25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Star Trek: ConQuest Online

Írta: Thomas

Star Trek kártyajátékok elég régóta léteznek már, de a Star Trek Conquest Online az első, ami kimondottan az internetes játékra lett kialakítva. A többi ilyen játékhoz képest vitathatatlan előnye, hogy a világhálón mindenki találhat egy kis játékra, cserélgetésre vagy akár csak csevegésre hajlandó kollégát.

A játék dobozos verziója megvásárolható a boltokban, de ingyen is letölthető az internetről (kb. 20MB). Mint a neve is mutatja, a Star Trek ConQuest Online az online játékra lett kihegyezve. Az oktatómód, és a mesterséges intelligencia ellen vívható egyszerűbb összecsapások csak a kezelés elsajátítását szolgálják. Az internetes játékhoz regisztrálni kell magunkat, ami vásárlás esetén ingyenes, letöltés esetén pedig 10 USD. Ezután már játszhatunk, cserélgethetünk és cseveghetünk a többiekkel. Némi pénzmag ellenében további kártyákat is letölthetünk, 15 darabos csomagokban. Így néhány nagyon ritka, szerencsés esetben akár egyedi darabok birtokosai is lehetünk. Mivel a dobozos verziót is el kell adni valahogy, az tartalmaz egy Spock nagykövet kártyát, ami az Activision szerint soha nem lesz letölthető.

A ConQuest Online nem a látványra és az akcióra, hanem az alaposan kidolgozott játékmenetre épít. A történet egyszerű, de eredeti. Az új Star Trek univerzum egyik meghatározó alakjai a Q-k. Ők az összes ismert lény közül a legerősebbek. Az idő és a tér nem jelent akadályt számukra, azt csinálnak amihez csak kedvük van, senki és semmi nem képes megállítani őket. Érthető, hogy egy idő után unatkozni kezdtek, és valamilyen szórakozás után néztek. Persze ez az univerzumban élő kevésbé fejlett népek számára nem jelentett semmi jót, mivel az ilyen szórakozásoknál mindig ők húzták a rövidebbet. A Q-k úgy döntöttek, hogy egymással fogják összemérni az erejüket. A játék lényege, hogy mindegyik Q, felhasználva az erejét az irányítása alá von különböző embereket és hajókat, és ezekkel megpróbálják elkapni az ellenfelüket. Különböző szabályokkal korlátozták is a képességeiket, hogy a játék még érdekesebb legyen. Természetesen mi az egyik ilyen Q szerepét vállalhatjuk magunkra.

Mindegyik Q más. Nem csak karakterként rendelkezhetnek eltérő képességekkel, hanem az általuk irányított népek összetétele is eltérő. Induláskor a Föderáció, a klingonok, a romulanok, és a Borg közül választhatunk, de lehetőségünk van ezek tetszőleges keverésére is. Mindegyik nép eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, az irányításuk is különböző taktikákat igényel. A Föderáció főleg diplomáciailag erős, a játék közben ez a karakterek képességeiben nyilvánul meg. Ez a felszíni harc esetén extra védelmi és támadási pontokat éppúgy jelenthet, mind a nagyobb sebességet, védelmi értéket vagy tűzerőt az űrhajóknál. A klingonok hozzák a szokásos formájukat, ők kiemelkedően jó harcosok. Nekik vannak a legerősebb hajóik, és felszíni egységeik. Több a HP-jük és nagyobbat sebeznek, de a fellépő műszaki problémák gondod okoznak nekik. A romulanok az alattomosabb, óvatosabb népség. Különösen jó speciális tulajdonságaik és eszközeik vannak, ezeket használva a hajóik többet mozoghatnak, adott körig nem lehet megtámadni őket, stb. A Borg a kockákkal uralja a világűrt, és a nagy tömegű drone-ok ugyancsak veszélyesek.

A játék közben a pénz szerepét a kontrollpontok töltik be. Minden körben kapunk ilyen pontokat az uralt bolygók számától függően, egyes karakterek speciális tulajdonságként körönként tudnak "termelni" is. A kontrollpontok felhasználásával lehet a különböző kártyákat a játékba vinni. A játék alapvetően két fajta lehet, alap (basic) vagy haladó (advanced). Az alap szintű három fázisból áll: elhelyezés, támadás és mozgás. Az elhelyezésnél a rendelkezésünkre álló kártyák közül a kontrollpontok felhasználásával bevihetünk néhányat a játékba. Ezek a kártyák lehetnek hajók, személyek, vagy tárgyak. Míg az első kettőt csak az anyabolygón vihetjük be a játékba, addig a tárgyakat bárhol elhelyezhetjük (pl. felszerelései tárgy a hajóra, valamilyen eszköz egy személynek, stb.). Egyes tárgyakat az ellenséges hajókra felrakva szabotálhatjuk azokat - korlátozhatjuk a mozgásukat, az erejüket, speciális képességüket, stb. A támadás fázisban hajók és személyek harcolnak egymás ellen. Aki nem használja el az akciópontjait, az később az ellenfél támadásakor védekezhet. A mozgás fázis közben a hajók mozognak a bolygók között, ill. a személyeket sugározzák le és fel. A haladó (advanced) játékmód további két fázist tartalmaz: licitálás és speciális. A licitálás során egy véletlenszerű kártya kerül a játékba, a játékosok erre licitálhatnak a kontrollpontjaikkal. Ez kártya bármi lehet, hajó, személy, tárgy vagy esemény. Az kapja meg, aki többet kínál érte. Negatív hatású események és tárgyak is előfordulhatnak (pl. megakadályozza egy hajó mozgását), ilyenkor azért kell licitálni, hogy ne mi kapjuk meg. A speciális fázisban a különböző személyek speciális képességeit használhatjuk. Ez eltérő lehet, a kontrollpontok termelésétől az ellenfél asszimilálásáig sok minden előfordulhat.

A játéktért jelentő galaxis meglepően apró. Mindegyik játékos rendelkezik egy anyabolygóval, és kettőjük között található a Semleges Zóna, ahol alap módban egy, haladó módban pedig három bolygó található. Míg az alapszintű játékban a Semleges Zóna bolygói tökéletesen egyformák, addig a haladó játékmódnál egyedi, induláskor véletlenszerűen generált tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket akár negatívak is lehetnek, és csak akkor fogjuk megismerni őket, ha már egy emberünk lesugárzott a bolygóra.

A győzelemnek két módja van. Az egyik, hogy az ellenséges Q-t egyetlen körön keresztül egy olyan bolygón kell tartani, ami a mi kezünkben van. A másik lehetőségre csak a haladó módban van mód, az győz, aki először össze tud szedni 10 Q pontot. A Q pontokat különböző módon szerezhetünk. Minden körben kap valaki egyet, az, aki a legtöbb bolygót birtokolja. Egyes Q-k speciális tulajdonsága, hogy a kontrollpontok egy részéből Q pontot generál. Előfordulhat, hogy licitálással jutunk hozzá, vagy egy véletlen esemény által.

A Star Trek ConQuest Online semmivel sem tud többet, mint a klasszikus kártyajáték. A készítők nem használták ki a PC-kben rejlő extra lehetőségeket, csak elkészítették az online változatot és kész. A játék egyszerű felépítése miatt hosszabb idő után már csak az igazán fanatikus trekkerek és a kártyajátékokat kedvelők fogják élvezni. Véleményem szerint az egyszerű érdeklődők többségének a játék nem elég változatos. Nem igazán értem, hogy miért nem lehet nagyon univerzumot választani, az az 5 bolygó egyszerűen kevés. Sem a grafika, sem pedig a hangok kidolgozásába nem szakadt bele senki. A grafika szép, de nagyon egyszerű, éppúgy, mint a hangok. Az interfész egyszerű és könnyen kezelhető, de néha zavaró, hogy ahhoz, hogy az összes kártyát lássuk, egyfolytában görgetni kell a képernyőt. A galaxis nézetben csak egyetlen ikon jelöli a hajókat, függetlenül azok számától. Ezek az ikonok tökéletesen egyformák mindegyik népnél, és az ellenségé is csak annyiban tér el, hogy a színe piros. Nincs semmilyen effekt, mikor felsugárzunk valakit az egyik hajóra. A kártyáján megjelenik egy kék ikon, és kész. Bármit is pakolunk fel egy hajóra, a kinézete nem fog megváltozni. Ugyanígy arra sem utal semmi, hogy az ellenfél valamivel szabotálta az egyik hajónkat, vagy használta valamelyik speciális képességét. Ha ki akarjuk deríteni, akkor minden körben egyenként végig kell nézni az összes hajónkat. Egyértelmű, hogy az ilyen információkat nem szokás közölni az ellenféllel, de kezdettől fogva látjuk a másik Q anyabolygóját, az összes hajóját és karakterét, még a kontroll- és Q pontjainak számát is. Ugyanannyit tudunk róla, mint magunkról, így pedig már nem sok értelme van a titkolózásnak. Aki ismeri a Star Trek univerzumot, az esetleg zavarónak találhatja, hogy a hajótípusok nem mindig tükrözik a sorozatban képviselt erejüket. Attól, hogy az egyiket 50 évvel később állították szolgálatba és lényegesen fejlettebb a korábbi típusnál, a játékban még teljesen egyforma tulajdonságaik vannak.

A szabályokra igaz, hogy speciális képességgel, vagy különleges eszközzel kikerülhetőek (pl. a hajók csak egyetlen akciópontja van, de a megfelelő tárggyal felszerelve ez növelhető). A játék lényege, hogy az összes emberünket, hajónkat, tárgyunkat és képességünket megfelelően felhasználva felülkerekedjünk az ellenfélen. Bármelyik pillanatban változhat a helyzet, a legjobb, minden extrával felszerelt hajónk egyetlen másodperc alatt átváltozhat az űrben lebegő ócskavassá. Megfelelő ellenfél esetén ez a viszonylag egyszerű felépítésű játék is izgalmas és fordulatos lehet.

Az alap játék kezdetnek nem rossz, de a komolyabb online sikerekhez a kezdő kártyák már kevesek. Nem lehet kikerülni, hogy egyre újabb csomagokat vásároljunk, és folyamatosan cserélgessünk az interneten. A cserélgetéshez nem kell játszani, a szerveren többen vannak, akik nem is akarnak. Mivel egy játék elvesztése nincsen hatással a kártyáinkra, nyugodtan kockáztathatunk. A ConQuest Online hatalmas előnye, hogy mindenki egyenrangú, függetlenül a lakhelytől. A magyar érdeklődőknek ugyanannyi esélyük van, hogy igazi ritkaságoknak számító kártyákat szerezzenek, mint bármelyik amerikai kollégájuknak. Ennek az anyagi vonzata persze már más kérdés, és semmi köze a játékhoz.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

73%
Pozitívumok
 • Kártyák gyűjtögetése és cseréje
 • Megfelelő ellenfél esetén komoly küzdelem
Negatívumok
 • Nagyon egyszerű, semmiben sem tér el a klasszikus kártyajátéktól

További képek

 • Star Trek: ConQuest Online
 • Star Trek: ConQuest Online
 • Star Trek: ConQuest Online
 • Star Trek: ConQuest Online
 • Star Trek: ConQuest Online
 • Star Trek: ConQuest Online
 • Star Trek: ConQuest Online
 • Star Trek: ConQuest Online

Star Trek: ConQuest Online

Platform:

Kiadó: Activision

Minimális rendszerigény: Pentium 90, 8 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!