25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Tutanhamon kincse kiállítás

Dino | 2010.02.09. 10:21 | kategória: kiállítás

Budapesten a VAM Design Centerben rendezték be azt a több országot bejárt kiállítást, amelyben Tutanhamon sírjának felfedezéséről és tartalmáról ismerhetünk meg rengeteg érdekes részletet. A konkrét helyszín az épület pincéje, ahol meglehetősen meleg van, így a bejáratnál bátran éljünk a ruhatár használatával! A lépcsőlejáró megközelítése előtt audio guide-ot kapunk, erről hallhatjuk a legtöbb információt az elkövetkező kb. két óra során. Mindezt kiegészítik a falakon és a tárlókon lévő szövegek is, azonban kicsit fura megoldásként átfedések is vannak, ami hosszú távon zavaró: minek olvassunk el olyat, amit már hallottunk, vagy később fogunk hallani (persze előre nem tudni, mik lesznek ezek az átfedések).
Az indítás kissé még száraz, 1-2 kiállított tárgy (pl. a londoni British Museumban lévő rosette-i kő másolata és a sír plexi makettje) mellett fotókat, Howard Carter régészt, valamint az egyiptomi történelmi hátteret bemutató szövegeket láthatunk/olvashatunk. Ezt követően két teremben nézhetünk meg egy-egy 5-10 perces vetítést, majd elérkezünk a kiállítás legérdekesebb részéhez. Ez pedig nem más, mint a sírkamrák – és tartalmuk – életnagyságú másai, ahol az audio guide-dal szinkronban gyúlnak fel a fények, rávilágítva az éppen bemutatás alatt álló tárgyakra. Mindent úgy rendeztek el, ahogy azokra az előző évszázad első felében a kutatók rátaláltak: szobrok, hajómakettek, székek, no és persze az egymásba rakott szarkofágok és az azokat körülvevő falak, teljes mintázatukkal. Az elektromos útmutató mondjuk ennél a résznél kicsit kudarcot vall: valószínűleg más helyszínen máshogy voltak elrendezve a különböző kamrák, így az "átellenben" értelmezésén gondolkodni kellett egy kicsit, mert nagyon nem az volt ott, amire az útmutatás alapján számítani lehetett. Nem maradt ki a mumifikációs eljárás ismertetése se – igen "gusztusos" részlet, hogy a fáraók agyát az orrlyukon keresztül kikaparták: úgy gondolták ugyanis akkoriban, hogy az csak egy felesleges helykitöltő anyag ottan. Elképzeltem, hogy ezek után a túlvilágon életre kelő fáraók bizony agyatlanok voltak... :-)
Zárásul végül általánosabban is betekinthetünk az egyiptomi népek életébe, de persze itt is elsődlegesen a fáraót helyezve középpontba, a feltételezhetően általa, vagy udvarában használt tárgyakat bemutatva. Ez már kevésbé érdekes, ráadásul ismét kissé fura szervezés történt, hiszen miután az audio guide elbúcsúzik, még 4-5 további tárló következik, a hozzájuk tartozó hanganyaggal. Egyetlen zavaró momentum volt még a kiállítás megtekintése során: két teremőr igen hangosan vitatkozott valamiről, ami az audio guide hangerejét is meghaladta (a témát nem jegyeztem meg, de wc papírt is említettek valamiért :-). Kár, hogy ilyen momentumok zavarják meg a kiállítás látogatóit a történelemben való teljes elmélyülésben.
Mindezek után kicsit felemás érzéssel távoztam a Tutanhamon kiállításról. Gimnázium első osztályában akkori tanáromnak köszönhetően még alapvetően szerettem a történelmet, és mivel a fáraók korszaka arra az évre esett, kíváncsian tekintettem meg most is a rengeteg adatot és információt felvonultató kiállítást. De a sírkamrákat és szarkofágokat bemutató termek annyira kontrasztosan érdekesebbnek bizonyultak a többi résznél, hogy – főleg talán a hosszúra nyúló befejező szakasz miatt – az összkép kissé elhalványult. Ha teljes árú jegyet kellett volna fizetni, nem biztos, hogy az ár/érték arányt megfelelőnek találtam volna...

Tutanhamon kincse
Nyitva tartás: 10-20 óra között (pénztárzárás 18:30-kor)
Hely: VAM Design Center, 1061 Budapest, Király utca 26.
Weboldal: faraokincse.hu
Belépő: felnőtt jegy hétköznap 3300 Ft, hétvégén 3900 Ft, diák- és csoportos jegyek kedvezménnyel
Mj.: A képek a kiállítás weboldaláról származnak, utólag vettem észre, hogy vaku nélkül bátran lehetett volna fotózni.

Hozzászólások

Kanduhrka
1 | Kanduhrka 2010.02.10. 20:02
Kicsit sokkalom a jegyárat:S
szbszig
2 | szbszig 2010.02.10. 22:40
Pyrónak: Naná, hogy Yu-Gi-Oh! :D
3 | Pyrogate 2010.02.10. 23:27
szbszig: és ez most hogy jött pont erre?:D

Amúgy én erre nem fogok elmenni. A British Múzeumban és a Victoriában láttam eleget:)
LordMatteo
4 | LordMatteo 2010.02.10. 23:39
Mindig is érdekelt az Ó-Egyiptomhoz kapcsolódó szinte...bármi :D Rengeteg könyvem van itthon a témával kapcsolatban, és szívesen elmennék egy ilyen kiállításra is, de Bp elég messze van most sajnos, talán majd egyszer a jövőben, máshol...:-(

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.