25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Everglide EverGlide Giganta V-1 és Mouse Skatez

Egy profi egéralátétet és egy érdekes találmányt, az egérkorcsolyát próbáltuk ki.

Írta: Chris [PCD]

Talán a legnehezebb dolog a cikkírással kapcsolatban a bevezető elkészítése. Főleg igaz ez, ha valami olyan dologról kell írni, ami önmagában nem túl érdekfeszítő. Érdekessé kell tenni, olyan dolgokat kell mesélni, amiket magam is érdekesnek találok. Ezért aztán az EverGlide Giganta mouse-pad (egéralátét) tesztjét egy kis történeti áttekintéssel kezdeném. Ez megvilágítja, hogy miért is néznek ki a modern egéralátétek úgy ahogyan kinéznek, milyen előnyeik vannak, valamint a cikk is hosszabbnak és tudományosabbnak tűnik tőle. Tehát lássuk!

A 80-as években az egér, mint számítógép-tartozék tömeges elterjedésének az idején, jelentek meg kereskedelmi forgalomban az első egéralátétek, elsődlegesen azért, hogy csökkentsék az egér koszolódását illetve javítsák a csúszást. Ezek kezdetben még négyzet alakú, szövettel bevont habszivacs lapok voltak. Hátrányuk volt, hogy a használat során könnyen átvették az izzadságot és a koszt a felhasználó kezéről. Egy elhasznált egéralátét nem igazán gusztusos, valamint a kosz előbb-utóbb bekerül az egér görgői közé is. Ezen szennyeződéseket csak az egéralátét a kuka irányába történő hajításával távolíthattuk el hatékonyan. Később megjelentek a műanyagból készült modellek, melyek már nem használódnak el olyan gyorsan, de a szennyeződések annak ellenére megtapadnak rajtuk, hogy némelyik példányuk igencsak síkos felületű. Én sem szeretem az ilyen típusú egéralátéteket, mert síkosságuk miatt, nem lehet rajtuk igazán pontoson pozícionálni a kurzort a képernyőn.

Még később, valamikor a 90-es évek második felében a 3M által fejlesztett speciális burkolatú példányok versenyeztek a felhasználói kegyekért. Ők öntisztuló és a pozícionálást segítő burkolattal készültek. A "pozícionálást segítő burkolat" igen érdekes apró kis kúpokból áll - aki fogott már ilyet az tudja miről beszélek - bár sok más alfaja is létezik. Ezen típusok hibája a valamelyest gyorsabb kopás, illetve hogy egyes típusok túl vékonyak lettek, és hamar hullámosak lettek. És már meg is érkeztünk cikkünk alanyához, az EverGlide cég Giganta V-1 típusnevű termékéhez. Az Everglide többféle méretű és alakú egéralátétet készít, a tesztelt típus a legnagyobb közülük. A V-1 ebből is a legújabb típust jelöli.

Ha kézbe vesszük a mousepadet, rögtön feltűnik, hogy milyen masszív is valójában (talán a formája miatt is leginkább egy műanyag konyhai vágódeszkához tudnám hasonlítani, de hogy pontosan hogy is néz ki, a képen látható), "kopogós" kemény műanyagból készült. Mindazonáltal minőségi benyomást kelt. Alján 5 darab csúszásgátló műanyag bütyök található. Mivel az EverGlide cég a műanyagipar legújabb eredményeit használva dolgozik, ezek nagyon fixen tartják az asztalon a padot, nem fog elmozdulni még a leghevesebb mozdulatok közben sem. Hasonló jókat lehet mondani a felszínéről is. Az érdesített felszín biztosan forgatja a golyót (de optikai egerekhez is megfelelő) és speciális anyagának köszönhetően nem ragad meg rajta a kosz, ami így nem jut be az egérbe, nem koszolja össze azt. A kemény felszín igen fontos, hiszen csak így suhanhat olyan könnyedén az egér, mintha csak légpárnákon lebegne. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy az egerünk csúszófelületei rendben legyenek, valójában jól csússzanak.

Aki úgy érzi, hogy az ő egere nem ebbe a kategóriába tartozik, vagy a felülete már elkopott, annak tudom ajánlani szintén az Everglide-tól az egérkorcsolyát, az ún. "mouse skatez"-t. Ez nem más, mint egy jól csúszó speciális műanyag ragasztószalag, ami az egér eredeti talpára lehet ragasztani. Ettől úgy fog az egerünk mozogni, mint egy műkorcsolya-táncos az esti premier alkalmával. Én sem igazán gondoltam volna, hogy mekkora különbségek lehetnek csúszka és csúszka közt. A mose skatez-re kicsit később még visszatérünk a cikkben.

Ha már kigyönyörködtük magunkat új egérpadunkban, vegyük is használatba! Ami biztosan fel fog tűnni, és nem feltétlenül fog tetszeni, az a pad magassága. Bizony elég magas (majdnem 7 milliméter), és emiatt igencsak kiáll az asztal lapjából. Ezt meg kell szokni. Azonban, ha már túl vagyunk az ismerkedési fázison, könnyen és pontosan irányíthatjuk az egeret. Persze nem az Office használatakor fogjuk érezni a különbséget, hanem inkább olyankor amikor pontosan kell célozni, fordulni, lőni, vagyis a játékok során. Itt mutatkoznak meg az EverGlide előnyei. Persze azért ne várjuk tőle, hogy a használat ötödik percében a frag-számunk már minden eddigi rekordunkat meghaladja... De ha hozzászoktunk, akkor igenis előnyt jelent a Quake 3 Arenában, ha felebarátaink agyát gyorsabban tudjuk szétloccsantani, mint a hagyományos mosópor, őőő bocsánat, egérpad esetében.

Kissé megszakítva a mousepadről szóló cikket, térjünk vissza egy kicsit másik tesztalanyunkra, a mouse skatez-re. Közel 2000 forintért két darab 10 cm széles és 1,30 cm magas ragasztószalagot kapunk, melyet - ahogy már korábban is említettük - megfelelő méretre vágva egerünk talpacskáira ragaszthatunk. Előtte mindenképpen érdemes jól letisztítani az egér talpát. A ragasztó igen vékony, így nem fogja megemelni az egeret, ráadásul két egérre is elegendő mennyiséget kapunk (kivéve persze ha extrém nagy méretű talpa van egerünknek :-). A művelet elvégzése után azonnal tapasztalhatjuk, hogy mennyire sokat is számít az "egérkorcsolya". Minden felületen sokkal jobban csúszik tőle egerünk, legyen alatta akármilyen egyszerű vagy speciális egéralátét, vagy használjuk azt egyszerűen az asztalunk felületén. A korcsolya tehát egy érdekes és hasznos találmány, mely sokat javít egerünk csúszási tulajdonságán.

Visszatérve fő témánkra, a mousepadre. Az Everglide egérpadot mindenféle formában és színben (akár kedvenc játékunk emblémájával díszítve) az EverGlide.de oldalon lehet megrendelni. Érdekesség, hogy Magyarországra is szállítanak, tehát nem kell az egyébként igen drága egérpadhoz még az itthoni kereskedő árrését is hozzászámolnunk (csak a postaköltséget), meg egyébként is éljen az e-business! Vigyázni kell azonban, mert nem biztos, hogy mindegyik mintával kapható már az új V-1 változat, ezért a legbiztosabb, ha vásárlás előtt e-mailben érdeklődünk a forgalmazónál (a régi verzió ugyanis nem feltétlenül használható optikai egerekhez). Az Everglide Giganta mousepad ára átszámítva kb. 5000 forint (a német oldalra látogatva az euró összeg mellett automatikusan meg is jelent a közelítő forint ára a termékeknek).

Vérbeli játékosoknak ajánlott tehát ez az egérpad, a többiek pedig ugyannyi extra pénzért vegyenek inkább egy drótnélküli egeret, ők lehet, hogy annak nagyobb hasznát veszik...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Everglide EverGlide Giganta V-1 és Mouse Skatez
  • Everglide EverGlide Giganta V-1 és Mouse Skatez
  • Everglide EverGlide Giganta V-1 és Mouse Skatez

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!