25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Construction Simulator teszt – Na, ilyen egy minőségi szimulátor!

Új alapra helyezték az építkezős játékokat.

Írta: B_Renato97

Ha nagyon leegyszerűsítve nézzük a dolgokat, akkor két nagy csoportra tudom osztani a jelen kor szimulátorjátékait. Az első nagyobb halmaz a poénos, ámbár professzionálisnak egyáltalán nem mondható szoftvereket tartalmazza. Bohóckodásra, időégetésre tökéletes, de tartalmas élményt egészen biztos, hogy nem fogunk kapni. Cserébe legalább olcsók és optimalizálatlanok. A másik, hozzám inkább közelálló kategória azon játékokat tartalmazza, amelyek nem éppen a legolcsóbbak, viszont komolyan veszik a kitűzött célt. Tartalmas karrier, működő multiplayer mód, licencelt márkák és normális grafika jellemzi a minőségibb szimulátorokat. A Construction Simulator ennek nagyrészt megfelel, sőt néhol túl is teljesíti az általam elvárt szintet, így joggal mondhatom már a teszt elején, hogy ez az élmény a viszonylag farsúlyos árcédula ellenére is ajánlott.

Construction Simulator teszt – Na, ilyen egy minőségi szimulátor!

A sorozat legutóbbi, 2019-ben megjelent harmadik része mostanra már eléggé megkopott lett, viszont az Astragon csapata jóideje dolgozott az új kiadáson, amely valóban magasra tette a lécet. A fejlesztők teljesen új motorral áldották meg a szériát, illetve a licencelt márkák jelenlétére is kellően odafigyeltek. Ami a legjobban ledöbbentett, az viszont maga a sztori, amelyből igazából kettő is a rendelkezésünkre áll. Az egyik az Egyesült Államokba játszódik, a másik pedig Németországban. A két különböző helyszín teljesen más történettel rendelkezik, így igazából mindkétszer érdemes lesz kijátszani a Construction Simulatort. Összesen több mint 90 küldetésen keresztül építkezhetünk, közel 80 járművel. Ezek elképesztő számok, így mire befejezzük a két sztorit, addigra már 2-3 napnyi játékidőt mutat majd a Steam.

PC mellett persze konzolokra is megjelent az építkezés fortélyait bemutató szimulátor. Elmondások alapján kifejezetten jól fut, még az előző generáció gépein is. A tesztre kapott példányt PC-n volt szerencsém kipróbálni, és meglepetésemre, semmilyen komoly buggal vagy beakadással nem találkoztam. Amikor már azt hittem volna, hogy na ez ennyi volt, nem bírok kijönni és tölthetem vissza a korábbi mentést, akkor eszembe jutott az ugrás gomb, amivel konkrétan bárhonnan ki lehetett szabadulni. Túlságosan alapvető volt számomra, hogy a szimulátorokban nagyon kötött a karakterünk mozgása, pedig erről itt szó sincs. A gépek kezelése is teljesen magától értetődő. Nem mondom, hogy a hidraulikus karokkal minden egyszerű volt, de igazából azoknak a kezelését is meg lehet szokni. A kamion irányítása is egészen rendben van, a belső nézetes kidolgozottságra pedig egy rossz szavam nem lehet. Az utolsó vacak kis markolónak is élethű beltere van, a kapcsolók, műszerek pedig pontosan ott helyezkednek el, ahol a valóságban. Szó se róla, ez a professzionális gyártói támogatottság nagyban hozzáad az élményhez.

Construction Simulator teszt – Na, ilyen egy minőségi szimulátor!

Ami a legjobban meglepett, hogy egy működő online részt is kapott a játék. Idegenekkel, de akár a barátainkkal együtt is építkezhetünk. Maximálisan 4 fő vehet részt egy közös küldetésben, viszont ez pont elég is, hogy ne legyen káosz. Mindenkinek meglehet a maga feladata, így az egyjátékos módhoz képest sokkal gyorsabban tudjuk csapatosan teljesíteni a missziókat. Amíg a teherautóval odafurikázzuk a szükséges elemeket, addig a virtuális térben ügyködő kolléga a helyére daruzza az anyagot. Már csak a limitált ideig elérhető speciális küldetéseket hiányoltam.

Sok meghatározó játékelem mellett a grafikai megvalósítás is kifejezetten jól sikerült, más hasonló játékok közelébe se érnek ennek a látványnak. A fények nagyon rendben vannak, korrektül néznek ki a textúrák, a munkagépek pedig kiválóak. Óriási előrelépés lenne a műfajon belül is, ha a többi szimulátorjátékokkal foglalkodó cég is ennyire komolyan venné, amit kiad, és nem csak a mennyiségre koncentrálna.

Construction Simulator teszt – Na, ilyen egy minőségi szimulátor!

Minden pozitívum ellenére hibátlannak így sem tudom nevezni a Construction Simulator legújabb, számozás nélküli részét. A billentyűzet+egér irányítás nem lett elég jól kivitelezve, így, ha PC-n játszod, ne szenvedj vele, ahogy én tettem. Azt tanácsolom, még indítás előtt szerezz valami kontrollert a játékhoz. Ha pedig élhetek még a tippadás lehetőségével, akkor a platós kamionokkal is óvatosan bánj, mert a fék, mint olyan 40 km/h felett megszűnik létezni, és csak a fal jelenthet megálljt.

Mindent összevetve, szerintem az egyik legjobb élményt fogja kapni ettől a játéktól, aki vevő a témára. Sokat fejlődött az előző részekhez képest, viszont továbbra is képes könnyed kikapcsolódást nyújtani. Ultrarealisztikusságra persze ne számítsunk, mert a játék kifejezetten sokat segít, hogy sikerélménnyel álljunk fel a küldetések befejeztével. Ellenben én nem is ilyen szigorú szempontok alapján néztem a teszt alanyát. Összességében bátra merem kijelenteni, hogy a Construction Simulator az év szimulátorjátéka címre is reális esélyekkel pályázik.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Két külön kontinensen két külön sztori
  • Élvezhető multiplayer
  • Korrekt látványvilág
  • Licencelt munkagépek sokasága
Negatívumok
  • Egér+billentyű kombóval nehézkes a precíz irányítás
  • Néhány munkagép irányítása kissé túl van bonyolítva

További képek

  • Construction Simulator
  • Construction Simulator
  • Construction Simulator
  • Construction Simulator
  • Construction Simulator
  • Construction Simulator
  • Construction Simulator
  • Construction Simulator

B_Renato97
Mindenevő gamer, legyen az PC vagy konzol, FPS vagy sport. Az igazi gyönyört viszont a szimulátorok jelentik számomra. A virtuálisan elvégzett munkánál nincs is jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!