csak arra akarok reflektálni akik azt gondolják a gyerek önmagábvan valami giga ökolábnyomot hagy maga után és azt gondolják azzal tesznek valamit hogy nem lesz gyerekük. Szóval kifogások, kifogások.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 19:15 #43144
Christoph
Szerinted én nem féltem a gyerekvállalástól? Feladod az életed jó részét amit addig éltél a tök ismeretlenért, egy random gyereket dob a gép ráadásul. Ilyen ez, itt nem algoritmusok futnak ugyanúgy. Az amúgy szted csak úgy jön, vannak szülő alkatok meg nem szülő alkatok? Én pl. szted honnan tudom hogy majd a kamasz gyerekemnek jó szülője leszek? Lehet csak 5 éves koráig tudok jó apa lenni. Akkor inkább nem is kellett volna vállalni?
Értem én ezt csak az a helyzet, hogy reggelig tudnám én is sorolni, hogy miért nem vagyok leszek, meg voltam jó szülő, de inkább megyek és mesélek esti mesét neki, hogy jobban aludjon. Ennek ezerszer több értelme van.
1782 levél
Válasz 23.01.14. 19:09 #43143
SMBX-fan
"Szerintem ez a tudatos társadalom mérnökség"
A birthboosting az sokkal inkább társadalommérnökösködés, mintsem a gyerekvállalás kerülése.

És amúgy Indiában sem olyan brutál magasak már a születésszámok, pont 2,1 körül vannak, ami a stagnáló populáció.
Csakis Afrikában jellemző a 3 feletti születésszám.

Az meg lehet hogy akik realizálják hogy nem lennének jó szülők, teszemazt 1-2 évig jók lennének, de utána jön az ovi, az iskola és a pályakezdés? Szted aki fél a gyerekvállalástól, az képes lenne 25 éven át tartani a lendületet? (az meg nem megoldás hogy elkezdünk mamahotelezve csúfolódni)

Re: migrációs nyomás - a reménytelenség okát is meg kéne vizsgálni, amit két kifejezéssel le lehet írni: klímakatasztrófa és újgyarmatosítás. (gondolom ismered a Hülyeség korát, és emlékszel abból a nigériai Shell-kutakra)
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 19:09 #43142
Christoph
Ki a fene beszélt arról, hogy az afrikaikai szennyezik be a Földet? Egyszerűen reménytelenségbe születnek, ami számunkra meg migrációs nyomásként jelentkezik idővel.

A CSOK, meg a gyerektámogatások, termelékenység egy tök más téma. Nem is értem most mi köze ennek ahhoz, hogy értékes embereket nevel e valaki. Ne keverjünk itt mindent mindennel össze. És nem is akarok a kormány családpolitikájával foglalkozni, ahogy eddig sem tettem.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 19:02 #43141
Christoph
Az elég kemény gondolatmenet, hogy eljutsz a végén arra a következtetésre, hogy neked sem kellett volna megszületned. De akkor hogy lehetne most gyereked aki feltételezhetően már nem ilyen apát kapott? Ezt most minden kötekedés nélkül írom. Legalja arcok nyakra főre szülik az életképtelen gyerekeket, de a középosztály azon lamentál meg nyalogatja a sebeit, hogy elég jó szülő lesz e vagy sem és akkor ha nem akkor inkább nem, biztos ami biztos. (Tudom egzisztenciális és egyéb kérdések is vannak mögötte, nem ilyen egyszerű de túl sok rossz példát láttam eddig.)

Meg ez alapján nekem sem kéne ám itt lennem. Apukám végig csalta anyukámat az egész gyerekkorom erről szólt. Mai napig vannak ebből problémáim. Ha sokat agyalok a gyerekvállaláson biztos arra jutok, hogy nem kéne továbbvinni ezt a vonalat, alkalmatlan vagyok rá. Csak valahogy ezt mindig faszságnak tartottam. De nem azért vagyok itt hogy ezen rágódjak. És nem vagyok ösztönösen jó apa, pont hogy nem, mert nincs is mintám. Hanem próbálok azzá válni, és ez bizony nem valami veleszületett dolog, hanem akarat kérdése. Mindenkinél az.

Pont ez a felelősség alóli kibújás ami előjön a storykból. Á még nincs elég fasza egzisztenciám, meg ebbe a világba meg klíma, meg a kormány stb. Bullshit a nagyja, ki kéne mondani, hogy egyszerűbb nem vállalni abból baj nem lehet. Nem mondom, hogy ez mindig mindenkire igaz de kezd elegem lenni ebből a vergődésből amit lépten nyomon hallok meg olvasok. Kollégáim jóravaló 25-35 közti srácok szóba nem jön a gyerek, mert mi a francnak ha Netflixezhetek meg multizhatok egész nap, sőt a pornóval még a társat is kiváltom. Az egész incel kultúra is ebből nőtte ki magát. Ez a "nem tudom elképzelni magam apaként" szöveg jön elő. Na de miért? Mert az egész kultúránk arról szól, hogy minden opcionális, meg nincs semmi kőbe vésve te döntesz csak a probléma az hogy a reprodukció meg szarik erre és a szapora populáció szépen elnyomja a túlokoskodót.

És ne érts félre vannak problémák a világban meg az országban meg mindenhol, és vannak személyes esetek meg olyan emberek akiknek valóban nem kell gyereket vállalni. De ilyen tömegesen? És azon tudatos emberek miatt akik most vagy később nem vállalnak gyereket (mert rossz szülők lennének) jobb lesz a világ? Szerintem csak pont, hogy potenciálisan alkalmas emberek kedvét veszik el a gyerekvállalástól.

Egyébként mindig is voltak szarabb/selejtesebb generációk, aztán az utódok vagy tanultak a hibákból vagy nem. Aztán jött megint egy jobb/rosszabb. Ilyen a világ, most mi a cél, hogy csak a legalkalmasabbak legyenek a szülők és felépítsük a Nirvanát? És hol? Itt a tökéletes Európában miközben Indiában születik ezekre a gyerekekre 100 (a mi szemszögünkből) teljesen reménytelen élet, összehasonlíthatatlanul reménytelenebb, mint ahogy itt az emberek 90%-a él. Szerintem ez a tudatos társadalom mérnökség, hogy kinek mit kéne csinálni olyan sok jót nem hozott még nekünk. Lehetne esetleg a szülőkön segíteni, a megszületett gyerekekkel foglalkozni, hogy jobb életük legyen, mert normális emberek reméljük normális(abb) utódokat fognak szülni. Előre mutatóbb, mint lebeszélni bárkit ösztönös dolgokról.
1782 levél
Válasz 23.01.14. 18:42 #43140
SMBX-fan
"Nem ironikus ez, hanem egyszerűen így van. A túlszaporodás egy megint másik kérdés, ott is szabályozni kell bizony ha olyan a helyzet (pl. Afrikában a védekezést sokkal inkább támogatni kéne globális eszközökkel is akár, mert nem csak ott okoz problémákat)."
Ha a világ legszegényebb 50%-a eltűnne, ugyanúgy tönkremenne a bioszféra.
Viszont ha a leggazdagabb ezreléke, akkor azzal hatalmas lépést tennénk a fenntarthatóság felé.
Ez az ökofasisztoid bullshit duma hogy az afrikaiak szennyezik tele a Földet...
A kotonosztást mondjuk támogatom, kontinenstől függetlenül.

Az "értékes gyerekek adása a világnak" az működhet, de ha valaki nem véli úgy, hogy képes rá, minek erőltetni? Mert azokból a CSOK-gyerekekből ám persze egytől egyik lelkileg egészséges felnőttek lesznek, mi?
A fenntarthatóságot meg tényleg növelné az, ha mondjuk nem leállnánk a gyerekvállalással, de 2-nél többre abszolút nem lenne semmilyen ösztönző. (pl. itthon a családi adókedvezmény legyen 1 gyerek után 20000 ft, két gyerek után 2×25000 ft, afelett viszont gyerekszámtól függetlenül 50000 ft összesen)

Az államnak ugyanis abszolút sokadlagos szerepe a szaporodással való foglalkozás (főleg miközben a nemhetero örökbefogadást ott gáncsolják ahol tudják, pedig a leszbikus nagynénik funkciója nagyot lendített már az őskorban is az emberiségen, az árvákat ugyanis ők látták el)

Az alacsony gyerekszám problémáit pedig az orvosolja, hogy ha a fejenkénti és óránkénti termelés megnő, azaz javul a technológia. (szóval lehet hogy most egy aktív korúnak 2 másik embert kell ellátnia az adójával, 20 év múlva pedig 4 másikat, de azt ugyanannyi munkaórával fogja tenni)

Már persze ha nem lesz Mad Max vagy Fallout...
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
21578 levél
Válasz 23.01.14. 17:55 #43139
Pyrogate
Nincs ebben ellentmondás, aki minden hülyeségen agyal, az simán lehet, hogy elbassza a gyereke életét is a túlgondolással. Persze ez nem evidencia, de nem is állíthatjuk az ellenkezőjét.
Azt én is írtam, hogy ez úgyse jut el oda, ahova kellene, de ha a témát fenntartjuk, beszélünk róla, akkor akár le tud szivárogni a társadalom szélesebb rétegeibe. Nem ez a videó, mert ez szar, hanem a kérdés. Az ilyen szar videók miatt, és emiatt szerintem hasznos.

Nekem is van gyerekem, és szeretem az apaságot, mondjuk én mindig is >tudatosan< akartam. De sokakat ismerek, egyre több embert, aki soha nem akar gyereket. És ha nem is lennének érveik még akkor is megértem, mert miért lenne kötelező gyereket nevelni???

Abban sem vagyok biztos, hogy társadalmilag hasznosabb az, aki gyereket nevel. Hogy előrébb viszi ez a társadalmat. Ez szerintem faszság. A legtöbb tudós/társadalom szempontjából fontos ember szar apa valszeg, mert rohadtul nem a gyerekükkel foglalkoztak, hanem a hivatásukkal / ötletükkel / elméleteikkel. Hány híres embernek lett a gyereke is híres? Sőt, inkább elbaszott (persze erre nem tudom, van-e statisztika).

Én továbbra is azt tartom, hogy nagyon sokaknak NEM SZABAD gyereket vállalni és tök jó, hogy Neked ösztönből megy, biztos sokaknak így van, de értelmes emberek közül is ismerek olyat, akinek soha nem kellett volna gyereket vállalnia, mert leszarta azt (helló saját apám, vagy az apósom).

És manapság egyre több lelkileg roggyant 30-as, 40-est ismerek, akiknél ha picit leásol elég hamar kiderül, hogy a szülei miatt lett ilyen, mert vagy nem foglalkoztak vele, vagy pont szarul. Hány nárcisztikus / alkoholista szülő van még pluszban? Hány olyan van, aki egész életében azon kesereg, hogy a gyerek elbaszta a karrierjét, az életét? Ezek a gyerekek így nőnek majd fel, rokkantan. Szerintem ez nagyon veszélyes. Ha a társadalom elfogadná, hogy tök oké nem gyereket nemzeni, szerintem kevesebb defektes ember lenne a földön.
Szenvedély nélkül a foci halott.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 15:38 #43138
Christoph
Jó a tudatos-t, ironikusan írtam, ez egyszerűen csak arról akart szólni, hogy ez a fajta mentalitás tömegesen egyszerűen nem összeegyeztethető ha társadalomban gondolkodunk. Természetesen mondjuk a középkorban a tudatosság nem nagyon fért volna össze a gyerektelenséggel. Márpedig nyugaton ez most olyan mértékű, hogy okoz problémákat. És nem gondolom, hogy a migráció önmagában lehet egy jó, tudatos döntés. Lehet félreérthető voltam.
18041 levél
Válasz 23.01.14. 15:25 #43137
david139
Mert a múltban mi a fene lett volna tudatos abban, hogy nem vállalnak gyereket? Az érdekeik a sok gyerek vállalása felé terelte őket, a hosszútávú következmények pedig még nem voltak akkor terítéken.
Forget the horror here
4806 levél
Válasz 23.01.14. 15:21 #43136
Christoph
Ja és ez a világ problémáinak megoldása, szerintem megint csak a nyugati világ arroganciájából ered. Most nem is az Elon Muskokról beszélek, hanem a fotelemberről, aki azért nem vállal (1-2) gyereket, hogy jó legyen a világnak. Egészen abszurd, hogy ekkorában kelljen gondolkodni. Most komolyan mit számít az európai reprodukció egészséges fenttartása, amíg a harmadik világ árasztja ránk az embereket? Lelkiismereti kérdés? Nem azzal oldjuk meg a problémát, hogy mi önkéntesen kihalunk.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 15:12 #43135
Christoph
Na kezdjük akkor a személyeskedést? Ha nem haragszol én inkább válaszolnék a minősítgetés helyett. Szóval mi abban a hülyeség, hogy ha mindenki tudatosan nem vállalt volna gyereket a múltban akkor ma nem lenne aki erről beszéljen? Persze a túlszaporodás valós probléma amit a fejlett társadalmak hoztak el, erről egy szó nem volt. De bizony ha nem vállaltak volna az őseink gyereket, ma nem lenne kinek kihalnia ez ennyire egyszerű bizony, nem is mondtam ám többet

Másik téma: tehát azt mondtam, hogy a nem vállalásnál ("mert tudatos vagyok") többet ad a társadalomnak egy értékes ember felnevelése (egyszerűen jó adófizető, segítőkész normális értékrendű ember). Ezzel lehet vitatkozni, én szeretnék ebben hinni. Vagy csak az viszi előre az emberiséget aki ritka zseni és feltalál valami extrát?
18041 levél
Válasz 23.01.14. 15:04 #43134
david139
De tudtam, hogy valaki erre ráugrik
"Hülyeséget írok, és erre reagálnak "surprised pikachu"

Definiáld kérlek az értékes embert.
Részemről mondjuk legyen az, aki előrébb viszi az embereiséget. Ez mennyi, millióból 1?
Ilyen esélyekkel akkor mondjuk kár is belevágni.

A 7 milliárd ember problémáját valahogy sosem akarja a 7 milliárd ember megoldani. Ha valaki mégis, az még ki is lesz nézve.

Megnéztem közben a videót, elég ergya lett. Ettől függetelnül a témák érdekes. Mind a nőkre nehezedő társadalmi nyomás a gyerekvállalással kapcsolatban, mind pedig a gyerekvállalások csökkenése. Ez a hozzáállás, hogy a "Telex csak azért hoz le ilyet, hogy szembe menjen a Viktorral" nagyon ovis. Ilyenről vagy ellenzéki média fog írni, vagy senki.

A klimakatasztrófa tagadás meg komikus. De persze minden cigis is azt hiszi, hogy ő nem lesz tüdőrákos.
Forget the horror here
4806 levél
Válasz 23.01.14. 15:02 #43133
Christoph
Az ellentmondás, szerintem ott van, hogy szerintem pont a túlgondolós arcok tudnának jobb eséllyel értelmes gyereket felnevelni. Azok akik annyit agyalnak az életen, meg annyira tökéletes szülők akarnának lenni, hogy a végén feladják, mielőtt elkezdenék. Akiknek meg nem kéne vállalni, azok nem ilyen videókat nézegetnek, hanem Való világot

Egyébként nekem ott is problémám van ezzel a tudatossággal, hogy bizony a gyerekvállalás, nevelés ösztönös dolog IS. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes szülőnek születik mindenki, hanem hogy többre képes az ember mint gondolná, mert megoldja az ember egyszerűen. Nálunk most a harmadik gyerek jön, küzdünk a nagyobbik fiammal mint a kutya, de évről évre harcedzettebbek vagyunk. Én az a srác voltam, aki nem fogott kb. soha gyereket a kezébe a sajátom előtt, mert féltem, hogy leejtem, meg elrontom . Aztán most úgy pörgetem , dobálom őket, hogy nem ismerek magamra.
Na kb. ennyire lehet tudatos az ember más téren is. Egy rakás potenciális tök jó szülő azért nem vállal gyereket, mert vagy fél vagy hoz valami rossz emléket és belemagyarázza abba, hogy ő aztán nem is tudna gyereket nevelni normálisan vagy egyszerűen csak a kényelmét félti. Azt mondjuk értem, egyszerűbb az élet gyerek nélkül persze. De nem gondolom, hogy egészséges ha társadalmilag elkezdünk megijedni a gyerekvállalástól. Meg úgy beszélni róla, mintha nem ezer évekig csinálta volna ezt mindenki természetesen (hol jobban hol rosszabbul)
21578 levél
Válasz 23.01.14. 14:51 #43132
Pyrogate
De pont a megvalósítás és a kommunikáció az, ami miatt ilyen videónak van nézettsége.
Szerintem ezzel semmi gond nincs.
Sőt, ha reklámozzák a gyermektelenséget, az is oké a részemről, sok alkalmatlan embernek - csak azért, mert kötelező, vagy "így szokás" - nem kellene gyermeket vállalni. Sokkal jobb lenne, ha az emberek átgondolnák ezt és nem sodródnának a társadalommal, mert rengeteg gyermeket nyomorítanak meg az alkalmatlan balfasz szülők.
Szóval az se baj, ha kevesebb gyerek lesz, de azokat normálisabb emberek nevelik fel. (persze akiknek szól, oda úgyse jut ez el).

Az érvek nagy része persze faszság, bár a kamionos csajban lehetett volna kraft, ha egy pszichológus beszél róla, mert láthatóan az ő szüleinek kurvára nem kellett volna gyereket vállalniuk.

Maga a videó szar, de szerintem nem baj, hogy erről is beszélnek az emberek. Nekem sok ismerősöm van, aki nem akar gyereket és végre eljutottunk oda, hogy ezért nem nézik le/ki őket (annyira). Jellemzően az idősebbek mondjuk pont de...
Szenvedély nélkül a foci halott.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 14:45 #43131
Christoph
Mondhatnák az ellenkezőjét, nem is ezzel van a probléma, csak a módjával. De Telexéket konkrétan csak ezek a különböző woke-os szemetek mozgatják meg. Múltkor elmentek egy lajosmizsei citromültetvényre, tök jó pofa a téma is meg a videó is jó lett, de leküldtek két olyan nyikhaj belpesti arcot akik azt sem tudták mi a különbség a tyúk meg a kakas közt és még vihogtak is rajta. Na így akarják ők az un. "vidéket" megszólítani (nem mintha a vidék erről szólna kizárólag, csak a stílus volt ütnivaló).
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy hiába az 500e feliratkozó ők a magyar valóság egy kis szeletecskéjét képviselik (akik "lemennek" megnézni pár cigánytelepülést és borzonganak egyet). Miközben ott hever a valóság meg egy rakat izgalmas téma a poros kisvárosokban. Ja hogy arra nem klikkelnek annyian, meg nem trendi, bocs.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 14:37 #43130
Christoph
De tudtam, hogy valaki erre ráugrik . Nem ironikus ez, hanem egyszerűen így van. A túlszaporodás egy megint másik kérdés, ott is szabályozni kell bizony ha olyan a helyzet (pl. Afrikában a védekezést sokkal inkább támogatni kéne globális eszközökkel is akár, mert nem csak ott okoz problémákat).
Az viszont ilyen nyugati okoskodás, hogy én 7 milliárd ember problémáját oldom meg azzal, ha nem vállalok gyereket, mert olyan tudatos vagyok. Én meg azt mondom, hogy értékes emberek felnevelése sokkal többet ad a világnak mint nem gyereket vállalni. Ha már ezt nézzük.
3843 levél
Válasz 23.01.14. 14:37 #43129
Shadowguard
Nevetni (?) fogsz, de pont pár napja említette harmincas kolléga, hogy beszélgettek a feleségével a gyerekről és bár szeretnének, de van egy csomó dolog, ami ellene szól. És ő is megemlítette a klímaváltozást, mert ha most télen ilyen meleg van akkor majd mi lesz nyáron. És akkor lehet, hogy 10 év múlva itt tényleg Mad Max lesz Én megvigasztaltam, mondtam neki, hogy kis szerencsével inkább Fallout

Egyébként némelyik érve még elfogadható is volt, szóval nem arról van szó, hogy felült az éppen divatos társadalmi sodrásra, csak aggódik olyan dolgok miatt, amit úgysem tud befolyásolni

Nekem egyszerűbb dolgom van, én soha nem is akartam, az én génkészletem csak ne örökítsük sehová és egyébként is utálom a gyerekeket

Christoph: Mivel a kormány a gyerekvállalást propagálja ezért az ellenzéknek szokás szerint MUSZÁJ az ellenkezőjét mondani. Teljesen mindegy, hogy milyen témáról van szó, zsigeri szinten tiltakozni kell ellene. A másik lehetőség az lenne, hogy rákontráznak a dologra, de azon a részen meg ott van az említett Budaházy Edda, mögé meg nem lehet beállni.
Igazán fontos kérdésekkel meg jobb nem foglalkozni, mert akkor kiderülne, hogy:
a, Nekik sincs alternatívájuk, maximum annyi, hogy amit Orbán csinál az nem jó
b, Valójában ők is azt csinálnák, szóval nem lehet O1G-zni (Lásd: a kerítés marad, a rezsicsökkentés marad, stb)
Azt hiszem pont itt olvastam valakitől a határzár építésének idején, hogy ha Viktor is kiállt volna a migránsok befogadása mellett akkor Gyurcsány lóhátról kardlapozta volna őket Röszkénél, mert ő majd megvédi a hazát. Na ez a szint azóta sem változott.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
4806 levél
Válasz 23.01.14. 14:34 #43128
Christoph
Látod ő szakértő, ehhez is ért, tud mindent a jövőről. Mindig is voltak gyerektelenek ilyen-olyan oknál fogva, nem ez az ami zavar. Hanem egyrészt, a reprodukcióba mint politikai témába való beleszarás, meg érzékenykedés személyes szinten a kormányzati kommunikáció miatt, miközben a politikai téren ez komoly kihívás (a megvalósítás már egy másik kérdés). Másrészt meg amikor valaki becsomagolja valami hipertudatosságba.
Ezzel a videóval nem lenne bajom, ha valami gyerektelen fb csoport készítette volna propagandisztikus céllal, de ez a nagy Telex volt, akik azt próbálják elhitetni, hogy ők komolyan foglalkoznak így ezzel a problémával. Ez max arra volt jó, hogy aki nem akar gyereket megerősítse. Ha ez volt a cél, akkor valószínűleg célt értek.
18041 levél
Válasz 23.01.14. 14:31 #43127
david139
Mintha egyébként a tudatos gyerektelenség mint olyan az valami érettséget mutatna, nem sokszor mondjuk ugyanolyan társadalommal valós sodródást, mint pár évtizede a korai gyerekvállalás és a kétgyerekes modell volt. Megjegyzem, ha ennyi k*rva tudatos ember élt volna a Földön az elmúlt évezredekben már szép tudatosan kihaltunk volna.

Ez elég irónikus annak tekintetében, hogy pont a vírus módra szaporodás miatt van most bármiféle esély a kihalásra.
Forget the horror here
3474 levél
Válasz 23.01.14. 14:20 #43126
jawsika
Nekem nincs gyerekem, azt hiszem, talán nem is lesz, de ez a "klímaszorongás miatt nem vállalok gyereket" duma, ez olyan, hogy a lábujjaim is ökölbe szorulnak tőle. Fuh. Ezt tudtad kitalálni??
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4806 levél
Válasz 23.01.14. 13:20 #43125
Christoph
A "kíváncsi" Telex szerencsére megszólaltatta az "alternatív" Magyarország hangját. A trágár kamionsofőr lány aki valami putri családból menekül a világ elől, a Kanadai egyetemen kultúrantropológia doktorizó aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy magyarnak lenni (közben kultúrantrolpoógus érted, de nincs erről elképzelése ).
Szakértő Laura is röhejes. Mintha egyébként a tudatos gyerektelenség mint olyan az valami érettséget mutatna, nem sokszor mondjuk ugyanolyan társadalommal valós sodródást, mint pár évtizede a korai gyerekvállalás és a kétgyerekes modell volt. Megjegyzem, ha ennyi k*rva tudatos ember élt volna a Földön az elmúlt évezredekben már szép tudatosan kihaltunk volna.
Megint egy szűk réteg, akik itt alternatívaként vannak beállítva, miközben az ország általános problémái máshol vannak. Nem baj az ellenzék már rájött a problémára és lement "vidékre" (= külföldön élő magyarokat kérdez )
A probléma gyökere meg le van szarva, pl. hogy az egész versenyorientált, kényelemre, szórakoztatásra, önmegvalósításra kiélezett fogyasztói kapitalizmusba mennyire fér bele a gyerek. Vagy mi a szerepe egy tanult nőnek ebben a rendszerben, mi a szerepe az apának? Mit tud az állam tenni, hogy ellensúlyozza ezeket a folyamatokat stb. Persze nem kell itt negyed órába mindent beletenni, de ez itt szinte semmi releváns nem hangzott el.

Nem baj remélem a következő rész a transzik örökbefogadásáról fog szólni az is égető kérdés. A jobboldal mutogathatja ezeket a videókat mint a véres rongyot (megjegyzem ráadásul joggal) miközben a telex meg a felvilágosult balos értelmiség fujjoghat a budaházy eddás másik szélsőségre. És mindenki marad a helyén és boldog.
1782 levél
Válasz 22.12.22. 23:25 #43124
SMBX-fan
Na de onnan ki? Leó, EMartinez, Paredes vagy Lautaro Martinez?
Ha tippelnék akkor Paredes a példakép sokaknak.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
3474 levél
Válasz 22.12.22. 22:02 #43123
jawsika
Na jó, abban mindenki
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
33486 levél
Válasz 22.12.22. 21:33 #43122
szbszig
Fociban Argentína.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
4450 levél
Válasz 22.12.22. 18:43 #43121
Raistlin666
A Vatikán de a Keresztapa3 verza...
1782 levél
Válasz 22.12.22. 17:58 #43120
SMBX-fan
Most Argentína, Törökország vagy Venezuela a példaképünk?!
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
1782 levél
Válasz 22.12.07. 00:51 #43119
SMBX-fan
Tegnap: benzinárstop
Ma: benzinárgo

De ebbe is sikerült egy kis prüsszelezést csempészni.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
1782 levél
Válasz 22.11.29. 12:45 #43118
SMBX-fan
A népszámlálás kiszivárgott adatai alapján 380 ezerrel csökkent az országunkban élők száma.
Illetve több európai országban is, beleértve Magyarországot, a kereszténység elveszíti majd abszolút többségét, azaz 50% alá fog esni a keresztények aránya, és nem az iszlám miatt.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
1166 levél
Válasz 22.11.18. 10:41 #43117
iX
"Amerikában mindig napokig számolnak"

Érdemes a magyarázó részt Arizonánál

2000-ben az elnökválasztáson 36 nap után születetteredmény a floridai újraszámolósdi miatt.
1782 levél
Válasz 22.11.17. 01:17 #43116
SMBX-fan
Republikánusok megnyerték az Alsóházat, de sokkal szűkebb többséggel a vártnál.
Demokraták megtartották a Szenátust. (ez még hétvégi hír)
Ma este a Szenátus szövetségi szintre emelte a melegházasság védelmét.

Ja meg Lengyelország kapott egy kósza rakétát.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
1782 levél
Válasz 22.11.14. 10:20 #43115
SMBX-fan
Tudtommal az a helyzet, hogy a levélszavazatoknál nem beérkezési, hanem feladási határidő van.
És sok helyen a feladási határidő az a választás napja.

Jelen esetben Kaliforniában sok helyen csak 60%-on áll a számlálás. Erre egy hipotetikus példa az ha valaki a kertvárosokból eljár San Francisco-ba vagy Los Angeles-be dolgozni és nem napi szinten ingázik.

A levélszavazatokra meg azért van amúgy nagy igény részben, mert az amcsiknál rendkívül lazák a munkajogi szabályok. (a munkáltatók nem kötelesek szavazás céljából elengedni az alkalmazottjait, így ösztönözve vannak a levélszavazásra)

Mindenesetre én örülök hogy a Szenátus maradt a kisebbik rossz kezében és a Képviselőház esetében sem mosták fel a padlót a Republikánusok a Demokratákkal.
Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.
3474 levél
Válasz 22.11.14. 09:40 #43114
jawsika
Valaki, aki ebben járatosabb: Az hogy lehet, hogy az USA-ban eddig tart egy szavazatszámlálás? Nevetséges.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.