25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Darkened Skye

Egy hibáktól hemzsegő, de ennek ellenére remek hangulatú akciójáték egy újabb női főhőssel.

Írta: Warhawk 8 hozzászólás

Valahol mélyen, a Boston Animation stúdió egyik szobájában az alábbi beszélgetés hangzott el:
„Te Joe! Emlékszel, itt volt múltkor az a srác a Simon & Schustertől, hogy ugyan dobjunk már össze nekik valami jó kis Tomb Raider klónt!”
„Aha, aha, emlékszem. És van valami ötleted, hogy mégis hogyan kezdjünk neki?”
„Hát, tegnap gondolkodtam. A bögyös pisztolyos maca ötletet azonnal dobhatjuk, azok a szemét Core Design-os srácok már úgyis csak folyamatos újra-plasztikázás mellett képesek csak a műfaj sztárjáról újabb bőrdarabokat hámozni. Viszont ha a bögyös maca ötletét átrakjuk fantasy környezetbe, úgy már csak valami Drakan nevű játék lenne konkurencia!”
„Szóval eldöntve. Bögyös maca, fantasy környezet. OK, holnap nekikezdek agyalni rajta, de csak egy feltétellel: ha munka közben nézhetem a Monty Python sorozatot!”

Ahogy a fenti kis – természetesen elképzelt - beszélgetésből is kitűnik, a Darkened Skye készítői valószínűleg nem álltak a helyzet magaslatán eredeti ötlet ügyben. Ez viszont nem gátolta meg őket abban, hogy másod kézből kapott ötletekből, némi eredetiséget és néhány fura kelléket hozzáadva egy igen kellemes, szórakoztató játékot barkácsoljanak össze. Persze ehhez nélkülözhetetlenek voltak a fent említett fura kellékek. Ezek egyike az egész játékot átható, már-már kaland-paródia kategóriába taszító szarkasztikus humor. Másik része pedig egy érdekes támogató, mely mindenféleképp benne akart lenni a játékban: A nálunk nem annyira ismert, de a szigetországban nagyon kedvelt cukorkákat gyártó Skittles.

De kezdjük az elején a bemutatást! A játék körítése nem mondhatni, hogy novella mélységeket renget. Adva van Lynlora világa, melynek egét sokáig egy bámulatos szivárvány szúrta keresztül, mágikus Skittles “kavicsokat” szórva a földre. Természetesen egy idő után a nagy hatalmú Lord Necroth (gyk. a fő gonosz) úgy döntött, hogy nem jó, hogy mindenki ide-oda varázsolgat, így eltüntette a szivárványt, és összegyűjtette a mágikus kavicsokat. A játékban Skye-t fogjuk alakítani, aki a játék elején a nem túl sok kiugrási lehetőséggel kecsegtető birka(szerűség)pásztor állásból avanzsál kalandozóvá és természetesen a világ majdani megmentőjévé.

Beszéljünk kicsit bővebben a hölgyről! Skye-nak három fő fegyvere van. Egyrészt alapból kap egy botot, mellyel két fajta ütést vihet be az ellenfeleknek (melyekből egyébként igen kevés fajta van, és általában előre tudjuk, mikor, merről jönnek). Ezek leginkább csak animációjukban különböznek, a közelharc tehát szinte biztos, hogy a szokásos „nyomd-minél-gyorsabban-a-támadás-gombot” stílusban fog zajlani. A kézitusák monotóniájának szöges ellentéte a mágikus harc. Utunk során elég sok különböző varázslatot fogunk találni, ahhoz viszont, hogy használhassuk őket, be kell gyűjtenünk egy rakás Skittles kavicsot, mivel a varázslat egészen addig használhatatlan, míg bizonyos színű és számú kavics fel nem tölti. Igen sok támadó és védekező varázslatot fogunk találni, illetve néhány olyat, amely a játékban található feladványok megoldásában segít.

A harmadik fegyvernemmel pedig a játékosokat fogja Skye lehengerelni, mivel ez a humorérzéke. Skyenak mindenhez van valami hozzáfűznivalója, minden párbeszédbe megpróbál belecsempészni egy kis humort. Ha pedig ez nem lenne elég, rögtön a játék elején társunkká szegődik egy pici, cinikus démon, Draak, aki szintén ott süt el egy poént, ahol tud.

A humor rányomta a bélyegét a játék látványvilágára is. Igen változatos területeket fogunk bejárni, többek közt erdőket, mocsarakat, sőt, még a légi banditák bázisára is eljutunk! Minden egyes tájegység, bár nem mondhatni, hogy példaértékűen szép és egyedi, megállja a helyét. Egyszerűen lehet látni a munkát a grafikában. Ráadásul a fura színekkel és alakokkal mindennek megpróbáltak egy picit rajzfilmes hangulatot adni, mely igazán jól sikerült. Ami még igazán tetszett, az az intro és az egyéb mozibetétek. Nem mondom, hogy Diablo2 videóinak magasságába emelkedett, de tény, hogy igen látványos, jól megkomponált részek ezek. Különösen érdemes megnézni kilépéskor a credits listát, közben nagyon érdekes videókat láthatunk!

A zene és a hangok terén már erősen felemás érzések keverednek benne. Kezdjük a jó felével, a hangok zseniálisak. Nem elég, hogy a párbeszédeknek nagyon jó szövegeket hoztak össze, a szinkron színészek szépen, beleélően adták elő amit kellett. Különösen jól sikerült Skye hangja, ami nem is csoda, hiszen egy igazi sztárt, Linda Larkint szerződtették le a főszereplő hangjának. A hölgyet egyébként leginkább a Disney Aladdin című rajzfilmjéből ismerhetjük, ő volt Jázmin hercegnő eredeti hangja. A zene is igen kellemes, talán egy fokkal már a hallgatható rész felett van, a probléma az, hogy igen a számok rövidek (vagy a pályák túl hosszúak?), egy idő után pedig idegesítő lesz a folyamatos ismétlésük.

Ha pedig a hibáknál tartunk, jöjjön a szokásos fekete leves rész, mivel sajnos ez a játék sincs híján a hibáknak. Kezdjük rögtön a botrányos irányítással. Skye-t a szokásos billentyűzet és egér kombinációval tudnánk mozgatni, de miután az egér minden egyes érzékenységi fokbeállítását végigpróbáltam, kijelenthetem, hogy a beállítástól függően vagy túl lassan fogunk forogni, vagy túl gyorsan. Köztes megoldás sajna nincs. Ráadásul ez a túl- (vagy éppen alul-) érzékenység szinte mindenütt jelen van. Nagyon sokszor megesett, hogy egy ugrás parancsra kétszer ugrott Skye - természetesen másodszor már egy szakadékba legtöbbször. Ami pedig végképp idegesítő, az átvezető jeleneteket bármelyik gomb átlépi. Ez nem tűnik problémának, de az lesz, ha mondjuk megyünk valamerre, majd minden jel nélkül elindul egy átvezető képsor. Erre ugye felfigyel a játékos, felemeli az ujjait, de nem elég gyorsan, így a játék azt hiszi, hogy át akarjuk lépni a videót és ki is hagyja. Visszanézni pedig csak újratöltéssel lehet, és kell is, mert igen sok hasznos információt mondanak ezekben a képsorokban!

Az ugrálást nem véletlenül említettem, sajnos a játék nagy része teljesen értelmetlen ugrálós részekből áll. Keverve ezt a lehetetlen irányítással, azt hiszem mindenki el tudja képzelni, micsoda “élmények” születnek néha. Ráadásul a logikai feladványok nagy része nem teljesen sikerült logikaira, sokszor csupán a vakszerencse után mehetünk, mert egyszerűen nincs fogalmunk arról, hogy mit, vagy hogyan kellene megtennünk. Ez egyébként már csak azért is zavaró, mert a legtöbb feladvány igen élvezetes, sokszor kell különböző tárgyakat használnunk, vagy éppen leállnunk gondolkodni, mit, hogyan is kell csinálni.

Fura egy játék ez a Darkened Skye. Egyrészről hemzseg a hibáktól, legyenek azok technikai, vagy tervezési bakik. Ezt nem lehet elnézni, viszont a történet, a humor, a nagybetűs Játékélmény időről időre elfeledteti velünk a játék gondjait, és bizony órákra odaköt a monitor elé. Aki szereti a hasonló akció-kalandjátékokat és megfelelően nyugodt természetűek, azok nyugodtan próbálják ki, nagyon jól fognak szórakozni!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

75%
grafika
8
hangok
7
játszhatóság
6
hangulat
9
Pozitívumok
  • Nagyon jó viccek, hangok, játékélmény
Negatívumok
  • Nehéz irányítani
  • Sok hiba van benne

További képek

  • Darkened Skye
  • Darkened Skye
  • Darkened Skye
  • Darkened Skye
  • Darkened Skye

Darkened Skye

Platform:

Fejlesztő: Boston Animation Studio

Kiadó: Oxygen Interactive

Megjelenés: 2003. március

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

okoska3000
okoska3000 [12750]
Én hallottam sajnos, hogy Tombraideres, meg minden, azt havernál egy órát nyomtuk, de botrányosan gyenge szerintem, elég butyuta, nem egy komoly játék... Ez az én magánvéleményem persze...
NisMaster
NisMaster [1956]
Szerintem nem baj az, ha nem csak a legújabbakról vannak tesztek. Én például erről a játékról még nem hallottam azelőtt.
Dino
Dino [5981]
Az angliai kiadótól kaptunk egy példányt tesztre, mit kellett volna csinálnunk vele, kidobni az ablakon, hogy már régi és nem írunk róla? Náluk mostanában jelent meg...
Warhawk
Warhawk [1146]
Ha majd ki lesz írva a főoldalra, hogy csak a legújabb játékokról készítünk leírást, akkor be lehet szólni ezért.
De mivel nincs (és mennyire jó ez így! Nem vagyunk annyira megkötve, mint pl a papír magazinok), ezt most elengedem a fülem mellett.
okoska3000
okoska3000 [12750]
lehagytad a zárójel bezárt a signódból... :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)