Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Eutanázia

427 levél
Válasz 03.05.27. 19:35 #20
Spartan Spirit
Ebben megegyeztünk.
-- Censored --
1719 levél
Válasz 03.05.27. 19:16 #19
TheHolyOne
Az, hogy valaki meg tudja e tenni lelkifurdalás nélkül, csak akkor derül ki, ha megteszi. Én úgy érzem megvan bennem az erő, hogy olyan feltételek mellett tiszta maradjon a lelkiismeretem. Közben meg vagy megvan, vagy nincs. Ezt nem lehet előre látni. (és nem is nagyon ragaszkodom hozzá, hogy kiderüljön)
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
427 levél
Válasz 03.05.24. 21:26 #18
Spartan Spirit
Előbb arra akartam utalni, hogy azért nem annyira gyakori az eutanázia, hogy elég kinyilvánítani az ilyen irányú akaratodat, és az orvos automatikusan megteszi. Ez leginkább az orvostól, plusz egy csomó körülménytől függ. Azért ők se könnyen mennek bele a dologba.
-- Censored --
427 levél
Válasz 03.05.24. 21:09 #17
Spartan Spirit
Én nem tudok róla, hogy ilyen esetekben számítana, bármilyen nyilatkozatot tettél is előtte. Ha életmentésről van szó, gépre tesznek és kész. Nincs apelláta, különben lecsukják az orvost. Hivatalosan a passzív eutanázia minden formája gyilkosság. Az orvosok nem legálisan csinálják, bár így is előfordul, hogy nyíltan beszélnek róla.

Amúgy szerintem a 'hagynak meghalni' és a 'segítenek meghalni' ezekben a durva esetekben sokszor egy és ugyanaz.

Azért ne hidd, hogy olyan egyszerű a dolog: ne légy olyan biztos abban, hogy minden aggály nélkül, simán képes lennél megtenni. Komoly lelkiismereti probléma ez így is. Tapasztalt, sokat látott orvosok is küzdenek vele. Neked is lenne pár álmatlan éjszakád tőle, ne félj.
-- Censored --
1719 levél
Válasz 03.05.24. 11:20 #16
TheHolyOne
A tettesből én sem csinálnék problémát. Ha legális lenne (az eutanázia) és a beteg aláírta/engedélyezték hogy eutanáziát hajtsanak végre én lelkifurdalás nélkül megtenném, hiszen így jogilag sem terhel felelősség, ráadásul segíthetek azon az emberen.
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
1719 levél
Válasz 03.05.24. 11:18 #15
TheHolyOne
A passzív eutanázia eddig is működött. Azt mondod, vagy ha már nem vagy magadnál, de még korábban úgy nyilatkoztál, hogy nem akarod, hogy ilyen esetben gépre tegyenek vagy életmentő beavatkozást végezzenek, akkor nem teszik. De ebbe még mindig sehol nincs a méltóság, hiszen nem segítenek meghalni, hanem hagynak meghalni (kínok között).
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
427 levél
Válasz 03.05.23. 00:42 #14
Spartan Spirit
Szerintem a 'tettes' problémája megoldható, legalábbis aktív eutanázia esetében. Úgy lehetne csinálni, mint az USA-ban az injekciós kivégzéseknél. Ti. több injekciót ad be több személy, és csak az egyik injekció halálos (persze fájdalommentes). Ja, és előtte jól megkeverik a tök egyforma fecskendőket, hogy ne lehessen tudni, ki adja be a halálos dózist. Bocs, hogy ennyire extrém morbid hasonlatot hoztam fel...

Annak az esélye, hogy az eutanázia után, belátható időn belül olyan gyógyszert fedeznek fel, ami tényleg tudott volna segíteni a betegen, hát kb. 1 : 1,000,000. Szerintem. Azért elég jól lehet tudni, hogy milyen területeken fejlesztenek a gyógyszergyártók, és ha egy csepp remény is van áttörésre a beteg várható élettartamán belül, egy orvos sem merné megkockáztatni az eutanáziát. Ráadásul az is idő, amíg egy felfedezésből gyógyszer lesz. Jó, persze az igazán nagy felfedezéseket sohasem lehet előre látni, sőt gyakran egy véletlenen múlik az egész, bár manapság egyre kevésbé. De hát az esetek nagy részében ez a kérdés eleve fel sem merül (pl. súlyos balesetek áldozatai).

Szóval ettől a problémától szerintem nem kéne visszariadni, ha az eutanáziáról döntenek törvényhozói szinten. A kockázatokat soha nem lehet teljesen megszüntetni. Ennyit vállalni kell.
-- Censored --
5400 levél
Válasz 03.05.22. 21:31 #13
Morello
Szerintem talán pont ez az egyik pont, ami miatt még mindig nem sikerült dűlőre jutni a kérdésbe, hogy mi van azzal aki végülis konkrétan végrehajtja az eutanáziát.

A bérhóhérokat most hagyjuk, bár ebben is van ráció, amerre a mai világ hallad, nem csodálkoznék rajta...

De gondold el mit érezhetne az a szülő/testvér/gyerek/orvos, stb. aki végül beleegyezett az eutanáziába, netán ő maga hajtotta végre, és pár hónap múlva felfedeznek egy olyan szert, amivel esetleg gyógyítható/enyhíthető lett volna a probléma...
3167 levél
Válasz 03.05.22. 21:08 #12
'Tacker Takk'
Az emberi önbecsülés többre való az életnél!

Egy állat nem öl szórakozásból, egyes állatok ember bőrben mégis...
Egyesek könnyelműen eldobják maguktól az életet...
Volt idő, amikor ember -bíróság- döntött élet és halál felett...

Miért kell hagyni embertársaink szenvedését, ha az orvostudomány nem ud rajtuk segíteni?
"Látod nincs mit mondanom, a napot, az órát sem tudom..."
427 levél
Válasz 03.05.22. 14:46 #11
Spartan Spirit
Na igen, erre is lennének vállalkozók...
-- Censored --
1970 levél
Válasz 03.05.22. 14:43 #10
Vaszilíj Zajcev
Sajnos asszem a magyar erre is találna megoldást.
Privatizálnák ezt is, aztán jönnének a "bérhóhérok" és megnyomnák a megfelelő gombot.
divide et impera
427 levél
Válasz 03.05.22. 14:40 #9
Spartan Spirit
Egyébként én ezt nem nevezném sem gyilkosságnak, sem 'megölésnek'.
-- Censored --
427 levél
Válasz 03.05.22. 14:37 #8
Spartan Spirit
Ez igaz, de az is óriási felelősség és nagyon szar érzés, hogy úgy tartod életben a beteget, hogy iszonyatosan szenved, kommunikálni nem tud és mondjuk csak pár hete van hátra. Pont erre utalt a dok.filmben az a fiatal orvos, hogy mindkét lehetőség nagyon rossz, de neki akkor is vállalnia kell a döntés felelősségét, hogy a kevésbé rosszat válassza.

És azért az is elgondolkodtató, hogy az orvosok a törvényi tiltás ellenére, és a felelősségrevonás kockázatát vállalva sokszor mégis a lélegeztetőgép leállítása mellett döntenek, pedig "kényelmesebb" lenne mindent hagyni úgy, ahogy van.
-- Censored --
17778 levél
Válasz 03.05.22. 13:19 #7
MagicMoment
Támogatom..
De..abba belegondoltatok h ki lenne az aki megölne titeket??
MIjen lehet vajon a dokinak azaz érzés h fogja és mondjuk leállitja a lélegeztető gépet..
Azért sztem ez emberileg odab*ssza az embert.
427 levél
Válasz 03.05.22. 12:07 #6
Spartan Spirit
Szerintem, ha már benne leszünk az EU-ban, a nem túl távoli jövőben engedélyezni fogják a passzív eutanáziát. Persze olyan szigorú megkötésekkel, hogy csak a legextrémebb esetekben lehet majd alkalmazni, amikor persze az érintett is ítélőképessége teljes birtokában van, és 10 fórum előtt, kérvényekben könyörög, hogy hagyják meghalni.

De szerintem túró az egész törvényi szabályozás, a lényeg a gyakorlat, márpedig az nagy valószínűséggel napi rendszerességgel alkalmazza az eutanáziát (az orvos is csak ember).

Azért érdekes, hogy ha saját magukról van szó, a törvényalkotók is ragaszkodnak a méltóságos halál jogához, csak másnak nem hajlandók megengedni. Persze érthető valamilyen szinten, mert nem akarják, hogy visszaéljenek ezzel a lehetőséggel.

Talán egyedül a mélyen vallásos emberek nem értenek egyet az eutanázia lehetőségével, de azért ott is vannak komoly érvek, amelyek mellette szólnak.
-- Censored --
1247 levél
Válasz 03.05.22. 06:44 #5
erdos
Már nagyon itt lenne az ideje bevezetni. Aki az orvos szerint menthetetlen, annak legalábba méltóságát hagyják meg. Azt hiszem viszont hogy ez sokáig csak álom marad...
Nem az a baj hogy nagy az isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés...
6295 levél
Válasz 03.05.21. 21:47 #4
J. Dávid
Támogatom


Eddie: "jaja.én már nem akarnék ugy élni,hogy egy gép tart életben"
Miért? Most is egy gép tart minket életbe... nevezetes P4..


Egyébként szerintem mindenkinek maga dolga, hogy mikor akar meghalni. Nem? Én se élnek különböző kütyükön 80 éves koromban.... inkább mennék a kazánba...
427 levél
Válasz 03.05.21. 21:08 #3
Spartan Spirit
Szerintem az ember legbensőbb joga, hogy döntsön a haláláról. Sajnos vannak körülmények, amikor nem képes erről helyesen ítélni, sőt vannak olyan körülmények is, amikor egyáltalán nem képes már véleményt nyilvánítani. De az eutanázia merev elutasítása hivatalos részről szerintem embertelen és tarthatatlan.

Szerintem is van egy olyan pont, ami után már nem szabad mesterségesen, hogy ne mondjam: erőszakkal meghosszabbítani a fizikai létet, amikor az már minden, csak nem emberi élet. Ilyen helyzetben én sem akarnék minden áron ragaszkodni az élethez.

Egyébként nem túl rég volt egy magyar dok.film erről a tévében, amiben egy orvos azt mondta, hogy a menthetetlen állapotú betegekkel foglalkozó orvosok többsége rendszeresen alkalmazza a passzív eutanáziát.
-- Censored --
2519 levél
Válasz 03.05.21. 20:43 #2
Eddie
jaja.én már nem akarnék ugy élni,hogy egy gép tart életben
huligans for life
1719 levél
Válasz 03.05.21. 20:29 #1
TheHolyOne
Na, régóta fontolgatom és most végre megnyitom ezt a topikot.
Na ugye arról van szó, hogy van-e joga eldönteni az embernek, hogy mikor és hogy akar meghalni.
Saját magamból kiindulva én szívesebben halnék meg méltósággal (és korábban), mint sok szenvedés után mind saját, mind családom részéről.
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.