Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

A nagy energiaital teszt #3: B - F

Barthezz | 2008.12.31. 11:20 | kategória: energiaital teszt 1. tesztkör | 6 hozzászólás


Sorry az 1 napos csúszásért, tegnap este kicsit elhúzódott a szilveszteri program megszervezése, így csak ma délelőtt tudtam befejezni a soron következő bejegyzést, ami íme, itt is van :-) :


Burn és a palackos Burn

Mint már említettem, a Red Bull megjelenése után egyre több energiaital jelent meg a piacon, melyek kivétel nélkül a tutti-frutti ízt igyekeztek leutánozni. Közülük egy jóideig szinte egyedül csak a Bomba! tudott kiemelkedni és prémium energiaitallá válni. Időszerűvé vált tehát az újítás, s a Burn ebben forradalmit alkotott: „Dobjuk az unalomig csépelt tutti-frutti ízt a kukába és próbálkozzunk meg helyette egy gyümölcsös ízesítésű energiaitallal!” - Hangzott a szlogen, a recept pedig bevált.

A Burn sikere azonban nem csak ennek köszönhető, hanem a mögötte lévő nagyszabású marketingtevékenységnek is. Talán egyetlen energiaital népszerűsítésére nem költöttek ennyit, mint a Burnére. Igen nagyszabású promóciókkal, hangzatos reklámszövegekkel jelent meg a köztudatban, s kimondottan a fiatal party-arcokat szólították meg célközönségként: Így eleinte csak különböző szórakozóhelyeken, discokban volt kapható - ezzel egyben letesztelték a Burn várható sikerességét is -, s mikor már az emberek ki voltak éhezve, hogy hétköznapjaikban is Burnt ihassanak, akkor jelent csak meg a boltok polcain.
Természetesen a sikernek része a formabontó doboz is: A többi energiaitallal ellentétben semmilyen felesleges szöveg nincs rajta, mégcsak az „energy drink” megnevezés sem szerepel. Egyedül a Burn márkanév olvasható, valamint fölötte a fekete háttérben csalógatóan hívogató lángot formázó logó.
Nem sokkal később a palackos Heinekenhez hasonlóan megjelent a Burn elegáns palackos változata is (először szintén csak a szórakozóhelyeken volt elérhető), mellyel abszolút 10/10-essé tették a külső design-t.

A Burn hivatalosan vegyesgyümölcsösnek megjelölt íze valójában tisztán a málnára emlékeztet, s ez eléggé megosztotta a vélekedést róla. Van, aki ezt az ízt a jól megszokott tutti-frutti után túl cukrosnak találta, s teljesen ihatatlan energiaitalnak tartja a Burnt. Azonban rengeteg fogyasztónak pedig elnyerte a tetszését az újfajta íz - többek között nekem is, s nem titkolom, a Burn az egyik kedvenc energiaitalom. ^^
Jelenleg szinte minden nagyobb szuper- és hipermarketben kapható a palackos és a dobozos változat is, az ára pedig nem meglepően kicsivel a Red Bullé felett mozog, tehát 290-300 Ft körül kapható. (Érdemes megjegyezni egyébként, hogy a Burnt anno szándékosan a Bomba! fölé, de a Red Bull alá árazták be, mire válaszként a Red Bull némileg csökkentette a fogyasztói árát, s alá ment a Burnnek.)

kép: a 2 féle megjelenésű Burn


Cat Eyes

A Cat Eyes egy viszonylag újnak számító prémium energiaital, melyet teljesen véletlenül fedeztem fel egy Agip benzinkút boltjának polcain. Doboza nagyon hivalkodó volt, s a Burnéhez hasonlóan szintén nincsen feleslegesen túlcicomázva: Fekete alapon két macskaszem, alattuk fehér betűkkel a Cat Eyes és az energy drink megnevezés, vmint egy bizarrnak ható 18-as karika. Bár véleményem szerint itt a design terén egy kicsit túl is lőttek a célon, a doboz ugyanis túl üresnek tűnik, míg a Burn esetén a lángoló jel sokkal jobban megtöri a fekete szín egyhangúságát.
Ízre egyébként kimondottan finom, az üveges Bombáéra hasonlít, szóval ez az energiaital is itatja magát. A 18-as karika okát mondjuk nem tudom, hiszen a szokásos összetevők, a 32 mg koffein és a 400 mg taurin vannak feltüntetve a doboz hátulján. Persze ha azt nézzük, akkor pedig az összes energiaitalon is szerepelhetne akár a 18-as karika. ;-)
Az ára sem volt vészes egyébként, benzinkúton is mindössze 360 Ft-ot kértek érte, míg a Bomba!, Red Bull és a Burn ilyen helyeken 400-500 Ft-os ár között kapható.
Érdemes tehát kipróbálni ezt az energiaitalt, viszont beszerzése rendkívül nehézkes, mivel az említett benzinkúton kívül sehol máshol nem találkoztam még vele, s ott is csak 3 héten át volt kapható, majd a készlet elfogyásával eltűnt a kínálatból. Mindenesetre elképzelhető, hogy a jövőben jobban el fog terjedni ez az energiaital, s jelenleg még a próbaüzem zajlik.

kép: a Cat Eyes energiaital


Cocaine

Minden idők legérdekesebb, legbizarrabb energiaitalát mutatnám most be, a Cocaine ugyanis mindenféle tekintetben szakít a korábbi hagyományokkal, s teljesen új oldalról közelíti meg az energiaital fogalmát!
Már eleve az elnevezés is elég merész, amit tovább fokoz a dobozán olvasható szlogen: ”The legal alternative Cocaine”. Ehhez pedig a tartalom és az íz is méltó, s azt hiszem, a Cocaine-t teljesen nyugodtan nevezhetjük valóban az „energiaitalok kokainjának”! A szokásos szabványtól eltérően ugyanis extra mennyiségű taurin és koffein van benne: A koffeintartalom 100 ml-enként 108 mg, ami több, mint 3-szorosa a többi energiaitalénak, míg a taurin mennyisége is majdnem a duplája, a szokásos 400 mg helyett ugyanis 750 mg található benne 100 ml-enként! Magyarul egy doboz elfogyasztása nagyjából 2 és fél másik energiaital megivásával egyenértékű!
A Cocaine íze szintén radikálisan új és igencsak merész dolgot vittek véghez itt is. Mikor először belekortyoltam, a szokásos tutti-fruttit éreztem 1-2 másodpercig, majd ahogy lement a torkomon, valami igencsak erősen elkezdett belülről csípni. A következő korty után pedig már valósággal lángolt belülről a szám: ”Geccciii, ez csípős chilis-paprikás ízű, bazmeeeg!!!” - Szóval alaposan meglepődtem, pedig ahol vásároltam, felkészítettek rá, hogy be fogok szarni, hogyha megiszom. ;-) Mindenesetre azért sikeresen megbírkóztam vele, bár a csípős íz enyhítésére időnként egy-egy korty ásványvíz is befigyelt közben. :-)

A Cocaine tehát igencsak 10/10-esnek számít újítás és kreativitás szintjén, s bátran mer szakítani az eddigi hagyományokkal. Az extra mennyiségű taurin- és koffeintartalom, valamint a csípős íz miatt viszont én inkább erre az italra tenném rá a 18-as karikát.
Kiknek ajánlom? Akik viszolyognak az erős ízektől, azoknak semmiképp nem (a pultos csaj, akitől vettem, mondta, hogy sem ő, sem a kolléganői nem bírták meginni), akik viszont kíváncsiak egy újfajta ízre, bírják a csípősebb, fűszeresebb aromákat, s szeretnék magukat mindenféle tekintetben feltüzelni buli előtt, azoknak mindenképp! ^^ (Leszögezném, hogy a csípős íz semmiképpen sem negatívum, hiszen abszolút nem egy Bang Out-féle ihatatlan löttyről van itten szó, csupán vannak emberek, akik a csípős paprikás kajákat sem bírják megenni, de attól még a megfelelő célközönségnek igencsak ízletesek tudnak lenni azok is.)

Már csak egyedül a beszerzési helyeiről és az áráról nem beszéltem, s ezzel kapcsolatban van egy érdekes sztorim is. Szóval még a beszerzésem előtt a Cocaine hivatalos honlapján láttam, hogy néhány kínai büfébe szállítottak belőle. Így hát elindultam megkeresni az egyik ilyen büfét a Nagy Lajos Király útján, de pechemre tonnaszámra sorakoznak ott a kínai konyhák, így kénytelem voltam találomra bemenni az egyikbe. Nos, megkérdeztem az eladó kínai csajtól, hogy van-e náluk Cocaine energiaital? Erre ő néz rám kikerekedett szemekkel. Kérdezem még egyszer: „Co-ca-ine e-ner-gi-a-i-tal kapható-e?” Mire a válasz: „Nem beszélni magyar, hívni főnök.” - Nah mondom fasza... Kijött hát az üzletvezető, s neki is szépen tagolva előadtam kérésem, de ő sem beszélte a magyart és csak értetlenkedve, kínosan mosolyogva nézett. Nah jó, mondom „I’d like to buy CO-CA-INE EN-ER-GY DRINK.” De csak továbbra is egyre értetlenebbül és furább, gyanakvó arckifejezéssel néztek rám. „Do you speak english?” – kérdeztem végső tanácstalanságom közepette, mire csak rázták a fejüket. És basszus, ekkor esett le, hogy ezek se magyarul, se angolul nem beszélnek, nincs náluk Cocaine energiaital és valószínű még nem is hallottak róla, így az egyetlen szó, amit kivehettek a beszédemből, az a nemzetközileg ismert „kokain” szó volt. Áááá, geci, neeeeee!!! Szóval gyors elnézéskérés közepette már távoztam is, mielőtt még rám hívták volna a rendőrséget, hogy drogot próbálok venni/eladni :-D
Végül aztán a Noiret Biliárd Szalonból sikerült beszereznem egy példányt, de basszus, majd leesett az állam, amikor 800 Ft-ot kértek érte :-o A csattanó már csak az, hogy ezután egy héttel a budakalászi Cora kínai büféjében tök véletlenül megpillantottam a Cocaine-t és ott mindössze 450 Ft lett volna és elég lett volna csak rámutatnom. Nah de mindegy, lényeg, hogy hozzájutottam.
Ezeken kívül még egyébként 1-2 kisboltban lehet összefutni vele, ha a szerencsénk van, valamint állítólag időnként (péntek-szombat éjszaka) egy Cocaine busz járja a budapesti körutat és randomszerűen árusítják belőle a cuccot a körút mentén elhelyezkedő szórakozóhelyek (Moulin Rouge, Morrisons, Corvin-tető, Gödör, korábbi Bank Dance Hall, ZP, Rio, Tabu, stb.) előtt. Továbbá nemrég említette egyik haverom, hogy a sulijuk büféjében állandó jelleggel 400 Ft-ért kapható Cocaine, szal még ilyen is van ;-)

kép: a Cocaine energiaital


Effect

Egy újabb prémium energiaital bemutatása következik most az Effect révén. Először ezzel is neten futottam össze, s igencsak megtetszett a honlapján található promóciós reklám alapján. Elegáns, szép doboz, szintén nincsenek felesleges szövegek rajta, egyedül az Effect márkanév, illetve a sokat sejtető „imported” és a „high quality energy drink” felirat.
A honlap infói szerint a budapesti Vén Diák szórakozóhely az egyik hivatalos promóciós árusítóhelyük, ennek ellenére itt nem tudtak Effectel szolgálni nekem, míg egyik nap a Baross utcán a körút felé sétálva egy magyar gyorsbüfében tök véletlenül megpillantottam egy Effect-es hűtőszekrényt, s már vettem is azonnal. :-) Meglepetésemre csupán 300 Ft volt, én pedig addig a Cocaine-hoz hasonló árszintre számítottam a hangzatos reklámszlogenek miatt.
Íze engem kimondottan a Red Bulléra emlékeztetett, szóval a Cocaine-hoz hasonló meglepődés nem ért, s az összetevői is a szokásos energiaitalokének felelnek meg. Nem rossz tehát így sem, ár-íz-hatás terén is kb. a Red Bullal teljesen egyenértékű, azonban a hangzatos promóció miatt én ennél egy kicsit többre számítottam volna.

kép: az Effect energiaital


EVO

Az EVO a Mol saját energiaitala, hasonlóan a Shell V-Power Racingjéhez. Hogy a 2 közül melyik volt előbb, és melyikük lopta az ötletet, azt nem tudom, mindenesetre 2 teljesen különböző energiaitalt kaptunk, s nem egymás utánzatait.
Most tehát az EVO-t mutatnám be, ami értelemszerűen a Mol kutakon kapható, mindössze 300 Ft-os egységáron (ami benzinkút esetén meglehetősen olcsó).
Az íze a dobozon való megjelelés alapján gyümölcsös (és nem „vegyesgyümölcs” most az egyszer :-D ), de ebből őszintén szólva nem sokat lehet érezni. Az első kortyok alapján nekem egy kicsit a szokásosnál ízesebb tutti-fruttinak tűnt, s a gyümölcsös íz csupán mellékízként jelentkezett végig. Emellett a hatása is alacsonyabb a többi energiaitalénál, a szokásos 400 mg taurin helyett ugyanis csak 190 mg-ot tartalmaz.
Túlságosan tehát nem éri meg a vétele, hiszen 300 Ft-ért már ott a valóban gyümölcsízű Burn (persze nem a Mol kutakon ;-) ), ami viszont az EVO-t magasan veri. Egyszer azért ki lehet próbálni persze ezt is, hiszen összességében azért nem volt rossz.
A Shell konkurens energiaitaláról pedig majd a V betűhöz érve lesz részletesebben szó.

kép: az EVO energiaital
kép: a Mol EVO-ja és a Shell V-Power Racing-je


Fitt Energy

A Fitt Energy a Blue Bear-hez hasonlóan a Spar energiaitala, azonban míg a Kék Medve egy igen jó vételnek számít, addig a Fittet inkább kerülni érdemes ;-) Mindössze 100 Ft-ba kerül, vagy még annyi se, mindenesetre elég szar tutti-frutti utánzat íze van, kb. mintha a Tesco Gazdaságos Energiaital és egy cukormentes keveréke lenne. Pedig van benne cukor is, hiába Fitt a neve, továbbá semmiféle olyan összetevőt nem találtam a dobozára írva, amitől egészségesebb, sportosabb ital lenne a többi energiaitalhoz képest. Így tehát ha Sparban, Intersparban vagy Kaiser’sben járunk (kizárólag ezen a 3 helyen kapható), akkor már ne filléreskedjünk még plusz 50 Ft-tal és vegyük meg inkább a nagyságrendekkel finomabb Blue Beart.

kép: a Fitt energiaital


Flash Power

Egy viszonylag új alsókategóriás energiaital, mely 1-2 kisboltban, illetve a Lehel téri Luxban férhető hozzá, 100-150 Ft közötti áron (és talán még az Auchanban is láttam). Neve amúgy Power Flashnek is olvasható, de ha megnézzük a doboz hátulját, akkor látható, hogy Flash Power a szavak helyes sorrendje. :-) Első kortyra kimondottan emlékeztetett engem az üveges Bomba ízére, amin nem kicsit lepődtem meg, de aztán a pozitív csalódás gyorsan szerte is foszlott, mikor ezt egy kellemetlenebb, szárazabb, kesernyésebb utóíz követte. Érdekes egyveleg így tehát, meginni meg lehet, de akkor már ilyen áron a finomabb Go-t, Blue Beart, Adrenalint érdemesebb megvenni.

kép: a Flash Power energiaital


Flying Power és Flying Power Sugar Free

A Flying Power az Aldi saját energiaitala (minden nagyobb áruházláncnak van egy), külső megjelenésében kimondottan elegáns dobozzal. Ára mindössze 100 Ft, cserébe pedig egy szokásosnak mondható tutti-frutti ízt kapunk, a szokásos mennyiségű hatóanyagokkal. Semmi extra tehát, de ha egyszer Aldiban járunk, akkor már csak a szép doboz miatt is vehetünk egyet-kettőt belőle - természetesen a cukrozott változatból, mert a cukormentes ebből az energiaitalból is ugyanazzal a szokásos fos egyenízzel rendelkezik.

kép: a 2 féle Flying Power energiaital


--- folyt. köv. ---

Utolsó módosítás: 2010.04.17. 16:14

Hozzászólások

Martin 19
1 | Martin 19 2008.12.31. 13:44
ohhh enyém az első hsz :D

Ezen a Cocaineon nagyot néztem, mondom bazz csípős energiaital, az milyen már :O:D A dobozát sem így képzeltem el, szóval meglepődtem rajta, ha látnék vennék de hát itt... :( Ez az EVO meg nemtom, nekem nem jön be, egy benzinkút inkább ne erősködjön energiaitalok gyártásával szvsz :D

Amúgy jó bejegyzés várom a következőt ^^
Barthezz
2 | Barthezz 2008.12.31. 14:01
Kapható vidéken is Cocaine, egyik haverom Kőszegen látott egy kisboltban, másik meg itt Egerszegen a sulijuk büféjében (!!!) :-D Szóval ha szétnézel jobban és szerencséd van, ráakadhatsz. Nemrég pl. Sexxx-et láttam meg itt Egerszegen, pedig azzal még Bp-n sem találkoztam sehol, s egy benzinkútról szereztem anno a dobozt.
EVO-ról én is írtam, hogy nem nagy szám, de egyszer azért meg lehet inni.

Thx a kommentet!
Martin 19
3 | Martin 19 2008.12.31. 14:17
hmm majd szétnézek :)
4 | Pyrogate 2008.12.31. 17:05
kiváncsi vagyok mikor kezdik terjeszteni, gondolom a probléma az, hogy nem áll mögötte semmiyen tőkeerős cég (mármint a Cocaine), így nem tudják igazán beraklámozni.
Barthezz
5 | Barthezz 2009.01.01. 06:59
Igen, a forgalmazó elég noname, s így értelemszerűen nem kaphat messze annyi reklámot, mint pl. a Coca Cola által megtámogatott Burn. Egyébként érdekes mód megszűnt a cocaine.hu weblap is (szerettem volna egyébként linkelni), pedig azt elég igényesen összehozták. Lehet, hogy ez az energiaital forgalomból való kivonását is jelentené?

Egyébként ha én terjeszteném, mindenképp kihangsúlyoznám az egyedi ízét és a megemelt taurin- ill. koffein tartalmát, ezeknek ugyanis nyoma nem volt egyetlen reklámban és promócióban sem, pedig épp ezek azok a dolgok, amik megkülönböztetik a többi energiaitaltól, s a marketinget alapozni lehetne rá. Illetve a helyükben készítettem volna egy light változatot is, ami ez esetben nem a cukormentességet jelölte volna, hanem egy kevésbé csípős, bárki által fogyasztható változatot.
Barthezz
6 | Barthezz 2009.01.12. 15:42
Crazy Horse írta a következő hozzászólást az energiaital topicba, s mivel egyrészt a bejegyzésemre írta reakcióként, illetve sok érdekes információt tartalmaz a Cocaine-nal kapcsolatban, becopyznám ide is a sorokat:

„Szia Barthezz!

Olvastam a legújabb energiatesztedet (bevallom az elsőt, de hamarosan pótolom). Tetszik. Szeretnék azonban egy kis érdekességet említeni a Cocain és Burn-el kapcsolatban.

A Cocain íze azért ilyen "furcsa", mivel azt az ízt próbálták lemodelezni az Amerikaiak, amit akkor érez az ember, amikor a kokaint bedörzsöli az ínyébe. Nos nem tudom, sikerült -e nekik, mivel ebben az élményben még nem volt részem. Gond is volt emiatt az amcsi piacon, talán be is tiltották az italjukat, mondván, segíti a kábítószer elfogadását,legalizálását, és hozzásegít a kokain megismeréséhez. Ez utóbbiban nem vagyok biztos, mivel csak egy hírt olvastam róla, ami lehet, hogy kacsa.

A másik a Burn íze. Romániában vásároltam a legutóbb fémpalackos , és dobozos változatot, mivel eltér a magyar változattol a kűlcsíny, és meglepődve tapasztaltam, hogy tutti frutti ízű, nem pedig a megszokott málnás ízben pompázik.
Romániában találkoztam még egy harmadik ízzel, amit leginkább karamell - marcipán kombónak írnék le(Assalt Strong, Rienergy, MCM), és messzemennően a legfinomabb íz, amit valaha kóstoltam.

Nos csak ennyit szerettem volna írni, remélem nem tűntem okoskodónak, kiegészítésként szántam.”


Itt pedig Pyro egyik hsz-e a Cocaine-nal kapcsolatban. Így már azt hiszem teljes lesz a kép:

”ez itt az Európai (holland...) oldala Azon belül is az a link, ami megmutatja, hogy 3 fajta van, ebből az egyik (MILD) nem csípős de ugyanazt a hatást éri el...Lehet itt ezzel kellene próbálkozni.

Amúgy világszerte elterjedtnek tűnik, csak a magyar forgalmazó béna.”

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.