Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

Animekarácsony 2015.

Kis karácsony, Animekarácsony. Kisült-e már a kalácsom?

2015.12.20. 17:00 | szerző: jeszkar | Rendezvények

Most kéne ide egy frappáns bevezető írnom, de az kifejezetten nehéz lesz. Idén negyedszer megyek el egy, a Mondo által szervezett rendezvényre (ha a kisebbeket nem számoljuk), és bár továbbra is kimondottan szórakoztatónak találom őket, nehéz minden alkalommal újabb és újabb érdekes bevezető is írni. Szóval csapjuk egyből a lovak (értsd: animések és gamerek) közé, és lássunk, hogy mi jót hozott nekünk a Mikulás az Animekarácsonyra!

Animekarácsony 2015.

Kezdjük rögtön az általam legérdekesebb vélt részéről: a cosplayről. Mind a fotózáshoz, mind a videózáshoz elengedhetetlen egy ilyen eseményen, hogy jó sok cosplayes legyen. De őszintén: ők adják a conok sava borsát. Minden tiszteletem azoké, akik hónapokat beleölnek egy-egy ruha és/vagy páncél elkészítésébe. Lehet, hogy évente csak egyszer-kétszer vehetik fel, de megéri. Azoknak a hölgyeknek (és bizonyos tekintetben uraknak) pedig külön elismerés jár, aki kifejezetten egy lengébb öltözéket vesznek fel még ilyenkor is. Egy szegény lányt vagy 15-20 percig fotóztuk, pedig a macskaruhája nagyjából a mancsokból, egy farokból és az intim részeket takaró darabokból (lásd a képet) állt. Kedvencem mondjuk talán az Assassin’s Creed Syndicate páros volt. Látható, hogy nem spóroltak az idejükkel, hogy megvarrják azokat az egyszerűnek azért nem mondható ruhákat. Egyébként egyetlen apróságot még kiemelnék a cosplay verseny kapcsán. Kifejezetten szimpatikus volt, hogy karácsony alkalmából a szervezők engedélyezték, hogy a cosplay versenyen helyben jelentkezők is indulhassanak. Ezért elismerés jár, különös látva, hogy legutóbb hasonló eseményen (PlayIT) milyen fiaskók voltak a cosplay verseny körül.

Animekarácsony 2015.

A programok szokásosan két pavilonban voltak megrendezve (plusz egy volt megnyitva az árusok számára), és ez így továbbra is kielégítő méret. A cosplayeseken kívül mindenki más is kint volt, akik amúgy is kint szoktak lenni, mint például Gyűrűk ura és Trónok harca rajongók, és persze a Star Wars klub is. Egyébként a programok és a panelek között szerepeltek jócskán Star Warsos dolgok is (vajon miért?) Például itt is meg lehetett hallgatni egy beszélgetést a szinkronszínészekkel (mostanában őket minden ilyen eseményre elhívják). De ezen kívül voltak egyéb Star Warsos panelek és rajongói kisfilmek is (mondjuk ez utóbbinál volt olyan, amelyiknél a fejemet fogtam...).

Animekarácsony 2015.

De azért nem csak a Star Wars jellemezte a rendezvényt. Kint voltak például a szokásos videojátékos gépek és szórakozási lehetőségek is. Ezek közül továbbra is a legnépszerűbb a Just Dance, ami különösen humoros, ha cosplayesek játsszák. De persze kint voltak a retro játékok is, meg persze a kihagyhatatlan League of Legends versenyek is. Nyílván nincs annyi videojátékos program, mint egy PlayIT esetén, de itt nem is az a lényeg.

Animekarácsony 2015.

Viszont két kisebb tényleges panaszom is lenne. Az egyik, hogy kicsit keveselltem a karácsonyi hangulatot. Volt néha egy kis szaloncukor-dobálgatás, egynéhány mikulássapka, de nagyjából itt ki is fújt minden. Lehetet volna egy kis plusz díszítés, karácsonyi világítás, kürtőskalácsárus, ilyesmik. A másik, hogy estefelé annyira elnyúlt az egyik program, hogy a következőt meg se tartották, hanem egyből ugrottak az azt követőre. Igaz, némileg hasonlítanak egymásra (mindkettő táncos program), de akkor is. Ilyenre még a tavaszi conon sem volt példa, pedig ott bizony bírálnom kellett a szervezést.

Animekarácsony 2015.

Mit mondhatnék el, amit korábban még nem említettem, akár más írásaimban. Nem szeretnék nagyon önismétlő lenni, és nem gondolom, hogy ha egy MondoCont láttál, akkor mindegyiket láttad. Ettől függetlenül jómagam azért szeretek ilyen rendezvényekre járni, mert itt láthatom a legtöbb – jó értelemben vett – őrültet. Nem azért, mert mindegyik rendezvény olyan nagyon különböző lenne. A társaság és a hangulat az, amiben nagyon jó egy MondoCon, és természetesen a szervezők is mindent beleadnak. Például korábban még nem hálálkodtam érte, de így télen mindenképp köszönetet kell mondanom a különbuszokért, amiket leszerveztek. Ez fagypont környékén nagyon-nagyon örvendetes. Szóval továbbra is jó munkát, de azért egy kicsit remélem, hogy van még hova fejlődni, és tavasszal az őszihez hasonló zseniális MondoCont sikerül majd összehozni.

Animekarácsony 2015.

Animekarácsony 2015.
Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.Animekarácsony 2015.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló