25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Saitek SP550 joystick/gamepad

Írta: Dino

A Saitek egy igen egyéni megoldással állt elő a játékvezérlők piacán: egyetlen szerkezetben egyesített egy joysticket és egy gamepadet. Mindezt úgy oldották meg, hogy a gamepad a joystick talpazatának a része, és joystick módban ennek gombjai is használhatók, viszont két gomb benyomásával lehúzhatjuk a talpazatról ezt a részt, és máris egy szokványos gamepad van a kezünkben.

Az SP550-hez egy driverlemez tartozik, melyről két drivert kell telepítenünk használat előtt. Ezután a vezérlőpult játékvezérlők részében hozzá kell adnunk az eszközökhöz a joysticket vagy a gamepadet, az előbbit választva kalibrálnunk azt, és máris kezdhetjük a játékot.

Joystick módban hat gomb, egy tolóerő-szabályzó és egy négy irányú nézőpontváltó-kapcsoló áll rendelkezésünkre. Két gomb a karon található (egy a mutató- és egy a hüvelykujjnál), a többi négy a bal oldalon lévő gamepad rész tetején lévő négy gomb. A kart az alján lévő rugó jól behúzza középső állapotba. A rugó erőssége elég jól el van találva, nem túl erős és nem is túl gyenge. A gombokat és a tolóerő-szabályzót jól el lehet érni, azonban a négyirányú hat-switch kicsit ügyetlen helyen van, aminek oka az, hogy az egyben a gamepad digitális irányítója, ennek következtében nem is lehetett volna máshova helyezni.

A gamepad használatához tehát a joystick talpazatán található két gombot kell benyomnunk, és oldalra lehúznunk a talpazat bal oldali részét. Így egy kétszarvas padhez jutunk, melynek sajnos nem a legkényelmesebb a fogása, de hozzá lehet szokni. A felső részen a d-pad és négy gomb, az alján, a mutatóujjaknál pedig két trigger található, így összesen ezen is hat gombot használhatunk.

A Saitek SP550-ese egy jópofa megoldás azok számára, akik szimulátorokkal és arcade játékokkal is szeretnek játszani, és emiatt szükségük van joystickre és gamepadre is. Jó megoldás, hogy nem kell kikapcsolni a gépet ahhoz, hogy a két üzemmód között váltsunk, kicsit azonban körülményes a driver átállítása. A joystick jó, a gamepad inkább átlagosnak mondható, de mindkettőn elég gomb van a legtöbb játékhoz, a joystick módban pedig szerencsére egyszerre használható a tolóerő-szabályzó és a négyirányú hat-switch, ami nem minden botkormányról mondható el. Az SP550 nettó 10900 Ft-os áron kapható.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!