Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Erkölcsi kérdések a játékokkal kapcsolatban

11026 levél
Válasz 01.10.08. 08:50 #45
Lacko
Nagyon szépen köszönöm, hogy ennyien írtatok és leírtátok a véleményeteket. Igazából engem ez érdekelt: hogyan látja ezt a kérdést a mai magyar játszók (gamerek). Többször írtam már erről cikket (nem itt), de a mintákat csak az ismeretségi körömből tudtam venni, amit ti most tök jól kiszélesítettetek. Nagyon érdekes volt mindannyiatok véleménye. És külön örültem a jó kis példáknak amit írtatok, pl hogy a sport játékokban is felmerülhet ez a konfliktus.
És azt is köszönöm, hogy kibővítettétek a vitát, mivel eredetileg engem tényleg csak az érdekelt, hogy szerintetek játszik-e egy lengyel gyerek Panzer Generalt, de közben többen felvetettek ennél mélyebb problémákat (Carmageddon, SoF) hogy egyáltalán ölni szabad-e...
Még egyszer kösz a hozzászólásokat!
Én persze nem mindegyikkel értek egyet, de hát az a szép ebben a világban, hogy ennyi mindent gondolhatunk. (Szerintem egyébként most az egész Világon, Kelet-Európában van a legnagyobb gondolati szabadság - de ez már egy másik topic témája...)
2328 levél
Válasz 01.10.05. 23:01 #44
PoCoK
Hát nem tudom.. Elolvasva a hozzászólásokat meglepődtem.. Tényleg vannak olyanok akik nem lőnének le egy Magyart egy játékba? Kérdezem miért? Az csak egy JÁTÉK, nem kell komolyan venni. Én nem azért ülök le a gép elé mondjuk CS-zni, hogy most de jó lesz ha megölök mindenkit és én leszek a legjobb, hanem azért hogy szórakozzak és jól érezzem magam. Tudom hogy az egy játék és miután abbahagytam a játékot nem érzek késztetést az irányt hogy most vegyek egy stukkert és lelőjek minden gyanús alakot az utcán. Azokkal már baj van akik így fogják fel a dolgokat, mert azokból lesznek a tömeggyilkosok. Na jó ez tulzás volt, de azt tényleg meg kellene már érteni hogy ezek csak játékok amik arra valók hogy megvedd őket és jól érezd magad, nem pedig azért hogy leülj a gép elé és elkezdj parázni hogy az valyon Magyar volt-e akit legutóbb megöltél. És ha Magyar lett volna? Akkor fejbelövöd magad azért mert lelőttél egy nem létező figurát? Vagy esetleg bűntudatod támad? Tudom sokan nem fognak velem egyetérteni szal jöhet az anyázás. :ĐĐĐĐ -JK
stufumofo™
3313 levél
Válasz 01.10.05. 22:49 #43
Reapest
Nem lövöldözünk magyarokra? Na nee. Én még a valóságban is lelőnék egy magyar embert, ha úgy hozná a sors, hogy ölnöm kell. DE! Ezek az emberkék a gépben nem élnek, soha nem is éltek, ez játék. Én viszont azokat a játékokat rühelem, amik a törit (főleg a 20. sz.-t) dolgozzák fel, mert:
1. Azért senki se volt szent a töriben és sokkal szarabb arra gondolni egy játéknál, hogy pl. apám megszívta a németeket is és az oroszokat is. Ráadásul mind a kettő nagyhatalom nem csak MO.-val baszott ki. Ezek után melyikkel legyek?
2. Tényleg nagyon fantáziadús játékok születnek így. Készült: A Történelem "Töri" című könyve alapján!
De mondjuk a Commandos 2-t ettől már el lehet vonatkoztatni, mert saját (meg nem történt) története van, csak éppen a környezet reális.
3. Ezeket a töris játékokat hús-vér emberek élték meg! Ez kb. annyira durva, mintha most kiönne egy Hit-the-WTC nevű játék, amit a készítői "együttérzésből" elküldenének a támadás áldozatainak rokonaihoz.

Qper: Biztos, hogy egy SoF-os helyzetben a valóságban nem lövöldöznél? Mondjuk ha engem ledobnának egy gépágyúval egy iraki titkos katonai bázis mellé....huhúúú! Én lennék Mr. Mullins!
1466 levél
Válasz 01.10.05. 18:56 #42
Gagyi
És az helyes ha a Fifában legyőzöm a Barival 5-0ra a Dunaferrt....Mert ez történt.... És mondjuk Dávid Kornél ellen szabálytalankodok az NBA-ben????? :Đ
Egyébként én ha egy stratégiával játszok nem olvasom el ki ellen, csak azt, hogy ott van egy lovas vagy egy hajó vagy egy katapult,aki kék színű és meg kel semmisíteni.
Egyébként, ha megyarokkal lennénk, akkor helyes lenne ha EZREKET küldenénk harcba a játékban??????
Mindennek 2 oldala van. De én nem nagyon játszok akciókat, stratégiákat is néha, de inkább olyanokat, mint a Traffic Giant.
Zöld a szívem, zöld a vérem!
20761 levél
Válasz 01.10.05. 17:59 #41
Eric
Főleg, ha azok pixel-katonák
Egyébként tök fölösleges Caps Lock-kal írni, mert sokkal nehezebb így elolvasni
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
406 levél
Válasz 01.10.05. 17:08 #40
Dani
ÉN NEM TUDNÉK MEGÖLNI EGY MAGYAR EMBERT SEM A JÁTÉKBAN!!!EZT SZERINTEM EGY MAGYAR EMBERNEK A VÉRÉBEN VAN.NAGYON ROSZ ÉRZÉS FOG EL, HA ÁRTATLANOKAT GYILKOLOK.VISZONT A STRATÉGIÁT NAGYON SZERETEM ÉS MÁR MEGSZOKTAM, HOGY SOKSZOR HALOMRA GYILKOLOM AZ
ELLENSÉGEKET. /HOZZÁTESZEM EZEK MIND KATONÁK ÉS A KATONÁK FELVÁLALJÁK AZT, HOGY AKÁRMIKOR MEGÖLHETIK ŐKET/
"Az élet nem habostorta"
336 levél
Válasz 01.10.05. 15:47 #39
Qper
A szakdolgozatomat most kezdem írni, pont ebben a témában. Az tény, hogy a pszichológusokat is eléggé megosztotta az, hogy a számítógépes játékoknak milyen szerepe van a gyerekek mentális fejlődésére, és milyen kihatással van a viselkedésükre. Eddig még egyik oldal sem győzte meg a másikat

Amit Frenxis mond, hogy a SoF-ot be kéne zúzni, és hogy az milyen sz*r abszolut szubjektiv vélemény. Erre mondják azt, hogy ha nem tetszik, ne játsz vele. Mondjuk ezt egy 10 éves kölyöknek elég nehéz megmagyarázni, aki direkt a fröcskölő vérért, a leszakadó végtagok látványa miatt játszik a játékkal. Viszont az a kör akinek (a doboz felhívása szerint) a játék íródott
már képes remélhetőleg elvonatkoztatni a fikciót a valóságtól, azaz amit a monitor előtt csinál, azt nem biztos, hogy a valós életben is megcsinálhatja.

Mindenesetre én nem tartom valószínűnek, hogy egy 15 éves srác amerikában amiatt mészárolja le az osztálytársait a gimiben, mert előző éjjel egy kicsit tovább quake-ezett a gépen a kelleténél.
Nem hiszek a női nemben....Csak a női igenben
113 levél
Válasz 01.10.05. 12:08 #38
Frenxis
Hali!

Ahogy itt olvasgatom, nagyon egy oldalon folyik az eszmecsere (nemzetiségi értelemben).
Az az igazság, hogy szerintem aki halomra mészárol embermilliókat egy FPS játékban, annak ne legyenek erkölcsi aggályai, hogy az magyar volt, orosz vagy német... szerintem ember volt. Persze csak játék, de ahogy Lacko írta, van pedagógiai szerepe. Nem akarok nagyon az FPS-ek ellen szólni, mert nekem is nagyon tetszik a UT vagy a Q3A, de ezekben nem is a brutalitás okozza a játék örömét legalábbis nekem ezekhez képest a SoF egy gennyes sz*r. Az UT-t és a Q3A-t is csak korhatárral ajánlanám, a SoF-t + bezúzásra. Lehet, hogy tool erkölcsös vagyok?
7036 levél
Válasz 01.10.05. 11:10 #37
Aruns
Csak hogy tényszerűek legyünk: Franco az olaszoktól kapta a jóval nagyobb segítséget és a németeket minden szövetségesük többé-kevésbé utálta akkoriban (nagyon hülyén politizáltak).
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
2580 levél
Válasz 01.10.04. 22:38 #36
AriAmi
Igazad van PoCoK. Nekem is van pár német ismerősöm, de pl. egy ilyen ok miatt nem hagynám el a Pyro-t(de hülyén hangzik!).
2328 levél
Válasz 01.10.04. 22:20 #35
PoCoK
"Szóval furcsa, hogy a spanyolok (Pyro studio alias Commandos) utálják a németeket"

Na ezt nem értem.. Ezek szerint csak az a normális dolog, ha csak olyan csinál "német-killer" játékokat aki utálja őket??
stufumofo™
3313 levél
Válasz 01.10.04. 22:11 #34
Reapest
Én meg a kameráktól türkizkéken és kockásan látok! Metál Zsír!
193 levél
Válasz 01.10.04. 21:46 #33
Jojo
pl. az Age of Empires 2-ben is van, hogy a magyarok ellen kell küzdeni.(mongolok utolsó küldetése a Sajó folyónál)
Szerintem az ilyen játékokat nem kell komolyan venni! Ezért nevezik a játékokat JÁTÉK-nak mert nem kell komolyan venni.
Arról, hogy mennyire veszünk komolyan egy játékot: Megyek az utcán egy kamerázott épület mellett, meglátok egy kamerát és azt láttam, hogy zölden villog és nagy kényszert éreztem arra, hogy kimenjek a látóköréből mielőtt pirosra váltana. Halucinálok játékokkal idáig fajult a dolog! (a kamerák egyébként a Project: I.G.I játékból voltak)
3313 levél
Válasz 01.10.04. 21:24 #32
Reapest
Nem kell ennyire valóságalapú játékokat csinálni. Az FS2002-t is most visszavonták, hogy kivegyék belőle a WTC-t. Pedig a 2000-ben még milyen poén volt Concorde-dal belerepülni!
2319 levél
Válasz 01.10.04. 07:22 #31
matarese
Egyéntől függ.
Én például végignyomtam tucatnyi fps-t, de nem érzek vágyat, illetve nem is éreztem, hogy végigmenjek az utcán, és telepumpáljam az embereket ólommal.

A beteg a pszihológusnáő:
-doktor úr, egész nap azt képzelem magamról, hogy a doom-ban vagyok.
-és a shotgun megvan már?
3553 levél
Válasz 01.10.03. 21:06 #30
The Lord
nem igazán olvastam el a témát csak az első pár hozzászólást, de ez erkölcsi izé sztem hülyeésg, mert általában az az elfogadott, hogy megszűntessük a háborúkat, béke legyen és közös megegyezés (legalábbis sztem, ami sose igaz ). Na már ennyi erővel az összes FPS-t ki lehetne vágni a halálba az erkölcsi kérdés miatt, mert pusztítunk benne. Mondjuk nekem nincs ez ellenemre, csak próbálom elemezni a témát. Amúgy mostanában az RTS-ekkel kezd a tököm tele lenni nagyon, mert minden kurva háborút feldolgoznak és kitalálnak újabbakat, én már nagyon ti nem? De egyébként Lackonak a Panzeros reagálsát megértem és abban mellette vagyok.
"Félelmetes amúgy, hogy tőled állandóan csak elégedetlenkedő levelek jönnek..." A köbön!
1219 levél
Válasz 01.10.03. 20:02 #29
Wotan
LOLKomolyabb válaszra számítottam, de ez sem rossz.
"Mortui solum finem belli viderunt"
2580 levél
Válasz 01.10.03. 19:54 #28
AriAmi
Hát jah, ha zerg lennék, én se játszanék a StarCraft-tal.
1219 levél
Válasz 01.10.03. 19:43 #27
Wotan
Engem nagyon foglalkoztat az az általam feltett kérdés, hogy Németországban hogyan viszonyulnak a Commandos játékhoz. A sok német gyerek ül a gép előtt és öli a németeket? Mert pl. ha magyarokat kéne torokvágással öldökölni, természetesen nem játszanék vele (bár mondjuk, ha rákosit kéne öldösni, abban benne lennék). Szóval, mint mindennek, ennek az éremnek is két oldala van. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az embert a tettei alapján kategorizálják és hát a játszás is egy tett.

(de persze abba is bele lehetne kötni, hogy a németek nélkül Franco nem nyert volna és nem uralkodott volna évtizedekig. Márpedig ha valaki évtizedekig uralkodhat, azt a nép szereti vagy legalábbis beletörödnek. Szóval furcsa, hogy a spanyolok (Pyro studio alias Commandos) utálják a németeket. A lényeg, hogy a játékokkal kapcsolatos erkölcsi kérdéseket semmibe is lehet venni, ugyanakkor nagy figyelmet is lehet nekik szentelni.
"Mortui solum finem belli viderunt"
5959 levél
Válasz 01.10.03. 19:31 #26
Mephisto
A GTA a legrombolóbb, mert valahogy emberközeli, ahogy az élő városban halomra gyilkolsz. De kit érdekel az erkölcs, ha k*rva jó?????!!!!!!
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
11787 levél
Válasz 01.10.03. 19:01 #25
Ghoost
Hi!
A gamekban általában téleg az oroszoka a gonoszok!!!
főleg a taktikai fpsekben!
20761 levél
Válasz 01.10.03. 14:42 #24
Eric
Lacko:
Én azt mondtam, hogy mostantól kezdve tutti..., nem azt hogy nem az arab-iszlám terroristák a rosszak.
Egyébként a gonosz orosz-szovjet még mindig kedvelt téma(maffia, bekattant volt szovjet tábornokok, csecsenek stb.)
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
7036 levél
Válasz 01.10.03. 14:38 #23
Aruns
Carmageddonnal játszott valaki? Az a játék pont ide illik azt hiszem (bár én nem játszottam vele...)
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
11026 levél
Válasz 01.10.03. 14:37 #22
Lacko
Trafikos: Hát ehhez elöbb azt kell definiálni, hogy mi a terrorizmus.
Az, hogy felrobbantasz egy gátrendszert és ezzel elpusztítasz egy csomó anyagi javat, meg néhány emberi életet, vagy az, hogy a Szlovákok ellopták a Dunát és ez a gát teljesen tönkreteszi a Szigetközt...?

Szóval azt leszámítva, hogy Esztergom-dam-nek nevezik a játékban és borzalmasan amerikai módon képzelik el a gátat, aminek a tetején autópálya fut, és azt, hogy az autópálya feletti táblán Kecskemét neve "Ketckeckemét"... Szóval ezeket leszámítva a játék készítőinek fogalma sem volt arról, hogy mi ez és ezért terroristáknak kiáltották ki azokat, akik fel akarják robbantani. Pedig én speciel - ha nem lennék rohadtól megfázva - szívesen felrobbantanám, rohadt tótok!
Na és emiatt érzem azt, hogy az elveimmel szemben játszottam...
11026 levél
Válasz 01.10.03. 14:31 #21
Lacko
Mivel oroszok készítették a szoftvert és az Il2 a címadó gép, ezért elég valószínű, hogy jobbra írták meg, mint a Me109-est... De majd mesélj ha meglesz!
7036 levél
Válasz 01.10.03. 14:12 #20
Aruns
Kittel is úgy halt meg egyébként, hogy belerepültegy elégnagy Il-2-es kötelékbe és a mögötte lévő Il-eknek valóságal célt repült (rajtam így nem fognak céllövészetet gyakorolni Jó lenne neten is kipróbálni és lenyomni 1-2 orosz gyereket Szóval ebbe a progiba eléggé beleélném magam valszeg, és a repülés egyébként is ált. kevésé véres, mint a legtöbb egyéb hadművelet (persze főleg légiharcra gondolok, ahol emberölés nélkül is lehet sikert elérni; nem a földi célok támadására).
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
7036 levél
Válasz 01.10.03. 14:07 #19
Aruns
Azért írtam ezt a példát, mert az Il-2-esnek elég nehéz dolga lenne (egyébként biztos megveszem progit de elégvalószínűtlen, hogy a névadó géppel komolyan foglalkoznék benne, mert elég nagy szar volt; ha a progi reális lesz, nem lesz nagy élvezet vele repülni).
Az, hogy külön magyar Messzerek lesznek, egyértelművé teszi, mit fogok tenni
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
11026 levél
Válasz 01.10.03. 13:54 #18
Lacko
Aruns: tehát akkor ha jól értem, nem okoz neked erkölcsi problémát, hogy egy Il-2-essel lelősz egy magyar Me109-est?
7036 levél
Válasz 01.10.03. 13:43 #17
Aruns
Hehe, szar a gép és egybe ír mindent, de ez kicsit más jellegű hiba (mindegy, igazadvan láma vagyok).
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
20761 levél
Válasz 01.10.03. 13:41 #16
Eric
Aruns:
Az nem vicc volt, hanem tévedés
Mint ahogy valószínüleg a "decsak" is az volt a részedről
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
7036 levél
Válasz 01.10.03. 13:27 #15
Aruns
Egyébként én szeretem beleélni magam a játékokba, decsak az adott pillanatban, egyébként nem ezen jár az eszem napközben. Nem lennék hajlandó olyan játékkal foglalkozni, amely pl. a keleti front eseményeivel foglalkozik, de csak az egyik (szovjet) oldalról játszható. Az Il-2-es készítői nagyon jó érzékkel tették játszhatóvá a csatarepülő főszereplésével készülő progit nemcsak az egyéb szovjet típusok, hanem az ellenfél oldaláról is...
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
7036 levél
Válasz 01.10.03. 13:24 #14
Aruns
Lacko:

Azt írtam a srácnak, hogyha lesznek az Il-2-es progiban magyar Ju 88-asok és azokra támad szovjet vadászgéppel, akkor lesz a kéztörés (de persze csak viccnek szántam). Il-2-essel Bf109-esre (korabeli magyar iratanyagban egyébként mindíg Me 109-ként szerepel) nyugodtan lőhet (bár néhány vadászt azok is lelőttek; többek között Otto Kittelt, aki haláláig 267 igazolt légi győzelmet aratott és a legeredményerebb Fw 190-es pilóta volt).
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
7036 levél
Válasz 01.10.03. 13:21 #13
Aruns
Eric: az aggáj ugye csak vicc volt??? Gyengébbek kedvéért aggály...
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
11026 levél
Válasz 01.10.03. 13:16 #12
Lacko
Eric, Trafikos! Ti vagy az RTL klubot nézitek vagy nagyon régen nem jártatok moziban. A filmekben tíz (10!!!) éve nem az oroszok a rosszak, hanem az arabok... Az első ilyen film - már öregebb, mint tíz év - a Vasmadarak volt, ahol az orosz és amcsi pilóták közösen harcolnak a gonosz arabok ellen. És ettől a filmtől kezdve a gonosz mindig arab, de legalábbis iszlám és a jók között mindig van orosz - általában egy bombasztik Léna vagy Irina, aki ex-KGB-s, de jó és a film végére összejön a macsó jenki hőssel.
Mondjatok egy filmet, amiben az oroszok a rosszak!
1892 levél
Válasz 01.10.03. 12:52 #11
Trafikos
ja ez is igaz.
losztmucsacsosz
20761 levél
Válasz 01.10.03. 12:47 #10
Eric
Na, szept.11. óta ettől sajnos már nem kell félni!
Az elkövetkező évek filmjeiben és játékaiban tutti, hogy a terroristák iszlám fundamentalisták lesznek.
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
1892 levél
Válasz 01.10.03. 12:28 #9
Trafikos
az "oroszok szivnak" amugy nem csak a játékokra igaz de a filmgyártásban is már dög unalom hogy mindig orosz vagy volt komunista terroristák meg hasonlok követnek el minden gaztettet.
losztmucsacsosz
1892 levél
Válasz 01.10.03. 12:25 #8
Trafikos
szerintem az R6 azért más tészta mert nem a saját nézeteid ellen harcoltál hanem a terrorizmus ellen. Ott nem tüntetők ellen mentél hanem terroristák ellen. mondjuk én ezzel a résszel nem játszottam csak a Rouge Speart és kiegészítőivel.
losztmucsacsosz
20761 levél
Válasz 01.10.03. 12:06 #7
Eric
Sorry, igazad van! Tényleg a büdös komcsik voltak!
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
11026 levél
Válasz 01.10.03. 11:53 #6
Lacko
Trafikos a Gellért Hotellel felhívta a figyelmemet egy másik sztorira, amikor a Rainbow Six-ben le kellett ölnöm azokat az embereket, akik fel akarták robbantani a Gapcsikovói gátat... Hát őszinte leszek - megtettem, pedig annak idején az összes tüntetésre elmentem és elvben egyet értek azzal, hogy valaki robolja le. Magyarán a saját nézeteimmel szemben játszottam...
11026 levél
Válasz 01.10.03. 11:51 #5
Lacko
Trafikos: Szerintem egyáltalán nem az oroszok szívnak, hanem az olyan kis népek mint mi vagy a lengyel. Minket többet szivatnak, mert a játékokban mi általában csak buta M.I.-k vagyunk, míg a jenkikkel vagy az oroszokkal játszhat az ember (pl Operation Flashpoint). Szóval én nem sajnálom az oroszokat.
11026 levél
Válasz 01.10.03. 11:49 #4
Lacko
Eric: kösz a válaszod. Bár nem értek vele egyet, de jó hogy leírtad. Szerintem a játék történelmileg úgy alakult ki, hogy a gyerekek a felnőtt életre készültek: paás-mamás, lányoknak babázás, fiúknak ijjal célbalövés... és a játékok mögött ma is pedagógia van.
Szerintem jó dolog néha megállni a rohanó világban és elgondolkodni azon, hogy helyes-e amit rutinból teszünk? Például erkölcsös-e magyarokra lőni vagy danon rudit venni...

U.I.: A donkanyarban nem a németek, hanem az oroszok rohantak le... De gondolom ez tudat alatti elírás lehetett.
1892 levél
Válasz 01.10.03. 11:22 #3
Trafikos
Mondjuk mi nem annyira vagyunk érintve a témában de pl szerencsétlen oroszok állandoan negativ szinben tünnek fel. nem tudom hogy ezt ők hogy dolgozzák fel.

én magyar vonatkozással a HitMan-ben találkoztam a Gellért Hotell-es küldetésnél de nem is gondoltam bele hogy most akkor magyar volt az a rendőr akit kinyirtam. csak tetszett hogy hazai terepen kell nyomulni.
losztmucsacsosz
20761 levél
Válasz 01.10.03. 10:29 #2
Eric
Egyéntől függ, ki mennyire veszi "komolyan" a játékot.
Van olyan típusú ember, aki annyira bele tudja élni magát egy játékba, hogy ha nem is játszik épp vele, a gondolatai akkor is ott járnak. Gyak. teljesen hatalmába keríti a játék(egyik haverom is ilyen). Ez egyfajta függőség már, nem mindig különül el nála a való és a játékbeli világ. Ez a típus valószínűleg sértve érezné magát, ha pl.egy játékban német páncélost vezetve kellene lerohannia magyar állásokat a Don-kanyarnál.
Van olyan ember, aki pusztán szórakozásból játszik, nem merül bele a játékba annyira, hogy behatoljon a tudatába. Ilyen vagyok én is. Itt szerintem nem merülnek fel erkölcsi kérdések a játékkal kapcsolatban, mert tudja, hogy ez "csak" egy játék.

Nyilván nem csak ez a két kategória van, és a határok is elmosódnak. Én inkább a másodikba sorolom magamat.
Az én véleményem az, hogy ha pl. egy SoF-ban valakinek nincs erkölcsi aggája, hogy kazalszámra mészárolja le az embereket, akkor ne legyen akkor sem, ha ugyanezt történelmi köntösben teszi valós(nagyjából), megtörtént eseményeken alapuló játékban! Jó ez tényleg csak az én véleményem és tisztában vagyok vele, hogy más felfogásban is meg lehet közelíteni a dolgot.


"Dilisek ezek a rómaiak...!"
11026 levél
Válasz 01.10.03. 10:10 #1
Lacko
Az érdekelne, hogy volt-e m-r erkölcsi aggályotok, amikor játszottatok egy játékkal? Pl Aruns az Il-2-es topicban azt írta, hogy aki az Il-2-vel lőni mer a Magyar Királyi Légierő bf109-eseire, annak letörni a kezét...
Nekem meg egyszer - amikor a Panzer Commanderrel játszottam - nyomom egy T-34-essel a Pz IV-ket kampányban, aztán az egyik küldetés elött mondja a narrátor, hogy Sztálingrád bekerítésében veszek részt, át kell kelnem a Donon és szét kell lőni a gyalogsági állásokat és a mögöttük lévő teherautókat... És hát az oké, hpgy a PzComm-ban nem voltak kifejezetten magyar cuccok, nade igazandiból ott magyarok voltak és nekem magyarokra kellett volna lőnöm... Úgyhogy inkább abbahagytam a kampányt.
Meg azon is gondolkoztam, hogy egy lengyel hogyan játszhat a Panzer Generallal? amikor az első pár küldetés Lengyelo lerohanása...

Egyéb sztorik? Vélemény?

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.