25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Jet Kave Adventure teszt – Egy ősi játékstílus újragondolása

Egy jetpackel felszerelt kőkorszaki fickó kalandjai az űrlényekkel.

Írta: B_Renato97

Mit keres egy ősember hátán egy jetpack? Szerencsére a játék hamar megadta kérdésemre a választ, mivel a bevezető videóban kiderült, hogy egy UFO zuhant le a semmiből, majdnem agyoncsapva karakterünket. Miután a titokzatos földönkívüli figura elhúzott alkatrészeket keresni a repülő csészealjhoz, karakterünk, Kave úgy gondolja, érdemes kicsit kutakodni a roncsoknál. A repülő hátizsák ekkor tapad rá a kissé szerencsétlen ősemberre, így pedig a játék címe is összeáll. Indulhat a Jet Kave Adventure.

Jet Kave Adventure teszt – Egy ősi játékstílus újragondolása

Az alaphelyzet annyira abszurd, hogy már jó. A faék egyszerűségű bevezető után egyből bele is vethetjük magunkat a felfedezésbe és törzsünk megmentésébe. A játék alapvetően egy egész kulturáltan megcsinált 2,5 dimenziós nézetet használ. Ez tulajdonképpen annyit takar, hogy a látványt 3D-ben csinálták meg, mi viszont csak oldalnézetben tudunk haladni. Az óriási bejárható területet felvonultató nyíltvilágú stuffok után meglepően jól tud esni egy ilyen stílusú platformer, ahol tényleg az előttünk lévő akadályra kell koncentrálni.

Az ősi harckultúra rejtelmeibe bevezető tutorialt ne várjunk, a 36 pálya viszont optimálisan fel van építve, így a nehézség is lineárisan halad felfelé. Kifejezetten tetszett, hogy amikor valamilyen új képességre teszünk szert, akkor azokat barlangrajzok segítségével tudatják velünk a fejlesztők. Az ilyen és ehhez hasonló kreatív megoldások jól mutatnak, és inkább így mutassa meg a készítő, hogy mit szeretne, minthogy unalmas, szöveges dokumentációt kelljen olvasgatni játék helyett.

Jet Kave Adventure teszt – Egy ősi játékstílus újragondolása

Ha megtetszett a stílus, akkor nagyjából 2-3 óra alatt végig vihető a Jet Kave Adventure, viszont az összes kis elrejtett tárgy felszedése jelenthet néhány extra órányi szórakozást. A program hangulata egyébként kísértetiesen emlékeztet a Donkey Kong játékokra. Nem kérdés, hogy az alkotók honnan merítettek. Hibának ezt persze semmiképpen sem rónám fel, mert a történet egyedi, a jetpackes repülések pedig feldobják a játékmenetet. Amikor pedig pont beleunnánk az ugrálgatásokba, akkor jön az ellenszerként szolgáló siklóernyős repülés, amit ugyancsak rendkívül szórakoztatóra meg tudtak csinálni. Ha nem egy speedrun-rekord megdöntése a cél, akkor a kaját és a kagylókat is ajánlott szedegetni, mert amíg az ételből életet tudunk visszanyerni, addig a kagylókat a főmenüben tudjuk hasznos fejlesztésekre elkölteni.

A hangulat nagyon rendben van, erre pedig pluszban rádobnak a zenék és a hangeffektek. A grafika messze nem a legjobb, viszont élénk színekkel operál, ez pedig jól áll a játéknak. A mélységérzettel is kiemelkedően bántak a fejlesztők, így az ilyen apróságok jelentősen feldobják az összképet. A szolid megjelenéshez persze erőgép sem szükséges, így akár egy processzorba integrált GPU-val is könnyedén futtatható a szoftver. Ha ilyen szempontból nézzük, akkor meglehetősen jól lett optimalizálva a kőkorszaki jetpackes ügyeskedés. Az irányítás kapcsán megjegyezném, hogy elég felemás, és érdemes inkább kontrollerrel játszani még PC-n is. Sokáig úgy nézett ki, hogy csak Nintendo Switchre fog megjelenni a játék, ez azonban megváltozott, így érthető, hogy elsősorban a gamepades megoldással terveztek, és csak a fejlesztés utolsó szakaszában derült ki, hogy más platformokon is elérhető lesz.

Jet Kave Adventure teszt – Egy ősi játékstílus újragondolása

A 7Levels stúdió új játéka az ősemberek korába kalauzolt el, ahol egy kis földönkívüli csetepatéval kavarták fel az állóvizet. Nem volt túl hosszú, se szép, de még csak kiemelkedő indie címnek se tudnám mondani a Jet Kave Adventure-t. Pozitív oldalról megközelítve viszont hozta a kötelezőt, és ár-érték arányban remek kis szórakozást kaphatunk a pénzünkért. Az alkalmazott megoldások jól működnek, és túlságosan komoly hibákkal se találkoztam. Ha egy kicsit hosszabb lett volna, akkor talán még jobb szájízzel álltam volna fel a játék után, de akit érdekel a stílus, és a történet furcsasága sem rettenti el, az bátran tegyen vele egy próbát.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Korrekt látvány 2,5 dimenziós megvalósításban
  • Remek optimalizálás
  • Játszatja magát
Negatívumok
  • Túlságosan rövidre sikerült
  • Semmiben sem kiemelkedő

További képek

  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure
  • Jet Kave Adventure

Jet Kave Adventure

Platform:

Fejlesztő: 7Levels

Kiadó: 7Levels

Megjelenés:
2019. szeptember 17. Switch
2021. január 15. PC, X1, XSX

» Tovább a játék adatlapjára

B_Renato97
Mindenevő gamer, legyen az PC vagy konzol, FPS vagy sport. Az igazi gyönyört viszont a szimulátorok jelentik számomra. A virtuálisan elvégzett munkánál nincs is jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!