Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Transformers: Fall of Cybertron

Az óriásrobotok film nélkül ütnek igazán nagyot.

2012.10.02. 09:40 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

Bevallom őszintén, a maga módján érdekes és szórakoztató első részt leszámítva egyáltalán nem voltam oda Michael Bay Transformers filmjeiért. Gyakorlatilag óriási költségvetésű parasztvakítások voltak, rengeteg effekttel, robbanással, és közben elemében gyalázták meg a címszereplő robotok eredeti történeteit és mitológiáját. Igaz, hogy ismét népszerűvé és ismertté tették Optimust és társait, a vérbeli rajongók könyörögtek egy épkézláb feldolgozásért, és 2010-ben a High Moon Studios War for Cybertron című játékának köszönhetően, kéréseik végül teljesültek.

Transformers: Fall of Cybertron

A War for Cybertron ugyanis maga mögött hagyta az élőszereplős filmeket, a korábbi adaptációk nyílt világú (néhány óra után monotonná váló) sandbox játékmeneteit, és egy intenzív, látványos akcióorgia formájában mutatta be a Transformers széria legmeghatározóbb pillanatait, a robotok közötti polgárháború kirobbanását, valamint bolygójuk, a Cybertron pusztulását. Mindezt hatalmas sikerrel, a kritikusok is nehezen találtak rajta fogást, a repetitívvé váló látványt és néhány multis hibát leszámítva. A High Moon pedig, miután letudták a Dark of the Moon játékfeldolgozását (csak úgy mellékesen jegyezném meg, hogy talán a filmszéria-adaptáció közül is az a legelviselhetőbb), visszatértek az előzményhez, hogy folytassák a történetet egészen Optimus és társainak legendás meneküléséig az Ark nevű hajóval.

Transformers: Fall of Cybertron

Mert gondolom, ha valaki legalább minimális szinten ismeri a szériát, tisztában áll a ténnyel, hogy az Autobotok hiába állták a sarat (vagy inkább a rozsdát) az Álcákkal szemben, gyakorlatilag vereséget szenvedtek, a Cybertron magja súlyosan megsérült a Sötét Energon hatására, majd le is állt, így mind az Autobotoknak, mind az Álcáknak menekülniük kell fennmaradásuk érdekében. A játék eleje a legendás rajtaütéssel kezdődik az Ark fedélzetén, amit Bumblebee szemszögéből élhetünk át, és az Optimus-Megatron páros mindent eldöntő csatájával végződik. Majd visszaugrunk az időben néhány nappal, arra a pontra, ahol a War for Cybertron végén hagytuk hőseinket, és megismerjük, mik is vezettek pontosan az első fejezet eseménysorához. Ezt természetesen több karakter szemszögéből, az általunk irányított hősök ugyanis fejezetenként változnak (az egyetlen közös pont, hogy a Teletran állomásokon megvásárolt fegyverek és fejlesztések, ha egyszer már megnyitottuk, mindenki számára folyamatosan elérhetőek maradnak), sőt, időnként az Autobotok és az Álcák frakciói között is váltunk (az előző résszel ellentétben most nem dönthetünk szabadon, hogy előbb melyik frakció történetére vagyunk kíváncsiak).

Transformers: Fall of Cybertron

A sztori módból ezúttal elmaradt a kooperatív játékrész – helyette a készítők sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy a multis játékmódok hibáit kijavítsák, még élvezetesebbé tegyék azokat (kárpótlásul továbbra is ott van a hullámokban érkező ellenfeleket irtó Escalation mód), valamint hogy minden egyes fejezetet teljes egészében úgy alkothassanak meg, hogy az adott főszereplő stílusához a leginkább passzoljanak. Emellett a karaktereket az alakváltáson kívül ezúttal speciális képességekkel is ellátták. Optimus például bombatámadásokat kérhet a hatalmas Metroplex nevű autóbottól, Jazz egy kampó segítségével képes átlengedezni a pályákon, Cliffjumper láthatatlanná válhat, a pályákat pedig úgy építették fel, hogy kellőképpen igénybe vegyék ezeknek a képességeknek a megfelelő alkalmazását.

Transformers: Fall of Cybertron

A játék minden tekintetben előrelépéseket tett az elődjéhez képest. Ugyan továbbra is hiányoltam a fedezékrendszert (lassan az a furcsa, hogy egy TPS-ben nincs ilyen) és a kihívás szintje is messze elmarad a megszokottól, a pályák sokkal változatosabbak, hangulatosabbak, a karakterek, akadályok sokkal inkább megkülönböztethetőek a környezettől, az egyes játszható hősök és antihősök pedig kellőképpen eltérnek egymástól. Ha valamit még ki kellene emelnem, az a multis robotépítés, a játékmódok többségében ugyanis továbbra sem irányíthatjuk a klasszikus szereplőket, ellenben a ranking létrán való lépdelés során (és persze DLC csomagok révén) folyamatosan nyithatjuk meg a különböző alkatrészeket, amelyekkel teljes egészében megalkothatjuk saját robotjainkat, és maximális mértékben testre szabhatjuk azokat.

Transformers: Fall of Cybertron

Nem húzom tovább a karakterszámomat: a Fall of Cybertron pár kisebb szépséghibát leszámítva olyan, amilyennek egy Transformers játéknak lennie kell: pörgős, veszettül látványos, monumentális és hosszú órákra képes lekötni az alapmű rajongóit. Ha valaki szereti a szériát, esetleg játszott az előző résszel is, és meg volt elégedve, az mindenképp próbálja ki, egyértelműen a legjobb feldolgozása jelenleg az alakváltó robotok kalandjainak. Remélem, a High Moon Studios nem fog itt megállni, és a történetet tovább folytatják majd a robotok földi csatáival is. ■

Transformers: Fall of Cybertron

A Transformers: Fall of Cybertron PC, PlayStation 3 és Xbox 360 platformokra jelent meg. A cikk a PS3 változat alapján készült.

értékelés

Transformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron
Pozitívumok
  • A War for Cybertron minden előnye még profibb kivitelben
  • Multiban jó móka robotokat építeni
Negatívumok
  • Nincs coop
  • Tartogathatna nagyobb kihívást is
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
Transformers: Fall of Cybertron
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Transformers: Fall of Cybertron

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló