Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Blitzkrieg

Első benyomásaink az SS2-klón béta verziójáról.

2003.01.13. 00:00 | szerző: Viper | Előzetes

Az elmúlt napokban szerkesztőségünknek megadatott az a szerencse, hogy kipróbálhattuk a Blitzkrieg béta változatát, melynek tapasztalatairól hivatott beszámolni a játékról készült ezen – immáron második – előzetes.

Blitzkrieg

A játékról már messziről lerí, hogy a készítők a nagysikerű Sudden Strike-ot vették alapul. Ugyanis a Második Világháborús stratégiai téma és a 2D-s grafika, valamint a játékmenet megvalósítása egy-két módosítástól eltekintve megegyezik az előbb említett játékban tapasztaltakkal. Például ha ránézünk a képernyőre, gyakorlatilag ugyanazt a kezelőfelület-elrendezést láthatjuk. Aztán ahogy az ember elmélyed a játékban, egy sor ismerős dolog köszönt ránk. Itt elég csak annyit említeni, hogy még az egyes szállítóegységekben helyet kapó emberek, és az épületekben megbúvó egységek kijelzése is egy az egyben ugyanaz, pedig ezeknél a dolgoknál igazán nem lett volna nehéz más megoldást találni, akár csak az elhelyezésben is. De a készítők láthatólag nem igazán akarták megerőltetni magukat. Éppen ezért az előzetesben gyakran fogom összehasonlítani a játékot a Sudden Strike-kal.

Maga a játékmenet is roppant hasonló, a különbségek jobbára csak abból adódnak, hogy a Blitzkrieg esetében sokkal több utasítás közül válogathatunk az egyes egységek esetében. Például egy tüzérségi egységnek úgy is kiadhatjuk a tűzparancsot, hogy visszavonásig ne is hagyja abba a tüzelést, vagy pedig a megjelölt célterületen felfedezett egységekre tüzeljen egyre nagyobb pontossággal. Ez utóbbi parancsot különösen hasznosnak bizonyulhat kiadni egy támadás megindítása előtt, de persze mikor odaérnek a csapataink, saját érdekünkben érdemes leállítani őket. A Blitzkriegben azt is megadhatjuk, hogy milyen lőszerrel tüzeljenek a tüzérségi ütegeink: nagy sebzésű, felhőt hagyó, vagy csak a morált romboló lőszerrel. A kevés tapasztalattal rendelkező tüzérek bizony meglehetősen rosszul céloznak, így velük elég nehéz eltalálni például az ellenséges páncélos egységeket, de az idő előrehaladtával már elég jól céloznak.

Blitzkrieg

A gyalogos egységek kezdetben csoportokba rendezve állnak a rendelkezésünkre, de szét is választhatjuk őket, ilyenkor egyesével is tudunk parancsokat osztogatni, és nem az egész csoportnak. Különböző formációkba rendezhetjük az egyes gyalogos csapatokat, attól függően, hogy milyen hevességű támadást vagy éppenséggel védekezést szeretnénk látni. A formáción sok múlhat, például a földön kúszva sokkal nagyobb védelemben vannak még a támadó egységek is. Külön érdekesség, hogy az egységeknek parancsba adhatjuk az ellenség rejtőzködve történő bevárását és rajtaütésszerű megtámadását, illetve a teljes fegyvernyugvással egybekötött várakozást. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha csak egyszerű jobb klikkel mozgatjuk az egységeket, azok út közben nem fognak tüzet nyitni az esetlegesen felbukkanó ellenségre, ehhez az „agresszív mozgás” paranccsal kell mozgatnunk őket. A gyalogos egységek közt megtalálhatjuk a tiszteket, akik távcsővel rendelkeznek (akárcsak a Sudden Strike 2-ben), amellyel távolabbra lehet látni, valamint a mesterlövészeket, akik különleges hatékonysággal képesek leszedni távolról is a katonákat. Találó elemei a játéknak a pályára elhelyezett árkok, amelybe bevonulva nagyobb védelmet élvezhetnek katonáink.

A páncélozott egységek érdekessége, hogy be lehet ásni őket, vagy ezzel egyenértékű, hogy homokzsákokat pakolnak ki elé, ilyenkor nagyobb védelmet élvez az érintett egység. Nem maradhattak ki a játékból az utánpótlást szállító járművek se, amelyekből a katonák kiszállnak, vagy a támadás alatt lévő egységhez kikúsznak a munícióval vagy alkatrészekkel. A játékban az utánpótlásos kocsik képesek az aknák telepítésére és hatástalanításukra. A kocsik feltöltése a pályák különböző pontjaira telepített utánpótlási kupacokból lehetséges.

Blitzkrieg

A Sudden Strike-hoz képest sokkal szebbre sikerült a légi egységek kidolgozása. A bombázók, deszantosokat szállító gépek, vadászgépek és felderítő egységek 3 dimenzióban mozognak a levegőben, ami főleg a vadászgépek földi egységeket való támadáskar látszik. Ezen túl a kanyarodáskor szépen be is dőlnek a repülőgépek. Megsemmisülésükkor viszont nem zuhannak a földre, hanem általában még a levegőben szétesnek. Amennyiben rossz idő köszönt be, például elkezd esni az eső, a légierő a rossz időjárásra hivatkozva nem vethető be.

A rengeteg lehetőségnek azonban van egy nagy hátránya is: ha az ember elveszik a részletekben, egyszerűen irányíthatatlanná válik a játék, hiszen ennyi dologra már képtelenség odafigyelni. Ember legyen a talpán, aki például egy hirtelen kialakuló helyzetben a gyalogosok formációjától kezdve a páncélosok beásásán keresztül a tüzérek muníciójának átállításáig mindent gyorsan be tud állítani.

Blitzkrieg

Az egyes küldetések inkább az összetett kategóriába tartoznak, mivel több kisebb feladatból állnak, melyeket még a küldetés elején ismerhetünk meg. A játék egy fontos eleme, hogy egyes egységek a következő küldetésekben is részt vesznek, így tapasztalati pontjait szépen halmozhatjuk. A küldetések nehézsége három fokozat szerint állítható. A Blitzkrieg hadjárataiban három nemzet közül választhatunk: szövetségesek, németek és oroszok. Azt talán meg sem kellene említeni, hogy természetesen mindegyik nemzet esetében a neki megfelelő, korhű eszközökkel harcolhatunk – bár a béta verzióban még néha keverednek a nemzetek.

A játék összhatása meglehetősen természetellenes. Bár az egyes páncélos egységek mozgása szépen kidolgozott (ami viszont a Sudden Strike-ban nem mondható el), például induláskor és megálláskor valósághűen imbolyognak egy kicsit. Nagyon szépre és hangulatosra sikerültek az egyes egységek egyedi animációi is, és itt külön is érdemes megemlíteni a keréknyomokat. Mégis a grafikai összképet tekintve, és ez alatt főleg a terep kidolgozását értem, meglehetősen mű, plasztikus hatása van a grafikának. A hangok a béta állapotban lévő tesztverzióban még nem teljesek, az egységek például csak oroszul szólnak. Ugyanakkor a zenei aláfestő elemek meglehetősen hangulatosra sikerültek.

Blitzkrieg

Összefoglalásul csak annyit, hogy bennem meglehetősen vegyes érzelmeket keltett a Blitzkrieg. Kissé csalódást okozott, hogy a játékban ennyire rá lehet ismerni a Sudden Strike-ra, ugyanakkor ebből a szempontból találhatunk benne pár ötletes „változtatást”, bár ezek néha túlságosan is elbonyolítják a játékmenetet. Hasonlóképpen felemás képet mutat a grafika, mely ugyan hangulatos animációkkal tarkított, mégis túlságosan mű hatású. Nem tehetünk mást, mint bízni benne, hogy a végleges verzióig tudnak annyit finomítani a játékon a készítők, hogy egy élvezetes stratégiai játékot kapunk a kezünkbe. ■

BlitzkriegBlitzkriegBlitzkriegBlitzkriegBlitzkrieg
Blitzkrieg
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Blitzkrieg

hozzászólások (7)

szedrencs
szedrencs 2002.12.28. 01:23
Na, lassan kijön a demója is, ha minden igaz, és gondolom érdekel egy pár embert ez a játék. Én itthon nagyobb visszhangot jósolok neki, mint annó a sudden-nek, és a sudden2-nek.

Érdekelne valakit egy magyar fan-site (á la suddenstrike.hq.hu?)
szedrencs
szedrencs 2003.01.22. 16:13
Lélegezz bameg, lélegezz! :)
Ok, akkor egy kis infúziót neki, hátha... :)


http://www.cdv-board.de/deutsch/showthread.php?s=&threadid=4042

http://www.cdv-board.de/deutsch/showthread.php?s=&threadid=4019

http://www.cdv-board.de/deutsch/showthread.php?s=&threadid=4005

Csekkoljátok le, szerintem ultrabrutál.
Astra
Astra 2007.06.27. 20:43
Nem tudjátok honnan a fenéből kell letölteni a Blitzkrieg 2 - Fall of The
Reich-ot? Mert a 2. már megvan, meg a többi is.:-(
Porker
Porker 2007.06.27. 21:05
bótból
Sturmgewehr
Sturmgewehr 2007.06.27. 21:10
Kell ??? Nem kell letölteni, csak letöltheted ha akarod.
ajánlott olvasnivaló