Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Fall

The Fall

Végre Switchen is elérhető a filozofikus akció-kaland sci-fi thriller!

2018.05.17. 00:23 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Idén február 13-án jelent meg a The Fall második része Unbound alcímmel minden fontosabb platformra, köztük Switchre is. Igen ám, de az előd a Nintendo platformjai közül Wii U-ra jött ki 2014. nyarán, és mivel egy trilógiáról van szó, kicsit bután fest, hogy Switchen nincs ott az előzmény (mondjuk Wii U-ra meg a második rész nem jött ki, de ezt valamennyire megmagyarázza az a tény, hogy a Nintendo már elengedte azt a gépet). Nosza, a második részben alkalmazott grafikai tupírokat ráhúzták gyorsan az első epizódra, majd kihozták ide is, így itt is teljes lehet majd a sorozat, ha a befejező rész elkészül.

The Fall

Érdekes hibrid lett amúgy maga a játék: az idő nagy részében amolyan Sierra-LucasArts gondolatmenetű kalandjáték formájában haladunk előre a történetben, csak épp oldalnézetes akciójáték irányítással. Kicsit bizarr, nem is mondhatnám kényelmesnek (leginkább amiatt, hogy a fegyverünkre szerelt lámpával kell rávilágítanunk mindenre, amit használni szeretnénk), de megteszi, ugyanis a sztori és a kérdések, amelyekről hősünk és a központi számítógép, illetve a „gondnok” robot elbeszélgetnek, tényleg elgondolkodtató: meddig szabály a szabály, ha trükközéssel, fortélyokkal toljuk ki a határait a magunk és/vagy mások javára? Néha ezt a megoldáskeresést szakítja meg egy-egy könnyedebb akciórész, épp csak annyira, hogy felfrissüljünk tőle – kivéve az utolsó harcot, ami meglepően kemény lett a többihez képest.

The Fall

A látvány és a hangok megérnek egy külön misét, ugyanis a készítőknek sikerült valami elképesztő atmoszférát teremteniük ezekkel is. Szinte érezni a dohos, nyirkos levegőt a félhomályban, a színészi teljesítménye a három szereplőnek is kiemelkedő. Mindezt ráadásul sikerült olyan jól optimalizálni a Nintendo legújabb üdvöskéjére, hogy stabil 60 fps-sel fut mind kézben, mind dokkolva (előbbi esetben 720p, utóbbinál 1080p-s felbontásban). Le a kalappal az Over the Moon előtt, szép munkát végeztek!

The Fall

Az a kb. 4 óra, mire végigvisszük, így papíron (izé, képernyőn) kevésnek tűnhet, pedig nem az. A sztori tempója pont így megfelelő, nincs rétestésztaként elnyújtva, és persze a végén irgalmatlan nagyon csattan. Bravó!

The Fall

Ha eltekintünk a már említett kicsit kényelmetlen irányítástól, nem nagyon tudok igazából másra panaszkodni a The Fall kapcsán. Az akciójátékok kedvelőinek a kalandrészek eléggé nehezek lehetnek, de végeredményében minden megoldás logikusan következik, a játék pedig nem dugja el (nagyon) előlünk az információkat... Legrosszabb esetben egy végigjátszás segít. ;-) Alig várom, hogy a második részre is rátehessem a mancsom, és erre biztatnék mindenkit: tegyen egy próbát a játékkal, nem fogja megbánni! ■

The Fall
The FallThe FallThe FallThe FallThe FallThe FallThe Fall

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

értékelés

The Fall

Pozitívumok
  • Jó sztori.
  • Remek atmoszféra.
  • Érdekes kérdéseket feszeget.
Negatívumok
  • Az irányítás lehetne jobb is.
The Fall
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Fall

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló