Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

"A PC jobb az új konzoloknál" - NVIDIA

A videokártya-fejlesztő álláspontja szerint a legújabb konzolgeneráció sem rúghat labdába a PC, mint játékplatform mellett.

2013.12.01. 23:55 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Amióta léteznek játékkonzolok és számítógépek, tart az örök háború - na jó, nevezzük inkább vitának - arról, hogy melyik is jobb platform a videojátékok számára. Egyértelmű döntést hozni gyakorlatilag nem lehet, mivel mindig lesznek olyanok, akik foggal-körömmel kitartanak majd az általuk preferált platform mellett, őket pedig egyetlen észérvvel sem lehet meggyőzni. De nem is feltétlenül kell. A jelenleg elérhető konzolok (PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, WiiU) mellett szól, hogy leveszik a felhasználó válláról az összes hardveres gondot, hiszen mindössze egyszer kell megvásárolni az eszközt, azzal a továbbiakban más dolga nincsen. Nem kell időről időre cserélgetnünk benne a különböző alkatrészeket, valamint nem kell attól sem tartanunk, hogy az újabb játékok már esetleg nem fognak élvezhetően futni rajta. Sokan a nagyképernyős tv-t is egyértelműen a konzolok mellett hozzák fel érvként, ahogyan a kanapén való játék kényelmét is. Ezek mind helytálló gondolatok, bár utóbbi két érv már nem kifejezetten csak a konzolok sajátja. A PC-t is könnyedén összeköthetjük a tv-vel, ahogyan egy jó vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel máris élvezhetjük PC-s játékainkat is a fotelből. Szintén a PC mellett szól, hogy a mai csúcskonfigurációk teljesítménye már magasan veri a jelen (vagyis most már inkább előző) konzolgenerációét, és az új generáció sem tűnik első ránézésre lefuthatatlan ellenfélnek. Amit sokan negatívumként értékelnek, vagyis a hardver-kérdés valójában legalább annyira előnye a PC-nek, mint hátránya. Hiszen egy kis odafigyeléssel (aki egyáltalán nem konyít a témához, bizonyára rendelkezik olyan ismerőssel, aki igen, ha mégsem, akkor is igénybe veheti bármelyik számítástechnikai szaküzlet munkatársainak segítségét) folyamatosan a toppon lehet tartani számítógépünket, ami így mindig a legjobb élményt biztosíthatja számunkra. Sokan erre azzal reagálnak, hogy az állandó hardverfrissítés bizony nem olcsó mulatság, e téren nem is versenyezhet a konzolokkal. Ha viszont az anyagi oldalt nézzük, egy konzolos játék gyakran másfélszer, kétszer annyiba kerül, mint a PC-s kiadás, így hosszú távon akár meg is térülhet a befektetésünk.
A vitába, ha nem is szállt be az egyik nagy videokártya-fejlesztő cég, az NVIDIA, mindenesetre állást foglalt a kérdésben. Matt Wright, az eladásokért felelős vezető nyilatkozott a napokban, amely során elmondta, szerintük a PC jobb platform az új konzolgenerációnál is.
"A PC-t javasoljuk, mint a következő generációs konzolok alternatíváját. A fanatikus játékosok a létező legjobb játékplatformot keresik, az pedig a PC. A PC jobb bármely konzolnál, ha játékról van szó, ehhez jön még az a számtalan plusz lehetőség, amelyet csak a PC nyújthat. Szeretnénk a PC-n való játékot a lehető legegyszerűbbé és legelérhetőbbé tenni, mivel sokkal lényegesebb és vonzóbb lehet az átlagos játékosok számára. A Steam már most több felhasználóval rendelkezik, mint az Xbox Live, egy új generáció nő fel úgy, hogy olyan PC-s játékokkal játszik, mint a Minecraft vagy a World of Tanks. Hatalmas a PC-s játékos közösség."

hozzászólások (20)

Gump
Gump 2013.12.03. 08:58
Ugyanez van nálam is nagyjából. Annyi eltéréssel, hogy nem zárom ki, hogy lesz konzolom, de a kontroller baromira nem áll kézre nekem sem. Vettem egyet focihoz, mert ott tényleg képtelenség billentyűzettel játszani. A rendszeresen emlegetett platformer, tps műfaj dolgait viszont olyan szépen lehet egér+bill párossal irányítani, hogy eszembe sem jutna váltani.
GustyX
GustyX 2013.12.03. 09:11
Sosem volt konzolom, valamikor lesz, de PC-sként 46 játékot játszottam végig (akár többször is) kontrollerrel az elmúlt 8 évben:D.

Manapság már csak FPS-t nem játszom azzal. Bár azt is kipróbálnám (pl. CoD-ok, abban így is van aim assist:D), mivel a Bulletstormot élveztem. Teljesen új, más élmény.
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2013.12.03. 11:10
RTS? TBS? azt is kontrollerrel? RPG? Mint egy KotOR vagy BG?
GustyX
GustyX 2013.12.03. 11:18
Igen. Olyan játékot is, ami nem is támogatja a kontrollert:-|:-O
Az már kérdés, hogy sem az RTS-t, sem a TBS-t (e meg mi???), sem a BG féle RPG-ket (vagyis a nem TPS-akció RPG-ket) nem szeretem, így azokat egérrel sem játszom:D
gregmerch
gregmerch 2013.12.03. 11:33
TBS: Turn Based Strategy :-)

Lovi Tommy: A Dragon Age és a Mass Effect nagyon jól muzsikálnak XB360-on is, de nem rossz a TES IV-V, a Divinity: The Dragon Knight Saga, a Kingdoms of Amalur, vagy az Arcania sem.

TBS-ből van kifejezetten konzolokra készült port is (az említett Civilization: Revolution - egyfajta Civ IV átirat), ami szintén nagyon jól átgondoltan irányítható. És a Diablo III is szuper lett konzolon.
ajánlott olvasnivaló