Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Az EA képe a jövőről

Milyen lesz a konzolok következő generációja? Mennyire terjedhet el a VR-technológia?

2015.11.20. 12:52 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Az Electronic Arts egyike a leghosszabb ideje a piacon ténykedő kiadóknak, amely sok szegmensben nagyon jelentős sikereket is elért már. Mindezt persze nem könnyű elérni és még annál is nehezebb huzamosabb ideig fenntartani. Ennek egyik elengedhetetlen eleme a folyamatos kutatás és tervezés, legyen szó egyszerűen a videojátékokról vagy akár a hardverekről és konzolokról.
A napokban tartották San Franciscóban a UBS Global Technology Conference rendezvényt, ahol az EA képviseletében Blake Jorgensen is jelen volt, akit a kiadó jövőbeli terveiről faggattak. Elmondása szerint a cég folyamatosan vizsgálja a játékosok körében állandóan alakuló, változó trendeket, a videojátékosok szokásait, igényeit. Ezek alapján úgy vélik, a játékosok továbbra is a minél könnyebb beleélést favorizálják. Bár az utóbbi években előtérbe kerültek a független, klasszikusokat idéző megoldások is, de ezek az általános igényeket nem nagyon befolyásolják. Innentől pedig felmerül a kérdés, hogy a jövőben az egyre magasabb igényeket miként lehet kielégíteni – vagyis miként alakul majd többek között a konzolok jövője. Milyen lesz a következő generáció, ki fogja készíteni? Az EA álláspontja szerint a hagyományos értelemben vett konzolok ideje a végéhez közelít, persze ez a folyamat így is években mérhető. A jövőt a PC-khez hasonlító többfunkciós, multimédiás eszközökben látják, amelyek nem csak puszta játékra alkalmasak, hanem filmeket és zenéket streamel. Éppen ezért a Sony és a Microsoft (akik a Nintendóval kiegészülve jelenleg uralják a konzolpiacot) hamarosan komoly konkurenciára lelhetnek akár az Apple és a Google személyében.
Jorgensen a fenntartható fejlődés és termelés terén a grafikus motorokat hozta fel példának. Az EA különböző stúdiói egy időben egyszerre akár 26 különféle grafikus motorral is dolgoztak, de a jövőben ezt a lehető legalacsonyabb számra kívánják szorítani. E tekintetben szerencsés helyzetben vannak, hiszen a Frostbite motor egyre több műfajban bizonyított az FPS-ektől a szimulátorokig.
Az EA a jövőben nem készít több játékot sem PlayStation Vitára, sem Wii U-ra, mivel számukra ez a piac túl pici. Emellett egyelőre kivárásra játszanak a jövő legfontosabb innovációjának kikiáltott VR-technológiával kapcsolatban is. Az Oculus Rift, a HTC Vive és a PlayStation VR is egyelőre fejlesztés alatt áll és várhatóan megjelenésükkor vastagon fog majd a toll az árcédulán. Ezért várhatóan csak lassan kezdhet elterjedni az új technológia, ez pedig komoly kockázatokat rejt magában. A következő egy-három év lehet az az időszak, amíg megfelelő méretű piaccá kinövi magát az új szegmens, az EA ennél korábbra nem tervez játékot rájuk. ■

hozzászólások (1)

ivanova36
ivanova36 2015.11.20. 14:02
Három évig nem terveznek VR képes játékot? Vagy kifejezetten VR játékot? Mert a kettő nem ugyanaz. Pedig az új technológia-platform sírját könnyen megássa a választék hiánya. pláne hogy nem kevés EA játék van ami évente jelenik meg, így nem kell az adott esetben egy-egy húzócímre várni éveket, lásd Star Citizen. Ugyan már a tavaly megjelent Starpoint Gemini 2 és az Elite: Dangerous is rendelkezik VR támogatással, ahogy közeljövőben megjelenő Skyworld is. Az a probléma az egész VR-el hogy jelenleg olyan izmos vas kell alá, ami keveseknek áll rendelkezésre és ez az ami jelentősen leszűkíti a piacot. Emellett ha tartalom sem lesz rá, akkor megy a többi elfeledett hardver mellé...
Remélem azért hogy lesz életképes és elfogadható árú VR technológia, mert számos játékstílusban lenne előnye, akár csak mint "kamerakezelő" rendszer, de akár az irányításban aktívan résztvevő egység is.
ajánlott olvasnivaló