25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Grand Theft Auto III

Bűnözői hajlamainkat immár teljes 3D-ben élhetjük ki a GTA sorozat harmadik részében.

Írta: Wotan 72 hozzászólás

Hát én nem tudom, hogy az agresszív játékok és filmek mennyire károsak az emberre, de tény, hogy mindannyian szeretünk - ha csak virtuálisan is - a rossz fiúk bőrébe bújni. Pár játék az évek során megpróbálta ezen énünket kiszolgálni és szerintem a legsikeresebb ezek közül a GTA sorozat, melynek harmadik része végre megjelent PC-re is, így már nem csak a konzol tulajdonosok agya borulhat el egy városban.

Történetünk egy igencsak balul elsült bankrablással kezdődik, mely ránk nézve elég rendesen befuccsol barátnőnk ólomkezelése után (azaz derekasan pofán lő minket), így akaratunk ellenére biztosítanak nekünk napi háromszori étkezést és szállást a rend fánkzabáló őrei. Ám eljön még a mi időnk, és egy elég korrektül megszervezett fegyencszabadító akció során mi is kiszabadulunk. Így aztán kezdetét veheti alvilági karrierünk, mely garantáltan agresszív és vérben tocsogó lesz. Maga a játék tulajdonképpen azonos az előző két rész lényegével, azaz megyünk, kocsit lopunk, fegyvert szerzünk, küldetéseket felveszünk, ölünk és menekülünk, most már viszont ezeket a szélsőséges kalandokat teljesen 3D-s környezetben élhetjük át, ami jócskán megdobja a játék már amúgy is tökéletes hangulatát.

Miután sikeresen kiszabadulunk a már említett akció során, „kollégánknak” köszönhetően máris vár ránk egy feladat. Ugye az ember pénzből él, így erkölcsi aggályoknak helye nincs, célszerű bepattanni egy kocsiba, és azonnal eltépni a megadott helyre, és ott felvenni az első küldetést. Ezzel a húzásunkkal bekerülünk Liberty City maffia családjainak egyikébe, jelen esetben az olaszokhoz. Ahogy haladunk előre a játékban és teljesítjük a rengeteg küldetést, egyre „jobb” hírünk lesz, és ennek köszönhetően az olaszoktól kezdve a Yakuzán át egészen korrupt rendőrökig növekszik megbízóink száma. Persze nem össze-vissza történnek a dolgok, hiszen a játéknak nagyon klassz cselekményszála van, és ebből adódnak küldetéseink, de ha nagyon keménymag vagyunk, akkor akár a történet szempontjából lényegtelen küldetéseket is felvehetünk, így még jobban kitolva a játék élettartamát.

Ami a küldetéseket illeti, igazán nem mondhatjuk el, hogy fantáziaszegények voltak az alkotók. Szinte minden benne van a játékban, amiért börtön jár. Kábítószer ügyletek, lopott szajré elpasszolása, nem kívánt arcok leépítése, bank- és emberrablás, embercsempészet, bizonyítékok eltüntetése stb., egyszóval minden, amiről mi csak a híradóban és a filmekben hallunk. Maga a város, Liberty City hatalmas, de az egészet csak akkor járhatjuk majd be, ha már több családnak is dolgoztunk. Ez a feltétele annak, hogy a város összes részébe, kerületébe eljuthassunk. Mindegyik városrészben van egy búvóhelyünk, ami a játékban való mentést szolgálja, de csak akkor, ha éppen nem teljesítünk egy küldetést sem. Itt nem csak aktuális helyzetünket menthetjük el, hanem ha a szívünkhöz nőtt egy kocsi, vagy akár több, akkor azokat is elmenti a játék. Sőt, ha egy sérült autóval megyünk be garázsunkba, akkor az a mentés után teljesen ép lesz. Persze egy ekkora városban nem igazodnánk el térkép nélkül, mely bal alul egy kis körben található, és itt láthatjuk azt is, hogy az adott küldetés alatt hol van az, akit például likvidálni kell, vagy az autó, amit el kell lopni stb.

Na és persze segítségünkre vannak a fegyverek is. Kezdetben öklünket rázhatjuk, ami persze nem túl hatásos, de ahogy haladunk előre a játékban elég komoly fegyverarzenált halmozhatunk fel (baseballütő, pisztoly, Uzi, shotgun, AK47, M16, lángszóró, mesterlövészpuska, páncélököl, kézigránát, Molotov-koktél). Fegyverhez többféleképpen juthatunk. Az utcán sétáló emberekből kiverhetjük őket, a küldetésekhez kaphatunk, fegyverboltban vásárolhatunk, vagy katonai raktárból is vehetünk cuccokat, sőt ha a városban elszórt rejtett csomagokat megtaláljuk, akkor garázsunk előtt is megjelenik egy fegyver (minél több csomagot begyűjtünk, annál jobb fegyver jelenik meg alapból). Egyik fegyver jobb, mint a másik, az M16-nál és bazookánál van ráközelítő funkció, és kedvencemnél, a távcsövesnél rendesen zoomolhatunk, mint egy FPS-ben. Sikerünkhöz nagyban hozzájárul, hogy vehetünk golyóálló mellényt is, sőt, életünket felvihetjük 100-ról 125-re, ha igénybe vesszük egy éjszakai pillangó szolgáltatásait ;). Na és persze nem hiányozhat a már jól megszokott garázs sem, ahol kocsinkba bombát szereltethetünk és a szerviz sem, ahol összetört kocsinkat megszerelik és újrafényezik, így lerázva a minket üldöző rendőröket (mint az előző részekben, itt is a rendőrjelvények száma határozza meg, hogy mennyire állunk körözés alatt). A bónuszok is maradtak, amiket elszórtan találhatunk a városban (rendőrségi körözést csökkentő bónusz, időlelassító bónusz stb.).

A játék hangulata abszolút magával ragadó. Az a tény, hogy bármit csinálhatunk, az abszolút szabadság érzését kelti és indulhat is a szabadrablás. Kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb kocsik között, sőt, ha taxiba, tankba, rendőr-, mentő- vagy tűzoltóautóba ülünk be, akár még rendes foglalkozásunk is lehet :) Kedvenc poénom, hogy Uzival kilövöldözöm a kocsiból, de az sem rossz, ha felpattanunk egy platós járgányra, abba belelövünk, amitől a gép sofőrje bepánikol és féktelen száguldásnak indul. Na ilyenkor aztán lehet vigéckedni rendesen.

Nagyon sokféle autóba ülhetünk, és persze mindegyiknek más és más menettulajdonságai vannak, ráadásul már nemcsak földi járműveket használhatunk, hanem motorcsónakokkal és repülőgéppel is tesztelhetjük vezetési képességeinket.

A játék grafikája szerintem tökéletes. Mind az emberek, mind a kocsik jól néznek ki, a lövöldözés is elég véres, szóval minden adott egy ámokfutáshoz. A naplemente nagyon szép, és a játékban változnak a napszakok és időjárási viszonyok is. A hangulatot növeli a számtalan bejátszás, melyek a játék grafikai motorját használják és mindegyik interaktív, azaz ha például egy bejátszásban két ember beszélget egy parkolóban és nincs körülöttük semmi, akkor, ha visszahúzzuk a bejátszást, és előtte odaállunk egy autóval a két emberhez, akkor következőre már a kocsi is benne lesz a bejátszásban. Ha pedig valami nagyon nagy ugratást produkálunk kocsinkkal, akkor nemcsak pénzt kapunk érte, hanem egy teljesen más kameraállásból nézhetjük végig a lassított felvételt, sőt bármelyik akciónkat vissza tudjuk nézni a replay funkciónak köszönhetően. Szerencsére már változtathatjuk a kameraállásokat is, nem csak felülnézeti látószög van, mint az első két részben.

Hangok terén sem lehet panaszunk és sokak kedvencét, az autórádiót már olyan funkcióval is kiegészítették, hogy nem csak adott állomások között tekergethetünk a kocsiban, hanem lehetőségünk van saját MP3 zenéinket is hallgatni a játékban, ha azokat a megfelelő könyvtárba bemásoljuk a játék indítása előtt.

Sajnos tökéletes program még mindig nincsen, így találkozhatunk a GTA3-ban is idegesítő hibákkal. Ami engem a legjobban idegesít, hogy a városban cikázó embereket és autókat állandóan újragenerálja a gép. Ezzel az a baj, hogy ha például megyünk egy tragaccsal az úton és szembe jön velünk egy nagyon jó kocsi, mire megfordulunk kocsinkkal, hogy átszálljunk a kiszemelt gépbe, az már rég nincsen sehol, hanem teljesen más autók mennek ott helyette. A másik, amitől megőrültem, hogy ha én elloptam egy autót egy rendőr előtt, akkor ugye rögtön elkezdtek üldözni, míg ha például két rivális banda lekaszabolta egymást a rendőrök előtt, azokat nem kezdték el üldözni, hanem mentek tovább. A játékban vannak a már említett bónusz küldetések, melyek egy részét telefonon kapjuk. Miután teljesítettük őket, a telefon ugyanúgy csörög tovább, és akárhányszor felvehetjük újra a már teljesített bónusz küldetéseket. Nagyon sajnálom azt is, hogy csak autók vannak a játékban és kivették a motorokat, pedig szerintem nagyon kellenének.

Kisebb grafikai hibákkal is találkozhatunk, mint például, hogy alagútban is esik az eső néha, vagy egy kocsi belelóg a falba és az autók lámpájának fénye éjszaka látszik az úton, de maga a lámpa többnyire kikapcsolt állapotúnak látszik és ha szétzúzzuk autónk elejét, akkor is van lámpafény. Amit viszont végképp nem értettem, hogy miért lőnek rám az emberek. Mert az odáig rendben, hogy vannak területek, ahol ellenséges bandák uralkodnak és itt még logikus, hogy ha gyalog vagyok, rám lőnek, de az már túlzás, hogy ha rendőrautóval megyek, vagy az adott banda kocsijával, még akkor is simán felismernek és lőnek rám. Na és ami szintén zavaró, hogy az autók nagyon könnyen törnek. Elég hihetetlen, hogy egy hatalmas terepjárónak kirepüljön a szélvédője csak azért, mert 5 km/h-val nekimegyek egy fának.

Konklúzióként elmondható, hogy a GTA3 az idei év egyik legjobb játéka, mindenkinek csak ajánlani tudom. Végre egy olyan játékkal van dolgunk, amit csak úgy poénból bármikor elővehetünk és pötyöghetünk vele, anélkül, hogy a küldetéseket kéne csinálni, hiszen egy sima autókázás és lövöldözés hatos szintű rendőrségi körözéssel megfűszerezve mindig felfrissíti az embert :) Tényleg ne hagyjátok ki!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
 • Király az egész
Negatívumok
 • Nincs multiplayer rész :(

További képek

 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto III

Grand Theft Auto III

Platform:

Fejlesztő: Rockstar Games

Kiadó: Take 2 Interactive

Forgalmazó: H&H '92 Kft.

Megjelenés:
2001. október 26. PS2
2002. május 24. PC
2004. január 2. Xbox
2010. november 12. Mac
2011. december 15. iOS, Android

Minimális rendszerigény: Pentium III 450, 64 MB RAM, 16 MB-os 3D kártya, 500 MB HDD, Win98/Me/XP/2000

Ajánlott konfiguráció: Pentium III 700, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya, 500 MB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

manta zombie
manta zombie [2]
A grand theft auto TÖÖK KIRÁLLY:-D:-D:-D
tomi_0124
tomi_0124 [1]
valaki megtudná mondani honnan tudom megvenni a GTA 3-at.Nagyon kéne.
HA tudja valaki Írjon az e-mailcimemre: :-)
ahti
ahti [1]
valaki legyen szíves mondja meg, honnan lehet kocsit letölteni és hogy lehet kocsit berakni a játékba?
Z-Master
Z-Master [20390]
Tényleg csúsztál egy jó évet. :-)
shane
shane [1]
Kicsit késve bár, de én is elmondanám a véleményemet.A játék maga nagyon jó a grafika is nagyon szép eltekintve pár hibától.A játékot már végigvittem az elején (a kezdő szintnél) nagyon nehéz, de utána belejön az ember a játékba és szinte ott se tudja hagyni.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (72 db)