Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Command & Conquer: Generals

A cikksorozat befejező része a Global Liberation Army-ról szól.

2003.01.31. 00:00 | szerző: BladeRN | Előzetes

A GLA (Global Liberation Army, azaz Világfelszabadító Hadsereg) lehet, hogy csak olcsó zsebforradalmárok gyülekezete, az elnyomottak és kisemmizettek társasága, akik még egy tisztességes légierőt is sem képesek kiállítani. De az alcsony technológiai felszerelések okozta hátrányokat bőven ellensúlyozza az elszántságuk, önfeláldozásuk és bátorságuk, amivel még hetvenkednek is („A bátorságunkat mindenki látni fogja!”). Életük keménysége rákényszeríti őket, hogy az eszüket és találékonyságukat használják. Szinte mindent képesek a harc szolgálatába állítani, civil járművektől kezdve egészen a harctéri roncsok felhasználásáig, ez utóbbiakat pénz termelés és jármű tovább fejlesztése céljából. Ezt a szedett-vedett hadsereget földművesek támogatják, akik bár lehet, hogy írástudatlanok és mezítlábasok (állandóan cipőért nyaggatják a tábornokukat) de verejtékük gyümölcseként gyönyörű paloták, valamint félelmetes védelmi rendszerek nőnek ki a földből. A GLA ereje főleg a sebességében és rejtőzködő képességében rejlik, olyan alagút hálózatot építettek ki, amely segítségével képesek csapataikat egyik pillanatról a másikra átcsoportosítani az alagút bejáratok mellett. Ezen túlmenően komoly mennyiségben képesek pénzt is termelni, ha a játékos helyesen használja őket. A minden földi jótól megfosztott és indulataikban felkorbácsolt szabadságharcosok bizonyosan a paranoiás harci idegességtől is szenvednek („Öljük meg őket, mielőtt ők ölnek meg minket!” üvölti világgá az egyik harci kiáltásuk), de ez minden bizonnyal a gazdasági elmaradottság mellékterméke. Az a tény, hogy a kapitalizmus a keresetüket mesterségesen alacsonyan tartja, végülis előnyöket is rejt magában, mivel 5 GLA földművest is felfogadhatunk 1 buldózer áráért, hogy csákányozzák egy kicsit a földet, építgessenek és persze cipeljék az utánpótlást a sereg után. Az emberi élet persze olcsó a fejlődő világban, így szerencsétlen földműveseink is könnyen mártírokká válnak egy támadáskor, még akkor is, ha nem fegyverrel támadják őket, hanem csak egyszerűen beletapossák szegényeket a talajba az ellenséges járművek kerekei vagy lánctalpai. Valószinűleg a tisztességes villanyáram ellátás és csatornázás hiánya a harmadik világban vezetett oda, hogy a GLA részére nem szükséges az áramellátás, így a fanatikusok azonnal a játék kezdetén fontosabb dolgokkal foglalkozhatnak, mint erőművek építése, elkezdhetik bespájzolni a dohányt.

Command & Conquer: Generals

A GLA harcosait egyfajta kopott méltóság légköre lengi körül, akik megvetik halandó mivoltukat és büszke harciasságukkal a veszteségeket is egyfajta pátosszal fogadják („Egy harcos elesett” közli egy szomorú hang minden esetben, amikor valaki meghal a csatamezőn).

„Még a lovam is gyorsabb volt” ismételgetik becsmérlő véleményüket a tankvezetők, akik harci eszközei kis igazítással guruló roncsoknak nevezhetők. A GLA részére nem szerencsés hosszú tartós felőrlő háborúba bonyolódni, nem képesek szemtől szembe megmérkőzni az amerikai paladinok vagy a kínai overlordok seregével, sokkal inkább a vakmerő rajtaütéses villámgyors visszavonulásos taktikára termettek. Mesterei a partizán harcmodornak, felszerelésük feláldozható, mivel olcsóságuk következtében azok könnyen pótolhatók Bárki, aki szimpátiát érez a gyengébbik fél iránt, vonzónak fogja találni ezt az oldalt, és amint a pénztermelés mesterfogásait is elsajátította, élvezetessé és hatásossá.

Command & Conquer: Generals

Épületek
Parancsnoki Központ: lépfene bomba ledobása
Utánpótlás raktár, barak
Fegyverkereskedő: ugyanaz, mint a hadiüzem a többi oldalon
Palota: GLA lázadókkal, RPG csapatokkal vagy Jarmen Kell-lel telepíthető be, ezzel is meghiúsítva az ellenség épület foglalásának esélyét
Feketepiac: igazi bővizű oázis az erőforrásért szomjazó gazdasági tájképben, és egyúttal több katonai fejlesztés forrása is
Alagúthálózat: Kis géppuskával felszerelve. Egyszerre 10 egységet képes befogadni, amelyek a többi hasonló épület bármelyikéből azonnal egy közeli csatába vezényelhetünk, gyakorlatilag azonnal utaztathajuk őket ide-oda.

Védelmi épületek
Stinger állás: kiválóan véd mind páncélozott járművek, mind repülőgépek ellen, gyalogság ellen kevésbé hatásos
Robbanó csapda: hordónyi robbanóanyag, amelyet akár közelségi gyújtóval, akár parancsra lehet felrobbantani. Bár a jelenléte észlelhető, az ellenség figyelme gyakran átsiklik fölötte, ennek pedig néhány egysége bánhatja kárát.

Command & Conquer: Generals

Szuperfegyver
Scud vihar

Fejlesztések
Álcázás: A lázadók eltűnnek az ellenség szeme elől, amíg nem mozognak, vagy lőnek
Radaros kisteherautó: hatósugár növelése
Páncéltörő lövedékek
Rakétás buggy páncél: 25%-kal erősebb
Roncsból javítás
Dühös tömeg felfegyverzése: AK-47-eseket adnak ingyen mindenkinek
Lépfene béta változat: ami az eddig is fojtogató harci légkört tovább mérgezi
Mérgező-harcanyag lövedék
Skorpiótank rakéták

Command & Conquer: Generals

Előléptetési fejlesztések Lépfene bomba: megfertőzi az ellenséget a ledobás helyszínén
Lázadók támadása: 4, 8 vagy 16 lázadó jelenik meg a ledobás helyszínén, akik addig láthatatlanok maradnak, amíg nem kezdik meg „áldásos tevékenységüket”, azaz a támadást
Szükség-javítás
Erőforrás kiegészítés: minden elpusztított egység után egy bizonyos százalék.

Gyalogság
Lázadók: A GLA alapegysége. Még a teljes sivatagi felszerelésben pompázó Omar Sharif sem lenne képes lázadóbbnak kinézni, mint a lázadók.
Terrorista: a dereka teljesen ki lett párnázva dinamit-rudakkal, ezért egy kicsit vidám mackósnak tűnik az alkata, egészen addig, amíg saját életét sem kímélve magával nem ránt néhány katonát az ellenségből is a nagy égi útra.
Az RPG (rakétás gránát) gyalogság szorgalmasan lődözi a tankokat és repülőgépeket, de a Jarmen Kell által kilőtt volt vezető ellenséges járművére is felkapaszkodnak, hogy azokat addigi gazdáik ellen fordítsák.
A szintén álcázott géprabló egység ugyancsak képes ellenséges járműveket elrabolni, majd azokat a szabadság oldalára állítva felhasználni.
Mintha csak a Gázai övezetből jöttek volna egy összecsapásokkal terhes napról, a dühös tömegnek nem kell sok biztatás, hogy molotov koktélokkal támadjon mindenre, ami a közelében van és ellenséges, sőt ha gépfegyvert kapnak, akkor gondolkodás nélkül kaszálják le az ellenfelet.
Jarmen Kell egy komoly, hallgatag fickó, akitől még egy használt pokrócot sem venne szívesen az ember a bazárban. Fő erőssége a járművek megállítása úgy, hogy nagy pontossággal kilövi a vezetőket a volán mellől. Így a jármű elfoglalható válik akár a gyalogosok, akár a géprabló egységek által, akik a járművet azután szabadon használhatják. Hihetetlen precizitással képes nagy távolságról a gyalogságot is megtizedelni. Észrevétlenül képes meglapulni az épületekben, ahonnan úgy próbálja megtisztítani a földet a hitetlenektől és kizsákmányolóktól, hogy azok nem is sejtik honnan érkezett a halálos lövés.

Command & Conquer: Generals

Gépesített egységek
A skorpió tank már újonnan is úgy néz ki, mint egy roncstelep szökevény, de megjelenése megtévesztő, mert még a csatamestereket is képes megszorongatni, különösen ha egy rakétás kiegészítő fölszerelés növeli a „fullánkjának” hatásosságát.
A radaros kocsi a GLA sereg szeme, ezért érdemes stratégiailag fontos helyre védetten telepíteni.
A méregszóró traktor zöldes nyúlós vacakot lövell az ellenséges katonákra, akik azonnal elhaláloznak ettől az ördögi szertől. Ez a szer még az épületben tartózkodó katonák ellen is nagyon hatásos. Elegendő a mindenféle katonai megállapodásokat és talán még a műtrágya egyezményeket is lábbal taposó anyagot rájuk fecskendezni, és voilá, az épület üres.
A Quad ágyú a kínai gépágyús tank GLA-beli megfelelője. Az a Quad ágyúban, a Skorpió tankban, a Marauder tankban és a géppuskás dzsippekben a közös, hogy a harctéren szétszórt ilyen-olyan roncsokat felszedve képesek magukat menet közben átépíteni és javítani.
A gépágyús dzsippek még akkor is fürgén haladnak a terepen, amikor gyalogság szállítási feladatokat látnak el. Fő feladatuk az ellenséges gyalogság életének pokollá tétele.
A Marauder tank a GLA igazi nehéz fegyvere. Ez a fegyver már jégesőszerűen záporozó lövedékek viharát is képes túlélni. Roncs újrahasznosítási szakértőként is jeleskedik, természetesen csakis önös érdeke által vezérelve.
Talán a dörzsölt a legjobb jelző, amit a teherautó-bombára találhatunk. A szemfényvesztés nagymestere, amely képes magát akár autós családi kirándulóknak, vagy akár öntelt Overlord tanknak álcázni. Plusz robbanótöltet vagy lépfene fertőzés tehető még fel a rakfelületre, a célpont függvényében. Az ellenség nem tüzel rá egészen az utolsó pillanatig, amikor is közvetlenül a robbanás előtt felfedi igazi arcát egy győzelemittas kiáltás kíséretében. Az ellenség számára nincs demoralizálóbb, mint egy folyamatos teherautó bomba folyam.
A rakétás buggy, mint a GLA leggyorsabb egysége, még a megbokrosodott arab telivéreket is könnyedén lehagyja. Sajnos nem annyira megbízható, mint négylábú riválisa. „Lenyomjuk őket!” biztosítják a játékost lépten-nyomon, őrülten keresi az utat a lelehetetlenebb talaj és közlekedési viszonyok között is. Bár elég nehezen lőhető ki mozgás közben, eltart néhány másodpercig, míg újra képes használni fegyverét.
A Scud indító vészjósló röhögésével együtt a kínai nukleáris ágyú erejét és gyengeségét képviseli a GLA palettán, mint a megtorlás eszköze.

És végül a taktikáról is essék néhány – igaz, tényleg nem túl sok – szó. Az előzetesben itt-ott elejtettem néhány dolgot már arról, hogy mi mire jó, hogyan kell használni, stb., de úgy érzem, hogy sokkal jobb, ha a többit a játék megjelenése után mindenki saját maga kitapasztalja, részben a történet végigjátszása folyamán, részben pedig a gép elleni harcban. Ennél több információ átadása úgy érzem már a játékélmény rovására menne.

Command & Conquer: Generals

Ezzel a végére értünk a Command & Conquer: Generals béta változatának tesztelése során gyűjtött tapasztalataink alapján írt cikksorozatunknak. Reméljük, tetszett, és sok hasznos információt tudtatok meg belőle, melyeket a játék hamarosan elérkező megjelenése után mindenki hasznosítani is tud majd. Aki lemaradt valamelyik részről, még elolvashatja az általános bemutatót, valamint a kínaiakról illetve amerikaiakról szóló részt. ■

Command & Conquer: GeneralsCommand & Conquer: GeneralsCommand & Conquer: GeneralsCommand & Conquer: GeneralsCommand & Conquer: GeneralsCommand & Conquer: Generals
Command & Conquer: Generals
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Command & Conquer: Generals

hozzászólások (21)

chief
chief 2003.01.19. 19:38
hát nem tudom szerintem jó gém lesz csak nekem jobban tetszett a jobb oldali menü sor

ui:amikat mikor mutatjátok be?
GRIM ONION
GRIM ONION 2003.01.25. 20:17
Szerintem is jó kis játékot kapunk. Igencsak Starcraftos\Warcraftos lett a menü. Ez szerintem nem baj. Nekem nagyon béjött mind a két játék. Egyedül az a bajom, hogy nem kezdhetek el egységet gyártani ha nincs elég pénzem. Pl a RA2-ben kényelmesen beadagoltam a legyártandó egységeket azt ráértem a bázisom szépítésével foglalkozni. Azthiszem ez itt a Generalsban nem így lesz. :( Nem baj. Már nagyon várom. (Ha valaki tud címet honnan lehetne letölteni demót belőle légyszi írja ide. Kösssssz!)
Death man
Death man 2003.01.26. 14:21
Watezró lszedtem le a multyt és nem megy vmi serial baja van.
Hogytudnék ingyen nyomni a MultyvaL?
(amugy már aranyon van)
Hát az átvezető mozik ivétele ront a gamen nagyon....
GRafika az hát.....
Nekem a RA 2ével semmibajom nemvolt.
Ezt még nem "csodálhattam" mert nem megy a Multy.
GRIM ONION
GRIM ONION 2003.01.29. 02:04
Mikor lesz már a GLA bemutatása? nem tudja valaki? nagyon várom már a játékot!!! nem bírom ki nélküle! :)
Andrew09
Andrew09 2003.02.12. 08:01
Nemtom mit vagytok úgy oda a menüért?!
5 perc után mindenki annyira megszokja hogy ha utána vissza kéne térni RA2-höz már mindenki fújjongana miatta.
ajánlott olvasnivaló