25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

A.I. - Mesterséges értelem DVD

Stanley Kubrick filmváltozatát Spielberg fejezte be, egy 140 perces film formájában.

Írta: Dino

Stanley Kubrick halála előtti utolsó filmje a Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut) volt, azonban a neves rendező tarsolyában volt még tartalékban újabb filmterv is, melyre Steven Spielberget szemelte ki rendezőnek. Kubrick özvegye kérte aztán meg Spielberget, hogy vegye át és fejezze be az A.I. projektet, ne hagyják veszni volt férje munkáját. Az eredmény egy több mint kétórás film lett, melyről igencsak megoszlanak a nézők véleményei, van, aki dícséri, és van, aki inkább negatívan beszél róla. A DVD tavaszi megjelenést valószínűleg inkább az előbbiek fogadták kitörő lelkesedéssel, különös tekintettel arra, hogy a film két korongon, rengeteg extrával megpakolva került boltokba.

A történet a jövőben, a XXI. század közepén játszódik, amikor az emberek már igen komoly technológiával felszerelve értelmes robotok építésén dolgoznak. Egy projektben a valódi érzelmekkel, a szeretet és álmodás képességével rendelkező robot kifejlesztését tűzik ki célul. Az első prototípust egy súlyosan beteg gyermeküket nélkülöző házaspárnak adják, akik először idegenkedve fogadják Davidet (akit a Hatodik érzékből is megismert Haley Joel Osment alakít), de csakhamar észreveszik, hogy valóban egy különleges robot került hozzájuk. Innentől kezdve egy modern Pinokkió-történet bontakozik ki, David legfőbb vágya ugyanis az lesz, hogy ő is valódi, hús-vér kisfiú lehessen.

Személyes véleményem szerint a történet érdekes, de a film – főleg a második felére – igencsak vontatottá válik, nagyon lelassul, és emiatt kissé már unalmassá válik. A több mint kétórás film effektjei látványosak, a jelmezek, díszletek jól ötvözik a mai világot az elképzelt jövővel, igaz, a film végén megjelenő távoli jövő marslakó kinézetű lényei már kissé furcsán hatnak.

A DVD kiadás első korongján maga a film található, angol, német és spanyol szinkronnal, valamint több felirattal, köztük magyarral is. Emellé már csak egy 12 perces „Creating A.I.” kisfilm fért el. A második lemez azonban már jóval több extrát, összesen 14 darab, egyenként 5-10 perces kisfilmet és számos egyéb érdekességet (pl. képeket) tartalmaz, tartalmuk szerint csoportosítva. Ezekben szinte mindent megtudhatunk a film készítésének hátteréről, igaz, kisebb átfedések is vannak köztük, főleg, amikor a filmből mutatnak jeleneteket. Az effektek készítésétől a díszletek tervezésén, a robotok, modellek kivitelezésén keresztül a zeneszerzésig mindenről láthatunk és hallhatunk érdekességeket, két külön kisfilmben pedig a két főszereplőről, Davidről és Gigolo Joe-ról (Jude Law) is hallhatunk. Helyet kapott még két filmelőzetes, rengeteg kép, például a speciális effektekért felelős ILM portfóliójából, a storyboard-okból vagy a forgatás közben készített felvételek közül, valamint egy lista a főbb szereplőkről, közülük kettőről filmográfiát is találunk.

Az A.I. DVD megjelenése igen színvonalas, a két korong mindent tartalmaz, amit egy jó DVD kiadástól elvárhatunk, talán a rendezői kommentár okoz némi hiányérzetet, de ilyen hosszú film esetében ez nem is annyira nagy baj. Magyar szinkron viszont sajnos erre a korongra se került.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • A.I. - Mesterséges értelem DVD
  • A.I. - Mesterséges értelem DVD
  • A.I. - Mesterséges értelem DVD
  • A.I. - Mesterséges értelem DVD
  • A.I. - Mesterséges értelem DVD
  • A.I. - Mesterséges értelem DVD
  • A.I. - Mesterséges értelem DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!