25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genius Navigator 525 Laser Mouse

Ötletesen, egy optikai érzékelővel oldotta meg a Genius a négyirányú görgetést.

Írta: Phoenix 2 hozzászólás

Onnantól kezdve, hogy elkezdtek oldalirányban is működő scrollgombokat építeni az egerekbe, ezek mindenféle kisebb-nagyobb problémákhoz vezettek. Persze ezek nem is feltétlenül túl komolyak, éppen csak annyira, hogy az egyszeri felhasználó végül úgy döntsön, nem is olyan fontos neki, hogy oldalra is görgessen az a gomb. A leggyakoribb jelenség, hogy lenyomásra sokkal keményebbé tették a gördítőkereket, hogy akaratlanul ne nyomjuk le, amikor csak oldalra akarunk scrollozni. Ennek persze az lett az eredménye, hogy akaratlanul is oldalra scrolloztunk, amikor csak meg akartuk nyomni. Egy másfajta megoldás volt a két párhuzamosan egymás mellé helyezett különálló görgő, amelyek mindketten előre-hátra fordultak, de közülük az egyik jobbra-balra scrollozott. Ezt szintén kissé nehézkes volt megszokni. Személy szerint azon gondolkodtam, miért nem tesznek vajon egy trackballt a görgő helyére. Később fel is tűnt egy-két ilyen termék – egy koreai cég szerényen 8 dimenziósnak titulálta a saját fejlesztését –, de sajnos közelebbről nem sikerült ilyenekkel megismerkednem. Vélhetőleg azért, mert nem vált be annyira, hogy el is terjedjen. A Genius egyszerű de nagyszerű ötlete a fent vázolt problémára azonban igencsak meglepett.

A Genius Navigator 525 Laser Mouse az OptoWheel technológiát alkalmazza, amelynek a lényege, hogy az egér két fő gombja között nem egy gumírozott felületű görgőt találunk, hanem egy teljesen sima kerek gombot, amelybe egy hasonló optikai érzékelőt építettek, mint amilyet az egerek alján is alkalmaztak a lézeres idők előtt. Ennek eredményeképpen a scrollozás úgy történik, hogy az érzékelőt "rejtő" gombot fizikailag nem is kell megmozdítanunk, csak elhúzzuk felette az ujjunkat, és már scrollozunk is – akár előre-hátra, akár oldalirányban. A rejtőzködő érzékelő pedig azért volt idézőjelben, mert amikor az egér áramot kap, a fent említett gomb kellemes kék színben világít, hogy mindenki észrevegye. Az újféle scrollgomb egyúttal a TurboScroll technikát is tudja. Ez annyit jelent, hogy hosszabb dokumentumokat nem kell az érzékelőn "végigvakarásznunk", elég egy gyors mozdulattal "megpördíteni" a scrollt.

Ergonómiai szempontból tudni érdemes az egérről, hogy "nagyjából" szimmetrikus, tehát bal- és jobbkezesek is ugyanolyan kényelmesen használhatják, a két oldal között mindössze az a plusz 3 gomb jelenti az eltérést, amelyek a két fő gomb mellett helyezkednek el a két szélen. Ezek persze ízlés szerint testreszabhatók, így – jobb híján – pótolhatóak velük az egér oldaláról lefelejtett előre/vissza gombok, amit én személy szerint manapság már nélkülözhetetlennek tartok. A Navigator 525 méretileg kicsit kisebb az átlagosnál, de nem zavaró módon, használata pedig megfelelően kényelmes. Szerkezetileg könnyű, de masszív, nem lötyög, nem nyikorog rajta semmi, gombjai határozottak. Alján amúgy egy 1600 dpi-s lézeres érzékelőt találhatunk.

Az egér driverében beállítható minden, amit megszokhattunk már az egereknél: a mozgási sebességet és a gombok kívánt funkcióját. Így például megoldhattam segítségével a fentebb már jelzett hiányát az előre/hátra gomboknak. Egyetlen furcsaság, hogy a driver ha akarom, ha nem, mindenképpen kijelez egyes funkciókat a képernyőn (például ilyen az említett vissza és előre), ráadásul mindezt nagy betűkkel, rikító zöld színnel, akár játék fut épp, akár office alkalmazás. Előbbi esetében pedig ez ugye igencsak zavaró lehet... Szerencsés lett volna, ha ezt ki lehet kapcsolni.

A Genius Navigator 525 egy nagyon kellemes egér, ötletes megoldású görgetővel. Ha valakinek gyakran van szüksége az oldalirányban scrollozásra, annak érdemes ezt is megnéznie. Ajánlott végfelhasználói ára bruttó 6200 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Genius Navigator 525 Laser Mouse

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hofi
Hofi [1575]
Ez mind szép és jó, de mi van akkor ha az érzékelő bekrepál, vagy csak egyszerűen olyan lesz mint a nem túl márkás optikai egereknél.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)