Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Helyzetjelentés Extra

2903 levél
Válasz 19.04.18. 12:17 #3030
Aryx
Hja, arra próbáltam tegnap célozni ezzel a 2 mondattal, hogy kicsit erősnek érzem globális szinten gyűjtéseket szervezni MAGÁNEMBEREK által egy olyan épület újraépítéséért, amire már bőven megvolt a fedezet, a mostaninál jóval szegényebb időkben is. Én nem érzek ebben demagógiát, a kórházas párhuzammal együtt sem.

Elolvastam a cikket, ez alapján továbbra sem értem, miért közömbösek az emberek teszem azt, a Városliget sorsa iránt (személy szerint több érzelmi kötődésem volt hozzá, mint a Notre Dame-hoz - pár éve kint voltam ligetet védeni, voltunk 60-an, Kubatov emberei 30-an + rendőrsorfal lol), vagy a mostani műemlékvédelmi projektek iránt: „A szomorúság még nagyobb, amikor rájössz, hogy az országod nemcsak a jövőjét vesztette el, hanem a múltjának egy darabját is.”

Itt egy cikk 2015-ből, az egyik olyan épületről, ami a "műemlékvédelem" áldozatául esett.

Ilyen gazdagon faragott, fából készült lépcső, korlát, burkolat, pihenő, miegymás kombó nincs máshol Budapesten, de talán az egész országban sem. Egykor ez volt a híres Károlyi-Csekonics rezidencia, mely eddig az államé volt. Mostantól új tulajdonosa lesz.

Tavaly lőttem erről az épületről ezt a 2 képet, és most múlt héten sem volt jobb állapotban, még mindig "felújítják", a büdös életben senkit nem érdekelt a sorsa, ez már nem a történelmünk része. Lesütött szemmel halad el mellette mindenki. Rendes körülmények közt influencerekre sem lenne szükség ahhoz, hogy ilyen ügyekben az emberek mozgolódni kezdjenek. De most már tényleg befejeztem, mert csak egyre jobban elterelem itt a beszélgetést... szóval beszélgessetek.
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
32808 levél
Válasz 19.04.18. 11:55 #3029
szbszig
Ez jó cikk. Nem akarom megismételni külön-külön az egyes érveket, de benne van gyakorlatilag minden, amire magamtól is gondoltam volna a címbeli kérdést látva.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20937 levél
Válasz 19.04.18. 11:40 #3028
Pyrogate
Szerintem már a leégés pillanatában összegyűlt annyi pénz, amiből hármat is felépíthetnének, és akkor még naiv és jóhiszemű voltam. Közben az senkit nem érdekel, ha 8-10 órát kell várakoznod a sürgősségin a fővárosban, mire eljutsz az első orvosig
---
Erre reflektáltam, ez nekem továbbra is demagóg.

Amiről most írsz, az a birka fasz átlag birka fasz működése, amikor egymást, vagy más barmot követnek birka fasz módon. Ebben teljesen igazad van (csak ne vonjunk ide párhuzamot az állami kórházakkal mert az továbbra is faszság sztem). Amúgy ilyenkor mindig nézek, csak nekem nincs egy ilyen ismerősöm sem?
Szenvedély nélkül a foci halott.
20937 levél
Válasz 19.04.18. 11:35 #3027
Pyrogate
egy pont idevágó cikk
Szenvedély nélkül a foci halott.
2903 levél
Válasz 19.04.18. 11:30 #3026
Aryx
ja oké. attól még szerinted sem lesz rendben ez az állapot, de amint valaki hangot is ad ennek, az onnantól kezdve demagóg, na hagyjál már ezzel légyszíves.

nem, a legkevésbé sem érdekel már, hogy központi költségvetés szinten hova mennyi pénzt folyósítanak, 1 millió+1 csalódás után kinőttem már ebből, egyéni szinten tehetetlenek vagyunk. ugyanakkor azt megint egyéni szinten dönthetjük el, hogy mi magunk hova-kiknek adakozunk. erre próbáltam kitérni, de a tegnapi hsz-em ezek szerint fókuszt vesztett volt, ma meg már nincs kedvem kifejteni. az mindenesetre komoly, és valahol aggasztó, mekkora mozgósító erejük (és ezzel együtt felelősségük) van ma már face-en, youtube-on az influencereknek. ezek az emberek nem tartoztak soha az elithez, ezért a követőik azonosulni tudnak velük, mert úgy érzik, ugyanolyan emberek, mint ők maguk. a követők az influencer pillanatnyi aggályát (ami most a notre dame leégése, holnap valami más lesz) maximálisan átérzik, sajátjuknak tekintik és mindenben támogatni akarják. nyilván influencer oldalról sem lehet ilyenkor könnyű, mert ilyenkor dönteni kell, hogy beáll-e a sorba, és ő is megszervezi a kötelező gyűjtést, vagy felvállalja magát, és akkor a követői csalódnak benne. és ezzel együtt tudom jól, hogy ezek az emberek ugyanígy szerveznek gyűjtést macskák ivartalanítására is, amire már kevesebb pénz gyűlik össze, mert az kevésbé látványos, drámai. itt jönne képbe az egyéni felelősségvállalás az emberek részéről, ami olyan, mintha nem is létezne. én mindenesetre szomorúnak tartom annyival elintézni a dolgot, h "így működnek az emberek", mert azok, akiket hívőként követnek (legyen az politikus, celeb, influencer), ezt nagyon sokszor ki is használják. lehet, a penészes kórházi falak mutogatása helyett inkább fel kéne gyújtani a hazai kórházakat, és végre először rendes közösségi finanszírozás valósulhatna meg az egészségügyben?[/faszság][/demagógia][/ezvoltazutolsó][/nincskedvemerrőltöbbetírni]
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
20937 levél
Válasz 19.04.18. 08:55 #3025
Pyrogate
Azért a Notre Damne és a magyar egészségügy összemosása a demagógia legszebb példája. Szinte tankönyvi...
Szenvedély nélkül a foci halott.
12706 levél
Válasz 19.04.18. 08:33 #3024
Gobiakos
Betaláltál/tatok, de nekem speciel ezzel semmi bajom. Nagy fiú vagyok már, és ha kell, akkor ki tudok állni a saját igazamért. Szóval ez a rész pont érdektelen.
Az, hogy mi újság az origo-val, inkább érdekes. Alapvetően osztom az álláspontot, miszerint azt sem szabad elhinni, amit kérdeznek. Politika által manipulált/vezérelt hírportál. Pont.

A gyűjtésről meg annyit, hogy ezt nem polgár-szinten kellene kezelni, tehát a "dobj te is a kalapba egy 500-ast", na az tényleg nettó faszság, de Európa-szinten szerintem is van létjogosultsága. Szívesen leírnám én is, amit erről gondolok, de kábé Pyro mindent leírt, amire én is kitértem volna... adakozásostól, oktatási rendszerestől, mindenestől.
20937 levél
Válasz 19.04.18. 07:43 #3023
Pyrogate
Ez egy faszság.
Minden katasztrófánál/balesetnél lejátszódik ez a folyamat, egy földrengés, hurrikán, árvíz, stb. ugyanúgy az emberek elkezdenek mozgósítani, gyűjteni mások megsegítésére. Igenis kell egy katalizátor. Próbálj meg az egészségügyre gyűjteni, vagy a "magyar fiatalok jövőképére". Ezzel nem lehet mozgósítani. Nem kézzelfogható dolog. Egy katasztrófa mindig az, de már egy kisebb balesetnél is ugyanúgy lejátszódik ez a folyamat. Az embereknek kell valami konkrét, megfogható ügy, amiért adakozhatnak. Ez nem képmutatás, egyszerűen így működnek az emberek.
A cégek részéről a mostani adományozás egyszerű marketing, a közösségi felelősségvállalást próbálják magukra erőszakolni, mutatni a külvilág felé. Ez valóban lehet képmutatás, de sajnos ezer éve létező, egyszerű, hatékony marketing eszköz. A városok, országok segítsége pedig inkább diplomáciai cselekedet, ezek a 100 ezer eurók a költségvetésekben alamizsnák. Hiába hangzik jól, hogy 30 millió Ft-ból egy egész tankerületet el lehetne látni wc papírral 100 évig, egész egyszerűen a költségvetés nem így működik. Ne legyünk naivak, ha egy szervezet egy iskolának valamennyi pénzt adományozna, akkor a fenntartója annyival kevesebbet adna, mivel ők úgy látják, a fenntartásához szükséges forrás megoldott, átcsoportosítják máshova. Lehet ez ellen érvelni, sőt, de az állami pénzek szétosztása sajnos így működik. Van egy költségvetése minden intézménynek, az elfogadják előző évben, aztán a forrást megpróbálják biztosítani. Te meg gazdálkodj vele. Ezzel küzdök egész évben...

Az pedig különösen vicces, hogy minek ad valaki 100 millió dollárt, hát miért nem költi a szegényekre? Honnan tudjátok, hogy nem adományoz ennél több pénzt is el?
Szenvedély nélkül a foci halott.
28400 levél
Válasz 19.04.17. 18:13 #3022
LordMatteo
A csoportos beleszállás - amit úgy érzem, előszeretettel címeznek mindig nekem itt, de nem baj, nektek fáj, engem nem zavar, mert baromság - azért túlzás, egyszerűen egy olyan topikban, ami a hétköznapi, de mélyebb tartalmú témákra lett létrehozva anno, szerintem teljesen jogosan kritizálhatjuk egymás médiafogyasztási szokásait, mert ez igen erőteljes mértékben tematizálja az adott személy világlátását. Azt meg, mint tudjuk, egy jó kis vitával mindig lehet fejleszteni.

Gobi: így valamelyest jobban el tudom fogadni, ha nem a nyitólapról futunk neki, de egyszerűen az origóval szemben szerintem alap feltétel, hogy ha nem muszáj, nem nyitja meg értelmes ember, mert az agyam is belefájdul, ha ránézek a lapra. Van az a nagyképű mondás, miszerint bizonyos szint felett nem adjuk egy bizonyos szint alá. Más értelemben használjuk, de ide szerintem ráhúzható. Az origo "létjogosultságát" ez is támogatja. Ha jól emlékszem, elhagytad már a tanári pályát, de azért húsbavágóan Te is érezted, ez a szennylap mit összehazudott pl. a Te választott szakmáddal kapcsolatban is, amikor az volt a pártutasítás.

Kicsit vigyük tovább a notre dam témát is: boldog-boldogtalan gyűjt a szegény francia népnek most, miközben azért emeljük ki, még mindig top gazdaságról van szó világszinten, és amúgy is, egyházi téma, ami végtelen pénzt jelent, mégis kvázi szarember az, aki nem adakozik "két reggelirevalót legalább" (tartalmi jelentés szerint idéztem az Erzsi for prezidentről, ami azért szintén elég erős elérésű face oldal magyarországon). Baszod, itt, az észak-balkánon komolyan erre kell gyűjteni? Hagyjuk a pofátlan és undorító 100 milliós dolgokat, maradjunk országon belül. A mazsihisz 1000 eurója inkább pofánköpés szerintem, de pl. Szeged is 10 ezer eurót szán erre, mert anno Párizs is segített. Fantasztikus, az a 3 millió egy falusi iskolának teszem azt, 2 évre megoldja a kréta-wcpapír-egyéb igényeit, amit egyébként nem teszünk meg. Mégis, odavan ezért a gesztusért fél európa most. Csak én érzem azt, hogy ez nem normális dolog? 1870valamikor szinte újjáépítették a tetőszerkezetet, szóval ~150 éve ott volt az a faszerkezet, kigyulladt, pont. A templom szerintem egyébként is csak fizikailag kellene, hogy ennyire fontos legyen, lásd Tibi atya vonatkozó írását: katt
A kibaszás társas játék, sose feledd.
16921 levél
Válasz 19.04.17. 11:38 #3021
david139
Nekem nem adja ez az egyik kezevel pofan csap minket, de azert a masikbol eszunk mentalitas.

Aryx: +1, kepmutatas felso fokon az egesz.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
2903 levél
Válasz 19.04.17. 10:49 #3020
Aryx
Utolsó érzéketlen szemét vagyok, aki semmibe veszi a világörökségÜNK részét (de tényleg, miért beszél most hirtelen erről mindenki többen szám első személyben? Kinek a világa, kinek az öröksége?). Szomorú, ami történt, de egy olyan épületről beszélünk, amire sosem sajnálták a pénzt az évszázadok alatt, akkor sem, amikor a plebs nincstelen volt. Én ma szabályosan rosszul lettem, ahogy végiggörgettem fb hírfolyamot, most mindenki erre gyűjt bazmeg, segítsük meg őket, tragédia, csak 500ft-ot adjunk bele fejenként... hányinger. Szerintem már a leégés pillanatában összegyűlt annyi pénz, amiből hármat is felépíthetnének, és akkor még naiv és jóhiszemű voltam. Közben az senkit nem érdekel, ha 8-10 órát kell várakoznod a sürgősségin a fővárosban, mire eljutsz az első orvosig, vagy ellátogatsz egy random MAGYAR(!) zsákfaluba (ha mersz...), ahol a lakosság 100%-a garantáltan nem fog tudni írni-olvasni. Vagy hogy teljesen normális az, hogy egy mai huszonévesnek nincs jövőképe, mert egy évre sem tud előre tervezni. Ezek nem a mi gondjaink, ezt oldja meg a kormány, valahogy ez a standard közfelfogás. De bezzeg ilyenkor meg megy a mi történelmÜNK, a világörökségÜNK, jajj most mi lesz, meg jönnek az assassins creed béna marketingesei, meg stb. gáááz. Tudom jól, hogy az adakozási kedv mindig is így működött az emberek körében, de attól még gáz, és gáznak is fogom gondolni, akárki akármit ír erre.
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
32808 levél
Válasz 19.04.17. 09:59 #3019
szbszig
Rühellem az origót, mióta olyan lett, amilyen, de ettől még nem értem, miért kell így és csoportosan beleszállni valakibe, aki onnan mer linkelni egy cikket. Ami egyébként alapvetően politikamentes, és ott van az elején nagy betűkkel kiemelve, hogy nem merült fel gyújtogatás, vagy terrorcselekmény gyanúja, szóval nem próbálja még csak hallgatólagosan sem a migránsokra kenni a dolgot. Ami meg a túlzásokat illeti ("csak a falak maradtak meg"), amikor a cikk írodott, hajnali ötkor, akkor még a többi portál, így az index is, amit én követtem, sokkal tragikusabb képet festett. Azóta, ahogy kerülnek ki fotók a belső térről, meg jönnek hírek a részletes kárfelmérésről, szerencsére fokozatosan derül ki, hogy a legtöbb érték, amit a templomban őriztek, megmenekült.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
12706 levél
Válasz 19.04.17. 09:44 #3018
Gobiakos
Az utolsó bekezdésed valszeg szerkesztve került oda, mert amikor írtam elsőre a választ, akkor még nem láttam ott, mindegy is.

Alapból a tárgyalt oldal nyitó lapját nem is nagyon szoktam nézegetni; egyből megyek jobb felülre és a legördülő fülből választom a Tech-et. Mi olyan különleges benne? Semmi. Valszószínűleg csak megszokás. Végiggörgetem a frisseket és ennyi. De nem azért olvasom, mert origo, hanem azért mert tech.

"...de egy origo annyira atpolitizalt, hogy egy linknek is van jelzeserteke szerintem."
Én meg ezt leszarom. Részemről semmi ilyesmi nincs. Én sem szeretem, amikor meg akarnak vezetni a (kreált/ferdített) hírekkel, de abban mit lehet ferdíteni, hogy egy templom tetőszerkezete egy baleset okán lángba borult és leégett?
16921 levél
Válasz 19.04.17. 08:54 #3017
david139
“Porig égést én használtam”
Az a cikk címe amúgy, hogy csak a falak maradtak meg Szerencsére utána megcáfolja önmagát, ahogy azt Origon illik.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
12706 levél
Válasz 19.04.17. 08:53 #3016
Gobiakos
És 1000%, hogy azok az emberek/cégek/országok, akik most oda tolják a lóvét a franciáknak, máshova nem adnak?
Persze, beszélhetünk esetleges pénzmosásról is, meg miért nem a Közel-Keleti helyzet megsegítésére mennek ezek a nem kicsi összegek. De ettől én még nem érzem ezt a támogatást képmutatásnak. Hogy az adott helyen kik és hogyan használják ezeket a pénzeket, az már más kérdés. (Amit te is írtál, hogy előre lefocizott felújítási megbízások, stb.)

Én például attól függetlenül, hogy nem látom, hogy kinek a kezében landol ténylegesen a pénzem és mire költik, amikor csak lehetőségem van rá és a buksza is engedi, szoktam adakozni a Vöröskeresztnek. Van, hogy pénzt, van, hogy ruhát. Képmutató vagyok? Nem, csak szeretnék hozzájárulni a nálamnál kevésbé tehetős emberek jólétéhez.
28400 levél
Válasz 19.04.17. 08:43 #3015
LordMatteo
Akinek van 100 millioja egy templom felujitasara, az eppenseggel az imadkozo szegenyek segitesere is fordithatna ezt az osszeget - de abbol nem csorogna vissza semmi. Az egyhaz az ilyen felajanlasokat nagyon szereti am, elvegre a vilag egyik legnagyobb profitorientalt cegerol beszelunk a katolikus egyhaz eseteben.

A Notre Dam evszazadok ota rohadt, most meg kigyulladt az evszazados korhadt, kiszaradt fa. Szar ugy. Annak a 100 millionak ezer jobb helye lenne, megis csak egy ilyen helyzetre ajanljak csak fel. Ez kepmutatas. Azt a tetot majd adott cegek kapjak meg, akik gondolom mar be is jelentkeztek hogy vallaljak a munkat.

Az origo techrovata mi olyan kulonlegeset nyujt, ami miatt megeri megnyitni? De tenyleg, en semmi extrat nem latok bennuk, a HVG - a mainstream oldalaknal maradva - pontosabb es szakmaibb szerintem, az Index tudositasainal meg lehet szidni a korrektura hianyat, de ott vannak a CESen stb, es szakujsagirok vannak erre, nem laikusok. Nem a mediafogyasztasi szokasaid kerdojelezem meg, plane megszabni nem akarom, de egy origo annyira atpolitizalt, hogy egy linknek is van jelzeserteke szerintem.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
12706 levél
Válasz 19.04.17. 08:21 #3014
Gobiakos
A "porig égést" én használtam, és csak adott pillanatban jött túlkapás részemről. A weblap sehol sem ír ilyet. Az meg, hogy éppen onnan linkeltem be, pont mellékes; minden más hírportál ugyanazt hozta le: leégett a Notre-Dame tetőszerkezete és a Huszár-torony.
Én spec reggelente a Tech részlegük miatt nyitom meg az origo-t.

A segítségnyújtás képmutatás lenne? Legyek naív emiatt, de szerintem az Euróapi Unió léte éppen ebben rejlik. Ha valahol szar van a palacsintában, akkor segítenek a nemzetek egymásnak. Ha nálunk leégne a Parlament (teteje), és az EU-s oszrágok tolnának ide egy pár raklapnyi ojrót, senki szája nem csipogna, hogy minek ez ide, majd megoldjuk önerőből, adóforintokból...
13283 levél
Válasz 19.04.16. 19:18 #3013
McCl@ne
vastag +1 erre
Respect is not given. It's taken.
28400 levél
Válasz 19.04.16. 18:41 #3012
LordMatteo
Nem szarom le, mert a porig egestol amit az origo nyomat, nagyon messze vagyunk. Meg valahogy szerintem az origo mint tajekozodasi pont, ez sokkal jobb tema a helyzet extraban, mint egy vallasi epulet leegese, ami csak ujabb kepmutatasra ad majd lehetoseget a vilagnak (lasd a 100 millios felajanlas).
A kibaszás társas játék, sose feledd.
16921 levél
Válasz 19.04.16. 15:22 #3011
david139
Belerakhattak volna azért némi migráncsozást a cikkbe.
Mindenesetre kár érte, kiváló ház volt.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
12706 levél
Válasz 19.04.16. 14:09 #3010
Gobiakos
Szard már le, hogy hova mutat a link. Nem az a lényeg. De ezek szerint neked ez fontosabb, mint az, hogy majdnem porig égett egy világ-szintű híres épület. Nice!
28400 levél
Válasz 19.04.16. 13:20 #3009
LordMatteo
egyetertek, nem is tudom mit irjak...


baszki...


felfoghatatlan

nincsenek szavak...


arra hogy miert pont origo?
A kibaszás társas játék, sose feledd.
12706 levél
Válasz 19.04.16. 08:23 #3008
Gobiakos
20937 levél
Válasz 19.03.28. 08:36 #3007
Pyrogate
Nem tudnak teljesen eltérni, nem lesz teljesen saját döntés.
Szenvedély nélkül a foci halott.
16921 levél
Válasz 19.03.27. 21:07 #3006
david139
Nem marha nagy probléma, de probléma, amit magunknak okozunk. És mint ilyen, kurvára bosszantó.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
32808 levél
Válasz 19.03.27. 19:15 #3005
szbszig
Ez annyira igaz! Tuti, hogy ez lesz!

Sosem értettem, miért olyan marha nagy probléma az óraátállítás évente kétszer. De ha már a folyamatos lobbi és siránkozás hatására az EU-s fejesek úgy döntöttek, hogy eltörlik, akkor legalább egységesen tegyék, könyörgök! A jelenlegi terv, azaz hogy minden tagállam szabadon döntheti el, a nyári vagy a téli időszámítást akarja követni, valami agyrémként hangzik. A végén majd ilyen sakktáblaszerűen fog kinézni Európa, és bármerre indulsz el, minden egyes határátlépésnél lehet oda-vissza állítgatni az órákat. Nesze neked Schengen meg közös piac...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
28400 levél
Válasz 17.12.19. 20:40 #3004
LordMatteo
nemide
A kibaszás társas játék, sose feledd.
13283 levél
Válasz 17.08.21. 13:00 #3003
McCl@ne
Benyomom ide a friss írásomat, hátha másnak is volt hasonló élménye. Érdekes, hogy némi kutakodás után a környezetemben is kiderült néhány emberről, hogy valamilyen formában érintettek a témában, ha mást nem, hát érdeklődés szintjén.
De mindenki mélyen kussol, nehogy hülyének nézze őket a többi, én meg most ezt a csendet akartam megtörni.
Respect is not given. It's taken.
23647 levél
Válasz 17.08.16. 12:34 #3002
Peace
Nem egy ilyet láttam sajnos én is, és ez borzasztó. Nem csak szegény gyerkőcre(vagy gyerkőcökre) nézve, hanem a kapcsolat is szétzilálódik. Az a legrosszabb, mikor nem is csak az egyik fél, de egyikük sem képes lemondani a régebbi életvitelről, márpedig az úgy abban a formában nem összeegyeztethető a gyermekneveléssel.
1008 levél
Válasz 17.08.16. 11:59 #3001
Ricsi1976
Ha ez megnyugtat, nekem saját lakásom 41 évesen lett, gyerek nincs, de nem is tervezek. Sajnos így alakult, nem követem a társadalmi elvárásokat.
20937 levél
Válasz 17.08.16. 11:15 #3000
Pyrogate
Az egy dolog, hogy szüleink 25 évesen már gyerekkel és családi házzal rendelkeztek, de az egy teljesen más világ volt. 25 évesen semmivel nem vagy elkésve. Én akkor kezdtem dolgozni a szakmámban, addig csak alkalmi melók, meg suli volt. Pont a legjobb korban vagy a munka tekintetében, most még bárhova elhelyezkedhetsz (és ez évekig így lesz), tuti, hogy könnyen találsz munkát. Arra figyelj azért, hogy manapság az embereket arra "tanítják", hogy minden szart el kell vállalni, próbálj meg - lehetőségekhez mérten - alkudozni és a legjobbat elfogadni. Persze a munka csak egy dolog, de a párkapcsolat miatt se legyél elkeseredve ilyen fiatalon. Inkább örülj, hogy még ennyi lehetőség és idő áll előtted. Szerintem kurva veszélyes lett volna ilyen fiatalon gyereket vállalnotok, bőven ráér ez manapság, amikor már elég sokat vagytok együtt, megismeritek egymást rendesen - és sajnos - kiélitek már magatokat addigra. Mert a gyerekhez azért teljesen más életmód kell. Szerintem egy csomó kapcsolat azért is megy gallyra, mert az egyik fél nem tud változtatni, nem tudja feladni a korábbi életét.
Szerintem próbáld higgadtan felépíteni a jövődet, találj ki célokat, aztán szépen lassan indulj el a megvalósítás felé.
Szenvedély nélkül a foci halott.
16921 levél
Válasz 17.08.16. 10:56 #2999
david139
El kell innen menni egy olyan országba, ahol lehet rendesen pénzt keresni, félretenni, mert Mo-n ez nem működik a többségnek sajnos. Én legalábbis ezt tervezem, még pár év szakmai tapasztalat itt, aztán irány a nagyvilág. Ha már elég pénzem összegyűlt, hogy egy ház/lakás vásárlás lehetséges legyen, akkor majd visszajövök.
A gyerek téma nekem elég off, van elég ember a Földön már így is, én nem kívánok ehhez hozzáadni. De ha esetleg meg is változna ez a véleményem, albérletbe akkor sem vállalnék gyereket, felelőtlenségnek tartom.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
6966 levél
Válasz 17.08.16. 09:36 #2998
GustyX
Legyél öngyidepi! Az mindenre megoldás!

Megértelek teljesen, csak nekem rosszabb, mivel 30 vagyok, nem jártam be fél Európát, szar helyen is élek, munkámhoz képest alul vagyok fizetve (de mégis jó, mivel mama hotel úgymond mindent fizet), véget vetettem egy 11+ éves kapcsolatnak (amivel pár évet elkéstem...), a csajozásra kiváló egyetemi időszakot emiatt elbasztam, ráadásul - mint még soha - belehabarodtam a volt középiskolai plátói szerelmembe, aki kolleganőm is lett/volt (és most született a 2. gyermeke). Jelenleg élem napi rutinomat ami nem túl izgalmas. Szakmailag azt mondják jó vagyok, meg meg tudom oldani a kihívásokat, szerintem nem. Teljesen egyedül vagyok, barátaim (az a kevés) szeretett (?) fővárosban. Ezen a környéken ismerkedésre nincs mód (ahogy a lehetőségek is igencsak korlátozottak mindenben). Egyetlen megoldás, ha húzok faszba innen, amit hamarosan meg is teszek. Vagyis ezen állapot ellen csak én tudok tenni bármit is, ettől csak jobb lehet, a kezdeti nagyon szar után.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
23647 levél
Válasz 17.08.16. 08:27 #2997
Peace
Ezen aztán tényleg keseregni meg letargiába esni, hogy 25 évesen otthon. 26 voltam, mikor elköltöztem otthonról és feljöttem Pestre szerencsét próbálni. 31 éves koromig egyetlen normális hosszabb kapcsolatot sem tudtam felmutatni. Az utóbbi két év az eddigi legboldogabb időszakom a barátnőmmel, de ez sem feltétlenül tarthat örökké. McCl@ne is leírta, a kapcsolatok véget érnek/érhetnek. Ez sajnos ilyen. Én a jelenlegi állapotot próbálom élvezni és megélni a mindennapokat és próbálom élvezni minden pillanatát. Akármennyire is szar most, ki kell használni ezt azt állapotot. Akár fejlődésre/tanulásra, akár csak hátradőlni és kicsit átnézni és átértékelni a jelenlegi helyzetet, más meglátásba helyezni a körülményeket. Megtakarításom az nekem sincs. Felmutatni valamit? Sosem foglalkoztatott, de mondjuk komoly ambícióim sincsenek sajnos. Van egy saját (50%-ban még a banké) lakásom itt Pesten, aztán annyi. De ez nem olyasmi, amit felmutat az ember. Jó, hogy van, szerencsés vagyok ilyen szempontból, de annyi. Azt meg aztán végképp fölösleges nézni, hogy a szülők ennyi évesen már hol jártak meg mit értek el. McCl@ne is megírta, hogy iszonyatos sebességgel változik a Világ és a társadalmunk, szinte lehetetlen lépést tartani és felfogni, hogy jelenleg hol is állunk. Nem is érzünk ilyen kényszert, hogy kövessük. Szóba került a gyerkőc, hogy párom azért olyan idősen már nem szeretne (de 24 éves jelenleg!!!), viszont csak azért nem lesz, mert elvárás. Ha úgy alakul és mindketten készen állunk és szeretnénk (félelmetes a gondolat egyelőre, de nem tartom kizártnak, hogy jó apa lehetek, rengeteg minden megfogalmazódott már bennem, hogy mit adhatnék át neki, hogy nevelgetném, mennyire büszke lehetnék rá és magunkra is....) is, hogy legyen. Érdekes gondolatok ezek, de ez nem feltétlenül egy rossz állapot a jelenlegi Nálad, nagyon könnyen előnyödre válhat.
13283 levél
Válasz 17.08.16. 00:31 #2996
McCl@ne
Szerintem fasza, hogy felmondtál, ha rosszul érezted magad. Ha szarul fizettek, akkor szarul fizető állást találsz nulla felelősséggel, meg gyomorideg nélkül is, amíg kinéz valami jobb.
Respect is not given. It's taken.
13283 levél
Válasz 17.08.16. 00:29 #2995
McCl@ne
25 évesen itthon lakom, se komoly kapcsolat, se komolyabb megtakarítás...mire fel? Szüleim ilyenkor már 1 gyerekkel a saját családi házban elvoltak, és terveztek engem, én meg szinte semmit nem tudok felmutatni

Én ugyanez vagyok, csak albérletben, meg egy rohadt nagy különbséggel: szerintem ez teljesen rendben van. Valamit felmutatni? Mit? Amikor a valamit felmutatásra próbálsz példát hozni, akkor utazásokat sorolsz fel pár sorral később. Ez komoly? Ez a valami? Meg a kapcsolat? Meg a megtakarítás? Na nézzük

Az utazás jó dolog, ha olyan helyre mész, ami érdekel. Egy halom ember elmegy olyan szép helyekre, ahol semmi nem érdekli őket, csak szép és kész. Mindezt egy valag pénzért, olyat is hallottam, aki hitelre. De a szépséghez, mint esztétikumhoz sincs semmi közük, és egyébként sem tudnának olyan helyre elmenni, ami érdekli őket, mert nem érdekli őket kurvára semmi. Így elindulnak az egyetlen irányba, amerre tudnak: a szépérzékük után. Az is addig terjed, hogy vízesés, meg hófödte hegyek. Nincs egy olyan achievement, hogy érjél el 50 egzotikus helyre, mielőtt meghalsz. Ezeknek az utazásoknak semmi értelme, mert semmiféle valós igényt nem elégítenek ki, az összes kibaszott nő rohan a kurva Plitvicei-tavakhoz, mert szép, és akkor ott egy pillanatra jó, meg utána két hétig, amikor verik magukat bérszámfejtés közben.

A párkapcsolat az jó dolog, de el kell fogadni, hogy véges. Ötszázszor leírtam már, nem fogom újra, pláne, hogy te kb. mind az ötszázat olvastad is. Gyerekkérdéssel óvatosan, nem árt olyan kapcsolatban megfogannia, ahol van esély rá, hogy sikerül együtt felnevelni is. Ha nő lennél, nem írnám ezt most, mert jó eséllyel te kapnád, de pasiként fel kell rá készülnöd, hogy ha csinálsz egy gyereket, 10 év múlva jó eséllyel láthatáson találkoztok. Tudom, hogy nincs mindig így, ne kezdje el beírni nekem minden friss apuka, hogy DE VANNAK KIVÉTELEK, mert épp erről beszélek, ők a kivételek. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy nem kell próbálkozni, de egy kimúló rendszerben egy értelmes ember számára ez már jóval rizikósabb, főleg, ha férfi. Sokkal nagyobb bajok is történhetnek egy kisgyerek nevelése közben, minthogy az ember a szüleivel él.

Mivel se kutyád, se macskád és a szüleiddel élsz, így a megtakarítás téma valójában nem téma, mi a faszra takarítanál meg? Nagyobb tévére? Ezen a mostanin nem látszanak jól a dolgok? Gyorsabb autóra? Gyakran elkésel azért, mert lassú? Nem akarom itt nyomni a Tyler Durdent, de tényleg ezek a problémák? Relativizálni sem fogom a helyzetünket (országosan), de azért tényleg nem árt néha belegondolni, hogy kb. a Föld 90%-a szarabbul él, mint te vagy én.

Nekem nem hiányzik már a párkapcsolat. A csaj még hiányzik néha, de ő már nem létezik, csak a fejemben. Mármint az az ember, akit valaha szerettem, már nem létezik, megváltozott annyira, hogy mondhassam, ez már nem ő. Így az emlékének a halványulásával fokozatosan szűnik meg létezni, ezért aztán nem is sürgetem a folyamatot. De maga a párkapcsolat intézménye nem hiányzik. Hiába jó, az csak egy megfelelő másik embertől jó, pl. control freak wannabe férfi nőkkel, meg pszichopatákkal kifejezetten szar.

Ez a "csak azért, hogy legyen" intézménye kurva gáz. Nő, megtakarítás, élmény: mindenkinek van, nekem meg nincs, ezért kevesebb vagyok, ez a képlet, igaz? De mi lenne, ha nem folyamatosan így gondolkodnánk, hogy egyfolytában valami alá- vagy fölérendelési viszonyt akarunk kialakítani a környezetünkkel, hanem megállnánk egy kicsit végiggondolni, hogy tényleg ez-e az, ami akarunk? Volt egy haverom, aki elmondta, hogy gyereket akarnak a párjával, megkérdeztem, hogy ő is akarja-e, mondta, hogy igen. Miért? Hát ezt a kérdést sem értette már, aztán hamarosan kiderült, hogy apai ösztönei nincsenek, elképzelései nincsenek, átadni való gondolatai sem igazán, viszont a nagymamája már jó ideje rágja a fülét ezzel a kérdéssel, szeretné megélni a dédunoka születését, és hát megy az idő. Dédunoka meg úgyis lesz, hiszen mindenkinek van, gyerek az kell.

Kell a faszt. Nem mondom azt sem, hogy nem, én pl. már eljutottam abba az állapotba, hogy ha megtalálnám az anyját, akár lehetne is, csak sajnos ezzel párhuzamosan oda is eljutottam, hogy nem lesz anyja. Sajnos a legtöbb nővel kurva nagy gond van, de legalábbis akkora bőven, hogy ne találjam alkalmasnak őket arra, hogy egy esetleges válás után egy értelmes embert neveljenek fel a gyerekemből. Egyébként is ahogy nézem, az esetek többségében ez az egész gyerekesdi már csak pótcselekvés, csak azért nem így látjuk, mert nem tudunk olyan világból példát levonni, ami még nem történt meg. Magyarul változott annyit a világ, hogy már mi se értsük egészen azt, ami alapján működik, hiszen ez folyamatos megértésre törekvést igényelne, mi meg kényelmesen átlagoljuk inkább apáink, meg öregapáink élményeit, aztán nézünk, mint a fasz, hogy nem úgy van. Meg mondogatjuk, hogy bezzeg régen. Röhej.

Persze felmerül a kérdés, hogy mit csináljunk akkor, gyerek, félretett pénz, meg programozott életcélok nélkül. Én a magam részéről igyekszem fejlődni, minden lehetséges téren. A szakítás óta (bő éve) több mindenre jöttem rá az élet különböző területein, mint előtte mondjuk 10 év alatt. Folyamatosan olvasok, előadásokat hallgatok, kezd körvonalazódni az az érdeklődési köröm, aminek a megtalálására az évek alatt esélyem sem volt, mert lekötöttek azok a dolgok, amik mindenki mást is. Ezek persze elméletben nem zárják ki egymást, de gyakorlatban azt látom, hogy mégis, teljesen, pedig én nem éltem lakat alatt.

Ennek az életnek is bőven megvannak a hátrányai, de hosszú, elgyengült kapcsolatok felől nézve nagyon romantikusnak hangzik, hogy hajnali négyig dél-amerikai gyógynövényekről hallgatok előadást, aztán délben kelek, olvasok egy kis Heideggert, miközben nyitott wcajtó mellett szarok, majd délután sütök valami nagy szelet húst, közben megiszok két sört és baszok a világra. Még egy nagy kutya kéne, meg terepjáró és két kockás ing. De persze emészt néha a magány, viszont egyre kevésbé. Két kezemen könnyedén össze tudom számolni azokat az embereket, akiknek a társaságából profitálhatok, természetesen szellemi értelemben. Tehát olyan emberek, akiknek nem a hétköznapi "mi volt a munkahelyen", meg "ki kivel kúrt félre" szarságait kell hallgatnom, hanem esetleg mondanak olyasmit, ami előre visz, valami progresszív dolgot. Ha a fejlődést keresed mindenhol, egy idő után leszarod, hogy legyen melletted valami közepesen értelmes nő egy kistestű kutyával. Oké, szépek a nők, gyönyörűen vissza tudják verni a fényt, de kérnek is cserébe, nem keveset. Persze ha egy másik emberben akarod megvalósítani a saját életedet, és egy gyerekben helyrehozni a saját hibáidat, akkor szükség lesz rájuk. Egyébként viszont nem nagyon.
Respect is not given. It's taken.
28400 levél
Válasz 17.08.16. 00:09 #2994
LordMatteo
na jó. ui.:

Szóval felmondtam, nem volt jó fizetés, de biztos helyem nincs a jövőre nézve, csak lehetőségek. Mégis megléptem, mert faszom, nem szocializmus, hogy egy helyen éljen le az életem, ahova ráadásul utálok bemenni, szó szerint utáltam az ostoba főnököm miatt bemenni, sehol máshol nem szenvedtem ettől. Elment 1 hét szabira, 3x annyira gördülékenyebb volt a munka ugyanolyan minőség mellett, mint amíg ő ott volt (kis cégről beszéltünk, 6 fős állomány). Volt szerencsém Erdélyben nyaralni, de úgy igazán kikapcsolódni, és akkor jöttem rá, hogy nem, így nem lehet dolgozni, hogy mindenkinek a képébe hazudok csak mert az üzleti érdek azt kívánja (amíg kereskedőként dolgoztam, akkor se tudtam ezt csinálni, pedig nagyvállalati ügyfelekkel dolgoztam, milliós tételekért, jutalékos rendszerben), és akkor jöttem rá, hogy ez nekem nem megy. Nem tudok úgy ügyfelezni (amit imádok, legyen az kiskereskedelmi bolti eladás, legyen az szolgáltatás havi vagy heti szinten, vagy nagyvállalati projektszintű kapcsolattartás), hogy közben képmutatok...

Eszméletlen ellentmondás, és meg vagyok rekedve ez miatt is, merre lépjek, és tudom, hogy a korosztályom nagy része ezzel küzd, hogy mi a jó neki, egyáltalán, van-e még értelme keresnie a jó munkát és hivatást, vagy már úgyis elbaszta az egészet, és csak vállaljon valamit, hogy lehessen gyereke...
A kibaszás társas játék, sose feledd.
28400 levél
Válasz 17.08.15. 23:54 #2993
LordMatteo
Lehet a végén kitörlöm a picsába az egészet (22:52)

Január elsején szakítottunk a barátnőmmel, ez a második évad volt már kettőnk között (értsd jól, összejöttünk majdnem 4 éve 8 hónapra, aztán szakítás születésnapomon [], majd másfél év szünet, megint összejöttünk, 1 év 2 hónap után megcsaltam egy csók erejéig, majd ez kiderült, és fél évig együtt voltunk még), azóta nagyon meg voltam reccsenve (igen, tényleg augusztust írunk). 5 napra rá kirúgtak a munkahelyemről, szerencsére találtam mást 4 héten belül, ahol hiába volt álommeló a beosztás, a "főnökség" inkább zsarnokság volt, ezért végül tegnap felmondtam.

Most enyhe besörözés után ott vagyok, hogy wattafak, 25 évesen itthon lakom, se komoly kapcsolat, se komolyabb megtakarítás...mire fel? Szüleim ilyenkor már 1 gyerekkel a saját családi házban elvoltak, és terveztek engem, én meg szinte semmit nem tudok felmutatni. Igaz, az elmúlt 3 évben bejártam Kelet-Európát (Varsó, Prága, Pozsony, idén Erdélyt sikerült körbejárni, jövőre még Albánia is szóbakerült a társasággal), és sokrétű szakmai tapasztalatom van a kereskedelem és marketing, média terén, de ennyi.

Ez vajon szar dolog, vagy épp jó, pár éven belül ha gyereket vállalok, komolyabb világképet és nevelést tudok átadni neki mert láttam ezt-azt? Ez foglalkoztat egy ideje, ha a gyerek és család irányába megyek el tavaly év vége felé, együtt lennék-e azzal a nővel, akit életem nagy akárkijének gondolok... és akkor még egyetemista volt. Vagy épp azzal tettem jót, hogy mivel nem gondolom magam elég felelősségteljesnek, inkább éltem a magam világát? És most kb. akárkivel összekerülök, képtelen vagyok vele 2 hétnél tovább tervezni, mert nem látok benne semmi hosszútávra szólót, mert az a bizonyos annyira egyirányúsította az agyamat, hogy ott nincs újrahuzalozás, meg áttáblázás, kész, vele van a >>hosszútáv<<, és ennyi, pedig fél éve nem beszélünk... ez betege valahol nem?

(23:54, bebasztam, szevasztok)
A kibaszás társas játék, sose feledd.
17010 levél
Válasz 17.02.22. 10:55 #2992
ufodani
Élő az olimpiai pályázat visszavonásának bejelentéséről.
Bár a nagyja már elhangzott a bp-i közgyűlésen. Fész link.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
20937 levél
Válasz 17.02.09. 08:20 #2991
Pyrogate
El is lehet futni a problémák elől, max a végén tényleg csak az agyhalott hívők maradnak töredék "ellenállóval". Szerintem ezért sem lesz változás, az egyik fele leszarja, a másik fele elmegy, nincs itt semmi látnivaló...
Szenvedély nélkül a foci halott.
32808 levél
Válasz 17.02.09. 02:02 #2990
szbszig
Jó, hát a politikához alapból kell egyfajta gyomor. Ami nekem nincs. Meg egy bizonyos attitűd. Például hogy ugyanazt a szöveget ugyanakkora meggyőződéssel tudjad elmondani százötvenhatodszorra is, ha megkérdeznek. Ebben én megint csak nem lennék jó. És végül arra is fel kell készülni, hogy még ezek megléte esetén sem lesz biztosan sikeres az ember, ez egyéb, tőled adott esetben független körülményeken is múlik sokszor. Mint ahogy például hiába edzel éjjel-nappal erőt megfeszítve, ha kiderül, hogy nincs tehetséged, adottságod egy adott sportághoz, akkor nem leszel sikeres benne. Ráadásul általában nagyságrendekkel többen vannak a nem sikeresek, mint a befutottak...

És úgy gondolom, hogy ezek a fentiek még egy jól működő demokráciára is érvényesek általában. A modern politika az egyszerűen így működik. A mi kis kelet-európai, illiberális valóságunkban meg aztán hatványozottan...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
16921 levél
Válasz 17.02.08. 23:55 #2989
david139
Szervezkedés, aktivizálódás, erősnek levés, egyéb nagy szavak, amik itt elhangzottak.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
632 levél
Válasz 17.02.08. 23:14 #2988
Novae
Bocs, lehet én vagyok értetlen, de mi is jött be neki?
"..jogában áll, hogy eszméletlen maradjon.. bármit is mond, senkit se érdekel.."
16921 levél
Válasz 17.02.08. 23:09 #2987
david139
Neki is bejött
Elmegyek innen, amint lehet, én úgy leszek inkább erős.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
20937 levél
Válasz 17.02.08. 19:23 #2986
Pyrogate
Erősnek kell lenni
Ezeket az embereket pedig igen könnyü zavarba hozni, csak kényszerítsd rá h gondolkodjon.
Szenvedély nélkül a foci halott.
32808 levél
Válasz 17.02.08. 17:35 #2985
szbszig
Azt még kihagytad, hogy bármilyen ilyen kezdeményezésnél rögtön levezetik, hogy a mögötte álló személyek valójában az SZDSZ-hez vagy valamelyik bukott baloldali párthoz kötődnek.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
7855 levél
Válasz 17.02.08. 15:56 #2984
Lovi Tommy
Az a tovabbra is nagy reteg, aki elhiszi, s eleg ennyi, hogy jobb esrtben semleges legyen, rosszabb esetben felvegye a hazmester kosztumot, s megtalalja a modjat, hogy ujdonsult szupererejet ellened hasznalja...mert soros gyik vagy, meg buzi, meg arulo, meg amugy is. De igen, probalkozni kell, csak mindig sokkal erosebb a szembeszel, hiszen nemzetti media is egybol beszall
20937 levél
Válasz 17.02.08. 08:25 #2983
Pyrogate
Jó akkor várjunk, hogy magától minden jobb lesz
Ki nem szarja le mit mondanak?
Szenvedély nélkül a foci halott.
16921 levél
Válasz 17.02.07. 11:20 #2982
david139
Manapság ha elkezdesz szervezkedni bármi miatt, akkor egyből mindenki azt mondja, hogy Soros/zsidók/gyíkemberek/háttérhatalmak pénzelnek.
You do the hokey pokey and you turn yourself around, and that’s what it’s all about.
20937 levél
Válasz 17.02.06. 20:48 #2981
Pyrogate
Na, itt már érzek egy megoldási javaslatot. Kérdés, hogy mit teszel a megoldás érdekében? Mert egy behúzott X most szerintem kevés, szervezkedni kell, aktivizálódni. De nem akarok itt senki semmilyen politikai dologra buzdítani
Szenvedély nélkül a foci halott.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.