25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Elgato HD60 Pro

Tökéletes választás azoknak, akik gyors és stabil streamelést vagy videórögzítést szeretnének.

Írta: GeryG

Elgato HD60 Pro

Az Elgato egyike azon cégeknek, akik már most a jövőbe tekintenek, de közben nem feledkeznek meg a mai elvárásokról sem. Így kínálnak termékeket az „okos otthonokba”, okosdokkolót az irodába, hogy minden eszközünket egyetlen kábelen csatlakoztathassuk a laptopunkhoz, illetve gondolnak napjaink „sztárjaira”, a youtuberekre is. A nekik szánt termékcsalád elég széles körű, hiszen találunk benne könnyen hordozható zöld hátteret, gombokat kényelmesen a kezünk alá helyező Stream Decket, és több videórögzítő eszközt is. Utóbbiak táborában a legkisebb tesók a HD60 és a HD60S, amelyek külső eszközként üzemelnek. Aki viszont a gépben szeretné tudni a szükséges kütyüt, annak a HD60 Pro és a 4K60 Pro lehet az ideális választás.

Elgato HD60 Pro

A HD60 Pro és a 4K60 Pro ugyanis nem külső USB-porton keresztül csatlakozik a számítógéphez, hanem PCI Express felületen keresztül közvetlenül az alaplapra illeszthetjük rá. Ez természetesen sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, cserébe az eszköz mobilitása szűnik meg. Így elsősorban azok fogják ezt választani, akik nem tervezik sem kölcsönadni az eszközt, illetve biztosan csak egy gépben fogják azt használni. Akik esetleg több gépen is szeretnének rögzíteni (persze nem egyszerre), vagy esetleg egy stúdióban többen is használnák az eszközt, azoknak mindenképpen a HD60 és a HD60S lehet a jó választás.

De mit is kapunk a HD60 Pro és a 4K60 Pro kártyáktól? Egy gyors és stabil videórögzítő eszközt, amely természetesen tökéletesen kezeli a streameket is. Mivel leveszi a rögzítés és feldolgozás terhét a PC-ről, így az foglalkozhat magával a játék futtatásával. A kártya hátulján két HDMI portot találunk: az egyik a bemeneti, a másik a kimeneti. Előbbire természetesen akár konzolokat is köthetünk, így azokról is gond nélkül rögzíthetjük vagy közvetíthetjük játékainkat. A HD60 Pro legfeljebb 1080p-s felbontást képes kezelni, de azt 60 fps-ig stabilan, akár 60 Mbps bitráta mellett is. A kártyán egy H.264 chip gondoskodik a kódolásról, amely egy másolatot is készít a streamről. Így akár arra is van lehetőség, hogy utólag rögzítsük a felvételeket, ha ezt korábban elmulasztottuk. Ráadásul a kártya minden beviteli eszközünket (webkamera, mikrofon stb.) külön rögzít, így ezeket később könnyebb szerkeszteni is.

Elgato HD60 Pro

A 4K60 Pro, ahogy az a nevében is benne van, már nemcsak 1080p-ben képes dolgozni, hanem 2160p-ben is – szintén 60 fps-sel. Ez a kártya már akár 140 Mbps bitráta mellett is rögzít, az adatátvitelhez pedig egy 4xPCIe portot használ. Ha van gépünk, amely megbirkózik a játékokkal 4K-s felbontáson, most már lesz egy kártyánk is hozzá, amely képes ugyanilyen minőségben rögzíteni és streamelni is. A 4K60 Pro ugyanakkor a HD60 Próval ellentétben nem képes az egyszerre történő streamelésre és felvételre, erről a funkcióról a magasabb felbontásért cserébe le kell mondanunk.

Az Elgato két PCIe-s kártyája, a HD60 Pro és a 4K60 Pro is kifejezetten a profi youtubereknek szól, de persze bárki beszerezhet egyet magának, ha elég mélyen a zsebébe nyúl. Egyik sem olcsó mulatság (a FullHD-s modell 60-70 ezer, a 4K-s pedig 120-130 ezer forint körül kapható), de pénzünkért olyan eszközhöz juthatunk, amely leveszi a vállunkról (illetve persze a gép válláról) a rögzítés és a streamelés terhét. Nem kell attól tartanunk, hogy az éppen futó játék a közvetítés során akadozik, vagy hogy a közvetítés felbontását kell alacsonyabbra vennünk. Akinek tehát fontos a jó minőség, az az Elgato kártyáival nem nyúl mellé.

A tesztterméket az Elgato hazai forgalmazója, az Apcom biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Elgato HD60 Pro
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!