Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» A barlang árnyai

3313 levél
Válasz 02.03.12. 18:56 #72
Reapest
Hehe! Érdekes meglátás. Mondjuk szerintem erre nem fut ki a történet, de hát ismered a mondást:
"Minden érmének két oldala van, és az éle!" .
7037 levél
Válasz 02.03.12. 14:39 #71
Aruns
Sztem jobb a biztos buli (bár ez nem Euridikén múlt, de jobb a fél szemedet mindig a nőn tartani, mert 99%-uk akkora hazug és úgy tud színlelni, hogy az csak na).
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
3313 levél
Válasz 02.03.11. 19:23 #70
Reapest
Érdekes témával éleszteném fel a rég feledésbe merült topicot. Gondolom ismeritek Orpheusz történetét (ez ma feljött magyaron és megmozgatta begyepesedett agytekervényeimet). A történet ugye a kedvesét (Euridikét) elvesztő Orpheuszról szól, aki lemegy az Alvilágba szerelme után és ott dalol a hulla-kingnek , akinek így megenyhült a szíve és azzal a feltétellel visszaengedte az élők közé Euridikét, hogy miközben távoznak, felfelé a lépcsőn, az elől menő Orpheusz soha nem néz vissza. El is indultak, de egy idő után Orpheusz besokalt és megforudlt megnézni, hogy jön -e még felfelé a háta mögött Euridiké. Ekkor persze Euridiké eltűnt. Orpehusz ezt látta, de már semmit se tehetett, mehetett vissza az élő világba magányosan.
Az érdekes az az, hogy egy mérges kígyó ölte meg Euridikét, amiről ők ugyebár nem tehetnek, de másodszorra csak Orpheusz tehet a haláláról. Bizalmatlan volt és türelmetlen.
A kérdésem pedig a következő lenne: Mi a nagyobb gáz? Ha megfordulsz és látod eltűnni kedvesed, vagy ha megfordulsz, de akkor más semmit se látsz?

Tehát a kérdés az, hogy jobb -e a biztos rossz, mint a bizonytalan, amibe ugyebár benne lehet egy jobb kimenetel is? Jelen esetben más dimenziókban is meg kell néznünk, hogy mi van akkor, ha amikor megfordul, nem látja eltűnni Euridikét. Ugyanis itt bent lehet a buliban az, hogy gyorsan tűnt el, de az is, hogy már rég nincs ott (maga Euridiké b*szta át) vagy sohasem volt ott (és most jót röhögnek rajta odalent). Ha átmész egy pallón, akkor azt mondhatjuk, hogy nem esel le. De ha átmész egy pallón, amiről - miközben átmész - már tudod, hogy nagyon magasan van és egy rossz lépés és meghalsz, akkor stresszesebb is leszel az átsétálás közben - vagyis ha tudod, mivel kell számolni, nagyobb eséllyel fog az bekövetkezni.
Tehát: Ha nem tudod, mi van a "ráklevesben", jóízűen megeszed....
3313 levél
Válasz 01.10.26. 19:50 #69
Reapest
A zsidóknál a messiásvárás egy elég ősi dolog, 2000 éve se számított újdonságnak. Mi van, ha egy picit csaltak és egy tök átlagos gyereket úgy neveltek fel, hogy végig azzal etették, hogy ő a megváltó? Jézus fiatalkoráról semmit se tudunk, de feltételezhetjük, hogy keleten tanult, ahol pár trükköt is eltanulhatott (fakíroktól és más ügyes mukiktól), amivel, amikor visszatért a történetbe, villoghatott. Mellesleg egy nagyon jó rabbi (tanító) lehetett, aki ugyanazt a vallásos dolgot egy más szemszögből fogta meg (az ótestamentumban végig úgy van beállítva Isten, mint egy állat, aki folyton figyel téged és ha megszeged a szabályait, rádereszti a filiszteusokat, ezzel szemben Jézus azt mondta, hogy Isten szeret téged). Jézus pesze végig azt hitte magáról, hogy különleges, de "jól megszívta" és a többit már ismerjük. No, de ami utána történt, az már a "Segíts magadon, és Isten is megsegít" dumának az első része. Itt van pl. Pál, aki egy álom miatt feladta az eddigi lájfsztájlját és új dolgot kezdett. De ez egy átlagos "siker sztori", sok, a keresztény vallás szempontjából fontos embernél ez volt a séma. Ők alakították ki a mai keresztény vallást, a zsidó vallásból.

Így viszont tök korrekt minden: az isteni szféra nem tud "lejönni" az emberibe, viszont az emberiség megteremtette magának a megváltót, saját magukat váltották meg, persze ehhez elengedhetetlen volt Jézus szereplési-viszketegsége.

Egyébként a könyvből kiírnád azt a részt, amikor leönti lúggal Jack kezét Tyler? Mert végülis Tylerék cselekedetét is fel lehet fogni megváltásnak ("A Harcosok klubja, ezzel ajándékoztuk meg Tylerrel az emberiséget"), csak éppen Tyler hozzáállása Istenhez olyan volt, mintha ő inkább anti-Krisztus lenne .
952 levél
Válasz 01.10.26. 12:23 #68
Gebasz
Kedvet kaptam saját magamtól, hogy újraolvasgassak Chuck "Figh Club" Palahniuk írásai között. Gobdoltam egy pár idézetet felhoznék, megtárgyalni.

Mai adag: "..ha Jézus Krisztus öregen egy börtönben halt volna meg, úgy hogy nincs ott senki aki gyászólja vagy kínozza, vajon akkor is meg lettünk volna váltva?"
3313 levél
Válasz 01.10.25. 21:52 #67
Reapest
Hát az írásai alapján neki is csak egy rése volt az életbe, az viszont rohadt nagy.
952 levél
Válasz 01.10.25. 21:45 #66
Gebasz
és vajon ô "halott" volt még életében?
3313 levél
Válasz 01.10.25. 21:38 #65
Reapest
Buzzati (1906-1972) egy olasz író volt.
Legnagyobb művei: Tatárpuszta, Egy szerelem története (ezek regények). Én ezt az Orvosnált egy Hajtóvadászat öregekre című könyvben olvastam, ami Buzzati azonos című novellájáról kapta a nevét és Dino bácsi novelláinak a gyűjteménye. Ami nekem megvan, az az Európa kiadásában jelent meg 1974-ben.
Eddig csak pár novelláját leltem fel a neten. Az Orvosnált pont nem, ezért ezt be kellett gépelnem (sorry, ha elütöttem volna valmit).
952 levél
Válasz 01.10.25. 21:22 #64
Gebasz
Kemény. Ki ez a Buzzati? érdekelne

Te pötyögted be, vagy megtalálhatók ezek a novellák valahól?

Ezek szerint az olaszoknál sem jobb a helyzet
3313 levél
Válasz 01.10.25. 20:25 #63
Reapest
Erről a novelláról mi a véleményed? Úgy el tudom képzelni Tylert orvosi köpenyben .
5959 levél
Válasz 01.10.25. 20:20 #62
Mephisto
OK, a Nyomást csak azért írtam, mert gondoltam bejött nektek, semmi különös nincs abban a filmben...

Én kész vagyok filmekről vitatkozni, de akkor Ti mondjatok címeket, mert sokat láttam...
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
3313 levél
Válasz 01.10.24. 21:38 #61
Reapest
Na jó, leírok egy novellát, ami engem nagyon megfogott, szerintem rohadt jó (picit hosszú lesz . Döntsétek el, mivel lehet kapcsolatba hozni.

Dino Buzzati: Orvosnál

Orvoshoz mentem, időszakos vizsgálatra: szokásommá vált ez, amióta betöltöttem a negyvenet.
Az orvos, Carlo Trattori, régi barátom, kívül-belül ismer már.
Szürke, ködös őszi délután, nemsokára beesteledik. Alighogy belépek a szobájába, Trattori különös, fürkésző pillantást vet rám, majd elmosolyodik:
- De hiszen te remek bőrben vagy! Szinte rád se lehet ismerni...kivált ha belegondol az ember, hogy milyen nyúzott volt a képed még alig néhány éve is.
- Így van. Nem emlékszem, hogy valaha is ilyen jól éreztem volna magam.
Rendszerint akkor megy az ember doktorhoz, ha nincsen jól. Most viszont azért kerestem föl barátomat, mert jól vagyok, sőt remekül. S valami új elégtételfélét is érzek Trattori irányában: mindeddig neurotikusnak ismert, szorongásosnak, századunk valamennyi fő lelki betegségétől megpróbált szerencsétlen alaknak.
De most jól vagyok. Néhány hónapja egyre jobban. Immár nem fordul elő, soha többé elő nem fordulhat, hogy a reggeli ébredéskor, amikor a nagyváros szomorú, halotti szürkesége beszivárog a redőnyök résein, öngyilkos tervek forogjanak az agyamban.
- Megvizsgáljalak? Van értelme? - mondja Trattori - Ezúttal potyán jutnék honoráriumhoz...
- Hát, ha már itt vagyok...
Levetkőzöm, végigfekszem a vizsgálóasztalon, ő megméri a vérnyomásomat, meghallgatja a szívemet, tüdőmet, megvizsgálja reflexeimet. Nem szól egy szót se.
- Nos? - kérdem.
Trattori vállat von, válaszra se méltat. Csak néz. Úgy néz, mintha nem ismerné már unásig a képemet. Végre mégis megszólal:
- Azért árult el: mi van a képzelődéseiddel, a klasszikuis képzelődéseiddel? Az agyrémeiddel? Nálad meggyötörtebb pasast még életemben nem láttam. Csak nem akarod elhitetni velem...?
Leintem, határozottan, energikusan:
- Tabula rasa. Tiszta lap. Tudod te, mi az a semmi? Még az emléke sem kísért! Mintha más ember volnék.
- Mintha más ember volnál... - visszhangozta Trattori vontatottan, gondolataiba mélyedve. Odakint közben megsűrűsödött, összeállt a füstköd. Öt óra van még csak, de lassanként sötétedik már.
- Emlékszel? - mondom - emlékszel még, hogy éjjel egykor, kettőkor is rád törtem olykor, hogy kiönthessem neked a lelkemet? Te meg hallgattad a nyavalygásomat, pedig olyan álmos voltál, majd lefordultál a székről. Szégyenlem magam, ha csak rágondolok is. Milyen hülye voltam, csak most látom, milyen rettenetesen hülye voltam.
- Hm, ki tudja.
- Tessék?
- Semmi. Hanem válaszolj, de őszintén: most boldogabb vagy, mint akkor?
- Boldogság! Micsoda nagy szavak!
- Na jó, mondjuk...elégedett, derűs, jókedvű...?
- Hát persze, hogy jobbkedvű vagyok most.
- Mindig panaszkodtál, hogy a családban, a munkában, az emberek között magányosnak érzed magad, elszigeteltnek, elidegenedettnek... Egyszóval mindez a múlté?
- A múlté bizony! Először történik meg életemben, hogy...hogy is mondjam?... hogy végre úgy érzem: beilleszkedtem a társadalomba.
- Teringettét! Gratulálok. Ennek pedig biztonságérzet a következménye, ugye? Tiszta lelkiismeret, igaz?
- Ugratni akarsz?
- Eszem ágában sincs. És mondd csak: rendszeresebben élsz, mint azelőtt?
- Nem tudom. Talán.
- Tévét nézel-e?
- Majdnem minden este. Irmával szinte sose járunk el hazulról.
- Hát a sport érdekel -e?
- Nevetni fogsz: kezdek szurkolóvá válni.
- És melyik csapatnak szurkolsz?
- Természetesen az Internek.
- Pártállásod?
- Miféle pártállásom?
- Hát politikai.
Fölállok, odamegyek hozzá, a fülébe súgok egy szót. Mire ő:
- Minek ez a titokzatoskodás? Mintha nem tudna róla mindenki.
- Megbotránkoztattalak?
- Ugyan. Mindennapi dolog ez már a polgárság körében. És a kocsi? Szeretsz autót vezetni?
- Rám se ismernél, ha most látnál a volánnál. Tudod, milyen csiga voltam azelőtt. Nos, múlt héten négy óra tíz perc alatt tettem meg az utat Rómától Milánóig. Stoperral ellenőrizve... De szabad tudnom, mi ez a vallatás?
Trattori leveszi a szemüvegét. Ültében az asztalra könyököl, kezét összekulcsolja.
- Akarod tudni, mi történt veled?
Döbbenten nézek reá. Csak nem valami szörnyű betegség tüneteit fedezte föl rajtam?
- Hogy mi történt velem? Nem értelek. Találtál valamit?
- Találtam. Végtelenül egyszerű dolgot. Meghaltál.
Trattori nem valami tréfás kedvű ember, a rendelőjében meg éppenséggel nem szokott viccelődni.
- Meghaltam? - hebegtem értetlenül - Hogyhogy meghaltam? Valami gyógyíthatatlan betegség?
- Csudát betegség. Nem azt mondtam, hogy meg kell halnod. Csak azt, hogy meghaltál.
- Miket beszélsz összevissza. Hiszen az imént jelentetted ki, hogy az egészség élő szobra vagyok!
- Egészségesnek egészséges vagy. Mint a makk. De meghaltál. Hozzáhasonultál, hozzáidomultál a társadalomhoz, testestül-lelkestül beleilleszkedtél, beleolvadtál, eggyé váltál vele, immár nyugalom az osztályrészed, lelki egyensúly, biztonságérzet. Hulla vagy.
- Á, így érted? Még jó. Metafora, hasonlat... Alaposan rám ijesztettél!
- Nem is annyira metafora. A testi halál örök jelenség, s végeredményben igencsak banális. De van más halál is, s az olykor még rosszabb. A személyiségről való lemondás, az utánzás, a mimikri tökélyre emelt készsége, meghódolás a környezetnek, önmagunk föladása... De ház nézz körül. Beszélj emberekkel. Nem veszed észre, hogy legalább hatvan százalékuk halott? S ez a százalékarány évről évre csak növekszik. Kihunytak, legyalultak, igába hajtottak. Mind ugyanazt kívánja, ugyanarról beszélget, a gondolata is egy és ugyanaz valamennyinek. Undorító tömegkultúra.
- Mesebeszéd. Most, az egykori szorongások, lidércnyomások nélkül sokkal inkább érzem, hogy élek, mint valaha, sokkalta élőbb vagyok most, amikor megnézek egy meccset, vagy amikor tövig nyomom a gázpedált.
- Szegény Enrico. Áldottak a te egykori szorongásaid.
Hát ebből elegem van. Most már igazán idegesít ez az ember.
- Nos ha meghaltam, mivel magyarázod, hogy sose adtam el annyi szobrot, mint épp ebben az utolsó esztendőben? Ha olyan agyalágyult volnék, mint ahogy mondod...
- Nem agyalágyult. Halott. Hatalmas országok vannak manapság, melyeknek egész lakossága halott. Több száz millió hulla. Dolgoznak, építenek, terveznek, kitalálnak, szörnyűségesen sokat tesznek-vesznek. És boldogok, elégedettek. De halottak, szegénykék. Mikroszkopikusan parányi kisebbség a kivétel: ezek azt csinálnak, amit csinálni akarnak, s abban hisznek, amiben hinni akarnak. A többi: akár azok a bizonyos jobblétre szenderült bennszülöttek az Antillákon: a varázslók föl-föltámasztják s kihajítják őket a földekre dolgozni. Ami pedig a szobraidat illeti, épp a siker, amiben csak most van, egykor annál kevésbé volt részed, igen, pontosan a sikered bizonyítja legjobban, hogy meghaltál. Alkalmazkodsz, számítgatsz, tájékozódol, lépést tartasz; letörted tüskéidet, levontad a zászlóidat; a bolond, a lázongó, az ábrándokban ringatózó, ámított és önámító Enrico benyújtotta lemondását. Ezért tetszel most a közönségnek, a tömegnek, a halottak nagy tömegének.
Fölugrok. Nem bírom tovább.
- És te?! - kiáltok rá dühösen - Magadról miért nem beszélsz?
- Én? - ingatja szomorúan a fejét - Hát persze. Meghaltam én is. Sok-sok éve már. Hogyan bírna ellenállni az ember egy ilyen városban? Hulla vagyok bizony magam is. Csak hát nekem maradt egy kis résem... talán a szakmai becsület tartatta meg velem... se ezen szűk kis résen még sikerül kilátnom a világra.
Most már igazán beesteledett. A szépséges ipari füstköd ólomszínre váltott. Az ablakon át épp csak hogy kivehető immár a szemközti ház.


"A mi háborúnk: szellemi háború. A mi válságunk: az életünk."
3313 levél
Válasz 01.10.24. 20:33 #60
Reapest
Nem tudom mit lehetne rajta elemezni, mert tényleg nem volt semmi komoly mondanivalója, egyszerűen csak poén volt.

"Egy adag per seggfej!"

De a kedvenc értelmes beszélgetésem még mindig az, amikor a Pulp Fiction elején arról diskurálnak, mi a különbség aközött, hogy megmaszírozod valakinek a lábát és hogy kinyalod a picsáját.

Szerintem beszéljünk inkább egy olyan filmről, ami ennél sokkal "mélyebb". Tudsz valami jót? Az a baj, hogy viszonylag kevés a jó kult film. Talán valami régi, magyar alkotást kellene elővenni. Majd böngészni fogom a TV újságban a Film Múzeum adását és ha megy valami nagy durranás, szólok.
5959 levél
Válasz 01.10.24. 18:30 #59
Mephisto
Fight Club elemzés: különbenis ott a könyv, az jobb mint a film

Nyomás:
"-nem megy!
-mi az hogy nem megy? Húzd meg a ravaszt te fasz! Húzd meg a ravaszt baszd meg! Célozz aztán lőj! Bumm! Anyád forogna a sírjában ha látna"

"Tantrázom, bébi"

"kérek egy üveggel a legjobb pezsgőből"

Elemezzük ezt, habár egy kurva egyszerű film, de legalább poén...
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
5959 levél
Válasz 01.10.24. 18:27 #58
Mephisto
jaja, a Mátrixszal én is átestem a ló tulodalára: fejből nyomom magyarul és angolul a szövegkönyvet/forgatókönyvet/jeleneteket stb, és minen mondat összes mögöttes többszörös tartalmát tudom (???)

Ellenben azért a Harcosok Klubja annyira azért nem egy összetett film: egy fontos, elrentett alapja van, ami furcsa mondatokkal van tarkítva, ennél nem több (a Mátrix sem).

Télleg badarság filmeket a végletekig elemezgetni, csak a fő motívumokat érdemes tárgyalni.


MI LEGYEN A KÖV. FILM?
Nyomás?????


"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
3313 levél
Válasz 01.10.23. 21:04 #57
Reapest
Huh! Én most már nem is tudom, hogy mit gondoljak a Fight Club-ról, kibaszott sokszor láttam már (de Gebasz írásaiból az derül ki, hogy a könyv ennél sokkal több, azt is el kellene olvasnom). Habár szerintem túl sokat beszélünk róla: nem az a baj, hogy nem értjük meg, hanem, hogy nem tudjuk elfogadni. Ez is csak egy film, van eleje és van vége is, ha akarnánk kibeszélhetnénk percről percre, és bármit gondolhatunk róla szabadon, azért van.
952 levél
Válasz 01.10.23. 20:34 #56
Gebasz
Reapest: Nos errôl lehetne beszélgetni (és fogunk is) de szerintem kicsit túl tesz már a mai felfogásunkon. Azért is mondtam, hogy 1000 év múlva, mert akkor már nem win3000 lesz az oprendszer (ha van isten. Talán majd a mesterséges inteligencia korában. Ha nem láttad még az A.I.-t pótóld, és majd a végén rájössz mire is gondolok.

Mephisto:
1.A könyvben Tylerrel nem is repcsin találkozik, hanem egy nudista-strandon (csak ô volt ott ér Tyler)
2.Ez is csak olyan mint a golf. Nem kell komolyan venni amit látsz. Ha úgy láttuk volna mint a flashback részeknél amikor rájön vagy kamerán keresztül más lehetet volna a szitu.
3.Nem hiszem, de érdekes dologra akadtam, ami félig téged igazolhatna, de azért nem. Vond le te a következtetést.
Idézet a könyvbôl, kicsit hosszú és angol, bocs :

"Chapter 3

YOU WAKE UPat Air Harbor International.

Every takeoff and landing, when the plane banked too much to one side, I prayed for a crash. That moment cures my insomnia with narcolepsy when we might die helpless and packed human tobacco in the fuselage.

This is how I met Tyler Durden.

You wake up at O'Hare.

You wake up at LaGuardia.

You wake up at Logan.

Tyler worked part-time as a movie projectionist. Because of his nature, Tyler could only work night jobs. If a projectionist called in sick, the union called Tyler.

Some people are night people. Some people are day people. I could only work a day job.

You wake up at Dulles.

Life insurance pays off triple if you die on a business trip. I prayed for wind shear effect. I prayed for pelicans sucked into the turbines and loose bolts and ice on the wings. On takeoff, as the plane pushed down the runway and the flaps tilted up, with our seats in their full upright position and our tray tables stowed and all personal carry-on baggage in the overhead compartment, as the end of the runway ran up to meet us with our smoking materials extinguished, I prayed for a crash.

You wake up at Love Field."

Amúgy abban még benne lennék, hogy a legvégén Tyler életben marad, és ezt szimbolizálná a bevágott péló, mintha Tyler adott volna életjelet.
5959 levél
Válasz 01.10.23. 19:13 #55
Mephisto
fatalizmus? jó dolog...

Én most inkább a Fight Clubra térnék vissza egy picit...

1: Tyler autóval tép el a reptérről, majd a fsz amikor megkérdezi hol az autója: "milyen autó?" a válasz. Ezt is csak elképzelte a fsz?
2:A 2 egy személy, mégis amikor a zsírt dobja a leszíó mellett Tyler a fsz-nek, érdekes, ha azt egyedül tette volna.
3: még mindig tartom elméletem, hogy a fsz vagy meghalt vagy átalakult akkor, amikor: "felszálláskor és lászálláskor amikor légörvénybe kerültünk mindig azért imátkoztam, hogy zuhanjunk le..." és a gép lezuhant, a következő kép - ami már egy másik világ is lehet - Tyler akkor lép be. Csak a lezuhanás után. Előtte ugyan elment a reptéren, de az is lehet, hogy a fsz csak azt az arcot jegyezte meg, ami Tylerré lett, miután a gép lezuhant.
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
3313 levél
Válasz 01.10.23. 18:36 #54
Reapest
Huh! Ez a számítógépes példa elég durva, de asszem megértelek. Viszont az a gép is ennek a világnak a része, tehát nem lehet kivonni a pakliból azt a lapot sem, hogy a saját sorsát is irányítja. Ebben az esetben pedig az is fontos, hogy a gépen a progit, hogy írták meg: ha úgy, hogy ne rongálja meg az egész Világra Kiterjedő Szerkezetet (WWM), akkor bizony súlyos károkat is okozhat a világban (amit gondolom minimum már híradóban mindenki látott). Persze a gépezet működése olyan egyértelmű, mint a fizikai/kémiai reakciók az anyagokkal...pl. radioaktív bomlás....ugye tudjátok, mire gondolok, a Föld hője, ami enegriát ad (asszem nekem a FF tényleg sok volt .
952 levél
Válasz 01.10.23. 15:41 #53
Gebasz
Nekem errôl a káosz-elmélet jut eszembe, amirôl Michel Crichton Juarris Park regényeiben beszél Dr. Ian Malcolm. (filmben Jeff Goldblum játszotta, ott is szerepelt, de a könyvbe sokkal több volt) Neve ellenére (káosz) pont az ellenkezôje az egész (pl volt a pillangó, aki csap egyet szárnyával Pekingben és vihar lesz belôle a világ másik végén) Tehát ok-okazat összefüggés van minden között, de olyan hihetetlenül összetett, hogy matematikailag már nem is definiálható.

Nade! Feltételezzük, hogy mondjuk 1000 év múlva (de akár sokkal elöbb) lesz egy szuperszámítógép, ami ezeket már ki tudja számolni, ezzel a jövôt simán kimutathatja.

De ekkor jön a másk igazság, miszerint amit megfigyelsz, azt befolyásolod is, tehát a jövôt ez a számítógép határozhatná meg. ("vajon levered-e a vázát, ha nem figyelmeztetlek")

Számomra ezt jelenti a végzet a sors vagy a szerencse.
3313 levél
Válasz 01.10.16. 21:33 #52
Reapest
Én is sok mindent írtam most, de inkább kitöröltem...
952 levél
Válasz 01.10.16. 21:25 #51
Gebasz
írtam egy csomó mindent, de meggondoltam magam és kitöröltem, de azért nyomot akartam hagyni.
3313 levél
Válasz 01.10.16. 21:16 #50
Reapest
Új filozófiai témát dobnék fel: a fatalizmust. Ez egyébként már elég sok topicban kibontakozott (Matrix, itt is, a vallásosban is), de mindenki csak konkrét példát mondott. Véleményt az egészről nem. A fatalizmus azt állítja, hogy a világban és az ember életében a végzet és a sors mindent előre meghatároz. Így képzelhetőel az, hogy a Fight Club-ban csak volt, ami volt, gondolták: majd lesz valami. Tyler nagyon természetesen engedte el a kocsi kormányát, mielőtt belehajtott a szakadékba. De nem akarok filmeket felhozni példának, inkább a való világból hoznék fel példákat. Nem vettétek észre néha, mintha az élet matematikai képletekkel működne? Végülis a ma elfogadott fizika alapja is a matek. Az egész világunk kiszámítható, nincs végtelen.
2752 levél
Válasz 01.10.16. 16:38 #49
Pete Croft
A Gálvölgyi-barlangban ott elég sok az árnyék vagy a sötétség.

Pete Croft
"I make my own luck."
₪Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...₪
3313 levél
Válasz 01.10.13. 23:59 #48
Reapest
Mellesleg most nézem a HBO-n a Testvérbosszút! Eszméletlenül király film! Nagyon poén és nagyon látványos is (csákó fejére dobják a WC-t, a rendőr magyarázza a bűntényt, közben az meg zajlik a háta mögött, stb...). Ki látta? Ha nem láttátok, nézzétek meg!
3313 levél
Válasz 01.10.13. 23:51 #47
Reapest
Na látod!

Megverni valakit tényleg jó érzés (jaj! ez ellent mond a Mefinek írt levelemmel, ahol azt írtam, hogy nem vagyok agresszív , és ha valaki ebből a valóságban is klubbot csinál, annak egészségére, csinálja. Csak ne a filmmel magyarázza tettét, hanem azzal, ami számára lejött belőle.
3313 levél
Válasz 01.10.13. 23:47 #46
Reapest
Vagyis lényegében senkinek se szól a film.
Nekem ez az egyik kedvenc filmem, de nem vagyok erőszakos alkat (ugyanis a film puszta üzenetében az erőszak nincs benne, csak feltétlenül hozzá kell érteni a mai világban).

A film pedig tényleg szépen leírja azokat az amerikaiakat, akik kényelmesen beülnek a moziba popcornt zabálni és arra számítanak, hogy egy cuki kis filmet néznek meg, amitől nagyon el tudják magukat különíteni. De tévedtek. Észre se veszik (mint a faszt a kockák között) mi a lényeg.
952 levél
Válasz 01.10.13. 23:37 #45
Gebasz
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz
1. "Amerikában a film elég rendesen megbukott" - eszméletlen bukás volt

2. "Aki az USAban megértette, az lehúzta, mert amerikát (is) kritizálja" Azért ott is kult státuszt kapot, csak inkább underground körökben. Olvastam rendkívül jó amerikai kritikát is. Egyébként nálunk sem találsz túl sok ember aki igazán tudja értékelni a filmet. (pláne nem az egyre szaporodó pláza-patkányok között)

Tény, hogy megalakultak igazi Fight Club-ok amerikában, ez már tényleg a sötétség jele.

Amúgy haverommal egyszer poénból összeverekedtünk. Elöször csak viccként, majd egyre jobban belemelegedtünk. Mind a ketten nagyon élveztük az adrenalin löketet, majd úgy hagytuk abba, hogy nekem vérzet a kezem (karmolt a köcsög neki meg elveszett az órája (bár megtaláltuk), és mind a ketten röhögtünk és jól éreztük magunkat. Amúgy ez 10 körül történt a "sakál tanya" disco(?) elött. (nemtudom milyen a hely mert egy életre eltiltottak onnan

Szóval bunyozni jó!
5959 levél
Válasz 01.10.13. 18:05 #44
Mephisto
Amerikában a film elég rendesen megbukott, leginkább Európa tette naggyá a nevét.
Aki az USAban megértette, az lehúzta, mert amerikát (is) kritizálja, aki meg nem értette meg, annak nem tetszett.
Olyanoknak tetszett, akik az erőszakot keresik, de azok meg nem is foglakoztak a film lényegével.
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
3313 levél
Válasz 01.10.13. 01:16 #43
Reapest
Azért az érdekes volt, hogy amikor a Káosz brigád egyik tagját fejbelőtték a zsaruk és az fsz. mondta, hogy az ő neve Robert Paulsen, mindenki ezt kezdte el skandálni. Az ember általában akkor kap nevet, amikor megszületik. Akkor a Káosz brigád után az emberre az újjászületés vár?
Gondolj bele, ha az utcán mindenki fejbe lőne mindenkit és egymás neveit mondogatnák...totál Káosz .

Egyébként én a Káosz brigádban az arctalanságot úgy fogtam fel, hogy összetartás az egész lényege: egységben az erő. Egy arctalan lény, melynek a lelke Tyler volt (pontosabban ez volt Tyler megtestesülése, a fsz. legbensőbb vágyai, amitől még ő maga is elrettent).
952 levél
Válasz 01.10.12. 22:34 #42
Gebasz
A film egyik mondanivalója (mert több is van)
ott keresendô (szerintem) hogy az elnyomó rendszer ellen lázadva egy már fasiszta szintet súroló szervezetett hoznak létre, ami nem jobb az ellen ami ellen harcolnak. -> A globalizált világban az ikea-nemzedék, kik elvesztik a személyiségüket egy olyan szervezetbe tömörülnek ami az individualitást még annyira sem támogatja.

Egyébként Chuck Palahniuk a könyv írója egyszer azt nyilatkozta, hogy müvei sosem arról szólnak, mint aminek látszanak.

Lehet, hogy csak arról szól, hogy mi férfiak milyen primitívek vagyunk
3313 levél
Válasz 01.10.12. 22:13 #41
Reapest
Jajaja! Amikor ba***a a csajt és közben mosta a fogát akkor is azt mondta, hogy ő a zen mester!

Viszont szerintem sokkal erősebb a filmben az ellenségesség. Nagyon durván elutasítja azon amcsik (és más fejlett országok lakóinak) elkényelmesedett életét, amiben a fsz. is élt. Ikeás előre összeállított lakás (és még ott van a katalógusban, hogy use your imagination , mindennap ua. irodai meló, utazás X város repterére, azért dolgozik, hogy megvegye azt, ami nem is kell neki, csak elhitették vele, stb... Egy ilyen ingerszegény világban nem is csodálom, hogy a szellem nem tud szabad lenni. "A mi háborúnk szellemi háború, a mi válságunk az életünk."

Poén hallgatni itt Mo.-n is, a BKV járművein az irodista csákókat vagy titkár banyákat, hogy nekik már egy egészen kicsi esemény is hatalmas kaland (Képzeld, hajnalban le kellett mennem a non stop-ba, mert nem volt otthon tej a macskának és rámbámult egy csöves! De te én úgy megijedtem! áááá! . Persze tisztelet a kivételnek, de rengetegen élnek annyira beszűkülve, begyepesedve, hogy még észre se veszik mennyire egyszerű és ingerszegény az életük.
5959 levél
Válasz 01.10.12. 19:33 #40
Mephisto
vajon milyen eszme, világfelfogás áll a film mögött?

Szerintem valami keleti, szinkretista, hiszen vannak erre árulkodó mondatok, helyszínek és módszerek.
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
3313 levél
Válasz 01.10.12. 00:00 #39
Reapest
Én is valahogy így voltam. Hallottam a zenét és láttam azt a kavargó izét és már akkor tudtam, hogy ez nem egy átlagos mozi lesz .
952 levél
Válasz 01.10.11. 23:37 #38
Gebasz
Hallotad a teljes Soundtrack-et? nekem is a fôcímzene fogott meg (pedig abszolút teljessen más a stílusom), a többire annyira nem is emlékeztem, de amikor az albumot hallgattam rájöttem, hogy egyik szám jobb mint a másik, és tökéletesen visszaadja a film hangulatát. Miután már jól ismertem a zenét s felismertem a film alatt is ôket, a film így még nagyobb élmény volt.

A Pixies "where is my mind"-ja pedig miközben tünnek el a felhôkarcolók szerintem a legjobb módja ahogy fölrakhatták a koronát erre a filmre."Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate, so we can buy stuff we don't need." az alapigazság amit MINDEN embernek tudtára kellene hozni.


Visszatérve a fôcímzenére...
Amikor beültem a moziba, mitse tudva a filmrôl azon kívül, hogy kedvenceim csinálták(ingyen kaptuk rá a jegyet egy baráti társasággal) majd megszolalt a zene a kezdô képsorok alatt, (szólalt... teljes kakaóval belebömbölt mint állat) már tudtam, hogy az új kedvencfilmemet látom.
3313 levél
Válasz 01.10.11. 22:32 #37
Reapest
barátadag: Na ja! Azt mondja, hogy ezek a barátságok felszállástól leszállásig tartanak (és ugye a story végéről meséli el nekünk a storyt). Most akkor hazudott nekünk? Dehogy! Vagy az igazi Tyler tényleg csak a képzelete szüleménye volt a gépen, vagy az a Tyler, akinél ő lakott nem az a barátadag-Tyler, akit csak egy rövid időre ismert meg utazás közben.

Kedvenc idézetek: Huh! Ebből rengeteg van!
Most az eredeti szövegből is idézek, mert sok rész már nem ugrik be a szinkronizáltból (de gondolom könnyű kitalálni, mikor hangzott el):
"I want you to hit me, as hard as you can."
"You are not your job, your are not how much you have in the bank, you are not the contents of your wallet..."
"Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs".
"Self improvement is masturbation. Maybe self destruction is the answer." (ez egy picit máshogyan volt szinkronizálva, a buszon hangzott el, amikor a reklámot nézék a férfi modellel).

De a három fő kedvencem mégis ez a 3:
"Amit birtokolsz, birtokba vesz" ("The things you own, end up owning you").
és
"How much can you really know about yourself is you've never been in a fight?"
"We are the middle children of the history, with no purpose or place. We have no great war, no great depression. Our great war is a spiritual war. Our great depression is our lives." ("A mi háborúnk szellemi háború. A mi válságunk az életünk." .

Eszméletlen jó volt a film szövege! Ezek az apás dolgok is jók voltak! "Apa mája vagyok...Ha rákot kapok, apának annyi!"

Zene: Nekem csak az a zene tetszett, ami a film elején, amikor ott kering a kamera a fsz. fejében, szólt. De az nagyon!

952 levél
Válasz 01.10.11. 22:01 #36
Gebasz
szappanos kérdésre a válasz egyszerü: Tylerként nézet utána. A fsz csak a bombás résznél kezdett rájönni képességére. "tudom,mert Tyler tudja"
Amugy lehet, hogy az egyik valós "barátadagját" vette modellül noname barátunk. Maga a szappan egyébként többszörös szimbólum.

Amúgy szóba hozva a telefonos rész... vettétek, hogy az a telefonfülke nem is visszahívható

"I'm jack.../apa.. vagyok" egyszerüen megtetszet neki miközben a sok könyvet olvasgatta (igy tanúlhatott meg sok mindent)
Mellesleg rohadt jó szöveg, és egy mondatban rengeteg érzést bele lehet zsúfolni.

Apropó kedvenc idézetek a filmbôl?

Amúgy a filmbôl a zenéje is említésre méltó. Egybôl Dust Brothers és Pixies rajongó lettem.
3313 levél
Válasz 01.10.11. 21:14 #35
Reapest
Mephisto: Ha jól emléxem Tylert egy ideig senki se látta. Később pedig nem beszéltek róla, mert engedelmesek voltak és nem akarták megszegni az első két szabályt. Aztán a bárpultos, akinek szintén volt lúgos-puszi a kezén.

Gebasz: Jaja, de nem AKKOR pattant ki a fejéből, ez csak egy jelzés volt nem?
De azért kurva jól nézett ki!

Zsírlopás? És akkor kinek dobálta a fsz. a zsírt? Vagy kitől akarta elkapni?
Mellesleg ha már itt tartunk, akkor honnan tudott az fsz. szappant csinálni és főleg hogyan tudott belőle bombát gyártani?! Amikor Tyler erről mesélt a repülőn az fsz. is elcsodálkozott!
Lehet, hogy tényleg volt egy igazi Tyler, akinek piros sportkocsija volt és szappant gyártott? "A kultúráltság mércéje" mondta, na ez a szöveg nem igazán illik arra a Tyler-re, akit az fsz. elképzelt. Az igazi Tyler elhúzott, és amikor az fsz. felhívta, ugyebár nem vette fel, ennyi! Azt, amikor a telefonon visszahívta, már csak halucinálta az fsz. Na mind1, bizti csak többet magyarázok bele, mint amennyi tényleg benne van, de végülis szabad országban élünk: szabad elgondolkozni a filmen. De akkor is,
mi volt ez az "apa ...-ja vagyok" (azon kívül, hogy jól hangzott)?
5959 levél
Válasz 01.10.11. 19:29 #34
Mephisto
ez nem baki.
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
952 levél
Válasz 01.10.10. 22:42 #33
Gebasz
kocsi: jó kérdés.
Magát a narrátort sosem látjuk vezetni, autója sincs (gondolom) közben egy vezetô autógyártó cégnek dolgozik. Ez persze nem válasz.
Ezen az autós részen el kellene gondolkodni

Bob probléma: Tyler nem volt feltétlenül ott minden nap, hisz a klub szervezte magát. Tyler valószínüleg ekkor már más városokban szervezkedett.

Fizikai kihatás: errôl írtam lejjebb, amit Reapest félreértett. Ahogy a kamera kijön a fejébôl jelzi, hogy amit látunk az ô elborult agyán keresztül látjuk (az egyetlen kivétel az ipari kamera)s mint ilyen narráció a közös részek olyanok amilyenek. (ha odaképzeli Tylert azt is odaképzelheti, hogy Tyler üt)
Most speciel nincs elöttem, de a zsírlopásos részben lehetne még ilyet keresni.

Az egyetlen nagy hiba, amikor a fsz bezárja a mosdó ajtaját, miközben Tyler kezelésbe veszi a faszit az osztagával. De ez akkora baki, hogy szerintem, már tudatos.
5959 levél
Válasz 01.10.10. 19:36 #32
Mephisto
o.k. szívesen.

Így van, hárman nincsnek együtt, de van, hogy ketten együtt vannak (Tyler szerint ilyenkor a fsz magát látja kívülről), mégis fizikális kihatásai vannak (golf). Persze azért a közös részekre figyeltek a készítők, de vannak apró bakik.


Egy kérdés Gebasz úrtól: a kocsinak mi a szerepe? Tyler az első találkozás után egy piros sportkocsival megy el a repülőtérről, s amikor a fsz megy Tylerrel a háza felé, kérdezi: 'hol a kocsi?' erre: 'milyen kocsi?'


Amúgy én már akkor tudtam, hogy egyek, amikor csöcsös Bob azt mondta: 'a Vezért Tylernek hívják, állítólag elmegyógyintézetben született és naponta alig egy órát alszik!'

De itt egy ellentmondás: ha fsz és Tyler egy, akkor csöcsös Bob mégis kit látott, amikor a Harcosok Klubjába ment?
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
952 levél
Válasz 01.10.09. 22:56 #31
Gebasz
Kicsit durva? Hát mivel David Fincher nyilatkozta, szóval vele vitatkozzál
3313 levél
Válasz 01.10.09. 22:06 #30
Reapest
Hát ezzel túl sok újat nem mondtál, asszem mindenki látta a filmet. Egyébként pedig miért ne fizetné ki a narrátor Tyler jegyét is? Na de mind1, tudjuk, miért nem.

Mellesleg ez a kipattan a fejből egy kicsit durva, mert ez a rész a story végén van.
952 levél
Válasz 01.10.09. 21:54 #29
Gebasz
ja, kösz Mephisto, hogy fölhívtad e topicra a figyelmem. Lehetne akák külön topicja is
952 levél
Válasz 01.10.09. 21:52 #28
Gebasz
szasztok

voltak viták, hogy vajon a narrátor e az igazi.
Ajánlom figyelmetekbe amikor felszállnak a buszra és CSAK a narrátor fizeti ki a jegyet. Vagy az egyik legundorítóbb utalás amikor Norton karaktere lekapcsolja a pincében a biztosítékot, míg fenn Tyler kefél. Beszélnek egy pár mondatot és látszik, fogy Tyler kezén ott figyel a sárga gumikesztyü. Az csak adalék amikor Marla megkérdi, ki a franchoz beszélsz.


Az űrkutatás rész csak egy érdekes adalék. Sok köze nincs az inszomniához.
Ha valaki olvasta a könyvet az tudja, hogy nem volt könnyü filmet csinálni belôle. össze-vissza vannak a gondolatok, szinte 1mondatos fejezetekbôl áll. Egyszerüen oda szúrták be.

Mephisto figyeld csak meg, hogy nemigazán hallgatnak mindkettôjükre. Pl: sose látod együtt a fsz-t, Tylert és Marlát."egy szót se rólam". Ezért zseniális az autós rész is, míg ott vitáznak meg minden a szegények a hátsóülésen csak figyelnek "1. szabály nem teszünk fel kérdéseket"

Repest,
Tyler mint apa kicsit erôs belemagyarázás. Eredetileg Jack szerepel a narrátor megjegyzéseiben. Külföldön így tévesen Jacknek hiszik a karaktert, pedig az a lényeg, hogy sose tudjuk meg a nevét, Akár Tyler is lehet.

Végére hogy Tyler csak egy vízió:
Mindjárt a film legeleje, amikor a kamera szépen jön ki Ed Norton agyából, hogy Tyler pisztolyos kezében végzôdjön, vagyis az egész amit látunk az ô agyából pattan ki.

Amúgy nem kell mindenre magyarázatot keresni, sok csak vicc:"ááá, flasback humor"
3313 levél
Válasz 01.10.07. 18:55 #27
Reapest
Én vagy 10-12X láttam, de nekem is másodszorra volt a legérdekesebb!
5959 levél
Válasz 01.10.07. 18:11 #26
Mephisto
már 3x láttam, másodszor a legkeményebb!
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
3313 levél
Válasz 01.10.04. 21:08 #25
Reapest
Mephisto: De azért király volt, amikor az fsz. átlyukasztotta a saját fejét!

Eric: Ja. De néha akár egy-két gondolat félelmetes is lehet...
5959 levél
Válasz 01.10.04. 20:01 #24
Mephisto
Szerintem nem Tyler halt meg a végén, hanem a fsz! Nézd meg többször, és rájössz! Vagy csak egyesültek, de a végén olyan, mintha a fsz Tyler lenne (cselekedeteiben is!)
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
20761 levél
Válasz 01.10.04. 10:38 #23
Eric
Alapvetően én is materialista nézeteket vallok, sőt csak azt!
De jó eljátszani az ilyen álom, meg idea stb. gondolatokkal. Nem?
"Dilisek ezek a rómaiak...!"

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.