Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Buggy

1998.12.04. 00:00 | szerző: Jay [PCD] | Ismertető/teszt

Már a pár hónappal ezelőtti előzetes írásakor látszott, hogy a Buggy egy nem mindennapi program lesz. A Gremlin Interactive új játéka ugyanis egy autóverseny, melyben azonban nem szuper sportautókat, hanem kis távirányítós járműveket kell irányítanod. A játékban lévő autókról így aztán nem hiányzik az antenna sem, amely nagyon aranyosan leng, továbbá pontosan úgy viselkednek, mint azt a valóságban tennék, felborulnak, pörögnek stb.

Kezdetben négy kisautó és két pálya közül választhatsz. Mindegyik autónak más tulajdonságai vannak, ezek: sebesség, gyorsulás, súly és tapadás. Természetesen a cél egyre jobb autók beszerzése, ehhez azonban meg kell nyerned sok versenyt. Minél több versenyt nyersz, annál jobb kocsikat kapsz. A pályákat csoportosították nehézségük szerint, így több szint van a játékban. Az elsőn csupán két pálya van, ezeken való győzelmed után léphetsz át a következő szintre, ahol megint csak meg kell nyerned az összes versenyt, és így tovább. A pályaválasztás egyébként igen eredeti módon történik: egy kisebb méretű, folyosókból álló pályán kell elmenned a megfelelő pályát jelképező kapuhoz (ún. teleport kapu). A játékállás elmentését is ebben a kis labirintusban végezheted: az erre kijelölt helyen kell leparkolnod. A főmenübe való visszajutáshoz pedig a pályákhoz hasonlóan egy teleport kapun kell áthajtanod.

Egyszemélyes játék esetén lehetőséged van csak az idő ellen játszani, valamint három másik kisautó legyőzéséért harcba szállni. A bonyolultabb pályákon már titkos utak is találhatsz, ezek használata a könnyű győzelemhez elengedhetetlen lesz. A különböző színű kapukon áthaladva pár másodpercre egy-egy bonuszt kapsz. Ezek mindegyike az autó valamelyik tulajdonságát javítja, így például gyorsabb lehetsz egy kis időre.

A kapukon átmenés sorrendje se mindegy. Ha ugyanis megfelelő sorrendben száguldozol végig a kapuk alatt, akkor további jó kis bonuszokat kaphatsz, mint például egy propellert, mellyel majd repülhetsz is, vagy egy másikkal akár láthatatlanná is válhatsz. A rejtett részeket szivárványszínű kapuk fedik fel.

A program 512*384-es felbontástól egészen 1024*768-as felbontás kezelésére képes, 3D gyorsító nélkül is igen szép grafikát ad, már kis felbontáson is. 3Dfx használatakor pedig igazán fantasztikus fényeffektekben és egyéb grafikai megoldásokban lesz részed. A rajzok szépen kidolgozottak, bár a pályák textúrái hosszú távon kicsit talán unalmasnak nevezhetők.

A játékban lehetőséged van az egyszemélyes játék mellett osztott képernyős üzemmódra, továbbá hálózati játékra is. Praktikus, hogy minden korábbi játék betöltése után szabadon választhatsz a játékmódból, így a később megszerzett autókat is kipróbálhatod többszemélyes módban.

A játéknak van néhány kisebb hibája is, többek között egy-két zavaró tényező. Ilyen például az, hogy minden indításkor ki kell választanod a menük nyelvét, az, hogy az irányítást csak a programon kívülről konfigurálhatod át, valamint a pár alkalom után unalmassá váló animált gombok a menüben. Ezek tulajdonképpen nem is igazán hibák, inkább csak esztétikai szempontból negatívumai a játéknak, de mást nem nagyon lehet ellene felhozni.

A Buggy tehát egy aranyos kis program, elsősorban a fiatalabb korosztály számára, csodálatos grafikával (elsősorban 3D kártyák használatakor), ötletes pályákkal és jópofa járművekkel. ■

értékelés

Buggy

Pozitívumok
  • Jó alapötlet
  • Szép kivitelezés
  • Ötletes a menükben való mozgás
Negatívumok
  • Nem tudja hosszú hetekre lekötni az embert
Minimális rendszerigény: Pentium 166, 16 MB RAM, 4xCD-ROM
8,1
Buggy
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Buggy

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló