25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

Elegáns, de munkára nem igazán használható desktop a nappaliba.

Írta: Dino 2 hozzászólás

A Microsoft a hardver eszközök terén se nagyon szeretne lemaradni, ennek megfelelően folyamatosan adja ki újabb és újabb billentyűzeteit, egereit, webkameráit. Ezúttal egy billentyűzet és egér páros – avagy közismert összefoglaló nevén desktop – járt nálunk.

A Wireless Entertainment Desktop 7000 neve első tagjának megfelelően mellőzi a kábeleket, a PC-vel való kapcsolattartást egy kis USB-s Bluetooth adó-vevőn keresztül valósítja meg (de feltételezhetően ha gépünk beépített Bluetooth képességgel rendelkezik, akkor erre az adó-vevőre nincs is szükségünk). Ezzel a kapcsolattal kb. 10 méteres távolság hidalható át jelen desktop esetében. A nevénél maradva második fontos jellemzője, hogy nem igazán munkához tervezték, inkább a PC-k szórakoztatásban betöltött funkcióit érhetjük el vele kényelmesen. Tehát az elsődleges felhasználási területe nem a munka céljára használt PC-hez, hanem a nappaliban lévő – jellemzően házimozira, zenehallgatásra, fotógaléria nézésre használt – számítógépre (HTPC-re) kapcsolás, és kényelmes fotelünkből annak vezérlése. Amúgy egy lapos, notebook-billentyűzetekhez hasonló kialakítású klaviatúrával állunk szemben, de ez utóbbi tulajdonság nem csak a gombok kialakítása miatt igaz. A billentyűzet ugyanis a hagyományos 101 (vagy több) gombos kiosztáshoz képes jóval kevesebb billentyűt tartalmaz, kb. olyan elrendezésben, mint azt a notebookokon láthatjuk, egészen odáig, hogy még egy Fn billentyű is került a bal oldali Control mellé. A lespórolt numerikus billentyűzetet ennek segítségével érhetjük el egyes gombok másodlagos funkciójaként. Mindez még nem is lenne akkora baj: ha valaki nem nőtt hozzá a számbillentyűk használatához, annak úgyse fog hiányozni. (Nekem mindenesetre hiányoztak...)

A klaviatúra külsejével önmagában még nincsen semmi probléma, egy szürke-fekete színekben "pompázó" eszközről van szó, mely lapos kialakításával igen elegánsan mutat. A tervezők azonban úgy gondolták, hogy egyúttal ergonómikusabbá is teszik klaviatúrájukat azáltal, hogy ívben kissé meghajlítva helyezik el a gombokat. No, itt jönnek a további problémák, ugyanis ezen elgondolás eredményeként szinte nincs két azonos szélességű gomb a billentyűzeten, különös tekintettel annak középső területére. Ez pedig hihetetlenül bosszantó tud lenni azok számára, akik amúgy vakon gépelnek. De még ez se volt elég átalakítás, a kurzorbillentyűk is kisebbek lettek, és az Insert/Delete, Home/End, PageUp/PageDown gombokat is jól összekavarták. Valamiért mostanában amúgy is mániája az összes gyártónak, hogy az Insert az a főgonosz, és száműzni kell minél kevésbé kézre eső helyre, de nem elégedtek meg ezzel a Microsoftnál, ugyanis azon kívül, hogy az F gombok sorába helyezték, azokkal együtt megszüntették a billentyű gomb kialakítását, és egyfajta érintőbillentyű lett: a helyét egy kis kiemelkedő csík jelzi, és amint hozzáérünk, azt gombnyomásnak érzékeli a gép. Ez pedig nagyon rossz megoldás azoknak, akik hozzám hasonlóan szeretik néha úgy használni az F gombokat, hogy felette tartják az ujjukat, és amikor szükséges, lenyomják, hiszen az érintőfelületes megoldásnál nem érzi az ember, pontosan hol tarthatja az ujját, hogy azt véletlenül se érzékelje a billentyűzet gombnyomásnak. Mindemellett pedig búcsút mondhatunk a megszokott 4-4-4 elrendezésű F billentyűknek is, 4-6-2 elosztásban kerültek a billentyűzet tetejére, csak hogy még eggyel több megszoknivaló legyen a felhasználóknak. Az F gombokhoz amúgy az Fn billentyű lenyomása mellett elérhető másodlagos funkciókat rendelhetünk a driver segítségével.

A billentyűzet két oldalán extra vezérlőgombok találhatók. Kezdjük mindjárt a legérdekesebbekkel: balra az egér két gombjának megfelelő gombok, jobb oldalon pedig egy négyirányú d-pad kapott helyet (gyakorlatilag a kurzorral egyező funkcióval), azonban ezt a felette lévő kapcsolóval touchpad funkcióra válthatjuk. Ezzel a megoldással gyakorlatilag kiválthatjuk az egeret, ami egy kényelmesen ölbe vett billentyűzet esetében nem is hátrány. Igaz, a touchpad nem üzemel annyira jól, mint egy notebooké, és ezzel okozhat kisebb bosszankodást is használat közben, de végszükség esetén mégis ott van, ha meg nem tetszik, használhatjuk a csomagban kapott egeret. Szintén bal oldalt találunk egy rakás multimédia vezérlőgombot, úgymint play, trackváltás, hangerőszabályzás, stb. A Windows gomb elkerült megszokott helyéről, a szóköz alá középre, szép színes, kerek, kissé süllyesztett változatban. Aki hozzám hasonlóan használni szokta néha ezt a gombot, az idegbajt fog kapni az új pozíciótól, de gondolom a többségnek nagyon ritkán van szüksége rá, és inkább csak örül, hogy egy zavaró tényező elkerül a keze ügyéből. Egy másik Windows logójú kerek gombot is találunk még, a jobb oldali részen, a touchpad alatt. Ezzel a Windows Media Centert indíthatjuk el Vista alatt.

A billentyűzet mellett egy egér is része a csomagnak, konkrétan a Wireless Laser Mouse 8000 típus. Ez egy egyszerű, szimmetrikus kialakítású egér, két extra gombbal, valamint oldalra is dönthető görgővel. Ez utóbbi alkatrész érdekessége, hogy nem racsnis megoldású, hanem szabadon görgő, ami néha jó, néha viszont igencsak megkeseríti a használatát. IrfanView-ban képek váltására például egyszerűen használhatatlannak bizonyult, irányváltásnál nem igazán úgy reagált, ahogy kéne. Játék közben néha úgy tűnt, kicsit késve reagál az egér, így erre a célra érdemes valami mást használni. A billentyűzettel ellentétben az egérbe tölthető akku került, a töltő pedig egy egyszerű ovális lap, melyre egyszerűen ráhelyezhetjük a lemerülőben lévő egeret. A billentyűzetbe amúgy négy ceruzaelem szükséges.

A desktop funkcióinak teljes kihasználásához elengedhetetlen a mellékelt driver telepítése. Ennek segítségével válnak programozhatóvá az extra gombok. Akadt néhány érdekes választható funkció is, például a zoom, melynek hatására a kurzor körül lévő terület felnagyítva lesz látható, vagy a taskváltás, melynek megnyomásakor egymás mellett elrendezve jelenik meg az összes aktív ablak aktuális képe, és így választhatunk közülük, mellőzve az Alt-Tab kombinációt.

A Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000 egy felemásra sikerült termék. Igazából tényleg csak azoknak ajánlható, akik multimédia-vezérlési célra egy elegáns megjelenésű billentyűzetet szeretnék használni a nappalijukban lévő PC-hez, hosszú távú munka céljára vagy játékhoz nem nevezném alkalmasnak. Mindemellett ráadásul nem is egy olcsó eszközről van szó, az ajánlott végfelhasználói ára bruttó 40990 Ft.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000
  • Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000
  • Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

szucsidani
szucsidani [1]
Sziasztok! Nem hozzászólásom hanem inkább egy kérdésem lenne mindenkihez. Remélem tudtok segíteni. elvesztettem a bluetooth egységet, és nem tudom hogy egy nem hozzá valóval működhet e? próbálkoztam de soha nem egyezik a párosító kód. ha valaki tud légyszives segítsen. előre is köszönöm. szucsidani..
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)