25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Railroad Tycoon II: Gold Edition for Linux

Írta: Delta

A Loki Entertainment programozói igencsak kitettek magukért az 1999-es évben. Négy játékuk jelent meg ezidáig, valamint még az év utolsó napjaiban fogják piacra dobni az előreláthatólag legnagyobb eladott példányszámú linuxos játékot, a Quake III Arena-t. Az első játék a csapattól a Civilization: Call to Power volt, majd jött a Myth II, az Eric's Ultimate Solitaire (az eddigi tervek szerint 2000 első negyedévében megjelenik tőlük a Heretic II és a Heroes III linuxos portja is) és mostani vizsgálódásunk tárgya, a nemrég megjelent Railroad Tycoon II Gold Edition.

Ahogy azt már megszokhattuk, a Loki mindenben ad a színvonalra: ezúttal is igényes dobozba rejtették a nem kevésbé igényesen elkészített játékot. Figyelemre méltó a kézikönyv is, részletes installálási útmutatóval, teljes körű leírással. Miután az installáló program (ami egyébként forráskódban elérhető több más open source projekttel együtt a Loki nyílt CVS oldaláról) pillanatok alatt felpakolja a játék vékonyka 600 megáját (és persze megvan a megfelelő szoftver- és hardver környezet - X, OSS kompatíbilis hangkártya stb…), már kezdhetjük is a játékot. A bevezető animáció rögtön megadja a játék hangulatát - láthatjuk épülni az első vasutat, a gőzgépek első próbálkozásait és a fejlődés vakvágányait is. (Az animáció Motion JPEG formátumának lejátszásához a Loki készített egy szintén open source MPEG kitömörítőt, ez is elérhető a CVS szerverről)

A játék kezelőfelülete hasonló a Tycoon játékokéhoz, szinte minden elérhető innen, vonatainkat, állomásainkat igazgathatjuk innen közvetlenül, a fejleszthető infrastruktúra minden épülete is megtalálható, persze van szokásos térkép, valamint egy információs mező ahol az épp aktuális ajánlatokat kapjuk, ezt az ablakocskát a játék folyamán érdemes szemmel tartani. A játéktér alaposan ki van dolgozva, mind az épületek és a környezet tárgyainak modelljei jól sikerültek, az idő előrehaladtával jelennek meg az újabb építmények, bár néha a kornak nem egészen megfelelő épületek is feltűnnek, például a XIX. században panellakások Londonban - ám ez abszolút nem zavaró. A térképet nézhetünk mind a négy égtáj irányából - ez ugyan engem néha nagyon megkevert, de a takarások miatt néha szükség van rá. Jól használható a játék folyamán az erőforrás-térkép, mely megmutatja, hogy honnan nyerhetünk szükséges erőforrásokat - az erőforrások közötti kapcsolatokat a kézikönyv részletesen tárgyalja, valamint egy külön lapra is kivonatolták a táblázatot a jobb játszhatóság kedvéért.

A Railroad Tycoon azonban messze több, minthogy "állomás lerak, sín lerak, vonat indít" hármassal jellemezhessük: a dolog ennél sokkal életszagúbb. A Tycoonok fő célja a pénzszerzés, és az eddigi programok a dolog ezen természetét nem nagyon világították meg. Az RT2 nagy hangsúlyt fektet a financiális oldalra: a játékba egy kisebb makroökonómiai galaxist rejtettek a fejlesztők. Maga a játék fő célja is kétfelé vált: nem csak a vonattársaságunkat kel gazdaggá tennünk, hanem a magunk vagyonát is növelni kell (ebben a szellemben egy játékos több társaságot is irányíthat), s ennek alapvető módja a részvénygazdálkodás. Lehetőség van ugyanis részvényeinkkel kereskedni - kibocsátani részvényeket, vagy éppen részesedést vásárolni az ellenséges vasúttársaságból. Túlköltekezés esetén tudunk bankkölcsönért folyamodni - amit a bank teljesítményünk alapján ítélhet oda - vagy rosszabb esetben csődöt jelenteni, ami elég sok negatív következménnyel jár. Szerencsére a pénzügyi nehézségi fokozat is állítható, úgyhogy akinek nincs ínyére a játék anyagi oldala, az akár nyugodtan ki is kapcsolhatja, viszont legnehezebbre állítva szerintem a MÁV vezetőinek is meggyűlne a bajuk a pénzügyi - nyugodtan mondhatjuk - szimulációval.

A Railroad Tycoon II története a vasút történetének korai szakaszától egészen a 2020-as évekig terjed, ezalatt kell a nagyjából 20 fajta árut jó pénzért a megfelelő helyre szállítani. A Gold Edition tartalmazza még egy bővítést, ami The Second Century Expansion Pack néven látta meg a világot. Ez az add-on a XX. század végétől kezdődő időszak infrastruktúráját bővíti ki, új vagonokkal, mozdonyokkal és épületekkel, valamint új scenariokat is tartalmaz. Ha már meguntuk a gépi ellenfeleket, természetesen lehetőség van a multiplayer játékra is TCP/IP-n keresztül. A főmenüből elérhető még egy pályaszerkesztő, hogy saját ízlésünknek megfelelő pályát alakíthassunk ki. Mindezek mellé nagyon passzol a 14 audio track, visszaadva a századeleji vonatozás hangulatát.

A Loki jól tud választani a portolandó játékok közül: a Myth II-nél is azt írtam, hogy a részleteiben néhol esetleg hibákat rejtő játék egészében nagyon hangulatos, és összességében leginkább ezért érdemes vele játszani. Itt is ez a vélemény alakult ki bennem a játékról, és remélem, hogy a Loki kezéből ezután megjelenő játékok is ilyen színvonalasak lesznek.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

87%
Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Jól kidolgozott stratégiai rész
Negatívumok
  • Kicsit túlzott realisztikusság

További képek

  • Railroad Tycoon II: Gold Edition for Linux
  • Railroad Tycoon II: Gold Edition for Linux
  • Railroad Tycoon II: Gold Edition for Linux
  • Railroad Tycoon II: Gold Edition for Linux
  • Railroad Tycoon II: Gold Edition for Linux

Railroad Tycoon II: Gold Edition for Linux

Platform:

Kiadó: Loki Entertainment

Minimális rendszerigény: Pentium 233, 64 MB RAM, 4xCD-ROM, Linux

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!