Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek SP550 joystick/gamepad

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Saitek egy igen egyéni megoldással állt elő a játékvezérlők piacán: egyetlen szerkezetben egyesített egy joysticket és egy gamepadet. Mindezt úgy oldották meg, hogy a gamepad a joystick talpazatának a része, és joystick módban ennek gombjai is használhatók, viszont két gomb benyomásával lehúzhatjuk a talpazatról ezt a részt, és máris egy szokványos gamepad van a kezünkben.

Az SP550-hez egy driverlemez tartozik, melyről két drivert kell telepítenünk használat előtt. Ezután a vezérlőpult játékvezérlők részében hozzá kell adnunk az eszközökhöz a joysticket vagy a gamepadet, az előbbit választva kalibrálnunk azt, és máris kezdhetjük a játékot.

Joystick módban hat gomb, egy tolóerő-szabályzó és egy négy irányú nézőpontváltó-kapcsoló áll rendelkezésünkre. Két gomb a karon található (egy a mutató- és egy a hüvelykujjnál), a többi négy a bal oldalon lévő gamepad rész tetején lévő négy gomb. A kart az alján lévő rugó jól behúzza középső állapotba. A rugó erőssége elég jól el van találva, nem túl erős és nem is túl gyenge. A gombokat és a tolóerő-szabályzót jól el lehet érni, azonban a négyirányú hat-switch kicsit ügyetlen helyen van, aminek oka az, hogy az egyben a gamepad digitális irányítója, ennek következtében nem is lehetett volna máshova helyezni.

A gamepad használatához tehát a joystick talpazatán található két gombot kell benyomnunk, és oldalra lehúznunk a talpazat bal oldali részét. Így egy kétszarvas padhez jutunk, melynek sajnos nem a legkényelmesebb a fogása, de hozzá lehet szokni. A felső részen a d-pad és négy gomb, az alján, a mutatóujjaknál pedig két trigger található, így összesen ezen is hat gombot használhatunk.

A Saitek SP550-ese egy jópofa megoldás azok számára, akik szimulátorokkal és arcade játékokkal is szeretnek játszani, és emiatt szükségük van joystickre és gamepadre is. Jó megoldás, hogy nem kell kikapcsolni a gépet ahhoz, hogy a két üzemmód között váltsunk, kicsit azonban körülményes a driver átállítása. A joystick jó, a gamepad inkább átlagosnak mondható, de mindkettőn elég gomb van a legtöbb játékhoz, a joystick módban pedig szerencsére egyszerre használható a tolóerő-szabályzó és a négyirányú hat-switch, ami nem minden botkormányról mondható el. Az SP550 nettó 10900 Ft-os áron kapható. ■

Saitek SP550 joystick/gamepad

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.