Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and FireÍrd ide hozzászólásod:

14276 levél
11.05.02. 12:44
balays82
A fenébe, megelőztetek! Estére igyekszem bepótolni a lemaradást.

A tegnapi Királyok csatájával kapcsolatos fejtegetésedhez pedig:

SPOILER
Theon valóban unszimpatikus karakter, bár hozzá kell tenni, bőven volt rá oka, hogy ilyenné váljon, az apjától és testvéreitől csak megvetést kapott, még a nővére is felette áll. Akart lenni valaki, csak rossz utat választott, azzal pedig, hogy pont a Starkok ellen fordult, végleg leírta magát. Ironikus módon a családjánál is, hiszen teljesen magára hagyták. A bukása így szánalmas volt, nincs rá jobb szó, viszont sajnos egész Derest magával rántotta. Amikor pedig úgy tűnt, megölte a gyerekeket, én is szinte pánikba esetem, arra gondoltam, még Martin sem lehet ennyire kegyetlen. Bevallom, fel is lapoztam a Kardok vihara függelékét, és csak akkor nyugodtam meg, amikor Rickon esetében megláttam a "halottnak hiszik" megjegyzést. Gyenge voltam, de ennyi kellett.

Asha pedig jó karakter, bár nem lennék a testvére. Jobban belegondolva más kapcsolatba sem szívesen kerülnék vele.

Ami a "tűz és jég dala" kifejezést illeti, nagyon jó, amit írsz. Hajlok én is arra, hogy Jon nem Ned fia, viszont azon gondolkodom, hogy rajta kívül tudhatta-e még valaki ezt a titkot, vagy magával vitte a sírba. Valahogy nyilván fény fog derülni erre, de csak nagyon sokára. Azt érezni, hogy az egész történet erősen Jon köré építkezik, ahhoz pedig kevés lenne, ha egyszerűen csak Ned törvénytelen fia lenne, valami másnak kell lennie a háttérben. A Stark-Targaryen összefonódás pedig nagyon érdekesen hangzik.

Van egy rész egyébként a második könyvben, amikor Daenerys beszélget Ser Jorah Mormonttal a látomásáról:

"A csengettyűje halkan csilingelt, és Dany azon kapta magát, hogy a gondolatai ismét visszatérnek a Porkastélyba, ahogy a nyelv is visszatér a hiányzó fog helyén keletkezett űrhöz. A Három gyermekének nevezték, a halál leányának, hazugságok gyilkosának, tűz hitvesének. Ily sokszor
három. Három tűz, három ló, három árulás.
- A sárkánynak három feje van - sóhajtotta. - Te tudod, mit jelent ez, Jorah?
- Felség? A Targaryen-ház címere fekete alapon háromfejű vörös sárkány.
- Ezt tudom. De nincsenek háromfejű sárkányok.
- A három fej Aegon és a nővérei voltak.
- Visenya és Rhaenys - bólintott Dany. - Én Aegontól és Rhaenystől származom a fiukon, Aenysen és az unokájukon, Jaehaerysen keresztül.
...
Dany nem hagyta annyiban.
- „Az ő dala a jég és tűz dala", mondta a bátyám. Nem Viserys, Rhaegar. Egy hárfa volt nála ezüst húrokkal.
Ser Jorah homlokán még mélyebbek lettek a ráncok, míg végül a két szemöldöke összeért.
- Rhaegar herceg valóban játszott egy ilyen hárfán - ismerte el. - Láttad őt?
Dany bólintott.
- Volt ott egy asszony az ágyban, egy csecsemővel a keblén. A fivérem azt mondta, ő a herceg, akit megjövendöltek, és azt mondta az asszonynak, nevezze Aegonnak.
- Aegon herceg volt Rhaegar örököse Dorne-i Eliától - mondta Ser Jorah. - De ha ő volt a megjövendölt herceg, a jóslat a koponyájával együtt tört meg, amikor a Lannisterek egy falhoz csapták a fejét.
- Emlékszem - sóhajtotta Dany szomorúan. - Rhaegar herceg leányát is meggyilkolták, a kis hercegnőt. Rhaenysnek hívták, mint Aegon nővérét. Visenya nem volt, de azt mondta, a sárkánynak három feje van. Mi a Jég és tűz dala?"

Szóval érdekes. Itt a dal a halott Aegon hercegre utal, megvan Rhaenys is, tényleg nincs viszont Visenya. Jon pedig nem is igazán illik a képbe egyelőre.
Szerintem egyébként könnyen előfordulhat, hogy a "jég és tűz dala" valamennyi értelmezése igaz, mégpedig szándékosan, ezért nem is kell kiválasztani egyet közülük.

Elkezdtem egyébként tegnap a Kardok viharát is, de már a prológus is nagyon erősre sikeredett, jóval erősebbre, mint pl. a Királyok csatája esetében.

"- Három - nyüszítette Chettnek -, ez három volt, hármat hallottam. Sohasem fújnak hármat.
Száz meg ezer éve nem fújtak. A három azt jelenti...
- ...Mások."

Még így másodszorra elolvasva nagyon jó.

Vissza