Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Battle of Britain

2001.04.17. 00:00 | szerző: Viper | Ismertető/teszt

Mint a program nevéből is kitűnik, a történelmi hátteret az Angliai Csata adja, vagyis a Luftwaffe hatalmas Anglia elleni légi-offenzívájának lehetünk részesei. Mindkét oldalon kipróbálhatjuk tudásunkat: a hadjáratban akár a RAF, akár a Luftwaffe kötelékeibe léphetünk, vagyis lehetőségünk adódik mindkét fél szemszögéből sikerre vinni ugyanazon küldetéseket.

Battle of Britain

Ami elsőként szembetűnik, az a szép és hangulatos kezelőfelület. Minden egyes küldetés kiválasztásakor egy korabeli filmbejátszást láthatunk a képernyő középső részén, ami nagyon hiteles korabeli hangulatot teremt az egész játékban. Mint minden repülőgép-szimulátorban, itt is választhatunk a gyakorló küldetések és a hadjárat közt. Az előbbiben főként az alapvető repülési elemeket gyakorolhatjuk: felszállás, navigáció, leszállás stb.

A hadjáratok viszont nem úgy épülnek fel, mint ahogyan a „hagyományos” szimulátorokban megszoktuk: eligazítás, felszállás, harc, leszállás. Miután kiválasztottuk a küldetést, megjelenik az adott terület felülnézeti taktikai képe. Ezen láthatjuk a küldetésben részt vevő egységeinket, valamint az ellenséges alakulatokat is. Az első lépésben megadhatjuk, hogy milyen gépeket szeretnénk bevetni, itt nyilván figyelembe kell venni, hogy milyen feladatot is szeretnénk teljesíteni; vagy azt is beállíthatjuk, hogy milyen napszakban induljanak útnak a kötelékek. Ezek megadása után indul az akció. A képernyő alsó részén található menüsorral szabályozhatjuk az elénk táruló képet. Itt talán a legfontosabb, hogy az idő múlása állítható, vagyis lehet kérni szünetet, meg akár gyorsított időt is. Ettől függően kezdenek el mozogni az egységeket ábrázoló szimbólumok a térképen. Eközben egy csomó segédinformációt is lehívhatunk, mint a levegőben lévő gépek listája és adatai, a navigációs útvonal, az időjárás, vagy a célpontlista stb. No de ez a játék nem egy stratégiai játék, ahol egy sematikus felülnézeti ábrán kellene követnünk az eseményeket. Amint valami fontosabb történik, beleülhetünk az érintett kötelék egyik gépének pilótafülkéjébe. Természetesen akkor is megtehetjük ugyanezt, ha nem történik semmi, így akár magunk is végigrepülhetjük a teljes küldetést, ellenkező esetben a gép irányítja a teljes egységet.

Battle of Britain

A pilótafülkében ülve kezdődik az igazi megmérettetés. Egyrészt el kell tudnunk navigálni mindenféle radarok nélkül, egyetlen térkép segítségével, másrészt életben is kell maradnunk a levegőben. A repülési modell nagyon élethűre sikerült. Ugyan lehet állítani a repülés nehézségén, de az általánosságban elmondható, hogy nem minden esetben olyan könnyű rábírni a repülőgépre az akaratunkat. A felszállással nincs különösebb gond, a motor elindítása után jöhet a gurulás, felszállás, esetlegesen a kerekek behúzása, és a flaps kezelése. A navigáció is úgy ahogy rendben van, hiszen ott a térkép, és a gép műszereinek segítségével irányba tudjuk állítani magunkat. Viszont a harc közbeni fordulózás már keményebb dió. Igaz nagyon élvezetes, ahogyan gépünk reagál a mozdulatainkra, ugyanis szinte érezni lehet a repülőre ható erőket. És pontosan ez az, ami miatt nem kis rutint igénylő feladat a célkereszt célponton való tartása. A levegőben szerzett sérülések bár nagyon látványosak, de nem igazán kellemesek, és jócskán megnehezítik az ember életét. Ha találat esetén külső nézetbe kapcsolunk, megnézhetjük, hogy mi miatt is tartunk megállíthatatlanul a földfelszín felé. Rengeteg sérülés létezik, és ha ezek kívülről láthatóak, akkor meg is nézhetjük őket. A leglátványosabbak természetesen az égő vagy füstölő motor, de ezen felül még olyanokkal is számolnunk kell, mint a szétlőtt géptörzs, vagy a sérült szárnyvég.

A Battle of Britain grafikájával kapcsolatban meglehetősen vegyesek az érzéseim. Nagy magasságban fantasztikusan néz ki az alattunk elterülő táj, kivéve persze ha a szürkés tenger felett repülünk. Viszont ha lejjebb ereszkedünk, akkor földközelben bizony igencsak lebiggyed az ember ajka: nagy pixelek, szögletes tereptárgyak, lapos fák…

Battle of Britain

Mivel egyik oldalon sem egyedül, vagy pár szárnysegéd társaságában repülünk, hanem mindig egy nagyobb rajban, ezért fontos szerep jut a rádiózásnak, ami ismét nagyot dob a repülés hangulatán. Ez főleg akkor jön ki, amikor a Luftwaffe oldalán repülünk, ilyenkor ugyanis a hitelesség kedvéért németül kommunikálnak egymással a pilóták és a légiirányítók. A németül nem tudóknak sem kell azért megijedniük, ilyenkor ugyanis az alsó csíkon angolul is megjelenik a szöveg.

Összességében tehát elmondható, hogy egy nagyon hangulatos, talán nem a legkönnyebb szimulátort tarthat a kezében, aki nekivág a Battle of Britain felfedezésének. ■

értékelés

Battle of Britain

Pozitívumok
  • Realisztikus
Negatívumok
  • Nem túl korszerű engine
6,5
grafika 6
hangok 7
játszhatóság 7
hangulat 6
Battle of BritainBattle of BritainBattle of BritainBattle of BritainBattle of BritainBattle of Britain
Battle of Britain
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Battle of Britain

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló