Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Kérdések az IDF-ről

11786 levél
Válasz 10.10.28. 03:30 #17
Star Wars
Tudtommal az M16 és különböző változatai, valamint bevezetés alatt van a TAR-21.
11786 levél
Válasz 10.10.28. 03:27 #16
Star Wars
Az élelmiszercsomagokról itt olvashatsz többet. Személy szerint a 2008-ban bevezetett, új változattal nem találkoztam, a bázisokon van főzőkonyha, ebédlő és büfé is, a bázison kívüli tevékenységek idején pedig a régebbi csomagot használtuk, aminek tartalma nagyjából megegyezik a Wikin leírtakkal.
11786 levél
Válasz 10.10.28. 03:18 #15
Star Wars
"Miből áll a napi kiképzés? Mondjuk a Tiéd, ami ugye nehezített (azt még nem tudtuk meg, miért, valami különleges osztályhoz akarsz kerülni esetleg?).

Ilyenekre gondolok mint napi futás, gyakorlatok, stb. "


Az izraeli hadseregben a kiképzések nehézségét, színvonalát egy 02-09-ig terjedő skálán határozzák meg. Aki nem harci egységbe megy, általában egy 02-es, 3-4 hetes kiképzésben részesül. Az enyém ugyanúgy 02-es volt, de azok közt a legnehezebb; két hónapos, különböző éjszakai tereptúrákkal, kirándulásokkal (Jeruzsálem, Golán-fennsík), tanulással (elsősegélyről, tiltott fegyverekről [biológiai, vegyi és atomfegyverek], M16-ról, AN/PRC-77 rádióadó-vevőről, terepen való eligazodásról [tűzfészek építése, stb.]), és egyéb fizikai tevékenységekkel.

A következő két bekezdésedre válaszolva:
Az izraeli hadsereg eszmeiségétől messze áll a kegyetlenség. Az erkölcs egyik alappillére az IDF-nek. Azért vagyunk jók, mert röpke történelmünk során folyamatos fenyegetésnek vagyunk kitéve, mint ország. És ha egy ország több olyan háborút él át (lásd pl. függetlenségi háború, hatnapos háború, Jom Kippuri háború), amelyek során létezése forog kockán, mondanom sem kell, erős motiváló erővel hat. Mondhatni, muszáj "legjobb"-aknak lennünk, különben vérünkkel, országunkkal fizetünk a hibáinkért. Érted, hogy mire akarok kilyukadni?
Az Idegenlégió egy verbuvált, bárhol, bármikor bevethető, profi zsoldoshadsereg, tehát természetesen "jók", ilyen adottságokkal.

"Az IDF-ről is hallani néha ilyesmiket, hogy nem bánnak kesztyűs kézzel az újoncokkal, ez mennyire igaz? "

Természetesen ez igaz, de a fegyelem egy jó hadsereg alappillére, úgyhogy akármennyire is nehéz néha, tartást, felelősségteljességet, motiváltságot ad az embernek nemcsak a szolgálata alatt, egész életére is. (Helye lenne valami hasonló nevelésnek kis hazánkban is...)

"Mennyire vagytok "elkülönítve" a civilektől? "

A katonai bázisokon nem sok civilt látsz (esetleg önkénteseket, pl. konyhai dolgozókat, vagy látogatások idején családtagokat, barátokat szombaton), és államtitkokat sem osztunk meg civilekkel, ezen kívül kb. semennyire. Elég csak elmenned pl. a központi buszállomásra Tel Avivban (7 emeletes komplexum, belülről kb. mint egy pláza), vagy felszállnod egy távolsági buszra, vagy vonatszerelvényre, és mindenütt katonákat látsz, a legkülönbözőbb beosztásban, rendfokozatban.

"Nem néznek Rád furcsán, hogy ott vagy egy szó szerint robbanásra kész övezetben, és más ország iránti hűségedről beszélsz nekik? "

Ez az én magánügyem, szerintem másra nem tartozik. Aki meg nincs hozzám hasonló helyzetben, úgysem értené meg, mert nem tudja, hogy mit is jelent ez. Az esküm országunk feltétlen védelmezéséhez köt, Magyarország viszont a szülőhazám, és nem mellesleg szívem csücske.

A megítélésemről annyit, hogy amikor megkérdezik, mióta vagyok itt, és mondom, hogy 2006 óta, elismerően bólogatnak, hogy (szerintük) milyen jól beszélek héberül.
1784 levél
Válasz 10.09.18. 15:21 #14
Kobest44
A kiképzés után, ha jól tudom, maradnod kell egy ideig, nem? Az ismerőseid/barátaid talán ugyanarra a bázisra kerültek, mint te?
"These are times of fast foods but slow digestion; tall man, but short character... It is a time when there is much in the window, but nothing in the room.
4513 levél
Válasz 10.09.18. 12:42 #13
Wing
Grat, de most mar valaszolhatnal a kerdesekre is
"A nation that doesn't do its own dirty work commits suicide."
13848 levél
Válasz 10.09.18. 10:54 #12
powerhouse
és most maradsz a seregben?
If I look back I am lost
1784 levél
Válasz 10.09.17. 06:32 #11
Kobest44
Gratulálok, van okod a büszkének lenni.

Itt egy idevágó cikk, a "A sayeretek világáról." Nagyon érdekes, egész jó összefoglalót ad!

Egy dologra meg szeretnélek kérni, és ezt kérlek ne vedd sértegetésnek vagy valami, nem ezzel a céllel írom. Viszont kérlek kerüld az olyat, hogy "...de a rend, a becsület, a bátorság és a haza iránti elkötelezettség mindennél fontosabb érvek az IDF-ben..." Több izraeli és palesztin barátom van (együtt tanultunk Indiában), és az ő történeteik után ez egy nagyon erős túlzás. A palesztin barátom és családja egyik éjszaka kapott egy hívást, hogy a házuk "gyanús" és alig pár percük van, hogy elhagyják a házat. Kiértek az utcára, visszanéztek, és a házuk már be is kapott egy rakétát. Az izraeli barátom nem akart sorkatona lenni, ezzel tüntetve a gázai megszállás ellen, be is vágták a börtönbe két évre (ha jól tudom vagy katonaság - esetleg civil szolgálat - vagy börtön...). Mikor kiszabadult, akkor az Egyesült Államok több egyetemére (köztük az enyémbe is) hívták, hogy elmesélje, milyen volt a börtönben. A hallgatók közül többen rátámadtak, hogy hogyan mert ilyet tenni, és hogy mekkora egy hazaáruló.

Ezek talán nem a legjobb példák (bár több izraeli így is menekül a kötelező szolgálat elől), de ha valaki csak egy kicsit is hallgat külföldi híreket (nem magyar híreket, ugyan már), Russia Today-t, Al-Jazeerát, vagy éppen Yahoo News-ot, akkor láthatja, hogy ez nincs így. (Ez kicsit olyan, mintha az amerikai hadseregre mondanánk ezt, azután, hogy civileket meg Reuters újságírókat mészároltak le.) Több volt/jelenlegi katona tesz fel a Facebookjára fotókat, amelyben megkötözött/megalázott palesztinokkal pózol. Egy független kimutatás szerint kábé 200 bizonyított túlkapás, esetleg ártatlan gyilkosságból csak olyan 60 végződik vizsgálattal, több esetben persze eredmény nélkül. Egy nyáron közölt cikkben pedig egy most szolgáló izraeli nő szerint a többen még az öregebb palesztinokat is viccből/fogadásból alázzák meg a katonák.

Félreértés ne essék, egy haza védelmében kell egy erős és modern hadsereg, és ha Magyarországon lenne sorkatonaság, minden szó nélkül belépnék, és büszke lennék, hogy a hazámat védhetem és szolgálhatom. Neked még egyszer gratulálok, mert a nehéz munka most meghozta a gyümölcsét, és minden okod megvan a büszkeségre. Remélem nem sértettelek/bántottalak meg, nem ez volt a célom, csak kerülni szeretném a hadseregek morális jellemzését.

"These are times of fast foods but slow digestion; tall man, but short character... It is a time when there is much in the window, but nothing in the room.
11786 levél
Válasz 10.09.17. 01:22 #10
Star Wars
Srácok, tisztelettel jelentem nektek, hogy a tegnapi záróünnepség lezárultával sikeresen elvégeztem a katonai kiképzésemet! Nagy büszkeségemre szolgált, hogy zászlós lehettem, mert megtiszteltek azzal a nemes feladattal, hogy én viseljem bázisunk zászlaját az ünnepségen. Emellett kaptam egy kitüntetést, miszerint dicsérettel végeztem el a kiképzést, az oklevél szerint céltudatosságommal, vállalkozó kedvemmel érdemeltem ki eme dicsőséget.

Igen büszke vagyok rá.
16989 levél
Válasz 10.08.07. 22:07 #9
KisCsirkee
Nem tudom, hol tartasz most a kiképzéseddel, de neked van belelátásod. Nem tudod mi most az IDF rendszeresített gyalogsági fegyvere? A wiki szerint most rendszeresítgetik a TAR-21-et, de a wiki az.... wiki...
"Es rasseln die Ketten, es dröhnt der Motor, Panzer rollen in Afrika vor!"||| http://battlelog.battlefield.com/bf3/soldier/Szalami111/stats/226302379/ ||| =PPS=Szalami111
4513 levél
Válasz 10.08.01. 17:48 #8
Wing
Amennyire en tudom, az Idegenlegioban van a vilag legkemenyebb kikepzese. Francia Guyana-ba viszik oket az oserdobe, ahol ha jol emlekszem 5 evig tart a kikepzes. Vannak kedvezmenyek, mint pl h 40 eves korodban nyugdijba mehetsz, megkaphatod az allampolgarsagot, es olyan nyugdijad lesz, hogy ihaj, de altalaban az ex-idegenlegiosok mar annyira meggyotort arcok, hogy 50-55 evnel nem elnek tovabb, koszonhetoen az oserdoben osszeszedett betegsegenek meg mittomen. Ha leszolgaltal 5 evet a legioban, sokan abbahagynak, de akkor altalaban olyan fasza ajanlatot kapnak, hogy maradnak meg ot evre (sokkal lajtosabb kikepzes, kenyelmes lakasok), igy aztan szepen-lassan felorlik az embert. Nehany honappal a nyugdijba vonulas elott meg sokszor eltanacsoljak a katonat, igy nem kell neki fizetni a draga dolgokat.

Cserebe viszont nem kerdezik, honnan jottel, mit csinaltal, uj eletet kezdhetsz. Viszont ha lelepsz az idegenlegiobol, nem fognak utanad kutatni, ellenben persona non grata leszel Franciaorszagban orok eletedre. Noname zsoldoskent eled le az eleted a vilag legszarabb helyen, a legdurvabb betegsegek kozt. Ha meghalsz, Franciaorszagban senki nem fog gyaszolni. Ezert viszik az Idegenlegiot mindig oda, ahol baj van. Ott nincsenek tuntetesek, hogy hozzak vissza a katonakat, mert ezek nem franciak ugye (nagyon nagy reszben). Ki van ez talalva nagyon.
"A nation that doesn't do its own dirty work commits suicide."
4513 levél
Válasz 10.08.01. 17:42 #7
Wing
Nagyon erdekes a tortenedet, bar meglepett. Ugyan en is csak "kocaforumos" vagyok, inkabb olvasok, mint irok, rad ugy emlekeztem, mint egy hazafias erzelmu magyarra. De a kovetkezo posztoddal mindent megmagyaraztal

Majd lesz meg szerintem kerdesem, bar a wikipediabol nagyjabol mindent meg lehet tudni. Illetve egy lenne most: tudnal irni par szot az izraeli katonai elelmiszercsomagrol? Gondolom, nem az MRE-t hasznaljatok.
"A nation that doesn't do its own dirty work commits suicide."
27974 levél
Válasz 10.08.01. 13:03 #6
LordMatteo
Hm, ha már van topik is, akkor kérdezek.

Miből áll a napi kiképzés? Mondjuk a Tiéd, ami ugye nehezített (azt még nem tudtuk meg, miért, valami különleges osztályhoz akarsz kerülni esetleg?).

Ilyenekre gondolok mint napi futás, gyakorlatok, stb.

Legjobb hadsereg, hm, nagy témaszakértővel sikerült beszélgetnem (nem Csirke ő is szakértő, de nála elismertebbre gondolok ), ő szimplán megkérdezte tőlem, és még néhány ott levőtől, hogy mi teszi a jó hadsereget és melyik az? Persze jött a szokásos USA-technika, Kína-Oroszország-tömeg, Izrael-arabállamok-kegyetlenség közhelyek durrogtatása, a srác leintett minket, hogy nem gondolunk a franciákra, az Idegen Légióra.

Mesélte hogy ott a kiképzés tkp arra van, hogy az 50-60-70 fős embercsoportokat megkínozzák, szétverik, leégetik, megalázzák őket, és az együtt átélt dolgok erősítik meg őket annyira, hogy (homályosan célozgatott) bárhol, bármilyen körülmények közé bevethetőek.

Az IDF-ről is hallani néha ilyesmiket, hogy nem bánnak kesztyűs kézzel az újoncokkal, ez mennyire igaz?

Mennyire vagytok "elkülönítve" a civilektől?

Nem néznek Rád furcsán, hogy ott vagy egy szó szerint robbanásra kész övezetben, és más ország iránti hűségedről beszélsz nekik?

(lehetne a cím akár "SW megítélése kint" is )
A kibaszás társas játék, sose feledd.
11786 levél
Válasz 10.08.01. 00:32 #5
Star Wars
Általában érdeklődéssel fogadják, mivel itt sok orosz bevándorló van és első ránézésre majdnem mindig annak néznek engem is (elég idegesítő ), tehát eléggé kivételesnek számítok a magyarországi kötődésemmel. Szoktak érdeklődni, hogy mennyi ideje vagyok itt, érdeklődnek Magyarországról is, amiről természetesen mindig szeretettel beszélek.
11786 levél
Válasz 10.08.01. 00:27 #4
Star Wars
A meggyőződésem nem változott, Magyarország ugyanúgy a hazám, mint fél, 1, vagy 10 éve volt, és mindig az is marad. Izraeli állampolgár vagyok, erről nem szeretnék lemondani, mert itt él a családom és némileg kötődöm is ide. Mivel itt sorkatonaság van, az összes barátom bevonul a hadseregbe, és mivel én semmiben sem különbözöm tőlük, ugyanúgy bevonulok, mint bárki más. Ha Magyarországon lenne sorkatonaság, természetesen oda vonulnék be. Mindig is érdekeltek a katonai dolgok, egy időben nagyon szerettem volna a Honvédségben szolgálni.

Remélem, kielégítő volt a válaszom.
2010 levél
Válasz 10.08.01. 00:25 #3
Colussus
Én nem konkrétan az IDF-ről kérdeznék, de remélem, nem baj. Amikor megemlíted Izraelben, hogy Magyarországról jöttél, kb. mi az ottaniak általános reakciója?
...non mollare mai...
38376 levél
Válasz 10.08.01. 00:17 #2
kopé
Én inkább személyes kérdést feszegetnék...

"Természetesen ez megítélés kérdése, de a rend, a becsület, a bátorság és a haza iránti elkötelezettség mindennél fontosabb érvek az IDF-ben, és azt hiszem ez az, ami egy hadsereget megacéloz."

Bár az elmúlt hónapokban nem különösebben látogattam a fórumot, és veled sem beszéltem sokat, de legutóbbi emlékeim szerint te elég erős hazafias érzelmekkel bírtál, csak nem éppen Izrael iránt...
A meggyőződésed változott, vagy hogy másképp egyezteted ezt össze a helyi nacionalizmussal?
"A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt!"
11786 levél
Válasz 10.08.01. 00:07 #1
Star Wars
Mivel látom, hogy sokakat érdekel a katonai szolgálatom az Izraeli Védelmi Erőknél, ezért megnyitom ezt a topicot, ahol további kérdéseket lehet feltenni és amennyire időm engedi, válaszolok rájuk.

Kezdetnek bemásolnám a válaszomat néhány korábbi kérdésre.

"Kapsz Krav Maga "harcművészeti" (tényleg annak nevezhető?) "oktatást" is? "

Igen, már a katonai szolgálatom előtt is kaptam ilyen képesítést (biztonsági szolgálatnál dolgoztam), ahol főleg a pusztakezes harcra és a fegyveres, késes támadások kivédésére tanítottak, a hadseregnél a fegyverrel való védekezés a fő szempont. Érdekesség, hogy a Krav Magát egy budapesti születésű úriember fejlesztette ki, amit később 20 éven keresztül tanított az Izraeli Védelmi Erőknél. (Wikipédia)

"Kiképeznek különféle harci járművek, eszközök (mint pl. harci helikopáter, tank, harci ütegek) használatára, vezetésére is?
"

Az IDF-ben két fő irányvonal van: harci és nem-harci egységekben szolgáló katonák. Én egy magasabb szintű, de alapvető kiképzésen veszek most részt, értelemszerűen ott efféle eszközök használatára nem képeznek ki. Szükség esetén további kiképzéseken is részt lehet venni, attól függ, hogy milyen irányba szándékozik továbbhaladni a katona a hadseregben.

"Tenger alatti buvárfájtörharcos is leszel, minat az amerikai S.E.A.L, pl.? "

Az IDF-ben katonai alakulatokra van osztva az összhaderő: tengerészeti erők, légierő, stb. (angolul pl. Marine Corps), tehát ha az akarok lenni, olyan képességekkel kell hogy rendelkezzem és olyan képesítést kell hogy kapjak a tengerészetnél. Természetesen ezek elit alakulatok, ahova egy katona csak hosszú és nehéz kiképzés után kerülhet be.

"Tényleg olyan nehéz és kemény az az izraeli hadsereg? "

Természetesen ez megítélés kérdése, de a rend, a becsület, a bátorság és a haza iránti elkötelezettség mindennél fontosabb érvek az IDF-ben, és azt hiszem ez az, ami egy hadsereget megacéloz. Azért emlegetik a világ legjobb hadseregeként, mert egy negyed Magyarország méretű, sivatagos ország haderejeként ilyen tulajdonságokkal büszkélkedhet: robusztus, hatékony, erős és modern.

"Milyen egyéb "Jedi-trükköket" kapsz meg? Lesz-e belőled örekkorodra Obi-Wan Kenobi? "

Akármennyire is erre utal a nevem, a hadseregünknél a "kiképzésen résztvevő katonák természetfeletti és egyéb paranormális képességekkel való felruházása" passzus még "fejlesztés alatti" státuszban van, de azért bizakodó vagyok.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.