Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

64 bites forradalom

Ez lehet, ami visszatartja a grafikai fejlődést?

2011.04.11. 16:54 | szerző: rootshaper | kategória: Játék

A Stardock Games egyik veterán fejlesztője, Brad Wardell nagyon izgatott azzal kapcsolatban, hogy hamarosan „megtesszük a lépést a 64 bites játékok irányába”. Ez gyakorlatilag azt jelenti majd, hogy végtelen memória is a rendelkezésünkre állhat, ami fellendítheti újra a grafikai fejlődést, ami valljuk be, mostanában stagnálni látszik.
Ez az, ami visszatart most minket” – Brad szerint, de a 64 bit felszabadíthat minket, utat nyitva egy újabb félelmetes tempójú grafikai fejlődésnek. Ezzel a lépéssel, a PC fényévekkel megelőzheti a konzolokat, melyeknél egyelőre nincs tervbe véve ilyen fejlődés. Az ottani grafikai helyzetet Brad „állóvíznek” titulálta.
Ez a legizgalmasabb időszak a videójátékok közt, mióta a fejlesztésükön dolgozom. Úgy értem, gondoljunk bele az elmúlt, mondjuk 18 hónapba. Ha végignézed az erre az időszakra vonatkozó megjelenéseket, mind egytől egyig valamilyen formában király. Vegyük mondjuk a Minecraft-et. Lehetséges lett volna az 5 évvel ez előtt? Nem.” – jelentette ki Wardell, majd ezzel folytatta: „A leginkább érdekes idők pedig még csak most következnek, a 64 bites videójátékok terén.
Ha úgy gondolod, hogy most királyság van, akkor ez után még milyen királyság fog következni. Mivel a játékosok nagy része nem programozó, így nem tudják realizálni az igazi lehetőségeket a 64 bitben. Nem kell többé 2 GB memóriákkal szenvednünk, hanem gyakorlatilag végtelen áll majd a rendelkezésünkre és az emberek nem értik még, hogy miért olyan jó dolog ez.
Ez azt is jelenti, hogy hatalmas felbontású textúrákkal is dolgozhatunk majd. Ez az, ami visszatartott minket eddig, ez az, ami miatt az utóbbi években nem fejlődött sokat a látvány a játékokban. Nem számít, mennyi memória van a videókártyádon, nekünk ezzel a 2 gigával kel bajlódnunk és bűvészkednünk, de csak figyeld meg, mi fog következni az elkövetkező egy-két évben. Értem ez alatt, hogy a videókártyák képesek lennének már ma is gyakorlatilag fotorealisztikus 3D grafikák létrehozására valós időben, de mindezt akadályozza a memória. Ez az oka annak, hogy sokat találkozunk képregény vagy rajzfilmszerű, de fotorealisztikusnak beállított grafikákkal. Ha már a felhasználók nagy része áttér a 64 bites Windows használatára, ez nem lesz többé probléma.” „Amíg ez a váltás meg nem történik, addig a PC grafika is állóvíz marad.
Alig várjuk már a 64 bites forradalmat! ■

hozzászólások (10)

_Sun_
_Sun_ 2011.04.11. 18:53
64 biten 2^64=16exaByte-ot lehetne címezni, de ehhez olyan processzor is kéne. Ugyanis az, hogy egy processzor 64-bites utasításkészlettel rendelkezik, az nem jelenti, hogy a címző egység is 64 bites (szükség sem lenne rá, mert egy kamionban férne csak el annyi memória a jelenlegi fizikai méretekkel). Így a címző egység van hogy 48 vagy 52 bites. És az operációs rendszer is korlátozhatja a címző képességet. Akkor is ha 64 bites.
Például a 64 bites Win7 esetében ez így alakul:
Starter: 8GB
Home Basic: 8GB
Home Premium: 16GB
Professional: 192GB
Enterprise: 192GB
Ultimate: 192GB
Egy szokásos 64 bites Linux disztribúciónál ez 64TB (tehát Terra Byte).
sic
sic 2011.04.11. 21:41
Pang a memória piac? :D
Minecraft mint példa a nagy felbontású textúrákhoz? Haha!
Mintha kicsit el lenne szállva a csóka.
Tényleg jó lenne egy kis szabadság, de ha a fejlesztésbe a konzolokat is képbe veszi, akkor rá kell jönnie, hogy még jobban meg van kötve a keze.

Fotórealisztikus grafikához meg még több munka és idő kell. Kérdés hogy tényleg megéri-e?
Asszem azon a szinten vannak a hardverek, hogy már nem a textúrák mérete és a RAM mérete az igazi korlát. Én inkább másféle áttörést remélek: mondjuk a valósidejű sugárkövetés hatékony és olcsó hardveres megvalósítását.
Na de mindegy, a még több memória hasznos mindenkinek, főleg a piacnak és a gazdaságnak :)
_Sun_
_Sun_ 2011.04.11. 21:51
A Minecraftot nem a textúrákra hozta példának. Nem csak ahhoz kell sok memória. Ósdi szimulátor is bezabálhatja a memóriát, maszat textúrákkal.
Sok memóriának nagy memória sávszélességgel együtt van értelme. Na meg kell számítási teljesítmény is, ami képes kihasználni ezt.
Lehet bevásárolt a fószer valamelyik gyártó részvényeiből, azért sarkít ennyire.:-D
Egyébként fotorealisztikus grafikával még kevesebb is a munka. Ma is már az a gyakorlat, hogy mindent legyártanak fotó minőségben, aztán kezdődik az optimalizáció. Modellek poligonszáma, animációk fázisai, textúrák tömörítése. Aztán maga a motor, milyen távol miből mennyit vegyen vissza, ami takarásban van hogy számolja...
Foto realisztkus grafikánál optimalizálni sem kellene, minden úgy jelenne meg ahogy megalkották. Távolságtól függetlenül. Na ilyen nem mostanában lesz. Maradnak az egyre jobban közelítő, ügyes trükkökkel operáló megoldások.
VodevilX
VodevilX 2011.04.14. 15:36
Én nem igazán értek hozzá. Egy x64-es rendszeren, csak és kizárólag az x64es programok futnak? Vagy ez inkább csak arról szól, hogy az ilyen programok használják ki igazán. Lényeg, hogy például bármilyen mai (esetleg régi, bár azoknak könnyen lehet baja, már azzal, hogy nem korabeli oprendszeren futtatnám) játékkal tudok-e játszani egy 64bites Win7 alatt?
Mert 1-2 hónap múlva tervezek venni, egy jobb féle gépet játék célra, viszont egyedül a 32bites rendszerek RAM kiszhasználás limitáltságával vagyok tisztában, semmi mással. De fogalmam sincs, hogy megérné-e nekem 64 bites Win7-et tenni.
Madrac
Madrac 2011.04.14. 15:39
Lefele kompatibilis tobbnyire a dolog. Nekem pl nem is tudom mikor volt utoljara 32 bites OS a gepemen. 4 GB RAMnal alapveto amugy is a 64bit.
ajánlott olvasnivaló