Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

TrackMania 2: Canyon

Száguldás kanyon, bokron át.

2011.09.23. 12:55 | szerző: rootshaper | Ismertető/teszt

Már hét teljes éve, hogy az első TrackMania játék rabul ejtette az „időfaragó” mániákus autóversenyzőket, rengeteg lehetőségével, érdekes, új játékmenetével és természetesen a klasszikus Stuntsból ismerős pályaszerkesztőjével. Az eltelt évek során megannyi epizód érkezett, amelyeket mind nagy szeretettel fogadott a közönség – volt, amelyet kisebb nagy szeretettel, meg volt, amelyet nagyobb naggyal. Most pedig megérkezett a széria legújabb része, jelen tesztalanyunk, a TrackMania 2: Canyon.

TrackMania 2: Canyon

Akik még eddig nem próbálták a sorozatot, elöljáróban lefektetném az alapokat, hogy mivel is állnak szemben, amikor a digitális polcokon a játék megvásárlását fontolgatják. Adott egy autóverseny, amelyben a résztvevő autók ugyanazon a pályán versenyeznek, azonban nem érhetnek egymáshoz. Ha azt gondoljátok, hogy ennek így nincs is értelme, tévedtek. Amikor a fénysebesség négyszeresével zúzol egy függőleges falon farolva és remélve, hogy épp jó helyen éred el újra a vízszintes talajt, nem hiányzik az, hogy egy másik játékos, akinek épp rossz napja volt a melóhelyen, jól oldalba taszítson, ezzel lesodorva a legjobb ívről. Tehát minden az időről szól. A legjobb ív megtalálásáról, minden kanyar kiismeréséről és az autó leghatékonyabb kezeléséről.

Kiismerni pedig lesz mit, ugyanis már alapesetben is temérdek pálya áll rendelkezésünkre, amelyek egy része alapból elérhető, azonban a durvábbakat unlockolni kell. Négy kategóriára oszlanak a pályák, a nehéztől egészen a piszkosul nehézig. Az első kategóriában még elég, ha csak bronzérmes időket futunk, akkor is megnyílnak előttünk a további lehetőségek, azonban a második kategóriában már ezüstérmes időkre lesz szükségünk. A harmadikban aranyérmes időket kell majd produkálnunk, végül pedig a legdurvább pályákat akkor tehetjük elérhetővé, ha az összes pályát aranyérmes idő alatt teljesítettük. De a TrackMania igazi lényege még csak most kezdődik, ugyanis egyjátékos módban is kihívhatjuk haverjainkat, vagy a régió, az ország, esetleg a világ legjobbjait! Mindenkinek lehetősége van hivatalos köröket menni a pályákon, amelyek időeredménye felkerül a világranglistára és ez egy ghost replay képében el is mentődik. Ez ellen a ghost ellen tudunk versenyezni, tudjuk tanulmányozni a pálya legjobbjainak taktikáját, és végül megdönthetjük idejüket.

TrackMania 2: Canyon

Nem lenne igazságos az időmérő rendszer, ha mindenki kénye-kedve szerint választhatna kismillió autó közül. Egyetlen darab áll rendelkezésünkre, minden játékos ezt használja, azonban a játék testreszabhatósága itt is megmutatkozik: akár Hello Kitty mintás járgánnyal is versenyezhetünk – vagyis borzolhatjuk vele ellenségeink idegeit. És ha már szó esett a szerkesztőkről: természetesen most is pályaszerkesztővel egybecsomagolva érkezik a játék. Mindenki megtervezheti álmai versenypályáját, hogy aztán a többi játékos agyára menjen vele. Rengeteg lehetőséget nyújt a szerkesztő, talán a legtöbbet a sorozat eddigi részei közt. Ehhez viszont párosul egy hatalmas hátrány is: hivatalos dokumentáció hiányában igen nehéz beletanulni a szerkesztő kezelésébe. Ehhez tehát javaslok először is kötél idegeket, másodszor pedig segédleteket, amelyeket a többi játékostól szerezhetünk videók és szöveg formájában egyaránt.

Természetesen többjátékos funkcióval is rendelkezik a játék, amelyben akár 200 játékos is összemérheti tudását egy időben. Ez úgy zajlik, hogy szervertől függően kapunk egy bizonyos időmennyiséget, amely alatt bármennyiszer újrakezdhetjük az adott pályát. A lényeg, hogy mire lejár az idő, a lehető legjobb időeredményt produkáljuk, ekkor ugyanis az aktuálisan legjobb helyen álló játékos nyeri a meccset. Volt arra példa, hogy a verseny vége előtt 20 másodperccel indultam egy utolsó hajrára, és az utolsó körrel egy ezredmásodpercet rávertem az addig első helyen álló idejére. Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy az érzés felemelő és minden addigi frusztrációt elfeledtet az emberrel.

TrackMania 2: Canyon

A grafikáról ez idáig nem esett szó, pedig az is megérdemel pár sort! A játék kimondottan pofásan néz ki. Leginkább igaz ez a környező kanyonokra, ahol a játék helyet kap, de az autó kidolgozottsága miatt sem kell aggódni, valamint a pályaelemek is részletesek és belepasszolnak a környezetbe. Kimondottan szép a kocsi csillogása, valamint az elmosódás, amelyből az autóról leszakadó alkatrészek is részesülnek. Apropó, leszakadó alkatrészek: a játékba beépítettek egy „kozmetikai törésmodellt”, amely csak látványban járul hozzá a játékhoz, fizikai hatása nincs. De azt levonhatjuk következtetésnek, ha már nagyon rongyos az autónk, az időnk sem lesz valami fényes.

Hangokból nem sok akad: van motorbrümmögés, ami néha kicsit furcsa, meg van gumicsikorgás. Nagyjából ennyi. Apró és nem zavaró bug a játékban, amikor még a startvonalon álunk és megnyomjuk a féket, akkor a fékpofa és a tárcsa csikorgása is hallatszik. Álló helyzetben. Zenét is készítettek a játékhoz, de ezt gyanítom, minden magára valamit is adó versenyző reflexből kikapcsolja. Nem is valami nagy durranás.

TrackMania 2: Canyon

Összességében a legnagyobb bajom a játékkal az, hogy visszalépésnek érzem a több helyszín hiányát. Ezt ellensúlyozandó temérdek pálya elérhető már most is a játékhoz, a világ legjobbjai ellen versenyezni – és városod, vagy országod legjobb idejét menni – pedig igazán páratlan érzés. Ez egy olyan játék, amelyet újra és újra elő fog venni az ember, ezzel nagy szavatosságot biztosítva neki, és ez külön kiemelendő egy olyan játéknál, amelynek ára nem haladja meg a 20 eurót! ■

TrackMania 2: CanyonTrackMania 2: CanyonTrackMania 2: CanyonTrackMania 2: CanyonTrackMania 2: CanyonTrackMania 2: CanyonTrackMania 2: CanyonTrackMania 2: Canyon

értékelés

TrackMania 2: Canyon

TrackMania 2: Canyon
Pozitívumok
  • Végtelen játékélmény
  • Könnyen elsajátítható
  • Világranglista
  • Olcsó
Negatívumok
  • Szerény segédlet a szerkesztőkhöz
  • Csak egy helyszín
8,5
grafika 8
hangok 6
játszhatóság 10
hangulat 10
TrackMania 2: Canyon
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
TrackMania 2: Canyon

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló