Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Energiaital teszt – 2. tesztkör: 1 - A

Barthezz | 2009.09.02. 20:30 | kategória: energiaital teszt 2. tesztkör | 10 hozzászólás


Elkezdeném hát az előző bejegyzésben bemutatott új energiaitalok kiértékelését. A korábbi trendet megtartva ezúttal is betűrendben haladnék, így hát ma a számjeggyel kezdődőek, valamint az A betűsök kerülnek terítékre. :-P (Nem kell megijedni, nem lesz minden betűnek külön rész, csak az elején megint torlódás van. :-) )


1

Első versenyzőnk az igazán ötletes nevet viselő 1, aminek – mint majd kiderül – elnevezése a versenybeli elsőség helyett inkább az osztályzatával hozható párhuzamba. :-) Az 1 egy román energiaital, melyet még Sturm fórumozótársam szállított nekem szuvenírként erdélyi útjáról, de egyébként Budapesten is előfordul egy helyen, méghozzá a Keleti pályaudvartól nem messze található Garay utcai Dodi boltjában. Az 1 doboza tökéletes példája annak, hogyan ne alkossuk meg piacra szánt energiaitalunk design-ját. Az egymástól tökéletesen elütő piros, búzavirágkék (a Harcosok Klubja után szabadon :-) ), valamint zöld színben pompázó dobozkán egy béna, valószínűleg kosárlabdázót ábrázoló sziluett kapott helyet, mely a gagyiság tökéletes látszatát kelti, s jóérzésű ember nem is vásárol ilyet, hacsak nem gyűjtőről van szó. ;-P A 250 ml-es energiaital tartalma is tökéletesen megfelel az alacsony kategóriás, nem túl finom egyen tutti-frutti íznek, a már mindenki által fejből tudott 400 mg koffeinnel és 32 mg taurinnal karöltve. Jó kérdés, meddig látnak még egyes gyártók fantáziát a Red Bull által meghonosított sablonban, de úgy látszik, a lendület még mindig töretlen e téren... Az ital tehát tökéletesen megfelel az előző tesztben bemutatott hazai alsó árkategóriás energiaitaloknak, ára pedig szintén nem meglepő: 130 Ft-ért juthatunk hozzá Dodi boltjában.

kép: az 1 energiaital


69 Sex Up

Az igencsak pajzán, hivalkodó nevű 69 Sex Up egy hazánkban már régóta kapható, ám meglehetősen ritka energiaital. Egy Dohány utcai 0-24 boltban akadtam rá, mindössze 80 Ft-os áron, ami ugyebár nem túl biztató előjel a minőségre tekintve. ;-) A doboz érdekessége, hogy bár a szokásos 250 ml-es kiszerelés ez is, némileg azonban alacsonyabb és ezzel együtt szélesebb a többi energiaital dobozánál. Az ember egyébként arra számítana, hogy ez is egy a Tantrához és a Sexxxhez hasonlító úgynevezett erotic-drink lesz, az összetevőit böngészve azonban a szexuális potenciálért felelős schizandrának és ginsengnek nyoma nincs. Helyette a jól bevált taurin-koffein kombóval köszön vissza ez is, bár legalább tartalmaz guarana kivonatot. Az íze azonban kellemes meglepetés volt számomra, ugyanis egy sajátos citromos ízzel operál, ráadásul nem is mondható rossznak, s bár ugyanígy kiemelkedőnek sem, azért kellemesen elfogyasztható, s végre nem az unalmas tutti-frutti. A később bemutatandó X-!R Love Drinkhez tudnám talán leginkább hasonlítani e téren. Színe is eltér a szokásostól, így az energiaitalok többségéhez társított halvány sárgás pisi szín, illetve a vegyesgyümölcsösök rikító pirosa helyett egy barackos-lilás árnyalatot kapott. Egy próbát tehát megér, ha összefut vele az ember.

kép: a 69 Sex Up energiaital


Afri Cola

Az előző teszt folyamán megismerhettétek a Bomba! Classic Strong Colát, illetve a Red Bull Colát, amik bár nem energiaitalok, a márkához való kötődésük, illetve a többi colához képest magas koffein tartalmuk miatt bekerültek az értékelésembe. Ebbe a sorba csatlakozik az Afri Cola is, mely bár nem túl elterjedt (egyedül a Blaha Lujza téri Match-ban találkoztam eddig vele 230 Ft-ért, ott viszont úgy tűnik folyamatosan tartanak belőle a készleten), meglehetősen dizájnos fekete doboza, valamint finom íze miatt mindenképpen megér bárkinek egy próbát. Ráadásul egy extra erős kóláról van itten szó, ugyanis míg a Red Bull és a Bomba! cola-változataiban 13 mg koffein található 100 ml-enként, itt ez a szám 25 mg-ot tesz ki, ami már majdnem megfelel egy átlagos energiaital koffeintartalmának. Ízben a Bomba! Colához tudnám hasonlítani, s akár jó alternatívája is lehetne neki, azonban a 230 Ft-os árért egy hagyományos 250 ml-es dobozt kapunk, míg hasonló áron a Bomba! 330 ml-t kínál. (Egyébként állítólag a Bomba! Colának is kijött már egy 250 ml-es változata, eddig azonban még nem találkoztam vele sehol.) Mindenesetre a Red Bull által forgalmazott kólát ez is veri íz és ár terén is, ha tehát a Blahán járnánk, érdemes betérni a Matchba és kipróbálni ezt az italt.

kép: az Afri Cola


American Dream

Nos, az amerikai kultúra már az energiaitalok tervezésénél is beköszönt, az American Dreamnek ugyanis nemcsak neve, de doboza is ízig vérig az amcsi-buzik Amerika-imádok számára készült, lévén a Szabadság-szobor és az USA zászló pompázik rajta. Egyébként nem is néz ki rosszul! Az újfajta energiaital árusítását kb. fél éve kezdték meg az országban, de eddig még nem sok helyen találkoztam vele. A Lehel csarnokban kapható egy kínai boltosnál, valamint egy zalaegerszegi kisboltban láttam még ezen kívül. Ha rátévedünk az energiaital nem túl mutatós és tartalmas honlapjára, olvashatjuk, hogy egy újfajta, erdei szamócás ízű, igazán frissítő energiaitalról van szó, melynek ráadásul UV-fényben világít a doboza is! VÁÓ!! Hát le kell hogy lombozzalak titeket, az erdei szamóca íz ugyanis egy az egyben a Burn és társai esetében megismert málnás vegyigyümit takarja, ráadásul valami iszonyat módon elcukrozva (bizony, a meglehetősen cukrosnak tartott Burn-re is ráver e téren...), így pedig a túlédesség miatt egyáltalán nem mondható kellemesnek az elfogyasztása. (Persze lehet én ittam meg rosszkor, s máskor nem érezném ennyire cukrosnak...) A világító doboz mindenesetre jópofa ötlet lenne, de mivel kötve hiszem, hogy mindenki UV-fénnyel oldaná meg a világítást a szobájában, így nem sokra megyünk vele. ;-) A 130 Ft-os ár mindenesetre már sugallja, hogy nem egy prémiumkategóriás energiaitalról van szó, még ha első pillantásra annak is tűnne. Egy próbát persze megér, az UV-s dobozt is el lehet tenni emlékbe, hátha lesz rá mód egyszer kipróbálni, de a túlcukrozott íze miatt miatt nem igazán ajánlom...

kép: az American Dream energiaital


Atombomba

Nah ez megint egy merész és érdekes elnevezés, a 250 ml-es műanyag flakon külcsín után pedig már le sem tagadhatná a soron következő energiaital, hogy erőteljes Bomba!-klónról van szó. ;-) Elég régóta kapható már egyébként, de csak elvétve bukkan fel egy-egy helyen. Én egy másik gyűjtőtől, petcsitől tettem szert még az üvegcsére, ő pedig egy Podamniczky utcai kisboltból szerezte 150 Ft körüli áron, bár most már valószínűleg nem kapható ott sem. Mint már említettem, az Atombomba nem sokkal a Bomba! piacra való berobbanása (figyeltétek a szójátékot? :-P) és térnyerése után jelent meg (ekkor még ugyebár a Bomba! is kapható volt üveg helyett műanyag flakonban), s ahogy a Red Bull után jött a Pit Bull (apropó, ha vkinek lenne ebből a ritkaságból egy példánya, szóljon már nekem! :-P ), úgy várható volt, hogy a Bombának is lesznek meglehetősen gagyi, ötlettelen követői. Nem meglepő tehát, hogy az Atombomba összetevői is a szokásos 32 mg koffein és 400 mg taurin kombó, az íze pedig a tutti-fruttira hajaz, azonban borzalmasan ihatatlan, Tesco-gazdaságos szintet megütve. Ne is fecséreljünk rá több szót!

kép: az Atombomba energiaital


--- folyt. köv. ---

Utolsó módosítás: 2010.04.17. 17:42

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2009.09.02. 20:42
Kicsit erőteljes még mindig a strike tag, sry. :D

Amúgy a bejegyzés végére szerintem az éppen aktuális bejegyzésben tárgyalt dobozokról rakjál be inkább csoportképet. :-)
Barthezz
2 | Barthezz 2009.09.02. 21:25
Én is gondoltam erre, de ahhoz újra kéne fotóznom őket, előre pedig nem terveztem el, hogy egy bejegyzésben hány energiaital lesz. :-) B-ig meg akartam ezt a mai adagot csinálni, de aztán annyit sikerült írnom ezekről is, hogy nem akartam a múltkori teszt csapdájába esni, és giga-hosszú bejegyzéseket feltenni. Kisebb adagokban jobban olvasható, felfogható ez az egész. Szóval a kép így marad az eddigi koncepció szerint az adott napi tesztalanyok legjobbja.

A strike tagot meg megkedveltem. :-P De ha tényleg túlzásnak tűnik, akkor a jövőben mellőzöm. :-)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.09.02. 21:29
Azért érzem erősnek a használatát, mert általában az eddigi blogokban inkább a poénosabb részeknél jöttek elő, ez pedig kevésbé illik az energia-ital teszthez, az ide illő humort kimeríti bőven a szmájli szerintem.
Barthezz
4 | Barthezz 2009.09.02. 21:33
Okés, ebben is van igazság, viszont szeretném fenntartani az előző bejegyzésekben elkezdett stílusomat, s a nyers és unalmas ismertetés helyett kicsit feldobni itt-ott a szöveget. Sztem ez éppen az a téma, ahova ez belefér, hiszen a teszt elsősorban a hétköznapi emberekhez,a fogyasztókhoz szól. ;-)

Amúgy összeszámoltam, 3 strike-tag volt mindössze az 5 energiaital ismertetőjében, ennyi sztem belefér, de mondom, ha mások is too muchnak éreznék, akkor visszaveszek belőle. :-)
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.09.02. 21:37
Jó, mindegy, modi topicban már olvastad, nincs túl jó napom, sry.
szbszig
6 | szbszig 2009.09.03. 01:20
Az energiaitalokhoz nem értek, de ami a strike-okat illeti: az első teljesen felesleges, a második elmegy, a harmadik pedig tetszik. Végül is egy ilyen hosszú cikkben három még nem olyan sok, hogy zavarónak tűnjön.
Barthezz
7 | Barthezz 2009.09.03. 10:57
Jogos, az első strike-ot ki is szedtem, a többit benn hagytam. :-P
8 | kopé 2009.09.03. 23:01
AfriColával ma találkoztam a Sugárban található Matchban is... :)
Barthezz
9 | Barthezz 2009.09.03. 23:34
Hmmm, lehet, idővel egyre több Matchban fog felbukkanni és elterjed ez az ital, persze lehet, hogy a Sugárban is már jóideje kapható, az ottani Matchban még nem voltam.
Star Wars
10 | Star Wars 2009.09.05. 11:27
Köszönjük, várjuk a további bejegyzéseket!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.