Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Guitar Hero Live

Új fejlesztő, új gitár, új ötletek, de...

2015.11.04. 08:30 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Pontosan tíz éve, hogy a Harmonix (akik ma már a Rock Band szérián dolgoznak) elhozta nekünk minden idők talán legismertebb ritmusjátékát, a Guitar Herót. Gitáron játszani nagyon nem könnyű feladat, pláne nem olyan szinten, amit az igazi sztárok képviselnek. Erre ugyan a Guitar Hero sem tanított meg senkit, ám az említett sztárok bőrébe egy picit belebújhattunk, megízlelhettük, milyen érzés lenne a színpadon állva eljátszani a legdurvább szólókat is. A játék az elmúlt tíz évben több folytatást és különböző bandákhoz kötődő mellékágakat kapott, ám hiába cserélt többször is fejlesztőt, az igazi megújulás hiányában lassan, de biztosan hanyatlott.
Az Activision persze nem mondott le az egykor nagyon szépen tejelő sorozatról, ezért új fejlesztőt, a FreeStyleGamest bízta meg (ez a csapat volt felelős a 2009-2010-es DJ Hero játékokért), hogy leheljen életet bele. Nemrég pedig meg is érkezett az új, sok tekintetben megújuló játék, a Guitar Hero Live.

Guitar Hero Live

A Guitar Hero Live kétségtelenül legnagyobb újítása a végre tényleg megreformált gitár. A korábbi színes, ötgombos (kicsit talán olcsó hatást keltő) változatot épp annyira alakították át, hogy az újdonság varázsával hasson, de az igazán alapvető dolgok megmaradjanak. Így a működési elv ugyanaz maradt: egyik kezünkkel pengetünk (vagyis a nagy, két irányba mozgatható kapcsolót pecegtetjük), a másikkal pedig a gitár nyakán lefogjuk a megfelelő billentyűket. És a reform itt érhető tetten: a korábbi öt, egymás mellett található gombot hatra növelték, csak épp ezek elhelyezkedése megváltozott. A hat billentyű ugyanis 3*2-es felállásban, kettő-kettő egymás alatt kapott helyet, ami teljesen új kombinációkat tesz lehetővé.
A hangjegyek három soron érkeznek (hiszen a képernyőn ugyanúgy a gitár nyakát látjuk, amin a lejátszandó hangok érkeznek folyamatosan), ám egy-egy soron többféle hang is jöhet: alsó, felső, valamint a kettő egyszerre. Emellett van olyan, hogy egyetlen hang lefogása nélkül kell pengetnünk, esetleg több vonalon egyszerre többet (mondjuk egy bal felső és egy jobb alsó hangot) lefogva.
A kevesebbnek tűnő billentyű miatt a játék elsőre talán sokkal könnyebbnek látszik, mint elődei, hiszen itt mindössze három ujjunk elég az összes hang lefogásához, nem kell sem csúsztatni a kezünket, sem a negyedik ujjunkat használni. De ez persze csak a látszat. Egy picit magasabb nehézségi fokozatra kapcsolva már nagyon könnyen összeakadhatnak ujjaink, hiszen a hat billentyű eleve több mint öt, ráadásul a 3*2-es felállás még meg is dobja a kombinációs lehetőségeket. Én például az előző gitárral már expert szinten pötyögtem kedvenc nótáimat, ám itt még az eggyel könnyebb fokozattal is meggyűlik a bajom (egyelőre...).

Guitar Hero Live

És ha már kedvenc nótáim kerültek szóba, nézzük minden ritmusjátékok legfontosabbik elemét, magukat a zenéket. Nos... Ez az a rész, amin nem lehet szubjektivitás nélkül átesni, hiszen a zene általánosan szubjektív dolog: ugyanaz a dal valakinek tetszik, valakinek nem. Így ha azt mondom, hogy a Guitar Hero Live-hoz összegyűjtött dalok listája talán a sorozat eddigi leggyengébb felhozatala, akkor az maximálisan csak az én ízlésemet tükrözi. Nekem viszont valahogy vérszegénynek, visszafogottnak tűnnek a játék zenéi, hiába vannak köztük rock és metal számok is, amely műfajok meglehetősen közel állnak a szívemhez. De akkor is... Mit keres egy Skrillex sláger egy Guitar Hero játékban?!
Szerencsére a repertoár idővel változhat, köszönhetően a játék egy másik újításához.

Guitar Hero Live

A Guitar Hero Live-ban ugyanis alapvetően két játékmód közül válogathatunk. Vannak az élő fellépések, valamint van a GTTV, vagyis a Guitar Hero TV. Nézzük sorban!
A Live mód, vagyis az élő fellépések az előző részek alapjául szolgáló koncerteket rejtik, de ezek is teljesen megváltoztak. Míg korábban mindig külső nézetből láttuk gitárosunkat (még választhattunk is karaktert), addig ezúttal már FPS módban, vagyis belső nézetben élhetjük át a koncerteket. Azokat a koncerteket, amelyek immáron élő felvételek, valódi emberekkel, valódi zenészekkel és persze valódi (jó esetben) tomboló közönséggel. Mindez, és az egyes koncertek felvezetése kimondottan jól sikerült. Egy kicsit belefeledkezve a játékba könnyen elkaphat a hangulat, hogy tényleg egy underground szórakozóhely színpadjának szélén pengetünk, lent pedig az a dögös kiscsaj épp a mi nevünket sikoltozza...

Guitar Hero Live

A GTTV ehhez képest egészen más élményt kínál. Ez ugyanis valójában egy online videoklip-gyűjteményt takar, amely valamennyire tekinthető a játék multiplayer részének is. Itt minden klip végigjátszása esetén láthatjuk, hogy a többi játékos milyen szinten milyen eredményt, hány pontot ért el, így lehet feljebb és feljebb lépkedni a ranglistákon. A klipek a háttérben az adott dalok jól ismert hivatalos klipjei (mint az The Offspring The Kids Aren’t Alright slágerének egyetlen szobában felvett videója), és mi ezeket a dalokat játszhatjuk el. Ha pedig jól teljesítünk, pontokat kapunk, amiket aztán további dalok feloldására, valamint lejátszási kreditekre fordíthatunk. Hogy legyen tétje a dolognak, nem lehet ám a végtelenségig játszani, előtte „kvótákat” kell vásárolnunk a pontjainkért (vagyis azt, hogy hány klipet szeretnénk eljátszani).

Guitar Hero Live

Bár vannak kétségkívül nagyon jó ötletek a Guitar Hero Live-ban, sajnos vannak kidolgozatlan részei is. Ilyennek éreztem például a gitár kalibrálását is, ami elég felszínesnek tűnt – nem is nagyon találtam meg a megfelelő beállítást, hogy tökéletesen menjen a „zenélés”. Ez pedig alapvetően rontja a játékélményt, hiszen rengetegszer fordult elő az, hogy egyszerűen a rossz időzítés miatt nem jókor pengettem meg egy adott hangot, vagyis rontottam. Oké, ez gyakorlással megszokható, kitanulható, de korábban ilyen gondjaim egyik résznél sem voltak, azoknál a részletesebb kalibráció után mindig hamar ráéreztem a megfelelő hangjegypengetési ritmusra. Itt nagyon nem. Ráadásul néha (tényleg csak néha) minimális szaggatást is tapasztaltam, ami sokkal jobban rontja az élményt egy ritmusjátéknál, mint bármely más műfajban.
Emellett a dalok billentyűkombinációi valahogy a sokkal nagyobb variálási lehetőségek ellenére sem tűntek túl fantáziadúsnak. Valahogy a legtöbb szám esetében (ez persze lehet megint a szerintem gyenge tracklist hibája is) túl ismétlődő a feladat, ritka a komolyabb variálódás. Arról nem is beszélve, hogy a dalok között elvétve találtam olyat, amiben tényleg vérpezsdítő, adrenalinpumpáló szólókat tolhattam volna le. Akad egynéhány, na cserébe azok tényleg megizzasztják az embert.

Guitar Hero Live

A Guitar Hero Live egy jó próbálkozás, és remek alapja lehet a sorozat későbbi részeinek. Az új gitár és az online klipgyűjtemény kellemes újdonság, ahogy az élő koncertfelvételek is hangulatosak lettek. Mindezt viszont egy ennél sokkal ütősebb tracklisttel tudnám igazán élvezni, sokkal több nehéz számmal, sokkal több klasszikus rockslágerrel és persze még ezeknél is sokkal több ütős gitárszólókkal. Talán idővel ilyen irányba is bővülni fog a zenei felhozatal, addig pedig a mostanival legalább újratanulhatok gitár hírózni... ■

Guitar Hero Live
Guitar Hero LiveGuitar Hero LiveGuitar Hero LiveGuitar Hero LiveGuitar Hero LiveGuitar Hero LiveGuitar Hero LiveGuitar Hero Live

A Guitar Hero Live PlayStation 4-re és 3-ra, Xbox One-ra és 360-ra, valamint Wii U-ra jelent meg. A cikk a PS4-es verzió alapján készült.

értékelés

Guitar Hero Live

Guitar Hero Live
Pozitívumok
  • Végre tényleg megújult a gitár
  • Próbáltak tényleg új ötletekkel előállni
  • Az élő koncertfelvételek egész jók
  • Folyamatosan bővülő videokliptár
Negatívumok
  • A kétszer három billentyűből sokkal többet is ki lehetett volna hozni
  • Elég nehéz jól bekalibrálni a gitárt
  • Sokszor alig hallani, mit is játszunk valójában
  • A zenék...
Guitar Hero Live
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Guitar Hero Live

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló