Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

AquaNox 2: Revelation

Hamarosan megjelenik a 2001-es látványos víz alatti akciójáték hasonló folytatása.

2003.06.26. 00:00 | szerző: Thomas | Előzetes

A lassan már két éve megjelent AquaNox lényegében egy réges-régi nagy siker, az Archimedean Dynasty leporolt, a kor technikai követelményeinek megfelelően feljavított változata volt. Ez a technikai feljavítás aztán annyira jól sikerült, hogy végül technológiai demóként több videókártya dobozába is belekerült (az NVIDIA GeForce3 kártyákhoz használták fel a kártya képességeinek bemutatására). A fantasztikus látványvilág végül kevésnek bizonyult, a játék inkább csak Európában volt sikeres, a tengerentúlon nem volt valami nagy durranás. A fejlesztők, a német Massive Development azonban nem adják fel ilyen könnyen, meghallgatva a játékosok panaszait és javaslatait jó ideje a folytatáson dolgoznak. Egészen pontosan csak dolgoztak, a német verzió ugyanis már tavaly november óta kapható, csak az angol késik. A hivatalos információk és a nálunk járt tesztverzió alapján számos lényeges változtatást eszközöltek a folytatásban, és sok téren visszatértek még az AquaNox előtti időkhöz.

AquaNox 2: Revelation

Az időpont a távoli jövő, pontosabban 2666. A Föld teljes felszínét víz borítja, az emberiség pedig már évszázadokkal korábban leköltözött az óceánok mélyére. Akkor, amikor az első rész központi figurája, Deadeye Flint a saját kis magánháborúját vívja, a Föld - az új nevén Aqua - egy másik szegletében William Drake, egy zöldfülű pilóta erősen hanyatló családi vállalkozásának utolsó teherhajójával elindul világot látni. Nem jut messzire, gyorsan összefut néhány „segítőkész” idegennel, akik megszabadítják a hajójától, de végül velük együtt indul egy legendás, még a felszínről származó titokzatos kincs keresésére. Az előző rész minden lében kanál zsoldosához képest ez a szinte már túlságosan is naiv, zöldfülű kalandor érdekes választás, de kétségkívül valami új. A készítők szerencsére szakítottak az első rész nehezen elviselhető, hangos és abszolút nem élethű szereplőivel. A korábbi 83 nem játszható karakternek már csak töredéke kóvályog a játékban, és ezek messze hihetőbbek és életszerűbbek lesznek, mint egykori társaik.

Az ígéretek szerint a folytatásba 30 küldetés kerül, melyek teljesítésénél kapunk bizonyos szabadságot. A történet nem lesz annyira lineáris, egyszerre több küldetést is elvállalhatunk, és azokat tetszőleges sorrendben teljesíthetjük. Újdonságként megjelennek a bónuszok, amiket bizonyos részfeladatok teljesítéséért kaphatunk, és általában új felszerelést, fegyvereket jelent. Ezeknek a részfeladatoknak egy részét már az eligazításnál elmondják, egy másik részét az adott pillanatban rádión közlik (pl. „ha elkapod nekem a vezért, akkor úgy megjutalmazlak, hogy nagyon”), de néhány csak véletlenül derül ki (pl. egy titkos terület megtalálása). A készítők szerint mikor a küldetést teljesítve a játékos felfedezi, hogy nem kapta meg az összes lehetséges bónuszt, akkor azonnal visszatér és megkeresi a többit is. Erre azért nem fogadnék a helyükben. A tesztverzióban szereplő küldetések többsége elég hosszú és nehéz volt és csak a legritkább esetben sikerült elsőre teljesíteni azokat. Nem volt ritka a négy-öt újrakezdés sem, és a sokszor félórás lövöldözés végére már csak az imádság tartotta egyben a hajót. Ilyenkor az igazat megvallva már elég kevés késztetést éreztem arra, hogy visszatérjek, és ismét megpróbáljam.

AquaNox 2: Revelation

Az ígéretek szerint javítottak az ellenfeleket irányító mesterséges intelligencián is. Ez természetesen minden folytatás kötelező része, de a tesztverzió alapján itt tényleg történtek érezhető változások. Az ellenfelek veszélyesebbek lettek, jobban manővereznek, így kezdetben még eltalálni is nehéz őket. Új taktikaként megjelentek a sniperek, akik kikapcsolt motorral különböző sötét helyeken várnak életük nagy pillanatára. Az okosabb ellenfelekhez igazodva csökkentették az összecsapások méreteit, így kevesebb hajóval ugyan, de legalább olyan intenzív harcok részesei lehetünk. A csapattagjainknak eddig sem tudtunk parancsokat osztogatni, és ez nem is változik.

Átdolgozták az irányítást, így a korábbi FPS stílus mellett egy szimulátoros változat is választható lesz. Ez leginkább abban merül ki, hogy az oldalazás helyett a hajó különböző tengelyei mentén foroghatunk. Tapasztalataim szerint szokni kell, és nem is biztos, hogy mindenkinek bejön, de szerencsére a rengeteg konfigurációs lehetőségnek köszönhetően előbb-utóbb mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő irányítási módot.

AquaNox 2: Revelation

A fegyverek kínálata csak kis mértékben változik, lesznek újak is, de inkább a kiegyensúlyozásra és a másodlagos tüzelési módokra koncentráltak. Az eddigi infók alapján összesen csak négy vezethető hajó lesz a játékban, ami kicsit kevésnek tűnik. Az első részhez hasonlóan az új hajókat a játék bizonyos pontjain kapjuk meg, tehát erre nincs hatásunk, de a felszerelésük a mi feladatunk lesz.

A grafika terén is történnek változások. A már eddig is közel tökéletes grafikai motor szokásos finomítása és bővítése mellett itt is a hihetőség kerül a középpontba – persze amennyiben egy 2666-ban, az óceánok mélyén játszódó játéknál beszélhetünk ilyesmiről. Az első rész teljesen holografikus kabinja helyett most ismét a megszokott, fizikai fülke fogad, merevítőkkel és látható fegyverekkel. Az előző rész szinte már természetellenesen rikító kék és zöld színvilágával szemben most inkább a természetesebb, piszkosabb színek dominálnak, mint a szürke, barna, vagy a rozsdavörös. A történet szempontjából lényeges párbeszédek helyszínei, az állomások és hajók különböző helységeinek grafikái is sokkal hihetőbbek, és az előző rész meglehetősen ronda, manga stílusú szereplőit is felválják a szépen rajzolt, szinte már fényképszerű karakterek.

AquaNox 2: Revelation

A játék német verzióját már korábban kiadták, az angol verzió megjelenésére azonban még várni kell. Mindenesetre bízunk benne, hogy hamarosan a teljes játékról is beszámolhatunk lapunkban. ■

AquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: RevelationAquaNox 2: Revelation
AquaNox 2: Revelation
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
AquaNox 2: Revelation

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló