Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hardware

»» Gond van a géppel? Segítünk!

Hardveres hibák elhárítása, legyen szó tápegységről, HDD-ről, memóriáról, vagy akár kábelekről.

Kérdések és válaszok.

10512 levél
Válasz 21.01.02. 00:31 #2142
davkar9
Ez volt a nyerő, gond nélkül összegyúrta. Köszi!
10512 levél
Válasz 21.01.01. 22:18 #2141
davkar9
Igen. SSD-nek megvan a saját 500mbos recovery partíciója, ezért is nem kezdtem el aggódni, de mondom inkább rákérdezek. Jaja, diskpartos javaslatba legalább két helyen is belefutottam, de annyit nem ér ez az egész, hogy ilyesmivel bohóckodjak. Progit köszi, majd akkor azzal ránézek.

TWWH2-t kaptam le demózni. Részben ez ültette el a fejemben a gondolatot, amikor kb. két hónapja láttam egy ssd vs ssd vs hdd összehasonlítót. És tényleg, a korábbi x perces töltési idők helyett fél perc alatt tölti be a kampányt, csaták előtt-után szintén pikpakk betölt. Ez alapján úgy gondolom, hogy működik rendesen, a HDDs "gebasztól" függetlenül.
1560 levél
Válasz 21.01.01. 21:36 #2140
Sityi
Jól értem, hogy a HDD-n van ez a recovery partíció? Ha igen, annak nem kéne, hogy köze legyen az SSD-n lévő rendszerhez - ha biztosra akarsz menni, próbáld ki a gép indítását megint úgy, hogy lehúzod a HDD-t.
Ha nem akarsz a parancssoros *nixlike diskpart nevű csodával küzdeni (ez az MS saját mindentflexelő partíciómenedzsere), akkor szerintem a MiniTool Partition Wizard Free lesz a barátod, nekem amikor ritkán szükségem volt rá, akkor jó szolgálatot tett.
https://www.mixcloud.com/Sityi/
10512 levél
Válasz 21.01.01. 20:41 #2139
davkar9
Frissen ment a win10 az új ssdre, mikor készen volt visszadugtam a régi hddt (1tb) is. Lemezkezelőben egyből le is gyalultam róla mindent. Anno 900-100 (elcsalt kilók miatt ~852-78 ) felosztásban volt. Ezeket látja is viszont a kettő közé szorult a régi 512mb helyreállítási partíció, amitől sehogy se tudok megszabadulni és egyesíteni se tudom a kettőt, nincs elegendő hely üzenetet dobálja fel. Gúgli nem igazán segített (segítőkésznek álcázott lefordított orosz vírusoldalak ftw) és a legértelmesebb válasz amit találtam ms support példaüzenetek és ilyen olyan techoldalak alapján úgy tűnik, hogy a visszacsatlakoztatás pillanatában a bekapcsolás után (direkt megnéztem, ssd bootolt, nem volt baj a sorrenddel) a hdd visszaemlékezett az előző életére és emiatt ragadt bent. Na most engem nem zavar, csak az a 852 giga bőven elég a por...khm, fogóra és arra az évi 1-2 sorozatra, amit streaming elérhetősége hiányában a régi módszerrel kell beszereznem. A kérdés az lenne, hogy ez a holt térben ragadt 512 mega bekavarhat e az ssdnek?

SPOILER
Tudom, 3rd party lemezbasztató progi, minden talált témába oda is volt hányva valami egy "dude, trust me" ajánlással. Amiknél megkockáztattam a kattintást ott vagy a próbaverzió nem volt jó semmire vagy a már eggyel lentebbi kommentben jelezte az op, hogy nem oldotta meg a problémát.
1560 levél
Válasz 20.12.25. 08:38 #2138
Sityi
- A laptopok elsöprő többségén fizikailag az IGP-re van rákötve a kijelző, nem a dedikált GPU-ra. Ha az IGP-vel gond van, akkor a dedikált GPU sem működik jól.
- A BIOS beállításaid jók, teljesen normális, hogy ez ilyen.
- Mivel az Intel most már DCH drivereket ad csak, a GeForce driverednek is annak kell lennie, egyébként gubanc lehet. Ha a GeForce.com oldalról szeded le a drivereket, akkor alapesetben ilyet kapsz, a fájlnévben is ott a DCH jelölés. Ugye nincsenek keverve a régi és a DCH driverek?
- Említetted, hogy előre letöltött driverekkel is újratelepítetted már a gépet. A MyAsusos módszerrel, amivel a laptop gyártója által tutira működő drivert szedi le, azzal nem próbáltad?
- Drivereknél ma már csak utolsó mentsvárként érdemes használni ezt az eltávolítósdit, nyugodtan mehet az előzőre az új. Sokaknál még megvan ez a régi beidegződés, teljesen felesleges köröket futva. Sőt, mivel most már HDMI-n és DisplayPorton keresztül megy hang is, önmagában a videokártya driver eltávolítása nem is teljes pucolás, és emiatt csak újabb problémák jöhetnek elő. Ebben az esetben ezt tudom javasolni:
1. Friss GeForce és Intel drivereket töltsd le előre
2. Csatlakozz le az internetről (a legjobb, ha áramtalanítod a routered, hogy újraindítás után ne kapcsolódjon megint automatikusan)
3. Az Eszközkezelőben törlöd mind az Intel GPU grafikus, mind a hang driverét és kipipálod, hogy a helyi fájlokat is törölje
4. A gép újraindítását követően nézd meg az Eszközkezelőben, milyen grafikus kártyákat látsz - az egyiknek a GeForce-nak kell lennie, a másiknak Microsoft alap videóadapternek, vagy ilyesminek. Ha még mindig van valami Intel ott, akkor a 3. lépést ismételd meg
5. Telepítsd az Intel drivert
6. A gép újraindítása után visszaadhatod a netet neki, és telepítsd a GeForce DCH drivert
https://www.mixcloud.com/Sityi/
33048 levél
Válasz 20.12.25. 00:49 #2137
szbszig
Mármint úgy is feltelepítettem a lent linkelt, legfrissebb Intel-drivert, hogy előtte Eszközkezelőben teljesen eltávolítottam az Intel-GPU-t a hozzátartozó illesztőprogrammal együtt, újraindítottam a gépet, és utána teljesen elölről kezdtem a hardver detektálását és a driver telepítését. Mégse segített ez sem.

Egyébként az normális, hogy a BIOS-ban a videokártyával kapcsolatosan csak ennyit, a beállításoknál, illetve a grafikai beállításoknál pedig csak ennyit, illetve ennyit találtam? Olvastam, hogy elvileg ott is lehet állítani, hogy a gép melyik kártyát használja, én viszont semmi ilyen opciót nem találtam. Sőt, már a BIOS frissítésével is próbálkoztam az ASUS honlapjáról leszedett legújabb változattal, mert valahol olvastam, hogy akár ez is szerepet játszhat...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33048 levél
Válasz 20.12.24. 23:38 #2136
szbszig
Igazából nem tudom, mivel van a gond... Azért gondoltam az NVIDIA GPU-ra eredetileg, mert a legelső hibaüzenet, amiről lentebb linkeltem képet is, arról szólt, hogy "nem csatlakozik megjelenítő az NVIDIA GPU-hoz". Meg ugye alapból úgy tűnik az egész, mintha nem a dedikált, hanem az integrált kártyát használná folyamatosan.

Egyébként feltelepítettem ezt az utolsót is, de ez sem segített. Minden változatlan.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1560 levél
Válasz 20.12.24. 19:24 #2135
Sityi
Ja hogy az Intel IGP-vel van a gond! Próbáld ezt a drivert telepíteni, hátha helyrebillen a lelki egyensúlya a gépnek.
https://www.mixcloud.com/Sityi/
33048 levél
Válasz 20.12.24. 17:11 #2134
szbszig
Köszi a tippet, de sajnos ez sem segített. Mint ahogy a lentiek sem. Azóta már kétszer újraraktam a Windowst, kétféleképpen, lényegében úgy, ahogy te is írtad. Egyszer ráküldtem azonnal a Windows Update-et, és hagytam, hogy az frissítsen magától mindent. Egyszer meg direkt úgy, hogy a legfrissebb NVIDIA és Intel drivereket előre letöltöttem, ezeket még offline feltelepítettem a Windows első indítását követően, és csak utána engedtem ki az internetre, meg futtattam a Windows Update-et. A végeredmény viszont gyakorlatilag ugyanaz lett mindig.

Ez utóbbit összefoglalva még egyszer:
- Most éppen elindul az NVIDIA Vezérlőpult, nem ad ki hibaüzenetet rögtön, mint a múltkor, de semmi érdemi beállítási lehetőséget nem tartalmaz, mint a képen látható.
- Az Intel Vezérlőközpont nem érzékel csatlakoztatott megjelenítőt, és szintén nincsenek beállítási lehetőségek, tehát például a képernyőfelbontást sem tudom módosítani sehogy.
- Az Intel Vezérlőpanel (ami az Intel Vezérlőközpont egy korábbi verziója igazából) el se indul, és mindehhez az alábbi hibaüzenetet írja ki: "Intel GPU is not available. Check the driver status and launch the application."
- Az Eszközkezelőben azt mutatja, hogy az NVIDIA-kártya elérhető, és megfelelően működik.
- Ugyanitt viszont az integrált kártyánál hibát jelez, és azt írja, hogy "a rendszer leállította az eszközt, mert az problémákat jelzett (kód 43)".

Kezdek végképp tanácstalan lenni sajnos...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1560 levél
Válasz 20.12.21. 16:44 #2133
Sityi
Lehet, hogy ezúttal driver hiba volt a te esetedben, jött most egy hotfix driver, ami pont ilyen eltűnő GPU-t orvosol:

https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5145/kw/hotfix/
https://www.mixcloud.com/Sityi/
28680 levél
Válasz 20.12.21. 12:58 #2132
LordMatteo
Semmi extra, hülyeazértnemvagyok/uronics/edigi boltban megvesz, usb foglalatba bevág, drivert ha nem találja a windows akkor típusszám alapján googleból gyártó honlapjáról letölt, működik. Pro tipp: idősebb korosztályt meg kell tanítani arra, hogy ne tolja a gépet a falig (ha hátulra dugod be). Működik, örül.

A távolság (ideértve azt is, hogy mennyi és milyen fal esik közbe) ettől függetlenül továbbra is kérdőjeles lesz, de a drágább stick itt nem feltétlenül jelent jobbat.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
12820 levél
Válasz 20.12.21. 12:50 #2131
Gobiakos
A 'lakonikus'-t mondjuk meg kellett guglizni, de amúgy érthető.
Az igenlő választ amúgy én is feltételeztem, csupán annyi, hogy még nem volt dolgom ilyen stick-kel, és szerettem volna kicsit utánakérdezni, mielőtt beleugrok a vásárlásba.
"You don't wanna be my enemy I promise you!" (Limp Bizkit - Get a life)
28680 levél
Válasz 20.12.21. 12:14 #2130
LordMatteo
A kérdésedre a lakonikus válasz: meg.

A sávszél kevésbé fontos, a födém, falak fajtája lényegesebb. Vannak mindenféle mesh meg stick opciók, tplinkkel utóbbiban nem lehet mellényúlni, usb-s, úgyhogy hacsak nem win98 van a gépen, automatikusan megoldja, onnantól meg hozzá sem kell nyúlni (valami értelmes jelszót azért érdemes beállítani, hogy ad1 a szomszéd ne az ő netjükön lógjon ad2 ha valamiért eldobná a jelet, ne kelljen átrohangálni helpdeskelni.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
12820 levél
Válasz 20.12.21. 11:44 #2129
Gobiakos
Édesanyáméknál sajnos elkerülhetetlenné vált az asztali gép elköltöztetése a jelenlegi helyéről; az emeletről a földszintre. Ebből fakadóan a router-től is elég masszív távolságba kerül; kábelezni nem feltétlenül szeretnék (és sok plusz munkát jelentene). Kérdésem az lenne, hogy a kábeltalanítást meg lehet oldani egy Wifi stick vagy wifi kártya segítségével? Tesómmal, amikor laptoppal dolgozunk a szülői házban, akkor konstans wifiről kapjuk a netet, és mindegy, hogy (kis túlzással) a router mellett ülünk vagy épp lent vagyunk abban a szobában, ahova az asztali is kerülni fog.

Milyen eszköz ajánlott erre a megoldásra? Mire kell odafigyelni? Vidéki, alacsony sávszélű netről beszélünk, és anya főként csak böngészik; nem HD videókat húz le a virágboltból.
"You don't wanna be my enemy I promise you!" (Limp Bizkit - Get a life)
1560 levél
Válasz 20.12.19. 19:48 #2128
Sityi
Én a következőképp futnék neki:
1. Telepíted a Windows 10 20H2-t
2. Ahogy az Asztalra jutsz, azonnal futtatod a Windows Update-et
3. Ahogy az végzett mindennel és újra is indítottad a gépet, utána kezded el felpakolni a drivereket

B terv:
1. Telepíted a Windows 10 20H2-t
2. Ahogy az Asztalra jutsz, telepíted a Microsoft Store-ból az Armoury Crate-et és a MyAsus-t
3. Először a MyAsusszal lefrissítesz minden drivert, amit ő ajánl fel
4. Ezután az Armoury Crate-tel keress és telepítsd a frissítéseket
5. Ha minden kész és a gépet is újraindítottad, akkor Windows Update

(Ha hibás a Microsoft által kiadott frissítés, azt javítani szokták - a hiba jellegétől függ, mennyi időbe telik.)
https://www.mixcloud.com/Sityi/
33048 levél
Válasz 20.12.19. 12:53 #2127
szbszig
Még amit nem nagyon próbáltam amúgy, az a DDU-val (Display Driver Uninstaller) való ügyeskedés. Néhány helyen javasolták ezt is. Leszedtem, egyszer lefuttattam az alapbeállításokkal, de annyira nem mélyedtem bele. Lehet, ennek adok még egy esélyt, mielőtt újra, az elejétől elkezdem feltenni a Windowst. Azért egy Windows-telepítés annyira nem móka. Ezt a legutóbbi 20H2-t is kb. 12 órán át telepítette, ha a háttérben zajló letöltést, előkészítést, meg aztán magát a telepítést és a szükséges újraindítások idejét is mind figyelembe veszem...

Egyébként abban ne is bízzak ilyen esetben, hogy ha valóban Windows-frissítés a ludas, akkor a Microsoft intézkedik, és belátható időn belül kiad egy újabb frissítést, ami helyreteszi a hibát? Mert akkor mondjuk én nem szánnék rá további napokat vagy heteket a probléma felderítésére...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33048 levél
Válasz 20.12.19. 09:39 #2126
szbszig
A laptop:
ASUS ROG STRIX GL703GE
Intel® Core™ i7-8750H
8GB DDR4 2800MHz + 16GB Intel Optane
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti

Az operációs rendszer:
Windows 10 Home 64bit
build 18363.1256
build 19041.450

Az előbbinél (18363.1256) jelentkezett először a probléma. Azóta kíváncsiságképpen felraktam a Windows őszi, 20H2 frissítését, szóval most az utóbbi (19041.450) van fent, de a probléma megmaradt.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1560 levél
Válasz 20.12.18. 19:11 #2125
Sityi
Azt amúgy még mindig nem tudni, hogy pontosan milyen Windows, melyik build, és milyen laptopról van szó...
https://www.mixcloud.com/Sityi/
5309 levél
Válasz 20.12.18. 13:34 #2124
Gump
Felmegy újra, akkor restore point. Annyi sok frissítés egyszerre úgy sincs, hogy ne lehetne abból kibogarászni, ha folyamatosan frissített a rendszer, nem? Ha a rendszer oké frissítések után, akkor újabb create restore point, ha nem, akkor visszaállítod, és egyesével rakod fel őket.
Amúgy szerintem update előtt csinál automatikusan ilyet, most néztem meg a laptopomon, van egy tegnapi, amit biztos nem én csináltam.

--szerk--
Na úgy látom ugyanazt mondtuk itt ketten is nagyjából.
1459 levél
Válasz 20.12.18. 12:28 #2123
Baracklekvár
Próbálj kupacokban felrakni win frissítést és mindegyik után csinálj rendszervisszaállítási pontot. Egyszer majd elkanászodik - de akkor nem kuka minden, van miből újra nekifutni.
33048 levél
Válasz 20.12.18. 10:16 #2122
szbszig
Viszont így most nem igazán tudom, hogy mit csináljak. Újrarakom még egyszer a Windowst, oké. Utána viszont muszáj frissítéseket feltennem hozzá, nem hagyhatom úgy, anélkül. És ugye nem tudom, pontosan melyik frissítés okozza a galibát. Meg azt sem, hogy ha tudnám is, azt az egyet hogyan lehetne végleg letiltani.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
33048 levél
Válasz 20.12.18. 09:43 #2121
szbszig
Tegnap este újratelepítettem a Windowst. És ment az NVIDIA kártya gond nélkül. Éjszakára bekapcsolva hagytam a gépet, hogy a Windows töltögethesse le magának a szükséges frissítéseket. És az első újraindítás után az NVIDIA GPU megint nem elérhető, illetve az NVIDIA Vezérlőpultot sem tudja megnyitni. Beszarok, komolyan. Ezek szerint nem is valami egyszeri, véletlen hibáról van szó, hanem valamelyik Windows-frissítés fixen és szándékosan elbassza a videokártya driverét. Vagy legalábbis nagyon úgy tűnik.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
5309 levél
Válasz 20.12.18. 08:12 #2120
Gump
Elhiszem, csak egyszer kéne magam rászánni, hogy azt szedjem le. Az experience-szel úgy vagyok, hogy túl sok minden van benne, ami nem kell, úgyhogy kihagyom. Beállításokat belövöm én magamnak a játékokban, a videó rögzítést meg láttam, hogy dicsérik, mert hogy ez terheli legkevésbé pluszban a gépet, de AB be van járatva. Legutóbb mondjuk azzal együtt ment fel a driver a GF Now és COD kupon beváltás miatt, aztán 2 óra múlva uninstall lett.
1459 levél
Válasz 20.12.17. 22:54 #2119
Baracklekvár
Tudom, nem segít a válaszom, de kikívánkozik:
a legutolsó win frissítés úgy elbaltázta az Radeon5700XT kártyámat és driveremet, hogy először csak el sem indult a grafikus driver szoftvere és döcögött az egész windows, majd utána ténylegesen is statikus-zörej hangyaképet kaptam számítógépen, mint amikor a régi tévéken nincs adás. Ilyen még soha nem volt. Aztán ez egyszercsak átváltott végtelenített gépújraindulásba.

Szerencsére egy nappal korábban telepítettem nyomtatót és akkor véletlenül épp készült visszaállítási pont...

Szóval, igen, lehet, hogy a winfrissítés nem válogat a videókártyák és driverek közt és pusztít, amit ér.
1560 levél
Válasz 20.12.17. 22:34 #2118
Sityi
@Gump: Pedig a DCH ajánlott most már a Win10-hez. Lehet utálni az UWP-t, de nálam gördülékenyebb így a dolog. A GeForce Experience-t is nagyon kedvelem, mert hasznos dolgai vannak.

@szbszig: Az Eszközkezelőben a Videókártyáknál látszik a GeForce GPU? Ha igen, akkor a jobb klikk -> Tulajdonságokra megjelenő ablaknál mit ír ki? És milyen Windows 10-ed van, melyik build (Gépház -> Rendszer -> Névjegy -> Windows-specifikációk)?
https://www.mixcloud.com/Sityi/
33048 levél
Válasz 20.12.16. 14:25 #2117
szbszig
Az NVIDIA Vezérlőpult konkrétan el se indul.

Sajnos nincs visszaállítási pont.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
5309 levél
Válasz 20.12.16. 12:55 #2116
Gump
Az nvidia vezérlőpulton belül (jobb alsó sarok, kis zöld ikonnal, vagy asztalról jobb gomb) a rendszer infonál ott van, hogy standard vagy dch van fent.
Én megmaradtam az előbbinél, azt a változatot keresem mindig, ha új verzió jön ki. Elvileg működésben semmi különbség nincs.
"Functionally, there is no difference between NVIDIA's Standard and DCH drivers. ... When directly comparing the two driver types, the DCH driver package has a smaller size and a faster installation time than the Standard package."
Meg mintha dch-nál a vezérlőpult már nem lenne része a csomagnak, azt külön appként kell ms store-ból levadászni.

Amúgy nincs viszonylag friss visszaállítási pontod, ahová vissza tudod görgetni a dolgokat a gebasz előtti állapotra?
33048 levél
Válasz 20.12.16. 10:27 #2115
szbszig
Ezt töltöttem le hozzá. Nem tudom, ez milyen drivernek számít, meg azt sem igazán, mi a különbség a kettő között...

A Gépházban a megadott útvonalon, a grafikai beállításoknál nálam nincs ilyen lehetőség egyáltalán. Sőt, konkrétan, semmilyen érdemi beállítási lehetőség nincs azon az oldalon...

Egyébként továbbra is tanácstalan vagyok. Nézegettem különféle angol és magyar internetes oldalakat. Ezek többsége olyasmiket javasol, hogy Eszközkezelőben kapcsolgassuk ki-be (eszköz letiltása és engedélyezése, eszköz eltávolítása és újratelepítése) az integrált, illetve dedikált kártyát, meg persze azt, hogy a kapcsolódó drivereket frissítsük különféle módokon. Ezeket már gyakorlatilag mindenféle variációban végigpróbáltam, de semmi sem változott.

Mondjuk olyan nagyon sok időm nem is volt rá egyelőre, az az igazság. A legutóbbi problémánál, amiről írtam is itt lentebb (kékhalál indításkor automatikusan), egy komplett Windows-újratelepítés oldotta csak meg a dolgot, arra meg ráment szinte egy teljes hétvégém. Végső esetben megpróbálom majd ezt is, hátha megint egy automatikus Windows-frissítés kavart be valamit.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1560 levél
Válasz 20.12.15. 22:39 #2114
Sityi
Melyik drivert telepítetted? A sima vezérlőpultosat vagy a DHCP-set? Ez utóbbi ajénlott most már.
Illetve amit még esetleg megtehetsz: Gépház -> Rendszer -> Kijelző -> Grafikai beállítások -> Harveresen gyorsított GPU-ütemezés be. Esetleg ugyanitt betallózhatod a játékot és megadhatod neki, hogy a dedikált GPU-t használja.
https://www.mixcloud.com/Sityi/
33048 levél
Válasz 20.12.15. 00:13 #2113
szbszig
Köszi a tippet, de egyelőre ez sem jött be.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
4832 levél
Válasz 20.12.15. 00:00 #2112
subject17
Első körben így google nélkül én azt tanácsolom, hogy clean installt nyomj a driverrel, és GF Experience egyáltalán ne legyen telepítve.

Nekem egyszer oldott meg hasonlót ez a módszer.
33048 levél
Válasz 20.12.14. 23:49 #2111
szbszig
"Jelenleg nem csatlakozik megjelenítő az NVIDIA GPU-hoz."

Ez mi a tököm? A legutóbbi indítás óta ezt írja ki a laptop. Előtte nem volt semmi baja. Az NVIDIA Vezérlőpultot nem tudja megnyitni egyáltalán. A képernyő felbontásán a Gépházban sem lehet állítani, fixen 1920x1080. Úgy néz ki az egész, mintha az integrált videokártyát használná, de az Eszközkezelő szerint a dedikált videokártya (GTX 1050 Ti) fut, és megfelelően működik. Megint egy automatikus Windows-frissítés kúrt el valamit, vagy más probléma lehet? Megpróbáltam letölteni a legfrissebb drivert az NVIDIA honlapjáról. Telepítettem, de nem történt semmi változás. A probléma ugyanaz.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
3258 levél
Válasz 20.12.05. 19:56 #2110
Dilizs
Köszönöm a választ.

Az f@sza...

Késő bánat, de most akkor kikapcsoltam a "energiagazdálkodós merevlemez-leállítós újraindítgatást", ami folyamatosan ezidáig éveken keresztül be volt kapcsolva...

Akkor reménykedek, hogy esetleg "téved a HD sentinel" de majd nézek egy vinyót azért.
MSI B350M PRO-VDH ¤ AMD Ryzen 5 1600x + Cooler Master Hyper 412R CPU cooler ¤ ASUS GTX 1060/6 GB/GDDR5 ¤ Samsung 960 EVO 250GB M.2 PCIe MZ-V6E250BW ¤ 2*8 Gb Crucial 2133 Mhz DDR4
1560 levél
Válasz 20.12.05. 19:37 #2109
Sityi
Abszolút megbízható a program, bár azzal a becsléssel érdemes csínján bánni. Simán lehet, hogy abban az esetben igaz, ha nem csinálsz semmit. Az adatkommunikációs hibák száma az, ami nagyon magas - szerintem cserélj SATA kábelt és/vagy dugd át egy másik portba a HDD-t!

@Baracklekvár: Súlyos tévedés, hogy a HD Sentinel csak a SMART adatokat jeleníti meg, annál lényegesen többet tud. Nem mindenható, de az esetek elsöprő többségében elég jól megmondja, mi várható az adott merevlemezzel, SSD-vel kapcsolatban (nekem konkrétan 3 nappal hamarabb jelezte, hogy nagy baj lesz az akkori SSD-mmel - mentettem róla, ami kellett, majd megpusztult teljesen). A kondíció önmagában még nem sok mindent jelent, ezért fontos, hogy az ember elolvassa és értelmezze a felette írt teljes jelentést.
https://www.mixcloud.com/Sityi/
1459 levél
Válasz 20.12.05. 19:34 #2108
Baracklekvár
Hát, az újraindulások száma piszok sok és leginkább az eszi a lemezt. És hát a 6 éves nettó futásidő is derék.

A program pedig önmagában nem más, mint a HDD-be épített saját diagnosztika megjelenítése. Annál többet nemigen tudhat.

Láttam már olyan lemezt, ami még 23%-osnak hazudott állapotban is épp elkerregett (szó szerint), tehát az a 94% akár még azt is jelentheti, hogy hát ez még nagyon jó. De ennyi újraindulás után hát én bizony már gondolkodnék cserén; mert ki tudja, hogy legközelebb is újraindul-e, s nem fog-e a következő percben hirtelen bezuhanni 23%-osra a becslés.

Ideje új lemezt beszerezned, azt gondolom.

És addig is a helyedben nekiszaladásból kapcsolnám ki az energiagazdálkodós merevlemez-leállítós újraindítgatást, már ha be van kapcsolva. Igaz, hogy már 6 éve megy, de így is indokolatlanul soknak tűnik a lemez újraindulások száma.
3258 levél
Válasz 20.12.05. 19:21 #2107
Dilizs
Sziasztok!

Gondoltam ránézek a vinyókra HD Sentinellel! Szerintetek kezdjek aggódni a vinyóm miatt?

HD sentinel szerint az egyik vinyóm: Képernyőmentés

Véleményetek szerint mennyire megbízható a progi?
MSI B350M PRO-VDH ¤ AMD Ryzen 5 1600x + Cooler Master Hyper 412R CPU cooler ¤ ASUS GTX 1060/6 GB/GDDR5 ¤ Samsung 960 EVO 250GB M.2 PCIe MZ-V6E250BW ¤ 2*8 Gb Crucial 2133 Mhz DDR4
5309 levél
Válasz 20.12.01. 18:56 #2106
Gump
Na, jó döntés volt 14 napos elállás. Szétkaptam a gépet, ki a tápot, megszagoltam, és nem fura, fémes szaga, hanem proper amperszaga van. A gép ment, szóval kárt nem tett semmiben (azért lekopogom) és nem tudom ez mi, és lehet, hogy évekig ment volna, de ez nem fasza.
5309 levél
Válasz 20.12.01. 12:08 #2105
Gump
"jószagú"..
Köszi!
24841 levél
Válasz 20.12.01. 11:12 #2104
Peace
Bízzunk benne, hogy az már jószagú lesz! Drukkolok!
5309 levél
Válasz 20.12.01. 10:20 #2103
Gump
Meg is van. Legalábbis jeleztem neten, visszaigazolás megvan, vihetem be. Ebből a szempontból (is) tetszik az alza, bár majd akkor fogom ezt mondani, ha leadtam és visszautalták a pénzt. Be is van rendelve egy Seasonic Focus Plus 850 Platinum helyette.
24841 levél
Válasz 20.12.01. 07:54 #2102
Peace
Lehet érdemes visszaküldeni.
5309 levél
Válasz 20.12.01. 07:01 #2101
Gump
Most az van, hogy beszerelés óta ment amúgy tök stabilan a gép összesen szerintem 6-8 órát az elmúlt két napban. De tegnap még mindig lehetett érezni azt a szagot. Tegnap a videokártyát izzasztottam úgyhogy volt terhelés is. Persze 750-es tápnak amit ráengedtem a felét sem terhelte, de megy simán. Viszont a 14 napos visszaküldés meg még mindig itt van lehetőségként, úgyhogy lehet, hogy az lesz a vége, és veszek valahonnan egy másikat. Ha tudok ilyet, akkor előfordulhat, hogy a típus marad, mert amúgy dicsérik (azért is lett ez) , de igazából ezek után inkább lehet, hogy valami hasonló tudású Seasonicot keresek.
1560 levél
Válasz 20.11.30. 19:00 #2100
Sityi
Saját tapasztalatból írom: nemhogy régebbi alkatérszekkel, de sokszor semmilyen tapasztalata nincs a hardverekkel egy egységsugarú vállalati rendszergazdának / rendszerüzemeltetőnek. Miért is lenne? A cég veszi a business use gépeket, ha pedig gubanc van, futár viszi majd hozza. Sokuk azzal sincs tisztában, mekkora teljesítménykülönbség van egy i7 U és egy i7 HK proci között, mert csak az i7-et látja belőle...
Mondjuk a mostani csapat, amiben cagyok, egész jó - legalább már megkérdeznek, ha valami nem kerek... Sőt, tanulnak is!

@Gump: Nem tudok szervízt sajna. Én magam bütykölöm még mindig a gépem, illetve gregmerch barátomnak segítek be, ha hív. Amúgy pont a XIII-ban melózok, és egy egyszerűbb cuccom van: feszt mér csak, de sokszor abból már látszik, ha valami gubanc van.
https://www.mixcloud.com/Sityi/
24841 levél
Válasz 20.11.30. 14:05 #2099
Peace
Hogy IT-sként dolgozik, az önmagában nem garancia semmire. Még ha szerel is hardware-et, akkor is lehet csak 3-4-5-sok évvel ezelőtti alkatrészekhez van melóban szerencséje, ilyen újdonságokkal pedig személyesen még nem volt dolga. Bárkivel megeshet.
9032 levél
Válasz 20.11.30. 13:16 #2098
goodboy007
Cimbora most vett egy R9 3900X-et B450-es lappal és egy batár hűtővel és mivel nem jól rögzítette utóbbit -bár állítása szerint de-, az "kiforgatta" a processzort a foglalatból, jópár elgörbült lábat eredményezve.
Másnap írta, hogy visszavitte és +70k-ért R9 5800X-re cserélte, azzal meg nem indult el a gépe. Mondtam neki, hogy persze, mivel még nincs hozzá BIOS.
Most azt is lecserélte egy B550-es ASUS-ra, aminél meg kiderült, hogy nem támogatja a RAM-jait, úgyhogy azokat is eladta és vett azokból is másikat.
Ezután már csak egy 4GB-os pendrive, majd BIOS-frissítés kellett és már mehetett is a móka.

Lábjegyzet: Cimbora IT-sként dolgozik évek óta

Nyilván a technika ördöge sosem alszik, de sokaknak tényleg könnyebbség, ha összeszerelik és beüzemelik helyette az adott gépet.
In god we trust, all others we track!
24841 levél
Válasz 20.11.30. 12:47 #2097
Peace
Én szerintem 2004-ben szívtam a legnagyobbat. 6800 GT-t még nem lehetett kapni idehaza, de egy ember neten árult már, Ausztriából hozta őket. Felvonatoztam Pécsről Pestre, megvettem 99.000-ért, hazahoztam, beszereltem. Pukk és füst. Vonat vissza. Csere külföldről megvár, majd 3-4 hét múlva megint vonatoztam fel a cserekártyáért. Jó móka volt.
5309 levél
Válasz 20.11.30. 12:42 #2096
Gump
Ja, el voltam kényeztetve, tényleg nem is rémlik, hogy garanciáztatni kellett volna bármit (azért 1-2 kellett legyen). Hozzátartozik, hogy jellemzően min. 3 év garival veszek mindent, és a nagyobb cuccokat előtte cserélem.
(Ja vinyó volt, ami x évesen elkezdte szülni a rossz szektorokat, de az 4-5 éves volt, és tudtam menteni, aztán kuka).
24841 levél
Válasz 20.11.30. 10:28 #2095
Peace
Sajnos benne van a pakliban, hogy a legprémiumabb tutkó gyártó 1-1 alkatrésze is félremegy. Szeretné azt hinni az ember, hogy összepattintja és pöccre megy minden, de pár rossz élmény azért el tudja venni az ember kedvét. Nekem is volt elfüstölős alaplap, RAM és videókártya is az elmúlt 27 év bütykölgetés során. Ezért is volt jó érzés az új kártya beüzemelése meg most a ház költöztetés, de az emberben mindig benne van a félsz. Nem olcsó dolgok ezek és természetes, hogy azt szeretné az ember, hogy minden a legnagyobb rendben legyen velük.
5309 levél
Válasz 20.11.30. 10:21 #2094
Gump
93 óta bütykölöm én is magamnak a dolgaimat, meg raktam össze másoknak is gépet, de már úgy 10 éve kezdte elveszteni a varázsát és már én is inkább azt akarom, hogy kifizetem, és akkor menjen. Amikor meg 10 év garis 50k+-os tápot veszek, akkor a legutolsó, amit akarok, hogy jobb esetben az, rosszabb esetben más is elfüstöljön, vagy csak parázni "kelljen" emiatt. Az 5 évvel ezelőtti komplett gép vásárlás óta is amúgy már kb. semmi nem az házon kívül (belül ), ami akkor volt, és időnként élveztem is csinálni, de ez a tegnapi megint nem hiányzott.
24841 levél
Válasz 20.11.30. 09:41 #2093
Peace
Én is nagyon imádtam ezt a magamnak összerakom és bütykölöm dolgot, de a mostani gépház cserénél is csak az győzött meg, hogy egy kedves barátom felajánlotta a segítségét. Azt mondta, hogy Ő nagyon imádja és szívesen átjön. Úgyhogy egy üveg whiskey társaságában kellemesen nekiugrottunk és pikk-pakk meg is lett. De önerőből már nem szívesen ugrok neki én sem. Mikor tavasszal kicseréltem az összes ház ventit, ott is noszogatnom kellett magam egy hétig, hogy nekiessek.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.