25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Theme Park Inc.

A Bullfrog elkészült vidámparkos programjának újabb változatával, melyben célunk a park vezetőségének elnöki pozícióját megszerezni.

Írta: Wotan

Napjainkban igazán nem kell panaszkodnia azoknak a számítógép-játékosoknak, akik az olyan játékokat szeretik, ahol építeni, menedzselni kell egy vállalkozást. Itt az újabb program, amiben egy vidámparkot kell felvirágoztatnunk. Az első rész (Theme Park World) után itt a Theme Park Inc., ami ismét egy nagyon színes játék lett.

A játék kezdetén a vidámpark hierarchia alján helyezkedünk el, mint Mr. Maybury (az elnök) utolsó reménysége. A nyugdíjba vonulás előtt szeretné olyan emberre bízni vidámparkját, aki méltóképpen folytatná családi vállalkozását. Éppen ezért nem könnyű a játékban lévő küldetéseket teljesíteni, de ha sikerül, garantáltan gazdagok leszünk. 50000 dollár kezdőtőkénk van, ami elég ahhoz, hogy megvessük a lábunkat. Nagyon oda kell figyelnünk mindenre, mert az igazgatótanács (pénzügyi-, szolgáltatási-, külkapcsolatok-, személyügyi-, technológiai igazgató) csak arra vár, hogy mikor tud minket rossz színben feltüntetni az elnök előtt, így főleg a játék elején tanácsos velük jóban leni. Az általunk felvett dolgozók sem a barátaink, tekintve, hogy kedvenc időtöltésük a sztrájkolás, ami szintén elég hamar a munkanélküliségbe taszít minket. Na és persze a zsémbes, rakoncátlan és vandál látogatok is tudnak igen kellemetlen pillanatokat szerezni. Ha nem tudsz a pénzzel jól gazdálkodni, ha nem vagy emberséges a dolgozóiddal és nem elégíted ki a látogatók igényeit, akkor azon veszed észre magad, hogy állandóan az első pályán találod magad. Egyszóval bajba kerülni nem nehéz, de ha sikeres vagy, akkor megnyílik előtted a 15 nagyon nehéz pálya és a végső cél: Te legyél az elnök. A pályák nehezek és változatosak, a sarkvidéktől kezdve az arab éjszakán át egészen a találmányok földjéig kell helyt állnod.

A siker alappillére, hogy minél többen jöjjenek a vidámparkodba pénzt költeni. Ennek érdekében 200 féle játékot és 18 féle hullámvasutat építhetsz és üzemeltethetsz parkodban, amit tudósaid fejlesztenek ki neked. Gondoskodnod kell ételről, italról és mosdókról, hogy a látogatók ne panaszkodjanak. A gyerekek nagyon szeretik a lufikat, tehát kell nekik, azaz a szülők megint pénzt költenek. Különböző szórakoztató és ügyességet próbára tevő bódékat állíthatsz fel, ami szintén abban segít, hogy Bill Gates-hez hasonló bankszámlád legyen. Persze nem ennyire egyszerű a játék. Külön sorban álló részt kell építened minden játékod elé, de a sornak van egy nagy hibája: senki sem szereti. Ha nem akarod, hogy vidámparkod egy pankrátor klubbá alakuljon, bohócokat kell küldened a sorhoz, hogy csillapodjanak a kedélyek és azért az sem árt, ha egy pár darab kigyúrt kopasz biztonsági ember cirkál a környéken, hogy a rendbontó egyének ne engedjék szabadjára érzelmeiket. Embereidet (takarítók, mérnökök, mutatványosok, rendészek, kertészek, kutatók) folyamatosan tudod képezni, így egyre jobban tudnak dolgozni, és például a rendészek némi képzés után már az elájult anyukákat is képesek meggyógyítani. A felelőtlen látogatók mindig szemetelnek, és koszos parkban kinek van kedve szórakozni? A takarítók is nagyon fontosak, legalább annyira, mint a mérnökök, akik gépeidet tartják karban. A nyugdíjasok vagy szülők, akik az unokáikat kísérik el természetesen nem fognak a gyomorforgató gépekre felülni, így kénytelen vagy gyönyörű parkokat létrehozni szökőkutakkal és sok növénnyel, hogy ott nyugodtan sétálgathassanak a gyerekre várva. Dolgozóid persze nem rabszolgák (legalábbis szeretnék ezt hinni :-), így pihenőszobákról is kell gondoskodnod. Embereidet ki tudod jelölni, hogy ki melyik részre felügyeljen annak érdekében, hogy minden rendben legyen.

18 hullámvasút van alapból a játékban, de van egy külön hullámvasút-tervező program is a játékhoz, így már csak a fantáziád szab határt, hogy milyen nyaktörő, girbegurba vasúttal leped meg a látogatókat. Ez a hullámvasút-készítő egyébként elég egyszerűen kezelhető, lazán állíthatjuk benne a pálya meredekségét, görbületét, stb. Ezeket aztán rögtön ki is próbálhatjuk first-person nézetben. Ráadásul e-mailben bárkivel meg is oszthatod hullámvasútjaidat, és persze te is fogadhatsz másoktól új pályákat, így parkodat folyamatosan újíthatod. A játékban ha nem vagy megelégedve a vagyonoddal, és tudod, hogy sikeres a parkod, minden belépőt megemelhetsz és hidd el, hogy a szülők több pénzt is kiadnak gyermekeik miatt. A különböző bódékban lévő szolgáltatásokat is drágíthatod, sőt azt is be lehet állítani, hogy a céllövöldében mekkora eséllyel nyerjenek az emberek.

A játék teljesen 3D, így lehetőséged nyílik bármely oldalról és szögből megcsodálni parkodat. Emellett az előző részhez hasonlóan bármikor beugorhatsz a látogatók testébe, és az ő szemükön keresztül is megnézheted, mit is építettél. Sajnos grafikailag nem voltam maximálisan megelégedve a programmal, a mai 3D engine-es játékok ennél sokkal többre is képesek, így a Bullfrog fejlesztői dolgozhattak volna még egy kicsit rajta.

A Theme Park Inc. egy nagyon klassz játék, ami a sok lövöldözős játék között kész felüdülés. Az előző rész óta ugyan több újítás is kerülhetett volna bele, de azért sok panaszunk így sem lehet rá.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
7
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
  • Ötletes, sokszínű játék
Negatívumok
  • Nagy gépigény, kicsit nehéz átlátni és irányítani embereinket

Theme Park Inc.

Platform:

Fejlesztő: Bullfrog

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Megjelenés: 2001. március

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!