Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

powerhouse blogja

A blog haldoklik

powerhouse | 2010.01.11. 21:07 | kategória: Vélemény | 19 hozzászólás

Mármint itt a PcDome oldalán. Az okok nyilvánvalóak: egyrészt hihetetlenül telített a piac, másrészt túlságosan eldugott olyan oldalakhoz képest, mint például blog.hu, ahol kis szerencsével, és valamivel több jó cikkel ki lehet kerülni az index.hu-ra, ahonnan aztán több százan olvassák majd a bejegyzéseket.

Meg lehet figyelni, hogy aki a PcDome-ról indult és volt sikere, többnyire már nem ír ide. Nevek kellenek? Padavan az első, bár más okai is voltak a dolognak, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb amúgy is felhagyott volna a blogolással a Dome-on. Aztán ott van a Dealer. Saját blogot kezdett, mely testre szabható, nem keveredik a többi bloggal nap, mint nap, és nemrég Germi is erre az útra lépett, és nem tudom őket hibáztatni. Barthezz az egyetlen ellenpélda talán, ő egyedül tudja eladni a blogját (pontosabban a többnyire hiánycikknek számító témáit, mert neki se minden bejegyzése sikeres – és nem az író hibája miatt). De megkockáztatom, hogy a blog.hu oldalán sokkal nagyobb durranás lenne az energiaital teszt.

Persze nem csak a publicitás hiánya miatt nem életképes az igazi nagy blogokhoz képest a Dome oldala. Mindenki webnaplója egyforma, formázási lehetőség minimális, képet és videót beszúrni csak egyet lehet, sorolhatnám. Persze ez nem Dino hibája, nyilván nem várhatjuk el, hogy felérjen az erre a célra létrehozott oldalak szintjére a dolog, de cserébe ne várjuk el azt sem, hogy majd olyan sikeresek is leszünk. Az az igazság, hogy a Dome-on egy bejegyzés várhatóan 10-20 hozzászólást hozhat, ha viszonylag közkedvelt a téma, ritkán megyünk fölé, sokkal többször alá. Sok témához nem tudnak érdemben hozzászólni az emberek, mert nem érdekli őket, mert nem tartozik az érdeklődési körükbe, de higgyetek nekem: ez még mindig jobb, mintha elsőznének, baromkodnának.

Ha valaki többet akar annál, hogy a néhány fórumoson kívül írjanak hozzá, az csináljon magának blogot a blog.hu-n. Viszont ezzel kétségkívül tovább sodródik majd az oldal a teljes érdektelenség felé. Azt nem várhatjuk el, hogy aki régen írt, az majd csak azért is írjon, arra meg valószínűleg felesleges várni, hogy majd jön 3-4 olyan volumenű író, akik távoztak.

A véleményemet felvázoltam, a problémát próbáltam megnevezni, megoldást közösen kell találnunk, hogy újra életet, lendületet leheljünk ebbe a drága jó blogba.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2010.01.11. 21:15
Pedig egyes blogok esetében igenis a közönség is hibás valahol - nem akarok ledegradálni senkit, de a teljesség igénye nélkül pl PrasCo, McCl@ne (ha gyakrabban posztolna), és Barthezz írásai elég magas színvonalúak, csak sajnos már senki nem akar bekommentelni...
Tyrn
2 | Tyrn 2010.01.11. 21:16
a domeon a blogfunkció azért jött létre, h aki már eleve regisztrált az itt két kattintással elindíthatja a webnaplóját és írhatja a már valamilyen szinten ismert közösségnek a hosszabb lélegzetvételű gondolatait

aki sztárblogger szeretne lenni meg a komikér csinálja az menjen bloghu-ra regisztráljon aztán komizzon annyi helyre amennyire csak tud hátha majd átkattintanak hozzá is...ajánlom a modoros blog "kisblogger" c. cikkét, amiben minden le van írva a témával kapcsolatban:
http://modoros.blog.hu/2009/12/28/olvasoi_rovat_a_kis_blogger#more1626291

ennyi a történet
powerhouse
3 | powerhouse 2010.01.11. 21:16
Őszintén szólva legtöbb bejegyzésnél sose alakult ki tényleges beszélgetés, inkább ment, hogy "mennyire jó/igazad van/egyetértek" stb., de például vita szinte sosem alakult ki.
4 | Pyrogate 2010.01.11. 21:17
nem hiszem el, hogy vannak akik ezt nem fogták fel: ez egy amolyan közös blog, együtt irogatunk cikkeket, magunknak. Ha akar az ember egyéni blogot, akkor nyisson egyet a blog.hu-n. Ennyi.
A blogrész egyáltalán nem haldoklik, vannak bejegyzések sok kommenttel még most is.
powerhouse
5 | powerhouse 2010.01.11. 21:18
Tyrn: én is ezt írtam.
6 | Pyrogate 2010.01.11. 21:19
ph úgy látszik nem olvasol blogokat. A legtöbb blogban a hozzászólások egy ideig a cikkről szólnak, aztán egymással beszélgetnek - jópofiznak, fikázzák egymást.
Persze lehetne több komment, de nem úgy látom h pl. Te vitákat szoktál nyitni:)
powerhouse
7 | powerhouse 2010.01.11. 21:26
Pyro: olvasok blogokat, és tudom, hogy mennek a dolgok, de itt más a helyzet. Egy focis blogot azok követnek, akik szeretik a focit. Itt azok követnek, akik fórumoznak. Ha írnék egy cikket a koalákról, akkor is kommentelne mondjuk LM valamit, de így nyilván sose lesz vita.

Ellenben elég egy hatásvadász cikk, és már van egy csomó komment, meg vitatják, amit írtam.
cygary
8 | cygary 2010.01.11. 21:28
Tudjátok ezt hívják úgy hogy alblog. Minden olyan oldalnál amely NEM alapvetően blogolásra jött létre van egy ilyen körforgás, azaz az ember vagy ráun egy-egy blogra, vagy máshol kezd neki. Ennek a legegyszerűbb oka az hogy tényleg előbb ismerkednek meg az emberek a fórumon, majd aztán kezdenek neki a blogolásnak így akarva-akaratlanul is él bennük egy kép arról az emberről aki a bejegyzést írta (szubjektív érzelmekre gondolok). Nincs itt nagy gond, majd jönnek új és tehetséges arcok csak nem ebben a percben. Ami viszont gond volt egy jó darabig hogy a bejegyzések átálltak állóháborúba: Mindenki várta hogy a másik lépjen és arra egyből ő is rádobjon egy irományt, aki pedig aktív volt (Tong, bár ő hála az égnek folytatta) az le lett hurrogva. Majd jön egy új ,,generáció'' akivel kicsit türelmesnek kell lenni, tanácsokat adni nekik és lőn blogrészleg virágkor újra!
9 | Pyrogate 2010.01.11. 21:43
40 perc alatt 9 komment, szóval nem haldoklik annyira a blog:) csak nem írunk olyan cikkeket, ami annyira érdekli az embereket / hozzá tud rendesen szólni. Nekem volt már több blogom is, egyik freeblogon és azért is hagytam abba, mert 1 v 2 komment volt. Néha itt is annyi van, de itt egyrészt nem zavar senkit ha nem írok hónapokig, másrészt tudom hogy elolvassák és nekem az elég. Persze ha vitaindítót írnék zavarna h senki nem reagálna.
Barthezz
10 | Barthezz 2010.01.11. 21:44
"Barthezz az egyetlen ellenpélda talán, ő egyedül tudja eladni a blogját (pontosabban a többnyire hiánycikknek számító témáit, mert neki se minden bejegyzése sikeres – és nem az író hibája miatt). De megkockáztatom, hogy a blog.hu oldalán sokkal nagyobb durranás lenne az energiaital teszt. "

Ezen én is elgondolkodtam, nah de a blog.hu-n ki akadna rá a millió blog között az enyémre? iwiw üzifalon reklámozhatnám ugyan, de az csak 500 vhány ismerőst jelent. Itt Dome-on meg kint vannak a főoldalon az írások és legalább az a kevés olvasó látja, ha frissítek. Persze van 1-2 ismerősöm, akik nem a Dome-ot, hanem a blogom közvetlen címét csekkolgatják és folyamatosan olvasnak, de egy kívülálló ezt nem tenné meg egy olyan blog esetén, ahol hetente, 2 hetente van csak frissülés. Szal félek tőle, hogy a blog.hu-n teljesen elvesznék, másrészt pedig akármennyire is panaszkodom a kevés komment miatt, azért megszerettem ezt a helyet, s a Dome közösségét. :-)

Az energiaitalos bejegyzések esetén viszont rengeteg külső kommentelő idetéved, a fél évvel ezelőtti bejegyzéseimhez is 1-2 hetente születik még új és új komment. Valószínű a blog.hu-n is így lenne ez, hiszen ha vki rákeres egy ritkább energiaitalra, akkor a kereső kidobja a blogomat. Itt tényleg téma az, amit sikerült jól megtalálnom, s a megfelelő körítéssel és elszántsággal meglett a sikere.

Nah mindegy, többet nem kertelnék, igazából újdonságot nem írtál, ellenben jól összefoglaltad a dolgokat. Mondjuk a Dome antireklám kissé erős volt. :-P

Jah és igen, ez a mondat pedig tök jogos:

"ez még mindig jobb, mintha elsőznének, baromkodnának. "

Inkább legyen kevés komment, mint napiszar szint.
11 | Playbahnosh 2010.01.11. 21:50
Éppen ezt akartam írni amit cygary. A Dome alapvetően nem blog oldal, hanem PC gamás oldal, és mint olyan, nem a blog a fő szempont az oldalon, hanem (...wait for it...) a játékok és érdekességek a számítástechnika világából. A blog csak egy extra funkció a közösség számára és nem egy ugródeszkának szánt valami. Persze a kivétel erősíti a szabályt (energiaital teszt pl.), így nem kizárt, hogy itt is felfigyel a tehetséges bloggerekre valaki.

Egyetértel azzal is, hogy aki tényleg a látogatások és kommentek számában méri a saját önbecsülését, az ne itt keresse az üdvösséget. Én személy szerint csak akkor szoktam a blogomba posztolni ha találtam valami érdekességet, jó poént vagy valamit éppen nagyon közölni szeretnék és nem fér be a fórumba. Nem is a látogatottságért, a kommentekért vagy a hírnévért csinálom (arra ott vannak a főoldali cikkeim :P) hanem mert éppen úgy tartja kedvem. Általában (ahogy a mellékelt ábra mutatja) kilóméteres bejegyzéseim szoktak lenni, és nem is nagyon reménykedem benne, sok látogatóm vagy kommentem lesz, mert úgyis csak az küzdi magát végig rajtuk akit érdekel a téma. Jelen pillanatban 18 bejegyzés van a blogomon és eddig összesen 5314 látogatóm volt, ez bakfitty a többi ilyen korú bloghoz képest mindkét szempontból.

Szerintem sok tekintetben jobb a Dome blogja, mert itt azért jobbára értelmes emberek vannak, akik szeretik a gamákat és a számítógépeket, így nagyjából lehet tudni mire számíthat az ember ha blogol. Kevés komment de azok legalább értelmesek..
Pras
12 | Pras 2010.01.11. 22:24
ÉNISÉNIS!JÖVÖKkommentelni, tizenkettő.

Nyilvánvaló, hogy elsősorban a személyes tapasztalatomról tudok legfeljebb beszámolni, így személy szerint (először is - Köszönöm, LM, megtisztelsz, hogy ilyen pódiumra emelsz, bár nem tudom, mivel szolgáltam rá. Nyilván nem az a Deák tette, ami a számládra ment tegnapelőtt... :D ) úgy vagyok vele, hogy "mindegy", hol blogolok, hiszen például ilyen dolgok, hogy "CAD-CAM", vagy "lamellás vért készítése", zömmel a kutyát nem érdekelnek. Semmi farizeusság nincs a kijelentésben, ez van és tudomásul veszem; ettől kezdve az én „saram”. Nem csak itt van ez így, gondolom, a blog.hu-n, az indexen is, meg mittom én, még hol van blog. Látogató annyi, amennyi. …és mégsem mindegy, hogy hol blogolok, mert eredetileg is célzottan Nektek akartam írni, ezért indítottam a Dome-on és ez most is így van. Sőt, sűrűn olyan témákról írok egész sorozatot, ami – már az első karakter leütésénél tudom – nem tart különösebb érdeklődésetekre számot. Mégis azt írom, mert ahhoz "értek", az az asztalom, ezzel persze vállalom, hogy nemigen tudtok mit hozzáfűzni, már ha egyátalán elolvastok. Valahogy azonban nem zavar a probléma, mert egyfelől ezzel tudom tartani a blogot a "saját profilomra", saját szám íze szerint vezetem a dolgokat, másfelől így tarthatom a színvonalamat, már amennyiben a folyamatos anyázás színvonalnak számít. (Gondolkodom is rajta, hogy kitakarítok a régebbi anyagaimból pár bejegyzést.) Néha persze belenyúlok egyszerűbb, általánosabb "köztémába", ott messzemenőkig jól esik a figyelem, amivel megtiszteltek; de például akkor sem szokásom reklámozni a blogot még az idevágó topicban sem, amivel pedig semmi gond nincs. A választás szabadsága mindenkié, és komolyan tisztelem a Dome bloggereit azért, amiért eddig még sosem láttam különösebb reklámhadjáratot, vagy hogy látogatottságért, kutyaf*száér’ egymás torkán lenyomtuk volna a szellemi melléktermékeinket. …ami biztos, hogy ami ótvarszar, az viszont pillanatok alatt megkapja az anyjába elküldést, és valahogy úgy vettem észre, hogy – talán emiatt – azért, ami a blogra manapság kikerül, azt akár olvassák, akár nem, akár kommentelik, akár nem, van mondanivalója, az alkotója időt és fáradságot ölt a munkájába, és ez mindenképpen jó. Amint a látogatottság lesz a cél, ott már igényekkel kell számolni, amiket ki kell elégíteni, ami – véleményem szerint – már nem blog, nem újságírás, hanem valami, amit legjobban talán a „bulvár” jellemez. Hangsúlyozom, ez nem témaválasztás, nem profil, nem népszerűség függvénye, hanem hozzáállás függvénye. No meg, valahol ezt sem tudom, persze, elítélni, ha valaki a kemény melójáért „fizetséget” vár, magyarán olvasókat. Még azt sem, ha valaki direkte látogatottságra megy. Emberi tulajdonság az is. A Blikk és a Story pedig mindig jobban megy, mint az Élet és Irodalom, ez is ökölszabály. Előttük ott a posztban említett lehetőség, amit már Gyurcsány apánk is megénekelt. El lehet menni… :]]]
A kulcs talán az egészben ott van, hogy minden blogger felállít valamilyen prioritást. Mi a lényeges? Látogatottság? „Hírnév?” Hitelesség? Szakmaiság? Minőségi szórakoztatás? Színvonalas, hosszú irodalmi anyagok? Kísérletezés, „széles spektrum”? Ezeket természetes, hogy nem könnyű úgy belőni, hogy a kecske is túlnyomórészt megmaradjon, és a káposzta is megtömje magát kecskével. Ezért első pellantásra úgy tűnhet, „haldoklik a blog”, de – tisztelettel – nem osztom teljességgel ezt a véleményt. Inkább szereplőin keresztül profilt váltott, nagy általánosságban. Talán.


(Az S.A.S. jelvényért medicinlabdányi pirospont!)
Gobiakos
13 | Gobiakos 2010.01.11. 22:36
Nos akkor most én is megnyilvánulnék a felvetéssel kapcsolatban:

Én 2008. augusztusában kezdtem el blogos pályafutásomat itt a Dome berkein belül. Nagyon szimpatikus volt, hogy az itt lévő emberkék figyelmét felkeltettem és reagáltak is imitt-amott. Nyilván kell idő, mire egy ilyen szűk körben látogatott blog is kinövi magát olyan szintre, hogy elismert és aktív látogatottságot produkáló legyen. Nekem fél év kellett ahhoz, hogy az itteni arcok az Év Bloggere szavazáson egészen a 6. helyig szavazzanak fel engem. Ez nagyon nagy kitüntetés volt számomra, azóta is próbálom ugyanazt a szintet tartani (sőt, jobbat), hogy az eddigi emberek, akik olvastak engem/tőlem, azok továbbra is visszatérő vendégek legyenek.
Az meg hogy az ember ott csinál pluszban látogatottságot, ahol tud (pl: iwiw üzenőfal)... nos, az más tészta.

Az itteni blog valóban nyilván nem ugródeszkának lett szánva a kezdetek kezdetén, de nincs is kizárva a dolog 100%-osan. Barthezz is meg lett keresve, engem is felfedezett a (ugyan kisebb hírű) limpbizkit.blog.hu és a képregény.net is, szóval a dolog nem kizárt. Van benne potenciál, csak el kell baromira találni az érdeklődést. Ha meg ez nem jönne össze, akkor még mindig ott van a sansz rá, hogy külsőleg valamilyen módon rád lelnek; ami baromi pozitív csalódás tud lenni (tapasztalat beszél belőlem).

A külső, tényleges blog-gyűjtőkről pedig épp Dealerrel beszélgettem nemrég. Arra jutottam, hogy az én blogom és a benne foglaltak túlontúl szerteágazóak ahhoz, hogy egy hiteles keretet kanyarintsak hozzá és egységbe fogjam a cuccomat. A Dome-os blog ilyen szempontból "igénytelenebb" (a szó legpozitívabb értelmében), mivel itt bármit és bármikor posztolhatsz.
Ha lesz is idő, mikor váltani fogok ill. innen tovább lépek, nos az még odébb van, mivel ezt a közösséget nagyon szeretem és nagyon jó Nektek posztolni. A látogatottság és kommentek miatt meg néha felhúzom magam, de ezen rossz szokásomon már erőteljesen dolgozom, hogy minél inkább redukáljam... ;-)
Indigo
14 | Indigo 2010.01.11. 22:55
Szigorúan magánvélemény, és no offense:

Én ott kezdeném, hogy a legtöbb bejegyzés a látogatók számára totál érdektelen (számomra legalábbis a 90+ százalék az). Már a címből és az íróból tudom, hogy mire számíthatok, és olyankor már "skippelek" is... Néhány érdekesnek ígérkező írást elolvastam, bekommenteltem, ha úgy láttam, de valljuk be, aki "komoly", sok embert érdeklő témáról szeretne blog-olni, az nem a Dome-ot választja. Az itteni blog szerintem egyfajta kísérlet volt anno, nem hiszem, hogy versenyre akart kelni nagyobb blog oldalakkal. Egy kisebb játékos közösség igényeinek teljesen megfelel.

Meg aztán vannak olyanok is, akik úgy kezdenek el blogolni, hogy fogalmuk nincs róla, miről akarnak írni, mi a céljuk a bloggal stb. Látják, hogy mások csinálják, és húdejóez, és énisakarook... és akkor koncepció nélkül, időnként kifosnak magukból valami erőltetett, ötlettelen irományt. Ha más nem, hát beszámolnak a tegnap esti focimérlőzés eredményéről - de érdekel itt ez egyáltalán valakit?

Előző bekezdést csak akinek inge, az vegye magára.
A kreatív, fogalmazni és helyesírni is tudó bloggereknek meg respect.
szbszig
15 | szbszig 2010.01.11. 23:08
Erről hosszabban kéne és tudnék is értekezni, de most csak annyit, hogy ez a haldoklás nekem már akkor feltűnt, amikor pár napja a főoldalon kint lévő hét cikkhez összesen kettő(!) darab hozzászólás érkezett...
Retee
16 | Retee 2010.01.12. 00:36
A Dome blog sosem akart vetélytársa lenni a nagy szolgáltatóknak, nem is tudna, hiszen ez nem erre specializált oldal.
Előnyei azért vannak: az index főoldal jól hangzik, csak épp az 50 blog az 50 ezerből. Ráadásul egy dolog, hogy egyszer kitesznek, egy másik, hogy mennyien találnak vissza. Írtam olyan közösségi blog oldalra, ami kb ötször volt kinn a címlapon foci témában, ilyenkor jöttek több ezren, egy hét múlva meg már csak százan. Itt meg minden kimegy a főoldalra, ergo nem lesz olyan bejegyzés, amit soha senki sem fog látni. És nem utolsó sorban a Dome magas Pagerank értékének köszönhetően a Google-ban is szépen előre lehet jutni, ezzel szemben a freeblog, blog.hu-s bejegyzésekkel csak akkor működik a dolog, ha már sokan linkelnek direkte rá.

Mióta itt ez a blog, azóta nem értem, hogy miért mindenki a kommentekre hajt, mikor nem feltétlenül ez lenne a lényeg. A nagyobb szolgáltatók befutott naplóinál van kétszáz komment, amiből 199 annyi, hogy: k jó vagy Tibi; nem is vagy k jó Tibi. Nagy élmény. Kevés olyan téma merül fel, amihez valóban hozzá lehet szólni, és nem csak vállat veregetni. Ez viszont a tisztelt írók kritikája, és nem a szolgáltó(k)é.

A funkciók pont ezért soványkák, noha a háttérben már elég komoly fejlesztések történtek az elmúlt időben, remélhetőleg záros időn belül össze is ismerkedhet vele mindenki. De ettől függetlenül sem cél, hogy a blog.hu vetélytársa legyünk.
Akinek tetszik, az tök jó, írjon nyugodtan, ha valaki szerint nem szép, nem jó, akkor meg vár rá a többi blogos hely.
17 | Pyrogate 2010.01.12. 00:43
Retee: szerintem ha elolvasod a hozzászólásokat, akkor látod, hogy sokan egyetértenek veled. Én pl. örülök, mert nekem ez amolyan közös blog, amit együtt szerkesztünk, együtt kommentelünk, együtt írunk. Ez a mi blogunk, Dome blog. Aki itthagyja pont azért megy el, mert sajátot akar. Én csak szeretek írni és azokat megmutatni a Dome közönségnek. Mint ahogy látom PrasCo is ezt emelte ki. Persze nem olyan jó, ha kevesen szólnak hozzá, de ahogy én látom ahhoz valami nagyon vitaindító dolog kell, amivel sokan nem értenek egyet. Egy filmkritika v. vicces bejegyzés v. novella annál többet nem nagyon kaphat: hogy "na ez fasza volt". Viszont az igazi értéket akkor érzed, amikor pl. valaki bejelenti, hogy itthagyja a blogot és mégis mennyien írnak, hogy nee, imádtalak olvasni. Ezek is visszajelzések, nem a kommentek és bejegyzések száma:)
Retee
18 | Retee 2010.01.12. 00:47
Nem is neked írtam, hanem Powerhouse kissé arcoskodó kritikájára.
powerhouse
19 | powerhouse 2010.01.12. 06:55
Retee: a tévedések elkerülése végett én IMÁDOM (így, nagybetűvel) ezt a Blogot, a közösséget, csak egyrészt kikívánkozott belőlem, hogy mégis mire számítson, aki itt blogol, meg még írok majd a többiről. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.