25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Totál káosz DVD

A fekete humorú Barry Sonnenfeld betiltott filmje mégis csak felszínre került...

Írta: LeMon

A szeptember 11-i események után látványosan megcsappant a kereslet a forgalmazók részéről az olyan filmek iránt, melyekben egy kicsit is előtérbe kerül valamilyen terrorcselekmény, vagy egyszerűen a film túlfűtött az erőszaktól. Sajnos ebbe a szerencsétlen helyzetbe került a Totál káosz is. Hiába közelíti meg a film a terrort ironikus és abszurd oldalról, a cselekmény mégiscsak egy atombomba körül forog. Európai országok nem is igen vetítették a mozikban, így Magyarország sem. Csak most, majdnem egy évvel a hivatalos megjelenés után érkezhetett el hozzánk, DVD formájában.

Totál káosz DVD

A film rendezője Barry Sonnenfeld, akinek munkásságát szerintem nem igazán kell bemutatni a mozirajongóknak. Olyan sikereket könyvelhet el magáénak, mint a Men in Black sorozat, Vadiúj vadnyugat, Addams Family, vagy a Szóljatok a köpcösnek. Ha hasonlítani kéne a Totál káoszt valamelyik korábbi filmjéhez, akkor mindenképp az utóbbihoz áll közel. A történet ugyanis éppolyan agyament, abszurd fordulatokra épülő krimi-vígjáték. Adott egy lecsúszott reklámügynök és a lökött fia, Jézus ötvenedik reinkarnációja, két tuskó zsebtolvaj szintű bűnöző, a maffia pancser könyvelője és kedves családja, a tökös rendőrnő, és még sorolhatnám. Hát ilyen karakterek szerepeltetésével nem is lehet túl sok komolyságot elvárni. Pláne, ha a szereplők története egy bőröndnagyságú atombomba körül forog. Meg lehet érthetni tehát, hogy ilyen feltételekkel az érzékeny lelkületű amerikaik miért is jegeltég a filmet hosszabb ideig.

Totál káosz DVD

Tim Allen alakítja a valaha jól menő újságnál dolgozó szlogenkirályt, Eliot Arnoldot. De az, hogy munkájában már nem éppen a legsikeresebb, talán a legkisebb problémája. Vissza kell nyernie apai méltóságát tinédzser fia, Matt (Ben Foster) szemében, aki mit sem sejtve a maffia könyvelőjének lányára veti ki hálóját. Természetesen ennél a családnál sincs minden rendben. Stanley Tucci alakítja a családfőt, aki rendszeresen rájár a szobalányra. A feleség (Rene Russo) pedig már unja a banánt, és kiveti hálóját Eliotra. A baj csak az, hogy miután képbe kerül a bomba, és pár rosszarcú fickó, szegénykék örülhetnek, ha kitartást tudnak. Időközbe megjelenik két bérgyilkos is a könyvelőre vadászva (Dennis Farina, Jack Kehler), akiket szintén nem kell félteni, mert vannak annyira balfékek, mint a két kisstílű tolvaj (Tom Sizemore, Johnny Knoxville), akik idejük nagy részében éjjel-nappali gyorséttermeket rabolnak ki. Persze milyen dolog is lenne, ha a jó oldalt nem képviselné a rendőrség két gyöngyszeme (Janeane Garofalo, Patrick Warburton). Kis szerepben feltűnik DJ Qualls is (Cool-túra), mint Matt lökött haverja. A történetet egyébként a maffia család fájára költözött Puggy, azaz Jason Lee meséli el. A film végén természetesen elsül a bomba is, de túl nagy veszteség nem éri az emberiséget. Igazából a film közepétől már azt sem tudja az ember kiért izguljon, mindenki egyformán kedvesen bénácska.

Totál káosz DVD

A DVD kiadás extrákban nem éppen bővelkedik. Kapunk egy audiokommentárt a rendező közreműködésével, valamint a film rövidített, mindössze 5-6 percesre vágott változatát. Ez nem sok.

Totál káosz DVD

Barry Sonnenfeld vígjátékához egyszerű, extrákkal nem túl jól ellátott DVD kiadás párosul, de mivel a mozikból kimaradt, az érdeklődőknek nem sok választása van a film megtekintésére.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Totál káosz DVD
  • Totál káosz DVD
  • Totál káosz DVD
LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!