25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Layers of Fear teszt – Folytatás, remaster, kiegészítő

A Bloober Team felújította és egyben lezárta a sorozatot, amellyel felkerültek a térképre.

Írta: Zoo_Lee

2023 eddig túlzások nélkül a horrorjátékok éve. Alig hat hónap leforgása alatt visszatért a Dead Space, közel hibátlan felújítást kapott a Resident Evil 4, új felvonással jelentkezett a Forest, az Amnesia és az Outlast, remastert kapott a Fatal Frame/Project Zero korábban Japán-exkluzív negyedik része, ősszel pedig még az Alan Wake régóta várt második része és az Alone in the Dark rebootja is a virtuális polcokra kerülhet majd. Ha még ezekhez idén megjelenne a Five Nights at Freddy’s: Help Wanted 2, a Silent Hill 2 remake, illetve legalább egy minőségibb Slender Man játék, úgy lényegében az utóbbi bő két évtized összes nagyobb, jelentősebb, mai napig hellyel-közzel aktív horrorszériája egy éven belül jelentkezne új felvonással.

Layers of Fear teszt – Folytatás, remaster, kiegészítő

A sorból természetesen nem maradhatott ki a Bloober Team ikonikus horrorsorozata, a Layers of Fear sem, amely 2016-os debütálásával egy csapásra tette fel a lengyel csapatot a térképre, ahonnan aztán olyan ikonikus állomásokhoz vezetett az útjuk, mint a Rutger Hauer részvételével készült >Observer_, a Blair Witch, a The Medium, illetve a Silent Hill 2 felújítása. A fenti felsorolásból mégis azért hagytam ki a címet, mert az említett szériákkal ellentétben megítélése és kultikus státusza közel sem olyan egyértelmű. Félreértések elkerülése végett, nagyon szerettem az előző két felvonást, de ugyanakkor tisztában vagyok azokkal a problémás tényezőkkel, amelyeket mind a kritika, mind a rajongók felhoztak velük kapcsolatban, élen a mentális problémák kissé felszínes ábrázolásával, ami a legfőbb oka annak, hogy sokan kissé félnek a Silent Hill 2 remake-jétől is.

A Bloober boszorkánykonyhájában azonban a Silent Hill 2 körüli bábáskodás mellett nem feledkeztek meg a sorozatról, így bejelentésre került, hogy az Anshar Studios közreműködésével készül egy új felvonás, amely eredetileg a Layers of Fears címet kapta, ám később átvette a első rész címét. Hogy pontosan mi is ez az új felvonás, azt nehéz pontosan megfogalmazni, ugyanis egyszerre remaster, GOTY kiadás, bővítés és folytatás is a sorozat eddigi részeihez. Lényegében magába foglalja az előző két Layers of Fear játékot, illetve az első rész DLC-jét, sőt, annak történetét még egy extra csomaggal is bővíti, amely a Festő és annak lánya után ezúttal a feleség, a Zenész szemszögéből világít rá a történet új részleteire.

Layers of Fear teszt – Folytatás, remaster, kiegészítő

Az egész csomag pedig kapott egy keretet az izolált világítótoronyban alkotó Író szálával, aki írógépén ölti szavakba a korábbi részek tragikus, őrült művészeinek történetét, miközben fokozatosan felismeri az azokat átjáró sötét erőt, amellyel aztán ő maga is kénytelen farkasszemet nézni. A korábbi játékok egyúttal átkerültek Unreal 5 motorra, valamint kaptak pár új játékmechanikát is, lehetséges befejezésből pedig ezúttal is igen tisztes mennyiség akad.

Ezek az újítások főleg az első részben és annak kiegészítőiben látványosak. A Festő és családtagjai kaptak egy lámpást, amellyel képesek elűzni az ördögi illúziókat, illetve egy stalker típusú ellenfelet a Festő feleségének összeégett, démoni változatának formájában, aki bizonyos pályarészeken az aktuális feladványok megoldása közben szüntelenül vadászik a játékosra, és még a lámpással is csak ideiglenesen lehet hatástalanítani.

Layers of Fear teszt – Folytatás, remaster, kiegészítő

Az addíció összességében elég felemásra sikeredett. Egyrészt ez a rém néha elég váratlanul bukkan elő egy-egy sarok mögül, hogy okozzon egy kis kellemes jumpscare-t, túlzottan nagy fenyegetést nem jelent, inkább csak zavaró tényező a feladatok megoldása során, illetve megtöri azt a naplóbejegyzésekből, narrációkból és pályaelemekből épített lassú, borongós hangulatot, amely az eredeti játékot még sétaszimulátor jellege ellenére is az egyik legjobb és legnyomasztóbb horrorjátékká tette. Másrészt míg így az első Layers of Fear elnyerte teljes formáját, a sorszámozott folytatás már nem kapott ennyire látványos és szembeötlő változtatásokat, a gyengébb láncszemnek érződik a csomagban, amelynél még az Író rövid, világítótornyos kalandjai is jobban működnek.

A változtatások emellett pont az olyan történeti, illetve játékmenetbeli elemeket hagyták többé-kevésbé érintetlenül, amelyeket az eredeti megjelenésekkor többen problémásnak ítéltek, a látványvilág tekintetében pedig, bár ízlések és pofonok, talán néhány effekt kivételével nem észleltem olyan nagy, látványos változásokat az Unreal 5 motorra átállással, mint ahogy arra számítottam.

Layers of Fear teszt – Folytatás, remaster, kiegészítő

Ennek ellenére, ha valaki szerette a Layers of Fear szériát, az valószínűleg remekül fog szórakozni a korábbi részek felújított változataival, illetve az új addíciókkal, míg újoncok számára kis túlzással érdemesebb egyből ezzel a változattal kezdeni, mivel ha valaki nem követte a korábbi felvonásokat, azokat képes akár teljes egészében kiváltani. Így akár csak kíváncsiak vagytok, hogy pontosan hogy állnak össze az eddigi felvonások egy átívelő történetté, akár csak hallomásból ismertétek a szériát, egyértelműen érdemes tenni egy próbát az új kiadással, főleg, hogy még az ára is csak alig 30 euró körül mozog – bár könnyen orvosolhatta volna az eredeti részek több problémáját is.

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • A teljes Layers of Fear széria új bővítésekkel, Unreal 5-re átültetve
  • A hangulat még mindig elképesztően erős
Negatívumok
  • A régi játékok problémásabb elemei megmaradtak
  • A kevés újítás sem minden esetben sült el jól
  • A Layers of Fear 2 még mindig kissé kilóg a sorból

További képek

  • Layers of Fear (2023)
  • Layers of Fear (2023)
  • Layers of Fear (2023)
  • Layers of Fear (2023)
  • Layers of Fear (2023)
  • Layers of Fear (2023)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!