25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Laks USB memória-óra

A Laks ötletes módon egy órába építette a flash memóriát.

Írta: Dino

A pen-drive, azaz az USB-s flash memória rohamos terjedésével úgy tűnik, végre megvan a floppy lemezt leváltó alternatíva. A kis eszközből már egyre gyorsabb (ld. USB 2.0) és egyre nagyobb kapacitású darabok készülnek (már több GB-os pen-drive is kapható), használhatósága pedig gyakorlatilag megegyezik a floppy lemezével: az adatokat tetszés szerint másolhatjuk rá, vagy törölhetjük le róla, ráadásul sérülékenység tekintetében is kevésbé veszélyeztetett. Nagy divat lett mára a flash memória kombinálása más eszközökkel, példa erre a nemrég lapunkban bemutatott két MP3 játszó. A Laks cég úgy gondolta, hogy az embernél amúgy is kéznél – sőt, kézen :) – lévő óra a legalkalmasabb arra, hogy abba flash memóriát építve adathordozóként kerüljön felhasználásra.

A Laks tehát fogott egy, a Citizen által gyártott óraszerkezetet, mellérakott a Toshibától egy flash memóriamodult, az óra szíjába beleapplikált egy USB csatlakozót, és egy adattitkosításra alkalmas szoftver kíséretében kezdte árusítani 32, 64, 128 illetve 256 MB kapacitású óráját. Az óra kinézete átlagosnak mondható, a műanyag szíj mondjuk nem biztos, hogy mindenkinek a tetszését elnyeri. A számítógéphez kapcsoláshoz szükséges USB csatlakozó érdekesen simul bele a szíjba, és a pántot rögzítő gyűrű fogja le ezt is. Mivel a beépített kábel igen rövid, nem árt magunkkal vinni a dobozban lévő hosszabbítót sem. Az óra amúgy cseppálló, tehát a ráfröccsenő víz nem árt neki, de úszni már nem ajánlott benne.

Ha csak az alapfunkciót – tehát egyszerű flash-memóriát – szeretnénk használni, Windows XP alatt driver telepítése se szükséges, a gépre csatlakoztatott óra új meghajtóként jelenik meg. (Az óra mellé 8 cm-es CD-n kapjuk a meghajtóprogramot.) Érdekesebb a helyzet, ha ki szeretnénk használni az adattitkosítási lehetőséget is. Ekkor mindenképpen szükség van a meghajtó telepítésére, majd a programot elindítva beállítani, hogy a rendelkezésre álló terület mekkora részét szeretnénk mindig, és mekkorát csak jelszó megadása után látni. Ilyenkor viszont minden gépre fel kell raknunk a meghajtót, mielőtt használatba vesszük a memóriát. A rezidens programba lépve írhatjuk be a jelszót, mely nélkül csak a nem védett területen lévő adatokat érjük el. Praktikus módon a titkosítási program automatikusan rákerül erre a memória-részre.

A Laks ötlete alapvetően jópofa, de aki inkább az elegáns órákat szereti, az valószínűleg nem fog beleszeretni ebbe, és marad a hagyományos pen-drive-nál. A kütyümániásoknak viszont mindenképpen egy praktikus megoldás az adathordozásra. Hazánkban jelenleg a három kisebb típus kapható: a 32 MB-os 10.150 Ft+ÁFA, a 64 MB-os 14.850 Ft+ÁFA, a 128 MB tárolókapacitású pedig 20.350 Ft+ÁFA.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Laks USB memória-óra
  • Laks USB memória-óra
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!