25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Norton Internet Security 2009

Végre igazán gyors lett a Symantec védelmi szoftvere.

Írta: Viper

Ha az elmúlt években bárkivel a Norton Internet Securityről beszélgettem, mindig az volt a konklúzió, hogy nagyon jók a program funkciói, csakhogy igen sok erőforrást igényel, és így érezhetően lassítja gépünket. Ezért volt éppen ideje, hogy a Norton előrukkoljon egy olyan verzióval, amelyben a már szokásosnak mondható védelmi funkciókon túl a sebességre helyezi a hangsúlyt.

Ezen a téren a javulás már rögtön a telepítéskor szembeötlő. Az előző verzió eltávolítását, valamint a számítógép újraindítását nem számolva a NIS 2009 telepítése kb. 1 perc alatt megvan. Semmi kávészünet, semmi mellébeszélés, a folyamatjelző szünet nélkül darálja a neki kijelölt távot. Az indítást követően azonnal szembesülhetünk azzal, hogy teljesen megújult a kezelőfelület külseje. Aki esetleg nem lenne megelégedve az alapbeállításban érkező színekkel, annak lehetősége van még különböző skinekkel is testre szabni a külsőt. Mivel a sebesség kapta a fő hangsúlyt, az áttekintő képernyőn helyet kapott egy dupla kijelző, amely egyrészt a processzorunk terheltségét mutatja, másrészt a NIS 2009 processzorhasználatát monitorozza. Emellett megtalálhatók a fő funkciók áttekintő információi, valamint az azokat ki- illetve bekapcsoló csúszkák.

A funkciók áttekintőjét elsőre szemrevételezve kellemes meglepetésként ért, hogy a spamszűrő végre a védelmi rendszer szerves részeként települt fel, és az előző verziókkal ellentétben nem kellett azt különálló kiegészítésként letöltetni és telepíteni. Igaz, a NIS 2009-ben alapértelmezésben kikapcsolt állapotban érkezik, de gyakorlatilag egyetlen gombnyomással aktiválható. Bekapcsolását követően a szokásos levélszemét-kezelő gombok beépülnek az Outlook illetve Outlook Express levelezőkbe, melyek első indításakor egy levélszemét-betanító ablak fogad minket. Ezen kijelölhetjük azon levélmappáinkat, amelyekben biztosan nincs levélszemét. Ezeket a mappákat végignyálazva a NIS 2009 feltérképezi levelezési szokásainkat, hogy pontosabban legyen képes beazonosítani azokat a leveleket, amelyeket nem kell szemétnek megjelölnie. Az első pár napban azért érdemes odafigyelni, hogy mi lett spam és mi nem: nekem úgy tűnt, mintha néha rossz napja lett volna a szűrőnek, ugyanis egyes napokon mindent jól beazonosított, máskor viszont minden levélszemetet átengedett. 1-2 hét kézi tanítgatás után viszont ismét a jól megszokott pontossággal válogatta már szét a leveleimet. További fejlődés, hogy a NIS 2009 felhasználói fiókonként külön-külön tárolja a beállításainkat. Míg a korábbi verzió az összes Windows fiók beállításait ömlesztve tartalmazta, az aktuális verzióban minden felhasználóra szeparáltan lehet megadni a saját e-mail címet, tiltólistáit stb.

Elindítva az internet böngészőnket, megcsodálhatjuk a védelmi rendszer beépülő eszköztárát, amely gombjai némileg új külcsínt kaptak. Funkcionalitásban azonban ezen a téren nincs sok változás: beléphetünk a jelszótárunkba, hozzáférhetünk az elmentett kérdőívekhez, illetve beléphetünk a saját Norton Fiókunkba. Viszont a sebességben annál inkább történt előrelépés: míg az előző verzióban előfordult, hogy bonyolultabb formok, több száz kilobyte-os legördülő menük vagy táblázatok esetén érezhetően lassabban jelent meg a weboldal, a NIS 2009 esetében már nem kell ilyen miatt bosszankodni. Hiába, tényleg a sebesség került fókuszba...

Az egyik újdonsága a rendszernek a Norton Insight, amely a népszerű közösségi funkciót vezeti be a védelmi vonalra is. Arról van szó, hogy bizonyos fájlok a legtöbb ember számítógépén sosem lesznek megfertőzve. A Norton összegyűjti és nyilvántartja ezen fájlok listáját, ugyanis ezeket a fájlokat megbízható fájlokként lehet kezelni, és így nem szükséges minden alkalommal ellenőrizni őket. Ezzel is értékes erőforrásokat lehet megtakarítani. Természetesen mindehhez egy összetett algoritmust használ a program, egyrészt a fájlok méretét, dátumát és checksumját figyelve, másrészt pedig a közösséghez csatlakozott felhasználókat megbízhatósági jelöléssel is ellátva. Azaz ha valakinél gyakrabban van fertőzés, akkor annak fájljait kevésbé veszi figyelembe a megbízhatósági adatok összeállításakor. Az egyes fájlok megbízhatósági értékeit pedig egy külön listában bármikor mi is megnézhetjük.

További gyorsulást jelent a fájlok ellenőrzésének ütemezése. A teljes adatállomány egyhuzamban történő végignyalása helyett az üresjárati időkben több kisebb szkennelési ciklus ismétlődik. A háttérben történő csendes üzemelésre különösképpen a teljes képernyős alkalmazások esetén lehet nagy szükség (játékok, prezentációk, filmek), ilyenkor a NIS 2009 különösen odafigyel arra, hogy amellett, hogy ne terhelje semmi extra munkával a processzort, semmiféle felesleges hibaüzenettel se háborgassa a felhasználót.

Érdekes újítás a LiveUpdate felturbózása olyan értelemben, hogy az automatikus frissítő immáron nem naponta, hanem gyakorlatilag pár percenként ellenőrzi, hogy van-e friss vírusdefiníciós adatbázis. A Symantec munkatársai szerint így sokkal naprakészebben lehet reagálni a gyorsan terjedő fertőzésekre, hiszen amint azonosítanak egy veszélyes kódrészletet, máris küldhetik ki felhasználóiknak a frissítéseket. Így ma a 2009-es Norton vírusvédelmi programok tekinthetők a legfrissebb adatbázisúaknak.

Többgépes otthoni hálózat esetén nagyon hasznos eszköznek bizonyulhat a Network Monitor, amelynek használatával minden NIS 2009-cel felvértezett gép biztonsági állapotát egyetlen helyről felügyelhetjük. Azt pedig, hogy egy háztartásban mindegyik gépen ugyanazon védelmi szoftver fusson, a Symantec kedvező árú 3 és 5 felhasználós licencekkel segíti: a három gépre telepíthető verzió ára kb. másfélszerese az egyfelhasználósnak.

A védelmi csomag többi funkciója bár elengedhetetlen szerepet töltenek be egy komplett védelmi rendszerben, de mivel jelentős új funkcionalitást nem kaptak, ezekről sokat nem érdemes írni. A gyanús viselkedésű programokat továbbra is a SONAR technológia segítségével azonosítják, a NIS intelligens tűzfalat és behatolásmegelőző modult tartalmaz, az e-mailek mellett az üzenetküldő alkalmazásokat (pl. MSN) is figyeli, valamint védi személyes adatainkat az adathalászat ellen is.

Mindent egybevetve a Norton Internet Security 2009 az ígéreteihez híven valóban gyorsabb működést kínál, míg funkcionalitásban hozza a szokásosan magas Norton színvonalat. Az elmúlt évekhez hasonlóan pedig ismét magyar verzióban került a boltokba.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • A NIS 2009 fő áttekintő képernyője
  • Feladatok ütemezése és az erőforrások használata
  • Norton Insight információk fájljainkról
  • Hálózati térkép

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!