Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» A Part/ The Beach

5959 levél
Válasz 02.07.15. 15:11 #7
Mephisto
... ... ... Minden jog fenntartva
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
752 levél
Válasz 02.07.15. 02:17 #6
Hydrid
Nem hiszem sajna hogy a közeljövőben olvasni fogom, de majdcsak lesz valami..
És mi a vége?
Ha az Ördög jelenik meg elötted, ne ijedj meg. Csak Én leszek az...
5959 levél
Válasz 02.07.14. 13:31 #5
Mephisto
Na azért nem kell megsértődni

Sajnálom a kései választ vazze

Richard megőrül és őrjöng, de most süssem ez a könyv egyik legjobb részét?
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
752 levél
Válasz 02.07.13. 19:50 #4
Hydrid
Látom Meph., nagyon érdekel az általad létrehozott topic..
Ha az Ördög jelenik meg elötted, ne ijedj meg. Csak Én leszek az...
752 levél
Válasz 02.07.09. 23:21 #3
Hydrid
DiCapriónak 1 jó filmje van: A Titanic. Az is azért, mert James Cameron rendezte...
Bár én nem láttam, azért elárulhatnád, mi az az őrjöngés, és mi a vége...
Ha az Ördög jelenik meg elötted, ne ijedj meg. Csak Én leszek az...
5959 levél
Válasz 02.07.09. 22:23 #2
Mephisto
A szereplőválasztás tökéletes volt, elképeszően hasonlít a filmbeli Richard, Etienne, Sal, Bugs, Jed a könyvbeli akakokhoz.

És a Francoiset játszó Virginie Ledoyen... Hát ő a legszebb nő a világon, de egy nagyon jó színész is egyben...
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
5959 levél
Válasz 02.07.09. 22:20 #1
Mephisto

Alex Garland író pár éve megjelent könyvével olvasásakor belőlem hihetetlen átélést váltott ki. A könyv, a Part hangulata elképesztő, maga a könyv, amiről és ahogy szól az az érzés, az a világ, amire sokan vágyunk, egy hely valahol a világban, ami elszigetelt mindentől és mindenkitől, ahol végtelen időkig lehet élvezni az életet, ahol semmilyen nehézség nincsen. Az irodalomban sok ilyen helyről álmodtak már, a lakatlan sziget mint erre a legalkalmasabb helyet pedig már Defoe papírra vetette jónáhány éve. Ez a könyv azonban más. Garland lakatlan szigete nem egy szerencsétlenül járt emberről, hanem épp a paradicsomot megtaláló, törvény és felsőbb hatalom nélkül élő emberről és emberekről szól, arról, hogy a földi mennyországban, amiről mindenki álmodik, ami most a lábai előtt hever, hogy állja meg a helyét valaki és valakik és arról, hogy ebből a mennyországból hogy lesz pokol.

Napjainkban a milliókat kiadni nem bánó, tipikus üdülni/világot látni kívánó turisták világában az ember már leginkább egy olyan helyre vágyik, ahol az élvezet legmagasabb szintje csak karnyújtásnyira van, a boldogság felhőtlen. Richard, Thaiföldön este még lehülyézi a nem létező csodavilágról beszélő félőrült szomszádját, de amikor Daffyt reggel már vérbefagyva aki számára egy térképet hagyott végrendeletként, elgondolkodik: a hely, amiről mindenki álmodik, létezhet.
Másik szomszédjaiaval, Francoise-val és Etienne-el elindulnak, hogy megkeressék a szigetet, ahova meg is érkeznek. Csakhogy a sziget egyik fele, ahol partot értek fűtermesztők terülte, a túl oldalon, ahova indultak pedig nem fogadják őket nagy lelkesedéssel. Miután befogadják a három hivatlan vendéget, Richardnak ekkor se lesz képes élvezni az életet: reménytelenül szerelmes lesz Francoise-ba, Etienne nőjéba. Ezek után bedig kezdenek bonyolódni a dolgok, kiderül, hogy az álomhely magánkommunája nem feltétlenül toleráns minden emberrel, majd olyan dolgok történnek és derülnek ki, amiknek nem kellett volna, végül egy szerencsétlen baleset és váratlan érkezők után a történet végképp összekavarodik, kissé elborul és a magányossá vált Richard őrjöngésébe nyerünk pillantást. Végül a Parton olyan dolgok történnek, melyek mindenki sorsát megpecsételik.

Danny Boyle készített ebből a remek könyvből filmet, s annyira lazán ragaszkodott a történethez, annyira szabadon kezelte az eseményeket, hogy összességében a film jobb lett, mint a remek könyv. A Trainspottingos rendező a zenével, a színészek kiválasztásával (Leo DiCaprio igenis jó színész) és persze a hely kiválasztásával legalább olyan hangulatot köcsönzött nekem, mint a könyv. Izgalmas, fordulatos mindkét alkotás, a film tömörsége ellenére is tartalmaz bőven lélekpszichológiát, mondanivalót, de ugyanakkor mind a könyv, szórakoztat s muszáj még egyszer végigizgulni, annyira jó.

Számos kritikát hallottam a filmről, ez rossz, az rossz, de a lényeget, amirők a film szól, amit a könyv részletesebben kifejt, azt a kritizálók észre sem vették a film nézése közben. Ez van, ez egy rétegfilm, a könyv sem mindenkinek szól.

Ajánlom mindenkinek, hogy szerezze be mind a könyvet, mind a filmet, s hogy melyiket vegye előbb kézbe, a könyvet, vagy a kazettát, hát a kazettát. Jó újra átélni egy-két jelenetet a könyv olvasása közben, viszont annyival már a film, hogy a könyv a film után is kiváló szórakozást és élményt nyújt.

Alex Garland: A Part
A Part, rendezte Danny Boyle (érdemes feliratosan megnézni)

A könyv is, de főleg a film idővel elborul, a tébolyt és az őrületet mindkettő tökéletesen jeleníti meg, ajánlom a szabadabb gondolkozású, a lakatlan szigetről, a szabadságról és a földi paradicsomról álmodozóknak, valamint mindazoknak, akiknek tetszett Boyle korábbi pár filmje és aki jót akar olvasni.
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.