Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Helyzetjelentés

19566 levél
Válasz 20.04.06. 01:41 #152424
sipec
ma 18 eve, hogy regeltem ide
52525 levél
Válasz 20.04.06. 00:59 #152423
Barthezz
Amiket leírtatok, a legtöbb részével egyetértek és máshogy kell hozzáállnom ehhez az egészhez. Ezt persze eddig is tudtam, csak ahogy mondtam, nekem nagyon nagyon lassan és nehezen megy a változások feldolgozása és az új helyzethez való alkalmazkodás, ilyen helyzetben pedig még megközelítőleg sem voltam soha, amikor egyik napról a másikra az egész életem a feje tetejére állt. El kellett költöznöm Pestről és abbahagynom mindent, amit eddig a szabadidőmben csináltam. Irigylem azokat, akiknek ez könnyen megy, nekem sajnos nem, mert nem ilyen vagyok, mindig pontos terv szerint élek és ha ez borul, az teljesen kizökkent mindenből. De jelenleg nem lehet tervezni, még erre az új helyzetre sem, mert senki nem tudja, hogy mi lesz, napról napra íródik újra az egész lehetséges forgatókönyv. De igyekszem tartani és nem elhagyni magam.

Amúgy ma egyáltalán nem olvastam híreket, leszámítva a reggeli fő hírt, hogy a magyar számok hogy alakultak, meg hogy mik a kormány új intézkedései. Így sokkal jobban vagyok. Ki kell zárni a híreket valóban és ezt a szabályt nem szabad megszegnem, ahogy tettem ezt pl. tegnap, mert nagyon kevés a pozitív kicsengésű hír és elemzés mostanában. Az online beszélgetéseket is leállítottam, mert mindenki a koronavírusról beszél és hogy szerintük hogy omlik össze a gazdaság, a világ, az életünk nemsokára. Nem akarok erről hallani állandóan, mert én is ezt kezdem el szajkózni és tényleg becsavarodom.

Ma bicikliztem a közeli erdőben, jól esett, kikapcsolt a biciklizés időtartamára és game-eltem is. Nekem a multi sohasem volt a szívem csücske, most sem lesz, de a single részekkel jól elvagyok, most bepótolhatok egy csomó játékot, ami évek óta a listámon volt és sosem jutott rájuk időm. Amúgy meg a tv-ben a Csillagok között ment az imént, megnézem most újra, mert már régen láttam és hihetetlen, mennyire passzol a jelenlegi helyzetünkre az egész film. Matt Damon sztoriszála különösen elgondolkodtató, ezt csinálom kb. én is és ez láthatóan nem megoldás, csak a megtébolyodáshoz vezet. (Amúgy valaki írta, hogy ha jó filmet nézek, akkor az leköt, ez pedig többedszeri megnézésre is végig leköt.)

Az úszásos dolgokra részletesen is reagálnék, mert ez váltotta ki a legtöbb negatív reakciót és én sem írtam le a legfőbb okot, amiért ennyire nélkülözhetetlennek tartom.

Mielőtt rátérnék a lényegre, ettől függetlenül az, hogy többek szerint alaptalanul hiányolom az úszást és emiatt önzőnek vagyok tituláva, meg hogy 1st world problem, azt nagyon demagóg ítélkezésnek tartom. Minden ember más életszínvonalon, máshogy él, mindenkinek teljesen más a prioritás az életében és senki nem tudja, nem is tudhatja a másik gondját, a problémájának a súlyát átérezni. Így mindenki a saját életéhez viszonyít, nem a máséhoz. Amit többen írtak, az ugyanaz a gondolkodás, minthogy Afrikában mennyien éheznek, háborúznak, nélkülöznek, borzalmas körülmények között élnek, így ne panaszkodjunk mi semmire, mert ezerszer jobban élünk nálunk és minden, amit mi problémaként nevezünk meg és sajnáltatjuk magunkat miatta, az ehhez képest 1st world problem. Nekem a napi úszás, szaunázás az életem része volt. Ezt most elvették tőlem, egyik napról a másikra, bármiféle átmenet nélkül. Ha elvesztettem volna a munkámat is, nem lenne tartalékom sem és éheznék, akkor nyilván ez lenne legfőbb gondom és nem az úszás hiánya, de mivel ez szerencsére nem gond nekem, ne süssétek rám a bélyeget, hogy minek merek panaszkodni egy lényegében "hobbi" miatt (messze nem az amúgy). Akinek Maslow piramisa mond valamit, annak nem kell részleteznem, miről beszélek. Ráadásul nem egy káros és elítélendő dolgot hiányolok, nem az a bajom, hogy nem tudom hetente szétcsapni magam egy buliban, vagy nem tudok minden héten új ékszert venni (ez is elhangzott példaként és valóban vannak emberek, akik ilyenek miatt sírnak, olvassatok bele a Sziget vagy a Sound fb kommentjeibe, sokak szerint ha idén elmaradnak a fesztiválok, akkor az életük már semmit nem ér, nah én meg ezzel nem tudok azonosulni, de ha visszagondolok a bulizós korszakomra, akkor még ezt is meg tudom érteni, hogy valakinek a bulizás hiánya okozza most a legnagyobb problémát). Az is elhangzott, ha nem versenysportoló vagyok, akkor kb. meg se szólaljak, pedig szerintem kurvára nem lényegtelen és nem értelmetlen dolog az, hogy az egészségük megőrzése érdekében úsznak és szaunáznak a hétköznapi emberek is és ez nem az élsportolók kiváltsága. Másnak is lehet nagyon fontos ez.

Nem akartam belemenni ennyire, de elmondom, miért ennyire fontos nekem az úszás az eddig részletezett okokon kívül. Szóval 9 éve előjött egy elég komoly autoimmun betegségem, hetekre kiestem a munkából, nem tudtam a lakásból sem kimozdulni, minden lépésem fájt, gyakorlatilag bekötött a derekam alatti rész. Két héten át vizsgálgattak és amikor ebből kijöttem kb. 1 hónap után, akkor kezdtem el újra úszni erőteljes orvosi javaslatra, gyakorlatilag minden más sporttól el is tiltottak. Futnom nem szabad, nagyobb súlyokat emelnem, így kondiznom nem szabad, az úszáson kívül kb. egyedül bicikliznem, vagy síelnem lehet, de inkább úsznom, mert a hátízületeket a biciklizés nem mozgatja meg és később ott is jelentkezett a problémám. Hónapokig nem tudtam akkoriban 3-4 óránál többet aludni, annyira fájt a hátam pár óra fekvés után. Ekkor tértem át a heti 2 úszásról a heti 4, majd 5 napra és végül ettől javult meg a hátam. Gyakorlatilag kötelező úsznom, enélkül az ízületi problémáim súlyosbodnának. Szedek gyógyszert rendszeresen, de az önmagában nem elég. Ezzel együtt előjött ennek az autoimmun betegségnek egy másik része, ami az anyagcserét érintette, ennek következtében teljesen meg kellett változtatnom az életmódomat és az étkezésemet is. Nem csak a cigit tettem le, de ezután kizártam az életemből az energiaitalt, kólát, minden szénsavas italt (emlékeztek még az energiatal-blogomra, ugye? hosszú évek óta nulla a fogyasztásom belőle), aztán az alkoholt is minimálisra csökkentettem, felhagytam a bulizással (persze ez magától is jött már ennyi idősen), az ételek terén is több dolgot el kellett hagynom, amit eddig szerettem és jelenleg is baromira nem mindegy, hogy munkahelyen ebédidőben hova mehetek ki enni és hova nem. Bár a tünetek elő-előjönnek, többnyire rendben vagyok, az ízületi dolgok pedig csak ritkán és nagyon enyhén térnek vissza. Szedek vitaminokat, a szaunázással együtt pedig olyannyira megerősödött az immunrendszerem, hogy amióta (8 éve) a jelenlegi munkahelyemen vagyok, egy nap betegszabin nem voltam még. Régebben többet betegeskedtem és ez az autoimmun szar kikényszerítette, hogy jelentősen változtassak az életmódomon. Ebben van benne 8-10 év munkám. Az úszást pedig nem hagyhatom abba, ez kíméli legjobban az érintett ízületeimet és mozgatja meg őket úgy, hogy tünetmentes legyek, a szauna és a gőz révén pedig az immunrendszeremet erősíti folyamatosan. A nyári parlagfűszezont is azóta átvészelem gyógyszer nélkül, amióta szaunázok és gőzbe járok. Mert ugye allergiás is vagyok, mindenféle pázsitfűre, legerősebben a parlagfűre. Erre pedig a gőz a legjobb megoldás.

Szóval nekem az úszás és a szauna az életminőségem, fenntartásához nagyon fontos. Sokkal jobban félek az ízületi tüneteim visszatérésétől, mint a koronavírustól.

Amúgy a szabadvízi úszásra én is gondoltam, de jelenleg egyik tó sincs úszásra alkalmas hőmérsékleten. Nyáron természetesen megpróbálom, de félek, hogy a szabadstrandokon rengeteg lesz az ember, ami a korona miatt kerülendő, plusz a szabadvizekben nincs klór, mint az uszodákban, ami a vírust a vízben megölné. Amúgyis nagyon figyelek a higiéniára, a pocsolya minőségű Balatonban nagyon ritkán úszom. (Mondjuk a higiénia tekintetében nem hozott részemre túl nagy változást ez a vírus, eddig is 10 percenként kezet mostam, kerültem a kilincsek, kapaszkodók megfogását, stb.) A bicikli részben pótolja az úszást, de nem ugyanaz az ízületekre nézve, a hát ki is marad ugye, másrészt biciklizni is csak tavasztól koraőszig lehet, a téli időben nem, így ha még addig sem nyithatnak ki az uszodák, akkor télen teljesen sport nélkül maradhatok. Az otthoni torna sajnos lóf*sz ezekhez képest, nyilván ezt is csinálom most. De a tél még persze távoli, így felesleges ezen agonizálnom, ebben igazatok van.

Bocsánat, hogy ennyit írtam, nem szeretném kisajátítani a topicot, így igyekszem a továbbiakban nem panaszkodni a helyzet miatt, főleg, hogy ez nem csak az én problémám, hanem mindenkinek átalakult az élete. A tanácsokat pedig köszönöm!
32750 levél
Válasz 20.04.05. 23:33 #152422
szbszig
Nem akarok egyáltalán morbid vagy kegyeletsértő lenni, meg Shadowguard alá sem akarom adni feleslegesen a lovat, de most tényleg kíváncsi lennék, őt vajon a statisztikákban hova fogják húzni.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
2895 levél
Válasz 20.04.05. 21:23 #152421
Aryx
Hát, nézd. Megértelek, én is hajlamos vagyok depresszióra, és hát valóban nem egyszerű a mostani helyzet. De csak azt tudom én is mondani, a magunkba zárkózás helyett érdemes lehet erre a mostani állapotra úgy tekinteni, mint afféle lehetőség a megújulásra.

99%-unknak nem egyszerű ez, ami most van. Januárban mondtam fel a munkahelyemen, majd elkezdtem szabadúszóként ténykedni, aztán az is leállt. Hónapokig nem lesz várható bevételem, minek után egy rakás munkára nem vagyok alkalmas, csak bírják ki ezt az évet a tartalékaim. A mozgás nekem is hiányzik. Én anno futni kezdtem, miután letettem a cigit, és bár az nincs tiltva, inkább hanyagolom, mióta múltkor megláttam az embertömeget a Margit-szigeten (máshol a közelben nincs értelmes futóösvény).

De úgy hiszem, úgy látom, mindenre van alternatíva, most mindenkinek fel kell találnia magát. Múltkor volt hőemelkedésem, izomgyengeségem - ez másnapra elmúlt, de azóta én is komolyan veszem az otthonmaradást. Futás helyett most itthon tornázok egy telefonos app-pal. Munka az most nincs, de bőven van időm a szakmámon belül tanulni, tovább fejleszteni magam, erre is szívesen rászánok napi x órát. Bámulatos, h az interneten minden tudás fenn van, ha netán valami újba akarnál kezdeni. + önkénteskedtem 2 alapítványnak is, most jelentkeztem egy 3. helyre. A filmek engem se kötnek le, de most volt/van ingyen Watch_Dogs az Epicen, idén még nem sokat játszottam, de ez K jó game. Ami talán a legfontosabb és talán neked is segíthet, bevezettem a napi 10 perces szabályt, vagyis csak ennyit vagyok hajlandó foglalkozni koronavírusos hírekkel/nap. Nem maradsz le semmi fontosról, cserébe talán nem ezen a témán kattogsz egész nap. Azért őrlődsz, mert belül valami hiányzik, hiányoznak, na most a te feladatot utána járni, mivel tudnád betölteni ezt az űrt. Ha közhelyeket írtam v olyanokat, amit már más is leírt, elnézést, de őszintén ezeket javasolnám a mostani helyzetben.

Ja, talán nem vigasztal ez se, de múltkor pont néztem a Kisképző oldalát, ott most ez a bejegyzés fogad az 1893-as évkönyvükből - eddig kb minden generációnak megvolt a maga baja, háborúja, járványa, és lám, még mindig itt vagyunk. Ha meg ez most mégse jön össze és ebbe most jól beledöglünk, hát szerintem még akkor is korai temetni magunkat.
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
32750 levél
Válasz 20.04.05. 19:39 #152420
szbszig
Hozzátenném, én sem vagyok egy rutinos NetPincér-használó. Egy csomó dolgot sosem értettem az oldalon. Kezdve onnan, hogy a szöveges értékeléseket vagy véleményeket az egyes ételeknél hogyan lehetne megnyitni, mert ha megpróbálok rákattintani, rögtön a kosaramba rakja az ételt, nem a hozzászólásokat mutatja meg. Vagy hogy mi alapján sorsolja ki, hogy mikor honnan lehet rendelni éppen. Például tegnap rendeltem egy helyről, most beléptem megint a fiókomba, de már nem mutatja az éttermet a számomra elérhetők között, illetve ha rákattintok mégis, akkor azt írja ki, hogy az én címemre nem szállítanak többé onnan. Gondolom, egy nap alatt nem változott a helyzet, szóval inkább az oldallal van valami gebasz.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1883 levél
Válasz 20.04.05. 18:59 #152419
jawsika
Nemtom... rossz ezt olvasni. Nekem gyakorltilag szinte fel sem tűnik a helyzet, home officeolok, de azon kívül minden a megszokott, ez az apokaliptikus világvége-várás nekem annyira furcsa és hihetetlen, hogy el sem hiszed. Az, hogy nem tudsz úszni menni, számomra - kérlek meg ne haragudj - olyan first world problemnek tűnik, hogy csodálom, hogy le mered írni. Mintha valaki azon sznoboskodna, hogy ha nem tud mindennap másik gyémántgyűrűt venni, akkor nem élet az élet, csak vegetál. Oké, hogy a szint nem ugyanaz, de az irány igen. Vagy ha ennyire fontos, vágj bele, építs magadnak egy 10-15 métereset a kertben. Az le is kötne addig, amíg elkészül.

"Ez így nem élet." Hallod... bemutatnálak komolyan az alsó osztályoknak. Hogy megnézd, mi az élet.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
13268 levél
Válasz 20.04.05. 15:02 #152418
McCl@ne
Ááá, akartam neki mindenféléket én is, de a 70%-át leírtad tűrhető minőségben, úgyhogy nem fáradok akkor
Azért csak annyit - megerősítésképpen - hogy a legmélyebb meg nem értése a helyzetnek azon sírni, hogy mi nem megy most úgy, mint egy hónappal ezelőtt. Ahogy valamelyik hatásos tévés felhívásban ajánlották, hogy viselkedjünk úgy, mintha tünetmentes fertőzöttek lennénk, úgy a járvány hatásait is igyekezzünk úgy kezelni, mintha az eddigiek miatt bedőlt volna minden ténylegesen a gecibe, nem csak egy kis szünetet tartana ez a jóvilág, ami eddig ment. Magyarul Barthezz fordítva ül a lovon, és nagyon fájdalmas lesz megfordulnia: semmiképp se arra törekedjünk, hogy minél hamarabb visszatérhessünk ahhoz, ami eddig volt, mert pontosan az vezetett ide. Azért ez még csak nem is egy emelt matek szerintem: ha ugyanazt csinálod, ugyanaz történik. Értem, hogy nem az úszástól jutott ide a bolygó, de az életmód felül nem vizsgálata a legnagyobb hülyeség, amit persze mindenki elkövet majd újra és újra, amíg meg nem érzi konkrétan a saját bőrén (sokadszorra), hogy valami éget.
Így nem lehet változtatni semmin (amin a járvány nélkül is kibaszottul kellett volna), hogy a szabadidős programjainkat ért kellemetlenségek miatt kesergünk, innen már 180 fokot fordulni is kevés, ha megvan, azonnal végsebességre kell gyorsulni.
Respect is not given. It's taken.
28316 levél
Válasz 20.04.05. 14:22 #152417
LordMatteo
Amiket leírtál, 3 évvel ezelőtt hol tartottak? És az békeidő volt.

A technológiai és tudományos fejlődés legnagyobb előrevivője az mindig a háború, vagy katasztrófahelyzet, ami kikényszeríti a fejlődést. Ha úgy nézzük, evolúciós probléma: fejlődni kell a fentmaradásért. Következésképp a nagy áttörés, amire most szükségünk van, nem 3 év alatt fog eljönni (3 éve a Mars-utazás annyira messze volt a mai állapotokhoz képest, hogy nehéz összehasonlítani, akárcsak az AIDS-es betegek helyzetét - azóta nagyon nagyon kicsi esetszámban, de sikerült kigyógyítani embereket belőle!). És itt nem csak az oltásra kell gondolni. Olyan új technológiák és megoldások fognak születni az elkövetkezendő pár évben, amikre amúgy évtizedeket várhattunk volna.

Értem én az úszást, meg a szaunát is, tényleg. Én heti 1x focizni jártam egy haveri társasággal 3 évig, a középiskolai, 10 éves baráti társaságunk a mai napig fentmaradt elég szorosan, ők is hiányoznak, barátnőmmel 1 hónap után most találkoztunk először. A foci kilőve ebben a formában, viszont - más kérdés, hogy perpill. meló nélkül a home office sem zavarhat be - kétnaponta futni/biciklizni járok, mióta ez a szar van. Zala az ország egyik legerdősebb területe, nehogymár ott ne tudj biciklizni - ami nagyon kíméli az ízületeket is. Nem_fogsz_tudni_úszni. Sajnos ez van. Sajátíts el más sportot. Régebben dohányoztál, még régebben heti szinten ocsortányrészegen szétoffoltad a fórumot. Ma már egyiket se csinálod, mert tudtál változtatni. Az úszást illetően kénytelen leszel.

A szociális élet átkerül teljesen az online térbe. Keresd meg azt a multis vagy coop játékot, meg azt az embert, akivel kiélheted magad. Írtam már ide, én a GTA 5-öt kezdtem el online egy olyan barátommal, aki amúgy teljesen sügér ehhez a játékvilághoz, most napi szinten 2-3-4 órákat ökörködünk és nyomjuk az online kihívásokat, küldetéseket, és legalább olyan jól esik, mint a testmozgás. Wormsözz (ha jól emlékszem azt szeretted), mittomén.

Azt illetően pedig, hogy másoknak mutatod az erőset, de amúgy belül összeomolsz az ide írtak alapján, csak még inkább köze van a depresszió(ra hasonlító tünetekhez)hoz. Pontosan ez miatt vagy ebben a kognitív disszonanciás állapotban. Fogadd el, hogy változóban a világ (ahogy mindig is, csak most drasztikusan, és lehet, hogy maradandóan, ezt nem tudjuk), nézz szembe vele, aztán alkalmazkodj hozzá.

Igyekszem nem ilyen amerikaiőrmesteresordibálós stílusban megfogalmazni, amit akarok, de alapvetően egy intelligens ember vagy, jellemzően más gondolkozással és életfelfogással, amivel én tudok azonosulni, de remélem, átmegy, amit mondani akarok.

szerk: Pyro is írta, nekem is eszemben volt még ebéd közben, de aztán kiment: ha ennyire úszni akarsz, menj természetes vízre. Persze, az bacis, meg mittomén, de emberek százezrei túlélik minden évben.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
20870 levél
Válasz 20.04.05. 14:14 #152416
Pyrogate
Valahol megértem amúgy a helyzetet, én igazolt sportoló voltam, amikor egy rajtam kívülálló sérülés miatt - akkor még azt hittem átmenetileg - abba kellett hagynom. Minden egyes nap, gipszben meg utána a gyógytornán arra gondoltam, hogy milyen lesz újra sportolni. Aztán elkezdtem, de már nem működött úgy, abba kellett hagynom. Csakhogy közben elteltek hónapok és már alig emlékeztem arra, amikor minden nap mentem edzésre. Szóval elmúlik és közben találsz mást. Az űrt be lehet tölteni, muszáj lesz. Lehet a biciklizés lesz az
Nyáron meg elhagyatott helyekre csak ki lehet menni fürdeni természetes vizekhez.
Szenvedély nélkül a foci halott.
16953 levél
Válasz 20.04.05. 13:41 #152415
ufodani
PTSD középfok.
Kezelése pszichoterápia, gyógyszer. Amennyiben egyik sem hatásos, marad a kötél.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
833 levél
Válasz 20.04.05. 11:04 #152414
Ricsi1976
Van egy rossz hírem, erősen depressziós tüneteket produkálsz. Tudom, hogy szer, de reménykedjünk. Tudod: a pesszimista embernek mindig igaza van, csak nem tud örülni neki. Ez különbözteti meg az optimista embertől. Az elején én is befordultam 1 hét alatt, de mivel 2 éve erősen elkezdtem olvasni, van mit pótolni. Nem mondom, hogy nem hiányzik a sport, de feldobtam magam a szobakerékpárra. 3 éve lovagolok és most egyelőre az is ment a levesbe, mivel a lovardák is bezártak. Nem hiszem, hogy több 10 éves sportolásod megy a kukába. Otthon is tudsz mozogni, bár aláírom az úszást meg se közelíti. Próbálj a pozitív dolgok felé húzni, formálni a gondolkozásod, tudom kurva nehéz sok esetben lehetetlen. Kitartást! Én maximálisan átérzem a helyzeted / érzéseid!
10131 levél
Válasz 20.04.05. 09:37 #152413
davkar9
Tényleg ne legyen sértődés, de ez annyira egy kurvaönző, first world problem. Még csak nem is profi úszó vagy? akinek az élete/megélhetése ment ezzel tönkre. Leírtad miket próbáltál sikertelenül, hát márpedig erőltesd! Ha egy film fél óra után elveszít, akkor nem jó filmet néztél. Ilyen szar hangulatban amúgy a legjobb gyógyszer a mese/rajzfilm (mármint rendes animációs, disney+/-, nem ilyen teletubi féle bárgyú szarok).

Plusz nevetni, nevetni, nevetni. Minden nap. Tök mindegy, hogy a forrása a legsértőbb rasszista vicc, a lehető legszarabb aaaaaaa szóvicc, egy ezerszer elismételt családi/baráti inside joke vagy egy elsőre érthetetlen mém egy francia művészfilm alapján amire fél napot kell rááldoznod, hogy megértsd az utalást. Lényeg, hogy legyen naponta egy jóízű nevetés. Vírusmentes időkben is, mert amúgy akkor tényleg mi értelme ennek az egész életnek nevezett szarnak...

Nyugodtan írd ki ezeket magadból, továbbra is kigúnyolunk/kinevetünk/segítünk. De ne add fel baszki, mert ez a kikúrt kis szar vírus rohadtul nem fog végezni sem veled, sem az emberiséggel.
Simple. Eternal. Beige.
4418 levél
Válasz 20.04.05. 09:21 #152412
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egyrészről köszönjük a bizalmat, hogy ezt így leírod nekünk. Nyugodtan írd ki ide magadból, ha úgy érzed ez segít. Valóban nehéz lehet egy rendszer szerint élni próbálóm vagy pontosabban erre támaszkodó személyiségnek bármilyen "rendszerhiba".

Másrészről, ahogy szerintem a többiek is lent próbáltak erre utalni, hogy túlságosan "belelovalod" magad, főleg a negatív irányba tartva. Ezt kellene megpróbálni egy kicsit enyhíteni. Mindenki félti a szeretteit, én is, apum asztmás, de ha folyton mindenkivel csak erről beszélsz, "megállás" nélkül követed a cikkeket, akkor jó hogy még "depressziósabb" leszel.

Abszolút nem olvasok mindennap cikkeket tömegszámban és tömegesen (az esetszámok növekedését követem), egy-kettőt átfutok, de minden létező elemzést, hírt nem olvasok el. Egy nyilván túlzás, am szerintem ha összevetnénk a cikkmennyiséget, amit te elolvasol és amit én, az enyém talán még statisztikailag sem lenen mérhető. Ez nem érdektelenség, de én meg arról olvastam cikket (nem tudom hol, nem tudom linkelni), hogy ezek egész napi bújása bizony negatív hatással van a lelki életre, ezért érdemesebb összefoglaló cikkekre hagyatkozni azoknak, aki nem tudják ezeket érzelmileg jól kezelni.

Neked is ezt javasolom.
52525 levél
Válasz 20.04.05. 08:54 #152411
Barthezz
Én nagyon lelkizős, a megszokott dolgokhoz ragaszkodó, a változásokat nehezen viselő, előre meghatározott pontos terv szerint élő személyiség vagyok. Bármi ilyen jelentős változás kiborít, csak azok esetén nem vagyok tehetetlen, van beleszólásom a dolgokba. Ha elcseszek valamit, az tudom, hogy az én hibám és azt is, legközelebb mit kell máshogy csinálnom. Jelenleg viszont rajtam kívül állnak az események és nincs rájuk hatásom. Nekem a 10 éve folyamatosan, 5-6 éve napi szinten űzött sport elvesztése olyan, mint másnak egy szeretett munkahely elvesztése. Ez a legtöbb embert kiborítja. Ehhez hozzájön ez a bizonytalanság, a szeretteim féltése a vírustól és máris megvan a kilátástalan kétségbeesés. Másrészt nemcsak ez hiányzik az életemből, hanem finoman fogalmazva a testi dolgok is. Mivel egy 3 éves nem kimondott, de lényegében kapcsolatomnak lett vége tavaly év végén, aztán egy rövidebbnek is, így most ez annyira nem frusztrál, de az nyilván igen, hogy ilyen helyzetben a megoldás az ismerkedés lenne és most erre sincs lehetőségem. Egy rendszeres jó szex szintén gyógyító hatással van lelkileg is, így ennek hiányát sem tudom elképzelni, hosszú ideig hogy leszek meg nélküle, de nem akarok ennyire ilyen témákba belemenni és ezért nem emeltem ezt ki eddig. Nyomaszt az is, hogy a hónapok óta várt erdélyi út, a nyaralások is mennek a süllyesztőbe, már előre kiírtam magamnak a szabikat is a teljes évre, decemberig be volt tervezve az egész évem, hogy mikor mit csinálok. Ha ez bármi miatt borul, azt a helyzetet nagyon nehezen kezelem.

Add össze a fentieket és máris mindenféle pszichológusi elemzés nélkül érthető lesz, miért vagyok teljesen a padlón. Amúgy meg lehetnél a társam egy Walking Dead-ben, mivel igyekszem ezeket az érzéseimet nem kimutatni, itt írom ki őket magamból és egy haverommal, aki szintén így látja a jövőt, vele beszélem meg ezeket. A munkatársaimmal szoktam beszélni telefonon, de ott nem ilyen vagyok, az egyikükben én tartottam a lelket és nyugtattam meg, amikor ő is nagyon ki volt borulva, mert a nyárra tervezett esküvője, amire egész évben készült, neki is ugrott. Meg is köszönte, hogy adtam neki erőt és bátorítást. Nem vágom látványosan az ereimet sem, elvagyok itthon a szüleimmel és teszek-veszek itthon, segítek amiben tudok. Belülről őröl ez az egész és ez a fórum most az a hely, ahol ezeket kiírhatom magamból, mivel bár sok embert ismerek személyesen innen, ez mégiscsak jóideje ismét egy virtuális közösség (10 éve voltak az utolsó fórumtalik), ahol nem kell álarcot hordanunk és leírhatunk őszintén mindent.
52525 levél
Válasz 20.04.05. 08:34 #152410
Barthezz
Persze, a rák és öregedés esetén írtam is az eggyel ezelőtti hsz-emben, hogy sarkalatos példák. A rák ellenszere lehet, hogy már megvan, de a nagy gyógyszergyártó cégek visszatartják, mert rengeteg pénztől esnének el. Az öregedés megállítása pedig igazából nem is érdeke az emberiségnek, hiszen jelenleg is óriási problémát jelent a Föld túlnépesedése, az öregedés megállításával végképp lakhatatlanná válna a bolygó évtizedeken belül. Ugyanakkor egy járvány sem tart örökké, a spanyolnátha, pestisjárványok is végül megszűntek oltás nélkül is. Én az addig hátralévő időtől félek, hogy az nagyon hosszú, években mérhető lesz, de igen, ha lesz gyógymód, akkor már nem olyan égető szükség az oltás. De egyelőre az összes ilyen kecsegtető kísérlet végül kudarcba fulladt, a BCG-ben is hogy bíztunk és kiderült, hogy mégsem jó, csak enyhítheti legfeljebb a tüneteket. Amúgy meg ha meg is találjuk a gyógymódot, ennek tömeggyártásához és a fejlett országok ellenanyaggal való ellátáshoz is több mint 1 év kell. Ha csak nem az általunk félretett malária ellenanyag az, de erre kevés az esély, régóta tesztelik a maláriagyógyszert a Távol-Keleten is és még mindig nem bizonyult minden súlyos fertőzöttre hatásosnak. Ha külföldről kéne behoznunk az ellenanyagot, akkor egyhamar nem jutunk hozzá, minden ország kilincselne érte. Lehet Müller "amaszkésatesztelésisfelesleges" Cecília nem is tartaná ezt esem lényegesnek. És ezzel elértünk az újabb félelmemhez. 2,5 millió tesztet szereztünk be, ennek ellenére Cecília asszonyság szerint még mindig felesleges a tömeges tesztelés, hiába állította meg ennek révén Dél-Korea a járványt. Ha ezt a 2,5 millió tesztet felhasználnánk, az ország lakosságának 1/4-ede szűrhető lenne, 1-2 hónap alatt megállíthatnánk a tünetmentes emberek okozta folyamatos rejtett fertőzéseket. De ezt valamiért Cecília nem akarja, ülnek a 2,5 millió teszten és nincs rá magyarázat, hogy miért nem használják fel (azokat az összeesküvés elméleteket meg hülyeségnek tartom, hogy Viktor szeretné kitartani ezt az állapotot a korlátlan hatalom miatt, mert ez a gazdasági nulla, ami most van, neki sem jó, Lőrinc és így az ő pénze nem gyarapszik tovább, ráadásul a legnagyobb hobbija, a foci is gyakorlatilag teljesen megszűnt, óriási munkája volt ebben a részben budapesti EB-ben is, de Semjén barátja sem járhat Svédországba szarvast vadászni, stb., szóval ugyanúgy nekik is szar ez az egész). Szóval amíg egy ilyen Müller Cecília irányítja a védekezést, aki ennyire megy a saját feje után és teljes iránta a kormány bizalma (amire megint nincs magyarázat, de pl. Schmidt Máriához is emlékezzünk, mennyire irracionális módon ragaszkodtak éveken át), addig csak laposítani fogjuk végeláthatatlanul a görbét és valósággá válik a a 20 évvel öregebb Győrfi Pálos mém, miszerint "csak még egy kicsit maradjatok otthon". (Csak 20 helyett 3-4-5 évvel, mégmielőtt valaki azt hinné, hogy 20 évben gondolkodnék.)
4418 levél
Válasz 20.04.05. 08:28 #152409
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Barthezz, nem akarom a helyzet komolyságát sem elbagatellizálni, meg az úszásmenetes terheid irányába sem akarok nem megértő lenni, de ha "valóban" egy The Walking Dead-The Last of Us-Fallout-Mad Max-Days Gone-féle posztapokaliptikus világ felé tartunk, nem lennék a túlélőtársaid egy közös kompániában (little irony off). Nem akarlak sem megbántani, sem átmenni pszichológusba (ami nem vagyok), de 100%-ig biztos, hogy csak a járványügyi váltja ki belőled ezeket a lelki folyamatokat, amit lentebb taglalsz? Mindenki élete felborult valamilyen szinten és fel is fog a járványt követően, de ha pusztán egy elem volt, ami a hétköznap viharaiban a lelket tartotta benned, lehet érdemes lenne elgondolkodni, hogy van-e egy olyan részed, amit most erre helyzetre ki tudsz vetíteni.
2351 levél
Válasz 20.04.05. 01:36 #152408
Shadowguard
Éééérdekes. A CBS tudósítása különösen

Mellé még:
A német Robert Koch Intézet nem tanácsolja a pozitív teszteredményt mutató elhunytak boncolását, mivel állítólag túl nagy az aeroszolos cseppfertőzés kockázata. Így viszont sok esetben már nem határozható meg a halál valódi oka.

Egy patológus szakorvos ezt így kommentálja (a levél szövege a videó alatt): „Rossz az, aki rosszra gondol! A patológusok számára eddig is természetes volt, hogy megfelelő óvintézkedések mellett fertőző betegségek – HIV/AIDS, hepatitis, tuberkulózis, Prion-betegség stb. – esetén is elvégezzék a boncolást. Azért az furcsa, hogy egy olyan járványban, amely az egész Földön több ezer beteget elragad az életből és országok gazdaságát állítja le szinte teljesen, csak nagyon kevés boncolási lelet áll rendelkezésre (Kínából hat betegről). A boncolási eredményeket mind járványrendészeti, mind orvosi szempontból különösen nagy, nyilvános érdeklődésnek kellene öveznie. És pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Félnek attól, hogy megtudják a pozitív teszteredményt mutató elhunytak valódi halálozási okát? Lehet, hogy akkor úgy elolvadna a korona-halottak száma, mint hó a tavaszi napsütésben?“
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
1499 levél
Válasz 20.04.05. 00:40 #152407
quervo
Ha egymillió ember körbeáll egy kólásüveget mondjuk 10 méterről, és mindegyik egy tollat akar beledobni, tuti lesz, akinek összejön. Koronavírust már számtalanszor győztünk le, nem a nulláról indulunk, AIDS, rák, öregedés ellen kicsit más a szitu, a többi példánál is.

Arról nem is beszélve, hogy ha a halandóságot sikerül minimalizálni egy gyógyszerrel, ami elbánik a tünetekkel, akkor azért elkezdhetünk úgy élni, hogy nem baj, ha megfertőződünk. És azért arra azért mindig van esély, hogy az már ott lapul valakinek a zsebében.

Addig is szerintem próbálj meg alkotni. Ha pl elkezdesz egy regényt, akkor az el tudja terelni a figyelmed, és kicsit el is merülhetsz a saját világodban. Nem kell kiadásra csinálni, csináld csak magadnak. Nekem bejött anno más szituban.
2351 levél
Válasz 20.04.05. 00:35 #152406
Shadowguard
Mit gondolsz miért panaszkodtam, hogy nekem nincs home office? Bár legalább bent kapóra jön a koronapánik. Mivel nem hordok maszkot mindenki kerül
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
1499 levél
Válasz 20.04.05. 00:30 #152405
quervo
2351 levél
Válasz 20.04.05. 00:25 #152404
Shadowguard
Nekem INTJ-J.
Hát, biztos úgy van. A 81%-nyi introvertáltat azért keveslem, lehet valahol rosszul jelöltem
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
52525 levél
Válasz 20.04.05. 00:20 #152403
Barthezz
"Azért az vigasztaljon, hogy mindenki, aki érintett a témában, épp ezzel foglalkozik, a legnagyobb koponyák keresik a megoldást, azt a matematikus nem fogja kiszámolni, hogy holnap valaki véletlen megtalálja az ellenszert."

Tudom, de ez jellemezően a filmekben van így, a való életben szinte nulla a deus ex machina esélye. Számos dolgot nem oldott még meg az emberiség, ahogy írtam, sok vírus ellen máig nincs oltóanyag: az AIDS ellen bár terápia van, de oltást 30-40 év alatt sem sikerült fejleszteni. Az influenza ellen máig nincs minden törzsre kiterjedő oltóanyag, pedig dolgoznak rajta rengetegen, bármikor jöhet ugyanis egy újabb, a spanyolnáthához hasonló gyilkos mutáció. A rák, vagy az öregedés ellenszerét máig nem találták meg, pedig nagyon komoly kutatások vannak ezek irányában is. De fúziós erőművünk sincs még, vagy a Marsra sem tudtunk még embert küldeni, hiába a számos kutatás. Az, hogy a koronavírus ellenszere meglesz-e rövid időn (tehát a legoptimistábbnak tartott 1-2 éven) belül, kb. a vakszerencsén múlik. Könnyen lehet, hogy oltás nélkül tűnik el, ha az emberiség elegendő részét megfertőzte már (ez ugye 3-4-5 év a korlátozások mellett, anélkül kb. 1 év lenne, de ezt nem vállalja be egy döntéshozó sem). Az, hogy ennek 2-3-4-5 éven belül lesz vége, nem pesszimista, hanem nagyon is realista forgatókönyv. Az ennél optimistább kilátásoknak semmiféle tudományos alapja nincs, kizárólag a deus ex machina reményén alapulnak. Túl sok filmet nézett mindenki, aki ebben komolyan hisz. A filmekben valóban mindig megoldódik egy ilyen vészhelyzet és véletlenül ráakad egy tudós / szerelő / akárki a megoldásra, még az idegenek űrhajóján is Windows fut. A valóság sajnos nem ilyen.
52525 levél
Válasz 20.04.05. 00:07 #152402
Barthezz
De ez így nem élet. A napi úszás hiányát nem tudom feldolgozni. Majdnem 10 éve úszom rendszeresen, az utolsó 5 évben naponta. Nincs emberi szervezet, ami erről az edzésmennyiségről át tud állni egyik napról a másikra 0-ra. Egyúttal dobhatom a kukába 10 év edzésmunkáját, de szellemileg sincs semmi, ami kikapcsolna és ezt helyettesítené. Nem tud érdekelni, hogy mennyi minden más van, ha az életem jelentős része, a napirendem évek óta erre épült. Nem mellesleg szaunázni is szoktam úszás után mindig és amióta ezt csinálom, nem voltam gyakorlatilag beteg. Nem is féltem ettől a koronaszartól egész addig, amíg be nem zárt az összes uszoda. Így viszont leépülök fizikailag és szellemileg is, ha betalál a vírus, kevesebb esélyem lesz (tudom, hogy még így is sok van persze). Bár tényleg nem tudom, érdemes-e egy ilyen világban a túlélésért, fennmaradásért küzdeni, mert ez a bezárt, social distancing életmód egyszerűen nem embernek való. Ha tudnék úszni, szaunázni, az kikapcsolna, megnyugtatna és akkor nem agyalnék ilyeneken, mint az előző posztom is volt. Nem tud tartósan kikapcsolni sem a biciklizés, sem a sétálás, sem a film-vagy sorozatnézés, sem a game-elés, csak ideiglenesen. Egyik sem éri el azt a hatást, mint az úszás / szauna-kombó tette. Filmet nézni nem is tudok, mert fél óra múlva már nem figyelek oda rá, hanem azon agyalok, hogy mennyire kilátástalan helyzetben vagyunk ezzel a járvánnyal szemben és semmi jó nem kecsegtet. Egyszerűen nem tudom elképzelni sem, hogy ennek valaha vége legyen, olyan, mintha egy rossz rémálomban lennék, amiből nem tudok felébredni. A reggeli ébredések pont a legszarabbak emiatt. Az utóbbi években mindig vidáman keltem, szerettem bemenni dolgozni, utána úszni menni, vártam mindig az egész napot és el is röppent gyorsan. Most meg minden ébredésnél azonnal ráeszmélek, hogy ma sem tudom ezt csinálni, megint egy tök semmilyen nap jön, ugyanolyan semmilyen, mint amilyen semmilyen volt az elmúlt 3 hét minden napja. Csak vegetálok, eszek, iszok, szarok, semmi értelmeset nem csinálok. Ha eddig bármi problémám adódott az életben, tudtam mit kell tenni, most erre esélyem sincs, hogy változtassak ezen a helyzeten. Csak tehetetlenül sodródom. Ha kicsit jobban is vagyok, újra és újra jönnek a negatív gondolatok és elnyomják a pozitívakat. Kezdek teljesen becsavarodni és ez nagyon nem jó, félek, hogy pár hónap után teljesen elvesztem a kontrollt és megzuhanok, amiből már akkor sem nagyon van visszaút, ha mégis megoldódna a helyzet (de nem fog).

Pyro: Értelek, nyilván bevonzom, de tényleg 5-10 cikket olvastam el ma este különböző helyeken a "koronavírus, mikor lehet vége" keresésre és mind erről szólt. Egy olyat nem találtam, hogy pár hónap múlva, őszre visszatérhet a korábbi életünk. Pár hete még többnyire ilyen cikkek és modellezések voltak, de most már nem, azóta eszkalálódott a helyzet. De megfigyelhető jól ez a tendencia: 2 hónapja még olyanokat írtak, hogy áh, Európát ez meg sem fogja érinteni, 1 hónapja azt írták, hogy max. pár hétig enyhébb korlátozások kellenek, pl. utazás, nagyobb rendezvények betiltása, a májusi erdélyi utat is még úgy terveztük, hogy valószínűleg addigra vége és elmehetünk, a nyaralást pedig biztosra vettük. Aztán 3 hete már látszott, hogy ennek nyárra nem lesz vége, két hete már egyértelművé vált, hogy nyáron sem, hanem legkorábban ősszel lehet vége, most pedig már ott tartunk, ahogy egyre súlyosbodik az egész világon a járvány, hogy idén már nem lesznek feloldhatóak a korlátozások. Ugyan pár hete is ezt mondtam, de akkor még bíztam benne, hogy mégsem így lesz. Most ez a bizakodásom, a remény is kezd teljesen elveszni és nagyon is reálisnak tűnik, hogy ebből évek is lehetnek. Februárban még azt sem tudtuk elképzelni, hogy ez 1-2 hétig vagy hónapig így lehet, mégis megtörtént a legrosszabb. Most sokan ugyanígy nem hiszik el, hogy ebből évek lehetnek, pedig ugyanúgy megtörténhet most is az, ami elképzelhetetlennek tűnik. A világháborúkat, a spanyolnáthajárványt, a középkori pestisjárványokat sem akarta senki, mégis megtörténtek és évekig tartottak, addig leállt az élet az egész világon. Simán elképzelhető, hogy a 2020-as évtized első fele ilyen lesz, az emberiséget ciklikusan elérik több éves hullámvölgyek és megtorpanások háborúk és járványok formájában. Nyilván túléljük ezt is és utána lassan helyreállnak a dolgok, de ez a 2-3-4-5 év, amíg ez tart, az kurva szar lesz.
1796 levél
Válasz 20.04.04. 23:42 #152401
Aribeth
Meg kellene csinálni megint, de általában felbosszantanak a túl hosszú pszichológiai tesztek. Eddig kétszer próbálkoztam, és az INFP jött ki (oh, mekkora meglepetés ez egy általában kisebb-nagyobb mértékben introvertált kockákkal teli fórumon), nekem megfelel.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1499 levél
Válasz 20.04.04. 23:35 #152400
quervo
Azért az vigasztaljon, hogy mindenki, aki érintett a témában, épp ezzel foglalkozik, a legnagyobb koponyák keresik a megoldást, azt a matematikus nem fogja kiszámolni, hogy holnap valaki véletlen megtalálja az ellenszert.

Hogy ne csak erről legyen szó, akar valaki MBTI -coming outolni?

Itt egy magyar nyelvű teszt, van egy ennél jobb, de azt nem találom most, illetve angolul is neki lehet esni, elég sok van belőle, én vagy 3-4-et megcsináltam, és a 16 személyiségtípusból csak kettő jött ki, a végső értékelésnél kiderült, hogy az utolsó betűm inog, mindenhol alig 50% felett végzett az egyik illetve másik oldal, amúgy a többi mindig stimmelt.

Ezek alapján én INFJ vagyok, az izolációs hetekben nyilván az intro-extrovertált ellentét kijön, de a többi tulajdonság alapján is elég jó képet ad az emberről. Ha valaki nehezen fogadja el magát, mindenképp töltse ki (aztán INFP vagy INFJ lesz úgyis ).
10131 levél
Válasz 20.04.04. 23:16 #152399
davkar9
Basszus, ez tényleg csak egy "szaros influenza"... Hogy bírnál ki egy látás útján terjedő rákos szuperkolerát vagy mondjuk egy háborút?

Ehetünk, van víz, áram, internet. Vírus ide vagy oda, nem úgy tűnik, hogy ezekről le kéne mondani. Túl fogjuk élni!
Simple. Eternal. Beige.
20870 levél
Válasz 20.04.04. 23:14 #152398
Pyrogate
Jó kontraszt ez a lenti hozzászólással egyik azt mondja lófasz vírus, a másik meg h évekig 4 fal között leszünk. Ugyanazt látom nálad is, hogy főleg azok a cikkek találnak meg, azoknak adsz hitelt, ami megerősíti az elméleted. Sok helyen meg pont nem ezt írják. Nyugi. 1-2 hónap és tisztábban látunk.
Szenvedély nélkül a foci halott.
52525 levél
Válasz 20.04.04. 22:44 #152397
Barthezz
Pár hete még lehurrogtatok, hogy szerintem ez legalább évekig fog tartani, ma már szinte minden cikk azzal foglakozik, hogy amíg nem lesz védőoltás, addig így kell élnünk, maximum rövidebb időkre, pár hónapokra lesznek feloldhatók a korlátozások, de akkor is csak részlegesen, mert amint feloldjuk a korlátozásokat, azonnal elszabadul a járvány. Az oltás és az emberek tömeges beoltása - ha lesz egyáltalán oltás - a legoptimistább becslések szerint is 1,5 - 2 év, de inkább több idő.

Most csak egy cikket linkelek, ez viszonylag optimistább. (Barabási Albert László neves fizikus, hálózatkutató véleménye)

A lényeget kiemelném, mire számíthatunk ez alapján is:

""Csak annyit mondj nekem, kérlek, hogy ennek egyszer valaha vége lesz-e? Vagy többé már nem?" - ez az a kérdés, amit körbejár a szakember.

Szerinte ki tudunk majd menni az otthonunkból, mehetünk iskolába, a munkahelyeinkre, vagy épp temetésre, vagy keresztelőre. Viszont azt is megjegyzi: ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem. Az az út már nem járható.

ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal. Idén azonban ez várhatóan nem fog megtörténni.


OLTÁS HIÁNYÁBAN, MEGTANULUNK EGYÜTT ÉLNI A VÍRUSSAL - VIZIONÁLJA.

Ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése.
Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka de újraindított járatokon.
Ha nem voltál fertőzött, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust.
Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán.
Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz."


De érdemes az egészet elolvasni. Sajnos én is erre számítok. Iskola, munkába járás, tömegközlekedés, alapvető szolgáltatások, mint fogorvos, fodrász időnként, pár hónapos ciklusokra lesznek. Amiről viszont évekig biztosan lemondhatunk: egyéni és versenysport, uszodák, edzőtermek, mozik, színházak, focimecssek, koncertek, szórakozóhelyek, strandok, külföldre utazás.

És ha lesz egyszer védőoltás, akkor visszatérhetünk a régi életünkhöz. De még ezt sem mondja senki sem biztosra, hogy lesz. Pl. az ebola, anthrax és megannyi vírus, betegség ellen sincs oltásunk, a rák gyógymódját sem találta meg mindezidáig az emberiség (okés, ezutóbbi lehet, hogy szándékos a gyógyszegyártók lobbija miatt). Simán lehet a koronavírus is ilyen, hogy egyszerűen nem lesz rá soha oltás. Akkor pedig meg kell várnunk, amíg kialakul a nyájimmunitás. Ilyen korlátozó intézkedések mellett azonban nagyon lassan terjed a vírus. Mire az emberiség 60-70%-a átesik a fertőzésen, az akár 5-10 év is lehet ilyen szigorú korlátozások mellett. Teljesen máshogy kell élnünk addig, az életünk nagy részében bezárkózva, rettegve, kerülve az embereket. Bízom benne, hogy lesz oltás, de ez sem kizárt.

Sajnos 2020 márciusában nagyon úgy néz ki, hogy hosszú távra végetért az eddig élt életünk és egy teljesen más életmód veszi kezdetét. Ha szerencsénk van és lesz pár éven belül oltás, akkor addig, ha nincs szerencsénk és nem lesz, akkor 5-10 évig. Nemhogy olimpia és EB nem lesz, de megszűnik a foci, bármilyen tömegsport, nem lesz már nyitva egyetlen uszoda, strand, mozi, színház sem. Nem linkelek, mert bárhol, bármit random elolvasunk, a kutatók, szakemberek véleménye egyöntetűen ez: Vagy az oltás állítja meg, vagy az oltás nélkül magától kialakuló nyájimmunitás, utóbbit viszont pont a korlátozó intézkedésekkel belátható időn belül lehetetlenné tesszük.

Aki pedig azt hiszi, hogy pusztán azért, mert már nem bírja a gazdaság és az emberek pszichéje, a korlátozásokat előbb-utóbb feloldják, az nagyon is téved, ugyanis MINDEN kutató egyöntetű véleménye, hogy akkor azonnal elszabadul a járvány és leterhelődik az egészségügy, rengeteg elkerülhető halált okozva ezzel. Ezt pedig nincs olyan politikus, aki bevállalja, ld. Donald Trump pálfordulását is, akit két hét alatt meggyőztek, hogy felejtse el az eddigi álláspontját, mert ez a vírus kurvára nem vicc.

Pár hete még valóban nem ezeket lehetett olvasni, hanem eleinte azt, hogy nyárra vége lesz, majd azt, hogy nyár végére, őszre. Én már akkor is láttam, hogy mi a realitás. Szerettem volna, ha ennek cáfolatát olvasom, de most már minden modellező, matematikus, járványügyi kutató a világon egyöntetűen osztja, hogy idén egyértelműen nem lesz vége és nem elsznek feloldhatók a korlátozások. De jövő év első felében sem nagyon. Legjobb esetben is évekig így kell élnünk, mint most és ez nagyon elkeserítő. A 2020-as évek a modernkori emberiség sötét korszaka lesz. Világháborúnk nem lett, azt megúsztuk, viszont ezt kapta helyette a mi generációnk.
20870 levél
Válasz 20.04.04. 18:14 #152396
Pyrogate
Egy biztos: hidd el, tényleg megterheli az egészségügyi rendszert. Lehet, hogy nem ebben halnak meg közvetlenül az emberek, és az is igaz, hogy egyelőre - szerencsére - sokkal több halálesetet nincs, mint máskor ilyenkor (több, de nem jelentősen!). Viszont az is biztos, hogy védekezés nélkül több haláleset lenne, mivel nincs rá gyógymód. És valószínűleg összeomlana az egészségügyi rendszer. TELJESEN. A többit (hogy most épp hány halott van és hogy amúgy is meghaltak volna, stb.) szarrágásnak érzem, nem ez a legnagyobb probléma, de már nem írom le még egyszer.
Szenvedély nélkül a foci halott.
16953 levél
Válasz 20.04.04. 18:10 #152395
ufodani
Egy szegedi virológus prof összefoglalta amit idáig lehet tudni.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
2351 levél
Válasz 20.04.04. 18:01 #152394
Shadowguard
Alapvetően én sem konteózni akarok, még ha úgyis tűnik. Mindössze a kezdetek óta kissé szkeptikusan figyelem ezt az egész koronavírus "járványt". És az itteni dolgok pont összevágnak vele. Egyelőre nem ismerek senkit, aki vírusos lett volna, vagy lenne ismerőse vagy ismerősének ismerőse. Hallom a híreket, amiket a kezdetek óta túlzónak érzek.

Erről van vmi hivatalos forrás?
Ezt linkelték oda, olasz sajtó-értesüléseket mondva. Na most a fene se tudja ez mennyire megbízható forrás.

Az ápolás/pánik kérdéshez:
A Covid19-cel összefüggésben több országban egyre több jel utal arra, hogy „a kezelés rosszabb, mint a betegség“.
Egy egyrészt az úgynevezett nozokomiális fertőzések kockázatát jelenti, vagyis olyan fertőzéseket, amelyeket az amúgy nem súlyos beteg a kórházban kap el. Európában évente 2,5 millió nozokomiális fertőzés történik, amelyekhez 50 000 haláleset köthető. Még a németországi intenzív állomásokon is a betegek mintegy 15 százaléka fertőződik meg nozokomiális úton, a többi között mesterséges lélegeztetés esetén tüdőgyulladással. Ezen felül külön problémát jelent a kórházakban az antibiotikumnak ellenálló, multirezisztens baktériumok elszaporodása.
További szempontot vetnek fel a bizonyára jó szándékkal, de részben nagyon agresszívan alkalmazott kezelési módszerek, amelyeket egyre gyakrabban alkalmaznak Covid19-betegeken. Ide számít a többi között szteroidok, antibiotikumok és antivirális gyógyszerek (vagy ezek kombinációjának) adása. Már SARS-1-betegek kezelésekor is megmutatkozott, hogy egy ilyen kezelés gyakran rosszabb és halálosabb eredményre vezet, mint az ilyen kezelés nem alkalmazása.

Plusz:
Egy előrehaladott demenciával élő embereket gondozó idős- és ápolóotthonban 15 pozitív teszteredményt mutató ember meghalt: „Meglepően sokan haltak meg, anélkül hogy korona-tüneteket mutattak volna“. Egy német szakorvos ezt írja az ügyről: „Az én orvosi véleményem szerint néhány dolog szól amellett, hogy ezek kötül az emberek közül néhányan valószínűleg az intézkedések következményeibe haltak bele. A demens emberek súlyos stresszbe kerülnek, ha döntő változás áll be a mindennapjaikban: elszigeteltség, a testkontaktus hiánya, adott esetben »álruhába öltözött« ápolók.“
Illetve:
Egy a DocCheck szakmai portálon megjelent poszt a pozitív teszteredményt mutató páciensek lélegeztetésével foglalkozik. Az ő esetükben hivatalosan nem javallják az egyszerű, oxigénmaszkos lélegeztetést, a többi között azért, hogy a koronavírus ne terjedjen az aeroszolokkal. A pozitív teszteredményt mutató, intenzív osztályon lévő betegeket ezért gyakran közvetlenül intubálják (műanyag lélegeztetőcsövet vezetnek a légcsövükbe). Az intubációnak azonban rosszak a sikerességi kilátásai, gyakran további károsodást okoz a tüdőben (ún. ventilátor-indukált tüdőkárosodás).

Én is csak a "kinek az érdeke" miatt nem könyvelem ezt el igaznak. Bár várjuk majd meg, hogy mikor lesz gyógyszer/vakcina/ki tudja mi. Először évekről volt szó, aztán 11-12 hónapról, aztán mostanra már lassan kiderül, hogy a malária gyógyszer is jó kezelés lesz.
És ha tényleg konteózni akarnék: már egy jó éve van szó róla, hogy jön a következő gazdasági válság. Tessék itt a válság. Viszont hibás nincs, mert egy vírusért senki sem hibás. Sőt, az előbbi felelősei (a bankok) most még pozitív szerepben is vannak most. Nem veszik fel az osztalékot és némelyik még támogatást is ad (utóbbiról a portfolio.hu-n volt cikk, ha érdekel megkereshetem).
Mellé még ott van Snowden megszólalása: Edward Snowden NSA-szivárogtató arra figyelmeztet, hogy a kormányok a megfigyelőállam kiépítésére és az alapjogok korlátozására használják ki a jelenlegi helyzetet. A most bevezetett ellenőrző intézkedéseket a válság elmúltával nem fogják megszüntetni.
És máris nem panaszkodnak a politikusok sem.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
20870 levél
Válasz 20.04.04. 17:16 #152393
Pyrogate
Ez a vírus nem nagyon különbözik az influenzától, csak kurvára nincs rá oltóanyag. És nem immunis rá senki. És valamivel jobban terjed (a halálozási rátája valószínűleg hasonló, de ezt a "végén" tudjuk igazán felmérni). Ezért vannak ilyen intézkedések.

"Lombardiában a pozitív teszteredményt mutató elhunytak 90 százaléka nem az intenzív osztályon halt meg, hanem túlnyomórészt otthon."
Erről van vmi hivatalos forrás?

"hogy van az, hogy Bresciából Németországba szállítanak Covid-betegeket, miközben a közeli Veneto és Verona tartományokban az intenzív osztályos ágyak kétharmada üres"
Mondja egy politikus. Vagy igaz, vagy nem. Azért a politikusokat ismerjük. De mi van, ha azért kell átvinni, mert ezekben a tartományokban nincs lélegeztőgép? Azért ez nem lenne olyan hatalmas meglepetés.

"Az ápolás terén kialakult rendkívüli állapot, amely a pánik miatt alakult ki, átmenetileg sok halálos áldozatot követelt az ápolásra szorulók körében, és egyre többet a fiatalabb kórházi betegek körében is."
A pánik miatt volt sok halálos áldozat? Ezt hogyan kell elképzelni, mi a magyarázata ennek? De most nem úgy van, hogy alig hal bele valaki? És még fiatalok is kórházba kerülnek? De hát nem úgy van, hogy rájuk nem hat?

"Ezeket a halálos áldozatokat a felelősök és a média arra használta, hogy még inkább pánikot keltsen az emberekben"
Kik a "felelősök"? Kinek érdeke. Légyszi, nagyon érdekelne.
A WHO? Az ECDC? Nyilván. Most lelepleződtek
Szenvedély nélkül a foci halott.
806 levél
Válasz 20.04.04. 16:41 #152392
pb69
Az a baj, hogy ha konteózni akarunk, akkor a másik oldalról is könnyen lehet. Pl. azért is lehetnek átlagosak vagy normálisak bizonyos területeken a halálozási ráták, illetve a halottak száma, mert hamisítják a statisztikákat.
Kína felől hallani gyanús szitukat, hogy állítólag sokkal több embert kellett temetni és hamvasztani, mint ahányan hivatalosan meghaltak. Ami ha tényleg így van, akkor több, mint árulkodó.
De a telefonelőfizetéseknél is hallottam olyat, hogy meglehetősen sokat mondtak le arrafelé. Persze ez attól is lehet, hogy ha már otthon vannak összezárva, akkor lehet elég egy előfizu a családnak. Franc se tudja, de nem is akarok ekkora hitelt adni az ilyen összeesküvéseknek. A lényeg csak annyi, hogy ez kétoldalú fegyver.

A másik nagyon fontos kérdés, hogy ugyan kinek lenne ez az egész az érdeke? Semmilyen komolyabb lobbit nem látok, amely egyértelműen óriásit kasszírozna ezzel a járvánnyal. A WC papírt vagy a kézfertőtlenítőt gyártóknak nincs lobbierejük. De még ők is megszorulnak amúgy, mert nem tudnak eladni akkora készleteket, amekkorákra szükség lenne.
A sárga hajú amcsi bohóc is ezzel kezdte, hogy ez biztos csak a politikai riválisainak vagy épp Kínának jó, ezért az összeesküvés. Aztán csak rájött, hogy ez marhaság, mert ugyan mi komolyat nyernének ezzel bárhol is.

Egyetlen ilyen konteós háttérokot tudnék elképzelni, amiben legalább némi logika van. Ha az egyre jobban elöregedő társadalmak korarányát akarnák javítani, mert már kilátástalannak vélik gazdaságilag és társadalmilag is a jelenséget.
Azt szokták mondani, hogy a túlnépesedés, az erőforrások túlhasználása és hasonló problémák ellen csak két igazán hatékony fegyver van: a háború és a járvány (vagy vmely azzal egyenértékű más természeti katasztrófa). Az könnyen belátható, hogy a háború a fiatal és egészséges emberek közül is rengeteget érint, őt gyerekeket is. Tehát háborúzni nem akar a világ, marad a járvány, ami az eleve gyengébb embereket dönti le.
De még egyszer mondom, ez csak gondolatkísérlet és egy mondvacsinált indok arra, hogy miért is lehetne bkinek érdeke túltolni ezt a vírusszitut. A dolog már csak ott is sántít amúgy, hogy ha a fenti lenne a cél, akkor nem állították volna le a gazdaságot, nem hoztak volna karanténintézkedéseket és kijárási korlátozásokat, hanem hagyják mhol végigsöpörni az időseken.
2351 levél
Válasz 20.04.04. 15:49 #152391
Shadowguard
Ja, és ami kimaradt, de válaszolni akartam rá:

Remélem azért betegen te sem mész dolgozni
Elvileg nem. Viszont beteg utoljára 4-5 évvel ezelőtt voltam és még akkor sem annyira, hogy orvoshoz kellett volna mennem. Kivettem pár nap szabadságot és itthon elvoltam.
A nem vagyok beteg dolgot pedig úgy kell érteni, hogy nátha sem. Nem fáj a torkom, nem köhögök, nem folyik az orrom.
És azért elvileg, mert pár éve például exem lázas beteg volt az ünnepek alatt. Nála voltam pár napot és semmi bajom nem lett. Vagy nem is kaptam el vagy csak tünetet nem mutattam.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
2351 levél
Válasz 20.04.04. 15:42 #152390
Shadowguard
Az meg valahogy nem fér a fejembe, amikor azzal akarják győzködni a világot, hogy egy sima influenzában is ennyien belehaltak, akik amúgy betegek voltak. Igen? És akkor ez hogy nem tűnt fel eddig senkinek?
Már ősszel megérkezhetett a koronavírus Olaszországba? Utólag feltűnt. Ha nincs a járvány akkor ezzel se foglalkozik senki gondolom én.

Elég furcsa - persze sokaknak vonzó, romantikus szabadságharcos kép -, ha az ember annak hisz, amiről jóval kevesebb forrás ír.
Ez ugyan már politika, de ezt pont nálunk kijelenteni, ahol OV és társai leuralták a média 99%-át...

Én továbbra is azt érzem, hogy az elég komoly rendelkezések szorítják vissza ezt a rátát a a normál tartományba
Oké, ez lehet igaz is, de attól függetlenül a média szerintem generálja a teljesen felesleges pánikot. És ha naponta közel ezer koronavírusos beteg hal meg akkor miért nem ugrik meg a halottak száma a tavalyi évhez viszonyítva? Mert lehet a vírustól függetlenül is meghalnának? Ahol élek talán cirka 2500an élnek. Tavaly egy hét leforgása alatt hatan haltak meg. Mind 80 év fölöttiek, hárman otthon, hárman az idősotthonban. Ha akkor lett volna már koronavírus és mondjuk jelen van a fertőzés nálunk akkor mind belekerülnek a statisztikába. Mint a vírus áldozatai. Mert jelenleg ez sok helyen így működik.

Néhány idézet még, ami pár dologra válaszol (?):
Lombardiában a pozitív teszteredményt mutató elhunytak 90 százaléka nem az intenzív osztályon halt meg, hanem túlnyomórészt otthon. És ezeknek az elhunytaknak a több mint 99 százaléka más, meglévő, súlyos betegségben szenvedett (pl. szívproblémák, légzőszervi problémák, rák).

gy észak-olaszországi politikus azt kérdezi: „hogy van az, hogy Bresciából Németországba szállítanak Covid-betegeket, miközben a közeli Veneto és Verona tartományokban az intenzív osztályos ágyak kétharmada üres?“

És a kamionnal szállított holttestek témaköréhez:
Az ápolás terén kialakult rendkívüli állapot, amely a pánik miatt alakult ki, átmenetileg sok halálos áldozatot követelt az ápolásra szorulók körében, és egyre többet a fiatalabb kórházi betegek körében is. Ezeket a halálos áldozatokat a felelősök és a média arra használta, hogy még inkább pánikot keltsen az emberekben, amikor például »újabb 475 halálos áldozatról« és arról számolnak be zenei aláfestéssel, felhalmozott koporsókat és katonai teherautókat mutató képekkel, hogy »katonák szállítják el a kórházból a halottakat«.

Pedig mindez csak a következménye volt annak, hogy a temetkezési vállalkozók a »gyilkos vírustól« való félelmükben megtagadták szolgáltatásaikat. Ezen kívül egyrészt egyszerre nagyon sok haláleset történt, másrészt a kormány olyan törvényt hozott, amely szerint a koronavírust szervezetükben hordozó holttesteket el kell hamvasztani. Olaszországban mostanáig csak kevés hamvasztás volt. Az országban csak kevés és kis krematórium van, amelyek hamar elérik kapacitásuk határát. Az elhunytakat ezért különböző templomokban kellett felravatalozni.


És a linkelt parkolóházas cikkhez:
Az európai egészségügyi hatóság, az ECDC nagyon szigorú előirányzatokat tett közzé a pozitív teszteredményt mutató vagy „vélhetőleg pozitív teszteredményt mutató“ elhunytak holttestéről. Az eddig nagyon alacsony halálozási arányok tükrében az ilyen előirányzatok orvosi szempontból igencsak kérdésesek; szignifikáns mértékben növelik az egészségügy és a temetkezés terhelését, ugyanakkor nagyon hatásosan tálalhatók a médiában.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
20870 levél
Válasz 20.04.04. 13:37 #152389
Pyrogate
sima influenza
Szenvedély nélkül a foci halott.
806 levél
Válasz 20.04.04. 13:17 #152388
pb69
1. bekezdés:
Nem tudom értelmezni azt, hogy a bevezetett intézkedésektől függetlenül. Nem 03.25-én jöttek az intézkedések, szóval nem értem hogyan lehetne ezektől függetlenül értékelni bmit egy ezzel záruló időintervallumban.
Én továbbra is azt érzem, hogy az elég komoly rendelkezések szorítják vissza ezt a rátát a a normál tartományba, ami logikusnak tűnik és jó hír is, hiszen többek közt pont ezért hozták ezeket.

2. és 3. bekezdés:
Kicsit úgy érzem, hogy olyan kezd ez lenni, mint az AIDS. Elvégre az se egy súlyos betegség, mert nem abba hal bele senki, hanem minden más egyéb nyavalyába, amit összeszednek mellette. Lényegében ez teljesen mindegy, szerintem ordas nagy kamu, hogy ezek az emberek amúgy is meghaltak volna, ha nem szedik össze a vírust.
Az meg valahogy nem fér a fejembe, amikor azzal akarják győzködni a világot, hogy egy sima influenzában is ennyien belehaltak, akik amúgy betegek voltak. Igen? És akkor ez hogy nem tűnt fel eddig senkinek? Ne mondja már nekem senki, hogy az illetékes orvosoknak vagy épp az illető szeretteinek nem tűnt volna fel, hogy azért halnak meg annyian, mert összeszedik az influenzát.

4. bekezdés:
Ez pontosan az, amit írtam is az előzőmben. Totál logikus, nyilván nem engedhetik be dolgozni a beteg személyzetet, ugyanis fertőzőek. Megfertőzhetik az ápoltakat, akik ugye eleve veszélyeztetettek, ill. a kollégáikat is, akik kidőlhetnek. Köztük is sok a veszélyeztetett korú egyébként mármint az orvosok közt).
Amúgy erre is ugyanazt tudom mondani, amit az előző bekezdések kapcsán. A kórházakban csak feltűnt volna az elmúlt évek során, ha az influenzajárványok idején a dolgozók miatt meghal egy csomó beteg. Nem gondolnám, hogy csak a covid19 kapcsán jöttek volna rá erre, ha nem lenne keményebb, mint egy más influenza.

5. bekezdés:
Nyilvánvalóan a több mérés több pozitív eredményt hoz, ebben nincs nagy csoda. Ugyanakkor az nem igaz, hogy ez megnyugtató hír lenne. Ugyanis eddig sok helyen leginkább az eleve gyanús eseteket szűrték, fokozatosan bővítik ki a kisebb eséllyel betegekre. Azaz, ha minden rendben lenne, akkor csökkenő tendenciát kéne mutatnia az azonosított fertőzötteknek.
Ha nagyjából arányosan nő a pozitív minták száma az újabb tesztekkel, az azt jelenti, hogy az újonnan bevont emberek körében is ugyanannyira van jelen a vírus, mint az eredeti populációban. Ez pedig igencsak baljós, lassan eljutunk oda, hogy teljesen random válogathatnak, ott is hasonló arányokat tapasztalnak, mint eleinte azoknál, akiknél eleve gyanakodtak.

6. bekezdés:
Oké, de most egyrészt nemcsak az olasz omlott össze. Másrészt az akkorinál sokkal jobban összeomlott. Most nem arról van szó, hogy szabadságról kell visszahívni dokikat vagy elmarad pár műtét. Gépekről kapcsolnak le embereket, ezzel biztos halálra ítélve őket, mert hiány van. Koleszokat, egyetemeket, stadionokat alakítanak ellátóhelyiségekké, állítólag van, ahol a korcsolyapályákat meg hullaházzá.
Illetve nem rémlik, hogy akkortájt ennyi olasz (vagy épp spanyol) halt volna meg. Márpedig egy sima influenzánál nem nagyon foglalkoznak vele, nincs semmi óvintézkedés. Pontosan úgy, ahogyan a covid19 esetében is kezdték a mediterrán népek, látjuk az eredményét. Ha ez olyan lenne, mint egy influenza, akkor a korábbi járványok esetében (a rendelkezések hiányában) még ennél is többen vesztették volna életüket.
20870 levél
Válasz 20.04.04. 12:57 #152387
Pyrogate
Azért ezt úgy nézd majd meg, hogy vannak ilyen cikkek is, de ha szétnézel a neten, akkor kb. százszor ennyit olvashatsz ennek az ellenkezőjéről is. Elég furcsa - persze sokaknak vonzó, romantikus szabadságharcos kép -, ha az ember annak hisz, amiről jóval kevesebb forrás ír. Persze hajlamosabbak az emberek azt gondolni, hogy okosabbak a világnál és ők átlátnak egy átverésen. És ilyenkor szépen kiszűrik azokat az információkat, amik ezt erősítik meg, a többit pedig elhanyagolják. Javaslom, hogy ne tedd ezt, ne szűrd ki a mainstream információkat se (azon okból, hogy az mainstream, ergo hazudnak, érdekük az összeomlás, pánik, eladások pörgetése, stb.). Az igazság, ahogy MINDIG, a kettő között van. Nyilvánvaló, hogy a pánik valamivel nagyobb, mint szükséges. Az ismeretlentől mindenki fél, erről a vírusról meg lófaszt se tudunk. Az influenzát nagyjából tudják kezelni. Az influenzához nem kell kórházanként akár száz lélegeztetőgép - ha nem lenne az emberek nagy része beoltva az influenza ellen, és viszonylagosan egyes mutációjára immunis a többség, akkor az is KURVA NAGY betegség lenne, kivéve a tüdőgyulladásos szövödmény, ami miatt a kórházi ellátórendszer megbénul. Igaz, lent azt írja ugye, hogy az olasz ellátórendszert már az influenza is viselte meg. Úgy baszki, hogy van rá oltás! Akkor képzeld el az influenzát anélkül, és már közelítünk a koronavírushoz. És nézd meg, hogy most nem csak az olaszok, hanem egy időben a spanyolok, olaszok, amerikiak (!) is arról írnak, hogy egyszerűen le kell kapcsolni az idősebbeket a lélegeztőgépről, hogy a fiatalabbak (40+) életben tudjanak maradni. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy nagyobb a pánik, mint indokolt és a sajtó ezt meg is lovagolja, mert ők örülnek, hogy pörögnek a letöltések. És ugye ez gerjeszti is tovább a folyamatot. A politikusoknak mondjuk nem igazán érdekük, mert ha az emberek elveszítik a munkájukat és nem tudnak majd mit enni, akkor őket fogják támadni, kurvára leszarják, hogy a vírus okozta mindezt. Persze ha egy kisebb gyulladással belehalsz a kórházban, mert nem lesz személyzet, aki ellásson, akkor ugyanúgy őket fogod hibáztatni. Valóban az idősebbek és a betegségekkel küzdők halnak meg (bár pl. most egy korábban itthon játszó 31 éves amerikai focista is meghalt az USA-ban, "mindössze" asztmás volt, de azért simán sportolt ugye...). Magyarországon a magas vérnyomást több esetben is fő betegségnek jelölték meg a koronavírusban elhunytaknál, ami nagyjából az ország 2/3-t érinti, na mindegy.
Válaszolva azért a lentiekre:
Olaszországban ha a halandóság alatta van a korábbi évekhez képest, akkor miért viszik el katonai teherszállítókkal a hullákat? (szerintem pl. többek között azért, mert többen halnak meg a kórházban, mint pl. otthon, mivel ezek az idősek a kórházba kerülnek - viszont ez is mutatja, hogy elég túlterhelt tud lenni az egészségügy).
A 2. és 5. bekezdés kicsit ellentmond egymásnak: most akkor teszteljenek többet, vagy ne? Nyilván, ha több a teszt, akkor több lesz a kimutatott beteg is. És alacsonyabb az ebben meghaltak aránya. Egyébként az influenzához majd nagyjából egy év után érdemes hasonlítani, az adott szezonokat, mert még csak nagyjából 2 hónap telt el Olaszországban az első esettől kezdve...Ja, hogy itt szezon sincs, mert az influenza pl. már alig terjed ebben az időben, de ez a fos szar meg igen? É valószínűleg nyáron is fog? (nem tudjuk egyelőre, de Ausztráliában pl. nincs kevesebb fertőzött)
3. bekezdés: valószínűleg nehéz megállapítani, hogy a vírus nélkül, a betegségével az adott személy meddig élt volna még. De könnyen feltételezhető, hogy ha beteg vagy, egy újabb betegséget már nem bír el a szervezet, ergo a kettő együtt végzett vele. Nem?
A 4. bekezdéshez: az influenzások sem dolgozhatnak betegen. Annyi itt a különbség, hogy tünetmentesen sem dolgoznak az ápolók, mivel ez a szar már úgy is terjed, hogy semmi bajod. Az influenzás sem azért marad otthon, mert szarul dolgozna, hanem, hogy ne adja tovább a betegeinek. Ez azért könnyen belátható. Ha koronavírusos a dolgozó, de semmi baja, viszont fertőz, akkor nem lenne túl etikus, hogy az orvos adja át a betegeknek, akik ebbe pl. belehalnak. Teljesen ésszerű, hogy megtiltod neki a munkavégzést. Remélem azért betegen te sem mész dolgozni, kurva idegesítő, amikor azért leszel beteg, mert páran azt gondolják, hogy egy kis tüsszögéssel meg köhögéssel lehet dolgozni...
ÉS végül az utolsó bekezdés: lásd. a korábbiak. Hány országnál omlott össze a rendszer és mennyi ideig tartott? Csak kíváncsiságból.

Még egyszer leírom, ezekben annyi igazság van, hogy nem kell egyből világvégét vízionálni. Ez nem olyan vírus, ami kiírtja az emberiséget. Viszont igen is komolyabb, mint egy influenza és hatalmas baromság azt gondolni, hogy bárkinek is érdeke lenne emiatt leállítani a gazdaságot. Miért lenne az? Sajnos az intézkedések jogosak és ésszerűek. Mossál kezet, lehetőleg érintkezz minél kevesebb emberrel. Ennyit kell betartani.
Szenvedély nélkül a foci halott.
2351 levél
Válasz 20.04.04. 11:35 #152386
Shadowguard
A teljesség igénye nélkül, de jó pár ilyen van benne:
Az európai monitoring-adatok grafikus értékelése látványosan megmutatja, hogy a teljes európai halandóság március 25-ig a bevezetett intézkedésektől függetlenül a normál tartományban vagy az alatt van, sőt több helyen az előző évi értékek alatt. A halandóság egyedül Olaszországban (a 65 év fölötti korcsoportban) emelkedett legutóbb (vélhetőleg több okból eredően), de még így is elmarad a korábbi influenzás téli időszakoktól.

Olaszország: Guilio Tarro elismert olasz virológus úgy érvel, hogy a Covid19 halálozási aránya Olaszországban is 1% alatt van, és ebből a szempontból az influenzához hasonlít. A magasabb értékek abból csakis adódnak, hogy nem tesznek különbséget a koronavírus következtében és a koronavírussal a szervezetükben elhunytak között, és hogy a (tünetmentes) fertőzöttek számát súlyosan alulbecsülték.

A Német Nemzeti Egészségügyi Intézet (RKI) igazgatója elismerte, hogy az összes teszt-pozitív halálesetet „koronavírusos halálozásnak” számítják, függetlenül a halál tényleges okától. Az elhunyt átlagéletkora 82 év, a legtöbb komoly előfeltételekkel. Mint a legtöbb más országban, a Covid19 miatti túlzott halálozás valószínűleg nulla közelében van Németországban.

Németországban néhány klinika már nem fogad több beteget. De nem azért, mert túl sok lenne a páciens vagy túl kevés ágy állna rendelkezésre, hanem mert az ápolók pozitív teszteredményt mutattak – pedig a legtöbb esetben tünetek nem is jelentkeztek. Ebből újfent kiderül, hogyan és mitől bénul meg az egészségügyi rendszer.

A Robert Koch Intézet legfrissebb adatai szerint a pozitív teszteredményt mutató személyek száma a tesztek számának emelkedésével arányosan nő, azaz százalékosan nagyjából változatlan marad. Ez annak lehet a jele, hogy az esetszám emelkedésének oka a tesztek számának emelkedése, és nem a járvány terjedése.


És a végére még egy az összeomló egészségügyről:
A Corriere della Sera egyik tudósításában arról ír, hogy az olaszországi intenzív osztályok már a 2017/2018. évi súlyos influenzajárvány idején is összeomlottak, műtéteket kellett elhalasztani, ápolókat kellett szabadságról visszahívni.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
20870 levél
Válasz 20.04.04. 10:33 #152385
Pyrogate
Az a baj, hogy már most elég nagy szarban van az egészségügy (jó pár egészségügyi dolgozó barátunk van). Nagyon nehezen bírják, pedig még el sem kezdődött igazán. De van németországi egészségügyis ismerős is, ott is szar a helyzet (sokan kiesnek, még ha tünetmentesen is, hogy ne fertőzzön meg minden beteget). Sima influenza, lófaszt.
Szenvedély nélkül a foci halott.
16830 levél
Válasz 20.04.04. 09:06 #152384
david139
Szépen összefoglaltad
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
806 levél
Válasz 20.04.04. 00:42 #152383
pb69
Nem igazán értem mire akarsz kilyukadni... hogy értve átverés ez?

Őszintén szólva nem értem mit kattognak azon annyit, hogy a halottak nagy részének volt valami krónikus betegsége. Volt, és akkor mi van? Az emberek mekkora hányada szenved állandó betegségben (pl. cukorbetegség, autoimmun betegségek, vérnyomási problémák stb.)? Most akkor, ha "csak" ők halnak meg, akkor semmi gond, akkor menjen tovább az élet, feleslegesek a korlátozások vagy mi?

Illetve továbbra sem elsősorban a halásesetekkel van a probléma, hanem az egészségügyi rendszerek terheltségével.
A covid tünetei sok esetben jóval erősebbek, mint egy sima influenzáé. Erről érdemes megkérdezni azokat az életerős sportolókat pl., akik félholtra szenvedték magukat miatta, Baromira nem az számít, hogy a legtöbb esetben uúgy kihordjuk lábon, hanem hogy sok esetben meg nem. Márpedig amikor nem, akkor kórházi ellátásra van szükség. Pont amiatt, hogy egy sima influenzajárvány is mekkora terhelést ad az eü-rendszernek, elég, ha a fertőzöttek csak +15%-a szorul kórházi kezelésre, máris kezelhetetlen a szitu.
Ha nincs kontrollálva a járvány és egyszerre annyian elkapják, mint egy sima influenzát, akkor még egy fejlett országban is kapitulál az eü. most az ilyen Mo.-félékről nem is beszélve. Ráadásul lebetegszenek az orvosok és ápolók is, nem tudnak dolgozni. Még ha tudnának betegen, akkor se megoldható, mert ha körbefertőzik egymást, akkor kampó. Ráadásul a dokik közt is rengeteg az idős. Úgy dől össze az egész, mint a kártyavár a szélviharban.

Plusz azt is érdemes figyelembe venni, hogy végesek az erőforrások. Ha 1000 emberrel többnek kell lélegeztetőgép vagy akármilyen ketyere, akkor ott 1000 embernek nem fog jutni. Vagy a koronásoknak, vagy azoknak, akiknek más betegségük van, amihez kellene.
Vagy édesanyám pl. hála a sorsnak nem koronás, de már 2 hete nem tud venni olyan gyógyszert, amire amúgy szüksége lenne. Egyszerűen sehol nem lehet kapni. 1,5 hét múlva elfogy, onnantól veszélyesebben kell élnie. Vírustól függetlenül is, de ha elkapja, akkor meg aztán pláne.

Még egy dolgot tennék hozzá. Totálisan értelmetlen és félrevezető a jelen adatokból olyan következtetéseket levonni, hogy nem kell itt a pánik és a korlátozások, mert nem olyan durva a helyzet. Ugyanis sokkal durvább lenne, ha nem vennék komolyan.
Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy 1000/1 autóbalesetben meghal a sofőr/utas, ez nem olyan vészes, tehát felesleges a biztonsági öv. Marhaság, ahhoz az arányhoz kell viszonyítani, ha nem lenne soha öv. A covid esetében is ostobaság az influenzajárványokkal példálózni, hiszen azok esetében semmilyen érdemi óvintézkedések nincsenek.
Ha nincs rajtad páncél és 10/8 esetben belehalsz a késszúrásba, páncélt viselve pedig 10/8 esetben a puskától, az nagyon nem azt jelenti, hogy a kés is ugyanannyira halálos.

(Ez nem ellened szól, Shadowguard, csak leírtam, ami bennem volt a téma kapcsán. )
2351 levél
Válasz 20.04.03. 22:55 #152382
Shadowguard
Utóbbi napokban ebbe futottam bele párszor, legutóbb a munkahelyen, kinyomtatva... Érdekes dolgok vannak benne, ha némelyik igaz akkor ez az évszázad átverése...
Majd ha hétvégén lesz rá időm és kedvem lehet utánanézek alaposabban.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
16953 levél
Válasz 20.04.03. 21:59 #152381
ufodani
Kell maszk! Nem kell maszk!
Csak egy influenza! Sokkal durvább egy influenzánál!
Májusban vége! Júliusban tetőzik! Sose lesz vége!
Sokkal kevesebben halnak bele, mint más betegségekbe! Tömegsírokat kell ásni, mert nem férnek el az elhunytak.
A denevér volt. A kínaiak. Az amerikaiak. Putyin. ( Teljes hibbantak: Orbán volt! )
Nem lehet újra elkapni! El lehet.
A világ fele el fogja kapni. A másik fele is.
Nincs is vírus! De van.
Az ufók voltak. Nem kell karantén. Kell karantén, de nem az ufók voltak.
Minek teszt? Tesztelni tesztelni tesztelni.
Kijárási korlátozás. Oks, de csak 1-99 éveseknek.
Nagypapi emléxel a 2020as hosszú hétvégére? Hát persze Coronítám, eltartott vagy 1 évig.

A főhős felriad, anyaa szted én még élek?
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
19566 levél
Válasz 20.04.03. 21:07 #152380
sipec
20870 levél
Válasz 20.04.03. 20:31 #152379
Pyrogate
Hát pont ez az előítélet mert a konkrét emberek reakciójába gondoltad bele az általános tapasztalataidat.

Amúgy nem gond maga az előítélet, alapból egy hasznos dolog, védi az embert sok dologtól.
Szenvedély nélkül a foci halott.
19566 levél
Válasz 20.04.03. 20:19 #152378
sipec
nem eloitelet, eltem azert en is 29 evet magyarorszagon.
end.
20870 levél
Válasz 20.04.03. 20:15 #152377
Pyrogate
Kicsit most a te előítéleteid dolgoztak szerintem, de hát van ilyen.
Szenvedély nélkül a foci halott.
19566 levél
Válasz 20.04.03. 20:10 #152376
sipec
latom, nem esik le, de hagyjuk is, tenyleg.
1883 levél
Válasz 20.04.03. 20:01 #152375
jawsika
Húha, nemtom... Nem én vontam bele magam asziszem. Hagyjuk is it abba. Sötét nyilas fasz vagyok. Fejleszd magad, tök jó, etc.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.