25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Klánok

Írta: LeMon 3 hozzászólás

A legenda évszázadokkal ezelőtt kelt szárnyra - egy komisz történet, mely leginkább a rossz gyerekek ijesztgetésére szolgált... Ugye már a kerettörténet is eleve röhejes? Hát még a játék! A készítők valószínűleg arra számítanak, hogy a játékosok megnéznek egy screenshot-ot, és azt mondják: ez valami jó kis Diablo-szerű kalandjáték lehet, meg is veszem rögtön!

Való igaz, hogy a Klánok az első ránézésre valamelyest hasonlít a Diablo-ra. A nézet ugyanaz, egy kis emberkét irányítva kell irtanunk a gonoszok seregét. Az elején választhatunk karaktert (barbár, harcos, stb.), akik mind más-más területeken jeleskednek. Még az életerőt és a manát jelző gömbök is ott vannak a képernyő két szélén, csak éppen koponyáknak lettek álcázva. És körülbelül ezen a ponton el is fogynak a Diablo és a Klánok közös vonásai. Megpróbáltak néhány újítást is bevezetni, mint például azt, hogy minden egyes ujjunkra húzhatunk egy gyűrűt, több fegyvert is készenlétbe helyezhetünk, és nem csak aranyérmeket szedhetünk össze pénz gyanánt, hanem mindenféle drágaköveket is. Ugyebár ha egy kicsit jobban belegondolunk, ezeknek nincs semmi értelme. Néha még gondolkodnunk is kell az "akció" közepette: például ha meg akarjuk semmisíteni a Nagy Gonosz Varázskönyvet, akkor először szét kell vernünk az ajtót, hogy annak egyik szilánkját meggyújtva egy elektromos szikrán begyújthassunk vele a kandallóba, és a könyvet tűzre vethessük, mert bizony sem karddal, sem baltával nem tudunk kárt tenni benne.

A játék érdekességei közé tartozik még az is, hogy a pálya nem hajlandó scrollozni, hanem kis négyzetekre van osztva, és minden pálya-mozaik szélén piros nyilacskák jelzik, hogy merre mehetünk tovább. Ennek köszönhetően a térkép kísértetiesen hasonlít egy üres matekfüzet-laphoz, amiről az égvilágon semmi nem derül ki. A játékban még az is külön tortúrát jelent, hogy egy-egy tárgyat felvegyünk a földről. Az ellenfelek is igen érdekesek. Rögtön látszik, hogy - ötletek teljes hiányában - a Diablo gonosz szörnyecskéit próbálták lekoppintani. De ezek bizony igen kemény ellenfelek, a legelső utunkba kerülő csenevész koboldocska is akkora sallert helyez el csodálkozó ábrázatunkon, hogy az életerőnk nagy része azonnal eltűnik, és ha már nagyon a végén járunk a HP-nak, azt idegesítő szívdobogás jelzi, ami abba sem marad addig, amíg nem kerítünk elő akár a föld alól is egy gyógyitalt. Az intro-t azért érdemes egyszer végignézni, hiszen olyan gyönyörűek azok a görcsösen rángatózó, kb. két mozgásfázissal meganimált madarak...

A játék pozitívuma a mi szemszögünkből, hogy szinkronizált, vagyis magyarul beszélő. Igaz ez is hagy maga után némi kívánnivalót, mert inkább viccesek ezek a hangok, mint komolyak.

Sajnos a Klánok igencsak elmaradt az elvárásoktól, de reméljük, hogy a nemzetközileg mindenfelé megjelent negatív kritikákból okulnak a fejlesztők - neveik alapján egy skandináv csapat lehet -, és következő játékuk tervezésével és kivitelezésével több időt töltenek el.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

40%
Pozitívumok
  • Magyar nyelvű
Negatívumok
  • Elég sok minden

További képek

  • Klánok
  • Klánok
  • Klánok
  • Klánok

Klánok

Platform:

Fejlesztő: ComputerHouse

Kiadó: Strategy First

Forgalmazó: Travelbox Hungária

Minimális rendszerigény: Pentium 120, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

Ajánlott konfiguráció: Pentium 200, 64 MB RAM, 8xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

kyussfia
kyussfia [40]
Vágod én kb a leghvége előtt lehetek a királzi negzedeknél,ahol van egz kulcsom és már c sak egy ajtó van zárva de az nem passzol a kulcchsoz...wtf?
harcos22
harcos22 [2]
végigvitte már valaki ezta játékot?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)