Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sensaura technológia

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az 1930-as években alapított CRL (Central Research Labs) volt az egyik feltalálója a sztereó hangfelvételnek, ők szabadalmaztatták a technológia egy részét. A társaság legújabb kutatásainak eredménye a Sensaura névre keresztelt technológia, mely a 3D hangvisszaadás terén jelentős előrelépés. A Sensaura lényege, hogy egy hagyományos, két hangszórós rendszeren is képesek 3D hanghatásokat generálni. Ehhez hosszasan kutatták az emberi fül viselkedését különböző hangok érzékelésekor, és így folyamatosan tökéletesítették a technológiát. A módszert kezdetben egyáltalán nem számítógépekkel kapcsolatban használták. Eredetileg ugyanis a hagyományos zenei felvételekben kezdték alkalmazni, például Frank Sinatra is készített lemezt ezt a technológiát használva. Az évek folyamán a technológiát tovább fejlesztették, finomították, majd a multimédiában is elkezdték felhasználni, élethű hanghatások megszólaltatásához. Ma már a PC-s hangkártyák jelentős részében alkalmazzák a Sensaura technológiát, mint például a Yamaha és az ESS, valamint a Cirrus Logic.

A CRL október 21-én jelentette be, hogy a Cirrus Logic is az ő Sensaura technológiájukat választotta PC-s hangkártyájához, a Crystalhoz. A Cirrus Logic egyik vezető személyisége így nyilatkozott: "A hangminőség és a játékfejlesztők támogatása volt a két legfontosabb ok, ami miatt a Sensaura mellett döntöttünk. A közeljövőben PCI-os hangkártyáinkat ezzel a technológiával fogjuk szállítani."

A technológia tehát adott, számos cég készít vele hangkártyát, melyek felhasználásához szoftver oldalról is megvan minden, ugyanis a Sensaura támogatja a Microsoft DirectX-ében lévő DirectSound3D-t, tehát az ezt kezelő játékok kihasználhatják a kártya képességeit. Jelenleg mintegy 130 játék van, mely használja a DirectSound3D adta lehetőségeket, ezek egy része ugyan még fejlesztés alatt áll. Az előbbiek közé tartozik például az Unreal, a Need for Speed III és a Plane Crazy.

A 3D positional audio területén konkurenciája is van a Sensaurának, az egyik legnagyobb hangkártya-gyártó, a Creative Labs személyében, ugyanis annak SoundBlaster Live! hangkártyája is tökéletes 3D hangzást ígér, igaz, hogy azt 4 hangszórós rendszerhez tervezték. Mindenesetre kíváncsian várjuk mindkét hangkártyát, hogy beszámolhassunk azok összehasonlításának eredményeiről. ■

Sensaura technológia

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér