Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Catz 4, Dogz 4, Babyz

1999.06.17. 00:00 | szerző: LeMon | Előzetes

A Dogz és a Catz első három része összesen 2 millió példányban fogyott el világszerte. A sikeren felbuzdulva a Mindscape oktató részlege nemcsak a széria negyedik részét adja ki, de egy teljesen új sorozatot is elindít, Babyz néven. Azoknak, akik nem ismerik ezeket a programokat, elmondanám, hogy nem másról van szó, mint egy pofás Windows-os tamagocsiról. Kb. 3 évvel ezelőtt jelent meg elsőként a Dogz. Itt nem másról volt szó, mint egy poligon kutyát kellett felnevelni. Adott volt egy telep, ahonnan adoptálni lehetett egy állatot, majd egy ablakban megjelenített szobában játszani vele, etetni és itatni. Néha sétálni is elvihettük az állatot olyan szép helyekre, mint az Asztal, WinWord vagy a Corel Draw kezelőfelülete. Gyakran oda is piszkított a tappancsával. A játék motorja alapjait tekintve azóta sem változott, sem a Catznél sem a későbbi részeknél. Ami új dolog volt, az a nemesítés, és hogy a harmadik részben akár már egyszerre lehetett kutyánk és macskánk is. A negyedik részben két fontos újítással találkozunk. Az egér kurzorára már csak a simogatásnál lesz szükség, ugyanis kedvenceinket akár mikrofonon keresztül is hívogathatjuk. Ehhez az IBM beszédfelismerési technológiáját használják fel a programban.

Négy különböző játszótérre mehetünk el, melyek különféle tájakat idéznek fel. Elmehetünk a vadnyugatra, az arab sivatagba vagy cigány karneválra. Állatainkat ilyenkor alkalomhoz illően fel is öltöztethetjük. A programhoz lesz egy "pálya" szerkesztő, ahol saját világot rajzolhatunk állatainknak.

A Babyz szintén rendelkezik majd mindezekkel az újdonságokkal. Csakhogy itt már emberi gyermeket kell nevelnünk, ami nem lesz egyszerű munka, hiszen nem csak etetni kell a csecsemőt, de tanítani is kell. Megmutatni neki a különbséget a jó és a rossz dolgok között, nehogy a kölök a sötét oldalhoz kerüljön. A gyermek tehát tanulni is fog: neveket, számokat és beszélni is. A játszótéren figyelnünk kell, akár csak egy igazi szülőnek, miközben a csöppség építőkockázik. A kérdés az, hogy meddig nevelhetjük a gyermeket. A cég állítása szerint ott lehetünk az első lépésnél, fogak növekedésénél, de arról már nem szóltak, hogy kell e majd az iskoláztatásért fizetni. Érdekesség még az lesz, hogy egynél több gyermeket Interneten keresztül adoptálhatunk majd.

Ezek a programok inkább a kisebb korosztályt célozzák meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy más ki se próbálja őket. Ha belegondolunk, ez mégis csak egy szép nagy lépés a mesterséges intelligencia fejlesztésében. Mindegyik program őszre várható. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló